PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : harput köftesi

seden
08-30-2005, 02:16 PM
malzemeler
-1/2 az yaglı kıyma
-2 su bardagı köftelik bulgur
-2 baş sogan
-1 demet maydanoz
-1 çay kasığı toz kırmızı biber
-1 çay kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı reyhan
-1 cay kaşığı tuz
sosu için
-4 yemek kaşığı sıvıyağ yada tereyağı
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı biber salçası
-3 yada 4 su bardağı su
--------------------------------------------
soğan ve maydonozu ince ince doğrayalım.geniş bir kaba alıp kırmızıbiber reyhan tuz karabiber ekleyip iyice ovalım.kıymayı azar azar ilave edip yoğuralım.bulguru ekleyip7-8 dak. daha yoğuralım.üzerini örtüp 10 dak. dinlendirelim (sizde bir kahve molası vermiş olun :) )
sonra bu köfte harcından cevizle fındık arası bir boyutta parçalar koparıpher parçayı yuvarlayıp ortasını iki taraftan bastırıp çukurlaştıralım.
sos için bir tencereye sıvı veya tereyağ koyup eritelim salçayı koyup 2 dak. kavuralım sonra suyu ekleyelim..su kaynayınca yavaş yavaş köfteleri ilave edelim.kısık ateşte 8 yada 10 dak....kadar pişirelim....üstünü maydanozla süsleyip(kıyılmış) servis yapalım
afiyet olsun arkadaşlar... :lol:

you are what you eat
11-09-2005, 10:10 PM
Merhabalar, bu siteyi köfte tarifi ararken tesadufen buldugum icin cok memnunum, ve hemen bu harput köftesinin tarifini uyguladim, ama köftelerin dagildigini gorunce 1 yumurta eklemeyi dusundum.
Seden e bu verdigi tariften dolayi tesekkurler ediyorum;
Bu yemegi de goruntuledim, haydi bakin...

sevil
11-10-2005, 08:31 AM
Bu köfte Elazığın ünlü bir yemeğidir ben de severek yaparım.Bunun bir de yağda kızartılarak yapılanı var.Ona reyhan konmuyor.Aynen yoğrulup irice yassı köfteler yapıplıp yağda kızartılıyor.Salçalı suda bir taşım kaynatılıyor.Onu da deneyin derim

hüzünbaz
11-21-2005, 08:32 PM
reyhan yerine ne koyabilirim arkadaşlar

sevil
11-22-2005, 08:59 AM
bu yemeğe mis gibi tadı ve kokuyu reyhan veriyor.onsuz da olur ama başka bir köfte olmuş olur.

Nilgün:)
01-16-2006, 12:08 PM
arkadaşlar foruma yeni üye oldugum için tariflerimi sizle paylaşmak isteği içindeyim köfte yemeye bayıldığım için önce burdan başlayayım dedim umarım tarif sizlerin de hoşuna gider :)
malzemeler;
250 gr yağsız kıyma
150 gr ince bulgur
1 adet soğan
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
biraz da tuz ve karabiber
bulguru ayıklayıp yıkayın ve süzün maydanozu ve soğanı yıkayıp ince ince kıyın kıyma,bulgur,soğan ve maydanozu genişçe bir kaba koyup tuz ve karabiberle dilediğiniz şekilde tatlandırın ailesi acı sevenler pul biber ekleyebilir :wink: baya bi yoğurduktan sonra kıymadan fındık büyüklüğünde toplar yapın yarım litre suya 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edin tereyağı ve tuzla kaynatın kaynayınca da köfteleri ilave edip pişirin afiyet olsun

aslıyıld
01-28-2006, 03:44 PM
arkadaşlar ben birkaç yıldır mesleğim gereği elazığda yaşıyorum. burada harput köfte baba yemeklerdendir. gerçekten harika bir tad. bende elazığ yerlilerinden öğrendim yapmayı. aynen seden'in verdiği tarifi yapıyorlar. ama reyhan koymuyorlar. tabi ben rastlamamış olabilirim.

rahşan
05-16-2006, 12:38 PM
Ben de kayınvalidemin Harput köfte tarifini veriyorum.

500 gr kıyma
400- 450 gr ince bulgur
1 orta boy soğan
2 tatlı kaşığı reyhan
2-3 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 yumurta
1/4 demet maydonoz
tuz

Soğan ve maydonoz ince ince kıyılır. Kıyma ve diğer baharatlar eklenir.2-3 dakika yoğrulur, yumurta eklenir. Bulgur 3 veya 4 seferde kıymaya eklenir. Ellerimizi arada suya batırarak yoğurmaya devam edilir. 15-20 dakika yoğurduktan sonra fındıktan birazcık büyük parçalar koparılıp önce avuç içinde yuvarlanır, sonra üzerine biraz bastırılarak şekil verilir. Bu arada 1 çorba kaşığı salça 1 çorba kaşığı kadar tereyağında (zaytinyağı da kullanılabilir hafif olsun isterseniz) kavrulup üzerine 5-6 su bardağı su konur. Sos kaynayınca köfteler atılır, pişirilir.

Daha dün yaptım, nefisss oluyor tavsiye edilir.

AREL
06-02-2006, 09:09 AM
HIIIIM BENDE HARPUTLU OLDUĞUM İÇİN EN SEVDİĞİM YEMEKLERDEN BİRİDİR ANNEM HARPUT KÖFTESİ YAPTIĞI ZAMAN PARMAKLARIMIZI DA YERİZ... UFFFF CANIM ÇEKTİ...