PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lahana Turşusu

Meltemerl
10-06-2005, 08:01 PM
ACILEN PRATIK LAHANA TURSUSU YAPMAMA LAZIM MUMKUNSE ICINE NOHUT KOYMICAM TURDEN OLSUN CUNKU KURU NOHUTUM YOK EVDE ANCAK KONSERVE NOHUTUM VAR MILLET ACIL YARDIM ...............

BENAN
10-07-2005, 10:45 AM
meltem o kadar acıl ıse ....portakal agacında hatıcenın tursularını lahana olarak yapabılırsın....cok guzel olmustu tarıfı....nohut ıstege baglı konuyor ıle konulması gerekmıyor....lahanayı hafıf haslarsan ...cok degıl....tursu olculerınıde hatıcenınkı gıbı yaparsan cok guzel olur....sevgıler canım....

SU
10-29-2005, 04:07 AM
yeni evlendigimde tursulari ya kayin validem yada annem kurardi
tayinimiz yurtdisina cikinca isler karisti tabi lahana tursusunu cok seven esim icin tursu kurmayi kafaya takinca tuzlu,sirkeli,sicak sulu ,kavanozda,bidonda ama nafile benim tursular hep eriyip bozuluyor.
3 sene boyle gecti kizima hamileyken bir arkadas bir tas dolusu lahana tursusuyla gelmezmi ,nasil yaptigini sordugumda ...yalnizca tuzlu su ve hergun tursu olana kadar tursu bidonunu 1 veya 2 kez karistirdigini soyledi
ogun bugundur ister cok tuzlu ister az ,tursularim kutur kutur ve asla bozulmaz....

*elif*
10-29-2005, 05:08 AM
merhabalar su birde hazır turşu suları var ya onlarlada cok güzel oluyor turşular.......banada sağolsun kayınvalideciğim öyle yapıyor.hem lezzetli hemde dediğin gibi kütür kütür.

serbet
10-29-2005, 01:39 PM
su merhaba canım..bende lahana tursusunu cok seviyorum...eğer nasıl yaptıgını daha ayrıntılı anlatırsan sevinirim..sadece tuz ve suyla olması cok güzel...cevabını bekliyorum..

DIMPLE
10-29-2005, 02:56 PM
merhaba;

ben de lahana turşusunu çok seviyorum. onu hiç denemdemi ama 2 senedir salatalık ve acur turşusu kuruyorum fakat suyu bulanık oluyor bu normal mi yoksa benim mi yanlış yaptığım birşey var

SU
10-29-2005, 05:23 PM
sevgili serbet nasil anlatayim lahanalari dorde bolup yikiyorum daha sonra benim bidonum olmadigi icin kapakli kovaya koyuyorum uzerine butun maydanoz (sapiyla),kerevizyapragi ve kirmizi biber,3-4 dis sarimsak koyup tuzlu su dokuyorum....
hergun karistirip tuzunu kontrol ediyorum ,tuzu azsa ilave ediyorum.....
tursu olana kadar hergun karistiriyorum .....

ipeko
10-29-2005, 10:32 PM
bende ilk defa bu yıl tuşu kurdum. Ama benimki tembel işi. Hazır turşukur'lardan aldım.İlk deneyimim kornişon turşu oldu. Dün de pazardan domates aldım. Biraz daha kornişon alıp bir kavanoz daha kurdum. Çok da güzel oldu. Ama bu tarifle de br lahana kurarım doğrusu...Turşukur un arkasıda yazıyordu lahana yı 1-2 günde bir karıştırmak gazını alırmış.

sabahim
10-29-2005, 11:03 PM
Sevgili Dımple
Bende aynı sorunu yaşıyordum.Su bulanık, üzeride hafif küf gibi birşey oluyordu.Bu yıl öğrendimki kullanacağımız suyu kaynatıp soğutmak gerekiyormuş.Ondan sonra kullanılırmış.Bende öyle taptım şimdilik bir sorun yok.

hatize
11-26-2005, 10:29 AM
kirmizi lahana tursusunun tarifinide verebilirmisiniz daha ilk defa tursu yapicam hic bilmiyorum yapmayi tabi püf noktalari vardir

BENSU
02-03-2006, 03:13 PM
arkadaşlar,
lahana dolması yaparken lahana yapraklarını hafif haşlarız ya.tabi dolmayı sararken yaprağın dipteki kalın kısımları ayrılır bir kenara.işte bu artan lahanaları minik minik doğrayıp sirke ,dövülmüş sarımsak, tuz ve biraz pul biberle karıştırıp afiyetle yiyebiliriz.isterseniz üzerine azıcık yağ da gezdirebilirsiniz. sevgilerimle:wink:

esramng
02-03-2006, 09:00 PM
bende bu kalan lahanaları turşumun içine atıyorum ve 1 hafta sonra onlarda turşu olarak geri dönüyor:)

MSY
09-08-2006, 04:21 AM
merhaba arkadaslar.biryerde kirmizi lahana tursusu yemistim.cok lezzetliydi.ince ince salata yapar gibi dogranmisti ve rengi suyuna cikmamisti.tarifini istedim ama sanirim bana tarifi yanlis verdiler.ayni tarifi uyguladim ama maalesef hem rengini suya verdi hemde tadi tutmadi.eger bu tarifi bilen ve deneyen arkadaslar varsa lutfen yazarmisiniz?tesekkurler....

ceydaa
09-11-2006, 01:14 PM
Geçen salı günü bende annemin bir arkadaşının tarifinden yola çıkarak kırmızı lahana turşusu kurdum dün baktım olmuştı.Ben bir adet orte boy lahanayı ince kıydım biraz tuz ve 1 yemek kaşığı şeker ilavesiyle elimle ovaladım.daha sonra çıkan suyu süzdüm ve lahanaları yıkayıp bir cam kavanoza doldurdum.Ayrı bir yerde 1 fincan kadar sirke biraz limon tuzu vekaya tuzunu suyla eritip(kafi miktarda)lahanaların üstüne doldurdum.üzerine 1-2 diş sarımsağı doğrayıp koydum ve ağzını sıkıca kapatıp bıraktım dün denemek için açtım ve tadı benim çok hoşuma gitti.
Birde elma sirkesiyle haşlanarak yapılan tarifim var ama onu mor lahanayla denemedim.Beyaz lahanayla çok güzel oluyor ama mor lahanayla bir denemeyi düşünüyorum.İyi olursa onuda yazarım

anc-family
09-11-2006, 05:51 PM
sevgili ceydaa beyz lahana turşusunu da yazabilirmisin?ben ilk defa turşu yapacağım bu yıl .

ceydaa
09-11-2006, 07:26 PM
Canım benim yaptığım enfes bir lahana turşusu var biraz uzun sürüyor ama lezzeti için beklemeye değer
Öncelikle 4 kg kadar domatesin kabuklarını soyup bir kavanoza yerleştiriyorsunuz.Üzerine kaya tuzu ve sirke ruhuyla (sevdiğiniz lezzete göre ayarlayacaksınız)suyu karıştırıp dolduruyor ve domatesler iyice yumuşayıncaya kadar bekletiyorsunuz.10-15 gün kadar .
büyük bir lahanayı iri iri parçalara ayırıp bir kavanoza yerleştiriyor ve aralarına lezzet vermesi için birkaçtane acı biber ve bir baş soyulmuş sarımsak yerleştiriyorsunuzBunların üzerinede daha öncedenhazırladığınız domates turşularını elinizle biraz parçalayıp suyuyla birlikte dolduruyorsunuz
Ağzını sıkıca kapatıp bir 10-15 gün daha bekliyorsunuzLahanalar yumuşayıp sararınca turşunuz olmuş demektir.
Bu turşu okadar lezzetli oluyorki yemeklerin yanına salata yapmanıza gerek kalmıyor.

ayseaksu
09-26-2006, 10:27 PM
sevgili ceydaa,
verdiğin tarifi, bir kaç ufak değişiklikle yaptım. çok lezzetli oldu. sanırım bir kavanoz daha yapacağım...
tarif için teşekkürler...

sadriye
09-29-2006, 11:49 AM
Arkadaşlar hepinize hayırlı ramazanlar ve cumalar dilerim.

Ben çok mesaj yazamasam da tariflerinizden yorumlarınızdan çok istifade ediyorum.Hepiniz çok sağolun ve Allah razı olsun sizlerden..

Bu lahana turşusu hakkında şunu söyleyeceğim.Çok uzun süre dayanmıyor bildiğim kadarıyla o yüzden kısa sürede tüketmelik 1,5- 2 kiloluk kavanoz içerisinde yapmak en güzeli.benim teyzem harika turşular yapar ama malesef ölçülerini bilemiyorum.biz lahanaya kelem deriz.teyzemden tarifini aldığımda sizlerle de paylaşırım inşallah.
Sevgiler..

ceydaa
09-29-2006, 05:49 PM
Afiyet olsun beğenmenize sevindim.yaptığın ufak değişikliğide yazarsan sevinirim.Bende bugün yarın yapmayı düşünüyorum.

medura
02-12-2007, 08:51 PM
Genelde "şöyle yapın, tavsiye ederim" şeklinde yazılar olur. Ben şimdi tam tersini diyeceğim. Salın lahana turşusunu kornişon turşu yapar gibi 1/3 sirke oranıyla yapmayın. 2-3 hafta bekledi ve de turşu gibi kokmuyordu açtığımda, sirke kokuyordu. Sarma yaparken göbeğindeki ince küçücük yaprakları değerlensin diye azıcık yapmıştım çok şükür de. Hayal kırıklığım çok büyük olmadı.

nehirsu
02-12-2007, 09:13 PM
bende lahanayi tek kurmam hic aliskanlik edinmemisim illa havucla karistiripta kurarim blogumada kyodum tarifimi garanti ve standart tarifimdir :lol:

maviyeşil
02-13-2007, 12:27 AM
herzaman turşularımı sirkeli ve tuzlu karışım yaparak kurardım. Bu yıl turşu kurlardan alıp yaptım ama tam bir fiyasko :twisted: tadı, kokusu berbat hepsi çöpe gitti. :cry: