Orijinalini görmek için tıklayınız : Bal
Bal Böceği
04-01-2005, 04:55 PM
Merhabalar,
Serkelenmis bal ile ilgili olarak ne yapilabilir? Bilgisi olan arkadaslar yardimci olursa cok sevinirim. Iki buyuk kavanoz Kore bali durdugu yerde sekerlendi. Isin ilinc yani sekeri ve sivi kesimi birbirinden ayrildi ve seker sertlesmis. Acaba isitmak filan mumkun mu?
Herkese simdiden cok tesekkurler...
HA
Ayşe gülsüm
04-01-2005, 05:12 PM
merhaba misafir,
benim bildiğim şekerlenmiş bal benmari usulu eritilebilir.
snoopy
04-01-2005, 05:30 PM
Ben mikrodalgada çok düşük ısıda eritiyorum..
ender duranyıldız
04-01-2005, 05:59 PM
Sn.Misafir , bence şekerlenmiş balı tüketmeyip hemen çöpe atın. Çünkü gerçek bal hiç bir şekilde şekerlenmez.
Ender'e 100 de 100 katiliyorum.Ben Turkiyeden gelirken 2 petek bal getiriyorum,6 ayda tuketiyorum vede son gunune kadar ne rengi degisiyor ne tadi...harika,bence senin bal hakiki degil,katkili oldugu icin sekerlenmis...
Esra_k
04-01-2005, 07:03 PM
Hemen hemen her tur bal sekerlenebilir. Icindeki glukoz/fruktoz oranina bagli olarak hizli veya yavas sekerlenebilir. Ama hizli sekerlenmesi balinizin yalanci bal oldugunu gostermez. Muhafaza ettiginiz sicaklik uygun olmayabilir. Benmari usulu yavas yavas isitarak eski haline getirebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Mikrodalgada isitirsaniz cok dikkatli olun, snoopy'nin dedigi gibi cok yavas yavas ve sIk sIk karistirarak isitmaniz lazim. Ayrica kavanozuyla birlikte kaynamis su dolu bir tencerenin (ocagin alti kapatildiktan sonra) icine oturtup bir sure bekleterek de cozdurmeyi deneyebilirsiniz.
nil_IN
04-01-2005, 07:37 PM
ailesi balcilikla ugrasan bir arkadasin soyledigine gore balin sekerlenmesi gercek bal olmadigini gostermezmis. kasikla alip tabaga akittiginizda eger bal kopmuyorsa yani ip seklinde akmaya devam ediyorsa bal gercek baldir.
Herkese cok tesekkurler,
mikrodalga da yavasca isittim ve sekeri gitti.
albenite
04-02-2005, 12:49 PM
Merhaba
Benim de balım şekerlendi. Ama bu balı dedem üretiyor. Yani sahte olmasına imkan yok. Ama arılar aç kaldığında şeker veriyormuş. Balım soğuk balkonda durduğu için dondu. En azından sahte olmadığını biliyorum ve içim rahat.
saadet
04-02-2005, 07:34 PM
balın şekerlendiğini bende biliyorum. bu onun sahte olduğunu göstermez. birde şekerlenmiş balın antibiyotik değeri olduğunu biliyorum. balı ısıtmak içindeki bazı besleyici değerleri azaltıyor. benim tavsiyem şekerli balı o şekliyle tüketmeniz. çünkü doğal antibiyotik.
ender duranyıldız
04-04-2005, 11:18 AM
Arılar doğada bal yapmak için kristal şeker desteği yerine çiçek özlerini kullandıkları için ben yine de şekerlenen balın doğal bir bal olabileceğini zannetmiyorum
Esra_k
04-04-2005, 10:03 PM
Konuyla ilgilenenlere ve biraz daha bilgi sahibi olmak isteyenlere:
http://www.aricilik.gen.tr/anasayfa.html
http://www.aricilik.gen.tr/urunler/bal.html
fatma nihal orman
04-04-2005, 10:46 PM
benim dayim da aricilik yapiyor arkadaslar ,ondan duyduguma gore kisin arilar ac kalmasin diye seker veriyorlarmis ve bu yuzden balin sekerlesmesi normal ,tabiiki benim dayim trakya bolgesinde oldugu icin, karadenizde bolgesinde aricilik nasil bilemiyorum ama duyduguma gore oranin ballari kesinlikle sekerlenmezmis.
MİSAFİR
04-06-2005, 02:45 PM
arkadaşlar benim babamda arıcılıkla ugraşıyor ve balın donması normal bişey. zira zeytin yağıda kışın donar. aksine aslında donmayan baldan korkacaksın. çünki haberlerde izlemiştim balın donmaması için naftalin ve vişey daha kullanıyolarmış.
BETÜL
04-06-2005, 02:57 PM
merhabalar
arkadaşlar dün akşan bir tv programında son zamanlarda kamuoyunda çok tartışılan sahte bal olayları vardı. gördüklerime inanamadım. piyasadaki bilinen büyük marketlerden çeşitli bilinen markalardan bal örnekleri alındığını ve sadece bir firmanın balının saf katkısız bal olduğu ortaya çıkmış. bu firmanın adını vermediler ne yazıkki. :cry:
birde bal tekrar ısıtılırken eğer ki çok yüksek ısıda ısıtılıyorsa bir sürü kansorojen madde açığa çıkıyormuş. :shock: yani yarardan çok zararı dokunuyor bu aşamadan sonra.
bende piyasada en bilinen markayı kullanıyorm. üstelik sahibi de arkadaşım oluyor fakat akşamki programdan sonra ondan bile şüphe duymaya başladım. kendisi hiçbir şekilde katkı maddesi olmadığını söylesede...
merhaba arkadaslar,
bende televiayonda balın sekerlenmesinin normal oldugunu bir uzmanından dinledim. ancak bal ı benmari usulu yeniden eritildigi zaman icerisindeki yararlı maddeler bozuluyormus. eritmek istiiyorsanız bunu goze almanız gerekir dediler.
irfan
08-23-2005, 03:08 AM
ilk once bali kapali yerde yani bal isiga duyarli oldugundan
isik gecirmeyen yere koyun.bali bir kaba doktugunuzde ardindan parmaginizla kavanozun agzini siyirin cunku bala su temas etmis olabilir.
sekerlenmis bali 3 saat 50 derece suda bekletin.cozulmus olacaktir.dereceyi
tutturmaniz cok onemli.
müzeyyen
08-23-2005, 08:33 AM
arkadaşlar kayınvalidem eskiden arıları olduğunu ve kendileri için bal ürettiklerini söylerdi. kovanların yanına şeker balı vs koymadıkları halde balın doduğunu ifade ederdi.
Semina
09-24-2005, 06:32 PM
Arkadaslar eve yanlislikla cok fazla bal alinmis. bizim evdede kimse agizina bal sürmüyor. söyle icinde biraz bolca bal kullanilan tarifleriniz varsa lütfen yardimci olun, tarifi buraya degil bölümüne ekleyin yoksa arada kaybolup gidiyor, burayada bir not birakirsaniz cok sevinirim :lol:
Orange
09-26-2005, 09:06 PM
...
Krepler hazirlayip,iclerine muz dilimleri koyup,ustlerinede bal dokebilirsin.tadi harika oluyor,kaloriyi hic sorma....
pinut
09-27-2005, 05:57 AM
yesil cayi icerken icine seker yerine bal koyuyorlar. Bende denedim guzel oluyor.
Semina
09-27-2005, 01:13 PM
tsk. arkadaslar, su balli muzlu kreplerden deneyip esime ve ogluma yediriyim bali :)
acalya
09-27-2005, 03:32 PM
'tarifi buraya degil bolumune ekleyin' derken nereyi kastediyorsun semina? simdi bir tarif ekleyecektim oyle kaldim. :roll:
Senaygül
09-27-2005, 04:14 PM
cok sıcak ıcecıklerın ıcıne bal konmasının sakıncalı oldugunu okumustum bılgılerınıze ..
Şeker kokulu kızım ve ben
( hastayız )
serbet hazirlamak zor gelince kuru baklavanin uzerine bal dokmustum.
baklava/yemek ustasi babannem bile "ay ne guzel akilmis, ne guzel olmus"
deyip deyip yediydi valla.
Semina
09-27-2005, 07:48 PM
acalya mesela tatli tarifi ekliyceksen tatlilar bölümüne, kek tarifiyse kek bölümüne vs... umarim anlatabilmisimdir, sevgilerle
senaygül bilgi icin tsk. ben sicak caya yada süte cok bal eklerim hasta olunca, simdi bu sagliksizmi oluyor???
gula serbeti hazirlamak icin bali sulandiriyormusun?
acalya
09-27-2005, 08:59 PM
hay allahim ya bugun kafam yerinde degil, ay ne sacma bir soru sormusum. :oops:
Semina
09-27-2005, 10:52 PM
sevgili ned bizim burda bu kreplerin icine koyulan muzlari tereyaginda kizartip tavadayken üzerine bal dökülüyor ve bu karisim kreplerin icine koyuluyor, belkide böyle daha lezzetli olur
acalya
09-29-2005, 07:21 PM
senin icin 'Tavuk Yemekleri' bolumune bir tarif biraktim semina, kolay gelsin.
nazife1
10-03-2005, 08:50 AM
tsk. arkadaslar, su balli muzlu kreplerden deneyip esime ve ogluma yediriyim bali :)
Merhaba, evdeki balın bitti mi bilmyorum ama, oğlun için sütün içine bal ekleyip içirebilirsin, vitamin kaynağı yani
Semina
10-03-2005, 10:42 AM
arada öyle yapiyorum nazife ilgin icin tsk.
nazife1
10-03-2005, 12:34 PM
arada öyle yapiyorum nazife ilgin icin tsk.
rica ederim seminacım, afişet bal şeker olsun inşallah :)
bemol
10-18-2005, 05:36 AM
Himm sanirim buraya yazmam gerekiyor.
Bir kavanoza bal'in bir miktarini dokun.Icine bolca karabiber dokup macun haline getirin.
Mevsim kis..Usutmelerde, gogus hiriltisinda vb. hastaliklarda, sabahlari findik buyuklugunde bu macundan yuvarlayip aile fertlerinize yutturun. Gogusu temizlemeye birebirdir.
hilay
11-24-2005, 10:32 AM
arkadaşlar yaklaşık 3 kilo kadar balım donmuş.. onu nasıl eski haline getirip o şekilde kalmasını sağlayabilirim? şimdiden çok teşekkürler..
okale
11-24-2005, 10:35 AM
dün bir bal aldım üstünde zamanla donma yapabilir kavonozu kaynar suya oturtun yazıyordu. :wink:
mbemine
11-24-2005, 10:56 AM
Sevgili hilay,
bende kalorifer peteğinin üzerine koyuyorum.Bir süre sonra eski haline dönüyor fakat seninkinin miktarı biraz fazla.Forumda bir arkadaşın şekerlenen reçeli kapağını sıkıca kapatıp bulaşık makinesine attığını okumuştum.Benim çok hoşuma gitti bu yöntem.İsterseniz sizde deneyin..
rubin
11-24-2005, 11:36 AM
sevgili hilay, balını benmari usulü eritmeni öneririm. Balını kavanozla birlikte Kaynar su dolu bir kabın içine oturt. ancak direkt ısıya maruz bırakma. yani ocağın altı yanıyor olmasın. su ılındıkça tekrar su ekleyerek suyun sıcak kalmasını sağla. biraz uzun sürüyor ama emin ol en sağlıklısı bu.
Tekrar olmaması için balını koydugun yeri değiştir. Bulunduğu yerin ısısı buna neden olmuş olabilir.
umarım işine yarar.
sevgiler
hilay
11-24-2005, 12:37 PM
okale,mbemine ve rubin çok teşekkürler..iyiki varsınız hızır gibi yetiştiniz vallahi..çok çok teşekkür ederim
sare35
11-24-2005, 02:24 PM
sevgili misafir bencede gerçek bal şekerlenmezmiş,
yesim_z
12-13-2005, 04:23 PM
Selam herkese
Bal alırken çok dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Bal üreticilerinin şekerden ziyade (sanırım artık ne yapacaklarını şaşırmışlar) kovanların yanına veya başka bir şekilde tam olarak bilmiyorum zift koyduklarını duydum. Zift arıların bal peteklerini daha çabuk oluşturmalarını sağlıyormuş. Süreyi çok fazlasıyla kısaltıyormuş. Bunuda yakın bir arkadaşım memleketinden tanıdığı bal üreticilerinden öğrendiğini söylüyor. Fakat zift olayı doğrumudur, yanlışmıdır bilemiyorum. Çünkü zift ve arı ilişkisi benim aklıma hiç yatmış değil. Bu konuda bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
elifesra
12-15-2005, 01:51 PM
yakın akrabalarımdan bal üretimi yapanlar var,bu durumu duyunca onlarda şaşırdı.Arı ziftten zarar görür ölür dediler,arılar zayıf olupta yapamıyacak olursa peteği satın alıpta gerisini kendisinin üretmesini sağlarız diyorlar,gönül rahatlığıyla yiyoruz .
yesim_z
12-15-2005, 02:42 PM
evet elifesra banada tuhaf gelmişti. inşallah böyle birşey yoktur memleketimizde balı en çok çoçuklar için kullanıyor halk çünkü.
elifesra
12-15-2005, 03:16 PM
balı kovandan görerek aldığımız için içimiz rahat sizlerde bundan sonra korkmadan alıp yersiniz inşallah sevgiyle kalın
haycal
01-02-2006, 08:55 PM
beninde bildiğim kaliteli bal şekerlenmez ama donar
yalnız şekerlenmesi arılar aç kalmasın dıye şekerli su verilirse de olur ama bu işlem balın kalitesini bozar böyle biliyordum kafam çok karıştı
haycal
creamy
01-03-2006, 12:47 PM
arkadaşlar balın donması hakkında bir bilgim yok. Bizim evde de donar bal ama biz de benmari usulü ısıtıp yeriz onu. ancak bal bazı insanlarda sıcak şeylerle beraber tüketilince ya da sadece yenilince allerjiye sebep olabiliyor. Bir de eminim doktorlarınız söylüyordur ama küçük çocuklara özellikle 1 yaşın altındaki bal yedirmeyin çünkü zehirlenmelere yol açabiliyor.
LEZZET ŞÖLENİ
01-03-2006, 02:01 PM
arkadaşlar suni petek bile yapıyorlarmış.burası türkiye herşey oluyo herşeyin sahtesi yapılıyo. dikkatli olmamız gerekiyo..........
haycal
01-03-2006, 03:53 PM
bildiğim kadarıyla bal 40 derecenin üzerinde ısıtılınca özellik değiştirir ve zararlı toksik maddeler oluşturur.
peki benmari usulu eritilince 40 dereceyi geçmiyor mu aceba?
haycal
serbet
01-03-2006, 03:56 PM
HAYCAL peynirle ilgili sorularım vardı sanırım görmedin canım...cevaplayabilirsen sevinirim
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.