PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ÜZÜMLÜ CEVİZLİ BEYAZ LAHANA SALATASI

meze tabağı
01-07-2005, 10:46 AM
beyaz lahana salatası
bu salata için ölçüveremiyeceğim.zira ben çok yapıyorum.
beyaz lahana doğranır ve yıkanır. süzülmesi için süzgeçde bir müddet tutulur.daha sonra fazla suyu kağıt peçeteyle alınabilir. derince salata kabına alınır.üstüne bir miktar dolma fıstığı,tuz, 1 büyük elme(kabuklarını soymak isteğe bağlı),maydanoz, havuç rendesi, biraz konserve bezelye(olmasada olabilir) konarak karıştırılır.başka yerde hazırlanan 1/2 greyfut suyu ve zeytinyağı salatanın üzerine dökülür. biraz bekletilip servis yapılır
afiyet olsun

gula
01-07-2005, 03:48 PM
meze tabagi, elma rendeleniyor mu, kup kup mu, dilim dilim mi
konuyor?

meze tabağı
01-08-2005, 09:10 AM
gulacım!
ben elmaları küp küp doğruyorum.ama eğer elmayı salatada görmek istemeyen varsa rende de olabilir tabi.
sevgiler

yelda
11-15-2005, 10:24 AM
lahanın sayısız yararları var..uzun yıllardır beyaz lahana salatası yaparım..ama ilk kez bu şekilde denedim..değişik lezzetler denemek isteyenler için.
ÜZÜMLÜ CEVİZLİ BEYAZ LAHANA SALATASI
MALZEMELER:1 küçük boy lahana
3 adet havuç
1 haşlanmış tavuk göğsü
1 çay bardağı sirke
2 yemek kaşığı ceviz
1 yemek kaşığı kuru üzüm
yarım demet maydonoz
SOS İÇİN: 1 kahve fincanı yoğurt
2 kahve fincanı mayonez
1 çay kaşığı şeker
tuz karabiber
YAPILIŞI:lahanayı çok ince kıyıp sirke ve tuz ile harmanlayıp bekletin..havucu rendeleyin..haşlanmış tavuk göğsünü incecik doğrayın..
diğer yanda sos için yoğurt, mayonez ,tuz ve şekeri karıştırın..
lahanayı yumuşayacak şekilde ovalayıp suyunu sıkarak derin bir kaseye alın..havuç ,tavuk eti ve sosunu ekleyin..
üzerini ceviz içi,kuru üzüm ve kıyılmış maydonozla süsleyin..beletmeden servis edin..afiyet olsun!

deniz488
11-15-2005, 02:35 PM
Sevgili yelda
Tariflerini cok begeniyor ve uyguluyorum,sagol.tesekkur ederim.

gülce
01-25-2006, 01:42 PM
Elmalı, Cevizli, Üzümlü lahana salatası...hem çok kolay hem de gerçekten çok lezzetli..3 gündür üst üste bıkmadan yiyorum ki lahanayı çok seven bir insan değilim üstelik...malzemeleri orjinal tarifi ile yazacağım ancak tarifte ufak tefek değişiklik yaptım onu da sonra belirteceğim:

malzemeler:

1/2 orta boy lahana
1 ekşi elma (tercihen arap kızı)
1 avuç kuru üzüm
2 avuç ceviz
1 bardak yoğurt
2-3 kaşık elma sirkesi
2-3 kaşık zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tane kimyon
tuz, karabiber

( :idea: gelelim benim ölçülerime: ben lahanayı 1/4 aldım...cevizleri blendırda ama çok küçük olmayacak şekilde çektim...kimyon ve karabiber yerine elmaya çoooooooooook yakıştığını bildiğim tarhun koydum (yaklaşık 1,5 yemek kaşığı kadar dövülmüş tarhun). tarhunu büyük baharatçılarda bulmak mümkün..toz halini değil, yapraklı alıp kullanırken toz haline çeviriyorum, böylece kokusu ve tadı hep aynı kalıyor..beyoğlundaki doğal ürünler satan dükkanda ya da kadıköydeki baharatçılarda bulabilirsiniz...yoğurdu 3-4 tepeleme yemek kaşığı koydum...zeytinyağını 2 yemek kaşığı koydum)

Yapılışı:

lahanayı çok ince kıyın. Birkaç dakika bol soğuk su içinde bekletin ve süzün. Bu işlem lahananın bir nebze kokusunu aldığı gibi diri ve kıtır kıtır olmasını sağlayacaktır. Elmayı soymadan bıçak sırtı inceliğinde dilimleyin. Kalan malzeme ile karıştırın ve iyice harmanlayın.

Gerçekten denemeye değecek bir salata...tatlı ekşi birarada güzel bir tadı oluyor. ELMA-YE etkinliğinde birbenzeri göbek marul ve elma ile yapılmıştı. onu da severek yiyoruz ama lahanalı olan daha hoş geldi bize. üstelik daha sağlıklı. yine de tercih sizin...

Not: Orjinal tarif Aylin Öney TAN'ın 22 Ocak 2206 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin Ekinde yer alan yazısından alınmıştır.

akcildir
02-03-2006, 04:36 PM
Sevgili Gulce verdigin tarifi denedim,yalniz ben de biraz kendime gore degistirdim cunku burada tarhun bulma imkanim yoktu.Bir de eksi elma almayi unutmusum normal tatli elma kullandim.Sonuc harika. Ben de bu salatayi gunlerce yiyebilirim.Boyle saglikli ve lezzetli bir tarifi bizimle paylastigin icin cok tesekkurler.

gülce
02-05-2006, 09:58 PM
akcildir beğendiğinize çok sevindim, afiyet olsun...

bu arada tarhun değişik baharlı bir bitki ama test ettim tarhunu ezdiğimizde aslında kimyon ve karabiber karışımı bir tat elde ediyoruz. galiba asıl tarifte bu yüzden kimyon ve karabiber var diye düşündüm ama bizzat tarifi aldığım kişi kimyonun salataya eklenmesinin asıl fonksiyonunun lahananın gaz yapmasını önlemek olduğunu söyledi ve o günden beri kendi damak tadıma tarhun uygun olsa bile kimyon eklemeyi ihmal etmiyorum..denedim gerçekten de gazı önlüyor. :roll:

ama ben tarhun da eklediğim için verdiğim ölçülere 1-1.5 çay kaşığı toz kimyon ve yarım çay kaşığı toz karabiber de ekliyorum.bu arada evde ekşi olmayan bir gün tatlı elmadan yapmak zorunda kalmıştım. göreceksiniz ki ekşi elma ile daha güzel oluyor. elma ekşi, üzüm tatlı birbirine çok uyuyor...

böyle de denemenizi tavsiye ederim. gerçekten güzel bir salata ve üstelik vücüdun bağışıklık sistemini güçlendiren, kolon kanserini önleyen ve daha bir çok faydalı etkiye sahip olan lahanadan yapılıyor olması da çok hoş. ayrıca elimdeki sağlıkla ilgili bir kitapta sporculara kışın gripten korunmak için bol bol lahana yemeleri tavsiye ediliyor.

sağlıklı günler diliyorum herkese...

hilay
02-05-2006, 10:37 PM
lahana bildiğimiz beyaz lahana mı acaba ;)

gülce
02-06-2006, 01:37 PM
hilay evet bildiğimiz beyaz lahana...

akcildir
02-06-2006, 03:36 PM
Sevgili Gulce,
Dun yine lahana aldim.Bu gun kimyonla deniyecegim.Guzel olacagindan eminim.Boyle saglikli,basit ve lezzetli tariflerinin devamini bekliyorum.
Sevgiler...

gülce
02-07-2006, 10:51 AM
akcildir afiyet olsun

:wink: merak etme yeni tarifleri takipteyim, bu sene asla sera ürünü almak istemediğim için kış sebzelerinden yapılan yiyecekleri deniyorum. son dönemde bir de tahinli karnabahar salatası denedim, değişik ve güzel bir taddı..tahini, tahinli pekmez haricinde pek sevmem ama bu gerçekten güzel olmuştu. bir ara onu da yazarım. bilmem size hitap eder mi en azından bir kere denersiniz. ben ikisini de çok beğeniyorum.

hoş belki forumda zaten vardır. bir kontrol edeyim eğer yoksa onu da yazarım bir ara.

güzel günler dileğimle...

gülce
02-07-2006, 12:31 PM
bu arada söylemeyi unuttum.

orta büyüklükteki bir beyaz lahananın 1/4'ü için 1,5 çay kaşığı öğütülmüş kimyon ve yine 1-1,5 çay kaşığı öğütülmüş karabiber koyarak yaptım dün bu salatayı. yoğurt miktarı 1 su bardağına yakındı (sosunu yoğun sevdiğim için yoğurt miktarını arttırdım). :wink:

orjinal tarifte kimyon tane kimyon olarak geçiyor ama öğütülmüşü bence daha güzel.yemesi de daha rahat ve tadı da daha belirgin :idea:

ilk kez yapacak olanlar için belirteyim 1/4 büyüklük bile epey bir salata yapıyor. bence 1/2 çok fazla olur. ilk kez yapıyorsanız lahanayı 4'e bölmenizi tavsiye ederim. zaten sonrasında kendi zevkinize göre malzeme miktarlarını arttırıp azaltabilirsiniz.

ufuk keskin
02-22-2006, 06:38 PM
sevgili gülce salata tarifini bugün arkadaşlara yaptım hepsi bayıldı tarir için teşekkürler

sevgiler.

Kitchen Bird
02-22-2006, 08:48 PM
SEVGILI GULCE,
TARIFINI SADECE EKSI ELMA,LAHANA,KURU UZUM,ZEYTINYAGI,LIMON VE TUZ ILE DENEDIM,SONUC MUKEMMELDI.COK LEZZETLI,SAGLIKLI,HAFIF BIR SALATA OLDU.COK TESEKKURLER TARIF ICIN...

gülce
02-23-2006, 02:15 PM
ufuk keskin, sümeyye afiyet olsun...

sümeyye lahananın gaz yapma özelliğine karşı kimyon ilave etmenizi tavsiye ediyorum. gerçekten kimyon gazı önlüyor.

ben de artık bu salatayı orjinal tarifindeki gibi kimyon ve karabiber katarak yapıyorum.

akcildir
02-23-2006, 03:24 PM
Gulce,lahanalari suda 15 dakika kadar bekletip ara sira da suyunu degistirirsen gaz yapmasini onlemis oluyorsun.

Şeyda
02-24-2006, 09:12 AM
Bir de şöyle deneyebilirsiniz , İnce kıyılmış beyaz lahana , rendelenmiş havuç ve bol çöreotu. Bu da benim yaptığım bir lahana salatası. Sosunuda yine istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. Ben sızma yağ, limon, tuz ve biraz mayonez, ketçap ile tatlandırıp hazırlıyorum ve nefiss oluyor.

talham
02-24-2006, 01:22 PM
gülce anlamadığım birşey oldu elmaları nasıl doğradın kabuklarını soymadan demişsinde uzun uzunmu yani ve birde lahanayı hiç haşlama falan yapmadın dimi elma ve lahana tadını gerçekten merak ettin şmdiden tşk

okşan
02-25-2006, 09:25 AM
eşimin doğumgününde yaptığım lahana salatası ve mahlepli- susamlı çubukları herkes çok beğendi ve tarifini aldı.
salata çok güzeldi, ben baharat olarak tarhunu seçtim.tarhunu özellikle ölçüsüne sadık kalarak kullanmak lazım.fazlası anason gibi tat oluşturabilir .yoğurduda yarım su bardağı kadar arttırdım.
SALATA SEVENLER... DENEMELİSİNİZ!

gülce
02-27-2006, 09:05 AM
akcildir tavsiyen için teşekkür ederim, deneyeceğim.

Şeyda yemek kitaplarımın birinde senin verdiğin tarife benzer bir tarif var, denememiştim ama sen güzel dediğine göre onu da denerim yalnız benim kitaptaki tarifte üzerine nar taneleri de eklemişler. görüntüsü çok hoş. istersen dene.

Talham orjinal tarifte arapkızı elma kullanın ve kabuklarını soymayın deniyor. eğer gerçekten arapkızı kullanacaksan soymazsan beyaz, kırmızı karışık bir renk oluyor. arapkızı elmanın kabukları çok kalın değil ve rahatsız etmiyor ama ekşi elmayı golden yeşil elma kullanacaksan kabukları biraz kalın olduğu için soymanı tavsiye ederim. yerken çok kabuk kabuk geliyor ağıza. nasıl doğradığıma gelince: elmayı önce ikiye böl. sonra her yarımı da ikiye böl (özetle elmayı dörde böl). sonra elmaları enine doğru doğra. yani uzun uzun değil de kısa kenarından başlayarak doğrayacaksın ve çok ince doğramayacaksın. bıçak sırtı kalınlığında doğrayacaksın.

herkese afiyet olsun..