Orijinalini görmek için tıklayınız : Kurufasülye
arzuy
08-17-2005, 11:52 AM
merhaba arkadaşlar,
benim kuru fasulye ile ilgili ciddi bir sorunum var. 1 yıllık evliyim ve her kuru fasülye pişirişimde hüsran yaşadım. benim tek sevmediğim yemektir zaten,sanırım fasülyeler de bunu hissediyor. şöyle ev yemeği yapan lokantalardaki gibi bir kuru fasülye pişirebilirsem çok mutlu olacağım. eşim çok sever de. yardımcı olabilirseniz sevinirim. sizin pişirme teknikleriniz, püf noktalarınız neler? :?
Senaygül
08-17-2005, 12:50 PM
Arzucum bende cok yemekten anlamam ama kurufasulyeyı becerıyorum bır gece onceden ılık tuzlu suda bekletıyorum.. ertesı gun duduklu tencere de guzelce kaynatıyorum yumusuyorlar.. baska bır tencerede soganı ,etı ve salcayı kavuruyorum ıcıne pısen fasulyelerı tenceredekı suyu ıle bırlıkte eklıyorum , nane tuz karabıber ilave edip bır tasım kaynatıyorum.. fena olmuyor..
rabis
08-17-2005, 01:10 PM
merhaba arzuy,
bugune kadar çok kuru fasulye yedim ve yaptim ama hiç bir zaman annemin yaptigi gibi yemedim. Sevgili senaygül'ün dedigi gibi en onemlisi noktasi sanirim fasulyenin kaynadigi suyu dokmeden onunla birlikte pisirmek. birde annem yemegi bogçaliyor : fasulye kaynadiktan sonra bir kaba suyunu suzup bir baska tencerede yagda minik minik dogradigi sogani kavurur, salçasini biberini koyar, ardindan fasulyeleri döker. çok azda suyundan koyar.kapagi kapatip bir sure ogle pisirir. sonrada ardindan suyun diger kismini koyar. inanilmaz lezzetli bir yemek olur.
ama anne yemegi iste, ne kadar ugrasirsakta ayni tada ulasilmiyor...
acaba bizim çocuklarimizdami bizim yemeklerimize oyle der ????
Senaygül bebegin mi ? kiza benziyor ? yalnismiyim ? çok tatli Allah bagislasin, Allah nazardan korusun :-))
mugeko
09-02-2005, 10:49 AM
Haftasonu kuru fasulye yapmak istiyorum. ozel bir yontemi varmi ?
Bir de fasulyeyi ilik suda bekletiyorum ben bir gece onceden daha farkli bir yontem bilen varmi arkadaslar? :roll:
Pelin Günay
09-02-2005, 02:41 PM
mugeko selam.Benim kurufasülyemi eşim çok beğeniyo suyu biraz bol oluyo ama tadı güzel ve de ezilmiyo.Yalnız ben düdüklü tencerede pişiriyorum.Fasulyeyi ben de bekletiyorum bir gece önceden yalnız soğuk suda.Orta boy bir soğanı sıvıyağda biraz kavuruyorum.Ardından 2-3 tane sivribiberi atıyorum içine onlar da kavruluyo.Küçük küçük doğradığım sucukları atıyorum içine.Çeyrek kangal sucuk yeterli.ardından 2-3 kabuğu soyulmuş ve küçük doğranmış domatesi atıyorum.2 yemek kaşığı salça,1 yemek kaşığı da biber salçası atıp onu da iyice yediriyorum malzemeye.(Salçası bol olunca rengi güzel oluyo).Ardından da şişmiş fasulyeleri atıp tuzunu koyuyorum.düdüklü tencerenin yarısından çoğunu soğuk suyla dolduruyorum.Kapağını kapatıp düdüğünü havaya kaldırıyorum.(düdüklü tencerede mi pişirirsin bilmiyorum ama bu ayrıntıları vermek istedim)hava çıkmaya başlayınca düdüğünü indirip altını kısıyorum ve yaklaşık 40 dk pişiriyorum.İnşallah faydalı olur tarif afiyet olsun.
Semina
09-02-2005, 04:13 PM
sevgili pelin, 40 dk pisirme süresi biraz fazla degilmi? benim bir gece önceden islatilmis fasülyelerim düdüklüde 15 dk da pisiyor.. sevgilerle..
mugeko
09-02-2005, 04:35 PM
duduklu tencereden ben cok korkuyorum :( o yuzden alamadim bir turlu. yemek yapma suresini kisaltiyormus ama kapagini acmadan beklemek gerekiyor yine ayni hesaba geliyor zaman acisindan sanki :?:
Pelin Günay
09-05-2005, 11:36 AM
seminacığım;tencerenin ya da fasülyenin cinsinden olabilir pişme süresinin uzaması.Bir de ben çok kısık ateşte pişiriyorum.Birkaç defa yaptım çünkü denendi ve onaylandı:).Soğuk suda ıslatıyorum ben akşamdan ve ertesi gün 16:30 gibi pişiriyorum bundan da olabilir.
mugeko;ilk başlarda ben de çok korkuyordum ama özellikle çalışan hanımlar için kurtarıcı.Zaten kullandıkça alışıyorsun.Eğer alıcaksan güvenilir bir marka almanı tavsiye ederim.Hoşçakal..
mugeko
09-05-2005, 12:09 PM
Pelin ve semina cok tesekkur ederim harika bir fasulya yaptim hafta sonu:) Pelincim korkumu yenersem insallah alicam bir duduklu.sanirim tefalinki en iyisi biraz pahali olsa da:(
yasemin
09-05-2005, 01:06 PM
ben tüm malzemeyi yani soğan,sıvıyağ ,salça ,fasülye,sucuk vs... düdüklüye koyuyorum.çok fazla su koymuyorum.az sulu oluyor çok da güzel oluyor.
aishine78
09-05-2005, 03:08 PM
Ben fasulyeleri bir gece önceden suya koyup ertesi gün haşlıyorum ve dondurucuya atuyorum. Daha sonra istediğim zaman pişiriyorum. Pişme süresi kısa oluyor. Eşim de sucuklu fasulyeyi çok sever. Ben soğanı salçayı kavurup sonra sucuğu eklemiştim ve fasulyeyi tabii ve kısık ateşte pişiriyorum. Özleşiyor o zaman.
Bu arada fasulyeyi bir gece önce suda bekletmemişsem ya da dondurucuda yoksa önce biraz yumuşayana kadar haşlayıp daha sonra diğer işlemleri yapıyorum.
yasemin
09-05-2005, 03:46 PM
ben ne suda bekletiyorum ne de haşlıyorum.düdüklüde çok da uzun olmayan bir süre de pişiyor.
aysegül
10-13-2005, 02:55 PM
arkadaslar kuru fasulye pisirirken hasladiginiz fasulyenin suyunuda katiyomusunuz ole daha lezzetli oluyomus deneyen warmi yada iyi kuru fasulye nasil pisirilir benimki genelde sulu oluyo istedim sekilde olmuyo yardimci olursaniz sevinirim
hayirli ramazanlar
gülcem
10-13-2005, 04:25 PM
ben kaynattığım fasulyenin suyunu katıyorum,lezzetli oluyor gerçekten bana göre suyu daha koyu oluyor ,buda istediğimiz bir sonuç zaten.ben normay suylada denediğimden biliyorum farkı farkediliyor
berrinozkan
10-13-2005, 04:31 PM
benimde kurufasulyem hep sulu oluyor bir kıvamı olmuyor anlamadım gitti.
kendi suyuylada denedim başka suda koydum sonuç aynı
anneminki hep kıvamlı olurdu
acaba fasulyenin cinsi etkili mi bu olayda
çiçek
10-14-2005, 08:55 AM
Arkadaşlar kurufasülyenizin kıvamlı olmasını istiyorsanız,soganını kavururken 1 yemek kaşığı unla beraber kavurun ve çok kısık ateşte pişirin.
yada fasulyeniz piştikten sonra fırına girebilecek uygun bir tencereye (toprak güveç olursa iyi olur) koyun ve fırınlayın bu hem fasülyeye kıvam veriyor hemde üstünde kaymak bir tabaka oluşturarak fasülyenin lezzetini artırıyor.
cgozlu
10-14-2005, 01:02 PM
selam arkadaşlar yarın ki iftar davetim için kuru fasulye yapmayı düşünüyorum ama daha önce hiç yapmadığım için endişeleniyorum.Sitede Haticenin tarifini buldum ama bende düdüklü tencere yok.YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM:
TEŞEKKÜRLERRRR
sibelarda
10-14-2005, 01:22 PM
selam cgozlu,
aslında düdüklü tencereyle normal tencere arasında bir fark yok. Tek fark normal tencerede çok geç pişer.
1 su bardağı kurufasülye
et isteğe bağlı
2 adet kuru soğan
domates ve biber salçası, tuz
Kurufasülyeleri akşamdan tencereye koyup üzerini 3-4 parmak geçecek kadar
su koy ve bir taşım kaynat. Sabahleyin fasülyeleri yumuşayıncaya kadar pişir(haşla). Başka bir tencreye kuru soğanı yemeklik doğra. Etleri ilave et ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavur. Sonra etlere domates ve biber salçasını ekle. Etlerin üzerine sıcak su koy ve etler yumuşayıncaya kadar pişir. Sonra fasülyeleri etlerin üzerine ekle. Tuzunu ilave edip pişmeye bırak. Afiyet olsun.
tgbyyl
10-14-2005, 01:26 PM
Fasulyeleri akşamdan ısla ,sabah fasulyeyi 10-15 dk haşla sonra suyu süz, sağanı yemeklik doğra, fasülye ve sıvı yağla birlikte suda koyarak pişir. pişmesine yakın sıcak suyla salçayı erit ve yemeğe ekle ve tuzunu koy 10 dk kaynat gerçekten basit ve güzel oluyor.aslında ben ençok kuru fasülyeyi göveçte seviyorum. Ama tencerede de güzel olyor.
sevgiler tuğba
sukran.unal
10-14-2005, 01:42 PM
merhabalar, yardımına çok başım ağrımasına rağmen duyarsız kalamadım .kurufasulyeyi mutlaka akşamdan ıslatmalısın sudolu tencereya fasulyeleri at ve ocağın altını yak kaynamaya yakın söndür ağzını ört bir iki defa karıştır ki üsttekilerle alttakiler yer değiştirip kimi yumuşak kimi sert kalmasın sabahleyide madem düdüklün yok oıslama suyunu dök ve bir güzel haşla kıvamını sen ayarlayacaksın sararıp sanki piyazlık gibi hal alacak diğer tarafta iri bir kuru soğanı çent hangi yağı kullanıyorsan ki (ben bir tatlı kaşığı tereyağı ve rivyeria yağ kullanırım )çokazda tereyağı yakışır ikisini kavur ben mutlaka bir iki adet de yeşil biber dğorarım üçünü kavur salçave bir iri rendelenmiş domatesi liave et ve biraz daha kavur sonra haşladığın fasulyeleri üzerine al ve üzeri ni iki parmak aşacak kadar sıcak su koy ve orta ateşte pişrmeye başla eğer suyu az gelirse sıcak su ilavesiyle pişirmeni tamamla ben baharat olarak pul biber ve kimyon da katıyorum 230dakika olmadan pişecektir .
cgozlu
10-14-2005, 03:30 PM
cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar ölçü olarak kaç kişiye ne kadar fasulye ve su koymam gerekir biz 9 kişi olacaz.
cessie
10-15-2005, 04:52 PM
Merhaba , bir öneri de benden.
Kuru fasülyenizin kıvamı istediğiniz gibi olmazsa haşladığınız fasülyelerden bir miktar alıp kevgirden geçirerek püre haline getirilip,pişirdiğiniz yemeğe ilave ederseniz hem kıvamlı bir fasülye yemeği hemde lezzetinden bir şey kaybetmemiş fasülye yemeğiniz olur herkese afiyet olsun
cgozlu
10-17-2005, 10:21 AM
arkadaşlar hepinize teşekkür ederim misafirlerimi ağırladım Etli kuru fasulye yaptım gayet güzel oldu ama bir iki püf noktasına ihtiyacım var sanırım suyu bulanık oldu.
Dediğiniz gibi akşamdan 1 taşım kaynattım sabah suyunu süzüp yeni su ile haşladım.başka bir tencede soğan ve etleri pişirdim salçasını ilave ettim hem domates hem biber salçası koydum sonra su ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirdim ve fasulyeyi ilave ettim.
Etlerimi dondurucudan çıkarttım marine etmiştim daha önce yıkamadan pişirdim acaba o mu suyunun bulanık olmasına neden oldu;? Ne dersiniz nerde hata ettim?
sukran.unal
10-17-2005, 10:46 AM
sevgili cgözlü, ben o gün başımın ağrısından dolayı izin alıp çıktığım için siteye bir daha bakamadım. ama misafirlerini ağırladığını okuyunca sevindim ellerine sağlık bende dün akşamkuru fasulye pişirdim iftara. bulanık olması etin terbiyesindendir normalde olmaz ben genelde etsiz pşiriyorum.gayet güzel oluyor. bir komposta kasesi fasulye dört kişiye çok rahat yeter ama birde fasulyenin cinsi önemli bizim fasulyeyi memleketten getirtiyorum bire üç kadar artımlı oluyor.ve lezzeti çok güzel . ankara da isen ulus ta istanbul baharat var nohut fasulye ve aşurelik buğdaynı gözü kapalı alabilirsin .
bemol
10-18-2005, 05:24 AM
Kuru fasulyeyi pisirirken;
Once harli ateste, sonra kisik ateste agir pisirin.(Boylelikle banlasacaktir daha lezzetli olacaktir)
Hasladiginiz suyu pisirme suyuna katin,ancak bu su(haslama suyu) fasulyenin tum gazini aldigindan, yemege bir cay kasigi kadar da kimyon ilave edin ki yedikten sonra rahatsizlik yasamayin.
Kesinlikle cabuk haslanmasi vs. maksatli karbonat turevi seyler kullanmayin.
hulyasen
10-18-2005, 03:56 PM
benim yaptığımda 1 gece önceden normal suda (eğer ılık suda veya tuz koyarsanız fasülyeleriniz gerilir pişmez) ıslattığım fasülyeleri yemeklik doğradığım soğanla haşlıyorum. fasülyeler pişince sıvıyağsa çok az unu ve salçayı kavurup fasülyelere ekliyorum.5-10 dk daha kaynattıktan sonra yemeğim hazır, birde yemeğin suyunu çok fazla koymamak lazım.
dileks
10-25-2005, 11:38 AM
BEN FASULYEYİ AKŞAMDAN ISLADIM NORMAL TENCEREDE PİŞİRDİM ÇOK GÜZEL OLDU AMA ACAYİP GAZ YAPTI NE YAPMAM LAZIM
hbuyukbalkan
10-25-2005, 11:48 AM
fasulyeyi pişiririken içine bir iki diş sarısak atarsan gazını alır derdi hep annem bende hep öyle yaprım istersen birde öyle dene
songul06
10-26-2005, 10:59 AM
merhaba;
bende 1 yıl 2 aylık evliyim.kuru fasulyeden nefret ederdim.hiç denemeyi düşünmüyordum ama kayınvalidem ısrar etti.bana fasulye almış minik minik güzel.hiç bekletmedim fasulyeleri.ilk önce 1.5 kase fasulyeyi yıkadım iyice (bi kaç kez).sonra tencerede üzerini geçecek şekilde su koyup kaynattım.aslında o suyu kullanıp yapmak daha güzel olurdu ama ben öyle yapmadım.(düşünemedim)
kuşbaşı etleri kavurdum ilk önce sonra yağ ile soğanları kavurdum.
sonra 1 yemek kaşığı salçayı ilave edip karıştırdım.en son fasulyeleri koyup kavurmaya devam ettim.2 dak.kadar kavurdum.sonra üzerini biraz geçecek şekilde suyunu ilave ettim.düdüklüyü kapattım.25 dakika ideal.çok lezzetli oluyor.herkes çok şaşırdı bende kendime çok şaşırdım walla.dakika önemli ama fasulyede.suyuda fazla yada çok az olmayınca leziz özleşmiş oluyor. kırmızı toz biber acaip yakışıyor fasulyeye.ama az atın.sonra küfür etmeyin bana:)) afiyet olsun.
berrinozkan
10-28-2005, 04:13 PM
düm akşam 2 senedir yapamadığım (daha doğrusugüzel yapamadığım)kurufasulyeyi sizlerin ve düdüklü tyenceremin yardımlarıyla başardım.
sizlerlede paylaşmak istedim.
fasulyeleri akşamdan ıslattım.suyunu fasulyelerin üstüne çıkacak kadar koydum.düdüğü öttükten sonra ksık ateşte 40dk pişirdim.
süper oldu.
BENAN
11-30-2005, 11:55 AM
uzun suren rahatsızlıgımdan sonra ufak tefek yemek yapmaya pasladım....bır zamanlar yesılkoy'de guvecte kurufasulye yaparlardı ....kucuk ev dıye bır restaurantta...ıst'un butun semtlerınden yemeye gelırlerdı...nefıs olurdu kuru fasulyelerı....bende o tadı bulacagım dıye tutturdum...becerdım galıba...yıyenler bayıldı....
genelde kuru fasulyeyı ıslatırım bır gece onceden....normal su ve bol tuzla....ertesı gunu bır tasım hasladım....tam pısmıs olmayacak sekılde suyunu suzdum....teflon tenceremde ıkı adet sogan ve 2-3 dıs sarmısagı....bır ıkı kasık mısır ozu yagı ıle kavurdum ...kavururken bır kasık unuda ılave ettım...ıyıce kavrulunca....bır bucuk kasık salca ıleva ettım....kaynar suyu koyduktan sonra fasulyelerı ılave ettım...yemegın suyu domates corbası rengınde ve kıvamında oldu...fasulyeler pısınce....altını sondurdum...
kucuk guvec kablarıma fasulye yemegını paylastırdım....su dolu tepsıye yerlestırıp....bırer dılım kasarla guvecın ustunu orttum...yanı ıcıne koydum...pul bıber serpıp fırına verdım...20 dakıka kadar fırınlandıgında nefıs olmuslardı ....bır deneyın....kucuk evde et koymuyorlardı...bende koymadım....belkı et ıle ...sucuk ıle....yada pastırma ıle dahada guzel olabılır...altında porselen servıs tabagı ıle hem mıdeye hem goze hıtap eden hos bır yemek olabılır....sevgıler...
ÜMRAN
11-30-2005, 01:11 PM
Benancım ellerine sağlık.Çok nefis olmuştur eminim.
Kaşarı hiç duymamıştım ilginç geldi.
Bende güveçte pastırmalı kuru fasulyeyi iyi yaparım.
Bu haliylede deneyeceğim.Seni yemek yaparken görmek çok güzel:)
Ellerine sağlık....
Sevgiler,
qwert
11-30-2005, 01:19 PM
ümrancığım tarifini verebilirmisin
ÜMRAN
11-30-2005, 01:38 PM
tabiki qwertcim;
GÜVEÇTE PASTIRMALI KURU FASULYE:
-Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıp ertesi gün haşlıyosunuz.
Güveçin dibine sıvıyağı koyuyorum.Büyük bir soğan ve 4-5 sivri biberi doğrayıp (yalnız sivri biberleri irice doğruyorum.ikiye veya üçe bölüyorum) kavuruyorum.Küp küp doğranmış domateside ilave ediyorum.Biraz biber salçası birazda domates salçası ilave edip az kaynar suyla kaynadıkdan sonra fasulyeleri ilave ediyorum.Suyunu,tuzunu ve baharatını ilave edip kaynamaya bırakıyorum.Kaynadıktan sonra 100 gr pastırmayı iri iri doğrayıp ilave ediyorum.Bu işlemden sonra isterseniz ağzını aleminyum folyoyla sıkıca kapatıp fırına verebilirsiniz.İsterseniz ocağın üstünde de pişirebilirsiniz.Suyunu arada kontrol ediniz.
Afiyet olsun......
Not:Ben şeker fasulyeyle yapıyorum.Çok lezzetli bi fasulye.
BENAN
11-30-2005, 01:50 PM
umrancıgım...artık mutfaga gırıyorum...buda benı mutlu edıyor....sagol canım...ellerıne saglık...bende bunu denemelıyım....sahı seker fasulyeyı kapalı pakettemı alıyorsun...oyle ıse markası ne...ben reısın dermeson fasulyesını kullanıyorum...seker fasulye daha guzel olur sanırım....sevgıler hepınıze...
ÜMRAN
11-30-2005, 01:58 PM
Benancım, şeker fasulyeyi bizlere kavınvalidem getiriyor.Burada satılıyomu bilemiyorum.
Ama yöresel gıdalar satan yerlerde bulabilirsin sanırım.
Seni hep böyle mutlu görmek üzere.........
Hoşçakal.
müzeyyen
11-30-2005, 02:27 PM
benan hanım, hoş geldiniz. geçmiş olsun.
BENAN
11-30-2005, 03:28 PM
sagolun hocam...sızlerle olmak benı mutlu edıyor....sevgıler ...
rubin
12-01-2005, 12:42 PM
sevgili benan abla, ellerine sağlık ama yorma kendini şimdilik.
çömlekte kurufasulye yemek istersen çamlıca da çok ünlü bir yer var. inanılmaz lezzetli kurufasülyesi var. çok taze etlerle yapıyorlar. şeker fasulyesinden.. çok fazla müşterisi var. hatta yeni bir şube açtılar maltepe tarafında bir yerde
yolunuz düşerse deneyin derim...
afiyetle...
BENAN
12-01-2005, 02:10 PM
sagol rubıncıgım...anadolu yakasına gecersem ugramak ısterım....yormam bırtanem :) .....
aslıyıld
12-13-2005, 08:00 PM
işten gelince çocuklar kreşten dönene kadar 1 saatim var. planım kurufasulye, pilav.
akşamdan ısladığım fasulyeleri düdüklüye koydum. haşlanırken güveçte soğanı kavurdum, üzerine birkaç domates, salça. bir taraftan şehriyeli pirinç pilavını yapıyorum. sonra fasulyeleri süzdüm aynı suya kuşbaşı etleri koyup tekrar düdüklünün altını yaktım. fasulyeleri de güvece ekledim.yumuşayan etleri ve önce fasulyenin, sonra etlerin haşlanığı suyu güvece ekleyip kapağı kapattım. bu arada pilav pişti, demlenmeye bıraktım. yeşillikleri yıkadım, dereotu, yaş nane, yeşil soğan. turp doğradım, turşu çıkardım. birde ayran.
güveçte ama yarısı düdüklüde, üstelik fırında değil ocakta, ama güveç kabının tadı kesinlikle var ve inanılmaz nefis. fasulyeleri fazla ıslamışım diyordum, ama o kadar lezzetliydiki çılgınca yedik. tabi eşim ve ben. bu kadar nefis sofrada çocuklarım sadece pilav ve yoğurt yediler. neden çocuklar bu kadar zevksiz olur. (yaş 2 ve 4)
zuhal.erdem
12-27-2005, 10:29 AM
ARKADAŞLAR DERİN DONDURUCUMDA HAŞLANMIŞ KURUFASÜLYE VAR. PİYAZ İÇİN HAŞLAMIŞTIM FAKAT ÇOK HAŞLADIĞIM İÇİN YEMEKLİK OLUCAK DİYE DÜŞÜNDÜM .GEÇEN GÜN PİŞİRMEK İTEDİM AMA FASÜLYELER PÜRE GİBİ OLDU. NASIL PİŞİRMEM LAZIM ARKADAŞLAR YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR :oops:
BENAN
12-27-2005, 11:43 AM
berrıncıgım....etını soganını kavur salcasını koy....suyu fasulye mıktarına gore ılave et ....kaynadıgında ve etler pıstıgıne emın oldugunda ...fasulyenı ılave et...1-2 kere tıklat...altını kapat...guzel olacagına emınım.....sevgıler...
tuhfe
12-27-2005, 03:23 PM
Bence pure gibi olduysa kuru fasulye koftesi`ni dene. Yalniz dikkat etmek gerekir, cok civik oldu ise, tavaya az miktarda yag koyup bir tarafi iyice kizarmadan cevirmeyin yoksa parcalanir. Koyu kivam icin un katmayin tadi bozulur ve cabuk dagilir kizartirken. Parmezan peyniri ya da kasar peyniri rendesi daha iyi olur.
http://tuhfeninsayfasi.blogspot.com/2005/12/kuru-fasulye-kftesi.html
acemi_aşçı
12-28-2005, 07:40 PM
Arkadaşlar güzel tarifler veriyorsunuz ama su ve zaman ölçüsü vermemişsiniz... mesela 4 kişilik bir kurufasülye yemeği için net bir tarif yapabilir misiniz? Lütfen zaman ve su ölçüsünü de yazın... Bu konularda acemi olduğum için göz kararım sıfırdır...
Düdüklü tencerem ve Etim yok :)) ona göre :)
Tşk ler...
BENAN
12-30-2005, 11:45 AM
acemı-ascı canım....
ben 1,5 su bardagı k.fasulyeyı aksamdan ıslatıyorum....bol tuzlu ve soguk su ıle...ertesı gun kuru fasulyelerı bol su ıle yıkayıp... tencereye alıyorum uzerını gececk kadar su ılve edıp pısırıyorum....dıse gelecek sekılde olunca...ıyıce pısmeden tekrar suzup bır kenara koyuyorum....bır orta buyuklukte kurusogan ve ıkı das sarmısagı mınık mınık dograyıp bıraz tere yag ve mısır ozu yagı ıle kavuruyorum (sen agız tadının alıstıgı yagı kullanabılırsın...) bır kasık kadar unu ılave edıp kavurmaya devam edıyorum...un yemegın suyunun ozlesmesını saglıyor...domates salcası ılave edıp kaynar su koyuyorum...domates corbası kıvamında olmasına dıkkat edıyorum.... (etım yok demıssın...et koymak ıstersen onceden hasladıgın kusbası etlerı ılave edebılırsın....bu asamada..) sonra fasulyelerı ılave edıp kısık atese koyuyorum...yemegın suyunu sevdıgın sekılde ayarlayabılırsın...bazıları bol sulu...bazıları bol tanelı sever...uzerıne pul bıber serpıp kapagını kapat....kısık ateste yavas yavas pıser...
sevgıler canım...
acemi_aşçı
01-04-2006, 12:56 PM
Benan!
Arkadaşım sayende istediğim gibi bir kuru fasülye yemeği pişirdim...Bilgilerin için tekrar tşk ederim...
Ayse1973
01-05-2006, 08:14 AM
Merhaba Benan¨
Bende herseyi biliyordum Kurufasulye konusunda ama bir kasik un eklemeyi bugüne kadar hic duymamistim. Bazi insanlar yemek sirlarini niye saklarlarki :-))
Tesekkür ederim canim
BENAN
01-05-2006, 12:00 PM
acemı-ascı...bak acemı degılmıssın :) afıyet olsun... canım...bu fasulyeyı (etsız ıse...) kucuk guvece koyup uzerıne kasar rendele ...fırına ver...o zaman dahada guzel oluyor...bırde oyle dene...
aysecım ...evet bazen sırlar saklanıyor neden bılmıyorum.... annemden ogrendım bende...sadece kuru fasulye degıl...bamya...patates... fasulye (etlı ıse....) gıbı yemeklere bazende...mercımek corbası...sehrıye corbasınada un kavuruyorum...yemegın suyunu ozlestırıyor...daha bır guzel oluyor...sevgıler hepınıze....
okale
01-05-2006, 03:43 PM
dün yaptığım kurufasulyenin içine evdeki turşunun içindeki küçücük tombul biberler oluyor ya hani biberiye galiba işte ondan bir avuç aldım iyice yıkadım suyunuda elimle sıktım fasulyenin içine kattım,birde kabuğuyla bir kaç baş sarımsak koymuştum turşunun içine onunda bir başını aldım tek tek soyup fasulyeye kattım öyle pişrdim.eşim yemeğin tadını çok beğendi çok güzel olmuş dedi.sevgiler.:)
nehirsu
03-21-2006, 02:51 AM
2 gun once fasulyeyi sabahtan islatip gece atese koydum ertesi gun icin hazir olmasi amaclanmisti fasulye tam 2 saat boyunca kaynaadi yani tas olsa yumusar benim fasulyede tik yok :shock: pes etmedim ertesi gun uzun suredir dolabi bekleyen ve daha once hic kullanmadigim buyuk oldugu icin usendigim duduklu tenceremi denedim sonuc 20 dk da mukemmmeldi :shock: duduklu tencere gercekten yeni yemek yapmaya baslayan acemi ev hanimlari icin cok gerekli :wink:
balım
04-04-2006, 02:43 PM
BENDE BAZI PÜF NOKTALARINI YAZAYIM..HACI HÜSREVİN FASÜLYESİNİ YEMİŞSENİZ ONLAR TARİFLERİNİ VERMEK İSTEMEZLER AMA BİZİM ZAR ZOR ALDIĞIMIZ ŞUNLAR..İLK ÖNCE İŞİN ÖZÜ FASÜLYENİN ŞEKER FASÜLYE OLMASINDA.ONLAR RİZE VEYA TRABZONDAN GETİRTİYOLAR.AMA BURDADA BULUNABİLİR..BİBER SALÇASI VE KIRMIZI TOZ BİBER ARKADAŞLAR :wink: BİRDE TEREYAĞI.YAĞDA BİBER VE TOZBİBERİ VE SOĞANLARI ÖZLEŞENE KADAR KAVURUN,FASULYEYİDE EKLEYİN.ETLİ YAPACAKSANIZ KEMİKLİ KUZU ETİNDEN YAPARSANIZ SÜPER OLUYO..TABİ KUZU ETİNİ AYRI Bİ TENCEREDE PİŞİRİN ÇÜNKÜ SUYU SİYAHIMSI OLUYO.SUYUNU DÖKMEK GEREK.DÜDÜKLÜDE FASÜLYE ÖOK SU ÇEKMİYO EN AZINDAN BENİMKİ ÖYLE!ONUN İÇİN AZ SULU PİŞİRİN.TADINA DOYAMAYACAKSINIZ :lol:
Arkadaşlar, benim de çok önemli bir önerim olacak.Bunu da çok ünlü bir kuru fasülyeciden bir tanıdıkları vasıtasıyla öğrendim.Fasülyenin pişmesine çok yakın yani ocaktan almaya yaklaşık 15 dakika kala içine yarım çay bardağı kadar süt koyun.Sonra soğuk koyduğunuz için tekrar kaynayana kadar karıştırın.Bir 10 dakika daha pişince ocaktan alabilirsiniz.
Lütfen bana güvenin ve bir kez olsun deneyin.Eşim parmaklarını yiyor.Şiddetle tavsiye ediyorum...... :lol: :lol: :lol: :lol:
Chechen Sis
06-25-2006, 11:54 AM
@dore
anlamadim dore yani fasulyeleri ve eti salcayla suyuyla beraber pisirip ...pismesi bitmeden öncemi süt koyulacak????
ya salca ve süt beraber tuhaf olmazmi?
oznur_emre
06-27-2006, 02:07 PM
arkadaslar,
ben gecenlerde duduklude etli kurufasulye pisirdim harika oldu.
Fasulyeleri sabah ise giderken islattim. (biz iki kisi oldugumuz icin bir su bardagi yaptim) Aksam geldigimde bir kurusogani kuzu etiyle kavurdum (ben kuzu gerdan kullandim) sonra salcasini sulandirarak ilave ettim. Daha sonra da fasulyeleri ekledim. 1,5 kase kadar sicak su koydum. Dudukluyu kapattim, buhar ciktintan sonra yarim saat pisirdim. Harika oldu. Esim yarim saatte kurufasulye pisirdigime inanmadi :)
Bu tarifle deneyin pisman olmazsiniz!
bu arada unutmadan soyliyeyim, icine biraz da kimyon attim, hem gazi onledi hem de cok guzel bir tat verdi yemege.
Chechen Sis,
Hayır canım fasülyeler çoğunlukla pişmiş oluyor, yani ocağın altını kapatmadan 15 dakika önce yarım çay bardağı kadar süt konur.Sütü soğuk koyduğumuz için yemeğimizin ısısı düşüyor.O yüzden kaynayana kadar karıştırılır.10 dakika da o şekilde kısık ateşte pişmeye devam eder ve altı kapatılır.
Bu arada cevp vermekte biraz geciktim kusura bakma lütfen.Umarım yeterince açık olabilmişimdir.
nadir
07-04-2006, 06:22 PM
ben bugün kuru fasulyeyi güveçte çok kısık ateşte pişirdim ve çok güzel oldu.Sizlere de tavsiye ederim. Eşim her yemeği yemez ama bu çok hoşuna gitti.
Önce eti güvece koydum, suyunu iyice çekince sıvıyağ ekledim, etleri biraz karıştırdım ve sonra doğranmış soğan, biber ekleyip soğanlar yumuşayana dek kavurdum. Salçayı ekledim, kavurudm. sonra bir gece önceden ıslatılmış ve haşlanmış fasuşyeleri, 1 adet doranmış domatasei ekledim karıştırdım. sonra üzerine çıkana dek sıcak su koydum, folyo ile üzerini kapattım.önce harlı ateşte kaynayınca altını kıstım ve yaklaşık iki buçuk saatte pişti.
havike
07-06-2006, 12:52 PM
kurufasulyeye nanede çok yakışıyor.
cgdem
10-02-2006, 11:45 AM
arkadaşlar burada çok güzel tarifler var gerçekten de..ben de burada yazılanlara benzer şekilde yapıyorum ama ne yaparsam yapayım etler yumuşacık olmadı bi türlü..etleri kendi suyunu salıp çekene kadar kavurup sonra da üstüne sıcak su koyup onu da çekene kadarpişiriyorum yine de yumuşamıyoorrr..bu etleri yumuşacık nasıl yaparım sizce :)
arkadaşlar size bir sorum olacak eşimin iş yerinden çok ufak fasulye vermişler.nasıl değerlendirebilirim.piyaz yaptım hiç lezzetli olmadı resmen kalın kabuklu bizim bursanın öyle lezzetli fasulyesi olur ki kendiliğinden suyunu koyulaştırır hemde çabucak pişer.Bu fasulyeyi nasıl değerlendireceğimi şaşırdım
gülcem
10-02-2006, 02:41 PM
Bende ramazanda kolaylık olsun diye fasulyeleri haşlayıp dondurucuya koymuştum,dün akşam yapayım dedim,her zaman nasıl yapıyorsam öyle yaptım ve fasulyeler püre gibi lapa lapa olmuş,bir yerde hata var ama nerde anlıyamıyorum,üstelik bu ikinci başıma gelişi,bende o fasulyeleri süzdüm bir güzel ,çorba gibi yapmak istiyorum,fikir verebilcek arkadaşlar varmı acaba ,nasıl birşey olur veya deneyenler var mı?
doga_naz
10-02-2006, 04:39 PM
YGMC KURUFASULYE PASTASI VAR TAMAMEN KESTANELİ PASTA TADINDA OLUYOR ANLAMIYORSUN.BU ŞEKİLDE KULLANABİLİRSİN
Cumartesi günü güveçte etli kuru fasulye yaptım çok lezzetli oldu. Burdan birkaç arkadaşın dediklerinide uyguladım gerçekten çok güzel oluyor. Soğanını kavururken için 1 yemek kaşığından biraz daha az un koyup kavurdum ve pişmesine yakında içine yarım çay bardağı kadar süt koydum. Altını kapadıktan sonrada on dakika fırına verdim. Ben şeker fasulyesi ile yaptım. Gerçekten diğer fasulyeden çok daha lezzetli oluyor ve herkes çok beğendi denemenizi tavsiye ederim.
irema
10-10-2006, 12:43 PM
arkadaşlar kurufasülyenin içine 2-3 tane yeşil sivri biber 1 tanede kırmızı biber doğruyorum çok lezzetli oluyor tavsiye ediyorum deneyin...
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum. Normalde marketlerden aldığımız bu kurufasulyelerden daha büyükleri var oldukça iri ve piştiklerinde çok lezzetli oluyorlar bunları nerden bulabileceğimize dair bir fikri olan varmı acaba ?
elif akpınar
10-14-2006, 09:25 AM
merhabalar bende kendi yaptığım kurufasülyeyi nasıl yaptığım söylüyeyim.akşamdan kuru fasülyeyi ıslatıyorum.Sonra tencereye yağını,soğanını koyup pembeleşinceye kadar kavurun.Sonra salçasını ilave edin.Karıştırmaya devam edin.Ben sivri biber koyuyorum.Ondan sonra fasülyeyi ilave edin.Bir miktar kavurun.Tuzunu ilave edin.Suyunu koymadan sucuklarını ilave edin.Bir miktar karıştırdıktan sonra suyunu ilave edin.Birazcık kekik koyabilirsiniz.Suyunu düdüklüde yaptığım için çok fazla su koymuyorum,Sulu olmasın diğne.fasülyemi çok beyeniyolar.tşk
GÖNDEREN:elif.akpinar
Batın Civan
10-14-2006, 09:17 PM
merhaba..benimde güzel fasulye yemeği yapabilmek için yoğun çabalarım oldu bugüne dek..düdüklüde sadece sert fasulyelerin kaldığı,yada bol suyun içinde yüzen fasulyelerimde oldu.ama şükür şu anda bu konuda gayet iyiyim..şu anda ezbere ve kısa sürede yapabiliyorum..1,5 su brd.küçük fasulyeleri akşamdan ıslatıyorum.sabah kalkar kalkmazda bir tavada rendelenmiş soğan.2 diş sarımsak,yarım havuçu 2 ad.domates rendesi ve biraz salçayla kavurup eğer etli olucaksa etlerinide biraz kavurup düdüklüye alıyorum.suyunu süzdüğüm fasulyeleride düdüklüye alıp,üzerlerni 2 parmak geçecek kadar sıcak suyu ilave edip 25.dk.kaynatıyorum.tam kararı bu süre benim için..şaşmadı.düdüklüde pişirme sürelerini gösteren bir listem var orda ıslatılmamış fasulye ve nohut için 30-40 dk.diyor..bende deneyerek 25 dk.ıslatılmışlar için sürenin bu olduğuna kanaat getirdim.hepsinin beraber pişmesi daha lezzetli yapıyor yemeği.bu arada sabahtan yapmamın nedeni akşama kadar demlenmesi için..çoğu insan bekletilmiş seviyor sanırım.
bir şey daha düdüklüden korkan arkadaşlarım için aslında doğru kullanıldığında sorun çıkartacağını sanmıyorum..yukarıdaki düdük kısmını bastırınca tüm buharı yavaşça dışarıya veriyorum..bastırdığımda ses gelmemeye başladığındaysa açabiliyorum..
beryun
11-01-2006, 11:43 AM
merhaba arkadaslar yazılanlara bir göz attım hizlica ,rastlayamadim ancak bildiğim kadarıyla lokantalarda sogan ve biberini doğramadan bütün halde katıyorlar fasulyenin,lezzet sirlarından birisi de bu..ayrica bir karadenizli olarak nane,sarımsak ve tereyagi ilavesi de bambaska bir lezzet katıyor diyebilirim. bu arada bir sağlik tavsiyesi kuru fasulye yogurtla birlikte alınmamalı vücutta toksik etki olusturan metabolitler açığa çıkıyormuş..
Arkadaşlar kurufasulye olayını çözdüm :), sizinlede paylaşmak istedim.
Bir gece önceden fasulyeleri ıslatıyorum. Ertesi günde yumuşayana kadar eti ve fasulyeleri haşlıyorum. Ben düdüklü yerine güveç kullanıyorum çünkü güveçte çok lezzetli oluyor. Güvecin içine önce kuru soğanları yemeklik doğruyorum, içine bir biberi ikiye bölerek atıyorum ve soğanla kavuruyorum. Bunların kavrulmasına yakın 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ve etleri ekleyip karıştırıyorum.Birazda nane ekliyorum. Ardından 2 yemek kaşığı salça ve 1 yemek kaşığı (tepeleme değil) un ekliyorum ve salça ile biraz çeviriyorum. Su yerine önce haşlamış olduğum fasulyeleri ekliyorum. Ardından kaynatılan sıcak sudan yavaş yavaş fasulyelere ekliyorum. 2 diş sarımsak ekliyorum tüm olarak. Pul biber, karabiber ve tuzunu ilave ediyorum. Etler pişince ve fasulyelerde yumuşayınca yarım çay bardağından biraz fazla süt ilave ediyorum. Güveçte piştiği için muhteşem oluyor.
JADEBRS
11-06-2006, 12:39 PM
Merhaba İven bende güveçte kurufasulye yapmak istiyorum.senin tarifini uygulayacağım yalnız hangi ölçülerde yaptığını; fasulye ve su kaç bardak kullandın?ocaktamı fırındamı pişirdin birde et yerine pastırmalı yaparsak ne şekilde olmalı?cevabın için şimdiden teşekürler.Sevgiler
Merhaba JADEBRS,
Ben aynı şekilde pastırmalıda yapıyorum o zaman sıralamaya göre eti ne zaman koyuyorsam pastırmayıda o zaman koyuyorum. Miktarlara gelince açıkçası göz kararı yapıyorum. Ama yaklaşık 1 su bardağı (tepeleme değil) kuru fasulye kullanıyorum ve bir gece önceden ıslatıyorum. Pişirmeden öncede yumuşayana kadar kaynatıyorum. Sonra güvece sırasıyla koyuyorum. Su miktarını bol koyuyorum yani ağzını kapatınca taşmayacak şekilde güvece su koyuyorumki iyice pişsin diye. Ben güveci ocakta pişiriyorum. Yalnız zamanınız varsa piştikten sonra yani son işlem olan sütü ekleme olayından sonra bir 10-15 dakikada fırına verirseniz çok çok daha iyi demleniyor ve daha kıvamlı oluyor bu tamamen zamanınıza bağlı şart değil. Kısacası 1 su bardağı kuru fasulyeye su oranı aldığı kadar yani güvecin aldığı kadar su, pişirme sırasına görede etinin yerine pastırmaları koyarsan hiç problem olmayacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
zeberced
11-06-2006, 01:35 PM
herkese slm uzun süredir siteye uğrayamydm arkadaşlr evim tadilatta kaynvalidemde kalıyorm.ben normal fasulye yerine şeker fasulye kullanyrm tarif eniştemin kendisinin lokantası var.ben biraz tereyağını sıvı yağ ile birlikte eritip bol soğan ve yeşil biberi önce kavururum sonra domates ekler biraz daha kavururum salçasınıda ekledikten sonra üzerini geçecek kadar su ekler pişiririm düdüklüde 20,25 dk falan fasulyeyide pişirmeden 2,3 saat önce sıcak suya koyarm arzuya göre,pastırma,sucuk,nane vs. konulabilir piştiği zaman çok leziz lokum gibi oluyo aman fazla pişirmeyin hemen dibine tutuyo yapanlara afiyet olsn herkese iyi günlr
Okyanus-Deniz
11-14-2006, 04:01 AM
arkadaşlar dermason fasülye nedir, çok çabuk eziliyor pişerken. alırken yanlış fasülyemi aldım yoksa... fasülye işini acil çözmem lazım. eşim fasülyeyi çok sever ama bende hiç anlamam... yardımlarınızı bekliyorum...
Dermason fasulye diğer kurufasulyelerden daha iridir ve daha çabuk pişer. Tabiki daha çabuk piştiği için ve daha büyük olduğu için kısık ateşte pişirilmesini tavsiye ediyorumki fasulyeler dağılmasın. Aynı zamanda çok karıştırmamakta gerekiyor. Bence diğer fasulyelerden daha lezzetli. Birde şeker fasulyesi bulabilirsen onu dene derim. Aslına bakarsan bu tür şeyler biraz el alışkanlığı başlangıçta bende hiç yapamıyordum ya çok pişip dağılıyor yada sert olarak kalıyordu. Ama artık güzel yapabiliyorum.
Okyanus-Deniz
11-14-2006, 11:59 AM
iven benim aldığım ve dermason fasülye diye geçen ürün normal fasülyeden daha minikti ama. iyice kaos oldu şimdi bu fasülye işi :shock:
şeker fasülyeyi bulabilirsem deneyeceğim
Okyanus boşver bu kadar takılma şekline fasulyenin. Sonuçta herzaman aradığın fasulyeyi bulamayabilirsin. Sen yukarıdaki tariflere bakarak yap bence. Mesela benim verdiğim tarifi istersen tenceredede yapabilirsin. Gayet güzel oluyor. Kolay gelsin.
guluzar
11-16-2006, 09:18 AM
merhaba arkadaşlar bende bu siteye yeni üye oldum.Tarifleriniz gerçekten bütün püf noktalarıyla kurtarıcım oluyor.Ben kuru fasülyeyi her zaman tutturamıyorum.Bunun bir püf noktası var mı .Bildiğiniz tarifleri bekliyorum.Çok teşekkürler şimdiden.İyi ki varsınız...
guluzar
11-16-2006, 12:55 PM
Merhaba tarifleriniz için çok teşekkür ederim en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum da bir şeyden emin olamadım hala .Fasülyeyi 1 gün önceden ıslattığımız suyu döküyoruz haşladığımız suyu mu dökmüyoruz ?ikisinin suyunu da döküyorsak fasülyenin özü kalmıyor gibi geliyor o zaman da?ikisinin de suyunu dökmediğimiz zaman da değişik çiğ bir tadı oluyor .( bir kere denemiştim.)Bunun cevabını bulabilirsem artık değmeyin keyfime..Babam çok güzel yapar pekte övünür.Ama sizin kadar bilmiyordur sanırım .Artık benden tarif isteyecek gibi gözüküyor.İnşallah ..Bir keresinde laf aramızda görümcemler geleceklerdi.Babama yaptırmıştım.Gayri ihtiyari ben yaptım çıktı ağzımdan.Herkes çok beğendi ama babam her an ağzından kaçıracak diye tedirgin olmuştum.o da pek böbürlenmişti..Neyse 5.5 aylık bebeğime google'dan menü tarifleri bakarken çıkardı sizi allah karşıma ..Çok şanslıyım çoook.Bodrum'daki kardeşimi arayıp yemek tarifi istemek zorunda kalmayacağım artık.Kendisi fazla meraklıdır çeyizinden önce tutmuştu yemek kitaplarını..Ben tabi çok küçük yaşta annem çalışmaya başladığı için zevk ile yaptığım bir kaç yemekten sonra sorumluluğa dönüşmüştü ve kulaktan dolma , aradan çıkarmak istercesine gelişi güzel bıkana kadar yapmıştım.O bakımdan merakım yok tu..Artık özledim yapınca güzel yaparım ama işte çeşitlerim çok sayılı .Biraz istek gerekiyor demekki..artık istiyorum sayenizde merak saldım tekrardan..Teşekkürler hepinize..İlginize..Emeğinize sağlık...
Guluzar açıkçası ben fasulyenin her iki suyunuda döküyorum. Hem haşladığımız suda hemde bir gece önceden bekletilen suda fasulyede bulunan gaz yapıcı maddenin bulunduğundan dolayı yemeğe koymuyorum. Eğer hafif yemeğinde koyuluk, kıvam olsun istiyorsan benim yaptığım gibi soğanını veetini ve salçasını kavururken bir parça un eklersen istediğin kıvamda olur. Birde pişmesine 5-10 dk. kala ben yarım çay bardağı süt ekliyorum bir 5dk. da öyle pişiriyorum çok lezzetli oluyor.
guluzar
11-16-2006, 03:05 PM
Çok teşekkür ederim ilgine alakana iven .Aynı zamanda diğer arkadaşlarada .Bu şekilde deneyeceğim.Sonucu paylaşırım.Çok mersii..
ulusal
11-16-2006, 03:07 PM
guluzar ben de iven gibi her iki suyuda döküyorum ve un yada süt ilavesi yapmadan pişiriyorum herkes kuru fasulyemi çok beğeniyor ama bu hafta yaptığım fasulyeye bende
süt ekleyeceğim
nehirsu
12-01-2006, 03:19 AM
gecen gun bir yemek programinda izledim.sarmisak, sogan,yesil biber,kuru nane, biber salcasi ve fasulyenin sofraya gelmeden once 15 dk firinlanmasi olmassa olmazlarindanmis
yesimsu
12-04-2006, 10:25 AM
Selam arkadaşlar
Ben kurufasulyeyi herkes gibi 1 gece önceden ıslatıyorum ama ıslama suyuna bir çay bardağı kadar süt ve 1-2 yemek kaşığı da elma sirkesi ilave ediyorum.Ayrıca sirkeyi pişirirken de ilave ediyorum.İnanın bana sonuç harika oluyor.Yumuşacık fasulyeler ağızda dağılıyor.
Denemeye değer... :)
gönül30
12-11-2006, 03:19 PM
Arkadaşlar nefis bir lezzet güveçte kuru fasulye denemeyenler için şiddetle tavsiye ediyorum.
Fasulyeleri bir gece önceden ıslatıyoruz.Ertesi gün fasulyeyi haşlıyoruz.Daha sonra güvecimizde yemeklik doğranmış soğanı yağda öldürüyoruz.İçine minik doğranmış biberimizi ve 2 diş sarmısağı ilave ediyoruz.Daha sonra kıyma (kuşbaşı et yada sucuk yada pastırmada olabilir) ekleyip kavuruyoruz.Kavrulduktan sonra içerisine pul biber ve salçasını tuzunu ilave ediyoruz karıştırıyoruz.Haşlanan fasulyenin suyunu süzüp güveçteki karışıma katıp hepsini karıştırıyoruz.Üzerine sıcak suyu ilave ediyoruz tuzunu ayarlıyoruz ve üstünü folyoyla kapatıp fırında 200 derecede 30-40 dk pişiriyoruz.
Yemeğin tadına bakmak isterseniz buyrun çekinmeyin:))
nadir
12-13-2006, 09:10 AM
gönülcüm; kuru fasulye bir harika görünüyor. dün akşam gördüm ve hemen bende fasulye ıslattım. akşama pişireceğim. ellerinize sağlık.
ilk defa fırında yapacağım. ama üzerine koyulacak su miktarı ne kadar olmalı? resimdeki gibi kıvamda olmasını istiyorum.
gönül30
12-14-2006, 09:03 AM
sevgili nadir suyu fasulyelerin hizasına kadar koy hafif yüzünü kapatsın fasulyenin ama çok geçmesin.... şimdiden seninde ellerine sağlık arkadaşım..sevgiler
nadir
12-14-2006, 09:46 AM
canım gönülcüm, fasulyeyi yaptım çok güzel oldu. ilk defa ağız tadıyla kuru fasulye yedik. teşekkür ederim. lezzeti tam yerindeydi. ben önce eti kavuruyordum, bu sefer senin dediğin gibi yaptım ve fark etti. çok hoşumuza gitti. eşim 2 zevkle 2 tabak yedi.
sevgiyle kal.:)
selma gülgün
12-14-2006, 02:37 PM
Arkadaşlar bende fasulyeyi akşamdan ıslatırım ama ertesi gün haşlamadan direk ocağa koyup pişiririm.Gayette güzel olur,hele ablam hiç ıslatmaz bile yıkayıp pişirir,denemek isterseniz,afiyet olsun.Sevgiyle kalın..
gönül30
12-15-2006, 10:05 AM
canım arkadaşım nadir afiyet olsun çok sevindim beğendiğinize..afiyetler olsun sevgiler
nehirsu
12-16-2006, 11:02 PM
islama kismini yesimsudan pisirme safhasini gonul30 dan aldigim fasulyemin tadina doyum olmadi tesekkurler ikinizede..tarifi bloguma ekledim
gönül30
12-17-2006, 10:30 PM
afiyet olsun cici arkadaşım:))
karacal
03-03-2009, 09:06 AM
Arkadaşlar gerçekten un kavurmalı ve sütlü fasulye ne kadar güzel oldu.Başta kulağa yabancı geliyor ama kumlu kumlu kıvamlı oldu.Fikirlerini paylaşan arkadaşlara ellerine sağlık
ebrumenekşe
03-20-2009, 08:25 AM
bütün sayfaları okudum ve soğan un kavurmalı+ süt eklemeli + kimyon (az) eklemeli şekilde yaptım.
sayenizde kurufasülye olayıda bitmiştir. Eşimi gene şamşırttım
tabi sizlerin sayesinde teşekkürler
anatolian star
04-01-2009, 10:16 PM
Çamlıca'da bahsedilen meşhur kuru fasulyecinin adı Çömlek'tir. En önemli sırları ispir şeker fasulyesidir. Alabildiğim kadarıyla işte yapılış aşamaları:
Fasulyeyi süt-su karışımında bir gece bekletip ertesi gün bu suyu dökerek aynı miktarda süt su karışımında haşlayın. Ayrı bir yerde soğanı doğramadan bol tereyağında döndürün ve yağsız dana kuşbaşını ekleyin. Etler kavrulunca domates salçasını bir yemek kaşığı kadar şekeri tuzunu ekleyerek etler iyice yumuşayana kadar pişirin. Kuru fasulyeleri haşlama suyu(yani süt su karışımı) ile etlere ekleyin 10 dk daha tıkırdatın. Sonra toprak güvece alın ve ağzını folyoyla kapatarak fırınlayın. Yerken de beni hatırlayın...
tijenaktay
04-01-2009, 10:27 PM
Çok teşekkürler sevgili anatolian star. Eşim tam bir kuru fasulye hastasıdır. Mutlaka deneyeceğim. Yerkende eminim size teşekkür edeceğim. Bu şekilde hiç denememiştim.
Pişirirken içine bir tutam kimyon atarsak gazınıda almış oluruz. Gerçi sizin söylediğiniz işlemlerde gazını gidermeye yardımcı olur.
http://www.lezetibol.com
Not:Hediyeli yarışma başladı.
Ayrıntılar http://www.lezzetibol.com/yarisma-basladi.html
maviajanda
04-01-2009, 10:43 PM
tarif için teşekkkürler anatolian star,gerçekten çamlıcada ki çömlek harika kurufasülye (ve sütlaç) yapıyor,sanki fasülyede farklı bir baharat kullanılmış,çemen gibi desem,o kadar ağır değil,sizce hangi baharatı kullanıyorlar.bir fikriniz varmı...
tijenaktay
04-02-2009, 10:03 AM
Merhaba maviajanda. Bazı yerler çömlekleri kullanıma hazırlamak için içini kuyrukyağıyla pişirirler. O yağın kokusu içinde biraz kalıyor. Belki o koku tat vermiş olabilir. Şahsen ben kendi çömleğimi kuyruk yağıyla kullanıma hazırladığım için o koku bana sanki bir baharat tadıymış gibi geliyor.
Sevgiler
maviajanda
04-02-2009, 08:04 PM
teşekkürler tijen hanım,çömleğim yok,aldığım zaman denemek isterim,kullanmadan önce kuyruk yağı sürüp boş olarak mı fırınlamak gerekiyor,nasıl yaptığınızı yazarsanız sevinirim :)
tijenaktay
04-02-2009, 09:40 PM
Rica ederim sevgili mavi ajanda hanım. Fırınlamıyorsunuz, ocakta yapıyorsunuz. Kuyruk yağını kasabınızdan 200 gr kadar alın. Tülbentin üzerine kuyruk yağını koyun. kısık ateşte tülbentin üzerinden kuyruk yağını tutarak çömleğin hertarafına sürerek eritin. yaklaşık 30 dk kadar bu işlem sürer. Kuyruk yağları küçüçücük kalana kadar çömleğe sürerek eritin. Çömleğiniz hazır
Sevgiler
maviajanda
04-02-2009, 10:01 PM
hemen kaydettim,ilginize teşekkürler :)
tijenaktay
04-03-2009, 09:22 AM
Rica ederim
Sevgiler...
medura
02-05-2010, 09:27 AM
Arkadaşlar, akşamki misafirler için ispir fasulye yaptım. Önceki sayfada tarif edildiği üzere süt + su karışımında bekleterek ve kaynatarak. Şu an mutfakta demleniyor, buzdolabına kaldırmasam bozulmaz değil mi? Mutfak çok sıcak değil, hava İzmir'de 10 derece.
İlk defa ispir kullanıyorum da, tereddütte kaldım...
medura
02-06-2010, 11:04 AM
Tekrar su koyup kaynattığım için dolaba alamadım, ama bozulmuyor. Çok lezzetli bir fasulye, değişik bir tadı var.
medura
06-12-2010, 09:25 PM
Kuru fasulyeye lezzet vermesi açısından nar ekşisi de eklenebilir, 2 su bardağı fasulyeye yaklaşık 1 yemek kaşığı (ölçmedim).
Önce içgüdülerimle koymuştum, sonra nete baktım ki; Oktay Usta dahil uygulayanlar varmış.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.