PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yağ Çeşitleri ve Kullanımı

ozgecon
02-07-2005, 09:58 PM
Ben yemeklerimde katı yağ kullanmıyorum ve kullanmakta istemiyorum. Ancak sıvı yağ ile tarifleri tutturmak kolay değil. Sıvı yağ olarak kullanımız %90 zeytinyağı %10 da fındık yağı.
Kek ve börekler de dahil olmak üzere katı yağları nasıl sıvı yağa çevirebilirim? Mesela 250gr margarin kaç su bardağı sıvı yağa denk gelir :?:

Esra_k
02-07-2005, 10:07 PM
250 gr margarini eritirseniz yaklasik 1 + 1/3 su bardagi (200 ml.lik) yag elde edersiniz. Keklerde, boreklerde sorun olacagini zannetmiyorum da, acaba kurabiyelerde boyle dogrudan cevirmek sorun yaratir mi bilemiyorum.

zehra2
04-06-2005, 09:11 AM
Merhaba,

Kızartma icin zeytinyağı kullanıyorum. Çok fazla kızartma yapmıyorum (malum kansorejen maddeler açığa çıkıyor bu işlemle). Ama kızartmada zeytinyağı kullanılmasının tavsiye edilmediğini duydum. Bunun nedeni hakkında bir fikriniz var mı? Ve siz kızartmalarda hangi yağı kullanmamı önerirsiniz?

okale
04-06-2005, 10:45 AM
bende zeytinyağının çok yüksek derecelerde bozulduğunu duymuştum o yüzden kızartma yapılmıyor diye biliyorum tabi sadece duydum bunu,ben tüm yemeklerime riviera zeytin yağı kullanıyorum ama kızartmaya mutlaka ayçiçek yağı kullanıyorum bir ara mısırözünün daha hafif olduğunu duyup kullanmıştım ama onu beğenmedim özellikle kızartmada çok geç kızartdığını farkettim sanki geç kızarttığı için bana daha fazla yağ çekmiş gibi gelmişti.tabi sürekli kullanıp memnun olanlar varmı bilmiyorum bu benim fikrim :roll:

aliyeaydın
04-06-2005, 12:38 PM
TAM TERSİNE ÜNİVERSİTEDE HOCAM BANA ZYETİNYAĞIYLA KIZARTMA YAPMAMI TAVSİYE ETMİŞTİ, ÖNEMLİ OLAN O KIZARTMA YAĞINI KAÇ KERE KULLANDIĞINIZ, ZEYTİNYAĞINDA BU SAYI 6-7 OALBİLRKEN DİĞER YAĞLARDA DAHA DA SEYREK OLMASI GREK, BOŞ HİDROJEN BAĞLARI ONALRDA DAHA FAZLA OLDUĞU İÇİN OOKSİJENLE TEPKİMEYE GİRMESİ HAVA VE ISI FAKTÖRÜYLE BOZULMA OALSILIĞI DAHA FAZLA, DEDİĞİM GİBİ ÖNEMLİ OLAN KAÇ KERE KULLANDIĞINDIR AYNI YAĞI, YAĞI AZ VEYA FAZLA ÇEKMESİ ATEŞİN YÜKSEKLİĞİ, KIZARTTIĞIN YEMEĞİN CİNSİ KALINLIĞI, TAZELİĞİ BAYATLIĞIYLA DA DEĞİŞEBİLİR

BETÜL
04-06-2005, 01:28 PM
kızartma için en uygun yağ fındık yağı. çünki yanma derecesi çok yüksek. bende önceden kızartma için ayçiçek yağı kullanıyordum. şimdi fındık yağı kullanıyorum ve gerçekten farkını gördüm.gerçi ben hiç bir yağı ikinci defa kullanmıyorum.kızartma zaten zararlı bir de böyle yapıp zararı iki katına çıkarmanın bir anlamı yok olsa gerek.

yEsiL
04-12-2005, 12:25 PM
Aman siz siz olun sakin zeytinyagi ile kizartma vs. de yapmayin. Kalmis ki bu kizartma yagini 6-7'ye kadar kullanmayin (kullanilamazda zaten).

Bilindigi gibi zeytin yagi en en saglikli yagdir - mümkünse soguk tüketildigi sürece. Zeytin yagi isiya karsi cok hassastir. Bu yüzdendir ki biraz tencerede ya da tavada bekletilincede dumanlasmaya baslar. Isiya ve işiga karsi cok hassastir. Her ne kadar uzman kisiler tarafindan 230°C'ye dek isiya dayanikli oldugu söylensede naturel (ve saglikli) yasam farkli bilgilere ulasmistir.

Mutfaklarimizda zeytin yagi kullanmamiz güzel bi aliskanlik. Soguk (salata, ekmekle,..vs.) kullanacagimiz yerlerde extra virgin zeytin yagini kullanin. 2-3 ay icindede tüketmeye bakin serin, karanlik ve koyu bi sise icinde saklayin. Yemekler icinde sizma zeytin yagi kullanilabilir. Ama kizartma gibi pisme süresi uzun olan yemek yapimlarinda hic bi zeytin yagini kullanmayin diye bi tavsiyede bulunabilirim ben buradaki sohbete ek olarak.

Sevgiyle..

mujgan72
04-26-2005, 01:26 PM
Arkadaşlar kızartma yaparken kullanılan yağı kaç kez kullanıyorsunuz.Ben 4 kez falan kullandıktan sonra aynı yağda köfte yada galata ununa batırılmış birşey kızartıyorum ve buda son kullanmam oluyor.Sonra yağı değiştiriyorum.Ama aklıma hep takılmıştır çünkü kızartma tenceresinde yaptığımdan içine bol yağ koyarım.Sizce bu 4 kez kullanma fazlamıdır.Bildiğim kadarıyla çok kullanılan yağ sağlık açısından zararlı. :oops:

okale
04-26-2005, 01:44 PM
bende bol yağda tencerede kızartıyorum 2. kez de kullandıktan sonra atıyorum. galeta ununa veya herhangibirşeye bulayarak yapılan kızartmaları tavada yapıp tek bir seferlik yağ koyup kullanıp atıyorum onları birdaha kullanmıyorum.

05-04-2005, 05:05 PM
arkadaslar ben Canadadan yaziyorum, gecenlerde markette cok ucuza zeytin yagi gordum inanamadim ve uzerine okudugumda zeytin posasindan cikarilmistir diyordu anlamadim yani posanin nesinden daha dogrusu neresinden yag cikabilirki bu konu hakkinda bilginiz vami acaba? tenekenin pomes oil yaziyordu :roll:
Neslisah ..

scabos
05-04-2005, 05:46 PM
Bu konuda bilgim yok fakat zeytinyağlarında özellikle doğru düzgün markaları herzaman tercih etmişimdir. Zira piyasada bir sürü marka var ve nerede, ne şartlarda yapıldığıda meçhul. Bu çook ucuz denilen ürünlerin sağlığımızada zararlı olabileceğini düşünüp lütfen tanınmış markaları tercih edelim. :!:

M.C.
05-05-2005, 08:19 AM
Zeytinyağları bir değirmene benzer bir düzenekte sıkılıp üzerinden kaynar su geçiriliyor. Belkide son kalan posadan elde edilmiş daha az kaliteli yağdır satılan. İlk başta aklıma gelen bu.

banus
05-05-2005, 08:34 AM
Merhaba
Bildiğim kadarıyla sızma zeytinyağı dediğimiz yağ zeytini herhangi bir ısıtma işlemine tabi tutmadan yapıldığı için en sağlıklı olanı. Bahsettiğiniz yağ da belki ısıyla posadan elde edilmiş bir yağ olduğu için düşük kaliteli bir yağdır ve bu yüzden ucuzdur.

Banu

sculpture
05-05-2005, 08:39 AM
Günaydın, :D
Ben de scabos'a katılıyorum zeytinyağları pahallı ama kalitesi de önemli. :D Yine de dikkat edelim derim ben piyasada o kadar sağlıksız üretilen ürünler var ki :? tabii biz Türkiye de haber programlarındaki bazı yiyecek maddelerinin üretimi hakkındaki programları seyrederken gözlerimize inanamıyoruz. :shock: O yüzden ne yiyeceğimizi ne alacağımızı şaşırdık. :shock: Ama yine de bence bilindik markalardan şaşmayalım. :D İçimiz rahat eder biraz olsun. :D İyi günler. :D

nehos
05-05-2005, 12:37 PM
Arkadaşlar
Zeytinyağı üretimi ile ilgili olarak Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün
http://zae.gov.tr
adresinde oldukça kapsamlı yararlı bilgiler var. Umarım işinize yarar.
Nehos

müzeyyen
06-03-2005, 03:49 AM
kızartma yapılan yağlar cam kapta ağzı kapalı olarak, serin, kuru, karanlık bir ortamda (buzdolabında) saklanmalıdır.
bir hafta gibi kısa bir sürede bir kez daha kullanılabilir.
kızartma bol yağda yapılmalıdır.
(en iyisi fazla kızartmadan kaçınmak)

M.C.
06-03-2005, 08:31 AM
Kızartma kağıtları görmüştüm markette, ne kadar kızartma tadı verir, una bulanmışlarda işe yarar mı yaramaz mı bilmiyorum ama denemek isteyenlerin haberi olsun. Biz evde kızartma yapmıyoruz gibi birşey.

cessie
06-04-2005, 06:46 AM
Arkadaşlar beni ukala olarak adlandırmayın fakat yazdıklarınızı , uyguladıklarınızı dehşetle okudum .
Bizim evde sağlık nedenlerinden hiç kızartma yapılmaz evimizde şeker hastamız var ayrıca benim eşim profesyonel sporcu evimizde mutfağımız adeta labaratuvar gibi ama bu demek değildir ki tatsız tuzsuz gıdalarla besleniyoruz biraz dikkat ve bilgi ile araştırma ile doğru pişirme teknikleriyle pekala sağlıklı leziz, damak tadından vazgeçmeden beslenebiliniyor.
Mesela canımız kızartma çekince tüm malzemeyi hazırlayıp teflon tavayı haif ısıtıp çok az sıvı yag koyup azar azar malzemeyi tavayı sallıyarak pişiriyorum tüm malzeme bitince aynı tavaya hiç yağ koymadan doğradığım sarımsak ve domatesleri koyuyorum kısık ateşte pişiriyorum domatesler suyunu salıp çekince kızattığım sebzeleri bu sosun üzerine koyuyorum hiç karıştırıp hırpalamıyorum bir kaç dakika da böyle pişiyor soğuyunca kayık tabakta servis yaptığınızda inanın aynı kızartma tadından farkı olmuyan bir kızartma tekniği ile pişmiş harika bir yemek oluyor bu kızartmada (!) toplam sebze miktarı 1 kg civarında olmasına karşı kullandığım yağ oranı belki 3 yada 4 yemek kaşığıdır .

Çünkü kızartma yağları tekrar ısıtıldığında HNE ye benzeyen zehirli bir madde çoğalır bu HNE maddesi de bir çok hastalığa zemin hazırlar belki hemen olmaz ama uzun vade de yada ileriki yaşantımızda hastalıklara zemin hazırlar biz hanımlar evimizde yakınlarımızın eşimizin , çocuklarımızın sağlığından sorumlu kişileriz bu misyon bizleri daha araştırmacı bilinçli ev hanımları olmamızı gerektiriyor son söz olarak HNE maddesi doymamış sıvıyağın yarım saatten fazla 185 santigrad derecede sıvıyağın kızartma yağının tekrar ısıtılması ile oluşur malum o nedenle fast food beslenmenin ne kadar yanlış olduğu vurgulanıyor yapacağınız çok şey olabilir kızartmadan vazgeçemiyorsanız en azından yapacağınız kızartmaları küçük miktarlarda azar azar yağ kullanarak o yağı tekrar asla kullanmıyarak işe başlayabilirsiniz herkese ağız tadının olduğu sağlıklı günler dilerim sevgilerr

sedaozcan
06-04-2005, 09:10 AM
Sevgili Cessie;

Malesef senin uyguladığın yöntem diğerlerinden çok daha zararlı.

Malesef ülkemizde yaygın olan ama yanlış olan bir bilgi var. Kızartmlarda zararlı olan şeyin yağ olduğu! Bu yanlış bir bilgi. Kızartmalarda sağlığa zararlı olan şey yanık yağ ile yapılması. Bu nedenle kızartmaları bol yağ ile yapmalısınız. Böylece yağın yanması daha uzun süre alacaktır. Kızarttıklarınızın fazla yağını kağıt havlu ya da gazete ile emdirerek daha da sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Sevgiler.

cessie
06-04-2005, 09:39 AM
merhabalar ben sadece düşüncemi ve bilgilerimi paylaşmak istedim tartışma platformu yada polemik yaratmak istemiyorum.
fakat ben yöntemimi sanırım anlatamadım az yağ kullanıp kızartacağım yiyecekleri azar azar pişirdiğim için ve her defasında yeniden yağ ilave ettiğim için yağın yanması söz konusu değil..!!! bu şeklide kızartma yapmaya oldukça zaman ayırmak gerekiyor zaten benim anlatmak istediğim yağın fazlalığı miktarı değil fazla yağın defalarca yüksek ısıya maruz bırakılması tekrar, tekrar kullanılmaıydı buna dikkat çekmek istemiştim bende özellikle hamur işlerinde maya kullanmadan yaptığım tariflerde mecburen sıvı yağ kullanırım burda konumuz yağın ölçüsü miktarı değil ,kızartma yağları..!! sevgilerr

didar
06-06-2005, 03:24 PM
Arkadaşlar ben nadir de olsa kızartma yapıyorum. Bol yağda yapıyorum. Sonra da yağı döküyorum. Asla 2. bir defa kullanmıyorum. Masrafını düşünüyorsanız doktor, ilaç, hastane daha masraflı. Hele de sağlıklı olmak parayla ölçülemez.
Didar

BETÜL
06-06-2005, 03:45 PM
ben kızartmalarda fındık yağı kullanıyorum. yanma derecesi daha yüksek olduğu için. . ilk önce tavayı iyice ısıtıp yeteri kadar yağ koyarım. çok aşırıya kaçmam ve o yağı ikinci defa hiç kullanmam. kızartmalardan vazgeçemiyorsak en azından zararlarını azaltmamız gerekir diye düşünüyorum. bazen galeta unlu bir şey kızartıyorsam un yandığı için ikinci defa yağı değiştirdiğim bile oluyor.

ZKoral
06-10-2005, 09:26 AM
Bizim evde genelde kizartma cok fazla yapilmiyor, kizartma yapacagim zamanda z.yagini tercih ediyorum.. Z.yaginin kaynama derecesi cok yuksek oldugu icin (220) yagin yanmasi gibi bir durum soz konusu degil.. Zaten cok seyrek kizartma yaptigim icin ben yagi kullandiktan sonra dokuyorum..

ebru ayis
06-10-2005, 10:42 AM
arkadasla bu zeytinyagi konusunda bir suru sey duyuyorum aklim karisti. bazi diyet uzmanlari cig tuketilmesi gerekiyor diyor, bazilari Zkoral in dedigi gibi yanma derecesi cok yuksek en guvenli yag kizartmalarda diyo. hangisi ki ?

guler
06-10-2005, 11:37 AM
http://www.palestineoliveoil.org/faq/recipes/fryingwitholiveoil.htm

burada zeytinyaginin kizartmalarda kullanimi ile ilgili cok net ve yararliu bilgiler var..

serbet
06-10-2005, 12:10 PM
güler arkadasım verdigin siteyi okuyamadım.Malun ingilizcem o kadar iyi değil de....bence bilgilerini bizimle paylassan daha iyi olcak... :lol:

guler
06-10-2005, 01:07 PM
haklisiniz..önemli noiktalari hemen söyleyeyim: diger yaglarla kiyaslandiginda zeytinyaginin ustune yok..bol yagda kizartmayi deneyin diyor..asiri isitmayin yagi, bu durumda yagda önemli degisimler olmaz diyor..ayrica besinlerin disinda olusturdugu bir kabuk sayesinde cok yag cekmeyi önler diye ekliyor.
untmamamiz gereken bir sey de, diger yaglarla kesinlikle karistirmamak, ayrica bir kac kez kullandigimizda besin degeri kesinlikle degismezmis..
hangi yiyecekleri hangi isida pisirmemiz gerektiginide söylemis:

130 –145º C sebze, patates, meyve gibi su icerigi fazla olan besinler
155– 170º C disi un, galeta vs ile kapli besinler
175–190º C kucuk, cabuk kizaran, ufak balikar ve kroket gibi besinler

ideal kizartma derecesi 180 C dusunuldugunde, 210 derece yanma noktasi olan zeytinyaginin bircok yagdan saglikli oldugu acikca göruluyor.
Bu bilgiler sadece sözu edilen siteden kisaca aktarilmistir..

ebru ayis
06-10-2005, 01:14 PM
harika. ayni bilgileri ayçiçeği ve misiryaği icin de bulabilir miyiz acaba ? tekrar tesekkurler guler :)

guler
06-10-2005, 01:37 PM
asagi yukari ayni seyleri söyluyor soya, misir, aycicegi ve kanola yagi icin ..önemli olan yagi tekrar tekrar ve uzun sureli isitmaktan kacinmak ve yanma derecesine dek isitmamak..tekrar kullanmak da önerilmiyor.. kisacasi pek kizartmaya yuz vermeyelim, zorunlu kalirsak da yukaridaki noktalara dikkat edelim anlamini cikarttim ben:)

ebru ayis
06-10-2005, 01:45 PM
evet evet galiba oyle. bence de. yemegin icinde kullandigimiz yaglar kizartma derecesine ulasmiyordur di mi bu arada ?

guler
06-10-2005, 02:02 PM
sanmiyorum..eger baska bir seye dalip da yagi ocakta unutmazsak tabii:) biliyor musunuz, ben aslinda yaklasik 10 senedir hic kizartma yapmadim ve yemedim de..ve zeytinyagli bir sey yaparsam ki, makarnayi bile z.yagi ile yaparim, herseyi cigden koyuyorum.
ama cevremde, ailemde hala sevenler oldugu icin onlar adina bu bilgileri toparliyorum;)

redscat
06-11-2005, 04:00 PM
arkadaşlar yazdıklarınızı birazda gülerek okudum yağın muhteviyatı kadar [soya-ayççk-kanola]doygunluk oranıda önemli kızartmalar mümkün mertebe doymamış yağlarla yapılmalıdır kaç kez kulanılması gerektiğine gelince patates kızartığınız yağı 170-190.dereceyi geçmediğiniz sürece 7-9 kez kulanabilirsiniz patlıcan kızartığınız yağı 2-3 kez kulanabilirsiniz 20 derece sıcaklığın üzerindeki bir ortamda tavuk kızartığınız yağı 8-14,saat içerisinde dökmeniz gerekir dometes kızartmalarında yağ bir kez kullanılır
balık kızaran yağlar soğuk ortamda muhafaza edilmek şartıyla 4-6 kez kullanılabilir
tavsiyem soya yagı

ebru ayis
06-11-2005, 04:36 PM
merhaba redscat,
yanlis anlamassaniz bu bilgilerin kaynagini soracaktim. ya da uzmanlik alaninizin gida ile bir iliskisi var mi ?

foodeng
06-18-2005, 07:53 AM
merhabalar,
kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılmasında etkili olan kızarttığınız seydeki karbonhidratlardır.eger o karbonhidratlar(patates parçası mesela) yağın içinde kalırsa 2.3. kullanımlarda karbonize olur,akrilamidler vb.kansorejen ve zararlı maddeler olusur.dolayısıyla yagın en azından süzülmesi,karanlıkta saklanması(oksidatif aktivitenin azaltılması için),buzdolabında bekletilmesi(acılasmayı engeller) gerekir. yağın cinsi için butun bitkisel yağlar uc asağı bes yukarı aynı yanma derecesine sahip.ama düşünün sürekli kızartma yapan dunya devi şirketler kızartmada hangi yağı kullanıyorlar değilmi? kızartmalık yağlar var arkadaslar(,eskiden marketlerde kızartma yağı diye satılırdı,şimdi yok,kimse almamış o yıllarda ondan kalkmış.)katı yağlar bunlar ,palm yağı içeriği yüksektir ve kızartma için en ideali budur.kızartma sıcaklıkları 170 C 175 C patates için uygundur mesela.tavuk için 150 civarı olması lazım.gıda toptancılarında var bu yağlar(frita unilever,ustam ulker vb).detaylı bilgi için yag dersinden kalma bir sürü kaynak var elimde....kızartmayı cok severim:) sevgilerle

guler
06-18-2005, 02:56 PM
Merhaba,
Kizartma yapilan yaglarla ilgili bilgiyi aldigim internet adresini daha önce vermistim..benim kisisel ya da kulaktan duyma bilgilerim degil bunlar, kaldi ki ben kizartma hic yapmam; özellikle doymus, doymamis yaglarin yanma dereceleriyle ve hangisi hangi kizartmalarda tercih edilmeli gibi konularda birbiriyle celisen bu kadar cok bilgi akisi varken, ve hergun kizartmanin sagliga olumsuz etkileri tartisilirken!! Ben sadece genel görusu de göz önune alarak kizartmalardan kacinmamiz gerektigini ilave ettim.
Yazarken amacim kesinlikle guldurmek degildi; saglik gibi böylesine ciddi bir konuda ve aslini esasini bilmedigim bir alanda ancak tavsiyede bulunabilirdim. Ancak yanma noktasini ölcmenin zor oldugunun da bilincinde bir birey olarak, kizartma yaptigimiz yagi 6 ya da 9 kez kullanabilecegimiz bilgisi karsisinda biraz da gözlerimin yasardigini ilave edeyim.
Sevgiler ve saglikli gunler hepimize:)

neşe
06-22-2005, 01:23 PM
Kızartmada kullanılan teflon tavalarıda tartışmak lazım.Teflon zararlımı değilmi diye.Uzmanlar kızartma yağı olarak ayçiçek yağını öneriyorlar en geç yanan yağlardan biri imiş.Zeytin yağı kızartmalarda kullanılmazmış.
Ynma derecesi düşükmüş diye.

foodeng
06-24-2005, 12:17 PM
merhabalar,
unileverin "frita" adıyla ürettiği kızartma yağından bahsetmek gerektiğini düşündüm.üzerinde yazan ifadeler aynen şöyle:bitkisel yağlardan hazırlanmıştır.diğer yağlara göre üstün özellikjlere sahip olup kızartmalar için özel olarak üretilmiştir.4-5 kez kullanılabilir...adamlar dünyanın heryerinde bunu üretiyor,satıyor,bizden çok daha sıkı denetlenen ülkelerde kullanılıyor.ve üzerinde böyle yazıyor...gıda mühendisliği bölümlerinde de böyle anlatılıyor zaten.kızartma yapacaksanız en uygunu budur diye. yıllarca ugrasıp ,tartışıp bu yağı yapmışadamlar,biz de hala tartışalım...yurtdışında çelikten yapılmış fritözler var,turkiyede bulamadım,ama teflondan daha iyi olduğu kesin.
kızartma sevenler afiyetle yiyebilir,sevmeyenler istediği bahaneyi bulabilir...
slmlr

Şeyda
08-16-2005, 02:05 PM
Sıcak ve z.yağlı yemekler de sızma zeytinyağı kullanıyorum. Ama bazen kafam karışırıyor kimi sızma ile yapılmalı diyor. Bir yerde okudum riviera daha iyi sızma salatalarda kullanılmalı diyordu. Siz nasıl yapıyorsunuz doğrusu nedir ?

Ayrıca kızartmada da iyi sonuç alamadım o yüzden mısırözü ile yapıyorum kızartmalarımı.

bbusra
08-16-2005, 02:26 PM
kızartmalarda z.yağı kullanılmıyor en azından bazılarında biz daha çok (annem) sebze yemeklerinde kullanıyor tabiki sızma z.yağı...

Senaygül
08-16-2005, 03:35 PM
Şeyda cım bana zeytınyagı ızmırden gelıyor ama ne yemeklerde nede kızartmalarda tek basına kullanamıyorum sanırım alısma meselesı kızartmaları mısır yagı yemeklerı mısıryagı zeytınyag karısımıyla yapıyorum..

DerindeniZ
08-16-2005, 07:24 PM
Sevgili Seyda,
Ben sizma daha cok salatalarda ve cig olarak, rivierada yemeklerde tuketilmeli diye biliyorum. Ama sizmanin daha kaliteli bir yag oldugunu bildigimden sadece onu kullaniyorum. Kizartmayi azaltmaya calistigimizdan sebzeleri firinda zeytinyagi ve baharatlarla harmanlayarak pisiriyorum.
Asagidaki adreste zeytinyagi hakkinda daha ayrintili bilgiler bulabilirsin. Sorunun tam cevabi sayfanin sonuna dogru.
http://www.denizce.com/zeytinyag.asp

Şeyda
08-17-2005, 09:50 AM
Şimdi verdiğiniz adresteki yazılanları okudum ve komili nin web sayfasına da baktım. Yaptığım doğruymuş. Yemeklerde sızma yı tavsiye ediyorlar. Riviera ile de yapılabilirmiş aradaki fark asit oranları sanırım. Ben tüm yemeklerde sızma kullanıyorum. Koku olarak da rahatsız olmuyoruz.

Sizlere de paylaşımınız için teşekkür ederim.....

popsical
08-26-2005, 09:50 AM
Merhaba,
Benim hamurişi ve pastalarda kullanılan yağlarla ilgili bir sorum olacak. Ben hangi yağın yemeğe nasıl etki ettiğini merak ediyorum. Örneğin kurabiyeye tereyağı yerine zeytinyağı ya da ayçiçek yağı koyarsak ne değişir? Ya da margarinle tereyağ arasındaki fark nedir? Eğer bir yağı diğerinin yerine kullanırsak miktarında değişiklik yapmalı mıyız? Katı yağlarla pek aram yok, tereyağının kokusunu hiç sevmiyorum. Ama kıvam farkı olur diye de tariflerde verilenden farklı yağ kullanmak istemiyorum. Bu konuda bilgisi olanlar paylaşırlarsa çok sevinirim. Teşekkürler.

yelda
08-26-2005, 11:20 AM
sevgili popsical öyle tarifler vardır ki orjinalliğinin bozulmaması gerekir..örneğin krem kramel yumurtasız olmaz.. yalancı krem kramel tariflerini de denedim ama aslıyla uzaktan yakından alakası bile yok..
yağlar konusunda da tereyağı ile yapılan pilavın tadını zeytinyağı ya da sıvıyağında bulamazsın..ama zeytinyağlı patlıcan pilavında ki lezzeti de bişeye değişmem..tabi orjinal tarifinde zeytinyağı olduğu için..un kurabiyesinin kıyır kıyır olmasını asla sıvıyağıyla elde edemezsin..tabi ki bitkisel ve hayvansal katı yağların zararını hepimiz biliyoruz.. ben mutfağımda çok gerekmedikçe zeytinyağından şaşmıyorum..ama dedğim gibi zorunlu asıl tariflerinde hangi yağ varsa onu kullanıyorum..gerçek tadlar yakalamak adına..sevgilerimle..

ece23
09-04-2005, 10:29 PM
benim bildiğim, alba, asta v.s yağlar yağın markası,ve pastacıların kullandığı özel böreklik, tatlılık, v.s için kullanılan yağlar,,, :wink:
sevgiler,,,ece23,,,

gc
09-05-2005, 07:24 PM
yanma derecesi her ne olursa olsun bir kere kullandıgım yagı asla ikinciye saklamam ve kullanmam.
sevgilerimle.
gc

ece23
09-16-2005, 02:26 PM
arkadaşlar
geçen gün ilk defa soya yağı aldım, ama yemeklere sanki bi koku verdi, ama soya yağı çok vitaminli olduğu için kullanmak ta istiyorum,
poğaçalarak, kurabiyelere, keklere kullanıyorum, tadında bi değişiklik almadık biz, yemeklerde soya yağı kullanamayan arkadaşlara tavsiye edebilirim :wink:
sevgiler,,,ece23,,,

aysegul aslan
09-23-2005, 01:32 AM
sevgili şeyma,

küçük bir z.yağı fabrikası olan bir arkadaşımdan aldığm bilgiye göre üreticiler riviera tipi yağı, ucuz sıvı yağlar kullanarak elde ediyorlarmış. yerde uzun beklemiş zeytinden çıkan yağ yüksek asitli olur. içine ne kadar çok yaprak, çekirdek kalıntısı giderse asit yükselir. işte bu yağı atacak değil ya. karıştırıp ay çiçeği yağı ile satıyorlarmış.
bu nedenle her yemekte sızma kullanmanızı tavsiye ederim.ben pilavda bile z.yağı kullanırım. ama zaten ben doğduğumdan beri z.yağı ile tanışıkım. yeni tanışanlara sızmayağı öneriyorum.kızartmalarda fındık yağı önere bilirim.
sızma z.yağı alırken de önce yağı koklayın.sonra bir yudum alın. yutun. boğazınızda tam geniz denilen yerde acılık bırakmıyorsa kayarak yutuluyorsa iyidir. yani asiti düşüktür.en iyisi 0,5-1 arasıdır. 0,5 altı da iyidir ama pek bulunmaz.
eve gelince de ilk işiniz yağda yumurta yapmak olsun. z.yağının iyisini kötüsünü en çok belli eden yemeklerden biridir.acılaşırsa yağ asiti yüksektir.
sevgiler.
yağı

acalya
09-23-2005, 02:18 AM
Zeytin, zeytinyagi ve peynir konusunda bilgili kisilere bayiliyorum. Gunlerce dinleyebilirim. Sevgiyle kucakliyorum.

müzeyyen
09-23-2005, 07:27 AM
okuyuculardan haberler bölümünde adresini vermiştim ama dikkatinizi çekmemiş olabilir.
www.sistem-kurmak.com
zeytinyağı ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

Şeyda
09-23-2005, 08:44 AM
Sağol müzeyyencim verdiğin siteyi inceledim. Z.yağı bölümünüde okudum....

foodeng
09-29-2005, 09:03 AM
merhabalar,
kızartma yapları kaç kere kullanılmalı sorusuna net bir çözüm olur diye düşünüyorum.
M110652 Kızartma yağlarının tekrar kullanılabilirliğini ölçmek amacıyla kullanılır.Kolorimetrik .Merck

bu test kiti ile kızartma yağınızın tekrar kullanılıp kullanılmayacağını belirleyebilirsiniz.
http://www.kimyaevi.org/pdfler/902000013.pdf
medikal malzeme satan yerlerden bu test kitini rahatlıkla satın alabilirsiniz.

foodeng
09-29-2005, 09:03 AM
merhabalar,
kızartma yapları kaç kere kullanılmalı sorusuna net bir çözüm olur diye düşünüyorum.
M110652 Kızartma yağlarının tekrar kullanılabilirliğini ölçmek amacıyla kullanılır.Kolorimetrik .Merck

bu test kiti ile kızartma yağınızın tekrar kullanılıp kullanılmayacağını belirleyebilirsiniz.
http://www.kimyaevi.org/pdfler/902000013.pdf
medikal malzeme satan yerlerden bu test kitini rahatlıkla satın alabilirsiniz.

M.C.
09-29-2005, 11:31 AM
Foodeng, araştırman için teşekkürler fakat kendi adıma şöyle düşünüyorum;
O test kitine vereceğim parayla bir teneke yağ alır, her kızartmaya ayrı yağ kullanırım. Daha çok fabrikasyon iş yapan yerler veya lokantalar için rasyonel bir çözüm olabilir.

ba112
10-02-2005, 05:44 AM
SADE OLARAK DEĞİL AMA ÇİÇEK YAĞI İLE BİRAZ KARIŞTIRIRSAN KOKU SORUNUN GİDECEKTİR.

hulyasen
10-04-2005, 02:22 PM
arkadaşlar bir şey sormak istiyorum denemiş olanlar bilgi verirlerse sevinirim . kızarma yerine malzemeleri az sıvı yağla harmanlayıp fırında pişirirsek nasıl olur acaba.hem sağlık açısından hem lezzet açısından fikri olan varmı? teşekkürler..

ebru ayis
10-04-2005, 02:28 PM
ben tum kizartmalari oyle yapiyorum hulya. ozellikle patates kizartmasini bazen kekik ve sarimsakla da karisitiyorum. cok guzel oluyor. sebzeleri de oyle kizartiyorum fritoz u kaldirdim artik.

nazife1
10-04-2005, 02:37 PM
tabiki herşeyin fazlası zarar, sonuçta patates kızartmasını sevmeyen yoktur sanırım.

Bunun için kızartmalar için yağda eğer kızartma yapıldığında siyah lekeler oluşuyorsa, yağın kullanımı yeterlidir demektir, ya da sonuçta kızartılan yağı hepimiz nezamandan beri kullandığımızı bildiğimiz iiçin bir kaç kere kullanımından sonra dökmek en iyi uygulamadır bence.

hulyasen
10-04-2005, 03:41 PM
ebru verdiğin bilgi için teşekkür ederim bir şey daha sormak istiyorum. Acaba fırına koymadan önce biraz haşlasak olurmu (patates kabak patlıcan vs.)patates güzel oluyor ama diğerleri hk. fikri olan varmı daha sonra aynı yöntemle fırınlasak nasıl olur hangisi daha iyi olur.çiğdenmi yoksa biraz haşladıktan sonramı fırınlamak? teşekkürler şimdiden.

ebru ayis
10-04-2005, 04:03 PM
patates disindaki sebzelerin patates kadar guzel oldugunu iddia edemem. ama belki uzerini aleminyum folyoyla ya da o tip bisile kaparsak daha iyi sonuc alabiliriz. ben folyo da kullanmiyorum iyi degil diyorlar diye. ama sonucta yeniyor, yogurt ve domates sosuyla guzel de oluyor.
belki onceden haslamak da iyi fikir olabilir.

kedicik
10-06-2005, 12:27 PM
Merhabalar.Sitede okuduklarımdan sonra katıyağ kullanmam gereken yerlerde tereyağ kullanma kararı aldım, kurabiyeler gibi.Ama denediğim bazı tereyağlar çok ağır kokuyordu.Sanıyorum koyu sarı renkli olanlar daha ağır tereyağ kokuyor, eşim de sevmiyor bu kokuyu.Bazıları ise bembeyaz görünüyor sanki sanayağı gibi.Acaba hangi marka ve hangi özelliklerdeki tereyağını kurabiye ve yemeklerde kullanabilirim?

cgozlu
10-06-2005, 12:35 PM
Ben uzun süredir hiç margarin kullanmıyorum.Sürekli İçim yada Pınar marka tereyağı alıyorum ufak kahvaltılık paketlerde satılıyor.Rengi koyu sarı değil ve kokmuyor.Şu ana kadar Çorba ve yemekler için kullandım hi kokusu olmadı.

okale
10-06-2005, 12:48 PM
tereyağı sevmediğim için neredeyse butun tereyağları deneyip hangisinin iyi olduğuna karar verdim,bence sütaş.margarin gibi kağıt pakette olanı.
ayrıca koku olmaması için tereyağını fazla kızdırmamalısın içine hemen malzemeni katmalısın işe yarıyor.pilavda kullanacaksan,ya pirinci ekledikten sonra içine katıyorum,yada eklemeden hemen önce katıp pirinci kavururken oda eriyor.bazen suyuna bile katıyorum.

sihirli eller
10-06-2005, 01:06 PM
BENDE SEVGİLİ OKALE'YE KATILIYORUM TEREYEĞDA SÜTAŞ!!!!

didem30
10-06-2005, 01:46 PM
ben yörsan kullanıyorum kokusuda yok deneyın

dilekugurlu
10-06-2005, 02:02 PM
bende tereyağında pınar tereyağ kullanıyorum...diğer markalarıda denedim ve diğerlerinin kokusu ağır geldi...

ba112
10-06-2005, 04:43 PM
İçim yada sütaş arkadaşlar kokusuz oluyor.Ayrıca pilava falan sonradan eklerseniz sorun olmuyor.

ayseaksu
10-06-2005, 09:04 PM
yörsan kullanıyorum ve çok memnunum.

mbemine
10-07-2005, 04:34 AM
Merhabalar,
bencede sütaş,ayrıca sarı tereyağların, beyazlara oranlara vitamın açısından çok daha değerli olduğunu ve özellikle çocuklar için faydalarını okumuştum.Bunun için tereyağ alırken özellikle sarısını seçiyoruz.Tadında hiçbirşey farketmiyor.Zaten sütaş ın tereyağıda yeterince sarı.Sizlerede alacaksanız sarı tereyağı tercih etmenizi öneriyorum.
Sağlıcakla...

kedicik
10-07-2005, 07:27 AM
çok çok teşekkür ediyorum yanıt yazan herkese :lol: Site sayesinde bir sürü şey öğreniyorum her gün. Yanıtlarda bahsi geçen bir kaç marka var, bunları alıp deneyeceğim ben de, birinde karar veririm inşallah.Tekrar teşekkürler :)

ece
10-07-2005, 10:16 AM
benim sorum tereyağı ile ilgili degil.
farklı bi baslık açmak istemedim
çerkez yemeklerini inceledigimde çig kaymak diye biseyle karsılasıyorm.
bu kaymak bildigimiz kaymak mı?hanı genelde kahvaltılıklarda yedigimiz kaymaktan.
bu konuda bilgisi olan?

BENAN
10-07-2005, 10:27 AM
bır cerkez kızı olarak bılgı vereyım ececıgım.....bızım kendımıze has sutten yaptıgımız kaymagımız var....sutu kaynatarak elde edıyorlar....koyde yasamadıgım ıcın tam tarıfını veremıyorum....bız arada koye gıttıkce bıze getırıyorlar....ama buradakı kaymaklar da oluyor....hanı su sarkuterıde satılanlar....kahvaltıda yedıgımız....hatta karadenızlı bır arkadasım bu kaymagı erıterek bana kuymak yapmıstı....sevgıler canım....

lodos
10-07-2005, 10:39 AM
arkadaşlar ben marka olarak ülkere çok güveniyordum hele süt ürünlerine de geçince çok sevinmiştim ama bunları kendi adı altında başka firmaya yaptırması beni biraz rahatsız etti şimdi eşimin birara gıda denetimlerinde müfettişlik yapan bir arkadaşının tavsiyesiyle mümkün mertebe pınar kullanmaya çalışıyorum bulamadığım zaman da sütaş

mbemine
10-07-2005, 11:14 AM
Arkadaşlar,
çiğ kaymak biz kullanıyoruz.Çiğ sütten elde ediliyor ve süthanelerde satılıyor.Hafif ekşi bir tadı var çok lezzetli ama sağlık açısından pek güvenilir olduğunu sanmıyorum.Malum çiğ sütten yapılıyor.Belkide pişirildiğnde normale dönüyordur.Bilemiyorum...
Sıhhatle...Afiyetle..

mbemine
10-11-2005, 08:03 AM
Merhabalar,
geçen yıl soya ve mısır yağıyla ilgili bir mail aldım.İri taneli ürün elde etmek için, genleriyle oynanmış mısır ve soyadan yapılıyormuş bu yağlar.Zararlı olduğundan bahsediyordu.Biz herzaman organik gıdalardan yana olduğumuz için uzun süredir mısır ve soya yağı almıyoruz.Sanıldığının aksine yararından çok zararı olan bu ürünlerin kullanılmasını tasvip etmiyorum.
Önce sağlık...

qaramel
10-14-2005, 09:43 AM
mbemine çok haklı. Bugün dünyada üretilen mısırın % 70'i, soyanın hemen tamamına yakını genetik olarak modifiye edilmiş transgenik tohumlardan elde ediliyor. Bunlar ya zararlılarla mücadele için antibiyotik genleri veya başka bir canlının genleri transfer edilmiş, ya da daha fazla ürün elde etmek için bazı genleri değiştirilmiş ürünler ve "frankeştayn gıdalar" olarak adlandırılıyor. Henüz üzerindeki araştırmalar tamamlanmamış olsa da, elde edilen ilk bulgular genetik modifiye ürünlerin alerjiden astıma, gece körlüğünden kansere kadar pek çok hastalığa neden olabileceğini veya tetikleyebileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca türlerin yok olmasına neden olabileceğinden çevre açısından da çok büyük bir tehdit oluşturuyor. Google'da genetik modifiye ürün veya genetik modifiye organizma yazıp arama yaparsanız riskler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Lütfen bu ürünleri kullanmayın. Hatta satın aldığınız tüm ürünlerin etiketlerine bakın. İçinde modifiye mısır, modifiye nişasta, hatta normal mısır veya nişasta ve soya olan ürünleri çok mecbur kalmadıkça kullanmayın derim ben. Çünkü Türkiye'de bu tarz hazır gıdalarda kullanılan modifiye katkı maddelerini etikette belirtme zorunluluğu henüz yok. Bu yüzden tedbirli olmakta fayda var. Hazır çorbalar, hazır toz tatlılar, hazır pasta, kek, tart, kurabiye unları,kahvaltı gevrekleri, cipsler gibi sıkça kullanılan pek çok hazır gıda maalesef kimyasal katkılar yanında bu tür modifiye katkıları da içermekte. Transgenik ürünlerin hayvan yeminden cipse kadar yaklaşık 900 üründe kullanıldığı bilinmekte. Tamamıyla korunmak mümkün olmasa da, biraz dikkatle kullanımı azaltılabilir. Bu ürünler en fazla da çocukları etkiliyor. Böyle ürünler kullanarak farkında olmadan onlara zarar veriyor olabiliriz. Mümkün olduğunca az kullanalım. Çorba yapacaksanız bir kase mercimek veya pirinç ayıklamaya üşenmeyin. Tatlı yapacaksanız, pirinç unu ile sütü ve şekeri kaynatıverin, içine de fındık, kuru üzüm, kuru incir, kakao, damla sakızı gibi şeyler ilave edin. Hatta artmış kek parçalarını ufalayıp, üzerine tatlınızı dökün.Göreceksiniz hazır gıdalardan daha lezzetli ve pratik olacak.

güldemir
10-18-2005, 09:41 AM
Merhabalar,
Çok uzun süredir takip ettiğim ve bir çok şeyi öğrendiğim Tarif Defteri Forum sayfalarında nihayet ben de varım artık.
Konuları okurken sizin gibi deneyimli ve mutfağı bir "sanatevi" haline getiren bayanlar ve baylar arasında kendimi daha da güvende hissederken ayrıca mutfak ve yemek konusunda kendini yetersiz hisseden tek insanın ben olmadığımı görerek rahalıyorum.
Üye olmadan önce öğrendiğim bir çok şey için teşekkür etmezsem içim rahat etmeyecek...

Benim en büyük meraklarımdan biri besin değeri olan yağların mutfaktaki kullanım alanları.
Mesela sızma ve riviera zeytinyağı nerelerde kullanılır?
Kızartma için en uygun yağ hangisidir?
Mısırözü yağı hengi yemeklerin kullanımı için uygundur?
Fındık yağı ve soya yağı nerelerde kullanılır?
Tereyağı hangi yemeklere yakışır?
Margarin kullanmadığım için ayrıca size pasta ve keklerde margarin yerine kullanabileceğim sıvı yağın cinsini ve miktarını sormak istiyorum.
Bu sorularım hakkında internette bazı teknik bilgiler edindim ama benim istediğim teorik değil daha çok pratik yani denenerek edinilmiş bilgiler.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,sevgiler....
[/b]

ayisigi
10-18-2005, 09:51 AM
Bende margarin kullanmiyorum o yuzden keklerde sivi yag (kanola yagi),sadece kurabiyelerde margarin yerine ayni olcude tereyag kullaniyorum.

kizartmalarda yagin isisi cok yukseldigi icin bircok yagda zararli maddeler olusuyormus o yuzden ozellikle yuksek isida zeytinyag (riviera) yada kanola yagini tavsiye ettiklerini okumustum bir saglik sitesinde bende o yuzden kanola yagini hersey de kullaniyorum.

salatalarda sizma zeytinyag kullaniyorum.

hatun
10-27-2005, 04:28 PM
Merhabalar,
Yazilanlari okurken Kanola yagindan bahsedildigini gordum. Merak edip neden yapiliyormus diye web de bir arastirma yapayim dedim. Ingilizcesi Canola oil. Asagidaki sitede cok ilginc ve alarming bilgiler var. Canola oil in genetik olarak modife edilmis bir bitkiden elde edildigini yaziyor. Yazilan herseyi yazamayacagim, ama bana genetik modifikasyon dediginiz anda ben o urunu kullanmaktan vaz gecerim. Okumanizi siddetle tavsiye ediyorum. Zeytinyagi ve tereyagindan sasmayiniz.

http://www.snopes.com/toxins/canola.htm

herkese bol bol saglikli gunler.
H

mbemine
10-27-2005, 07:52 PM
Sevgili arkadaşlar,
daha öncede bir foruma yazmıştım fakat tekrar etmekte fayda görüyorum.Genetik yapısı değiştirilmiş ürünleri almayın.
Genetik Yapısı değiştirilmiş Gıdalar

Mısır, soya yağı, soya fasulyesi, soya küspesi, mısır gevreği, hazır sütlü tatlılar, hazır çorbalar, bebek mamaları, konserve mısırlar, pastacılıkta kullanılan mısır şurubu....
Bunun gibi daha 900 çeşit gıda maddesinde söz konusu bu tehlike.Açıkça zehir olarak adlandırılıyorlar.
Ne yiyeceğimizi bilemiyorum ama hazır gıdalardan uzak durmakta yetmiyor.
Amerika genetik yapısı değiştirilmiş bu ürünlerin %90 ını ihrac ediyormuş. :!:
Ayrıca kfc tavuklarından yiyen varmı bilmiyorum ama bana gelen bir mailde tavukların genleriyle oynayıp et bakımından zengin az kemikli tüysüz tavuklar ürettikleri yazıyordu.Ve tavukları görmenizi isterdim.Tavuktan çok yaratığa benziyorlar.
Karar sizin... :cry:

olricaysel
10-27-2005, 08:06 PM
merhaba,
gazetedeki bir zeytinyağ üreticisiyle yapılan röportajdan deftere not almıştım.buna göre
natürel sızma zeytinyağ: çiğ tüketilir kahvaltı ve salatalarda kullanılır
rafine zeytinyağ : kızartmalarda kullanılır
riviera zeytinyağ : yemekler ve kızartmalarda kullanılır.(rafine ve sızmanın karışımı)
yine gazetelerden okuduğuma göre z.yağın yanma derecesi yüksek olmasına rağmen içinde bulunan zeytin parçacıkları çabuk yandığı için yağı kirletiyor.
hatunun dediği gibi bazı ürünlerde genetiğiyle oynanma riski olduğu için ben kızartmalarda ayçiçek yağı kullanıyorum bazen zeytinyağla karıştırıyorum. sebzelerde zeytinyağ, etli yapacaksam çok az tereyağ ilave ediyorum. çorba makarna ve pilavlarda sadece tereyağ kullanıyorum.kek kurabiyede ise sıvıyağ ve tereyağa başladım.ilgilenenler için:
http://www.gdoyahayir.org

arabic
10-27-2005, 09:07 PM
benim babam bir doktor bu sebeple özellikle yağ konusunda cok hassas.eve asla margarin giremez.ayçiçek yağı da.sadece zeytinyağı ve tereyağ kullanıyoruz.kızartmalarda daha hafif bir zeytinyağı diğer yerlerde naturel sızma.yemeklerde genelde tereyağı kullanıyoruz.

dileks
10-28-2005, 09:59 AM
MERHABA BENDE TARİŞ'İN RİVİERA ZEYTİNYAĞINI KULLANIYORUM ÇOK MEMNUNUM YEMEKLERDEDE SALATADADA KULLANIYORUM BİRDE ZEYTİNİN ÜZERİNE DÖKÜYORUM LİMONLUYORUM EKMEĞİMİZİ BANDIRA BANDIRA YİYORUZ RİVİERA ZEYTİNYAĞININ AĞIR KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLANLAR İÇİN DİYE BİLİYORUM

gülhanakbaş
01-02-2006, 08:01 PM
yagı kızartmalarda kullanırken zeytinyagını tercih ediyorum.çünkü yüksek ısıda yanmaya karsı daha dayanıklı.kızartma yaparken ayrıca kısık ateste yapmakta yararlı bunları yerine gitirirseniz kollestolünüzüde kontrol altında tutabilirsiniz.yagı fazla kullanmakta cok yararlı degıl kızartma türü ne olursa olsun en fazla 2 kere kullanın daha fazla kullanırsanız hem kollestrol acısından zararlı hemde kansorejen maddeler ortaya cıkıyor.

nese7
02-18-2006, 08:16 AM
Zeytinyaginin ve ozellikle sizma olanin icinde cok cok kucuk zeytin parcalari oluyor ve yuksek isida yaniyorlar. O yuzden zeytinyagi kizartmada tavsiye edilmiyor. Bildigim kadariyla Komili'nin kizarmalik zeytinyagi var, o kullanilabilir belki.

Ayrica kizartma nasil olursa olsun pek saglikli degil, mumkunse az yagla firinda pisirmek tercih edilmeli.

ferden
02-18-2006, 04:48 PM
ben kızartmalarda her zaman zeytinyağı kullanıyorum . doktorumun önerisi ayrıca görsel yayınlardan da kızartma için zeytinyağını önerdiklerini biliyorum. ama gecenlerde hafif ve sağlıklı diye soya yağı aldım. dayanılmaz derecede kokusunu hissediyorum. ve kokusunun ağırlığından dolayı soyayla yaptığım yemekleri kimse yemedi , şimdi ayçiçek yağıyla karıştırarak kullanıyorum. ama bu atmamak için bulduğum ve de pek etkili olmayan bir yöntem.
Soya yağıyla ilgili öneri yada fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.

şebnem can
02-19-2006, 04:28 PM
merhaba ferden,
soya yağının yoğun kokusundan kaynaklanan şikayetinize küçücük bir katkım olması amacı ile sevgili doktorumun bana önerisini size aktarayım.kolesterolümün çok yüksek olması ve fazla kiloya sahip olmamdan dolayı uzun süredir diyetisyene gidiyorum. yaklaşık 8 yıldır sadece saf fındık yağı tüketiyorduk fakat 3 aydır.karışım yağ tüketmeye başladık.1 lt soya,1lt ayçiçek ya da mısırözü,1lt zeytin ya da fındık yağı.ben daha kokusuz olduğu için yoğun kokulu soyanın yanına ayçiçek ve fındık yağını ekledim soyanın kokusunu azalttı.omega 3 balık,ceviz ve soyada, 6 ayçiçek ve mısırözünde,9ise zeytin yağı ve fındıkta mevcutmuş.bu nedenle ideal karışım diye nitelendirdiği yağ oranları bu şekilde idi.aklınıza gelebilecek her yemeğe ve salataya bu yağ karışımını kullanıyorum bana kokmuyor umarım sizde memnun kalırsınız,hemde sağlıklı beslenirsiniz.kısacası:)siz 1lt fındık alırsanız sanırım koku sorununuz ortadan kalkacaktır.
SEVGİ İLE KALIN

ferden
02-20-2006, 05:27 PM
Şebnem Can cevap verdiğin için teşekkür ederim .Fındık yağı alacağım ama saf mı olması gerekiyor?
yoksa marketlerde aldıklarım yeterli olur mu?
Sevgimle

şebnem can
02-20-2006, 10:42 PM
sevgili ferden;
ben çotanak marka fındık yağı alıyorum karışımsız ,eğer yanılmıyorsam 1lt si 12- 13 bin lira civarında.birde çotanak ideal var onda bir kaç karışım birden var ben onu kullanmıyorum sadece çotanak yazanı alıyorum ama diğer markalarında var sanırım.şimdiden tüm yemekleriniz size sağlık ve mutluluk katsın.
sevgi ile kalın

didar
03-03-2006, 12:23 PM
Arkadaşlar zeytinyağlı kızartma ile zeytinyağının faydası azalıyor. Bu doğru ama burada önemli olan şu ki: Zeytinyağı ile kızartmanız daha az zararlı oluyor. Ve şunu tavsiye ediyorum ki kızartma yağınıza hiç acımayın ve hemen dökün gitsin. 3 kuruş kar sağlığınızdan daha önemli değil. Ben 1 defa kızartma yapıyorum ve 2. birkez kullanmayı da asla düşünmüyorum.

G KARAHAN
03-03-2006, 12:50 PM
Ben de Didar arkadaşımıza katılıyorum.
Yağları ikinci bir kez kullandığınız zaman içindeki toksinler çoğalıyor ve zararlı hale geliyor.Bir defa kullanmamız ve kızartacağımız yemeğin üzerini örtecek şekilde tencereye yağ koymamız gerekiyor.
Ayrıca Çiçek yağındaki Omega 6 Balıktaki Omege 3 ü öldürdüğü için balığın hiç bir faydası olmuyor.
Ayrıca Margarinlerin zehir olduğunu biliyor muydunuz?
Ben Egeliyim ve herşeye zeytinyağı kullanırım.
Yaşasın zeytinyağlı yemek yemek.

nese7
03-15-2006, 07:38 PM
Soya yaginin cok agir kokusu oldugunu kayinvalidem de soyledi ama benim burda (ABD) kullandigim soya yaginin hic kokusu yok. Hatta kayinvalidem de buraya geldiginde burdaki soya yaginin kokusu olmamasina sasirdi. Internetten bulabildigim kadariyla burda soya yaginin kokusunu aliyorlarmis. Turkiye'deki yag ureticileri de bu yontemi ogrense iyi olur herhalde.

GulBuket
03-18-2006, 04:08 AM
uzum cekirdegi yagi hic kullandiniz mi acaba.ozellikle salata ve soslarda...denemek istiyorum.tecrubesi olan arkadaslardan tadi ve kokusu hakkinda lutfen bilgi rica ediyorum.

Süreyya
03-18-2006, 10:31 AM
soya yagını bende aldım.Eşimin ısrarıyla geçen gün bir börek yapımında kullandım ama iğrenç kokusundan dolayı böreklerim heba oldu arkadaşlar.Ben Soyola nın soya yağını almıstım,,koktuğunu bazı arkadaşlardan da duymuştum ama sanki balık kızartması yapılmış yağ gibi koktugunu nerden bileyim.

Ama kokmaynı da varmış ben henuz bulamadım ama kanola dıye bır marka carrefour larda satılıyormuş..

Bilginize

nese7
03-20-2006, 06:22 AM
Kanola, soyadan yapilmiyor, baska bir yag cesidi. Sari renkte cicekleri olan kanola adindaki bir bitkiden yapiliyor.

GulBuket
03-25-2006, 05:07 PM
YAGLARIN YANMA DERECELERI

Smoke point

From Wikipedia, the free encyclopedia

The smoke point refers to the point in which a cooking fat or oil is heated until it breaks down. The substance smokes or burns, and gives food an unpleasant taste. Beyond the smoke point is the flash point, the point at which combustion occurs.

Here are some smoke points:

Fat Smoke Point °F Smoke Point °C
Unrefined canola oil 225°F 107 °C
Unrefined flaxseed oil 225°F 107 °C
Unrefined safflower oil 225°F 107 °C
Unrefined sunflower oil 225°F 107 °C
Unrefined corn oil 320°F 160 °C
Unrefined high-oleic sunflower oil 320°F 160 °C
Extra virgin olive oil 320°F 160 °C
Unrefined peanut oil 320°F 160 °C
Semirefined safflower oil 320°F 160 °C
Unrefined soy oil 320°F 160 °C
Unrefined walnut oil 320°F 160 °C
Hemp seed oil 330°F 165 °C
Butter 350°F 177 °C
Semirefined canola oil 350°F 177 °C
Unrefined sesame oil 350°F 177 °C
Semirefined soy oil 350°F 177 °C
Vegetable shortening 360°F 182 °C
Lard 370°F 182 °C
Macadamia nut oil 390°F 199 °C
Refined canola oil 400°F 204 °C
Semirefined walnut oil 400°F 204 °C
High quality (low acidity) extra virgin olive oil 405°F 207 °C
Sesame oil 410°F 210 °C
Cottonseed oil 420°F 216 °C
Grapeseed oil 420°F 216 °C
Virgin olive oil 420°F 216 °C
Almond oil 420°F 216 °C
Hazelnut oil 430°F 221 °C
Peanut oil 440°F 227 °C
Sunflower oil 440°F 227 °C
Coconut oil 450°F 232 °C
Refined corn oil 450°F 232 °C
Refined high-oleic sunflower oil 450°F 232 °C
Refined peanut oil 450°F 232 °C
Refined Safflower oil 450°F 232 °C
Semirefined sesame oil 450°F 232 °C
Refined soy oil 450°F 232 °C
Semirefined sunflower oil 450°F 232 °C
Pomace olive oil 460°F 238 °C
Extra light olive oil 468°F 242 °C
Tea oil 485°F 252 °C
Rice bran oil 490°F 254 °C
Soybean oil 495°F 257 °C
Safflower oil 510°F 266 °C
Avocado oil 520°F 271 °C

GulBuket
03-25-2006, 05:25 PM
YAGLARDAKI FAYDALI VE ZARARLI YAG ASITLERI
Saturated Monounsaturated Polyunsaturated Cholesterol
g/Tbsp g/Tbsp g/Tbsp mg/Tbsp
Canola Oil 1.0 8.2 4.1 0
Safflower Oil 1.2 1.6 1 0.1 0
Sunflower Oil 1.4 2.7 8.9 0
Corn Oil 1.17 3.3 8.0 0
Olive Oil 1.8 9.9 1.1 0
Sesame Oil 1.9 5.4 5.7 0
Soybean Oil 2.0 3.2 7.9 0
Peanut Oil 2.3 6.2 4.3 0
Vegetable Shortening3.2 5.7 3.3 0
Chicken Fat 3.8 5.7 2.7 11
Lard 5.0 5.8 1.4 12
Beef Tallow 6.4 5.3 0.5 14
Palm Oil 6.7 5.0 1.3 0
Butter 7.1 3.4 0.6 31
Palm Kernel Oil 11.1 1.5 0.2 0
Coconut Oil 11.8 0.8 0.2 0

nehirsu
03-27-2006, 12:00 PM
bir cok besin uzmanindan aldigim bilgi $u butun yaglarin kalorileri ayni yanlizca kati yaglarin damarlarda ki etkisi kötü... yani kilo ve saglik sorunu olmayanlar tereyagini rahatlikla kullanabilir tabi hersey kararinda olmak sartiyla :lol:

nehirsu
05-05-2006, 11:45 AM
onceleri zeytinyagini salatalarda ve yemeklerde kokusundan dolayi sevmiyorum daha sonra cam sisede olan zeytinyagina bi dal biberiye koydum ve sise bitene kadar icinde kaldi degisik bi koku ve lezzet oldu

nehirsu
05-05-2006, 11:49 AM
Ben de Didar arkadaşımıza katılıyorum.
Yağları ikinci bir kez kullandığınız zaman içindeki toksinler çoğalıyor ve zararlı hale geliyor.Bir defa kullanmamız ve kızartacağımız yemeğin üzerini örtecek şekilde tencereye yağ koymamız gerekiyor.
Ayrıca Çiçek yağındaki Omega 6 Balıktaki Omege 3 ü öldürdüğü için balığın hiç bir faydası olmuyor.
Ayrıca Margarinlerin zehir olduğunu biliyor muydunuz?
Ben Egeliyim ve herşeye zeytinyağı kullanırım.
Yaşasın zeytinyağlı yemek yemek.

(.Bir defa kullanmamız ve kızartacağımız yemeğin üzerini örtecek şekilde tencereye yağ koymamız gerekiyor.)
bu cumleyi anlaamdim ben yemegin ustunu ortecek kadar yagmi :shock:

G KARAHAN
05-05-2006, 12:03 PM
Ya sadece kızartmalar için demiştim.Yani yağı az koymamamız gerekiyor kızartmalara ayrıca firitözde de olsa kızartma yağı ikinci defa kullanılmamalı bence.Yağ kızartacağımız şeyi örtecek şekilde karışık mı oldu

nehirsu
05-05-2006, 01:46 PM
Ya sadece kızartmalar için demiştim.Yani yağı az koymamamız gerekiyor kızartmalara ayrıca firitözde de olsa kızartma yağı ikinci defa kullanılmamalı bence.Yağ kızartacağımız şeyi örtecek şekilde karışık mı oldu

simdi anladim.. zaten ustunu ortmesse tavadaki yagi cekiyor kizartilan gida :wink:

aysegularda
05-08-2006, 05:35 PM
bence mümkün oldukça kızartmadan kaçmakta fayda var ya da ayda bir yemekte daha önceki sayfalarda kurabiyelerde sıvıyağ kullanımı ile ilgili sorular olmuştu ben artık margarin hiç kullanmıyorum kimse malını kötülemez tabi bir de kahvaltılık gibi önümüze sürmezler mi eskiden yoktu bu margarinler çok eskilerde tabi tereyağ bence en doğrusu eskiden beri var zeytinyağı da öyle kurabiyeleri yaparken 1/3 tereyağ 2/3 sıvıyağ veya zeytinyağı kullanıyorum oldukça güzel oluyor özellikle keklerde zeytinyağ kullanıyorum ama daha tamamen sıvıyağdan denemedim denediğimde onon da nasıl olduğunu yazarım
yemeklerde de sıvıyağ ve tereyağ karışık kullanabilirsiniz (tercihe göre) ben pilavlarda tereyağ kullanıyordum şimdi tavuksuyu ile yaptığım için gerek kalmıyor en az onun kadar da lezzetli oluyor
sağlıklı günler

zeynepbraggiotti
05-09-2006, 11:58 AM
Merhabalar,
Ben de yogunlukla zeytinyağ kullanıyorum bütün yemeklerimde, pilavda dahil.
Kekler tamamen zeytinyağ ile hatta aysegularda, tereyag bile katmıyorum. Sadece kurabiye yaparken tereyağ kullanıyorum. Artık mutfağıma margarinin hiç bir çeşidi giremiyor.
bol bol sağlık dilerim...

aysegularda
05-09-2006, 12:44 PM
evet zeynepbraggiotti ben de sadece kurabiyelerde tereyağ kullanıyorum yemeklerde hiçbir zaman zaten margarin kullanmadım tereyağ da birkaç sefer pilavda yaptım ama artık tavuksuyu olunca ona da gerek kalmadı
herşeyin başı sağlık Allah korusun bir sorun yaşarsak o zaman aklımıza geliyor

NİGAR76
06-02-2006, 03:18 PM
ARKADAŞLAR,
kızartmalarımızı bol yağda kızartmak yerine, bir tepsiye koyup onları zeytinyağına bulayıp fırında pişirirsek de çok güzel oluyor,

hem hafif oluyor eğerki karışık kızartma yapacaksanız üstüne biraz piştikten sonra domates rendelemenizi tavsiye ederim, sosu çok güzel oluyor tabi sarımsakta koyabilirsiniz

suledemir46
09-12-2006, 10:28 PM
BÜTÜN YAĞLARDAN BAHSEDİLMİŞ ANCAK AYÇİÇEK YAĞINA RASTLAYAMADIM.
BEN YENİ EVLİYİM VE TVDE HEP SIVI YAĞ LA TARİF VERİYORLAR HATTA DİREK AYÇİÇEK YAĞI DİYE İFADE ETTİKLERİ İÇİN VARDIR BİR HİKMETİ DEYİP BİR SÜRE MALUM YAĞI KULLANDIM.
ANCAAAAKKKKKKK
BAKTIM Kİ BUZDOLABIMIN ÜSTÜ DAHİL BİR YAĞ TABAKASIYLA KAPLANDI.BUNU FARKETTİĞİM GÜN AYÇİÇEĞİ BIRAKTIM.
KESİNLİKLE ZEYTİNYAĞI VE TEREYAĞDAN ŞAŞMAMALI DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
MISIR ÖZÜ YAĞI NASILDIR?AYÇİÇEK GİBİ Mİ?
HA BİR DE AYÇİÇEK YAĞI FABRİKALARINDA FARE BOL OLURMUŞ BİLGİNİZE.GENÇ BEYİN DERGİSİNDE OKUMUŞTUM. :D

M.C.
09-13-2006, 09:56 AM
Tencere yemeklerinde zeytinyağıyla karıştırarak kullanıyorum mısırözü yağını, ayçiçek yağını sadece kızartmalar için alıyorum.

DIMPLE
09-26-2006, 08:56 AM
merhaba;

benim bir sorum olacak tereyağını buzdolabında nasıl saklıyorsunuz. benim yağım (hep pınar marka kullanıyorum) belli bir süre sonra dolaptaki kokudan etkileniyor ve yemeklerimi de etkiliyor.
yardımcı olabilirseniz sevinirim
teşekkürler

ozlemarslaner
09-26-2006, 08:58 AM
En fazla 1 kg lık tereyağ alıyorum ve bir pişirimlik olarak küp şeklinde kesip 3 kg lık plastik yoğurt kabında muhafaza ediyorum. ağzı sıkı kapalı olduğu için bir sorun yaşamadım.

nadir
10-13-2006, 12:17 AM
eşim sade zeytinyağı ile yapılmış yemekleri yiyemiyor, mutlaka ayçiçek+zeytinyağ karışımı olması gerekiyor.
tereyağ margarin kadar zararlı mı? içim rahat bir şekilde tereyağ kullanabilir miyim?

nagis
10-13-2006, 01:23 AM
Bizim evde mısırözü yağı , Teyzemler kendi zeytinliklerinden hazırladıkları saf zeytinyağı ve Bi de küçücük şişe Marketlerdeki zeytinyağlarından oluyor ..
Annem yemeklere ne koyuyor tam bilmiyorum ama, salata gibi soğuk yenecekse , mısırözü koyuyoruz.. annem arada anlamayacağımı düşünüp zeytinyağı dökse de, ben nefret ediyorum... ki marketlerdekinden..teyzemlerin yapıp yolladıklarının kokusunun yanına bile yaklaşamıyorum... .. ben çok seviyorum mısırözünü...her yerde, pastada ,salatada, kızartmada, yemekte....
bana kızabilirsiniz..:( ama napiyim sevmiyorum zeytinyağının tadını, istediği kadar sağlıklı olsun.... kokusu feci kötü geliyor bana...tadı ise felaket, soğuk yeniyorsa....

rubin
10-13-2006, 11:07 AM
Annem yıllardır halis zeytinyağı kullanır. Özellikle ev üretimi yağlar satılır Ayvalıkta, ordan alırız yağlarımızı. Tereyağ kullanır. Zeytinyağını inceltmek için ayçiçek yağı kullanır.

Malum sadece zeytinyağı alışkın olmayınca ağır geliyor.

Benim paylaşmak istedigim başka birsey var. Eski bir İstanbul hanımefendisi, aynı zamanda çok iyi bir ahçı. Osmanlı Saraylarından geliyor aile eşrafı. bütün dünya mutfaklarını çok iyi bilen biri. küçük bir püf noktasını paylaşmıştı bizimle. bence deneyin. Kızartma yağını bir kez kullanın. çok ince tel süzgeçten geçirip koyu renkli bir şişeye koyun. buzdolabında saklamakta alternatif. pişireceğiniz yemeklerinizi bu yağ ile yaparsanız lezzetine lezzet katmış olursunuz.
deneyin ve sadece sonucu görün en azından bir kere...

sevgi ve afiyetle...

Nilge
10-15-2006, 09:45 PM
Ben de böyle yaparım. Yağ mutlaka süzgeçten geçirilmeli ve buzdolabında saklanmalı bozulmaması için. Gerçi ben sadece patates kızartma yağını saklarım böyle.

Mesela patlıcan kızartması yağını saklamanızı tavsiye etmem. Bir arkadaşımda yemiştim, yağın patlıcan kızartmasından kaldığı hemen anlaşılıyordu. O yağla patatates kızartması yapmıştı ve patateslerin lezzeti bozulmuştu, patlıcan kokuyorlardı.

akdeniz
10-15-2006, 10:01 PM
merhaba;

benim bir sorum olacak tereyağını buzdolabında nasıl saklıyorsunuz. benim yağım (hep pınar marka kullanıyorum) belli bir süre sonra dolaptaki kokudan etkileniyor ve yemeklerimi de etkiliyor.
yardımcı olabilirseniz sevinirim
teşekkürler

Bize tereyağ 5 kiloluk falan gelir her defasında ve ufak parçalara ayırıp buzdolabı poşetinde sıkıca sararak derin dondurucu da saklarım.Hiç sorun olmadan kullanabilirsin DIMPLE.

berke44
10-16-2006, 10:39 PM
oh oh ne ala zeytin yağı ha
nerde o yoğurdun bolluğu arkadaşlar anlaşılan sizin zeytinlikleriniz var yada yada zeytinliği olan yakın bir dostunuz :lol: valla eşim yakın zamana kadar ayçiçek yağı kullanıyordu zorla mısırözüne döndük zeytin yağınıda bulursam sadece salatalara kullanıyorum amaaaaaaa tereyağını sevdiği için evden eksik etmez pilavları sade tereyağıyla yaparım buralarda doğal tereyağını bulmak kolay oluyor öyle marketten alıp yemeyiz pek buda bizim şansımız :lol:

suledemir46
10-31-2006, 09:25 PM
Kardeşim Gıda Mühendisi birisinin tereyağı ve zeytinyağını karıştırmanın iyi olmadığını söylediğini anlattı.Yani hayvansal + bitkisel olmazmış.
Bu konu hakkında bilgisi olan var mı?
Ben karıştıryorum bazen.Mesela pilavda.
Bir de son aldığım tereyağı pilavımı sarıya boyuyor adeta.Acaba boya falan mı katmışlar.Tereyağı alırken beyazı mı makbuldür sarısı mı.Bu başlıktabahsedilmişse kusura bakmayın,vaktim olmadığı için okuyamadım.

G KARAHAN
11-01-2006, 10:41 AM
Tereyağını geniş bir tencerede yağı ile tortusu birbirinden ayrılıncaya kadar kaynatın ,sonrada cam kavanozlara koyun kullanacağınız zaman kaşıkla alın, kışın dışarda hiç bozulmaz yazın buzdolabında saklamak gerek birde poşetleyip dondurucuya konulabilir taze kahvaltılarda kullanmak için, sarı ve beyaz olması ise sütünden kaynaklanır ama pilavı sapsarı etmez.Bunda bir iş var bence.
Zeytin yağı ege de çok ucuz ama pazarlaması iyi olmadığı için malesef hiç para etmiyor buralarda kilosu üç bin beşyüz, aradaki tüccarlar kazanıyor malesef üreticinn elinde birşey kalmıyor. Ama en sağlıklı yağ bence Z.yağı hemde besin değeri bakımından zengin.Tavada kızartılan yağın tekrar kullanılması ise son derece zararlı diye düşünüyorum, ne de olsa ev halkının sağlığı bizim elimizde birazda.O zaman z.yağı kullanmanın da bir faydası kalmıyor gibi.
Hem buradaki zeytinlerde kimyasal madde hiç kullanılmaz gübre bile yoktur.İlaçlama yapılmaz.Çünkü üreticinin buna gücü yoktur zaten.Tabi aradaki tüccarlar, işleyiciler içine birşey karıştırıyormu onu bilemem.

bilgen
12-05-2006, 12:18 PM
yabancı kurabiyele tariflerinde geçen shortening yerine yağ olarak ne kullanabilirim???

beryun
12-05-2006, 02:21 PM
sizma yağ,dogal tereyagi(hazir tereyagları da soru isareti içerir çünkü en azından pek çok hayvanın karıstırılmış sütünden yapılır),içyağları.... bunların dısında rafine edilmiş,islemden geçirilmiş,ambalajlanmış hiç bir seyi tavsiye etmiyorum arkadaslar..ben sadece bu hayat tarzını degistirerek iyileşen depresyondan,allerjilerden,pms(adet öncesi sendromu),kabizlik,tekrarlı üst solunum yolu enfeksiyonları,fibromyalji,adet düzensizligi,vs vs pek çok hastalıktan kurtulan çok hasta gördüm.Şunu iddia ediyorum ki yediklerimizin hastaliklarımızla indirekt degil direkt ilgisi var.
pişirme yöntemine gelince, kendi yağiyla pişmiş et,öyle ki başka yağ katmaya gerek olmasın, evet kolesterol ne olacak , şöyle ki 0, B kan grubu taşıyıcıları için et uygun bir gidadır,mesele fitratımıza uygun gidalara dönüş yapmamız,dönüş yapmamız diyorum çünkü çocuklar doğduklarında bu bilgiyle gelirler ancak,sonradan "alıstırılırlar".
sebzeleri eniyisi çiğ yemektir,pişirilmesi gerekiyorsa da 1 günde tüketilmeli ve tekrar ısıtılmamalı..kizartma illa ki yapilacaksa sizma gezdirilip firinlama en güzel ve kolay, zira isiyi kontrol edebilirsiniz..
misir soya kanola vs yağların saglikliliğina gelince,gmo içeren bir mamulden sağlık beklemeyin,bir varlığın genetik yapısını (fitratini)bozarsanız,onu hazmedilebilir olmaktan uzaklastırırsınız,zira bu dünya insan ve diger canlılar içindir ve mekanizmalar buna göredir,mutant bir gida ürününü nasıl sindirebilir bir insan veya hayvan?Ayrıca yapılan fare deneylerinde görüldü ki gmo misir ile beslenen deney grubundaki fareler bu yediklerini barsak kan karaciger tekrar kan yoluyla fare cenine kadar taşiyabiliyor.İşin kötü tarafi genlerin bu yolculuğu (transgenik ürünler)nerede duracak bilinmiyor.Yeni gelen nesilde kisirlik ve kanser oranlari çok yüksek bekleniyor,bunun önüne geçmek için de doğal tohumlara dönmek yerine,genetik teknoloji,nanoteknolojiyle yapılacak tedaviler konuşuluyor ki o da ayrı bir muammadır.Bunları herkesle paylaşmamız lazım zira çok yaygınlık kazanıyor.

nautilus
12-06-2006, 08:31 AM
merhaba beryun,
sana cani gonulden katiliyorum. yediklerimle hastaliklar arasindaki bagi gordukten sonra niye simdiye kadar uyanmadim ben diyorum.
maalesef bugun yasadigimiz dunyada reklamlara cok fazla inaniliyor. bugun turkiyede cogu evin mutfaginda misirozu bastaci edilir. cok yazik, misirozunun hicbir degeri yok, ustelik genleriyle oynanmis misirdan uretiliyor. mesele bilincli olup reklamlara ozenmemekte. aslinda ne kadar sansliyiz ki ulkemiz zeytinyaginin anavatani.. tereyagi yerine reklamlarda cesit cesit margarin, kalp dostu margarin vesaire.. hepsi para kazanma amacli.. tereyagi da satin alirken pastorize degil taze uretilmis ve islemden gecirilmemisini almak lazim dedigin gibi. pastorize sut yerine gunluk sut, vesaire. liste cok uzun ama aslinda uymak cok zor degil. mesele neyi secmek gerektigini bilmekte.
ornegin ulkemiz son yillarda misir surubu ithal etmeye basladi, glikoz surubu da deniyor. sekerden ucuza geldigi icin tercih ediliyor. halbuki baslibasina bir zehir. internette bazi tariflere bile bu urunun girdigi gorunce cok sasiriyorum, ve acikcasi gercekleri bilmeden bu tip urunlere dogru kayanlara aciyorum. maalesef elimizden internette bildiklerimizi paylasmaktan otesi gelmiyor. Hala da bu yazilanlari okuyup yine dikkatsizce secimler yapan insanlar da olucak.. bence insanlar herhangi bir saglik sorunu yasamadan olayin boyutunu kavramiyorlar maalesef. Bu kendim icin de gecerli. Ufak tefek saglik sorunlari yasamis olmam cok buyuk bir lutuf bence.. gozlerimin acilmasini ve etrafa farkli gozlerle bakmami sagladiklari icin kendimi cok sansli hissediyorum.

B@Nu GöKşİn
12-09-2006, 03:03 PM
arkadaşlar ben birsüredir çotana fındık yağı ile komilinin zeytinyağını karıştırıp kullanıyorum yemek ve pasta vb. çok lezzetli oluyor tadı yemeklerin
tavsiye ederim bol e vitamini

beryun
12-27-2006, 01:59 AM
merhaba nautilus, evet maalesef zeytin memleketinde ,margarin, gmo bazli yağlar ve söylediğin gibi glukoz şurubu vs yine gmo misir kaynakli ürünler pazarlanıyor.Bu ürünleri kullananlarda diabet,kisirlik,adet bozukluğu,karaciğer zehirlenmesi gibi pek çok hastalık görülüyor.Ve özellikle aroma ve tatlandırıcı katılmış gidalar,deterjanlar,çamaşır suyu,gazli içecekler,cipsler vücuda girince tam hazmedilmiyor ve atılamıyor mutlaka kalıntı ,dolayısıyla kilcal düzeyde tıkanıklıklar oluşturuyor.Dolaşimi bozulan organlar görevlerini yapamaz hale geliyor ve işte tiroid nodülü,yumurtalık kisti,akneler,deterjanların kalıntılarıyla da beyin intoksikasyonu, kozmetikler ile endometriozis vs vs görülüyor.İsanlar bunun farkına yıllar sonra varıyor,ve bağlantıyı genelde bilmiyor aynı tarz beslenmeye devam ediyor,kisir döngü maalesef.Sizma yaği mutfağa hakim hale getirmeliyiz,hem çok lezzetli,anti kanserojen,karaciğeri temizleyici.kalp dostu,antimikrobial,cildi ve saçları güzelleştirici,barsakları yumuşatici, daha pek çok şey....Rafine yağlardan uzak duralım arkadaşlar,özellikle ne şekilde sunulursa sunulsun (kalp vakfı onaylı bile olsa) margarinden...

DIMPLE
01-04-2007, 09:31 AM
merhaba;

yemeklerde mesela türlü vb. sulu ev yemeklerinde nasıl yağ kullanıyorsunuz biraz margarin biraz z.yağı mı. yoksa sırf z.yağı mı

teşekkürler.
bu arada herkesin geçmiş bayramı kutlu olsun ve mutlu bir yıl olsun

abam
01-04-2007, 10:34 AM
Ben sulu yemeklere margarin yada tereyağ koymamayı tercih ediyorum.
Hoş margarini hiçbir yemekte kullanmıyorum.:)

güldem
01-04-2007, 10:43 AM
bende sağlıklı olsun diye yemeklerimi ayçiçekyağı ve fındık yağı ile pişiriyorum. margarini sadece hamur işlerinde kullanıyorum.tereyağ ise hiç kullanmıyorum.

mavi_nil
01-25-2007, 10:51 AM
merhaba, bir suredir bu yag konusu benim de aklıma takılıyordu, ve sormayı duusnurken once konu var mı diye baktım ve forumdaki yazıları da okudum ama kafam daha cok karıstı.
oncelikle soylemek istediğim bir sey var ki bazı arkadaslar su internet sitesinde soyle yazıyo, bu uzman boyle soyluyo diyerek oralardan aldıkları bilgilere cok guvenir olmuslar. oysa ki sık sık duyulan bir sey bugun doktorlar faydalı dedikleri bişeye yarın zararlı diyolar, ya da aynı anda bir "uzman" cok iyi derken otekisi yanına bile yaklaşmayın diyebiliyor, yani sizler bilgi çöplüğü haline gelmiş internette karsınıza cıkan bilgilere nasıl bu kadar cok guvenebiliyorsunuz sasırdım dogrusu
bu forumda bile o kadar cok celiskili sey yazılmıs ki, mesela zeytinyagı bir kısım kesinlikle yuksek ısıda tutulmamalı derken (hata benim de duydugum bazı doktorlar bırakın kızartmayı yemek pişirirken bile kullanmayın sadece soguk salataya dokun diyor) bir kısmı da tam tersi kızartma için bile en saglıklısı zeytinyagı demis. birinden biri yanlıs ama hangisi ?
sonuc olarak ben su ana dek kullandıgım yonteme devam etmeye karar verdim, ben salatalara kesinlikle zeytinyagı, yemeklerime duruma gore zeytinyagı ya da fındık yagı, nadiren yaptıgım kızartmaya fındık yagı, aynı sekilde kek vs için de fındık yagı kullanırım, pilav içinse ya cok az tereyagı fındık yagı karısımı ya da zeytinyaglı becel ulker kalbim benzeri margarinler..
bu kullandıklarımın en dogrusu ya da en saglıklısı oldugunu iddia edemem ama ortalıkta birbiri ile çelişen bu kadar farklı, zıt bilgi varken cok riske girmek istemiyorum.
fındık yagında da yuksek kolestrol oldugunu duydum ama dediğim gibi hem bilginin dogrulugundan emin olamadıgım hem de simdilik daha iyi bir alternatifi oldugunu dusunmediğim için (bence aycicek ve mısrozu daha kotu dah saglıksız) cozumu yagı degistirmekte değil kullandıgım yag miktarını azaltmakta buldum.
benim gibi kafası karısık arkadaslara da tavsiyem oncelikle yag tuketiminizi azaltın, boylece yagın olası zararlarından da uzaklaşmıs olursunuz, kızartma mumkun oldugunca yapmayın fırında yapılan alternatifleri tercih edin, ben yemeklerime de cok az yag koyarım, herhangibir zararını da gormedim lezzet olarak da bence cok daha iyi oluyor cunku yediğim yemekte sebzenin ya da diğer malzemenin yerine yag tadı almaktan da hiç hoslanmam.

canımcım
02-04-2007, 12:12 PM
ESKIDEN BABANELERIMIZ ANNEANNELERIMIZ ZAMANINDA FINDIK YAGI MARGARINMI VARMISKI?BENCE NESIL ILERLEDIKCE HASTALIK CESITLERI VE OLUMLER DAHADA COGALIYOR...SAGLIKLI OLAN YAGI AZALTMAK VE MISIROZU ZEYTINYAG VE TEREYAG KULLANMAK..ASIL SORUN BUNLARIN DOGAL OLUP OLMADIGI...BEN NETTEN ARASTIRMAM NE SAGLIKSIZ NE SAGLIKLI...DR.MA SORARIM VE ONA GUVENIRIM ..BIR DELI BIR KUYUYA BIR TAS ATMIS,KIRK AKILLI CIKARAMAMIS DERLER..INTERNETTE BUNUN GIBI BENCE...

ulusal
02-21-2007, 11:37 AM
canımcım sana çok hak verdim internette yazılanların hepsi doğru olduğu gerçekten tartışılır en iyisi dediğin gibi yağı azaltmak ben ağustos ayında iki litre zeytinyağı ve beş litre ayçiçek yağı aldım hala onları kullanıyorum ayçiçeği sadece kızartmada kullanıyorum sebze yemeklerini z.yağ çorbalar ve et yemeklerini ise yağsız yapıyorum pialvda ise tereyağ kullanıyorum

sürüş
03-12-2007, 06:23 PM
arkadaşlar ben yeni üyeyim ve ilk yazım . bende her yemekte zeytinyağı kullanıyorum çünkü kolestrolum yüksek memnunumda benim sorunum tereyağıyla .
tereyağını kendimiz üretiyoruz ama doktor yasakladı. bazı doktorlar tereyağının kolestrolu yükseltmediğini sadece margarinin yükselttiğini söylüyor .ne yapacağımı bilmiyorum tereyağlarımızı yayıkta elimizle yapıyoruz yememek için zor dayanıyorum bu konuda fikri olan varmı

ulusal
03-13-2007, 08:08 AM
bence böyle bir konuda yapılan yorumları dinlemeden doktorun dediğini yapmalısın sağlık hayattaki her şeyden daha önemli

chef deniz
03-14-2007, 02:08 AM
zeytinyaginin isitilmasinin sebebi, yagin tadina zarar vermesi. yoksa saglikla alakasi oldugunu zannetmiyorum.

sevgiler

deniz

borammertim
03-14-2007, 10:37 AM
sanırım yağ kullanımı damak tadına göre değişiyor. Biz ailece zeytinyağının çiğ tadını seviyoruz bu nedenle özellikle zeytinyağlı yemeklerde yarım yemek kaşığı ayçiçek yağı ile soğanı ya da diğer malzemeleri kavurup yemek piştikten sonra zeytinyağını ekliyorum bizim damak tadımıza bu uygun oluyor.
Patates kızartmasını ise ayda bir ayçiçek yağı ile yapıyorum ve yağını döküyorum. Ve kızartmaların fazla yağını kağıt havlu ile mutlaka alıyorum. Karnabahar kızartmasını çok seviyorum onuda fırında yapıyorum. Bol sarımsaklı yoğurtla servis yapıyorum.
Kendimce sağlığımız için aldığım önlemler bunlar.
Sağlıklı mutlu günler...

akutukiz
05-14-2007, 10:05 PM
güzel.

akutukiz
05-14-2007, 10:06 PM
uzun süre kullanılan yağlar ne tür hastalıklar yapar?

seyda@sakir
05-15-2007, 01:12 PM
tekrar tekrar kullanılan yaglar benim bildigim kanser yapıyor ben kızartma yapmak için aycicicek yagı alıyorum bi kere kullanıp atıyorum hatta yag sarıyken deilde biraz kararmaya yakınken atardı arkadasım kızardım ona at gitsin yada frıtoz kullanma diye tabii okadar yaga acıyo insan oda haklı

REZENE
02-11-2008, 10:07 PM
1 litrelik bir şişenin 1/4 üne ayçiçekyağı,kalan kısmına da zeytinyağı koyup karıştıralım.Bunu her türlü yemeklerimizde kullanabiliriz.Ayçiçekyağının tek başına kullanırsak pek faydası yok ama bu şekilde kullanırsak ,bizler için gerekli olan bazı vitaminleri alabiliyoruz.

spicy
02-12-2008, 07:33 AM
1 litrelik bir şişenin 1/4 üne ayçiçekyağı,kalan kısmına da zeytinyağı koyup karıştıralım.Bunu her türlü yemeklerimizde kullanabiliriz.Ayçiçekyağının tek başına kullanırsak pek faydası yok ama bu şekilde kullanırsak ,bizler için gerekli olan bazı vitaminleri alabiliyoruz.

boyle bir karisimi yuksek isida pisecek yiyeceklerde, ozellikle de kizartmalarda kullanmamak gerekir. zeytinyagi diger yaglara gore yuksek isida daha uzun surede bozunur, bu nedenle kizartmalarda kullanilmasi tavsiye edilir. ama baska yaglarla karistirildiginda daha zeytinyagi normal halini korurken diger yaglar bozunmaya baslayacagindan zeytinyagi kullanmanin hic bir anlami kalmaz. mesela kisa sureli kizartmalar icin zeytinyagi 3-4 kere kullanilabilirken aycicek yaginin bir daha kullanilmamasi gerekir.

bunun yaninda keten tohumu yagi gibi yaglar omega-3 bakimindan zengin olduklari icin cigken cok yararli olmalarina ragmen isiya hic dayanikli degillerdir. bunlarla normal yemek dahi pisirilmemesi gerekir. soya yagi da isiya dayanikli olmayan yaglardandir.

zeytinyagi alirken de cold press olmasina dikkat etmek gerekir. sisenin ustunde yazar zaten. bu yag cikarilirken isitma islemi uygulanmamis demek oluyor. eger taptaze bir tat elde etmek isterseniz de first cold press olanlarina bakmaniz gerekir. salatalarda kesinlikle cok daha guzel bir sonuc veriyor. first cold press zeytinlerden yag cikarilirken ilk cikan yagin siselenmis hali oluyor.

yedigimiz yag miktarindan cok yag cesidine de dikkat etmemiz gerekli. doymamis (unsaturated) yag orani yuksek yag cesitleri her zaman daha sagliklidir. ve saglik acisindan yenebilecek en kotu yag margarindir.

son bir not.. zeytinyaginin diger yaglara gore pahali oldugunun farkindayim ama kizartma icin zeytinin posasindan elde edilen zeytinyagi kullanilabilir. lezzet olarak aycicek ya da misirozu yagina benzer ama isiya dayaniklidir ve kaliteli zeytinyagina gore baya ucuzdur.

ygmc
04-28-2008, 04:11 PM
arkadaşlar kanola yağını kullanan varmı ben aldım fakat yemeklerde nasıl tadı olur bilemiyorum kullanan varsa cevaplarmısınız sevinirim sağlık olarak zeytinyağı kadar değerli diyorlar uzmanlar fiyatıda uygun tadıda iyiyse süper

spicy
04-28-2008, 06:44 PM
arkadaşlar kanola yağını kullanan varmı ben aldım fakat yemeklerde nasıl tadı olur bilemiyorum kullanan varsa cevaplarmısınız sevinirim sağlık olarak zeytinyağı kadar değerli diyorlar uzmanlar fiyatıda uygun tadıda iyiyse süper

Sevgili ygmc,

kanola yaginin tadi ayni misirozu gibi. zaten genetigiyle oynanmis misir tadina benzer bir bitkiden elde ediliyor. malesef zeytinyagi kadar degerli degil. reklamlarla abartilan bir urun. yuksek sicakliklara dayanmiyor ve icindeki omega asitleri yuksek sicakliklarda kanserojen maddelere donusuyor. zeytinyagli yemeklerde ayni tadi elde edemiyorsun ve bana kalirsa salatalara da yakismiyor. aslinda salatada zeytinyagi sevmeyenler begenebilir. cig tuketildiginde dusuk asit miktari sayesinde bayagi faydali bir yag ama dedigim gibi pisirildiginde faydali asitleri bozundugu icin daha cok zarari var. yine de kullanmak istersen tercih elbette senin ama cocuklarin varsa onlardan sakinmani tavsiye ederim. malesef bu konu uzerine Turkce kaynak bulamadim ama eger okumak istersen ayrintili ingilizce kaynaklar var.

tam aksini iddia edip kanola yaginin saglikli oldugunu da savunanlar var tabii ki ama omega asitlerinin bozunuyor olmasini kimse inkar edemiyor.

sadece kanola yagini degil diger baska yaglari da dikkatli kullanmakta fayda var. mesela susam yagi benim sevdigim bir yag cesidi ancak kisik ya da orta ateste pisirilmesi gerekiyor. uzum cekirdegi yaginin da yuksek sicakliklarda kullanilmamasi gerekiyor. uzumcekirdegi yagi yuksek sicakliklarda zehirli gaz yayiyor. keten tohumu yagininsa hic pisirilmemesi gerekiyor. ama pismemis haliyle oldukca faydali ve bence lezzetli.

insallah bir fikir verebilmisimdir.

HAKİKAT
04-28-2008, 09:12 PM
kanola yağını bende almıştım epey oldu ama hala bitmedi
ben sadece zeytinyağı kullanmadığımda salatalarda kullanıyorum
ısınınca kokusu bana çok kötü geldi tavsiye etmem hemde ısınınca zararlıymış zaten

ygmc
04-29-2008, 11:24 AM
Cevapladiğiniz Için Ayrica Teşekkür Ederim Hakikat Ama Ben şimdi 5 Kilo Yaği Nasil Tüketirim Onu Bilemiyorum Eşim Boşver Kizartma Yapar Bitirirsin Dedi Ama O Dahada Zararliymiş Salatada Yine özellikle Zeytinyaği Sizma Seviyoruz Yemeklerin Tadini Değiştiriyor Mu Son çare Yemekler Başkada Yok.

HAKİKAT
04-29-2008, 04:32 PM
kızartma yapmanı önermem yemeklerde tadında bir değişiklik hissetmedim ama soğanı kavururkene kokusunu sevmediğim için kullanmadım bende 5 lt almıştım
patates , pirinç ,vs..salatalarda kullanıyorum

medura
03-05-2010, 09:47 PM
Bu akşam bizde menüde pırasa köftesi ve patates kızartması vardı ayıptır söylemesi. İlk önce patatesi kızartırken yağ normaldi, sonra pırasa mücverini atınca bir süre sonra o kadar çok köpürdü ki, el yordamıyla köfteleri ararken bazılarını parçaladım maalesef.

Uzun süredir mısırözü yağını kullanıyordum kızartmada -ki zaten sedene yediğimiz kızartma sayısı bir elin parmaklarını geçmez- mısırözü GDO'dan dolayı kara listede olduğu için ben de fındık yağı ve zeytinyağı karışımında kızarttım. Ama memnun da kalmadım, bunun suçlusu hangisi sizce ve ne tavsiye edersiniz? Sezon çıkmadan bir de ıspanak köftesi yapmak istiyorum çünkü bir süre sonra. Zaten senede birer defa yediğimiz bu yemekleri bari güzel pişmiş yiyelim.

Bir de köfteeri yağlı kağıt üstüne almama rağmen bana biraz yağlı, ağır geldi. Acaba bu da yağın cinsinden mi kaynaklanıyordur? Yoksa bana mı öyle geldi ki? Eşim şikayet etmedi çünkü, anlayamadım...

medura
03-05-2010, 10:18 PM
Bu başlığı önce bulamadığım için sorumu pırasada yayınlamıştım, sonra buraya taşıdım. Şimdi bütün yazılara göz atınca sadece zeytinyağı kullanıp içine başka birşey karıştırmamaya karar verdim. Zeytinyağımızın nasıl bir zeytinyağı olduğunu bilmiyorum, babamın Balıkesir'den getirttiği bir zeytinyağı, sadece bunu biliyorum. Bu teneke biraz farklı çıktı, kokusu hissediliyor. Neyse, zaten ıspanak köftesinden sonra kızartmaya uzuuun bir ara veririm, yazın da bir kere patates köftesi yaparım, yeter : )

canikom
03-06-2010, 12:27 AM
medura ben z.yağının çabuk yandığını biliyorum kızartma esnasında.
sonucu yazarsan sevinirim

medura
03-06-2010, 09:38 AM
Çabuk yanmıyormuş canikom. Yukarıda 10. sayfada bir arkadaşımız yağların yanma derecelerini yazmış:

http://www.tarifdefteri.com/forum/showpost.php?p=25325&postcount=96

olive: zeytin
sunflower: ayçiçek
corn: mısır
unrefined: rafine olmayan
refined: rafine
virgin: saf (ya da ham)
(İngilizcelerini bilmeyenler olabilir)

Önceki sayfadaki (14. sf. ) yorumlarda da zeytinyağı en masum yağ olarak öne çıkmış : )

canikom
03-07-2010, 01:14 AM
ben yanlış biliyormuşum demek ki.sen yapınca sonucu yaz olur mu.ltf

medura
03-07-2010, 08:51 AM
Tamam inşallah.

medura
03-14-2010, 10:44 PM
canikom, bu akşam patates ve biber kızarttım, yağın rengi ve kokusu değişmedi. Hatta atmadım, 2. defa kullanmak üzere sakladım.