Orijinalini görmek için tıklayınız : Kısır
sema25
05-26-2005, 10:54 AM
1/2 KG KÖFTELİK BULGUR1 ADET KURU SOĞAN3 ADET DOMATES2 ADET SALATALIK2 ADET YEŞİL BİBER1 BAĞ MAYDANOZ1 BAĞ NANE5 DAL TAZE SOĞAN2 YEMEK KAŞIĞI BİBER SALÇASI1/2 ÇAY BARDAĞI NAR EKŞİSİ1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİN YAĞ1 ADET LİMONUN SUYU1 TATLI KAŞIĞI TUZ,KİMYON,KEKİK,PULBİBER1,5 SU BARDAĞI SICAK SU
NOT: İSTEĞE BAĞLI OLARAK SALÇA VE PULBİBER ACI OLARAK KULLANILABİLİR.
Yapılışı:
BULGURU SCAK SU İLE ISLATALIM.BİR TARAFTAN SOĞAN,DOMATES,SALATLIK,TAZE SOĞAN,YEŞİLLİK ÇOK İNCE KIYILIR.BULGUR ŞİŞİNCE SALÇA VE KURU SOĞAN İLE YĞRULUR.TÜM DĞRANMIŞ SEBZE,BAHARATLAR,NAR EKŞİSİ,YAĞ VE LİMON SUYUDA EKLENİP HEPSİ OVMADAN HARMANLANIR. İSTEĞE BAĞLI OLARAK MARUL,ASMA YAPRAĞI,HAŞLANMIŞ LAHANA YAPRAĞI İLE SERVİS YAPILIR. AFİYET OLSUN
ayisigi
10-15-2005, 01:28 AM
portakal agacindaki kisir tarifi cok lezzetli cok islak olmayan harika bir kisir tavsiye ederim ayrica mercimek koftesi tarifide guzel ama benim favorim kisir
mbemine
10-15-2005, 08:52 AM
Sevgili arkadaşım,
eminim verilen tarifler çok güzeldir.Ben kısır ve mercimek köfte yaparken içine 1 çay bardağı kadarda nar ekşisi koyuyorum.Lezzetinde inanılmaz değişiklik oluyor.Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.Açıkçası kısırı severek yemezdim.Gittiğim yerlerde lütfen yediğim kısırın nar ekşisi ile yapılmış halini yedikten sonra kendimde yapmaya başladım.
Ayrıca cekilmemiş sumakta kullanıyorum.Sumağı bir miktar suda kaynatıp limon kullanılan her yerde kullanabiliyorum.
DerindeniZ
10-17-2005, 02:06 AM
Merhaba Esma,
Bence guzel bir kisir icin en onemli nokta bir olcu bulgura bir olcu kaynar su kullanmak. Ben iki limonun suyuna bir olcu olacak kadar sicak su ekleyip bulguru onunla ve tuz ekliyerek islatiyorum. Boylece bulgura limonun tadi islerken sebzeler diri kaliyor. Bulgur agzi kapali bir kapta sistikden sonra yeterince salca (biber+domates), zeytinyagi, kucuk dogranmis kuru sogan ve kuru nane (sevdigin baharatlari ekliyebilirsin) ekleyip tahta kasikla homojen olana kadar karistiriyorum. Sonrada ince dogranmis klasik yesillikler ve salatalik/biber tursularini ekliyorum. Eger varsa dereotuda guzel yakisiyor. Domatesi kisirin icine degilde servis ederken yaninda tercih ediyoruz.
Aradigin tadi bulabilmen dilegiyle.
YILDIZ
10-17-2005, 12:36 PM
Selam kısır seven herkese,,,,, Ben bulguru ustunu cok gecmeyecek kadar suyla ıslatıyorum sonra bir bas soganı yemeklik dograyip
z.yagında pembelestirip irice bir domates ekliyorum. ikiside pisince biber ve domates salcası ekliyorum cok az kavurup sisen bulgurla karıstırıyorum sonra ıcıne taze sogan, maydonoz, taze nane, dereotu ve yesil biber ekliyorum bırazda sarımsak enson nar eksisi limon ve z.yagi harika oluyor domates pistigi icin sulu olmuyor salataligi filan yanina dogruyorum tabi marul vede varsa uzum yapragi harika oluyor............
Unutmusum en onemlı kısım baharatlar icine karabıber kırmızı bıber ,kimyon,kuru nane,reyhan bazende sumak koyuyorum
dayanamadığım yemekler listesinde ama okuduğum kadarıyla hiç biriniz sarmısak koymadınız deneyin harika olacak arkadaşlarım benim kısırımı çok begenir.birde mide rahatsızlığı olana bazen salça yanma ve eşkime yapıyor onun ,için salçayı biraz yağda kavurmanızı tavsiye ederim.yapanlar yanına ayran ve turşuda koysun lütfen bir kaşıkta benim içn yiyin afiyetler olsun hepinize....
upsala1971
05-15-2006, 11:46 AM
ben kısırı önce kişi sayısına göre 1'rer çaybardağı olarak ıslatıyorum.sonra soğanı yağda biraz kavuruyorum.içine biber ve domates salcası koyup salçalarıda biraz kavuruyorum.bu karışımı ıslanan bulgura döküp yoğuruyorum.yoğuruken içine istediğin baharatlarıda koyuyorum. en sonda nar eksisi veya limon suyu koyup biraz daha yoğuruyorum.isterseniz maydonuz ve teze soğanda koyabilirsiniz içine.sonra domates,salatalık veya kıvırcık la birlikte servis yapılabilir.
ceydaa
05-15-2006, 11:50 AM
Kısır konusunda çok iddialı biri olarak hemen cevap vereyim.
İnce bulgurla yapmak istiyorsan önce sıcak suyla ıslatman gerekiyor .yok eğer pilavlık bulgur kullanacaksan işirmeni tavsiye ederim.
Kullanacağın salça çok önemli.zaten iş büyük ölçüde salça ve baharatlarda.ben pek ölçülü yapmıyorum ama sana ortalama bir ölçü vereyim.
2 bardak bulgur
1 kaşık biber salçası
1-2 kaşık domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
1 demet taze soğan
1 baş kuru soğan
7-8 diş sarımsak
1demet maydanoz
1-2 adet salatalık
1 ç.kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toa kırmızı biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon,kişniş,limontuzu,yenibahar
3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
bir fiske tarçın,
bulguru çok fazla ıslatmamanı tavsiye ederim.Çok yumuşayınca ıslak olr iyi olmaz aynı şekilde domateste koyma oda çabu ıslanmasına sebep olacaktır.salçalar ve baharatlarla bulguru yogurup içine doğranmış sebzeleri koyacaksın en sonda içinde bir baş soğan öldürülmüş zeytinyağı ile karıştıracaksın .salça miktarları tam gelmeyebili sen kendin ayarlarsan daha iyi olur.
umarım beğenirsin
laloş
05-17-2006, 01:16 AM
ceydaacım kısır tarifini yaptım.içindeki yeşillikleri katmadan bulguru bile inanılmaz lezzetli oldu.oturup onu bile yiyebilirim yani..tarif için sağol canım
Yetur
05-17-2006, 07:53 AM
bende kısırı çiğ köfte gibi yoğurarak yapıyorum.kimi tane tane sever bende çiğ köfte kıvamında seviyorum....içine domates ,salatalık vb....koymam.... acı biber salçası ,kimyon ,taze soğanın yeşil kısmı,maydanoz,taze nane,illaki sızma zeytinyağı ve nar ekşisi ve dövülmüş sarımsak olacak....roka,turşu söğüşlük,marul, garnitürlerde serviste yanında olmalı..
ceydaa
05-17-2006, 09:03 AM
Bende eskiden kısırı soğuk suyla hafif ıslatıp yoğurarak yapıyordum ve domates salatalık marulu salata gibi hazırlayıp üzerinde servis yapıyordum fakat mide ile ilgil sıkıntılarım başladığından bu yana kısırı kaynar suyla ıslatmaya başladım.çünkü ıslatmadan yapılan kısır mideyi çok yoruyor ve çok sıkıntı yaratıyor.Şimdide iri bulguru pişirerek yapmayı keşfettim ve bu şekilde hazırlamak en sağlıklısıymış.
hanne
05-18-2006, 08:29 AM
sarımsağı soğanla kavuruyormusunuz arkadaşlar?ben hiç duymamıştım sarımsak koyulduğunu denemek istiyorum ama karar veremedim...kuru sağanla birlikte kavursammı?
mavi_nil
05-18-2006, 10:22 AM
merhaba
domates katıp katmama ya da diğer baharatlar damak tadına göre , zevke gore değiştirilebilir. ben az da olsa domates katarım genelde. nar ekşisi ise mutklaka denemelisiniz, özellikle marketlerde satılan işlenmiş ekşi değil de, ev yapımı gercek tadında nar ekşisi bulabilirseniz sonuctan daha da memnun kalacaksınzı.
ama soganı kavurmayın, yani gercek kısırda , hiç bir malzeme pişirilmez, bulgurun sıcak su ile, şişmesi saglanır ama sogan ve diğer tum malzemeler çiğ konur. soganı kavurunca kısırdan çok köfte oluyor ama marul ve diğer malzemler çiğ oldugundan ikisi uyumlu da olmuyor. hepsini pişirseniz zaten o köfte-pilav gibi bişey olur. .
ayrıca sarımsagı denemenizi tavsiye derim, özellikle taze sarımsagı, mümkün oldugunca ince, küçük dograyarak katın, hatta az miktar taze nane de ekleyin bence tadı çok daha guzel oluyor.
penelope
05-27-2006, 10:17 AM
ceyda yaptığın kısır tarifinde sarımsakları dövüp çiğdenmi katıyorsun acaba. en kısa zamanda bilgi verirmisin akşama misafirlerime yapmak istiyorumda ..
ceydaa
05-30-2006, 04:17 PM
canım mesajını az önce gördüm çok federsin sarımsaklar dövülünce güzel olmuyor minik minik doğrayacaksın ama sanırım geç kaldım
Şeyda
05-31-2006, 11:28 AM
Size şöyle bir kolaylık önerebilirim tencereye koyduğumuz bulguru ıslatmadan önce içine katacağınız tüm baharat(Kimyon-Karabiber-kırmızıbiber), salça, limon, tuz ve yağı bulgara ekleyin daha sonra sıcak suyunu ilave edip karıştırıp ve o şekilde demlenmeye bırakın. Bulgur demlenirken içine koyacağız yeşillik, domates, salatalık v.s malzemelerini hazırlayın en son servis aşamasında bunları ilave edip karıştırın ve servis yapın. Bu şekilde hazırlamak daha pratik ve malzemeler birbirine daha özdeşleştiği için daha lezzetli oluyor. Denemezini tavsiye ederim.
ceydaa
05-31-2006, 03:37 PM
evet bende bu şekilde hazırlıyorum tek fark ben yağını en son ilave ediyorum.ayrıca son zamanlarda çiğ zeytinyağı ilave ediyorum hiç mideye dokunmuyor
sema seber
05-31-2006, 07:39 PM
ben geçen gün kısıra isot koydum. aynı çiğ köfteye koyarken isotu ıslatıyoruz ya 2-3 saat önceden isotu ıslattım. bulguru ıslattığım kaynar suyu az koyarak isotu suyuyla birlikte koyup hafifçe yoğurdum. mangalın yanında iyi gidiyor.
bu arada kısırı ıslak olanlara annemin uyguladığı bir kolalık önerebilirim. bütün sebzeleri delikli makarna süzgecine doğrayıp biraz bekletirlerse sebzelerin fazla suyu akıyor. kısrı da fazla ıslatmıyor.
herkese kolay gelsin
ceydaa
05-31-2006, 09:04 PM
Ben kısıra az yapacksam hiç fazla yapacaksamda 1 tane koyuyorum.Ozaman fazla sulanmıyor.bide çok fazla ıslatmamaya dikkat ediyorum.Ama delikli süzgeçde olabilir.Bide kısırın bana göre püf noktası salçasının iyi olması.
Cagla Senger
06-01-2006, 03:02 AM
ceydaa, cig zyag ne demek?
Cağlacığım bekleme olmasın diye ben cevap vereyim çiğ zeytinyağı ile Ceydanın kastettiği tavada kızdırılmamış zeytinyağı...Yani direk zeytinyağını kutusundan istediği malzemenin içine döktüğünü ifade etmiş...
Kitchen Bird
06-01-2006, 10:14 PM
Kisirin icine naneyi taze olarak katin.Cok daha lezzetli oldugunu goreceksiniz.Kisirin lezzetinin en onemli parcasi biber salcasidir.Ev yapimi biber salcasi mutlaka daha lezzetli olur ama ben burda ev yapimi bulamadigim icin hazir kullanyorum.Antep Biber salcasi gercekten cok lezzetli.
Ben bazen kisira kornison tursu da dogruyorum.Eksilik veriyor ve cok lezzetli oluyor,denemenizi tavsiye ederim.Sevgiler.
Cagla Senger
06-01-2006, 10:27 PM
Kitchen Bird , biber salcasini ben evde yapiyorum, sen de istersen vaktin varsa yapabilirsin.
CHiCeKPeRiSi
06-01-2006, 10:38 PM
Selam cagla,
Nasil yapiyorsun evde biber salcasini?
RedSonja
06-02-2006, 10:54 AM
slm,
bazi arkadsalarin kisiri yogurup yaptiklarini okudum o zaman bulgur birbirine yapismiyormu?
peki formunu nasil veriyorsunuz? mercimek köftesi gibimi servis ediliyor ..bilgi verirseniz sevinirim...
Yetur
06-02-2006, 12:10 PM
redsonja ben her iki şekilde de yapıyorum ama yoğrularak yapılanı daha çok seviyorum.serviste formunu çukur bir kaseye koyup sonrada servis tabağına ters çeviriyorum. yanına garnitürlerini birde ekstradan renkli tüle sarılıp rafya ile fiyonk yapıp limon dilimi koyuyorum .( nikah şekerlerinde olduğu gibi.) çok şık duruyor... :wink:
ceydaa
06-02-2006, 04:34 PM
Benim annemde biber salçasını evde yapar .Önce ellerine birkaçkat eldiven giyiyor daha sonra biberleri kesip tohumlarını ayıklıyor.daha sonra makinadan geçirip güneşe koyuyorkatılaşıncaya kadar arada bir karıştırarak olmasını bekliyor.olunca kavanoza doldurup saklıyor.Antep usulü biber salçası böyle yapılır.yemeklere koyarken dikkat etmek gerek çünkü çok acı oluyor.Tabi kiliste yetişen biberler farklı
Kitchen Bird
06-02-2006, 10:53 PM
Ceydaa verdigin tarif icin cok tesekkurler ama o guzel biberleri burda nasil bulacagiz bilmiyorum? Burda meksikalilarin aci,kirmizi biberleri var ama onlarla da olmaz sanirim.Diger kirmizi biberler de aci degil,ustelik cok buyuk ve hormonlu...
Amerika'da yasayan arkadaslardan hangi biberle salca yapilir bilen var mi acaba?
ceydaa
06-03-2006, 12:07 AM
O büyük biberlerin içine birazda meksika biberi katsan diyeceğim ama sonucu ne olur bilmiyorum. en iyisi biz sana gönderelim eylülde tazesi çıkınca
Kitchen Bird
06-03-2006, 06:05 AM
Ceydacim cok tesekkur ederim,dusunmen yeter.Ben buraya geldim geleli peyniri bile evde yapmaya calisiyorum,cok hosuma gidiyor temiz,gonul ferahligi ile yapip yemek...
Turkiye'ye gidince getirecegim insaalah.Hatay'daki akrabalarimiz yapiyor.Ama gitmeden annenin tarifiyle evde denemek istiyorum.Tekrar sagolasin,gonlu zengin Ceydacik:)
seyhan.a
06-03-2006, 12:53 PM
merhaba arkadaslar, ben kisiri böyle bulguru tane tane seviyorum, ama herhalde cok fazla islatiyorum, bana ölcüsünde yardimci olurmusunuz? yani kac bardak ince bulgura kac bardak su geliyor?
hilay
06-03-2006, 04:16 PM
seyhan ben az önce yaptım .senin istediğin gibi tane tane .ben ilk önce ölçü1 bardak bulguru tencereye koyuyorum,üzerine tuz ilave ediyorum.sonra bulguru ölçtüğüm bardağa sıktığım limon suyunu ve eğer nar ekşisi koyacaksam onu koyup üzerini kaynar suyla tamamlıyorum kaşıkla karıştırıp bulgurun üzerine döküp ,kaşıkla hemen karıştırıp kapağını kapatıyorum.o arada yeşillikleri temizliyorum.sonrakapağını açınca şilen bulguru geniş bir lehene koyuyorum,ve elimle karıştırıyorum.herseferinde tane tane oluyor.eğer tadında limon az gelirse ilave limonu yeşillikleribulurun üzerine koyup karıştırmadan ekliyorum daha sonra karıştırıyorum.her zaman tane tane olur .
ballı
06-04-2006, 01:35 AM
arkadaşlar ben yağda soğan ve salçayı kavuruyorum yıkamış olduğum ince bulguru ekleyip biraz daha kavurmaya devam ediyorum bulgurların hemen üstüne çıkacak kadar sıcak su ve tuz ekleyip karıştırarak bir taşım kaynatıyorum ocaktan alıp kapağını kapatıyorum ve demlenmeye bırakıyorum.Genelde akşamdan bulgur harcını hazırlıyorum ertesi gün İçine koyacağım yeşillikleri doğrayıp , baharatlarıda ekleyip öyle servis yapıyorum , inanın tane tane ve çok lezzetli oluyor.Hemde gelen misafirlere hazırlık aşamasında iç harcın hazır olması işinizi kolaylaştırıyor
burju
06-10-2006, 04:08 PM
arkadaşlar, herkes nasıl yaptığını anlatmış ama tam ölçü vermemiş.
ne kadar kısırı ne kadar sıcak su ile haşlayabiliriz ölçülü tarif verecek yok mu? ne kadar sıcak su da bekleticez? yardım lütfen... :)
PAROL
06-12-2006, 12:32 PM
bence kısırı bide pilavlık bulgurla deneyin işte ozaman tane tene ve çok lezzetli oluyor
ceydaa
06-12-2006, 04:03 PM
kesinlikle katılıyorum pilavlık bulgurla enfes oluyor.ben çoğunlukla pilavlık bulgur kullanıyorum ve pilavlık bulguru 1 bardağa 2,5-3hesabıyla pişirip öyle hazırlıyorum şimdiye kadar beğenmeyen olmadı.tavsiye ederim.
serap_1976
06-12-2006, 05:49 PM
annemde her zaman pilavlık bulgurla yapıyor daha diri ve lezzetli oluyor gerçekten denemeyen varsa mutlaka denemeli bence.
burju
06-14-2006, 03:07 PM
ben de evde pilavlık bulgur olsa bile kısırlık bulgur yok tüh canım da kısır istemişti ama falan diyorum. hiç denemedim pialvlık bulgurla... sevgili ceydaa 1bardak pilavlık bulgura 2,5-3 su bardağı sıcak su mu koyuyosun. nasıl yapıyosun tam anlatır mısınız?
ceydaa
06-15-2006, 02:15 AM
Bulguru bardakla ölçüp bir tencereye koyun.Üzerine 1 bardak bulgura 2 veya 2,5 bardak su ekleyip ocakta suyunu çekene kadar pişirin.Yumuşamışsa tamam demektir.Ama biraz diri kaldıysa biraz daha su ekleyip pişirebilirsiniz.su miktarı tamamen sizin elinizde diri istiyorsanız daha azaltabilir yada fazlalaştırabilirsiniz.
piştikten sonra kapağını kapatıpbiraz dinlendirin hemde soğusun.15 dk falan bekledikten sonra salçasını katıp hafifçe yoğurun.ve diğer işlemler zaten bildiğiniz gibi. bulguru istediğin yumuşaklıkta ayarlamaya dikkat et.Birde püf noktası eğer suyu fazla kaçarsa içine biraz ince bulgur kat hemen toparlanacaktır.
Bazıları bu işlemi bulguru kavurarak yapıyor öylede çok güzel oluyor ama benim mide şikayetim olduğu için bu şekilde yapıyorum ertesi gün bile çok güzel oluyor.Tabi salata malzemesini bol koyacaksın özellikle marul çok yakışıyor.
bir diş sarmısak kısıra çok güzel lezzet katıyor
havvabozgöz
10-04-2006, 02:19 PM
arkadaşlar bende içine domates rendeliyorum çok güzel oluyo
seraph
10-19-2006, 10:31 AM
Arkadaşlar ben de yeni üyeyim ve bu benim ilk mesajım. Kısırın tane tane ve yumuşacık olması için çok güzel ve basit bir yöntem var. Ben uyguluyorum ve yiyen herkes çok beğeniyor. Öncelikle uygun büyüklükte bir tencerenin üzerine süzgeçi koyuyorsunuz. İnce bulguru süzgeçe koyduktan sonra üzerine çok sıcak su döküyorsunuz. Hemen süzgeçin üstünü kapakla kapatıyorsunuz ve 5-10 dakika bekliyorsunuz. Böylece bulgur süzgecin altından gelen sıcak su buharıyla yumuşuyor ve tane, tane yumuşacık bir kısır oluyor. Yoğurmaya vakit ve çaba harcamıyorsunuz. Siteye emeği geçen herkese sevgilerimle...
zeytin2506
10-19-2006, 12:53 PM
merhaba arkadaşlar.
bende size yaptığım kısırı tarif edeyim. ben bulguru önceden sıcak suyla sadece kaşık yardımıyla her tarafı ıslanacak şekilde ıslıyor kapak kapatıp bekliyorum. bu arada tavada soğanı kavuruyorum, karabiber, kimyon, tuz ve biber salçası, ekliyorum. en son 1 fincan limon suyu ve küçük küçük doğranmış domatesleride ekleyip ( 1-2 tane domates yeterli çok sulu yapmaya gerek yok )suyunu çekene kadar pişiriyorum. diğer tarafta 1-2 diş sarımsağı küçük küçük doğruyorum, 2 tane salatalık dörde dilip doğruyorum, kırmızı lahanayı ince ince kıyıyorum ( salatalara konan ), yeşil soğan, yeşil maydanoz ve yeşil naneyide doğruyorum.
şişmiş olan bulgura pişirmiş olduğum harcı sıcak sıcak ekliyor onunla birlikte çok az yoğuruyorum. daha sonra doğramış olduğum, sarımsağı, kırmızı lahanayı, salatalığı, maydanozu, yeşil soğani yeşil naneyi ekliyor sıcak sıcak servis yapıyorum.
biz ayrıca kısırı az haşlanmış taze yaprak veya haşlanıp üzerine pul biberli ekşili sos gezdirilmiş lahana ile servis ederiz.
sakın pilav gibi olacağını düşünmeyin sosun suyunu iyice çektirir, bulgurun suyunuda sadece ıslatacak kadar koyarsanız enfes bir kısır oluyor
gün ışığı
10-27-2006, 02:57 PM
arkadaşlar kısır tarifi istiyorum , yarın öğldene sonra rkadaşlarım gelecek , kısır iyi olur diye düşünüyorum..yardımcı olursanız sevinirim..
BENAN
10-27-2006, 03:04 PM
gunısıgı....formda var canım kısır tarıflerı....
konuyu bırlestırdım bakabılırsın....
gün ışığı
10-27-2006, 03:15 PM
benan çok teşekkürler..ya biber salçası şart mı ?? ceydaa nın tarifini yapayım diyorum..yapanlar baya begenmiş..
GüLGüSeLi
12-21-2006, 11:15 AM
Arkadaşlar merhaba..Kısırda değişik bir önerim var..Ben kısır yaparken kuru soğan,sıvı yağ ve salçayı kavurup içine yıkanmış kısırlık bulgur ilave ediyorum..Üzerini geçicek kadar sıcak su ve yeteri kadar tuz ekleyip karıştırıp hemen altını kapatıyorum bulgurların şişmesini sağlıyorum..Daha sonraki aşamalar genellikle aynı..Bol taze soğan,maydonoz,pul biber,limon ve annemin acılı kornişon turşularından ilave ediyorum..Bu şekilde yapılan kısır mideye dokunmuyor şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor..Sevgiler..
böcek
12-23-2006, 08:18 AM
ben kısıra domates koymuyorum kısırı sulandırıyor..
önce kısırı bir kaba alıp üstünü geçecek kadar sıcak su koyup bir kapakla kapatıp demlenmesini suyunu çekmesini bekliyorum..tavada soğan,yağ,salça kavuruyorum..suyunu çeken kısırın içine bu harcı döküp güzelce yediriyorum..limon suyunu tuzunu yeşilliklerini katyıp güzelce karıştırıp yapıyorum..
böyle denemenizi tavsiye ederim..kime yaptıysam çok beğendiler..domates koyan herkes şimdi domates koymamaya başladı
zeynepercan
01-16-2007, 10:15 PM
ben kisira hic sarmisak koymadim simdiye kadar bugun yapicam denicem bakalim nasi olcak
ben kısır yaparken kısırda kullanıcağım baharatları bulgura koyup daha sonra bulgura sıcak suyu ilave edip yarım saat kadar kapağı kapalı bekletiyorum. daha sonra salçasını(domates ve biber salçası) iyice bulgura yediriyorum daha sonra limon suyu ve nar ekşisi koyuyorum. zeytinyağını ilave ediyorum. daha sonra yeşil biber,domates,salatalık,maydanoz koyuyorum. marul sevmediğim için koymuyorum. sarımsakta koymuyorum. kavrulmuş soğan bence kısırda ağır oluyor onun için yeşil soğanla yapıyorum ve bence çok daha güzel oluyor.
azeri kizi
01-16-2007, 10:47 PM
Ben kisiri domatessiz sevmiyorum.Ve benim kisirim hic sulanmaz.Cünkü ben domatesi kücük küpler halinde dograyip iki avucumun arasinda iyice bastiriyorum.Böylelikle fazla suyu akmis oluyor.
handany
01-16-2007, 11:23 PM
ben de kısıra mutlaka sarmısak koyuyorum bence çok yakışıyor. birde bol miktarda kimyon koyuyorum. ama içine yeşillikten başka domates salatalık eklemiyorum hiç.dereotu maydanoz taze nane vetaze soğanın yeşil saplarını koyuyorum. herkesin damak zevki farklı tabii... ben hep böyle yapıyorum ve yiyenlerde hep beğeniyor!! herkese kolay gelsin.. ama canım istedi şimdi offff yapamam ve yiyemem çünkü rejimdeyimmmmm...
aynur sultan
01-17-2007, 01:28 PM
arkadaşlar benim bir komşum salçayı ,soğanı ,maydanozu yağla kavurup sonra ,yumuşamış olan bulgura koyuyor , bu şekilde yapılan kısırın miğdeye ,de dokunmadığını söylüyor .lezzetide çok güzel .
aysegularda
01-17-2007, 01:39 PM
Benim yaptığım kısırda kırmızı lahana bol maydanoz, taze soğan az domates oluyor. Geçenlerde bir yakınımda kısır yedim. Anlatamam lezzetini. Meğer içine turunç ekşisi koymuş. Tek farkı buydu zaten. Adana'ya gittiğimde ben de yaptım turunç ekşisi. Ama ne yazık ki koliye onu eklemeyi unuttuk. Ben de sırf bu yüzden yapmıyorum.
Bence de sarımsak çok yakışıyor. Tavsiye ederim.
aynur sultan
01-17-2007, 01:43 PM
evet kısıra sarımsak ve kimyon lezzet veriyor .
fümer
01-23-2007, 03:33 PM
arkadaşlar ben kısıra sadece küçük küçük doğranmış taze soğan,kıvırcık,tatlı sivri biber ve biraz salça koyuyorum.yalnız bir tek su ölçüsünü ayarlıyamıyorum.sulu luyor.normal ölçüsü nedir.ince bulgurla yapıyorum
ben 1bardak ince bulgura 1bardaktan biraz fazla sıcak su koyuyorum. ıslattığım kabın içerisinde bulguru bir parmak kadar geçiyor su.
ebusi
01-23-2007, 04:19 PM
Arkadaşlar annemin komşusu kısırın suyunu koyduktan sonra yağını da ekliyor. Yağı ve suyu aynı anda çekiyor bulgur. Ayrıca birazda sirke koyuyor. Sirke inanılmaz bir lezzet veriyor.
Döndü
02-10-2007, 10:16 PM
Arkadaşlar,
Kısırı verilen tariflere göre kiminiz çiğ köfte gibi, kiminiz sıcak su ile yoğurarak yapıp,yeşilliklerini de ilave ederek yiyorsunuz da yanında ne var?
(şunu da belirteyim. Makbul olanı çiğ köfte gibi yoğrulanıdır.)
1-Kısırın olmazsa olmazı ayran
2-Turp salatası veya turşu olmalı.
Turp Salatası
2 adet turp, kabukları soyulup, ince ince doğranır,üzerine 2 adet yeşil soğan ve 2-3 dal maydanoz yine ince ince doğranır, yarım çay kaşığı tuz ilave edilir. Küçük bir kasede 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 limonun suyu ile ezilerek turp'un üzerine dökülüp karıştırılır.
Servise hazırladığınız kısırın bir kenarına bu turp dilimlerinden 3'er - 5'er konur.Afiyetle yenir.
Denemenizi tavsiye ederim.Beğeneceksiniz.
suledemir46
02-11-2007, 01:43 PM
bende kısırı çiğ köfte gibi yoğurarak yapıyorum.kimi tane tane sever bende çiğ köfte kıvamında seviyorum....içine domates ,salatalık vb....koymam.... acı biber salçası ,kimyon ,taze soğanın yeşil kısmı,maydanoz,taze nane,illaki sızma zeytinyağı ve nar ekşisi ve dövülmüş sarımsak olacak....roka,turşu söğüşlük,marul, garnitürlerde serviste yanında olmalı..
Yetur hemşehri sayılırız,Maraş benim de.
Annem de senin dediğin gibi yapar.Bu ıslamalı kısırlar yalancı ksır gibi geliyor bana.
Annem limonu domatesi sarmısağı doğrar,öylece yoğurur çiğ köfte misali ,üzerine de bolca pervaz(soğan+maydonoz) döker.içine karıştırmaz dediğin gibi.
sukran.unal
02-16-2007, 02:39 PM
ÇİĞ KÖFTE GİBİ YOĞRULAN KISIR
2 SU BARD.İNCE BULGUR
BİRER KAŞIK DOLU DOLU BİBER VE DOMATES SALÇASI
3-4 DİŞ EZİLMİŞ SARIMSAK
BİR KASE DOĞRANMIŞ KABUĞU, SOYULMUŞ DOMATES (YOKSA DOĞRANMIŞ DOMATES KONSERVESİ)
2 LİMONUN SUYU (SALÇALAR BU SU İLE SULANDIRILACAK)
2-ORTA BOY ÇOK İNCE ÇİNTİLMİŞ SOĞAN
ARZU EDİLDİĞİ KADAR ZEYTİNYAĞI
'' '' '' NAR EKŞİSİ
'' '' '' KIYILMIŞ MAYDONOZ VE YEŞİL SOĞAN
SICAK SU (MİKTARI BULGURUN TAMAMINA RAHAT ISLATACAK KADAR)
TUZ KİMYON, PUL BİBER, KARABİBER NE İSTİYORSANIZ.
BULGURU SICAK SU İLE ISLATIYORUZ KAPAK KAPATIP ŞİŞMESİNİ BEKLİYORUZ SONRA DOMATES ,EZİLMİŞ SARISAK VE SOĞANI İLAVE EDİP İYİCE YOĞURUYORUZ BU ARADA LİMONLA SULANDIRILMIŞ SALÇAYIDA İLAVE EDEREK YOĞURMAYA DEVAM EDİYORUZ.YUMUŞAYIP KIVAMINA GELDİĞİNDE BOLCA ZEYTİNYAĞINI TUZUNU BİBERLERİNİ NAR EKŞİSİNİ(BUNU AZAR AZAR KATIN RENGİ ÇOK ESMER OLMASIN ) DE KATIP TADINI YAĞINI AYARLIYORUZ.YOĞURMA İŞLEMİ BİTİNCE KIYILMIŞ YEŞİLLİKLERİ KATIP BİRBİRİNE KARIŞMASINI EZMEDEN SAĞLIYORUZ VE BİR BORCAMA BASTIRARAK YERLEŞTİRİYORUZ TADINA DOYUM OLMUYOR VE EĞER YEŞİL SOĞAN KATMAZSANIZ ÜZERİNİ STREÇLEDİĞİNİZDE GÜNLERCE LEZZETİNİ KORUYOR.ACILIĞINI SİZ KENDİ DAMAK TADINIZA GÖRE AYARLARSINIZ.BAHARATLARINIZIN VE SALÇANIZIN KALİTESİ KISIRIN KALİTESİNDE ÇOK ÖNEMLİ ROL OYNAR UNUTMAYIN...AFİYET OLSUN
sukran.unal
02-16-2007, 02:56 PM
ÇOK SAĞOL YETURCUĞUM YILBAŞINDA KOCAMAN BİR ÇUKUR KASE İŞYERİNDEKİ PARTİYE YAPMIŞTIM YEMİN EDİYORUM KAPIŞILDI.BİLENLER BENDEN MUTLAKA YAPMAMI İSTERLER.BEN YEŞİL SOĞANI ARZU EDENLER İÇİN BİR KISMINA AYRICA KATIYORUM BANA ÇOK DOKUNUYOR.
Şükran hanım ellerinize sağlık çok güzel anlatmışsınız valla canım çekti bu arada cumartesi günü gelecek olan misafirlere mutlaka bu tarifi yapıcam Birşey sormak istiyorum. Sarımsaklar çiğ olarak mı koyuluyor ? paylaştığınız için teşekkürler.
sukran.unal
02-16-2007, 03:14 PM
SARIMSAKLAR VE SOĞANLAR ÇİĞ KONUYOR BAZI KISIRLARDA SOĞAN KAVRULARAK SALÇA İLE PİŞİRİLİP KATILIR BUNDA O YOK.YAĞI ÇOK EMİYOR KENDİNİZ AYARLAYIN ÇOK DA YAĞLI YAPMANIZA GEREK YOK.İKRAM ANINA KADAR MUTLAKA STREÇLE AĞZININ HAVA ALMASINIÖNLEYİN. HATTA BİR AKŞAM ÖNCEDENDE HİÇ TEREDDÜTSÜZ YAPABİLİRSİNİZ GARANTİLİ..
canikom
02-16-2007, 10:03 PM
şükran hanımcım ben kısır yaparken 1bulgura 1 su koyup ıslatıyorum gene aynı mı ıslatayım yoksa daha az mı su koyayım canım
aylinsu
02-17-2007, 09:50 AM
Şükran Hanım bu kısırı borcama basırarak yaymak yerine mercimek köftesi gibi şekil verebilirmiyiz?
sukran.unal
02-19-2007, 08:43 AM
canikom, ince bulgurun cinsine göre suyu kendin ayarlarsan daha iyi olurher cins bulgurun çok farklı oluyor.ben bumas cinsi kullanıyorum .
sevgili aylinsu bu kısırı aynen çiğ köfte gibi sıkıp kıvırcık yaprakları içinde ikram edebilirsin ben işyerine getirdiğimde hemen bir arkadaşla öyle sıkıp tabaklarla ikram ettik eğer bir gün önce yapılacaksa hava almaması açısından ben borcama koyup streçlenmesini önerdim dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Merhaba sevgili şüko :) kısırı yaptım haftasonu. Hem misafirler hemde ben hakikaten çok beğendik. Hayatımda yediğim en güzel kısır oldu. Tarifi bizimle paylaştığın için çok çok teşekkürler.
sukran.unal
02-19-2007, 09:12 AM
afiyet, bal şeker olsun sevgili iven.
aysegul_23
02-28-2008, 12:47 AM
merhaba ben haticenin portakal ağacındaki kısır tarifini denedim ama sanırım bulgurun cinsinden 1 ölçü bulgura 1 ölçü su az geldi.1,5 koymam gerekti ama tadı nefis oldu.Birde kırmızı salçalık biber koydum 1 tane hoş bi tad oldu.Herkes çok beğendi teşekkürler.Artık forumdan bulup bulup değişik şeyler hazırlıyorum
aNnEcİk
02-29-2008, 11:09 PM
Kisirin Içine Iyice Yikanip Ince Kiyilmiş Brokoli çok Yakişiyor...zaten Limon,salça Ve Yağlada Harmanlaninca Müthiş Lezzetli Bişey Oluyor...bide Buşekilde Deneyin
(brokoli Tohuma Dönmeden Tüketilince çok Sağlikli Bir Sebze Biz Bu Tada Yeni Alişir Olduğumuz Için Birazcik Haşliyoruz Aslinda çiğ Tüketilmesi Gerekiyor)
Gökce
03-13-2008, 04:15 PM
benim yarın misafirim var da bugünden yapmak istiyorum şükran hanımın tarifini.yeşil soğan koymadan yapı dediği gibi streç filmle muhafaza edebilir miyim acaba yarına kadar?
deathofmelody
03-13-2008, 04:36 PM
ben kısırın bulgurunu once baharatlarıyla karıstırıp sonra ıslatıyorum boylece baharat kokusunu ıyıce ıcıne cekıyor ve su'su bır tad olmuyor gercı bız ona tatsız anlamında sası olmus derız ama dedıgım gıbı tum kuru baharatlarıyla harmanlayıp oyle ıslatırsanız daha lezzetlı olacaktır...bır tanıdıgımda benım gıbı baharatlara ekstra salca ılave edıp oyle ıslatıyor....kısır,kıvırcık marul, lımon, bol mıktarda acı kırmızı bıber, cay, uzumlu kek ve sırke tursusu bu grup bır arada olunca bayılıyorum...
ceydaa
03-13-2008, 06:13 PM
gökçe hanım,kısırın tazesi makbuldür.sizde bilirsiniz.ben misafir geleceği gün(ki hep kısır ister arkadaşlarım)kullanacağım malzemeleri önceden hazırlayıp servisten yarım saat önce hazırlarım kısırı çünkü bulgurlar şişer ve yağın hepsini emer sebzeler pörsür ve sulanır. kısır yavan bir hal alır ben size gününde yapmanızı tavsiye ederim zaten zor olanı sebzelerini hazırlamak.onlar hazır olunca gerisini çabuk halledersiniz.
Gökce
03-13-2008, 06:53 PM
sağol ceyda bende öyle yapmaya çalışırım genelede ama yarın çok doluyum ben eve girdikten 15 dk sonra misafirim gelecek ama en iyisi kısır yapmamak sanırım başka alternatiflere bakıyorum şimdi de.
HIRSIZ-POLIS
03-13-2008, 10:48 PM
Kisiri domates salatalik eklemiyorsaniz bekletebilirsiniz, hic sulanmiyor, buzdolabinda bekletiyorum ben..
Ama taze en makbulu tabii, aslinda yapmasi cok zor degil, ekleyeceginiz malzemeleri birgun oncesinden hazirlarsaniz sadece karistirmak islemi kalir size...
Gökce
03-14-2008, 11:50 AM
şükran hanımın tarifiyle dün gece kısırımı yaptım.yeşil soğan koymadan.az önce tadına baktım hala çok lezzetli negatif bir durum olmadı yani.teşekkürler ilgilenenlere.yetur ablacım senin iştebörek bu tarifini yaptım o da harika olmuş ama bana biraz yağlı geldi diyette olduğum için.şimdi misafirlerim bir an önce gelsinde yemeye başlayalım diye bekliyorum:))
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.