PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DOĞU USULÜ SİHİRLİ TOPLAR

ece23
08-26-2005, 12:36 PM
ölçü ile yapmadığım için bilemiyorum, zamanla el alışkanlığı oluor zaten,
bulguru ıslatıp şişirelim, un, tuz, bir yumurta, ilave edip iyice yoğuralım,
sonra minik minik fındık ile ceviz arası köftecikler yapalım, kaynayan tuzlu suda 4 - 5 dak. kaynatalım
diğer tarafta;
tereyağ ve sıvıyağ kızdırıp, bir yemek kaşığı biber, 1 yemek kaşğı domates salçasını kavuralım, topları kaynattığımız sudan 4 - 5 çorba kepçesi ilave edip bir iki taşım kaynatalım, 5 diş sarımsak dövüp ilave edelim, taze soğanları ince ince doğrayalım ilave edelim, ve kaynamış, süzülmüş bulgur toplarını bu sosa ilave edip güzelce karıştıralım,
2 - 3 saat dinlendirip, bulgurların sosu iyice çekmesini bekledikten sonra servis yapalım,

5 çaylarında salata gibi servis yapıldığı gibi, davet menülerinde, aperatif gibide yapılabiir,
ortada, yeşil soğanlı, kırmızı bulgur topları, iştahaçıcı duruyor,,,

gerçekten çok lezzetli, farklı bi tadı var, mutlaka ikinci porsiyon isteniyor, :)
annemin favorilerinden bu tarif,
bulgurla yapılan o kadar çok tarif biliyorki, hepsi birbirinden değişik, lezzetli,,, :)

sevgiler,,,ee23,,

yelda
08-26-2005, 12:37 PM
güzel bi tarife benziyor ececim..adı bile yeter gibi:) ben de buna benzer sarmısaklı soslu yapıyorum.sevgiler..

didem30
08-26-2005, 03:40 PM
ben bunu bır lokantada yedım ordakılere sordum ama tam anlatmadılar bende yapamadım ıcındekı yesıl soganı hatırlıyorum ama ustunde sarımsaklı yogurtta vardı o baska bır tarıf mı yoksa bunun ustune de dokebılırmıyız?

ece23
09-01-2005, 11:46 PM
didemcim, cvbını geciktirdiğim içir özür :cry: ,msj görünce yazamadım, sonra da unutkanlığıma geldi,
hemen cvplıyım cnm, bu tarif, soğuk salata tarzı olduğu için sarımsaklı yoğurt pek yakışmayabilir sanki, (hiç denemedim) ama, sarımsaklı orjinal tarifi, şöyle,
aynı şekilde hazırlıosun bulgur toplarını, kaynattıktan sonra sıcak sıcak üzerine sarımsaklı yoğurt, salçalı sos, tereyağ döküpte servis yapabilirsin, hatta işi daha da geliştirip,
en üstüne kıymalı sos döküp, akşam yemeği gibi de yapabilirsin,

samimi misafirlerime yapıorum, arkadaşlarınıza farklı bi akşam yemeği düşünüosanız tavsiye ederim, eşime haftanın 3 günü yapsam 4.gün yine ister, pideli köftenin, iskenderin, bulgur toplusu gibi bişi oluo,,

akşamdan yapıyım, yarına hazır olsun dersen, yine haşla, koy dolaba, ertesi gün tereyağı kızdır, tozkırmızı biber koy, bulgur toplarını at içine kavur, üzerine sarımsaklı yoğurt, salçalı sos, kıymalı sos, tereyağ,,

çok esnek bi yemek çeşidi şu bulgur topları, salata, sıcak yemek, ara yemek, geliştirilebilir,, (bunların hepsinin kaynağı, sevgili anneciğim :) )
sevgiler,,,ece23,,,

gulsum
09-02-2005, 01:02 AM
merhaba ece23 vermis oldugun tarifi ikfirsatta deneyecegim bir arkadasimda yemistim cok beyenmistim birturlu tarifi almak nasip olmadi sayende ben de evede yaparim atrik :wink: gercek ten cok harika bir tadivar insan yedikce yiyesi geliyor sevgili annene selamlarimi iletirmisin diger bulgur tariflerinide yazarmisin :?: sevgilerimle

Elcin
09-02-2005, 09:56 AM
Ablamin kayinvalidesi de yapiyor bunu sanirim ve begenerek yiyordum..tarifin cok hosuma gitti ece..yanliz ben niye bulgurlu tariflerde haslama olayi isin icine girince beceremiyorum:( püf noktasi varmi aceba? yuvarlaklar yapinca bile biraz zorlaniyorum dagiliyor aceba unu mu cogaltmam gerekiyor bu durumda..insallah bunu da bir gün becerirsem cok mutlu olacagim:)

ece23
09-02-2005, 10:29 AM
elçincim mrb, yapıcam diyip başına otursan en iyisini yaparsın, :)
1 bardak bulgura 1 bardak kaynar su, bu kadar basit,
dağılmaması için ununu çoğaltman gerekiyor, bilmiyorum ama, sanırım bir bardak bulgura iki kaşık un gibi,
bide yuvarlak yaparken, elini suya batırarak yaparsan, daha bi toparlarsan hamuru :wink:
sevgiler,,,ece23,,,

funda_mete
09-02-2005, 10:55 AM
Ececim bu köfteyi teyzem yapar. Ben bunun adını mirik köftesi olarak biliyorum. Çok güzel oluyor. Ellerine sağlık.

Sevgilerimle
Funda & Mete (2 yaşa 2 günümüz kaldı)

didem30
09-05-2005, 09:58 AM
ececım yaptım cok guzel oldu sadece bulgurun sısme payını tam hesaplayamamısım bıraz buyuk oldular ama esım cok begendı sagolasın canım.

ece23
09-05-2005, 09:10 PM
didemcim zaten ilk yaptıktan sonra elin alışacaktır, beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti, afiyet olsun,, bu arada, hangi çeşidini yaptın :roll:
sevgiler,,,ece23,,,

acalya
09-05-2005, 09:29 PM
ece23, gercekten cok hos bir tarif, en kisa zamanda yapacagim. Yalniz bir sorum var; acaba 1 yemek kasigi biber derken, kirmizi biber falan mi yoksa kiyilmis yesil biber mi?

ece23
09-05-2005, 10:46 PM
varsa bir yemek kaşığı biber salçası,, demek istemiştim cnm :) , afiyet olsun, teşekür ederim, :)
sevgiler,,,ece23,,,

didem30
09-06-2005, 08:51 AM
senın ılk tarıfını yaptım canım yogurtsuz yanı

sevda.mutlu
09-07-2005, 08:14 AM
Merhaba

Dün akşam ben de denedim ilk kez. bir bardak bulguru bir bardak sıcak su ile ıslattım bulgur suyu çekince içine sevdiğim baharatları tuzu 1 tane yumurtayı 2 kaşık unu ve çok az kıymayı ekledim su ile eller ıslatılınca daha kolay yuvarlandı. tencerede su kaynatıp içine ekledim ve çok az salça ilave ettim suyuna. yumurta limon ve yoğurtla da terbiye yaptım. çünkü eşim bu tür tarifleri sulu sever. ayrıca sarımsaklı yoğurt da hazırladım ki isteyen üzerine ilave edebilsin diye. her iki şekli de çok hoşumuza gitti.ilk kez denememe rağmen evde herkes çok beğendi ve zaman zaman değişiklik olması amacı ile yapılmaya karar kılındı.

Fikir veren herkese çok teşekür ederim. ellerinize sağlık.

Selam ve sevgilerimle.

ece23
09-08-2005, 12:05 AM
mrblar arkadaşlar,
didemcim yapıp beğenmenize çok sevindim, afiyet olsun :)
sevdacım, senin yaptığında değişikliğe değişiklik katmak olmuş, çok hoş fikir, bende bu şekilde denicem,
seninde ellerine sağlık cnm, afiyet olsun hepinize,,,
bursadan ece23,,,

whoknows
09-20-2005, 04:47 PM
merhaba ece. burda da basma köfte isminde bi yemek var. bulgur+pulbiber+çiğ köftelik et+tuz su yardımıyla yoğruluyor. daha sonra misket kadar köfteler yapılıyor ve kızgın yağda kızartılıyor.sıvı yağ+salça+su+sarımsakla sulu bi sos hazırlanıyor... sofraya sos ve köfteler ayrı ayrı getiriliyor. sonra servis tabaklarında karıştırılıp afiyetle yeniliyor. ben çok seviyordum bu köfteyi. bugün de yapsam diye düşündüm ama o bulguru elimde yoğurarak yumuşatmaya o kadar üşendim ki anlatamam. sonra tarifini buldum( daha önce gözüme çarpmıştı) ve sevda mutlu nun ölçüleriyle (yani 1 su brd un,1 su brd su,2 yemek kaşığı un,1 yumurta,pul biber, k.biber ve tuz) hamuru hazırladım. köftelerimi yuvarladım. yoğurma aşaması çok kısa sürdüğü için miniminnacık köfteler yaptım üşenmeden. az önce de kızarttım... daha önce çok uğraşarak yoğurduğum köftelerden hiiç ama hiç bi farkı olmadı.. tarif için çok ama çoook teşekkür ederim sana... sevgilerimle...

ece23
09-21-2005, 11:59 PM
:) , afiyet olsun cnm,
sevgiler,,,ece23,,,

nyalman
10-03-2005, 10:18 AM
Merhabalar
Dün bu tarifi denedim ama pek güzel olmadı. Toplar çok sert oldu. Toplar sosu neredeyse hiç emmedi. Sosu çok güzel ama. Ölçülü verebilirmisiniz? Ben köftelik bulgur kullandım. Yemeklik kullansam dahamı iyi olur acaba?

http://mesajinizvar.blogspot.com/

ece23
10-09-2005, 12:28 AM
mrb,
topların sert olmasına üzüldüm, :cry: sanırım ununu biraz fazla koymuşsun, yada çok azmı kaynattın topları :?: :roll:
köftelik bulgur kullanılıyor zaten, yemeklik hiç olmaz, pilav gibi olur,
sevgiler,,,ece23,,,

11-16-2005, 12:29 PM
ece senin yaptığın bulgur toplarına biz köfte diyoruz onları minik minik yapıp kısıra konan malzemeleri koyarız birazda kırmazı lahana kıyarız incecik ,oldu sana sosyete kısırı hanımlar burada çok begeniyor .dene istersen bol limolusu daha güzel oluyor

11-16-2005, 12:32 PM
ayrıca köfteler sert olmasın diye yoğururken yumurta yerine un koyarsanız daha iyi olur

ece23
11-26-2005, 10:08 PM
canancım, yeşillikler ve minikminik toplarmı olcak? doğru mu anlamışım :roll: bence çok farklı ve güsel olur, o zaman topların içine kırmızılık için salçada koyabiliriz, yoksa siz beyaz beyaz mı bırakıyorsunuz?

berke44
11-27-2005, 11:59 PM
canancım, yeşillikler ve minikminik toplarmı olcak? doğru mu anlamışım :roll: bence çok farklı ve güsel olur, o zaman topların içine kırmızılık için salçada koyabiliriz, yoksa siz beyaz beyaz mı bırakıyorsunuz?kusura bakma mesajını çol geç gördüm.yeşillikler oldukça küçük doğranacak biz hamuruna salça atmıyoruz zaten dışına salça katılıyor.afiyet olsun.bu arada elazığlımısın.

berke44
11-28-2005, 12:07 AM
ha birde ayrı tarif aynı köfteyi pişirip indirmeye yakın kıyılmiş ıspanak koyup biraz daha pişirin. sarmısaklı yoğurtla karıştırırız kışın ılık yazında soğuk tüketiriz.köfteleri süzdükten sonra soğutmayı unutmayın lütfen.malatyada köfteye küfte derler ayrıca belirmek istedim.

tibili
12-04-2005, 12:20 PM
Sevgili Ece ve bu tarifi deneyen sevgili arkadaşlar; sabahtan beri uğraşıyorum ama yapamıyorum. Bir türlü yuvarlayamadım. Un kattım, çoğalttım, elimi ısladım yook.Eğer 28 yaşından sonra mutfakta başarı olmaz diyorsanız yavaşça vazgeçeyim.Gerçekten ağlamak üzereyim.Öğrencilerim mutfaktaki başarısızlığımı görse !

berke44
12-04-2005, 11:17 PM
anlaşılan bir öğretmensiniz mesajınızı okuyunca gülümsedim doğrusu hamuru iyice yoğurdunuzmu canım ya milli eğitim camiasına bir katkıda bizden olsun gelin ben size pişireyim sizin canınız sagolsun bir yemek yapılamıyor diye pes edilmez sanırım.kolay gelsin.

tibili
12-05-2005, 06:30 AM
Teşekkür ederim Berke44, sınava hazırlanan öğrencilerim var, onlara her gün motivasyon olmayı , verimli çalışmayı öğretiyorum. Sıra mutfağa ve kendime gelince sonuç facia. Eminim çok güzel yapıyorsunuz, yemiş kadar oldum. Bu kez iyice yoğurmayı deneyeceğim. Yine olmazsa başka tariflere yelken açarım. Sevgiyle...

ece23
12-05-2005, 06:45 PM
mrblar,

berke44, ıspanaklı tarifin ilginç, yapmaya değer, ellerine sağlık,

tibili, hamuru toparlayabilmek için, biraz yoğurmak gerekiyor, belki içine 1-2 yumurta koyulabilir,, bide yoğururken elini mutlaka ara ara suya batırmalısın, olmadı, tek çaresi, deneyim sanırım, gerçekten bazen aynı tarifi aynı insanlar çok farklı yapabiliyor,
birde, mesleğinden dolayı kutluyorum seni, çok sabır isteyen bi iş, çocuklara eğitim vermek,,, başarılarının devamını diliyorum,,,

sevgiler,,,ece23,,,

tibili
12-06-2005, 06:57 AM
Çok teşekkürler Ece23, yoğurmayla ilgili olabilir. Tekrar deneyip bildireceğim. Annem de bu yemeğin bulgur kısmı aynı, üzerine yoğurt ve kavrulmuş bol soğan sosuyla yapıyor. Şu anda ondan uzakta olduğum için ve açıkçası mutfakta ona hiç yardım etmediğim için soramadım. Yaz tatili için sürpriz yapmak istiyorum. O vakte kadar da öğrenirim değil mi ?

ece23
12-06-2005, 08:05 AM
günaydın tibili, yoğurtlu kısmını bizde yaparız, soğan sosunu ise, bir dergide görmüştüm, deneyemedim bi türlü, ama damak tadıma uyacağına eminim, anneciğinin ellerine sağlık,

cnm, öğrenme konusuna gelince, toparlayamamak bi çok arkadaşımın ortak sorunu oldu, ama sadece, azıcık, bi deneyimle üstesinden geldiler, 1 su bardağı gibi az ölçülerle, ara ara deneyim kazanarak, çok kısa sürede toparlayıp, anneciğine süprizini de yaparsın :wink: ama bu arada, baya kısır yiyebilirsin :wink: , şaka cnm şaka :wink:

didem30
12-06-2005, 09:59 AM
hemserım uzun zamandır yoksun nerelerdesın

ece23
12-06-2005, 12:24 PM
ewt cnm, bayadır ayrıydım ama döndüm nihayet :wink: ,

berke44
12-06-2005, 12:33 PM
ece 23mereba nedendir bilmiyorum mesajların bana çok sıcak geldi tanımadan bir insandan hoşlanmak bu olsa gerek takip ettigim kadarıyla sende mutfakla çok ilgilisin sevgiyle kal arkadaşım.

ece23
12-06-2005, 01:58 PM
:oops: , teşekkür ederim cnm, özelindeyim,

kevser k
12-06-2005, 04:26 PM
ececim bu tarifi ilk defa duyuyorum ama güzele benziyor birde buzdolabında bekleyip daha sonra tekrar pişirilmesi çok mantıklı misafire de yardımcı olur hani telaşlı günlerde hazır sosla servis yap harika valla çok teşekkürler hemen deneyeceğim :)

ece23
12-06-2005, 05:36 PM
sevgili kevser, bulgur biraz hassas olduğu için, buzdolabında çok bekletilemeyebilir, buzluk için diyorsan, hiç denemedim bişi diyemem, ama dolapta, belki 2, en fazla 3 gün bekletmelisin, :)
sevgiler,,,ece23,,,

ece23
04-15-2006, 10:51 PM
arkadaşlarım,
bu sihirli topları uzun zamandır yapmak istiyordum, nihayet yapıp resimleyebildim, daha detaylı görmek isteyen arkadaşlar, yeni blogumda görebilirler,,

sevgiler,
ece23,,
http://www.blogcu.com/frambuazCafe/

fbor
04-16-2006, 10:43 PM
benim çevremde bu köfteleri yuvarladıktan sonra baş parmakla bastırarak hafif bi çukur oluşturuyolar, sonra haşlıyorlar. sosu içinde sadece salçalı sos yapan var, salçalı sğanlı sarımsaklı yeşil biberli hatta patlıcanlı sos yapan da var. Adınada FELLAH KÖFTE diyorlar. Bi defa bende yapmıştım ama ununu az koymuştum ve tembellik edip elde yoğurmak yerine robotta çekmiştim, az daha dağılıyorlardı. sosunuda sadece yağ ve salçalı yapmıştım,emimim sarımsak da koysam daha lezzetli olacaktı. sevgiler...

fbor
04-16-2006, 10:44 PM
benim çevremde bu köfteleri yuvarladıktan sonra baş parmakla bastırarak hafif bi çukur oluşturuyolar, sonra haşlıyorlar. sosu içinde sadece salçalı sos yapan var, salçalı sğanlı sarımsaklı yeşil biberli hatta patlıcanlı sos yapan da var. Adınada FELLAH KÖFTE diyorlar. Bi defa bende yapmıştım ama ununu az koymuştum ve tembellik edip elde yoğurmak yerine robotta çekmiştim, az daha dağılıyorlardı. sosunuda sadece yağ ve salçalı yapmıştım,emimim sarımsak da koysam daha lezzetli olacaktı. sevgiler...

sukran.unal
04-17-2006, 10:23 AM
arkadaşlar bu köfteler beni, bu hafta sonu hüsrana uğrattılar geçen hafta içinde yaptığım köfteleri derin dondurucuda sakladım her zamanki gibi hafta sonu gelen kalabalık misafir grubum için pratik olur düşüncesi ile kocaman bir tencere su ile çok miktarda yapmak istedim ama hepsi ince bulgur pilavı ile çorbası arası birşey oldu yani dağıldı çok üzüldüm tek hatamı bana göre un yerine irmik koymama bağladım ne dersiniz hiç daha önce başıma gelmemişti .bıkmadan yine yapıp dolaba koyacağım ve yine haşlamak üzere çıkarıp deneyeceğim .eminim bunu yapıp mönüsünde sunan restoranlarda önceden yapıp derin dondurucuda bekletiyordur yoksa müşteri geldiğinde yapılacak birşey değil ki.tecrübelerinizden nelere dikkat etmem gerektiğini paylaşalım teşiekkürler.

Yetur
04-17-2006, 10:28 AM
BU TARZ BULGURLU YİYECEKLERİ ( İÇLİ KÖFTE, FELLAH KÖFTESİ, KÜRT KÖFTESİ VB...) HAŞLARKEN SUYUN İÇİNE MUTLAKA LİMON SUYU EKLEYİN. KESİNLİKLE DONDURUCUDAN ÇIKARSANIZ BİLE ASLA DAĞILMIYOR....

esramng
04-17-2006, 10:42 AM
ve yetura ek olarak bu tarz şeyleri haşlarken suyun içine biraz nar ekşisi ve sumak ekşisi koymak renklerini çok daha güzel olmasını sağlıyor.haşlanınca olan o soluk görüntü olmuyor.

ece23
04-17-2006, 01:51 PM
fbor, haklısın cnm, bende fellah köftesi ni duydum,

şukranünal, sevgili arkadaşım, anneme sordum, kesinlikle derin donrucuya koymamalıymışız, ama yapıp haşladıktan sonra, 6 ayda donduruda kalsa bişi olmaz dedi annem, tabiik irmik diilde un koymalısın, un tutar çünkü, irmik dağıtırmış,

yetur - esramng, söylediklerinizi hiç duymamıştım, denicem,,,

herkese sevgiler,,,
http://www.blogcu.com/frambuazCafe/

kendimce
09-08-2008, 12:01 PM
çiğ köftelik esmer bulgurla olur mu acaba?

ece23
09-12-2008, 02:13 PM
renginin koyuluğu önemli değil dersen olur tabi

zarpandit_gokche
03-19-2009, 09:05 PM
http://kakaolupasta.blogspot.com/2008/10/bulgur-kftesi-ve-vineli-ok-ikolatali.html

kesinlikle dendiği kadar var ben adıyamanlı bir abladan almısım tarifi