Orijinalini görmek için tıklayınız : Patlıcan Közleme
DIMPLE
10-30-2005, 01:02 PM
selam;
evde patlıcanı nasıl közlüyorsunuz. ben fırında yaptım fakat içleri tam olmamıştı
teşekkürler
mlkblbn
10-30-2005, 02:34 PM
MERHABA!!
patlıcanı evde közlemenin en pratik ve lezzetli yolu ocakta direk patlıcanı koyup pişirmektir ocağınız biraz batıcak ama inanın o lezzete değer....
afiyet olsun....
hbuyukbalkan
10-30-2005, 03:53 PM
Merhaba bende patlıcanları migrosdan almış olduğum közmatikde közlüyorum tavsiye ederim ocağın üzerine kanon bir tencere ... bende en çok közlenmiş patlıcandan ali nazik yapıyorum çokda lezzetli oluyor ...
özgeyaşar
10-31-2005, 06:38 PM
bende patlıcanları ocakta közleyenlerdenim gerçekten çok zahmetli ama tadı leziz gerçek közde yapılmış gibi oluyor.bende közlenmiş patlıcanları rondodan geçiriyorum macun gibi oluyor ve kırmızı biberleride közleyip ince ince kıyıyorum soğanları sarımsakları domateside kabuğunu soyup ince ince minik minik doğruyorum,zeytinyağı biraz nar ekşisi ve limon suyuyla karıştırıp maydonoz la süslüyorum inanın bana tadı müthiş oluyor aynı şekilde rondodan geçirdiğim patlıcanları sarımsaklı yoğurtla karıştırıp üzerine yağda kızdırdığım pul yada toz kırmızı biberi gezdirip servis yapıyorum deneyin mutlaka
közlerken ocağın batmaması için kullanacağınız ocağın etrafını aliminyum folyo döşerseniz rahat edersiniz
austerian
10-31-2005, 11:06 PM
Merhaba,
Bir başka yöntemde ocağın üzerinde közleyeceğiniz patlıcanları folyo ile sarmak.Bende bir yerde gördüm daha deneme fırsatım olmadı ama deneyen olursa lütfen sonucu bildirin..Sanırım en temiz yöntem bu:)
mlkblbn
11-01-2005, 11:29 AM
arkadaşlar kullanmayın şu alüminyum folyoyu...
bilmiyormusunuzki kansorejen....
elcinuckan
12-05-2005, 12:30 PM
arkadaşlşar bunu yazmak için uygun bir başlık bulamayınca en çok aklıma yatan yer burası oldu.
benim sorunum patlıcanlarımla.onları bazen fırında bazen de eski bir teflon tavam var onun içinde közlüyorum.ama içlerini alırken bir de bakıyorum kara kara olmuşlar.başka yerlerde yediklerim bembeyaz oluyor nerdeyse.acaba nerde hata yapıyorum.bu konuda yardımınızı bekliyorum.közlenmiş patlıcan benim yaşam sebeplerimden :D
noolur püf noktalarınızı esirgemeyin.
şimdiden teşekkürler..
Elçin merhaba, galiba limon ekliyorlar beyaz olması için. Bir de közmatik diye altı delikli bir tencere var, onunla yapıyorlarmış.
mbemine
12-05-2005, 03:20 PM
Ben direk ocağın üzerinde yapıyorum.Ocağın halini hiç sormayın ama patlıcanlar nefis oluyor.Piştikten sonrada üzerlerine, mutfak cadısınında dediği gibi limon sürüyorum.Yani limonu ikiye bölüp patlıcanların üzerine sürüyorum.Alevde közlendikleri için içleri zaten kararmıyor.
nesev
12-06-2005, 12:29 PM
sevgili mbemine
patlıcNLrı közlemeden önce ocağını aluminyum folyo ile kaplarsan temizleme
sorunu ortadan kalkacaktır, ocak başlıklarına gelen yerleri tabii ki oyarak :))
sevgi ve mutlulukla....
yıllar önce bir otel aşçısından alınan püf noktası.patlıcanlar kabuklu olarak kızartılıp soyuluyor öyle salata yapılıyormuş.
mbemine
12-06-2005, 12:52 PM
Evet bir arkadaşımda böyle yapıyor.Kabuklu bütün patlıcanı yağda kızartıp soyuyor.
elcinuckan
12-07-2005, 12:00 PM
yaw yine ben
şu limon işi aklıma yattı da ne şekilde ve en önemlisi hangi aşamada sürülüyor onu anlayamadım.patlıcanların içini tabağa aldıktan sonra üzerine mi sıkılıyor acaba??
aydınlatırsanız çok sevinirim..
akdeniz
12-07-2005, 12:08 PM
Közlemeç denilen o közleme tepsilerinden kullanıyorum bende.Oldukça işe yarıyor ve tatları gerçek kömür ateşinde yapılmış gibi oluyor.Ocak falanda kirlenmiyor :)
Fırında ve teflon tavada yapmak kararmasına sebeb oluyor bence.
marfan
12-07-2005, 08:53 PM
sevgili elcinuckan.
patlaıcanlar fırında ağır ateşte piştikleri için kabuğundaki renk içine işliyor.ama alevde veya hızlı ateştepiştiğinde kabuğu hemen piştiği ve kavrulduğu için renginde bir değişiklik olmuyor .ben ızgarada yapıyorum bir sorun olmuyor.
BENSU
12-08-2005, 01:13 PM
sevgili elcinuçkan,
direk olarak ocakta ya da madem bir cihaz çıkarmışlar(duydum ama denemedim) onda pişir içi beyaz olacaktır.patlıcanın iyi cins olması da önemli bazen içi çok çekirdekli ise kararıyor.limon herhalde kabukları soyduktan sonra kullanılıyor.ocak batsa da lezzeti için değer bence de.
nese7
02-06-2006, 07:59 PM
Patlicanlari firinda ustten izgara (broil) ederek pisiriyorum, kararmiyorlar. Folyo yaydiginiz bir tepsinin icinde pisirirseniz temizleme derdi de olmuyor.
B@Nu GöKşİn
06-06-2006, 01:21 PM
ben patlıcanları elektirikli ocakta közlüyorum
harika oluyor
Aşkın
06-08-2006, 04:01 PM
elçin ben geçen gün yaptım. Patlıcanları közlemek için ocağı batırmıyorum. fırın tepsisine aluminyum folyo serdim. Patlıcanları yıkadım. Çatalla bir kaç yerinden deldim. Sapını koparmadan kök yapraklarını temizledim. Fırında piirdim. Pişip kabukları soyulunca aynı senin istediğin gibi bembeyaz olacaklar. Ama piştikten sonra beklerken kararmaması için kabuklarını soyduktan sonra limon sıkman gerekir, limonlu olmasın dersen fazla bekletmeden tüketmelisin.
oğluşum
06-18-2006, 01:31 PM
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım .Patlıcan konusunda bir önerim var ocağa koymadan önce mutlaka delin yani bir iki kez bıçakla delip ondan sonra ocağa koyun emin olun içide pişecektir.Teşekkür ederim.
venus35
06-19-2006, 12:06 AM
arkadaşlar ben patlanı ve biberi pide fırınına gönderiyorum çok pratik hepsi közlenip geliyo
imported_gulmıra
06-22-2006, 01:35 PM
ARKADAŞLAR MİKRODALGADA
KÖZLENİYOMU PATLICAN YADA DİĞER SEBZELER
esinesra
07-30-2006, 09:31 PM
Merhaba
Benim kızkardeşim Adana patlıcanlarını -küçük ve lezzetli oluyor- soyup iri parçalara doğradıktan sonra fırın poşetinde fırına koyuyor.
Piştikten sonra da bir kısmını tereyağı ile bir iki kere çevirip kıyma sosla kullanıyor, bir kısmını ise ilerde kullanılmak üzere küçük poşetlerle buzluğa atıyor. Lezzeyi çok güzel oluyor ama közlemenin yeri ayrı tabi :)
Sevgiler
Esin ...
aliye
07-31-2006, 07:43 AM
merhaba arkadaşlar
közlenmiş patlıcandan lezzetli ve pratik bir tarifim var
patlıcanları közleyip küçük küçük doğruyorsunuz. bir tabağa yayıyorsunuz. üzerine sarımsaklı yoğurt ve onun üzerinede tereyağ eritip sıcak sıcak döküyorsunuz. çok lezzetli oluyor afiyet olsun.
witchowski
07-31-2006, 06:07 PM
merhabalar
ben de patlıcanı teflon tavada orta ateşte üstüne bir kapak kapatarak közlüyorum.kısık ateşte uzun sürede közlendiği için kararıyor.közleme işi bitince de gazete kağıdına sıkıca sarıp 5-10 dk bekletince kolaycacık soyuluyor :)
arkadaşlar bende közmatik te közlemem rağmen soyduktan sonrada yanık kokuyor..bu konuda önerisi olan var mı?
psikoterapi
10-07-2006, 10:59 PM
ARkadaşlar selam;
Ben de patlıcanı genelde ocakta doğrudan ateş üzerinde közlüyorum. fakat hepimizin bildiği gibi bu hem yorucu, hem de biraz pis :( bir yöntem. Geçenlerde bu nedenle mikrodalgada közlemeyi denedim. Patlıcanları bir tabağa koyup mikrodalgada en yüksek ayarda 7-8 dakika tuttum. Öıktığında aynen ocaktaki gibi közlenmişti.
Patlıcanları delmek aklıma gelmemişti ama eminim ki mikroya atamdan önce birkaç delik açsaydım bu süreyi de kısaltırdı..
Hem tertemiz oldu her yer, hem de çabucak oldular..
Tavsiye ederim :)
nautilus
10-07-2006, 11:59 PM
http://bence.wordpress.com/2006/10/05/mikrodalga-firinlarin-gizli-tehlikeleri/
mikrodalga kullanmadan once iki kez dusunsek daha iyi olacak galiba..
Okyanus-Deniz
11-18-2006, 08:19 AM
ben patlıcanları pişirim fırınında közletiyorum, sıfır pislik ve sıfır enerji...
merhaba arkadaslar,
Dolapta yaklasik 8-9 tane patlican var. Onlarin hepsini kozleyip saklamayi dusunuyorum. Kozlenmis patlicanlari nasil saklayabilirim. Buzlugum cok kucuk. Bana bu konuda yardimci olursaniz sevinirim.
tinytiny
03-02-2007, 02:09 PM
en iyi yöntem patlıcanı fırın ızgarasında közlemek.. bir iki yerine delik açıp, altlı üstü çevirdiniz mi birkaç kez harika oluyorlar, hatta kabuklarını bile yemek mümkün oluyor :)
Bende patlıcanları güzelce yıkayıp alüminyum folyolara sarıp ocakta közlüyorum. İnanın hiç pislik olmuyor.
enisim
06-16-2008, 02:55 PM
arkadaslar bu konuyu bastan sona okudum ama fırında ve ızgara ayarında yapan arkadaslar puf noktasını paylasırsa sevinirim. ben de patlıcanı kozleyerk kullanmayı cok seviyorum ama fırında normal fırın ayarında yaparsam sıcaklık maximumda (250 c) olup kısa surede yapsam bile içi kararıyor; fırından cıktıgında kabugu cok zor soyuluyor ve en beteri de patlıcanlar eriyor yani dolgunlugu kalmıyor kabugu aldıktan sonra etli kısmı sanki buhar olup ucmus incecik kalıyor.. kac sefer yaptımsa aynı sey oldu.. vıcık vıcık oluyp patlıcan..kırmızı biber de aynı sekilde
fırının ızgara ayarında yaparsam da ustu cok cabuk yanıyor bir kaç dakika icinde sonrası gene aynı.. tost makinasının ızgara ayarını denedim onda da cok uzun surdu ve ici guzel pismedi.. yukarda bahsedilen kozmatikten almayı dusundum ama her migrosta var mıdır pendige gittigimde baksam,?
handenur
06-16-2008, 03:33 PM
enisim- bence fırınla ilgili olabilir çünkü ben de fırının en üst katında ve 250 derecede telin üstünde yapıyorum, yıkayıp birkaç yerinden deliyorum, çok kızarmadan çeviriyorum, çıkarıp bir iki defa soğuk suya batırıp soyuyorum limonluyorum gayet güzel ve dolgun oluyor erimiyor. közmatiği ben de aradım ama her migrosta yok sanırım çünkü cevahir-migrosta bulamadım
pegasus*
06-16-2008, 06:30 PM
ben de firinda kozluyorum patlicanlari. kivaminda bir problem yok ama kararmasini engelleyemiyorum limon sursem de. ocagi kirletmesinden gectim de, o zararli gazlara direkt maruz kalmasi korkutuyor beni. ama bembeyaz patlicanlarin tek sirri ates uzerinde kozlemek galiba.
nihal bay
06-17-2008, 09:49 PM
Arkadaşların közmatik dedikleri şey;sac sanırım..
Sobacılarda da var..Vog tavaya benziyor,ama sactan yapılmış..
üzerinde közlenen;patlıcan ve biberler mangalda közlenmiş gibi oluyorlar.
enisim
06-18-2008, 06:55 AM
peki fırından aslınca soymak icin sogumasını mı beklemek lazım hemen mi soymak gerek? ya da baska işimiz varsa mesela bekletip bir kaç saat sonra soymanın sakıncası var mı?
bu kozmatikte yapınca da aynı sekilde mi oluyo? yani kullanacagımzı zaman mı yapmak lazım bu işi
hosseda
06-18-2008, 09:51 AM
Valla ben kozluyorum, ama soymak icin sogumasini bekliyorum, hic de problem olmuyor. Ama onemli olan cok guzel kozlenmesi, az kozlenirse soymak cok zor oluyor, dolayisiylabir kismi kabukta kaliyor.
deathofmelody
06-18-2008, 01:57 PM
Valla ben kozluyorum, ama soymak icin sogumasini bekliyorum, hic de problem olmuyor. Ama onemli olan cok guzel kozlenmesi, az kozlenirse soymak cok zor oluyor, dolayisiylabir kismi kabukta kaliyor.
ben közledıgım patlıcanın kabukta kalmasını engellemek ıcın uzerını zıcık cızıp ıcını kasıkla zedelemeden cıkarıp et tahtasına koyup dılımlıyorum...hem soymak ıcın ugrasmıyorum hemde patlıcanlar uzun dılımler halınde kasıkla cıktıgı ıcın dılımlemekte kolay oluyor
hosseda
06-18-2008, 02:03 PM
Iyi ama guzelim guzelce kozlenirse hic oyle ugrasmaya gerek kalmiyor ki? Cok kolay soyuluyor.
hosseda
06-18-2008, 02:14 PM
Sagol Yetur, bir de kozlemeden once kirmizi biberin cekirdeklerini cikarirsaniz, kozlendikten sonra isler cok daha kolay oluyor. Cunku cekirdeklerden arindirma, kabuk soymaktan daha zor :-)
akdeniz
06-18-2008, 03:11 PM
Ben de patlıcan ve biber közlemek için közlemeç denilen tepsiyi kullanıyorum,oldukça pratik.
Şu aşağıdaki blogcu arkadaşımız fotoğrafını eklemiş bloguna merak edenler için.
Benimki de buna benzeyen bir tepsi.
http://ebruakin.blogspot.com/2008/05/patlcanl-ki-quiche-pds-22-etkinlii.html
aNnEcİk
06-22-2008, 12:00 AM
Bizim Buralar Pikniğe Gitmeye Elverişli Olduğu Için Yazlari Neredeyse Her Pazar çikariz Pikniğe Ve Mangaldan Kalan Ateşe Atarim Ben Hep Patlicanlarimi...tavsiye Ederim Inanin çok Rahat Oluyor çocuklar Babalariyla Oynarken Ben Oturduğum Yerde Patlican Veya Kirmizi Biberi Soyuyorum
Yeldegirmeni
06-22-2008, 09:29 PM
Ben patlicani mikrodalgada közlüyorum.
Malum bizim burda mangal keyfi yapacak hava fazla bulunmaz ustelik her bos buldugun alanda mangalda yakamiyorsun. Ee elektrikli bir firinda ise ancak 2 saat suruyor.
Mikrodalgada ise 15 dk icerisinde gercekten cok lezizi bi tadi var.. elbette mangalda közlenmisin tadini tutmaz.. Buda bizim alternatifimiz
canikom
06-23-2008, 12:32 AM
Yeldeğirmeni m.dalgada nasıl ve kaç derecede közlediğini yazabilir misin.tşk ederim şimdiden
meltem1507
06-25-2008, 04:24 PM
Arkadaslar Her Mahallenin Bir Pidecisi Vardir Muhakkak
Alin 10 Tane Patlicani Verin Pideciye Zaten Firinlari Yaniyor Sizin Için Extra Birşey Yapmiyor 1 Ytl Gibi Cuzi Bir Miktar ödeyin
Hem Ocak Temizleme Derdi Kalmiyo Hemde Mis Gibi Közleniyor
enisim
06-26-2008, 12:08 PM
bizim mahallenin yok pidecisi varsa da ben bilmiyorum :D evimin altında ekmek fırını var ama kabul ederler mi hem de her istediginde elinin altında istedigin miktarda kendin yapabilmek en guzeli bence, patlıcan lazım oldugu anda fırına inmeye imkanım olcak mı cocukla, olmayacak mı, 3-4 tane patlıcan için adamlara rica minnet ugrastıgına degmez cok yapsam bana fazla.. oyle annecik gibi sık sık piknige de gitmiyoruz biz yoksa mangalda cok guzel olur eminim ama bu da bana uymuyo. velhasıl ben bu işe evde bi cozum bulmaya kararlıyım. dun pendige gittigimde ugradım migrosa ama buyuk migroslarda vardır o dediler bulamadım. bana yakın baska migros da yok. ay neredeyse yakın olanlardan rica edicem bana alın bi tane su kozmatikten kargoyla yollayın ben de parasını havale yapayım size diye , ya da internet uzerinden satıs yapan bi site bilen varsa bana adresini yazabilir mi...
meltem1507
06-26-2008, 04:49 PM
bizim mahallenin yok pidecisi varsa da ben bilmiyorum :D evimin altında ekmek fırını var ama kabul ederler mi hem de her istediginde elinin altında istedigin miktarda kendin yapabilmek en guzeli bence, patlıcan lazım oldugu anda fırına inmeye imkanım olcak mı cocukla, olmayacak mı, 3-4 tane patlıcan için adamlara rica minnet ugrastıgına degmez cok yapsam bana fazla.. oyle annecik gibi sık sık piknige de gitmiyoruz biz yoksa mangalda cok guzel olur eminim ama bu da bana uymuyo. velhasıl ben bu işe evde bi cozum bulmaya kararlıyım. dun pendige gittigimde ugradım migrosa ama buyuk migroslarda vardır o dediler bulamadım. bana yakın baska migros da yok. ay neredeyse yakın olanlardan rica edicem bana alın bi tane su kozmatikten kargoyla yollayın ben de parasını havale yapayım size diye , ya da internet uzerinden satıs yapan bi site bilen varsa bana adresini yazabilir mi...
yani haklısın ben patlıcanları közletip deepfreze atıyorum ıhtıyacım olunca kullanabiliyorum
Yeldegirmeni
06-29-2008, 01:49 PM
Yeldeğirmeni m.dalgada nasıl ve kaç derecede közlediğini yazabilir misin.tşk ederim şimdiden
Patlicanalri yikiyorsun, daha sonra ortadan bicak ile fazla derin olmadan kesiyirsun.
Mikrodalganin en yuksek ayarinda yumusuyana kadar acmadan közlemeye birakiyorsun.
Ince pantilcanalrda 10 dk felan yatiyor, tombik büyüklerinde is 15-20 dk mikro dalgada pisiriniz.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.