PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : No Frost

eda
12-28-2004, 12:04 AM
Arkadaslar san1r1m her sebze-kuru baklagil-et çesitlerini no frostta saklama kosullar1 farkl1. ben yeni evliyim ve mutfaktan pek de anlamayan birisi olarak bu konudaki bilgilerinizi benimle paylas1rsan1z cok sevinirim.
sevgilerimle.

yaseminozturk
12-28-2004, 10:43 PM
Merhaba

Ben no frost bolumunde sakladiklarimi yazayim, belki yardimci olur sana yazacaklarim.

Su anda birkac poset barbunya, taze fasulye, bezelye, misir,sivri biber, domates var sebze olarak. Taze fasulyeyi yazin bol ve taze oldugu donemde 5 kilo almis ve hazirladiktan sonra 10 parcaya bolmustum. Biz 3 kisilik bir aileyiz ve ailemizin son uyesi bizimle ayni yemekleri yiyemeyen 9 aylik bebegimiz. Yani yemeklerimiz ozel durumlar disinda 2 kisilik piser onun icin de 5 kiloluk bir sebzeyi 10 parcaya bolmek uygun oluyor.

Her yarim kilo fasulye icin 1 buyuk domates rendelemis ve buyuk bir tencerede agzi kapali olarak arada bir karistirip yaklasik 10 dk. hafif su salip cekene kadar sarartmistim. sogutarak buzdolabi posetlerine koymustum. 3 senedir bu sekilde yapar kullanirim.

Misirlari haslayip ufalayip posetledim

Barbunya ve bezelyeyi ayiklayip herhangi bir islem yapmadan buzdolabi posetleriyle koydum.

Sivri biberleri cekirdek yataklarini cikarip dograyarak koydum, kirmizi biberleri de ayni sekilde.

Domatesleride kabuklu ve kabuksuz olarak koydum. Her yemege kabuklu domates konmadigi gibi bazi yemeklerde de farkedilmedigi icin kabuklu kullaniyorum faydasini bildigimden.
Domatesleri bir yemeklik koyuyorum posetlere, sonra iyice sikistirip bagliyorum poseti ve ustte kalan kisimlara 2 kere daha koyup bagliyorum ve posetten tasarruf oluyor :) komik ama bence mantikli. koca posetin ust kismi bosta kaliyor yoksa.

Ben vaktim olunca sigara boregi hazirliyorum, tepsiye dizip dondurup (birbirlerine yapismamalari icin) donduktan sonra posetliyorum

Yaptigim her kuraiye, pogaca hamurundan 3-5 kisilik yani yaklasik 1/4 ayiriyorum. misafir haberi geldigi zaman buzluktan cikarip kaloriferin uzerinde cozduruyorum. yuvarlayip uzerine yumurta sarisi surup corek otu ve susamla susleyip firina veriyorum.

zaten firinim tariflerdeki hamurlarin tamamini almiyor. bende kalani degerlendiriyorum.

Annem cok sevdigimi bildigi icin yaprak dolmasi sarmis ve getirdi. 2 tencere kadar buzlukta duruyor. 3-4 ay kadar saklanabiliyor.

meyveler (visne, seftali, erik, nar cig olarak saklanabiliyor.

Marketten aldigim kiymayi da gelir gelmez bir yemeklik ayirip iyice yassiltarak aluminyum folyo ile sarip sakliyorum. Bazende vaktim varsa kofteler hazirlayip tepsiye dizip donduruyor ve posete koyuyorum. gecenlerde buzlukta yer vardi ve kumbet pastanin kekini yaptim, sakladim. 1 ay kadar hicbirsey olmadi. sonra ortadan ikiye bolup tiramisu yaptim onunla. taptazeydi.

cig kremayi corbalarda cok seviyorum ancak 2 kisi oldugumuz icin 1 pkt cok geliyor. bende yarisini kullanip yarisini bir kaseye koyup strec film ile agzini kapatip sakliyorum buzlukta. lazim oldugu zaman cikariyorum, corba piserken o cozulmus oluyor. cozulmeden koysam bile birsey olmuyor.

Kisacasi hersey ama hersey saklanabilir. sadece bir kac ayrinti var. mesela patates iyice kurulanmazsa karariyor, patlican karariyor vs ama genelde bircoksey saklaniyor.

Gerek bu konu gerekse genel muftak ile ilgili sormak istediklerini sorabilirsin. Seve seve yardimci olurum, bende 3 sene once senin gibi sorardim boyle. O zaman birileri bana bu teklifi yapsa cok sevinecegim icin yardimci olmaktan memnun olurum.

Zamanla sana zor gelen hersey hobi haline gelebilir. Yeterki sen mutfagi sevmeyi iste.

Sevgiler
Yasemin

desireline
12-29-2004, 11:34 AM
tuzlu ve şekerli yiyecekler buzluğa konmuyor diye biliyordum .o nedenle hamurdan artanları koymuyordum.donmayı engelliyor diye. birde soğanlı yiyecekler konmuyormuş.

SU
01-04-2005, 03:51 AM
Hafif bayatlamis kulanmak istemediginiz ekmeklerinizi kup kup dograyip posetleyip buzlukta saklayin , yemekten yarim saat once cikarip corbalarinizda kullanabilirsiniz.Ustelik fazladan almis oldugunuz taze ekmeklerinizi de koya bilirsiniz ,cikardiginzda bayatlamamis tazecik ekmekleriniz olacaktir .

saadet
01-09-2005, 11:27 PM
bende dondurucudan çıkmış yeşil sebzelerin tadının bozulduğunun farkındayım. aslında en güzeli herşeyi doğal tüketmek. bezelye ve fasulyeye ekşi bir tat geliyor. fakat barbunyanın lezzeti değişmiyor. domatestede koku oluyor. fakat etleri ve tereyağını güzel saklıyor. birde lahanayı kolay pişmesi için yıkayıp doğrayıp dondurucuda saklıyorum.

deryacan
01-10-2005, 01:57 PM
bende geçen gün karnabahar pişirmiştim. Fazla geldiği için yarısını no frostta attım. dün çıkardım.ısıttım ama hiç güzel değildi tadı. Sanırım dolaba sebzeleri çiğ olarak atmak daha iyi. ama ondada fasulye güzel olmuyor. Geçenlerde buzluktan çıkardığım fasulyeyi pişirdim. Ama tadı hiç hoşuma gitmedi. Bundan sonra buzluktan çıkardığım fasulyeyi önce haşlayıp, suyunu döktükten sonra yemeğe ilave etmeyi düşünüyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ne hata yapıyorum, az mı pişiriyorum.Anlayamadım.

Birde sormak istediğim biz iki kişilik bir aile olduğumuz için aldığımız bir çok sebze fazla geliyor. Az almak istiyorum ama pazarcılar vermiyor. 1 kilo pırasa alıyorum , hepsini pişirmek zorunda kalıyorum. Sonrada 1 hafta boyunca pırasa yiyiyoruz. Acaba pırasa, ıspanak, karnıbahar, kereviz vb sebzeler çiğ olarak buzluğa atılırmı

teşekkürler :D

pistol
01-10-2005, 10:44 PM
Bas tarafdaki Yasemin Ozturk'un yazdiklari oldukca bilgi verici, butun mesajlari okursaniz bazi sorulariniza cevap bulabilirsiniz.
Ben bu konuda fazla uzman degilim ama yine de bazi onerilerim olabilir. Ben buzlugu en cok et urunleri icin kullaniyorum. Etleri pisirecegim sekilde parcalayip sevdigim baharatlar, biber salcasi ve ozellikle de zeytin yagi ile karistirarak bir yemeklik kisimlara bolerek buzdolabi posetlerinde sakliyorum.
Bence sebze ve meyve turundeki urunleri ya da pismis yemekleri sakladiginizda tadinin bozulmamasi icin hava ile temaslarini kesmek gerekir. Sebzelerinizi kavanozlara (plastik daha guvenceli olabilir) koyup saklayabilirsiniz. En ust kismina sebzelerinizi kaplayacak kadar zeytinyagi ilave ederseniz daha guzel olabilir. Kavanozu tamamen yagla doldurmamak icin sebze donduktan sonra uzerine yag eklemeniz mumkun olabilir.
Turkiye de sebze meyve cok ucuz oldugundan pazarcilar az miktarda satmiyorlar. Biz de bunu kabul edip caresiz fazla aliyoruz. Birlik olmayi ogrenebilsek onlarda istedigimiz kadar satmaya razi olabilirler. Yine de Turkiye'de oldugunuza sukredin, bizim gibi yurtdisinda olsaydiniz bir adet ayvaya 1 dolar odemek zorunda kalabilirdiniz (onu da bulabilirseniz).

zumra
01-11-2005, 03:03 PM
bende birkaç öneride bulunmak istedim. patlıcan ve kırmızı biber salatasını çok sevdiğim için bu sebzeleri közleyip kabuklarını ayıklayıp iyice suları süzüldükten sonra buzluğa koyuyorum. hazırlamak istediğimde sabahtan çıkarıp süzgece koyuyorum akşama kadar buzu çözülmüş oluyor. ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor, emin olabilirsiniz. fasulye konusunda çok şikayet var gibi geldi bana, ben taze fasulyeyi ayıklayıp yıkayıp iyice kuruladıktan sonra buzluğa koyuyorum. tadında bir değişiklik yada bozulma olmuyor. domates koymayı çok sevmiyorum çünkü yemeğe eklediğimde çok sulanıyor ben domatesi konserve yapmayı daha çok seviyorum. geri kalanlar ise hepinizin de bildiği gibi barbunya, bezelye, sigara böreği, yaprak sarma, meyve (vişne, çilek) vs.
hepinize sevgiler

eda
01-12-2005, 11:33 PM
yasemin,
sivri biberi senin dedigin gibi koydum ama cözününce sanki burusmus gibi oldu gerci k1zart1nca tad1nda bi degisiklik olmadi ama merak ettim seninki de öyle mi oluyor belki ben hemen cözünmesi için aceleci davranmis olabilirim.birde lahana nasil saklan1r bilen var mi? çig olarak denedim çözününce garip oldu.
sevgilerimle..

yaseminozturk
01-12-2005, 11:36 PM
ben sivri biberin cozulmesini beklemiyorum.
elimle biraz ovalayip parcalanmasini sagliyorum posttekilerin. sonrada alacagim kadarini alip direkt isinan yaga atiyor ve kavurmaya basliyorum.

cozulunce porsumus gibi gorunuyor olabilir ancak dedigin gibi tadi bozulmaz.

sevgiler

yasemin

pistol
01-13-2005, 06:27 AM
Bildigim kadariyla dondurulmus gida maddelerinin cozulmesi gerekiyorsa buzdolabinin normal kismina alinarak cozulmeleri daha saglikli. Eger yaseminozturk'un biberde yaptigi gibi direk pisirebileceginiz bir gida maddesi ise o sekilde pisirmeniz daha uygun olacaktir. Ben kendim sebze dondurmuyorum ama dondurulmus urunlerden kullaniyorum, paketlerin ustundeki tariflerde dondurucudan ciktigi gibi pisirilecegi yaziyor.

hilal
01-26-2005, 08:10 AM
selamlar, mevsim munasebetiyle cokca portakal tuketiyoruz.
ancak bu portakallarin kabuklarini atmaya da gonlum elvermiyor.cok guzel sekillerde degerlendirilebildigini biliyorum.
kek ve pastalarda kullanilmak uzere hazirlaniyor veya recel vs. yapiliyor.
ben nasil yapildigini bilmedigimden daha once denemedim.
bu konuda malumati olan arkadaslar varsa tarif ederek yardimci olurlarsa sevinirim.
tesekkurler..

hatice
01-26-2005, 08:26 AM
hilal, geçen aylarda portakal ağacı'nda sevgili gulcin portakal şekerlemesinin nasıl yapılacağını anlatmıştı. aşağıdaki adresten bakabilirsin istersen.
http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/11/misket_kurabiye.html#c2829949

rabia b
01-28-2005, 11:37 AM
merhaba arkadaşlar ben portakalağacını sürekli takip ediyorum ve cok şey öğrendim. bu forumdada pistol özellikle senin tariflerin cok güzel bu forumda senden ve Yaseminden dondurulmuş yiyeceklerle ilgili cok şey öğrendim yazan herkese teşekkürler... ben hazırlamayla uğraşamıyorum ama pek cok sebzeyi kayınvalidem hazırlayıp veriyor bende dondurucuda saklıyorum.benim merak ettiğim birşey var kurabiye hamuru icinde kabartma tozu olduğu icin dondurucuya konmaz demişti kayınvalidem. koyan varsa söylerse sevinirim. bir arkadaş hamurişlerinden kalan 1/4 kısmı dondurucuya koyduğunu söylemiş buna mayalı hamurlar ve kabartma toz bulunan şeylerde dahil mi? gercekten cok faydalı oldu bu bilgiler tekrar teşekkür ederim...

pistol
01-29-2005, 12:09 AM
Mayali hamurlarin dondurulup saklanmasinda hic bir sakinca yok, sadece firina koymadan once oda sicakligina gelinceye kadar disarida bekletmeniz gerekir. Geceden buzdolabinin normal bolumune koyup yumusamalarini saglarsaniz sabah uzun sure beklemenize gerek kalmaz. Bazi hamurlarin ozellikle buzlukta dinlendirilmesi gerektigi tariflerde veriliyor (talas boregi,kruasan v.b.) ve ayrica dondurulmus olarak satilanlar da var (Turkiye'de milfoy en iyi ornek). Kabartma tozu ile yapilanlari ben hic dondurmadim ama bir sakincasi oldugunu sanmiyorum cunku kurabiye turunde dondurulmus urunlerin de satildigini gordum. Yalniz bu urunler genelde kati yag ve yumurtalarin bulundugu dolaplarda satiliyor, yani tam dondurulmus degil. Bu konuda baska bilgisi olan vardir sanirim.

yaseminozturk
02-08-2005, 08:40 PM
kabartma tozu iceren kurabiye pogaca turu yiyecekler dondurulabilir.

tecrube ile sabit.

02-09-2005, 08:30 PM
sevgili arkadaslar,

Benim bir kac gun sonra musafirlerim var, bugunden uzum yapragi sarmasini yapmak istiyorum.Sorum su, pisiriptemi derin dondurucuda muhafaza ediyim yoksa pisirmedenmi? Nasil saklarsam daha taze olur buzluktan cikardigimda?
tesekkurler

gonul topcu
02-09-2005, 09:17 PM
benim tavsiyem pişirmeden dondurman ben sarma yaptığımda genelde fazla yaparım fazlasını dondururum gerektiğinde pişiriyorum güzel oluyor

munise
02-18-2005, 12:43 PM
arkadaşlar dolmalık biber derindorucudan çıkardıktan sonra çözülmesini beklemeliyimiz, yoksa hemen pişirebilirmiyiz...

Aşkın
02-19-2005, 10:35 AM
Merhabalar dondurucu nimetinden hepimiz faydalanıyoruz demekki. Ben çok bilgili değilim bu konuda ama 10 aylık evliliğim süresince edindiğim deneyimleri aktarayım. 1) Taze fasülyeyi yıkayıp ayıkladıktan sonra dometesle (istenirse yeşil biber de eklenebilir.)kavuruyorum.Renkleri dönene kadar.Soğuduktan sonra poşetliyorum. Hem daha az yer kaplıyor hem daha kısa sürede pişiyor. Pişirirkende soğan yağ çok az salça biraz su.
Buzu çözülmeden tencereye atıp kapağını kapatın. Pişerken çok karıştırmayın. Aynı taze gibi oluyor. Koku falanda olmuyor. 2) Dolma yaptığımda artan içi de buzlukta saklıyorum. Buzu çözülünce oda yeni yapılmış gibi. 3) haşlanmış nohutu zaten biliyorsunuz. Birde düdüklü tencereniz varsa olay tamam dır. 4) Yazın bolca meyvede koymuştum. Kayısı vişne çilek kızılcık erik. Kompostu çok güzel oluyor. Ramazanda akşam yemeklerinde vazgeçilmez bir tat bence. Sadece çilek lerde buzu çözülünce bir pörsüme oldu kompostuta belli olmuyor ama başka türlü yenmez herhalde. Bu yaz daha az koyacağım nasib olusa. 5) Ayıklayıp bamya ve bezelye koydum. Yarımşar kiloluk yaptım poşetleri. Tam kararında oluyor. 6) Kızartılmış yeşil biber çözülünce ve üstüne sosla çok güzel oluyor. Taze gibi. Birde o büyük kırmızı biberleri ben fırına koyuyorum. Yıkayıp bir tepsiye yağ koymadan pişiriyorum. Zaten piştiğini anlıyorsunuz. Kızarıyor. kabuklarını soyup suyunu süzüp poşetleyebilirsiniz. Sirkeli zeytinyağlı sarımsaklı harika salatalar oluyor. 7) Balık saklayabiliyorum ayıklayıp yıkayıp. 8) Hani Haticenin minik lahmacunları vardı. O iç malzemesinide saklayıp yine lahmacun için kullandım çok güzel ve çok çabuk oldu.9) Kıymayı köfte şeklinde saklamak da çok büyük kolaylık oluyor. 10)Sigara böreği ve bayat ekmekleri deneyebilirsiniz. 11) Bu site sayesinde çok ama çok şeyler öğrendim. Hepinize çok teşekkür ederim. Biz iki kişilik değil kocamn büyük bir aileyiz. Sevgiler.

04-21-2005, 02:44 PM
yeni üyeyim.bu bölümde gerekli ve bi okadarda faydalı bilgiler veren arkadaslara tşk.ama benim bildigim kadarıyla nofrost buz dolaplarında marka ve modelde saklama kosullarını etkiliyor.bazı yiyecekler çiğ olarak saklandıgında sorun olmuyor ama bazı dolaplarda sebzeler kokuyor.bu konuda bilfisi olan arkadas varsa bildiklerini paylasabılır mi? (ece)

bal
04-21-2005, 08:04 PM
merhaba arkadaşlar, elimde mehveş cerrahoğlu tarafından hazırlanmış yemek tarifi kitabı var. İçinde gıdaların derin dondurucuda nasıl saklanacağına dair bir kısım var. Sizler için buraya yazıyorum.
TAZE SEBZELER
1- yeşil biber ve soğan haricindeki bir çok sebzenin dondurulmadan önce kaynar suya birkaç dakika atılıp çıkarılması gerekmektedir.

Dondurulmadan önce sebzelerin haşlanma süreleri.
Lahana: 1,5 dak.
Havuç:3-5 dak. arası
Karnıbahar+kereviz: 3 dak.
Yeşil fasulye:2-3 dak.
Patlıcan:4 dak.
Bezelye:2-3 dak. Kabak:1 dak.
Haşladığınız sebzeleri hemen soğuk suyun içine atın ve kağıt havlu yada temiz bir bezle kuruladıktan sonra derin dondurucuya yerleştirin.
2- Patatesin dondurulmadan önce pişirilmesi gerekmektedir.
3- Kızartılmış veya pane edilmiş gıdaları dondurmaktan kaçının. Bu gıdalar dondurulduğu zaman lastik gibi olurlar.
4- Yiyecekleri aliminyum folyo yerine plastik poşetlerde dondurmayı deneyin.

Muhsine
04-28-2005, 08:16 PM
Merhaba Arkadaslar,
Eve herkes birbirinden habersiz patates alinca elimde kilolarca patates kaldi. Patates kroket yapayim diyorum ama derin dondurucuda nasil saklamam gerektigini kestiremiyorum. Sekil verip yumurta ve galete ununa bulayip o haliyle mi dondurmaliyim yoksa kizartip mi?
Ayrica patates baska hangi sekillerde dondurulabilir? Mesela kizartmalik dograyip oldugu gibi buzluga koysam zarari olur mu?
Simdiden yardimlariniz icin tesekkurler.

betul
04-28-2005, 09:24 PM
Sakin yapma,yani patatesi cigden buzluga sokma.Kararip yumusayip ,berbat bir sey oluyor.Muhakkak bir islemden gecir,bir sekilde pisir.Selamla..

MIRACLEZ
06-30-2005, 02:52 PM
SLM
BENIM OGRENMEK ISTEDIGIM KURABIYELERDE,HAMURLARDA KABARTMA TOZU VE MAYA KULLANILMIS OLSA DA DEEPFREEZE DE SORUN OLMUYOR DENIYOR.ANCAK YUMURTA KULLANILDIGINDA DONDURULMAZ DIYE DUYDUM.NE KADAR DOGRUDUR.BILGILENDIRIRSENIZ SEVINIRIM.TESEKKURLER... :)

hamide
06-30-2005, 07:38 PM
merhaba
bende bu sitenin yeni üyelerindenim ben kalan bütün hamur islerimi posetleyip dondurucuya atiyorum gerektiginde 2,3 saat öncesi cikarip firinda isitiyorum ayni taze gibi oluyor .

sukran.unal
09-06-2005, 09:07 AM
GÜNAYDINLAR , Konulara fırsat buldukça bende katılmaya çalışıyorum ve bildiklerimizi paylaşmaktan çok keyif alıyorum. benim evim dublex olduğu için bodrum katımda derin dondurucum var dört çekmeceli ve her zaman bende mevsime göre malzemeler koyarım yeşil fasulye barbunya bezelye yi ilk koyacağım zaman dolabın tarif broşürü vardı ve mutlaka ona uyularak konulması gerektiğini yazıyordu bende öyle yapıyorum ve o hiç hoş olmayan tatasla olmuyor. bu üç sebze yi önce tuz atılmışkaynar suda 2-5 dakka (fasulye barbunya 5 dakika bezelye 3 dakika haşlanıyor ben bunun için temiz bez torba diktim birer pişirimlik kadar haşlayıp hemen süzerek alıp çeşme altında akan soğuk su dolu bir kaba boşaltıyorum ve süzgeçle alıpbez serilmiş tepsiye yayıyorum bez suyunu emince saklama kaplarına doldurup dolaba atıyorum bu işleme şoklama deniyor sebzelerin üzerinde çokince bir buz tabakası oluşuyor ve bu o kötü kokunun oluşmasını önlüyor arkadaşlar bu işlemi gözünüzde büyütmeyin inanın çok zaman alan bir şey değil domatesi rendeleyip küçük plastik saklama kaplarında yada yina soyup menemen harcı gibi hazırlayıp çok az yağda soteleyip de saklayabiliriz. ben de et alıp kıyma yaptırdığımda mutlaka sulu köfte ve ızgara köfteler hazırlar dolaba paketler halinde atarım .sigara böreği, patates kroket ,yeşil biber çiğden koyup ama çıkartıldığında çözülmesini beklemeden kızartmalısınız çünkü çözülürken rengi kararıyor. hafif kırıntılayıp kızartmaya atılarak tüketmeli şu an aklıma gelenler bunlar tekrar görüşmek üzere arkadaşlar salıkla kalın.

marfan
12-01-2005, 01:11 AM
arkadaşlar aranıza yeni katıldım.mesajlarınızı okudukça ve çevremdekileri gördükçe hayretler içinde kalıyorum.herkez yemek saklama derdinde.neden sağlığınızla oynuyorsunuz. lütfen beni mazur görün ama bizim midelerimiz çöp kutusu değil.
eşim bu hususta çok titizdir.29 yıllık evliyim,evliliğim kadar çalışma hayatım var bir gecede artık yemek yemedik.yemedik derken atmadıkta herzaman yetecek kadar pişirdim.akşam işten gelince yemeğimi yapardım ve yerdik.öğlende eve gelebiliyorsk.öğlenede yetecek kadar pişirirdim.
sadece bir akşam önceden köfte hazırlar.kapalı kutuda buzdolabına koyar ertesi akşam pişirip yerdik.
bende tarhana,turşu.pekmez,erişte vs.gibi kışlık hazırlıklarımı yaparım ama hiç sebze koymam dondurucuya.ne gerek var maşallah ülkemizde yazında kışında çokkkk sebze ve meyva var.hem böylece kışın yaz sebzelerini,yazındakış sbzelerini özleyerek daha iştahlı bıkmadan yiyoruz.kışın hiçbirzaman domates,biber,salatalık vs.sebzede almam.
evime bu güne kadar salam ve sosis girmemiştir birtek sucuk yiyoruz oda çok güvenilir bir yerden eşim topluca alır.
bir iki kez oda denemek için hazır çorba aldım yenilmediği için döküldü.mis gibi tarhana çorbası,pirinç,şehriye,domates çorbası yapmak zaten fazla vaktimi almıyor.onu taze yemek varken kaba koy dondur çıkar çıkar ısıt bence daha zor.
pakette puding almak yerine aynı malzemeleri karıştırarak bazende meyva suları ile puding hazırlıyorum.ekmeğimi kendim yapıyorum bayatladıklarında kızartarak.papara yaparak değerlendiririm.hiçbirşeyi atmam.
etimi haftalık alırım en fazla 1 hafta durur dondurucuda.
geçenlerde bir arkadaşım anlatıyordu.hemde gururlanarak dolma,karnıyarık,menemen,kizartma,börek,kek vb.şeyleri yaparak dondurucuya koymuş marta nisana yetecek kadar yaptım diyor insaf arkadaşlar eylülde yapsa nisana 8 ay var.yiyeceklerin saklama süreleri var ki ben o süreleride çok buluyorumet:2-3 ay,balık:2-3 ay,kıyma:1 ay,tavuk:1-2 ay sebzeler2-3 ay.meyva 2-3 ay .
inan gezmeye gittiğimde eskiden sevsrsk yediğim börek.kek gibi şeyleri artık yemiyorum 3 aylık börek 2 aylık kek dondurucudan çıkarılmışısıtılıp getirilmiş keşke sadece bir kek çırpıp taze taze ikram etse severek yenilse.
arkadaşlar lütfen beni yadırgamayın.kendimi övmek gibi bir niyetim yok sadece sizleri düşünüyorum piştikten aylar sonra yenen o yemekler mutlaka vücudunuza bir zarar veriyordur.kendinizi düşünmüyorsanız çocuklarınızı düşünün.
eskiden çamaşır,bulaşık makinası yoktu elimizde yıkıyorduk.elk.süpürgesi ,mikser vs.yoktu.şimdi kadınların işlerini kolaylaştıran birsürü alet var.kaloriferli ev yoktu birde soba yakıyorduk.hazır bez yoktu bezde yıkıyorduk.sizde bunları yapın demiyorum ama yemeğinizi taze taze günlük yapı bakın her yaptığınız daha lezzetli olacak.daha severek yiyeceksiniz.ocaktan yeni alınmış mis gibi dolmanın kokusunu,tarhananın mis gibi kokusunu duyarak yemenin tadıda bir başka.
bunlar naçizane benim düşüncelerim.hak verirsiniz veya vermezsiniz.
ama biraz düşünün derim....................
sevgiler

deniz488
12-02-2005, 03:19 PM
SEVGILI MARFAN,Cok onemli konuya parmak basmıssın,bu konuda malesef bilincli degiliz. Herkes buna bende dahilim, atıyorum dondurucuya ama bir yandanda hep korkuyordum. Cok uzun sure tutmuyorum ama 3-5 ay duran seyler vardi dogrusu.Et,meyva gibi seyler.Artik buna dikkat edicem,cok sagol.

BENAN
12-02-2005, 03:38 PM
marfan...butun yuregımle desteklıyorum....calıstıgım halde hergun taze yapıyorum yemeklerımı...hazır corba...tabletler vb...seylerı evıme sokmuyorum...hazır koftelerı...mesala pınarın ısıt ye tur seylerını hele hıc...her seyı kendım yapıyorum...sıcacık ve taze...bırtek az mıktarda olsa sebze koyuyorum dondurucuya...oda fasulye bezelye bamya....o kadar...onda da sen haklısın galıba...ama sebzeler elımın altında olsun ıstıyorum...marfanın dedıgı gıbı...sımdı kadın olmak cok kolay...hep soruyorlar nasıl boyle temız ve duzenlı olabılıyorsun dıye...ıyıde bulasık makınası camasır makınası fırın var...gecen gun karnı yarık yaptım...15 dak mı almadı...pılav bır okadar zaman alıyor....bırde mercımek corbası koydum...o zaten kendı pısıyor....aaaa...nasılda yaptın bu kadar yemegı denıldı...

saglıgımız oldugu muddetce...sevgı ıle her sey cabucak oluyor....marfan haklı....hazır yıyecek tuketmeyelım...ınanın zaman almıyor yıyecekler...vucudumuzun...hele hele cocuklarımızın daha cok ıhtıyacı var sıcak ve tazecık yemeklere...eternety'nını en kucuk yemek tencerelerınden aldım...3 kısılık yemeklerımı hemencecık yapıyorum....sevgıler hepınıze...

dolunay-izmir
12-02-2005, 03:39 PM
marfancım çok haklısın belli başlı dondurduklarım var ama bunu en aza indirmek daha iyi olur herhalde

dolunay-izmir
12-02-2005, 03:43 PM
hazır yiyecek olayına zaten karşıyım yok hazır dondurulmuş patates köfte pizza bunları zaten tasnif etmiyorum bırakın dondurulanları diğerlerinin bile sağlıklı olduğunu sanmıyorum.içlerinde bir dünya katkı maddeleri oluyor.reçelimi,eriştemi,tarhanamı kendim yaparım .bu arada tarhanayı yaparken ortam yeterli ölçüde steril olmayabilir iyi pişirmek gerekirmiş.

nazife1
12-02-2005, 03:58 PM
yazdıklarının hepsine katılıyorummmmmmmm, gerçekten çok haklısın, bende asla buzluğuma sebze meyve börek kek türü asla birşey yapmadım yapmamda, dediğiniz gibi herşeyi taze yemek daha sağlıklı.

marfan
12-02-2005, 11:26 PM
deniz488,benan,dolunay ve nazife hepinize teşekkürler arkadaşlar.gerçektende 1-2 saat içinde 3-4 çeşit yemek hazırlanabiliyor.bir kek çırpmak 15 dakika sonrasını fırın hallediyor.
bu hususta herkezin bilinçlenmesi gerekli.bazı arkadaşlar araştırıp soruyor öğreniyor bazılarıda araştırmadan yanlış yapıyor.
bu arada, hazır dodurulmuş gıdalarda mutlaka üretim tarihine bakın üretim tarihi olmayanları almayın.
en tehlikeli olanlar tavuk ve tavuk ürünleri
et ve et ürünleri
dondurma ve süt ürünleri
üzerinde malzeme (Özellikle mantar) olan pizzalar
birde yıkayıp temizlemeden hiçbirşeyi şoklamayın
sebze ve meyvaların yıkama şekillerinden başka bir konuda sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.tabii bilen ve uygulayan arkadaşlar vardır eminim.bilmeyenlerde öğrenmiş olurlar.

mbemine
12-03-2005, 09:12 AM
Ne kadar güzel bir konuya değinmişsiniz.Size kesinlikle katılıyorum.Eşim ve ve ben de yiyecek saklama olayına kesinlikle sıcak bakmıyoruz.Her mevsim için yeterince sebze var diye düşünüyorum.Peki stoklamak niye.Zaten Allah bize kış için gerekli sebzeleri kışın, yaz için gereklileride yazın vermiş.
Dediğiniz gibi puding ve diğer sütlü tatlıları asla satın almam.Çok şükür çogunu yapabiliyorum.Hazır çorba, et su tableti, alkollu ve asitli içecekler, sigara evime asla giremez.Hayat benim hayatım, asla riske atmam ve dolayısıyla kıymetini en çok benim bilmem lazım diymi.Bu herkes için geçerli.Mümkün olsa kendi sebze ve meyvelerimi bile kendim yetiştirmek isterim.İnşallah bir gün oda olur.Geçimini tarımla sağlayan bir ortamda büyüdüğüm için, sebzelerin nasıl ne şartlarda yetiştirildiğini biliyorum.Bu yüzden tek idealim bahçeli bir eve sahip olup organik sebzeler ve meyveler yetiştirmek.
Sevgiylerimle..

creamy
12-03-2005, 10:00 AM
Sevgili marfan dondurucu konusunda söylediklerine tamamen katılıyorum.Buzluğa giren herşeyde bir tat, farklı bir koku oluyor. Hemen anlaşılıyor taze olmadığı. Ve donduran hanımların birşeye dikkat etmesini istiyorum, Türkiye'de elektrikler çok sık kesiliyor ne yazıkki ,eğer 3 saatten fazla sürerse kesinti mutlaka buzluktaki herşeyi ya hemen kullanacaksınız ya da atacaksınız. Çünkü çözülüp tekrar donan besinler bir sürü mikrop barındırıyorlar. Herkese sevgiler...

marfan
12-03-2005, 02:59 PM
MBEMİNE,CREAMY desteğiniz için teşekkürler paylaştıkça güzel şeyler çıkıyor.ben elektrik olayını düşünmemiştim çünki jeneratör var.ama 2-3 saatlik bir kesinti bile bazen yeterli olabiliyor.teşekkürler creamy hatırlattığın için.
mbemine,inan benim söylemek isteyipte söyleyemediklerimi sen dile getirmişsin,keşke imkan olsada kendimiz yetiştirerek gönül rahatlığı içinde lezzetli gıdalar yiyebilsek.
bu arada bende bursalı sayılırım bursa geliniyim..
bu konu hakkında fikirleri olan arkadaşlar paylaşarak en iyisini bulmaya çalışalım.

ayseaksu
12-03-2005, 07:03 PM
sevgili marfan doğru söylemişsin, iyi söylemişsin de benim ki gibi, kış sebzelerinden sadece ıspanakı yiyen eşleri olanlar ne yapsın?. böyle bir durumda yemek yapmak tam bir işkence.. akşama ne yapayım, onu yapsam yer mi, bunu yapsam ne der, diye düşünürken fenalık geliyor bazen..
işte böylesi zamanlarda dondurucuda ki sebze yetişebiliyor imdadıma...ne yapayım??..

marfan
12-03-2005, 07:25 PM
sevgili ayşeaksu,zannetmeki sadece senin başında ,aynı dert bendede var.yediklerinden daha çok yemedikleri.
zaten koymayın demiyoruz.sağlığa uygun bir şekilde hazırlayıp çabuk tüketin diyoruz.
o konu için ayrı bir başlık açtım oradan takip edebilirsin.

missinem
06-24-2006, 12:17 AM
nofrostta olupta tadı değişmeyen en güzel şey közlemeler.patlıcan ve kırmızı biberi közleyip kışın yemesi çok rahat hem kırmızı etli biberi kahvaltıya çıkarıp beyaz peynirle ikram etmek bi harika ... :wink:

derya a
07-15-2006, 10:12 PM
arkadaslar ispanagida derin dondurucuya atabilirmiyiz acaba deneyen varmi

B@Nu GöKşİn
07-15-2006, 10:36 PM
derya a
konmaz güzel olmaz ama buharda pişirip koyabilirsin veya börek içi olarak kullanmak ıstıyorsan içi hazırlayıp da dolaba koyabilirsin ama çiğ koyma bence güzel olmaz
kolay gelsin

canımcım
07-16-2006, 11:18 AM
evet derya a bencede guzel olmaz,bence mıssınemın dedıgı gıbı en ıyı kozlemeler saklanıyor.bırde eklemek ıstedıgım kıymayıkoftelık hazırlayıp buzluga koyup ıstedıgın an cıkarmak,haslanmıs;mısır,bezelye,dogranmıs sogan,nohut,fasulye....suan aklıma gelenler bunlar..bence nofrosta veya dıfırıze ılk once konması gerekenler bunlar...

naside
07-17-2006, 01:54 PM
merhaba ben ıspanağı dondurucuda saklıyorum.çalıştığım için her zaman ıspanak alıp yıkamaya zamanım olmuyor.zaten üç kişi olduğumuz içinde 1 kilo ıspanak çok fazla geliyor.o yüzden 1 kilo alıp yarısını pişiriyorum kalanını iyice süzdürdükten sonra poşetleyip çiğ olarak saklıyorum.pişireceğim zamanda donmuş olarak tencereye atıyorum.zaten çiğ olarak konmuş bütün sebzelerin çözünmeden kullanılması gerekiyor.böylece tatlarında hiç bir değişiklik olmuyor.
ayrıca maydonoz ve dereotunuda dondurucuya koyuyorum çok pratik oluyor.hatta kırmızı ve yeşil biberleri doldurup öyle poşetliyorum.işten gelince hemen tencereye dizip su koyup pişiriyorum.
domatesi bütün olarak koyuyorum.dondurucudan çıkarıp suyun altına tutunca kabukları hemen soyuluyor ve kesme tahtasının üstünde çok kolay doğranıyor.sulanmadan donduğu içinde tadında hiç değişiklik olmuyor.
ayrıca katı gıdalara yeni geçmiş bebeği olanlarada önerim yaptığınız çorbaları buz kalıplarına döküp dondurup sonra poşetlemeniz.bunu bu şekilde altı hafta tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.hem her an elinizin altında hazır çorbanız olur.hemde beklememiş taze çorbalarınız olur.
bazende erik domatesi denilen susuz domateslerden alıp rendeleyip buz kalıplarında donduruyorum.daha sonra poşetleyip lazım olduğunda kullanıyorum.2-3 kalıp bir domatese denk geliyor ve çalışanlar için çok pratik
herkese sevgiler

Aulona
07-19-2006, 09:18 AM
Merhaba arkadaşlar,
Ben kışın kullanmak üzere bol miktarda rendelenmiş domates saklamak istiyorum.Acaba nasıl yapabilirim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

ulusal
07-19-2006, 11:11 AM
merhaba aulona domates saklamakla ilgili çok yorum ben domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğruyorum birer yemeklik buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atıyorum kullanımı ve hazırlanması bana en kolay bu şekilde geliyor

canımcım
07-19-2006, 06:05 PM
SEVGILI AULLONA,BENDE DOMETESLERI KABUKLARIYLA GUZELCE YIKAYIP 2YE 3 E BOLUP RONDADAN GECIRIYORUM VE B.DOLABI POSETLERINE TEK YEMEKLIK SEKLINDE SAKLIYORUM..

PAROL
07-20-2006, 08:46 AM
bende birazını rondodan geçiririm bikısmınıda küpküp doğrayıp içne sivribiberde koyuyorum buzdolabı poşetinde saklıyorum sonra çözdürmeden direk yemeğin içine.

naside
07-20-2006, 02:35 PM
BEN KAÇ GÜNDÜR FORMU OKUYORUM AMA ATLADIYSAM VE AYNI SORUYU SORUYORSAM LÜTFEN YÖNLENDİRİN.
BEN ÇALIŞAN BİR BAYAN OLDUĞUM İÇİN TAMAMEN DONDURUCUYA BAĞIMLI YAŞIYORUM.BENİM SORUM DONDURUCUDA KEK SAKLAYAN VARMI.VARSA SONUÇ NASIL OLUYOR.TEŞEKKÜR EDERİM

PAROL
07-20-2006, 02:41 PM
hamur işleri ve saklama yöntemleri başlığına bakabilirsin dondurucuda saklanıyor ayrıca keki aleminyum folyoya sararsan oda sıcaklığında 1 haftadan fazla dayanıyor

nurıye
07-25-2006, 10:59 AM
SEVGILI AULLONA,BENDE DOMETESLERI KABUKLARIYLA GUZELCE YIKAYIP 2YE 3 E BOLUP RONDADAN GECIRIYORUM VE B.DOLABI POSETLERINE TEK YEMEKLIK SEKLINDE SAKLIYORUM..

Salihacım kabukları ile doğrayıp dondurduğun domatesler pişerken kabuklar çorba ve yemeklerde tencerenin üst kısmına toplanmıyor mu?

Reyhan-02
07-25-2006, 03:02 PM
Merhaba bir kac hafta once araniza katildim. Bugun ilk mesajimi yazmak istedim.
Ben dondurucuda kek saklıyorum. Kullanmak istedigim zaman su ana kadar hic bir sorun olmadi. Ayrica ilk kez ispanakda sakladim. Yikayip buyuk marketlerde satilan sebze kurutucu kaplarda kuruttuktan sonra butun yaprak olarak buzlukta sakladim. Kullanmak istedigim zaman cozdurmeden bicakla dograyarak kullandim. Bence pratik oldu. Tadinda farklilik hissetmedim.

canımcım
07-26-2006, 11:46 AM
NURIYECIM,RONDADA KIYDIGIN ICIN BAYAGI EZILIYOR,AYRICA HIC GORUNMESIN ISTERSEN EGER DAHA UZUN SURE KIYARSIN RONDODA.BUGUN BUZLUKTAKI DOMATESINLE PIRICLI ETSULU DOMATES CORBASI YAPTIM MESELA BAKTIM KABUKLAR USTTE ÇOK TOPLANMAMIS AMA BIRAZ VAR TABII.GORUNTUDE VE TADINDA BIR BOZUKLUK YOK KOYMADAN KARISTIRIRSAN EGER OZLESIYOR TEKRAR.
REYHAN-02 HOSGELDIN CANIM ARAMIZA,BENDE KEK KOYUYORUM DIFIRIZE SEN DILIMLEYIPTEMI KOYUYORSUN ACABA?BIRDE ISPANAGI HIC DENEMEDIM AMA KISIN DENICEM NASIPSE ..PİŞİRİRKEN TADINDA FARKLILIK YOKDEDIN ACABA GORUNTUDE BIR BOZUKLUK VARMI?TESEKKURLER ..

Reyhan-02
07-26-2006, 12:02 PM
CANIMCIM tesekkur ederim.Keki dilimlemeden koyuyorum. Ama butun olunca cok yer kaplayacagindan bazen buyuk parcalara bolerek koyuyorum. Dondurucunun durumuna gore degisiyor. pogaca, borek, simit turu hamur islerini gerek hamur olarak gerekse pismis olarak sakliyorum. Sonuc cok iyi.Hatta eger bir-iki misafirim gelecekse. dondurucudan cikardigim minik hamurlari hazirlayip bazen bir tepside 2-3 cesit birden pisiriyorum. Cok buyuk kolaylik oluyor bana.
Ispanagin renginde de bir degisiklik olmadi. Aksina bana sanki daha yesil kaldi gibi geldi.

naside
07-26-2006, 12:07 PM
evet ıspanağı bende yıllardır koyarım dondurucuya.çok kolaylık oluyor.bende bütün koyuyorum ama çıkarında doğramıyorum poşeti biraz sıkıştırınca zaten kendisi kırılıyor.doğrama esnasında çözünebilir bu da tadını değiştirebilir.o yüzden poşetle kırıp dunukken atıyorum tencereye çokda güzel oluyor.

Reyhan-02
07-26-2006, 12:14 PM
Naside bende soyledigin sekilde yapayim istedim ama ben koyarken az yer kaplasin ve donunca kirilmasinlar diye ustuste yerlestirerek koymustum. O yuzden yapamadim. Ama benimkilerde cozulmedi. Cikardiktan sonra kiymasini hazirlayana kadar beklettim. Sonra sert olarak donmusken dikkatlice kestim.

naside
07-26-2006, 12:20 PM
reyhan 02 ben bazen yemeklik doğrayarak koyuyorum o daha da kolay oluyor.yanlız iyice kuru olması gerekiyor.buzlanmaması için.yemeğin soğanını kavurunca hemen atıyorum tencereye.sadece doğramaya vaktim olmadığında beklerse bozulacak diye bütün koyuyorum dondurucuya.

Reyhan-02
07-26-2006, 01:00 PM
Belki bu forum onun yeri degil. ama gidalar ve saklama kosullari olunca ilgilendirir diye dusundum. buyuk alisveris merkezlerinde sebze kurutma kabi diye birsey satiliyor. Plastik buyukce bir kap. Uzerinde cevirme kolu var. Kivircik, ispanak,maydanoz turu yesil sebzeleri yikadiktan sonra buna koyuyorum ve kurutuyorum ve budolabina-nofrosta koyup kullanima hazir hale geitiriyorum. Cok daha uzun sure dayaniyorlar. Ozellikle kivircik turu benim gibi salatalari islak sevmeyenler icin cok iyi. Fiyat olarakda cok ucuz. tavsiye ederim.

naside
07-26-2006, 02:09 PM
ben markette gördüm bir zamanlar toperver de de vardı ama çok pahalıydı.gerçekten işe yaramaz diye düşünmüştüm ama bu kadar iyiyse hemen alayım çünkü dondurucuya kuru koymak çok önemli.geçen gün vaktim yok diye maydonozları yıkayıp hemen koydum takır takır donmuşlar böyle durumlarda emeğime yazık diye çok üzülüyorum

canımcım
07-26-2006, 07:34 PM
ARKAASLAR BENDE TUPPERWAREVAR AMA HERHANGI BI SEBZE KURUTMADA OLUR BENCE COK FAYDALI....HEM BUZLUGA HEM DOLABA KURU KOYMAK ONEMLI CUNKU...TAVSIYE EDERIM..

ulusal
07-27-2006, 11:27 AM
arkadaşlar ben ıspanağı çok kısa bir süre haşlayıp buzluğa koyuyorum yemeği çok lezzetli oluyor

naside
08-01-2006, 03:47 PM
arkadaslar dondurucu haricinde kıs hazırlıgı neler yapıyorsunuz.ben 4 yasındaki ogluma dogal ve icerigi belli seyler yedirmek istiyorum kısaca herseyimi kendim yapmak istiyorum yardımcı olurmusunuz sevgiler

naside
08-01-2006, 03:49 PM
arkadaslar dondurucu haricinde kıs hazırlıgı neler yapıyorsunuz.ben 4 yasındaki ogluma dogal ve icerigi belli seyler yedirmek istiyorum kısaca herseyimi kendim yapmak istiyorum yardımcı olurmusunuz sevgiler

SNG
08-02-2006, 08:13 AM
TARHANA YAPABİLİRSİN,AYRICA MENEMEN DE OLABİLİR...

dastra
08-17-2006, 04:32 PM
Sevgili Naside :
ufaklık için ev eriştesi.bakliyatlı tarhana(içerisine nohut.fasülye.mercimek.bulgur.domates.biber .kırmızı biber.maydanoz.nane vs. konularak yapılıyor).konserveler.menemen.kaysı,elma kurusu yapabilir,meyvelerden çeşitli kompostolar hazırlayabilirsin.
Sağolsu annem bu dediklerim hep yapar oğluşuma...
kışın hiç meyve suyu ve hazır çorba almam...

naside
08-17-2006, 05:17 PM
teşekkür ederim bende tarhanaya nohut koyuyorum daha besleyici olsun diye ama diğer bakliyatları hiç duymamıştım.tadında bir farklılık oluyormu.eşim biraz seçicidirde.eriştemi fırsat buldukça yavaş yavaş kesiyorum zaten.şimdi ıspanaklı ve domatesli erişte kesicem.malum çocuklara ıspanak yedirmek baya bir zor oluyor.

G KARAHAN
08-18-2006, 12:36 PM
Menemen nasıl birşey,yemeğini biliyorum ama.Birde domatesli erişte nasıl yapılır?Bunlar bana yabancı konular, aydınlatırsanız sevinirim.

emine007
08-18-2006, 02:09 PM
G KARAHAN menemen kısaca az yağda soğanı pişirip üzerine ince doğranmış biber ilave edip biberleri öldürürsün.Ve küp doğranmış domatesleri eklersin.Baharatlarını katarsın.domates suyunu çekmeye başlayınca yumurta kırarsın ve cacıkla mükemmel olur.
Benim bildiğim menemen bu. :-)

naside
08-18-2006, 02:30 PM
erişte hamurunu yoğururken içine ya şalça yada domates rendesi koyup kırmızı bir hamur yapıyorsun aynene kesiyorsun.

G KARAHAN
08-18-2006, 04:15 PM
Ne kadar una ne kadar domates konabilir acaba sen nasıl yapıyorsun naside erişte yapmak istiyorum.İnsan ne güzel şeyre öğreniyor burda.
Emine 007 ben menemeni biliyorum zaten ama saklama yöntemi olarak düşünmüştüm.Soğan, domates ve biberleri sarartıpta dondurucuya mı koyuyorsun acaba?
Herkese iyi tatiller

naside
08-20-2006, 07:16 PM
valla ben unu göz kararı koyuyorum ama tek başıma zorlanmamak için 2 yufka yapacak kadar 2-3 yumurtayla 1 çay bardağı kadar şalça koyuyorum.bize uygun oluyor.damak tadınıza göre deneyebilirsin.menemenide yumurtası kırılacak hale getirip ya sıcakken kavonoza kapatıyorlar ya da ılıyınca buzdolabı poşetlerine koyup donduruyorsun.çıkınca ısıtıp sadece üstüne yumurta kırıyorsun.soğanlı dondurucuya konmaz diyenler olabilir ama soğanda kavrulduğu için tadında hiç değişiklik olmuyor.umarım yardımcı olmuşumdur.sevgiler

irema
08-22-2006, 09:25 AM
merhaba bende 1 senelik evliyim deepfreez benimde işime oldukça yarıyor ama ben genelde yaptığım pişmiş kek poğça doldurduğum dolmalar ve etleri koyuyorum.çalıştığım için sizin bu forumda paylaştıklarınız bana cazip geldi ve bende dolaba rondodan geçirilmiş soğan doğranmış domates falan koymak istiyorum.yalnız aklıma takılan bi soru var. :?: soğanı rondodan geçirdikten sonra sulanıyor.o suyunu ayırmakta epey zor gibi görünüyo.sizde o suyuyla birliktemi poşetleyip dolaba koyuyorsunuz?aynı sorum domates içinde geçerli doğrayınca suları akıyor, bu şekildemi poşetleniyor bana bilgi verirseniz bu akşam yapmayı düşünüyorum.teşekkürler

ulusal
08-22-2006, 09:36 AM
irema merhaba soğan hiç koymadım kokusunun dolaba sinmesinden korkuyorum nefret ederim buzdolabı kokusundan ama domatesleri kaseye doğruyorum sonra
kaşıkla poşetlere koyuyorum hiç sorun yaşamadım

irema
08-22-2006, 11:23 AM
ulusal cevabın için teşekkür ederim ama arkadaşlar soğandada hiçbir problem yaşamadıklarını söylemişler.açıkcası bende cesaret edemiyorum koku yaparmı acaba diye ama çalıştığım için bu soğanlar benim işime çok yarar.deneyenlerdende cevap gelir heralde.
kendine iyi bak

abam
08-22-2006, 08:48 PM
merhaba bende 1 senelik evliyim deepfreez benimde işime oldukça yarıyor ama ben genelde yaptığım pişmiş kek poğça doldurduğum dolmalar ve etleri koyuyorum.çalıştığım için sizin bu forumda paylaştıklarınız bana cazip geldi ve bende dolaba rondodan geçirilmiş soğan doğranmış domates falan koymak istiyorum.yalnız aklıma takılan bi soru var. :?: soğanı rondodan geçirdikten sonra sulanıyor.o suyunu ayırmakta epey zor gibi görünüyo.sizde o suyuyla birliktemi poşetleyip dolaba koyuyorsunuz?aynı sorum domates içinde geçerli doğrayınca suları akıyor, bu şekildemi poşetleniyor bana bilgi verirseniz bu akşam yapmayı düşünüyorum.teşekkürler

1 senelik evliyken (yani acemiyken) heveslenip domates koymuştum ama sonuç hüsran oldu benim için.çünkü posası bir tarafa suyu da bir tarafa ayrıldı ve acayip bir tat verdi yemeklere.soğan da aynı şekilde.biz sası oldu deriz o haline.eşim hiç beğenmedi.
yine de damak tadına kalmış birşey.bence birer poşet denemelik koyup 3-4 gün sonra kullan ve sonuca göre kendin karar ver.daha domatesin mevsimi devam ediyor nasıl olsa.

sevgiler.

CHiCeKPeRiSi
08-23-2006, 01:19 PM
Selam,

ben taze fasulye aldim koydum buzluguma, ve burde ne yaz ne de kisin o kadar olmus domates olmadigi icin yazin yine kisa bakarak daha iyi oldugu icin biraz domates aldim ve kabuklarini soydum ve torbalara koydum, kisin fasulyeyle pisirim diye ama cikarinca tencereye koydum altinida actim donu cözülsün diye ama sulandi normal mi ? yada baska ne yapabilirim aceba?

özgeyaşar
08-25-2006, 05:56 PM
bende 1 senelik evliyim ve geçen sene yani yeni evliyken acemiliğime denk gelerek taze fasulye koydum dondurucuya....çiğ olarak koydum.5 poşet fasulyemi ağız tadıyla yiyemedim.ilk denememi ramazanın ilk günüydü yaptım ve malum aç kaldık:)çünkü dehşet koku vardı sanki ilaç kokusu gibi....ve diğerlerinide denemeye çalıştım ama sonuç hep aynıydı....bu sene uzun araştırmalar sonucunda fasulyenin çiğ konulmayacağını öğrendim....ve bu sene sağolsun kayınvalidem 6 poşet kavrulmuş(yeşil biber ve domates ile)fasulye hazırladı bana...bir öneride benden olacak hazırlayacağınız kayseri mantılarını birer pişirimlik poşetlerde çiğ olarak saklayabilirsiniz.

sıla
09-18-2006, 09:00 AM
bir soruda ben sormak istiyorum; rondadan geçirilmiş domatesleri buz kalıplarına koyup donduktan sonra aynı buz gibi kalıp kalıp kullanabilirmiyiz ? yoksA kalıptan çıkartıp tekrar poşete falan koymak mı gerekir? bana sanki açıkta kalırsa buzlukta koku yapar gibi geliyor da.

gulanne
09-18-2006, 10:14 AM
sılacım onları dondurduktan sonra porsiyonlar halinde yine poşetlere koyup saklamalısın.yoksa dolabı bırak kalıpların bile kokabilir canım.

serafina
09-19-2006, 01:25 PM
arkadaşlar...

dün pazardan mısır aldım.hiç haşlamadan direk koydum.arkadaşım bana öğle tavsiye etti.. kuru olmasını ve haşlamadan direk koymamı kendisininde hep böyle yaptığını söyledi...
şimdi sizin yazdıklarınızı okudum haşlayıp konuyomuş..
acaba boşuna bekletmiyimmi.yoksa dursun kışın bir deneyimmi kararsız kaldım
ne yapayım......

irema
09-19-2006, 01:57 PM
arwen bende yaklaşık 15-20 tane mısır koydum deepfreeze bende çiğden koydum.bi sorun çıkacağını sanmıyorum.yapacağın zaman direk dolaptan çıkarır haşlarsın.

serafina
09-19-2006, 03:16 PM
teşekkürler irema..

birde ben patlıcanı karnıyarık gibi kızarttıp koydum geçen sene .ama patlıcanın acısı çıkmış birde çok kötü oldu .siz patlıcanı nasıl koyuyorsunuz...

meltem pamuk
09-27-2006, 09:01 PM
MERHABA PORTAKAL AĞAÇI AİLESİ BU SİTEYE BAYILIYORUM KENDİ KÜLTÜRÜMÜZDEN KENDİ DAMAK TADIMIZDAN.ANNEMİN YEMEKLERİNİN BİRAZDAHA GELİŞMİŞİ.SAHURDA HAZIRLADIKLARINIZI PAYLAŞIRMISINIZ.HERKESİN RAMAZAN AYI MÜBAREK OLSUN.İYİ AKŞAMLAR.

aron
09-27-2006, 09:32 PM
serafina ben yapmadım ama duyduğum bişeyi söyleyim. Patlıcanları karnıyarıklık olarak hazırlayıp, haşlıyorlarmış. buzluğa koyup yeneceği zaman çıkarıp kızartıyorlarmış.
ayrıca fırında közleyip konulduğunu da biliyorum. Patlıcan salatası yapmak için.

handany
09-27-2006, 11:05 PM
arkadaşlar ben kıymayı kavurup dondurucuya koyuyorum kıymalı yemek yaparken çok kolaylık oluyor.ayrıca baklada koyuyorum tadında bir değişiklik olmuyor.kereviz yapraklarında koyuyorum çorbalarda kullanıyorum.bende dondurucuyu çok kullananlardanım.5 çekmeceli dondurucum var buzdolabınınkıde çoğu zaman yer bulmakta zorlanıyorum.birde dolmalık bıber koyuyorum temizleyip yıkayıp kuruluyorum iyice. kullanacağım zaman iç malzemeyi hazırlayıp en son biberleri çıkartıp dolduruyorum hemen pişirmeye bırakıyorum bilenler vardır ama söylemek istedim pişirirken az su koyun çünkü biberler çok su bırakıyor.tadındada hiçbir değişiklik olmuyor.

nagis
10-09-2006, 01:10 AM
MERHABALAR... VAKUMLAMA MAKİNESİ bölümüne bir yazı yazdım. Bu bölüme de yazmak istedim.
ÜNİVERSİTE 4. SINIFTAYKEN BİR PROJEMİZ İÇİN SUPERFRESH İN BÖLGE SATIŞINDAN SORUMLU BİRİYLE GÖRÜŞMÜŞTÜK.. O BİZE BAYANLARIN DERİN DONDURUCUYA YİYECEK KOYMASININ ÇOK SAĞLIKSIZ OLDUĞUNU ÇÜNKÜ TORBANIN HAVASININ ALINMASININ EN ÖNEMLİ ŞEY OLDUĞUNU, BAYANLARIN ELLERİYLE FALAN HAVASINI ALMAYA ÇALIŞMASININ YETERSİZ OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ... VAKUMLAMANIN ÖNEMİ OLMASA BU FABRİKALARIN ON BİNLERCE ,BELKİ DE YÜZBİNLERCE DOLAR VERİP DE FABRİKALARA VAKUMLAMA MAKİNELERİNİ KOYMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİ...
HA TABİ Kİ ÜRÜNLERİNİ SATMAK İÇİN DE SÖYLEMİŞ OLABİLİR.. ÇOK AZ KİŞİ GİDİP ONLARI KULLANIYORDUR.. AMA BANA VAKUMLAMANIN MANTIKLI OLDUĞUNA İNANDIRMIŞTI... E GİDİP DE O ÜRÜNLERİ ALMAYACAĞIMIZA GÖRE, GİDİP BİR VAKUMLAMA MAKİNESİ ALABİLİRİZ...
BEN SİPARİŞİMİ VERDİM.... BAKALIM UMARIM İŞE YARAR...

AMAAAA
Bİ DE ŞU KOROPLAST BUZDOLABI POŞETLERİNİ SATIN ALDIĞIMIZ KUTULARIN ÜZERİNDEKİ SAKLAMA SÜRELERİ AKLIMI KARIŞTIRDI BENİM..
YANİ VAKUMLAMA MAKİNESİ OLSUN OLMASIN TAZE SEBZELERİN DERİN DONDURUCUDA SAKLAMA SÜRESİ 3 AY OLARAK GÖZÜKÜYOR.... AMA EYLÜL EKİM GİBİ YAPTIĞIMIZ ŞEYLERİ 3 AYDAN FAZLA KULLANIYORUZ...
KISACASI ACABA YANLIŞ MI YAPIYORUZ :(
AŞAĞIDA SİTELERİNDEN ALDIĞIM SAKLAMA SÜRELERİ YAZILI :(

Saklama Süreleri :

Ürünler Buzdolabında DerinDondurucuda
Hazır Yemekler 2-3 gün 2-3 ay
Balık (Yağlı-yağsız) 2-3 gün 2-3 ay
Et, tavuk (bütün ve parça) 2-3 gün 3 a y
Salam, Jambon, Sosis 2-3 gün 3 ay
Sebze, Patates ürünleri 2-3 gün 3 ay
Kıyma 1-2 gün 1 ay
Meyva, Meyva Konsantresi 2-3 gün 3 ay
Dondurma 4 saat 1-2 ay
Yufka, Ekmek 2-3 gün 2-3 ay

iven
10-09-2006, 12:12 PM
Bende dondurucuya; yazın aldığım barbunyaları yıkayıp temizleyip poşetlere koyarak kaldırdım. Yine yazın aldığım mısırları haşladım ve soğuduktan sonra tanelerini ayıklayıp poşetleyip kaldırdım. Bol bol kırmızı biber aldım onları fırında közledikten ve içinin çekirdeklerini çıkardıktan sonra dolaba koydum. Bayatlayan ekmekleri rondodan geçirip poşetlere bölüp köftelerde ve diğer yemeklerde kullanmak için ayırıp onlarıda koydum. Taze fasulye koymuyorum ne yapılırsa yapılsın mutlaka kokuyor buda beni çok rahatsız ediyor. Annemin aldığı taze yapraklarıda poşetleyip kaldırdım. Ben birde düdüklüde bol miktarda nohut haşlayıp koyuyorum. Daha sonra pilavlarda ve yemeklerde kullanıyorum. Gerçekten çalışan bir bayan olarak dondurucuların hayatımıza sağladığı kolaylıklar göz ardı edilebilecek gibi değil.

Okyanus-Deniz
10-09-2006, 12:28 PM
ben önceki senelerde domatesi doğrayıp ya da rendeleyip dondurucuya kaldırıyordum. bu sene bolca domatesi büyük bir tencerede çok az zeytinyağında biraz pişirerek kaldırdım. arada ki fark büyük, hiç koku olmadı pişirince. yaptığım yemeğide sulandırmadı kıvamı çok iyiydi. birde fazladan doğradığım soğanım vardı, onuda kaldırdım, hiiiç koku olmadı.

nagis
10-10-2006, 12:43 AM
AŞAĞIDAKİ ADRESTE "EV KOŞULLARINDA BESİNLERİN DONDURULMASI, DONDURULMUŞ BESİNLERİN SAKLANMASI VE KULLANILMASI" HAKKINDA
Doç.Dr. Nevin ŞANLIER VE Uzm. Bahar ARIKAN IN HAZIRLADIĞI BİR YAZI VAR....
HENÜZ OKUMAYA BAŞLAMADIM... KONUYU GÖRÜNCE VE YÜZEYSEL BAKTIĞIMDA SİZLERLE HEMEN PAYLAŞMAK İSTEDİM :) UMARIM İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRIR :)

http://www.mef.gazi.edu.tr/mefeski/dergi/20-2/bolum3.doc

nagis
10-10-2006, 01:04 AM
:) gıdaların saklama süreleriyle ilgili 2 siteyle karşılaştım , paylaşmak istedim...

http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/aykonu/foodtur.htm

http://www.north-cyprus.net/basin/aktualite/mutfak/gidalarin-saklama-sureleri.htm

bu saklama süreleri buzdolabı poşetleriin kutularında yazan sürelerle tutmuyooo :(((

almanya
10-24-2006, 11:12 AM
önceden pisirilmis gidalari tam sogumadn posetlerseniz koku yapar onun icin iyice soguduktan sonra posetleyip buzluga atarsaniz koku olmadigini göreceksiniz

almanya

Okyanus-Deniz
11-15-2006, 09:23 PM
marfan zaten dondurucuya sıcak bakmaya çalışıyordum, pratik olsun diye. yapmaya çalışıyordum ama içime de sinmiyordu doğrusu. yazdıkların çok işime yaradı, çok sağol...

ceydaa
11-15-2006, 10:08 PM
Bende katılıyorum arkadaşlar benim evime de asla hazır çorba bulyon hazır puding, hazır kek girmez çalışmasam derin dondurucu konusundada aynı katı tavrı göstereceğim ama dolma yaparken pratik olduğu için dolmalık malzemelerimi birde mantı,yuvalama,oruk gibi hazırlaması zor yemeklerimi toplu hazırlayıp derindondurucuya koyuyorum onun dışında sebze meyve falan koymuyorum.Arkadaşlardan duyuyorum soğanı bile doğrayıp koyan varmış bence hiç gerek yok

G KARAHAN
11-16-2006, 10:42 AM
Et konusunu şöyle farkettim benim bir eniştem var et obur,yani et obur insan ne bulsa yer öyle değil mi? Bir gün onları davet etmiştim.Dondurucuda etim vardı onu yaptım,ama o eti enişteme yediremedim.Bu et ne zamandan diye sormaz mı? Yani daha onbeş gün kadar oldumuydu bilmiyorum dondurucuya koyalı ben de o gün bu gündür bir haftadan fazla et bulundurmam dondurucuda hemen tüketmeye bakarım yani tüketeceğimiz kadar almak varken taze taze stok yapmak niye, evleneli on yıl oldu inanıki ilk defa bu yıl dondurucuya birşeyler attım bu forumdaki arkadaşların kışın ortasında çilekli tarifler vs. vermesi beni heveslendirdi ama şimdi ben bunları ne yapcağım.

aysegularda
11-16-2006, 02:00 PM
Sebze ve meyveleri sezonlarında tüketmek çok faydalı elbette. Uzmanların görüşüne göre uygun koşullarda saklayabiliyorsanız zararı olmadığı söyleniyor. Evvelki sene bu konuda Yeşil Elma da bir program yapılmıştı. Zaten birçok ürünün ne kadar süre dondurucuda saklanabileceği bilgisi edinilebilinir. Etler için paketlerinde yazıyor . Mutlaka tadlarında değişiklik oluyor. Hiçbir şeyin tadı tazesi kadar güzel olmaz. Ben dondurucu kullanıyorum. Özellikle et için büyük kolaylık. Eti güvenerek yediğim tek yer üç büyük market. Her hafta veya her an oraya gidemiyorum. Sonuç olarak uzmanlar sakınca görmüyorsa sorun yok. Ama herkes kendi içine sinen araştırmayı yapıp ona göre hareket etmeli. Dondurucu kullanmadan yiyecekleri kullanabilenleri de gönülden tebrik ediyorum. Kolaylıklar dilerim...

ulusal
11-16-2006, 02:49 PM
çalışma hayatında gerçekten her gün taze yemek pişirmek çok yorucu oluyor an geliyor beziyor insan ben her hafta pazara çıkıp pazar sabahı iki üç çeşit yemek pişiriyorum hafta içi bitiriyoruz derin doruncuyuda abartılı olmamak koşulu ile kullanıyorum et koyuyorum zaten iki üç pişirimlik koyduğum için çabuk bitiyor barbunya domates kırmızı biber patlıcan gibi sebzeleri koyuyorum ve hamur işi olarakta sigara böreği sarıp koyuyorum herkese sağlıklı günler dilerim

Okyanus-Deniz
11-20-2006, 08:28 PM
dondurucudaki poşetlerimin içi hep karlanmış :-(
sebebi ne olabilir, yardımcı olabilirmisiniz lütfen.

nagis
11-20-2006, 08:38 PM
merhaba okyanus deniz..içerisinde hava kaldığından ve sebzeler ıslak olduğundan karlanıyor...ben vakumlama makinesi aldım.. havayı nefis boşaltıyor...bu yüzden de karlanma minimum düzeyde (sebzeler ıslak kaldığından ) oluyor...Biraz daha uzmanlaşırsam makinede belki de hiç kalmayacak...

NESRİN osman
11-20-2006, 08:54 PM
sevgili nagihan benim makinem yok ama meşrubat pipetleriyle (kamışlarla) da torbanın
havasını çekebiliyorum ama zor tabii

nagis
11-20-2006, 09:06 PM
sevgili Nesrin vakumlama makinesiyle havasını almak çok kolay ..biz de makineden önce havasını dediğin gibi alıyorduk..Bi de bu makineyle havası alınırken poşet yatay hale getiriliyor(ağzını bağlama sorunu olmadığından genişletilebiliyor) ve incecik oluyor, yerden tasarruf sağlanıyor... (vakumlama makinesi forumunda detaylı bilgi alabilirsin) Ama makinede da havayı alırken torba büzüştüğü için..yapıştırma esnasında incecik açıklık kalıyor (teknik servis söyledi) ..eğer vakumlıyıp yapıştırdığım torbayı derin dondurucuya koymadan belli bir süre bekletirsem hava alıp şişiyor...ben de buna bazı çözümler buldum(mesela yapıştırmayı 2. kez yapmak veya poşet yapıştırma makinesiyle yapıştırmak...yani bu da zahmetli.. :( ya daha çok acemiyim..ya da makine kötü..tam anlamadım açıkçası..ama Okyanus Denize yazıyı yazmadan önce gidip derin dondurucuda baktım.. bamya koymuştum.. karlanma yok denecek kadar azdı...2 kat vakumlama yapmıştım... yani ilkini yapıştırdıktan sonra 2. bir poşete geçirmiştim.. 2. poşette şişme olmuş..1. de ne karlanma ne şişme... bişeyler yanlış ama ne ben de bilmiyorum...Sevgilerle....

petuunya
11-24-2006, 06:01 PM
Arkadaşlar, dondurucudan eti,kıymayı çıkardığımızda 1-2 günde tüketmemiz gerekiyor ya. Aynı şey dolaptan herhangi bir sebze yada yemek için de geçerli mi. Onları da hemen tüketmelimiyiz.Geçen gün dondurucudaki nohutumdan nohut yemeği yaptım bayağı fazla olmuş o gün bitiremedik ertesi günde yemeğe davetliydik yine kaldı ertesi gün nohutumda bir bozulma yada kokma olmamasına rağmen dökmek zorunda kaldım içime sinmedi çünkü.

citlembik4
01-04-2007, 09:37 PM
merhaba arkadaşlar benim bildiğim kadarıyla sebzelerin vitamin değerlerinin düşmemesi için mutlaka haşlanıp,soğuk suyla şoklanıp dondurulması gerekiyor.örneğin bezelye haşlanmadan konursa çok da geç pişiyor, dışı buruş buruş ve sert kalıyor...selamlar

ece
01-05-2007, 09:12 AM
haslandıktan sonra buzlukta saklanacak sebzeler(fasulye,bezelye vb.) kaç dak haslanmalıyız?

aron
01-05-2007, 09:20 AM
3-5 dk. kadar haşlıyorum ben. Sebzeleri haşladıktan sonra da, domatesleri doğrayıp sebzelerle birlikte yağ koymadan bir iki çevirip, soğutup buzluğa kaldırıyorum.

güldem
01-05-2007, 10:26 AM
ben sadece bezelyeyi haşlıyorum, diğer sebzeleride kavurarak koyuyorum don durucuya .bezelyeyi bir tencerede su kaynatıyorum,ayıklanmış bezelyeyi suyun içine atıp su tekrar kaynayınca içinden alıp buzlu soğuk suya atıyorum süzüp poşetliyorum.

susam
01-05-2007, 08:17 PM
Sevgili arkadaslar,
Sebzeleri (bezelye, yesil fasulye vs) dondurmak istiyorsaniz, 1 buyuk tencereye suyu koyup kaynatin sonra altini kisin, fokur fokur kaynamayacak sekilde iken icine ayiklanmis yikanmis, istege gore dogranmis sebzenizin bir kismini atin, iki dakika rengi parlak yesil olana kadar bekletin, sonra hemen baska bir genis kap da buluna buzlu/soguk suya koyarak pismesini durdurun. Sonrada buzdolabi posetlerine suyunu iyice suzdurerek ve mumkunse havasini alarak koyun, dondurun. Taze yediklerinizden hic bir farki olmaz. Eger bu pisirme isini yapmazsaniz, sebzelerde pistikten sonra aci bir tat olusur. Bunun da sebebi, sebzeyi dondurmakla (sebzenin suyunu donduruyorsunuz) icindeki kuru madde konsantresini artirarak, enzimlerin reaksiyon hizini artirmis oluyorsunuz. Hafifce sicak suda pisirmekle (blanching) bu enzimler inaktif hale gelir. Ve acima problemi yasamazsiniz. Su anda Gida endustrisinde sebzedondurma isi de bu sekilde yapiliyor. Ancak freezing kismi daha komplike (blast freezerlar falan da kullaniyor).

Brn yesil ve kirmizi biberleri kozleyip donduruyorum, Firin yemeklerinin uzerine, karniyariga harika oluyor. Hatta Haticenin (portakal agaci) biber salatasini bile onlardan yaptim, cok da guzel oldular.

Sevgiler
Serap

ece
01-16-2007, 03:40 PM
cvplar icin cok tesekkurler...

ezgideniz
02-18-2007, 10:39 AM
selamlar ben aranıza yeni katıldım yeni evliyim derindondurucunun yararlarını yeni yeni kesvetmeye basladım tabi sizlerin sayesindeyeni bir cok bilgi aldım hepinize tesekkur ederim.bende denedigim bir seyi sizlerle paylasmak istedim dondurucuya nar tanelerini celik bir saklama kabına koyup dondurdum ve hic birbirlerine yapısmadılar pasta ve sütlü tatlı süslemelerinde kullanıyorum gercekten cok hos oluyor denemenizi tavsiye ederim :wink:

zeynepercan
02-28-2007, 05:41 PM
Arkadaslar esimi 1 ay evde birakip bir sehre gidecegim o yuzden buzlukta hangi yemekler saklanir neler yapmaliyim bana oneride bulunurmusunuz? esim hemen buzluktan cikarip firina atacagi gibi yada tencereye koyup su koyucagi gibi kolay islemli yemekler olursa makbule gecer ben sunlari dusundum ve bunlar saklaniyormu ? nasi saklamaliyim?
1-inegol kofte
2- patatesli salcali kofte yemek seklinde ( tencerede mi dondurmali yoksa tepside mi ? borcamda nasil olur?
3- borek
4- poaca
??????

emine-tuğçe naz
02-28-2007, 08:58 PM
merhabalar
bende aranıza yeni katılanlardanım. 5 yıllık evliyim ama derin dondurucuyu verimli olarak bu yaz doldurup, kışın rahat ettim. daha önceki yıllarda buzdolabının kitapçığında yazdidğı gibi önce 2-3 dk haşlayıp soğuk su falan ama hiç beğenmiyordum pişirip hazırladığımda. arkadaşların dediği gibi bir koku oluyordu taze fasulyede. bu yaz işyernden bir arkadaşım geldi onun yöntemiyle yaptık.fasulye, patlıcan, bamya hepsi mükemmel oldu.
patlıcanları hareli soyduk, birer parmak boyunda büyükçe doğrayıp az yağda biraz kavurduk. hafif kızarınca kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domates ve biraz tuz ekleyip az daha pişirip soğuyuncada poşetleyip dondurucuya
fasulye ve bamyayada aynı yöntemi uyguladık. rahatsız edici koku olmadı. içinde domates olduğundan biraz soğan kavurup içine sebzeyide atıca süper güzelve pratik bir yemek oluyor

denemenizi tavsiye ederim

psikoterapi
01-27-2008, 11:28 PM
Arkadaşlar selamlar;
Birçoğumuz derin dondurucularımızı acil durumlarda kullanacağımız yarı hazır, hazır ya da pişirilmek üzere bekleyen malzemelerle dolduruyruz, bunlar da özellikle benim gibi çalışan biriyseniz çoğu zaman kurtarıcımız oluyor.
Benim merak ettiğim, derin dondurucuya neler koyuyorsunuz? Belki birbirimizin fikirlerinden yararlanırız ve böylece elimizin altında acil durumda kullanacağımız malzeme sayısını arttırırız.
Benim buzluğumda mutlaka bulunanlar:
- Sarılmış sigara börekleri
- Çeşitli tavuk-et-kıyma (az alıyorum çünkü sanki buzlukta eti uzun süre bekletirsem besin değeri gider gibi geliyor)
- yazdan koyduğum sebzeler
- artan yemeklerimin bazıları, özellikle bezelye,türlü, et gibi sulu yemekler (Bunları da mutlka piştiği gün koyuyorum buzluğa, eğer bir ya da k,birkaç gün dolapta beklediyse artsa bile buzluğa koymuyorum)
- milföy hamuru

akdeniz
01-28-2008, 12:03 AM
Pilav ve yemeklerde kullanılma üzere haşlanmış nohut.
Özellikle bizim evde köfte yanında piyaz yapmak için haşlanmış kuru fasulye.
Salata ve garnitürlerde kullanmak için közlenmiş kırmızı biber.
Acil durumlar için tost ekmeği
Artan bezelye konserveleri süzdürülmüş olarak.
Acil durumlar için doğranmış kuru soğan
Yazın taze yapılmış ve yarım kiloluk olarak poşetlenmiş yayla tereyağı.
Bazen artan lahmacun ,kurabiye,kek ve börek türü gıdalar.
aklıma gelenler şimdilik bunlar

kendimce
01-28-2008, 05:19 PM
Milföy hamuru
sigara börekleri,
açma
kek
suçuk,
köfte,
olmassa olmazlarımdandır, mutlaka bulunur.Diğerlerini canım isterse koyarım.

HIRSIZ-POLIS
01-28-2008, 07:15 PM
et cesitleri
bezelye
ekmek
manti ( yapan olduysa tabii )
yufka ( turkiyeden taze getiren olduysa :) )

CHiCeKPeRiSi
01-28-2008, 09:21 PM
Et, Kiyma
Türkiyeden gelme Yufka
Sulu Köfte
Yesil Fasulye
Sucuk
Ekmek
Dolma Biber(Bu yazin türkiyeden getirdim):)
Haslarken Cok haslayip koydugum Nohut
Yas Pasta(Buzluktan alip koydugum acil durumlar icin)
Hazir Patates (Kizartmak icin)
Milföy
Su Böregi
Pogaca (cok fazla yaptiysam)
Marketteki buzluktan aldigim bir kac sey daha....vs..

HIRSIZ-POLIS
01-28-2008, 09:27 PM
chicekperisi yurdisindakiler belli oluyor dimi hemen, yufkalar dondurucu da

azeri kizi
01-28-2008, 10:42 PM
Bende et cesitleri mutlaka olur
Sucuk
haslanmis nohut
pogaca
milföy hamuru
ekmek
kurabiye
hazir kizartmalik patates
hazir galeta unlu baliklar

kendimce
01-29-2008, 09:26 AM
Patates çürümüyormu arkadaşlar, nasıl saklıyorsunuz? Hiç denemedim ben.

HIRSIZ-POLIS
01-29-2008, 10:06 AM
kendimce bu patatesler zaten marketlerin dondurucu bolumunde satiliyor, hazir yani, ozelligi bu zaten.

psikoterapi
01-29-2008, 10:54 AM
sucuk saklayanlar domuş sucuğu sonra nasıl kullanıyorsunuz? Çözdürerek mi donmuş halde mi?

kendimce
01-29-2008, 12:11 PM
Teşekkür ederim hırsız polis, bimde falan gördüm ama hiç denemedim hazır patates, pizzacılardaki gibi oluyor mu?
Fritözde yapılandan iyi sonuç alınıyordur ama benim yok tavada yapsam güzel olur mu acaba?

kendimce
01-29-2008, 12:33 PM
sucuk saklayanlar domuş sucuğu sonra nasıl kullanıyorsunuz? Çözdürerek mi donmuş halde mi?

Sucuklar kaskatı olmuyor buzlukta, çıkardığın an rahatlıkla bıçakla kesebilirsin. Diğeri dağılıyor, dondurucudakiler çok kolay kesliyor.

psikoterapi
01-29-2008, 12:51 PM
Sucuk konusunu hemen deneyeceğim;
biz haftada sadece bir gün evde kahvaltı yapabildiğimizden tüm kahvaltılıklarım bozuluyor. Bu sayede daha uzun süre kullanabilirim..
Peki peynir, kaşar, tulum peyniri gibi iğer kahvaltılıklar da dondurucuda saklanabiliyor mu, deneyen var mı?

kendimce
01-29-2008, 12:58 PM
Sucuk konusunu hemen deneyeceğim;
biz haftada sadece bir gün evde kahvaltı yapabildiğimizden tüm kahvaltılıklarım bozuluyor. Bu sayede daha uzun süre kullanabilirim..
Peki peynir, kaşar, tulum peyniri gibi iğer kahvaltılıklar da dondurucuda saklanabiliyor mu, deneyen var mı?

Kaşar saklanıyor ama diğerlerini hiç denemedim. Hem donmuş kaşar çok kolay rendeleniyor.Kahvaltıda yiyeceksen dilim dilim kes yani sofraya koyduğun şekilde sıkıca bağla poşeti at dondurucuya pazar günü çıkar çayı koymadan kahvaltı hazır olana kadar kendine gelir o.

Okyanus-Deniz
01-29-2008, 01:11 PM
kaşar dondurucudan zararsız çıkıyor ama beyaz peyniri asla tavsiye etmem. ezik ezik dökülüyor dondurucudan çıkınca.

kendimce
01-29-2008, 01:19 PM
Dolapta bekleyip kuruyup koku yapacağına buzluğa atıp dağılması daha iyi, kahvaltıda değilde haydaride, böreklerde, poaçalarda kullanılır aslında, tadı bozulmuyorsa görürtüyü bi şekilde halderiz.

kendimce
02-01-2008, 04:24 PM
Karnıbahar dondururucada nasıl saklanıyor, bilgisi olan yazabilir mi?

canikom
02-01-2008, 10:02 PM
Ben hep ograten olarak yaptığım için haşlar soğuyunca d.dondurucuya kaldırıyorum.

CHiCeKPeRiSi
02-01-2008, 10:08 PM
PATATES
Patatesleri zaten marketten hazir kesilmis donmus halde aliyorum. Kizartacagim zaman dondurucudan cikartip donu cözülmeden kizmis yaga atip kizartiyorum. Bende fritözde yapmiyorum cünkü fritöz cok yag aliyor. Tencerede yapiyorum az yag koyarak cünkü fritöze 2 Litre yag koymam gerekiyor ve 2-3 kizartiktan sonra ben yagi döküyorum, ayni yagda öyle kizartma yapmak sagliksiz oldugu icin.

SUCUK

Bizdede sucuk cok yenmedigi icin bende sucugumu dondurucuda sakliyorum. Bakkaldan aldigim sucugu önce pencerenin önünde 2-3 gün bekleterek kurutuyorum altini üstünü cevirerek cünkü daha kolay kesiliyor ve civik civik olmuyor. Sonra paketleyip buzluga atiyorum lazim oldukta cikariyorum. Cikartigim paketin hepsini kullanmassam buz dolabina koyuyurum bisey olmuyor. Isterseniz kullanmak istediginiz zamanda cikarabilirsiniz donluda kesebilirsiniz.

KASAR
Kasar peynirde getirdim turkiyeden bisey olmuyor ama marketten aldigimiz gibi tadi olmuyor gibi geldi bana yani ben begenmedim.

TULUM PEyniri
Ben kullanmiyorum tulum peyniri ama annem turkiyeden getiriyor sonra buzlugu koyuyor bisey olmuyor bende yedim tadi güzeldi.

Karnibahar

Karnibahari denemedim ama pek olanaksiz gibi geliyor bana ama burda buzluklarda var galiba tam bisey diyemeyecegim aldigin zaman bir kac parca koyarak deneyebilirsin. Ama haslamadan cünkü ozaman dagilabilir.

Tabiki hic bir sey tazenin yerini tutmak ama mecbur kaliyoruz bazi seylere malesef....
Sevgiler..

keyfzade
05-04-2008, 07:03 PM
selamlar, mevsim munasebetiyle cokca portakal tuketiyoruz.
ancak bu portakallarin kabuklarini atmaya da gonlum elvermiyor.cok guzel sekillerde degerlendirilebildigini biliyorum.
kek ve pastalarda kullanilmak uzere hazirlaniyor veya recel vs. yapiliyor.
ben nasil yapildigini bilmedigimden daha once denemedim.
bu konuda malumati olan arkadaslar varsa tarif ederek yardimci olurlarsa sevinirim.
tesekkurler..

ben portakal kabuklarını rondoda çekip çokokrem kaplarında buzlukda saklıyorum üstelik bi sene bile kullandığım oldu reyhasıda kaybolmadı
keklerde kurabiyelerde kullandım tavsiye ederim

keyfzade
05-04-2008, 07:05 PM
Merhaba Arkadaslar,
Eve herkes birbirinden habersiz patates alinca elimde kilolarca patates kaldi. Patates kroket yapayim diyorum ama derin dondurucuda nasil saklamam gerektigini kestiremiyorum. Sekil verip yumurta ve galete ununa bulayip o haliyle mi dondurmaliyim yoksa kizartip mi?
Ayrica patates baska hangi sekillerde dondurulabilir? Mesela kizartmalik dograyip oldugu gibi buzluga koysam zarari olur mu?
Simdiden yardimlariniz icin tesekkurler.

patates,patlıcan ve ıspanağın buzlukda 3 günden fazla bekletilmediğini okumuşdum zehirlermiş
ve pişmiş patates,patlıcan ve mercimekkli yemeklerinde 2günden önce tüketilmesi gerekiyormuş
sevgileirmle

keyfzade
05-04-2008, 07:10 PM

ben kullanacağım kadarını kaynar suya batırıp çıkartıyorum yeterli oluyor

http://takilsanaforum.com/

med_tasar
05-23-2008, 01:35 PM
slm öncelikle sebzeleri örneğin fasulye kabak pırasa ıspanak vs haşlama yada hafif yağda kavurma yöntemiyle lezzetlerini hapsetmek soğuyuncada buzdolabı poşetine atmak gerekiyor direkt olarak atılan çoğu sebze lezzetsiz oluyor ben öyle yapıyorum bir tane kabağım artmış olsa bile hemen soyup suda bekletiyorum az yağda kavurup soğutucuma atıyorum ayrıca domatesleri eviniz güneş alıyorsa ikiye bölüp yarım gün güneşte bekletip suyunu çekmeye başlayınca paketlemekde çok güzel bir yöntem

med_tasar
05-23-2008, 01:38 PM
patatesi soğuk ve güneş görmeyen bir yerde saklarsanda olur örneğin buzdolabı yanlız iyice yıkayıp kurutmak gerekiyor eğer çok varsa bir kısmını haşlayıp baharatlandırıp börekler ve diğere hamurişleri için kullanmak üzere soğutucuya atabilirsin sevgiler

ilhanmania
05-24-2008, 09:55 PM
Merhaba

Ben no frost bolumunde sakladiklarimi yazayim, belki yardimci olur sana yazacaklarim.

Su anda birkac poset barbunya, taze fasulye, bezelye, misir,sivri biber, domates var sebze olarak. Taze fasulyeyi yazin bol ve taze oldugu donemde 5 kilo almis ve hazirladiktan sonra 10 parcaya bolmustum. Biz 3 kisilik bir aileyiz ve ailemizin son uyesi bizimle ayni yemekleri yiyemeyen 9 aylik bebegimiz. Yani yemeklerimiz ozel durumlar disinda 2 kisilik piser onun icin de 5 kiloluk bir sebzeyi 10 parcaya bolmek uygun oluyor.

Her yarim kilo fasulye icin 1 buyuk domates rendelemis ve buyuk bir tencerede agzi kapali olarak arada bir karistirip yaklasik 10 dk. hafif su salip cekene kadar sarartmistim. sogutarak buzdolabi posetlerine koymustum. 3 senedir bu sekilde yapar kullanirim.

Misirlari haslayip ufalayip posetledim

Barbunya ve bezelyeyi ayiklayip herhangi bir islem yapmadan buzdolabi posetleriyle koydum.

Sivri biberleri cekirdek yataklarini cikarip dograyarak koydum, kirmizi biberleri de ayni sekilde.

Domatesleride kabuklu ve kabuksuz olarak koydum. Her yemege kabuklu domates konmadigi gibi bazi yemeklerde de farkedilmedigi icin kabuklu kullaniyorum faydasini bildigimden.
Domatesleri bir yemeklik koyuyorum posetlere, sonra iyice sikistirip bagliyorum poseti ve ustte kalan kisimlara 2 kere daha koyup bagliyorum ve posetten tasarruf oluyor :) komik ama bence mantikli. koca posetin ust kismi bosta kaliyor yoksa.

Ben vaktim olunca sigara boregi hazirliyorum, tepsiye dizip dondurup (birbirlerine yapismamalari icin) donduktan sonra posetliyorum

Yaptigim her kuraiye, pogaca hamurundan 3-5 kisilik yani yaklasik 1/4 ayiriyorum. misafir haberi geldigi zaman buzluktan cikarip kaloriferin uzerinde cozduruyorum. yuvarlayip uzerine yumurta sarisi surup corek otu ve susamla susleyip firina veriyorum.

zaten firinim tariflerdeki hamurlarin tamamini almiyor. bende kalani degerlendiriyorum.

Annem cok sevdigimi bildigi icin yaprak dolmasi sarmis ve getirdi. 2 tencere kadar buzlukta duruyor. 3-4 ay kadar saklanabiliyor.

meyveler (visne, seftali, erik, nar cig olarak saklanabiliyor.

Marketten aldigim kiymayi da gelir gelmez bir yemeklik ayirip iyice yassiltarak aluminyum folyo ile sarip sakliyorum. Bazende vaktim varsa kofteler hazirlayip tepsiye dizip donduruyor ve posete koyuyorum. gecenlerde buzlukta yer vardi ve kumbet pastanin kekini yaptim, sakladim. 1 ay kadar hicbirsey olmadi. sonra ortadan ikiye bolup tiramisu yaptim onunla. taptazeydi.

cig kremayi corbalarda cok seviyorum ancak 2 kisi oldugumuz icin 1 pkt cok geliyor. bende yarisini kullanip yarisini bir kaseye koyup strec film ile agzini kapatip sakliyorum buzlukta. lazim oldugu zaman cikariyorum, corba piserken o cozulmus oluyor. cozulmeden koysam bile birsey olmuyor.

Kisacasi hersey ama hersey saklanabilir. sadece bir kac ayrinti var. mesela patates iyice kurulanmazsa karariyor, patlican karariyor vs ama genelde bircoksey saklaniyor.

Gerek bu konu gerekse genel muftak ile ilgili sormak istediklerini sorabilirsin. Seve seve yardimci olurum, bende 3 sene once senin gibi sorardim boyle. O zaman birileri bana bu teklifi yapsa cok sevinecegim icin yardimci olmaktan memnun olurum.

Zamanla sana zor gelen hersey hobi haline gelebilir. Yeterki sen mutfagi sevmeyi iste.

Sevgiler
Yasemin

Selamlar.. No-Frost dolabı bu sene aldık dolayısıyla saklama olayını ilk defa bu yaz yapıcaz.. Kullanma klavuzunda yiyecekleri şok haşlama yaparak koyun diyor anladığım kadarıyla bu işlemi siz yapmıyorsunuz. Bir de komşum 5 kilo şeftali koymuş geçen sene ağlayarak anlatıyordu bozulmuş hepsi diye.. Şeftaliyi nasıl koyuyorsunuz siz soyarak mı o soyup küçük parçalara doğrayıp koymuş bozulmuş..

HAKİKAT
05-25-2008, 12:49 AM
şeftaliyi hep koyarım ama hiçbirşey olmadı şimdiye kadar vede soyup doğrayıp öyle poşetliyorum
şaşırdım doğrusu acaba dolaptamı bozuluyormuş çıkardıktan sonramı eğer çıkardıktan sonraysa çok bekletiyordur demektir
hoşafı yapıcağım zaman şeftelileri 5-10 dakika öncesinden çıkartıp musluğun altına tutup çekiyorum koku kalmasındiye ve kaynayan tencerenin içine atıyorum
birde eğer çözülmesini bekleyip bir kaç saat sonra kaynatırsa hoşafı şeftalilerin rengi kararıyor bozulmuş gibi oluyorlar ,bunlara dikkat etmek lazım

not : eğer çekirdekllerinide atmayıp kaynatırsanız hoşafa renk verir servis edeceğinizde içinden çıkartırsınız (annem hep öyle yapardı bende öyle yapıyorum)

ilhanmania
05-25-2008, 12:15 PM
Yok yok dolaptayken bozulmuş kararmış çok kötü olmuş... Bi de komşumdan vişne duydum saplarını çıkartıp çekirdekleriyle koyuyormuş kışın pastalara jöle üstlerine çok güzel oluyormuş o da..

spicy
05-25-2008, 03:34 PM
freezer burn ya da dondurucu yanmasi olmus olabilir eger koydugu posetler bi sekilde hava aldiysa. etler filan iyi sarilmadan dondurucuya kaldirildiginda etrafinda bir kar tabakasi olusuyor ya iste o. etlerin bile tadini degistiriyor acikcasi. seftalileri hasat etmistir. zaten bir de cok cabuk karariyorlar. komsunuza gecmis olsun gercekten.

ben handi-vac diye bir alet kullaniyorum. buzdolabi posetlerinin icindeki havayi alip vakumluyor. boylece freezer burn olusmuyor. bir de posetler makinada yikanip tekrar tekrar kullanilabiliyor. eminim turkiyede de benzer bi alet vardir. ise yarayabilir.

http://www.reynoldspkg.com/reynoldskitchens/handi_vac/en/home.asp?swf=demo

HAKİKAT
05-26-2008, 01:02 AM
evet onada dikkat etmek lazım gayet sert olmalı yumuşaklarını hiç koymuyorum bende

G KARAHAN
05-26-2008, 10:57 AM
erikleri nasıl saklıyorsunuz ablam erik göndermiş tazeymiş gibi duruyor mu yoksa eriyormu? çiğ yenebilecek şekilde

HAKİKAT
05-26-2008, 05:45 PM
kırmızı eriklerinde sertini koyuyorum kabuklarını soymuyorum çekirdeklerini çıkarıp doğruyorum ve poşetliyorum

G KARAHAN
05-27-2008, 11:24 AM
nerede kullanıyorsunuz peki

gül_cem
07-16-2008, 12:07 PM
bir sorum var?
ariston buzdolabı aldık.no frost kısmına bir şeyler koyduğumda donup taş gibi oluyo.pişirmek için aldığımdaysa saatlerce çözülmesini beklemem gerekiyo.bi tanıdığımda gördüm onun no frostundaki yiyecekler öyle donmamışlardı.normali nedir?benim dolapta bir sorun mu var acaba?

gül_cem
07-16-2008, 01:29 PM
istanbulda yaşıyoruz.derecesi max ve min yazıyo.ikisinin ortasına ayarladım.ne koyarsam koyayım taş gibi oluyo.et tavuk meyve.hatta geçende temizlenmiş doğranmış mantar koymuştum ertesi gün çıkarayım dedim ayıramadım birbirlerinden.sorun sanırım duvara çok yakın olmasından olabilir.duvarla arasında yaklaşık ne kadar mesafe olması gerekir.duvardan uzaklaştırdığımda hemen normale dönermi dolap?
yardımların için teşekkürler:)

gül_cem
07-16-2008, 02:34 PM
çokk teşekkürler dolabı duvardan uzaklaştırıp yaklaşık bir hafta beklicem.değişiklik olmazsa servisi çağırırım mecburen.sonucu bildiririm mutlaka.düzelir inşallah..

sbt
07-16-2008, 02:44 PM
arkadaşlar benmi yanlış anladım bilmiyorum ama no frost buzdolaplarında buzluk kısmı -18 derecede olur ve o kısmı konan ürünler haliyle taş gibi olur marketten donmuş ürün aldığınızdada onların da taş gibi olduğunu görürsünüz

gül_cem
07-16-2008, 03:48 PM
ben mutfağa yeni giren biriyim.tam anlamıyorum.ama bi tanıdığımda gördüm onunkiler taş gibi değildi.o yüzden size danışma gereği duydum..

spicy
07-16-2008, 04:31 PM
ben mutfağa yeni giren biriyim.tam anlamıyorum.ama bi tanıdığımda gördüm onunkiler taş gibi değildi.o yüzden size danışma gereği duydum..

sevgili gul_cem,

no frosta degil normal buzluga bile koysan tas gibi olur. aman sakin derecesini azaltip da yiyeceklerini bozulmasina isin verme. ozellikle etlerin erimesi cok tehlikeli.

ama eger koydugum torbalarin ici cok karlandi diyorsan o zaman torbalarla icindekiler arasinda hava tabakasi kalmistir, ya da iyi kapanmamistir buzdolabi posetinin agzi, zamanla icine hava almistir. bunu istemiyorsan koyarken elinle havayi cikarabilirsin ya da vakumlu posetlerden kullanabilirsin.

emy300704
10-26-2008, 11:00 AM
merhaba arkadaşlar, ben yeni üyeyim, daha önce konuşuldumu bilmiyorum ama birşey soracağım. no-frostta rendelenmiş kuru soğan saklanır mı?

ela02
10-26-2008, 11:13 AM
Hazır dogranmıs dondurulmus sogan olduguna gore rendelenmıs soganda saklanır dıye dusunuyorum..

Lady Koşan İstiridye
10-26-2008, 12:51 PM
Kusu soğanı rondodan geçirip poşetleyip buzluğa atıyorum. Bozulmuyor.

emy300704
10-26-2008, 01:45 PM
teşekkürler arkadaşlar, ben de atayım no-frosta, pratik olur

emy300704
11-04-2008, 10:09 AM
merhaba arkadaşlar, soyulmuş ve doğranmış mantar nofrostta saklanır mı, deneyeniniz var mı?

kronick
11-26-2008, 11:20 PM
merhaba:)
bütün sayfaları okuyamadım ama mayalı,kabartma tozlu şeyler dondurucuya konulmaz diyenler ilgimi çektiği için cevap yazmak istedim.
ben kek veya kurabiye yaptığım zaman fazla yapıyorum ve fazla kısmını dondurucuda saklıyorum.çıkarıp sadece ısıtmak yeterli oluyor.taze gibi oluyor:)

HIRSIZ-POLIS
11-27-2008, 10:05 AM
Bende kekleri donduruyorum, hatta birkac saat onceden cikarinca isitmaya bile gerek kalmiyor..

gelincikcik
12-01-2008, 09:22 AM
Şu an dolabımda çok fazla pırasa var ve yemek yapılmayı bir hafta beklediler ama işten çok geç çıktığım için yapamadım. Dondurucuya koymak istiyorum ama uygun yöntemini bilmiyorum.

Aslında ben bu pırasalarla haticenin fırında pırasasasından yapmak istiyorum. Tarifte pırasalar önce ya su da haşlanıyor yada hafif soteleniyor, ben de haşlasam yada sotelesem olur mu ki? Deneyeniniz var mı?

medura
12-01-2008, 09:43 AM
http://tarifdefteri.com/forum/showpost.php?p=63479&postcount=133

Bu başlığın 14. sayfasında geçiyordu.

smartwish
01-29-2009, 06:43 PM
Şinitsel hazırlayıp buzlukta saklamak istiyorum, ancak kızartıp mı saklamalıyım yoksa çiğden una bulayıp mı? Çiğden koyarsam yağda kızaracağı için pişmemesinden korkuyorum, pişirip koyarsam lezzetinde bozulma olur mu diye şüphe ediyorum. Tecrübesi olan arkadaşlar paylaşabilir mi? Birde etleri yıkayıp mı saklamalıyız, bugüne kadar yıkamadan yapıyordum ama içime sinmiyor.Buzlu halde yıkayıp, buzu çözülmeden pişirdiğim için, buzlu halinin tam yıkanmadığını düşünüyorum. Aslında et saklama yöntemleri diye bir başlık aradım ama göremedim, o nedenle buraya yazdım. Paylaşomlarınız için teşekkürler...

psikoterapi
01-30-2009, 03:26 PM
Sevgili smartwish; ben şinitzelleri genelde çiğden saklıyorum. pişireceğim zaman donuk halde yumurta ve una bulayıp kızartıyorum. Pişmeme sorunu hiç olmuyor.

Eğer kızartma değil de sossuz ızgarada yapacaksam, o zamanda mikrodalgada çözdürüyorum.
SEvgiler

smartwish
02-11-2009, 11:42 PM
Teşekkür ederim psikoterapi, yıkayıp dondurdum, deneyeceğim yazdığın şekilde, çok sağol...

YEMEKSEVEN
03-30-2009, 12:19 PM
Arkadaşlarım Selam.
Dün kendi kendime dondurucumun nekadar ufak olduğunu düşünürken neden çekmeceli dondurucu almıyorum diye düşündüm.Sizden seçim yaparken nelere dikkat etmemin lazım olduğunu soracaktım.Ses çıkarıyor koku yapıyor çekmeceler kırılıyor vs deniyor.Memnun olduğunuz veya olmadığınız markalarıda yazabilir misiniz

furkanca
03-31-2009, 07:27 PM
merhaba benim 7 yıldır dondurucum var altus marka arçeligin yan ürünüymüş satıcı öyle demişti ama çok memnunum benimki çekmeceli degil dolap gibiiçi derin olanlardan ve digerlerine oranla daha çok yiyecek alıyor sadece poşetleri ıslak olarak koyarsan poşetler birbirine yapışabiliyorbirde tabi alttan yiyecek alırken biraz karıştırman gerekebilir ama genişlik açısından daha çok yiyecek alıyor önemli diger noktada elektrik ablamın dondurucusu arçelik marka benimkinden büyük ama neden bilmiyorum ilk aydan itibaren elektrik faturası belirgin şekilde arttı benim inanki farketmedi bile alırken elektrik sarfiyatına dikkat et çünkü çevremde elektrik çok geldigi için kullanmayan kişiler var

metis
03-31-2009, 09:25 PM
Sevgili Yemekseven, derin dondurucu konusu için daha önce yazışılan bir başlık önereyim. Umarım yardımcı olur. Sevgiler. http://www.tarifdefteri.com/forum/showthread.php?t=2612

YEMEKSEVEN
04-01-2009, 11:05 PM
Metis çok tşk ederim ilgin için.Çok yararlı oldu.

emy300704
04-05-2010, 12:09 PM
slm arkadaşlar, nofrosta çağla atılır mı, deneyen ya da bilen var mı? çözdürdüğümüzde nasıl bir hal alır?