Orijinalini görmek için tıklayınız : Soğan Salatası (Adana kebabı ya da et köfteleri için)
Kuru soğanlar çok ince olarak halka kesilir.Tuz,sumak ve kıyılmış maydanoz atılır.Üzerine limon suyu sıkılıp Adana kebap ya da cız bız türü et köftelerinin yanında afiyetle yenir. :D
sermo
01-01-2006, 05:15 PM
evt benimde en favori salatalarımdandır ben de yaparken soğanları biraz tuzla ovalayıp acısını çıkartıyorum sonra maydonozu,limonu,sumağı ve yağını ilave ediyorum tavsiye ederim çok güzel bir salata oluyor.
Sumak hımmmm bunu denemedim işte soğan salatası çok yaparım ama sumaksız!Sumak nasıl bi baharat hiç kullanmadım vede tadı neye benziyor?
Ona göre alıp almayacağıma karar vereceğim...
haycal
01-01-2006, 07:58 PM
sumaklı soğan salatası bencede bir harika adana kebabın olmaz olmazı beyaz soğanla ve sermonun dediği gibi tuzla ovarak suyu sıkılıp malzemeleri karıştırılırsa harika olur
zaten soğan salatanın püf noktası acı suyunun atılmasıdır. ama siz siz olun sakın soğanı ovduktan sonra yıkamayın.
haycal
creamy
01-03-2006, 01:54 PM
sevgili meva sumak hafif morumsu ce biraz ekşilik veren bir baharat. benim en sevdiğim baharatlardan biridir. Patates salatasına, mercimek çorbasına, kısıra çok yakışır. Hatta biz eğer evde limon kalmamışsa sumak serperiz salatalara. Bir de öğütülmemiş halde olanından sumak ekşisi çıkartılıp dolmalara filan konur. Bence mutlaka biraz al ve den pişman olmazsın :) :)
afiyet olsun
sevgilerle...
derya1
01-03-2006, 02:30 PM
creamy sana katılıyorum. ben de sumak ekşisiz lahana dolması düşünemiyorum. lahananın kötü kokusunu sumak yok ediyor.
nese7
02-15-2006, 01:57 AM
Soganlari ovmadan once tuzla birlikte biraz da kiyilmis maydanoz atarsaniz, acisini daha iyi aliyor ve maydanoz soganin kokusunu azaltip hafif yesil bir renk veriyor. Tavsiye ederim.
Meva, sumak hafif eksimsi bir tad veriyor. Koyu kirmizi-mor bir rengi var. Surdan bakabilirsin:
http://www.thevinetimes.com/images/spices/sumac-lg.jpg
http://www.cafeanatolia.com/Baharatlar/Sumak.jpg
Bu salata ozellikle kirmizi soganla yaparsaniz, baligin yaninda da iyi gidiyor.
witchowski
02-16-2006, 02:01 AM
selam;
ben soğanın acısını tuz olmadan alıyorum; soğanları piyazlık doğrayıp süzgece alıyorum.sonra bol suyla yıkıyorum.böyle soğanlar daha diri kalıyor.sanki tuz soğanların ölmesine neden oluyor...
Yetur
03-31-2006, 09:43 AM
arkadaşlar burda Adanada kebapcılarda meze olarak soğan salatası gibi bişey getiriyorlar.tadı çok güzel.bende evde denedim harika oldu. TARİFİ:
5 kurusoğanı oldukça iri doğrayıp bir kaba koydum. sonra üzerine 2 çay kaşığı kekik,2 çay kaşığı tuz,2 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı toz şeker( karamelize olsun diye) 1 kahve fincanı sıvı yağ ekledim.karıştırdım.sonra bu karışımı yanmaz fırın torbasına koyup fırına verdim. fırından alınca üzerine nar ekşisi gezdirip ızgara etlerin yanında servis yapıyorum.dileyen nar ekşisi kullanmayabilir ..
kebapçılarda getirilen salatanın lezzetinin aynısı oldu.soğan sevenler deneyebilir ama yanında ızgara etiniz ve lavaş pideniz mutlaka olsun....sevgilerimle....
nese7
04-04-2006, 07:41 PM
Sevgili witchowski, sogani tuzla ovmanin amaci zaten acisinin gitmesinin yaninda hafif olmelerini saglamak. Bu da zevk meselesi tabii, diri kalmasi sizin damak zevkinize daha uygun olabilir.
Yalniz soganlari kestikten sonra bol suda yikarsaniz, icindeki faydali seyler de yikanip gider yani besin degeri azalir.
gulsum
04-06-2006, 02:54 AM
selam yetur vermis oldugun tarifte firina verdiginni yazmissin ama sogani tamamanmi pisiriyorsin yok sa kisa surami firimda tutuyorsun :oops:
cevabini bekliyorum :roll:
Yetur
04-06-2006, 10:58 AM
tüm malzemeyi yanmaz fırın torbasına koyup tamamen pişiriyorum.poşetten çıkardığınız zaman lokum gibi pişmiş olacak. servis tabağına alıp nar ekşisi gezdirip servis yapıyorum.ama isteyen sade de yiyebilir.
Yeturun vermiş olduğu salata, közde pişmiş soğan salatasıdır ve bu da Adana Kebabının olmaz olmazıdır.Ayrıca bu soğan salatasının bir özelliği de diğer çiğ soğan salatasında olduğu gibi ağızda koku bırakmamasıdır.Köz yerine fırın poşeti kullanılması da güzel bir alternatif olmuş. Ben de ilk fırsatta deneyeceğim,teşekkürler.
ben de soğanı halka halka doğrayıp 1 kaşık sıvıyağda soteliyorum. biraz da kırmızıbiber ve tuz ekliyorum. harika oluyor.
akdeniz
04-16-2006, 10:18 PM
Bu soğanlı garnitürü dün akşamki misafirlerime yaptım.Tabii menu barbeku idi ve hazırladığım diğer soğuk salatalarla beraber çok yakıştı etlerin yanına.Denemenizi tavsiye ederim.Teşekkürler Yetur...
malatyam
04-22-2006, 02:05 PM
yetur arkadasim tesekürler ben böy bir salata yapmak icin canim cikiyordu ben soganlari tüm olarak suda hasliyayip sonra kabuklarini soyuyordum sonra limon kirmizipulbiber ve tuz koyup servis yapiyordum baya uzun sürüyordu en kisa zamanda yapacagim
Yetur
04-22-2006, 03:32 PM
malatyam deneyince sizde sanıyorum seveceksiniz.hem soğandaki vitaminler haşlama esnasında kaybolur böyle yapınca besin değerlerinide korursunuz.lezzeti ise bana göre süper!!!! sevgiyle kal..
ebruagakay
06-10-2006, 06:54 PM
yeturcum cok nefisss bu,nar eksisi bulamazsam ne koyim ve firin kac derece kac dakika?HARIKASIN!!!
Yetur
06-10-2006, 07:11 PM
ebrucum nar ekşisi bulamazsan herhangi birşey koymana gerek yok canım zaten öylede çok nefis oluyor. :P poşete koy nasıl tavuğumuzu kızartıyoruz soğanlarda öyle pişecek...200 derecede 20-25 dk. pişir yalnız ben küçük fırında pişiriyorum fırının büyükse yine 200 derecede pişir kontrol edersin canım poşet üstünden elinle soğana haif bas ( elini yakma dikkat ) yumuşamış rengide dönmiüşse tamamdır canım... :wink:
ebruagakay
06-10-2006, 07:42 PM
saol canimcimmmm,yazarim sana hatta fotografini bilem cekeriz.optum cok
nehirsu
07-19-2006, 09:50 PM
yeturun sogan salatasini biftegin yanina yaptim super bisey ya inanamadim oyle lezzetli bisey olucagina besamelli mantarli sosta neymis etin yanina artik bu sosu salatayi herneyse onu yapicam ozelliklede nareksisi harika bi tat katiyor.tesekkurler yetur...
Yetur
07-19-2006, 10:16 PM
nehirsucum afiyet olsun canım.beğenmenize sevindim...
ulusal
07-20-2006, 08:44 AM
bu soğan salatasını ciğer seven arkadaşlar mutlaka ciğerin yanında denesinler çok güzel oluyor
sadriye
07-20-2006, 10:57 AM
Merhaba arkadaşlar..
Sevgili Yeturun tarifini bende denemek istiyorum .Daha dün fırın poşeti almıştım, hayatımda ilk defa, bunda ne yapsam derken soğan fikri çok cazip geldi.
Çok güzel olucanı düşünüyorum.çünkü közlenmiş soğan yapardı annem tarlada.o tadı çok özledim.inşallah ona bnzer..
nadir
07-20-2006, 10:14 PM
Ben soğan salatasını şöyle yapıyorum. Soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp tuz da biraz bekletip acısını çıkarıyorum. Sonra ovalayıp suyla yıkıyorum. Bir tabağa alıp üzerine sumak maydonoz çok az limon suyu ekleyip karıştırıyorum. Et yemeklerinin yanında çok güzel oluyor. Eşim Adanalı olduğu için bu salata genelde bizden hiç eksik olmuyor...
zeynep
11-04-2006, 05:56 AM
arkadaslar bu salatayi ne kadar onceden yapabiliriz, yani servisten 2-3 saat once yaptigimizda tadinda, goruntusunde bozulma olur mu?
zeytin2506
11-04-2006, 09:00 AM
Arkadaşlar merhaba ben bu salatayı baharatlı yeşil soğan salatası başlığında forumda yazdım ama pek kimse dikkate almadı. burada da yazmak istedim. baharatlı salata size tuhaf gelebilir ama bunu bana yapan arkadaş ilk yaptığında bende tuhaf karşılamıştım ve hatta yemeyi düşünmemiştim. arkadaşın ısrarı ile gözümü kapatıp bir çatal almıştım. gözümü açtığımda salatayı bitirmiştim ve tarifini almaya çalışıyordum. Bu yapacağımız salata bütün kebap çeşitlerinin yanında ama özellikle balık ve ciğerin yanında çok leziz oluyor.
malzemeler
2 bağ yeşil soğan
1 bağ maydanoz
tuz
2 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı kimyon
3 tatlı kaşığı sumak
isteğe bağlı miktarda limon ve zeytin yağı
soğan ve maydanozu ince ince kıyın diğer bütün malzemeleri ekleyip karıştırın. afiyet olsun
emine007
11-04-2006, 09:06 AM
zeytin2506 ben de bu salataya ilaveten roka ve sarımsak ekliyorum.Ama malzemeler daha az.Mesela 1 bağ yeşil soğan kullanıyorum.Ve tadını gerçekten çok beğeniyoruz Ciğerle bilemeyeceğim ama biz balık yaptığımızda hep bu salatayı yaparız.
zeytin2506
11-04-2006, 09:21 AM
emine merhaba roka ile hiç denemedim ama eminim oda çok güzeldir. bende balığın yanına bu salatadan rokalı deneyeceğim. teşekkürler
ezgideniz
05-03-2008, 10:37 AM
Özellikle ızgara et ve balığa çok yakışan enfes bir salata...
3 soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
1/2 demet maydanoz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
kırmızı biber,karabiber,sumak,tuz
soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp derince bir kaba alıyoruz.
maydanozu kıyıp yarısını soğana ekliyoruz.üzerine salça,limon suyu ve baharatları döküp,yavaş yavaş zeytinyağı ekleyerek yoğuruyoruz.servis tabağına alıp üzerini kalan maydanozla süsleyip servis yapıyoruz.
RESMİ
http://ezgininmutfagi.blogspot.com/2008/05/soan-salatasi.html
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.