PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Makarna Suyu

Şeyda
10-13-2005, 10:34 AM
Müzeyyencim makarnayı bu şekilde pişiriyorsan nasıl yaptığını anlatırmısın. Ben de denemek istiyorum da. Şimdiye kadar hep suyunu döküp soğuk sudan geçirerek pişiriyordum....

bengu
10-13-2005, 11:05 AM
makarna suyu ile çorba yapılabilir.
mesela şehriye çorbası kıvamı daha yoğun oluyor
ben makarna suyunu ayırıp çorba yapıyorum

bu şekildede değerlendirebilirsiniz :lol:

müzeyyen
10-13-2005, 11:37 AM
sevgili şeyda. makarnayı pilav gibi pişirerek yapabilirsin . yani önce yağını koyup, sonra ölçülü suyunu ve tuzunu koyup (bir bardak makarnaya birbuçuk iki bardak arası su) kaynayınca makarnaları salarak pişirebilirsin. üzerine ilave edeceğin sos yağlı ise, makarnayı pişirirken yağ miktarını çok az tutmak gerekir (buda makarnaların birbirine yapışmaması içindir.
sevgili benan. evet doğru hatırlamışsın. ev ekonomisi ve beslenme dersi öğretmeni idim. zararın neresinden dönülürse kardır.
sevgili bengü. evet haşlama suyuyla çorba yapmak çok iyi bir fikir.

sevgilerimle :)

Şeyda
10-13-2005, 12:27 PM
Peki pişince hiç sulu kaldığı oluyormu yoksa normal makarna gibi mi oluyor. Evde bir deneme yapayım bakalım. biz makarnayı çok fazla pişmiş sevmiyoruz. 1 e 1.5 yeterli olucak sanırın ne dersiniz....

dentista
10-13-2005, 03:26 PM
iyi bir teflon tencere ve kaliteli makarna secildigi tkdirde sorun yasanmiyor,ben hep suyunu cektiriyorum(iyi makarna lapalasmiyor,iyi teflondada makarnalar yapisinca temizlerken kolay oluyor)

müzeyyen
10-13-2005, 03:31 PM
pişince makarna gibi olur. evet 1 e 1.5 yeterli olur sanırım. sanırım diyorum çünki pirinçte olduğu gibi makarnada da cinsine göre biraz değişiklik olabilir. sonucu yazarsan sevinirim. :roll:

Şeyda
10-13-2005, 03:45 PM
Ben filiz marka makarna kullanıyorum. Sizinkiler ne marka merak ettim. Bununla bir deneyim bakalım nasıl olacak sonucu yazarım. Çok teşekkürler.....

berrinozkan
10-13-2005, 04:28 PM
bende hep makarnanın suyunu çektiriyorum.
ben hiç ölçmüyorum
ne kadar istiyorsam makarnayı koyuyorum üstünede biraz su.
suyunu çekince bakıyorum tadına pişmiş mi
pişmediyse biraz daha su koyuyorum onu çekince bi daha bakıyorum...
taki istediğim yumuşaklığa gelinceye kadar..
tabi 2 kerede tutturuyorum artık:)

berrin

laley
10-14-2005, 11:02 AM
merhaba arkadaşlar..ben de suyunu çektirerek pişirmeyi tercih ettiğim için ölçülü yapmaya gayret ediyorum. 500 gr'lık bir paket makarna için 1.7 lt su yeterli oluyor. makarnanın cinsine göre suyun fazla geleceğini düşünürsem tencerenin kapağını açarak fazla suyun buharlaşmasını sağlıyorum. yeterli geleceğini düşünüyosam tencerenin kapağını yarı aralık bırakıyorum. müzeyyen hanımın da dediği gibi yağını koyup suyunu döküyorum. makarnaları ekledikten sonra pişerken içerisine rendelenmiş domates, fesleğen, köri vs. gibi isteğe bağlı baharatları ekleyip kıyılmış maydanoz ilave ediyorum. böylece sonradan sos hazırlama derdinden de kurtulmuş oluyorum..

müzeyyen
10-14-2005, 09:30 PM
sevgili Şeyda , ben genellikle pasta villa kullanıyorum

Orange
10-26-2005, 01:36 PM
Merhaba Arkadaşlar,

Benim sizlere bir sorum olacaktı:

Makarna haşlarken bütün vitaminlerini suyuyla birlikte atmak istemiyorum. Bunun için suyunu ölçülü koyup pilav gibi suyu çektirerek pişirenler varmış. Ama ben 1 paket (500 gr.) makarna için ne kadar su koymak lazım gelir bilmiyorum.
Bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim...

laley
10-26-2005, 01:46 PM
1 paket makarna için 1.7 lt su yeterli geliyor. makarnanın türüne göre değişir mi bilmiyorum ama ben sıpagetti makarnayı bu ölçüyle yapıyorum. afiyet olsun..

Orange
10-26-2005, 01:52 PM
Çok teşekkür ederim laley, mutlaka deneyeceğim...

Sophie
10-26-2005, 03:11 PM
Merhaba,

Annem makarnanın suyunu süzünce atmayıp çorba yapımında kullanıyor. Hem hazır makarnaların suyu hem de ev makarnalarının suyuyla çorba çok da lezzetli oluyor.

Size de tavsiye ederim. 8)

imbat
10-26-2005, 06:01 PM
2 su bardağı arpa şehriyeyi biraz sıvı yağda kavurup üzerine 3,5 su bardağı sıcak su ekleyip pilav gibi pişirin. Suyunu çekince 1 bardak soğuk su ekleyip suyunu çekinceye kadar bekleyin. Bu şekilde sıcakken yenilebildiği gibi,içine rendelenmiş havuç,ince doğranmış salatalık turşusu koyup karıştırarak kabul günlerinizde ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Melikhan
10-28-2005, 08:06 AM
Slm Arkadaslar,
ben bu sitede henüz yeniyim...
Ben makarnayi biraz daha farkli bir sekilde pisiriyorum.
Önce 1-2 Sogan ince ince dograyip tencerede siviyagla pempelesene dek pisiriyorum icini istenilirse kiyma koyup onuda kavuruyorum, sarimsak ekliyorum 2 tane rendelenmis domates, kekik, karabiber, tuz birazda su koyup makarnalari icine atip kisik ateste, makarnalar suyunu cekene kadar pisiriyorum. Hazir bolonyez soslu nefis bir makarna oluyor.

afiyet olsun :-)

sibelarda
10-28-2005, 10:58 PM
ben de nuh'un ankara kullanıyorum. Bugün makarnayı suyunu çektirerek yapayım dedim malesef hamur oldu. Beceremedim, galiba fazla su koymuşum.

senaykusen
02-23-2006, 10:01 AM
arkadaşlar ben de Piyale kullanıyorum,oldukça da memnunum....
Çorba yapmak fikri çok hoşuma gitti,ben hiç denememiştim ama ben de size farklı bi öneri getireyim..
Benim annem de makarna ve hamur suyula bulaşık yıkar...Özellikle cam eşyalarınız pırıl pırıl parlıyor....Deneyin inanamayacaksınız... :)
Makarna suyunu normal deterjanlı su gibi göreceksiniz..Bulaşıklarınızı önce o suda yıkayacaksınız sonra da normal durulayacaksınız...

olricaysel
02-23-2006, 06:52 PM
evet, ben de makarna ve pirinç haşladığım suları bulaşık yıkamada kullanırım.çok eskiden annem öğütlemişti parlatır diye ama ben deterjan da eklerim suya.
makarna olarak da piyale ve nuhun ankara makarnasını tercih ederim.

akcildir
02-23-2006, 11:19 PM
Ben de makarnayi hep kendi suyunu cektirerk pisiririm.Once kiyma,sogan,sarimsak,yesil ve kirmizi biber,mantari kavururum.Ardindan domatez salcasi eklerim.Bu karisimin uzerine sicak su ekleyerek bir sure kaynatirim.Daha sonra ya manti makarna ya da rotini cinsi makarna eklerim.Bu makarnalari secme nedenim sosu iclerine iyice cekmeleri.Su ve makarnayi goz karari koyuyorum suyu az gelmise atesini kisiyorum fazla ise aciyorum..bu cesit makarnalar genelde 15 dakikada pisiyor.Atesten almadan 1 dk once uzerine kiyilmis basil(turkcesini bilmiyorum) ekliyorum harika oluyor.Herkese bu sekilde pisirmesini tavsiye ederim hic bir vitamin kaybi olmuyor.