PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tavuk Suyu Nasıl Yapılır? Nasıl Saklanır?

kedicik
09-29-2005, 09:49 PM
Merhabalar,
Mutfakta acemi biri olarak çoğunuzun bildiği bir konuda yardım isteyeceğim :oops: Çorbalarda sık sık et suyu, tavuk suyu kullanın denir de evde hazırda tavuk suyu nereden bulunur?Ben çoğunlukla mecbur kalıp bulyon kullanıyorum.Mesela tavuk haşladığım zaman bunun suyunu saklasam sonra çorbada kullansam olur mu?Öyle ise ne kadar süre ve nasıl saklayabilirim.Buzdolabında kavanozda olur mu ki?Şimdiden herkese çok teşekkürler :)

iklim
09-30-2005, 07:51 AM
Kedicik,

Evet haşladığın tavuğun suyunu tavuk bulyon yerine kullanabilirsin.
Ama kavanozda ve buzdolabında çok uzun süreli saklayacağını zannetmiyorum.

Daha sonra kullanmak üzere buz kalıplarına koyarak buzlukta saklayabilirsin.

Sevgiler,

çiler
09-30-2005, 07:57 AM
Merhaba Kedicik,

Ben mümkün olduğunca bulyon kullanmamaya çalışıyorum. Bunun için kasaptan çorbalık kemik alıyorum. (İşlenen tavukların kemiklerini ayrıca satıyorlar)Derili olan kısımlarını tütsülüyorum ve güzelce yıkayıp tencereye aktarıyorum. Kendi suyunu çektikten sonra kemik miktarına suyunu ekliyorum ve pişiriyorum. Piştikten sonra süzüyorum ve plastik kaplara doldurup soğuduktan sonra dondurucuya kaldırıyorum.
Gerektiği zaman çıkarıp çorbaya ve pilava kullanıyorum. Hem lezzetli hemde daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. (Kesinlikle cam kavanoza koymamanı öneririm çünkü cam kavanoz dondurucuda çatlıyor. Bir kere başıma gelmişti.)

nazife1
09-30-2005, 09:35 AM
Bende bir defasında tavuk haşladıktan sonra suyunu cam kavanoza koyup buzdolabına koymuştumş, birkaç gün sonra bozulduğunu gördüm.

Fakat çilerin tavsiyesi gerçekten güzel, bundansonra bende bu şekilde yapacağım. Teşekkürler çiler

kedicik
09-30-2005, 11:21 AM
çok çok teşekkür ediyorum :lol: ben de dondurucuya atacağım artık tabii dondurucuda yer bulursam

nazife1
09-30-2005, 04:17 PM
çok çok teşekkür ediyorum :lol: ben de dondurucuya atacağım artık tabii dondurucuda yer bulursam

aynen... yer bulursam :lol: :lol:

hatun
09-30-2005, 07:46 PM
Merhabalar,
Tavuk ve et suyu saklamak ile ilgili ufak bir bilgi vereyim. Eger hasladiginiz etin de bir kismini saklamak istyorsaniz, eti ayiriniz ve suyu ile etini ayri ayri muhafaza ediniz. Suyu ve eti beraber sakladiginizda daha cabuk bozuluyorlar. Aklinizda bulunsun.
Herkese saglikli gunler.
H

Ayse
10-02-2005, 01:04 AM
Kemik-et suyu yaparken, kaynama suresince icine kereviz, defne yapragi, kuru sogan, havuc, arzuya gore sarmisak, yesil biber vs. koyarsaniz -sonra suzulup atilacak bunlar- daha leziz ve kokusu hos bir et suyu elde edersiniz..

cimcime064
11-05-2005, 07:02 PM
ben de tavuk haşlarken içine bir bütün kuru soğan koyuyorum...

canımcım
06-27-2006, 07:55 PM
arkadaslar ben soya sosu sut ve baharatlarla fırınde sebzelı tavuk yaptım sosu harıcınde hıc su koymadım fakat sebzeler suyunu salmıs sebze ve tavuk bıtmesıne ragmen suyu oldukca cok arttı ve ben bunu atmaya kıyamıyom.....sızce bunu nasıl kullanabılırım?

Yetur
06-27-2006, 09:24 PM
canımcım bu tavuksuyunu buz kalıplarına dök... dondur..çorba,pilav yaptığında pratik tabletlerin olacak hemde daima elinin altında tatkısız etsuyu tabletleri... :wink:

akdeniz
06-27-2006, 11:05 PM
Unu yağda çevirip bu tavuk&sebze suyunu ekleyip biraz daha süt ilave ederek çorbaya dönüştürebilirsin.Üzerine biraz biberli yağ ve kıtır ekmekler le renklendirmek de mümkün :)

nese7
06-30-2006, 05:43 AM
Fazla tavuk suyunu ben de dondurup sakliyorum. Soguduktan sonra plastik kapakli muhafaza kabina aktarip buzluga atiyorum. Pilav ve corbalar icin hazir tavuk suyu oluyor.

Hatta makarna sularini da atmayip corbalarda, hatta sulu koftede kullaniyorum. Corba daha lezzetli, besleyici ve kivamli oluyor. Un kavurarak yapilan corbalarda un katmaya da gerek olmuyor.

sam
07-14-2006, 05:32 AM
Selam,
Tavuk suyuna soguk suyla beraber bir,iki butun sogan,bir tutam maydanoz(sapiyla) iri dogranmis bir,iki havuc ve bir,iki defne yapragi, bir tatli kasigi tane karabiber koyup tuzunuda atarak agir ateste haslayin,sonrada kullanacaginiz kadar plastik kaplarda yada buz kaplarinda porsiyonlara ayirarak derin dondurucuda istediginiz kadar sakliyabilirsiniz.Afiyet olsun
Sam

sukayne
08-03-2006, 06:07 PM
buzlukta saklamak için kapaklı dondurma kapları harika oluyor

esin karataş
08-04-2006, 10:13 AM
haşlayacağınız tavuğun suyuna kabuğuyla beraber yarım limon koyarsanız tavuğun fazla kokusunu alır.
Ayrıca maydanozu vitamin değerini kaybetmemesi için tencerenin altını kapattıktan sonra saplarıyla doğranmadan tencerede 3-5 dakika tutmanızı öneririm.
Derin'e ilk sebze çorbalarını yapmaya başladığımda doktoru önermişti.

pacificgrove
08-04-2006, 11:08 AM
Merhaba,
Ben de bulyonlarımı kendim yapıyorum. Süzülmüş tavuk suyunu, plastik bardaklara ya da kapaklı dondurma kaplarına koyup buzlukta saklıyorum. Pilavda, çorbada, tavuklu bamya yemeğinde sık sık kullanıyorum. Hem kimyasal katkı içermediği için daha sağlıklı, hem de herzaman elimin altında oluyor.
Ayrıca haşlanmış tavuk etini ince ince didiğ avuç içimde top haline getirip buzdolabı poşetlerinin içinde buzlukta saklıyorum. Acil çorba yapmam gerektiğinde de iki kaşık unu sıvıyağda kavurup 1 su bardağı soğuk suyu döküp, buzluktan aldığım bulyonumu ve didilmiş tavuğu hemen tencereye atıp tencerenin kapağını kapatıyorum. Bulyon ve tavuk çözünür çözünmez de bir avuç tel şehriye atıp, çorbanın tuzunu ayarlıyorum.Şehriyeler pişince de ateşi söndürüp, 1 su bardağı süt ya da biraz heavy cream (ya da süt kreması) ilave ediyorum. Bu çorba 15 dk dan fazla sürmüyor.

ZU
07-09-2008, 04:05 PM
Selamlar,
Ben de tavuk ya da et suyunu soğuyunca poşet buzluklara koyup lazım oldukça tablet şeklinde kullanıyorum...Porsiyon olarak küçük oluyor ama bulyonlar gibi yoğun tuzlu yapılırsa 3 tanesi bir çorbaya lezzet vermeye yetiyor...

sofrasenligi
07-09-2008, 04:47 PM
Ben de tavuk suyu çıkarırken içine 1 soğan, 1 havuç ve tane karabiber ekliyorum. 1'er su bardağı olacak şekilde saklama kaplarıyla dipfrize koyuyorum. Pilav veya çorba yapacağım zaman eritip kullanıyorum. Daha önce tavuk suyunun çıkarılışını bloğumda resimli anlatmıştım. İlgilenenler bu link (http://www.sofrasenligi.com/2008/03/ipak-men.html)ten tıklayıp okuyabilirler. Sevgiler.