Orijinalini görmek için tıklayınız : Salata Malzemeleri Yıkama
FÜSUNN
09-08-2005, 01:26 PM
ÖZELLİKLE KIVIRCIK, GÖBEK, İTHAL KIVIRCIK SALATASI YAPACAĞIM ZAMAN, BİR İKİ KEZ YIKAYIP, SUYA BAKIYORUM,, KÜÇÜCÜK SİNEK GİBİ YARATIKLAR GÖRÜYORUM, BAZEN YIKADIĞIM KIVIRCIKLARIN ÜZERİNDE GÖRÜYORUM,, VE SAATLERCE YIKAMYA DEVAM EDİYORUM, CIRIĞI ÇIKIYOR SALATALIKLARIN.... SİZCE NASIL ETKİLİ Bİ RYIKAMA YAPABİLİRİM...
rubin
09-08-2005, 01:31 PM
Sevgili Füsunn yeşil yapraklı sebzeler içinde pek çok küçük haşerat barındırabiliyor. Benim kullandığım çok basit bir yöntem var.
birincisi salataların yapraklarını tek tek ve akan musluk altında yıkaman en doğrusu
ikincisi ilk yıkamadan sonra bir kabın içine 2-3 yemek kaşığı tuz ve biraz sirke ilave et. salatalarını bir süre bu suda beklet. Sonra süzüp tekrar akan musluk altında yaprak yaprak yıka. Görünen görünmeyen bütün mikroplardan ve pisliklerden arındığını farkedeceksin... Üstelik salataların daha diri olacaklardır.
sevgi ve afiyetle...
çiçek
09-08-2005, 01:35 PM
salatalık malzemelerini önce suda ön yıkama yapıp, bol sirkeli suda bekletiyorum,daha sonra tekrar yıkıyorum.
FÜSUNN
09-08-2005, 01:40 PM
TEŞEKKÜR EDİYORUM
BİR DE BİR ARKADAŞIM SÖYLEMİŞTİ, KARBONAT KATIYORMUŞŞ YIKADIĞI SUYA,, DENEYEN VAR MI
rubin
09-08-2005, 01:58 PM
sevgili füsunn annem bazen bu yöntemi de kullanıyor. Hiç bir sakıncası yok. Ama yine de tuz ve sirke bana daha sağlıklı gibi geliyor.
sevgiler
interwiever
09-08-2005, 02:34 PM
bende ilk yıkamadan sirkeli suda bekletiyorum.yeşilliğin kumlarını da döküyor.ev temizliğinde bile bazen kullanıyorum.ellere zarar vermeyen en tabi dezenfe malzemesi bence.özellikle elma sirkesi.evden hiç eksik etmiyorum.
sevgiler
Selma
09-08-2005, 05:11 PM
Merhaba Fusunn,
Bende kıvırcık ve maydonoz gibi yeşil sebzeleri suyun altında akıttıktan sonra tuzlu ve sirkeli suda bekletiyorum fakat fazla bekletme çünkü vitamini gidiyormuş.
EDOSCH
09-23-2005, 02:23 PM
merhaba herkese. :D
Ben de salata yıkama konusunda çok yoruluyorum açıkcası. Size bir önerim var. Geçenlerde salata kurutmaya yarayan bir alet aldım.Plastik basit birşey çevirince içindekileri kurutuyor fır fır dönerek. Pazarlarda ve marketlerde de satılıyor. Böylece her öğün salata yıkamakla uğraşmıyorsunuz. Bir kerede yıkayıp buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz. 3-4 gün dayanıyor yeşillikler. [/quote]
nazife1
10-03-2005, 09:19 AM
marul gibi sebzeleri en iyi yıkama yöntemi musluğun altında bol suyla iyice silkeleyerek yıkama yöntemi en iyisi.. sirke sevmediğim için onun suyunda bekletmiyorum.
rubin
10-04-2005, 03:12 PM
sevgili nazife, sirkeyi ben de sevmem, ancak gözle görülmeyen bakterileri sadece su ile arındıramazsın. Bu nedenle bir süre sirkeli ya da tuzlu suda bekletmen işe yarayacaktır. süzdükten sonra bol su ile durularsan en ufak bir sirke kokusu kalmıyor...
sevgi ve afiyetle...
efsane
11-30-2005, 05:29 PM
Salata malzemeleri neyse de ıspanağı yıkamak benim için tam bir işkence önce sirkeli suda bekletip daha sonra abartısız her yaprağını tek tek en az 5 tur yıkıyorum ıspanak perişan oluyor resmen doğru mu yanlış mı bilmiyorum ama başka türlü içim rahat etmiyor
marfan
12-01-2005, 01:18 AM
benimde içim almıyordu o kadar çok yıkıyordumki salata yapacak malzeme kalmıyordu sonra bir arkadaşım (gıda müh.) kendini yıpratma sirke bütün mikropları öldürüyor deyince rahatladım.şimdi birkez yıkıyorum sirkeli suda bekletiyorum tekrar yıkayıp kullanıyorum.
meraly
12-01-2005, 12:30 PM
arkadaşlar sirke gerçekten de mucizevi bir ürün.ben de salata malzemelerimi ve hatta meyvelerimi bile sirkeli suda biraz bekletip öyle yıkıyorum.düşünsenize birçoğumuz elmayı ısırarak yemeği severiz öyle değil mi?peki hangi, şartlarda evimize ulaştığını bilebilirmiyiz?o nedenle bence meyvelerinizi bile yıkamadan önce sirkeli suda bekletin.
sukran.unal
12-01-2005, 12:39 PM
meralciğim vallahi çok haklısın sebzelere uyguluyorumda bunu düşünmemiştim.
JALE&
12-01-2005, 01:51 PM
bende ıspanak marul gibi sebzeler için sirkeli tuzlu suda bekletip yıkıyorum.sonra temiz bir bezin üstünde suyunu süzdürüp buzdolabında muhafaza ediyorum arkadaşlar.meyveleri de sirkeli suda bekletmek güzel bir yöntem uygulayacağım meral.bu forumu bunun için çok seviyorum işte insan bu sayede bir çok şey öğreniyor,bildiklerini paylaşıyor.
BENSU
01-25-2006, 01:16 PM
arkadaşlar
geçenlerde semt pazarına çıktığımda büyük bir marul tezgahının sahibinin yeşillikleri çamurlu yerlere koyduğunu ve oradan alıp tezgaha yerleştirdiğini hayretle gördüm.çok canım sıkıldı. acaba eve gelmeden önce marulların ve bilumum sebzenin meyvenin başına başka neler geliyor olabiliyor diye merak ettim.Bizim milletimiz aslında temiz bir millettir.herkes evini temizler çocuklarını kocasını pırıl pırıl giydirir.en beyaz çamaşırı ipe asmanın hesabını yapar,geleneklerimizde temizlik önemlidir.ama gelgelelim evlerin dışında nedense pislik canavarımız ortaya çıkıyor.yollara herşey arabanın camından atılabiliyor.umumi tuvaletler tarafımızca asla evde kullanmadığımız biçimde kullanılıyor.sonrada pis diye tuvaletimizi eve kadar tutmaya zorluyoruz kendimizi.
ben de yeşillikler için sirkeli su kullanıyorum.ama yine de herkesin bastığı yerlere konulmuş marul yemek istemiyorum.Allah herkese sağduyu ve akıl fikir versin ne diyim?
nihilist
11-03-2006, 11:55 AM
arkadaşlar yorumları tek tek okudum gerçekten herbiri birbirinden değerli ve pratik öneriler hepinize ayrı ayrı teşekür ederim. ben evli değilim ve çalıştığım içcin yemek yapmaya çok fazla vaktim olmuyor açıkçası ama televizyondan izlediğim bir fikri paylaşmak istiyorum sizinle ben denedim gerçekten işe yarıyor. beslenme uzmanı diyorki salata yapmadan en az 1-2 saat önce yeşilliklerinizi yıkayın ve kurumalarını sağlayın. çünkü içine suyu akan salata hem hoş bir görüntü oluşturmaz hemde lezzeti iyi olmaz...
cgdem
11-03-2006, 03:33 PM
İŞTE BUNU SAĞLAYABİLMEK İÇİN SANIYORUM EN İYİ YÖNTEM UYGUN BİR ZAMANDA 4-5 GÜNLÜK MALZEMEYİ GÜZELCE SİRKELİ TUZLU SUDA BEKLETEREK FELAN İÇİMİZE SİNDİĞİ GİBİ YIKAYIP TEMİZLEYİP ONDAN SONRA KURUTUP SAKLAMAK..YOKSA AKŞAM EVE GELİNCE SALATAYI DOĞRAMAYA BİLE ZOR ZAMAN BULABİLİYORUZ ÇOĞUMUZ..
simda
12-12-2008, 10:28 PM
arkadaşlar kronik olarak mide hastası biri olarak çok doktor gezdim ve uzun sürelerle bakteri tedavileri gördüm. bu bakteriler insandan insana geçebiliyormuş( ki bu konuda doktorlar hemfikir değil ve bana da inandırıcı gelmedi) ve en önemlisi bu bakteriler kendimiz yetiştirsek bile sebze ve meyvelerden bize geçebiliyormuş. hele hele de ıspanak, kıvırcık gibi kıvrımlı sebzelerde oluyormuş.
bu bakterilerden sebzeleri ve meyveleri akan su altında saatlerce yıkayarak bile kurtulamıyormuşuz.
ne karbonat ne tuz fayda ediyormuş. tek çözüm yöntemi sirkeli suda bekletmekmiş. son durulama suyuna katmak gerekliymiş sirkeyi ve daha sonra durulamamak gerekliymiş. hatta kabuğunu yemediğimiz muz gibi meyveleri bile sirkeli suda yıkamak gerekliymiş.
aNnEcİk
12-14-2008, 11:40 PM
bende marul, ıspanak, maydanoz, dereotu gibi çokça arındırmayı gerektiren malzemeleri sirkeli suda bekletiyorum ve sanki ıspanak artık daha çabuk arınıyo çamurundan...paspas suyuna, bulaşk.mk. parlatıcı gözünede parlatıcı yerine sirke koyanlardanım ve çocukların banyo suyunada biraz sirke ilave etmenin onları hastalıklara ve nazara karşı birebir olduğunu bizzat yaşayarak öğrenenlerdenim
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.