Orijinalini görmek için tıklayınız : Közlenmiş Patlıcanla Yapılan Meze ve Salatalar
burcub
03-22-2005, 08:49 AM
2 adet tombul patlıcan
1 soğan
2 domates
sarımsak
Patlıcanları ocağımızın orta gözünde hertarafı yumuşayıncaya kadar közleyip
kabuklarını soyuyoruz.
tencerimize 5 kaşık sıvıyağ koyup soğan ve sarımsakları pembeleşinceye kadar pişirip, küp küp doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Patlıcanlarıda kuşbaşı doğrayıp diğer malzemelerle karıştırıyoruz. Piştikten sonra servis tabağına alıp üzerini maydanozla süslüyoruz çok pratik ve lezzetli bir yemek tavsiye ediyorum
sevgiler
semanur
03-24-2005, 12:23 PM
Malzemler
4-5 adet patlıcan
4-5 adet biber
2 orta boy domates
300 gr kıyma
1 adet soğan
Üzeri İçin
2-3 diş sarımsak
yoğurt
Yapılışı
Patlıcan ve biberler közlenir.Patlıcanlar közlenmeden önce üzeri delinir.2 kaşık z.yağında soğan ilavesi ile kıyma kavrulur.Soyulup küçük küçük doğranmış patlıcan ve biberler tavaya eklenir.Biraz pişirildikten sonra küp doğranmış domatesler ilave edilerek pişirilir.Servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.İstenirse en son kızdırılmış ve kırmızı biber eklenmiş yağla servise sunulabilir.Yazın işten gelmiş ve acıkmışsanız kolay ve hafif bir yemek. :wink:
mihmandar
04-20-2005, 12:57 AM
Herse
MALZEMESİ
1 adet iri boy kemer patlıcan ya da orta boy bostan patlıcanı
1 adet çarliston biber
1 adet orta boy domates
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı limon suyu
½ adet limon
Tuz
TARİF
Patlıcanı, biberi ve domatesi közleyin. Akan soğuk su altında kabuklarını soyun ve kararmaması için patlıcanın her tarafını limonla ovun. Közlenen sebzeleri çatalla iyice ezin. Bir kasede tuz, limon suyu, zeytinyağı ve ezilmiş sarımsağı iyice karıştırıp, sebzelere iyice bulayın.
Merhabalar,
Patlıcanı közlemeyi yıllar evvel fırında denemiştim ve olmamıştı. Ocağın üstünde yapılırken ortası nasıl pişiyor, ne şekilde, ne kadar süreyle tutmak gerekiyor ateşte?
okale
04-26-2005, 04:18 PM
aslında fırındada pişiyor ama yüksek ısı ve daha uzun süre gerektiriyor.ocağın üstünde çok kısa sürede pişiyor içide çok iyi pişiyor.dış kabuğu iyice kuruyup pul pul olduğunda tamamen pişmiş demektir.patlıcanın hertarafını çevire çevire kabuğunun heryeri aynı şekilde olacak şekilde pişirilmeli zaten pişince yumuşuyor elinle bastırdığında çok yumuşak gelmeyen kısmı varsa orayı ateşte biraz daha tutabilirsin .4 gözüde açıyorum ikişer patlıcan koyup hemen pişiriyorum.ocağın üstü batıyor ama çabuk olması bakımından ben böyle yapıyorum.temiz iş istiyorsan fırında yap patlıcana birkaç delik açarsan patlamaz fırında yapınca çok şişiyor fırının ızgarasında da olabilir ordada çabuk oluyor.
Arkadaşlar patlıcanları ocakta közliyeceğiniz zaman saplarından itibaren sıkıca alüminyum folyoyla sararsanız hem ısının eşit dağılmasını sağlarsınız ve çok fazla çevirmenize gerek kalmaz, daha çabuk közlenir. Hem de ocağın batmasını bir nebze olsun azaltmış olursunuz. Folyolar biraz şişiyo gibi oluyor ama zararı yok.
Ben közlenmiş patlıcanı çok seviyorum ama maalesef henüz oburiks Melihime yediremiyorum.
Sevgiler
aybüke
05-16-2005, 10:59 AM
Semanur'un vermiş olduğu közlenmiş patlıcan tavanın farklı bir tarifini vermek istiyorum.
5-6 adet patlıcan
400 gr kıyma
Üzeri için:
Yoğurt
sarmısak
Yapılışı:Patlıcan közlenir,et tahtasının üzerinde ufak ufak doğranır , tuzlanır ve soğumaması için kapaklı bir kaba alınır.
Kıyma arzuya göre 3 kaşık zeytinyağı ya da 2 çorba kaşığı tereyağı ilavesiyle kavrulur , tuz ve karabiber eklenir.
Servis tabağına sırasıyla patlıcan,kıyma ve sarmısaklı yoğurt dökülür ince kıyılmış maydanozla süslenerek servis edilir.Afiyet olsun....
sedanur
05-26-2005, 10:25 PM
merhabalar herkese,patlican kozledim ve salatasini yapmak istiyorum,bir kere denemistim berbat olmustu.siz bu salatayi nasil yaparsiniz.yoreye gore farkli malzeme ile yapildigini duymustum,degisik tariflerinizi bekliyorum,tesekkurler
berrinozkan
05-26-2005, 10:45 PM
merhaba ben 2-3 çeşit yapıyorum.birinde közlediğim patlıcanları doğrayıp sarımsaklı yogurt yapıp içine koyuyorum bu daha öçok meze türü oluyor ama lezzetli oluyor.hatta evde varsa yeşil ve kızmızı biberde közlüyorum .içine küçük kücük dograyıp onlarıda ekliyorum güzel oluyor.
diiğeride domateslerin kabugunu soyup küp küp doğruyorum,biber,maydonoz,taze soğan yada yeşil soğan hepsini güzelce doğrayıp 1 diş sarımsak yağ limon ile karıştırıyorum.isteyenler sirkede koyabilir ama ben sirke sevmediğimden koymuyorum.buda güzel oluyor.
son olarak aklıma gelen kozlenmiş patlıcan kızmızı ve yeşil biber yağ,limon,sarımsak ile karıştırılıyor.buda güzel...hımmm canım istedi şimdi anlatırken yarın bunlardan birini yapmalı
sevgiler
berrin
ladido
05-26-2005, 11:11 PM
Merhaba sedanur,köz patlıcan öyle muhteşem birşeyki sadece yağ+ limon+ tuzla bile süper olur.Köz patlıcana zeytinyağı ,tuz,limon ile yaptığın sosu dök .üzerine domates ve sarımsak rendele.Hepsini harmanla.Üzerine maydanoz doğra.Seviyorsan 2-3 kaşık sirke de ilave edebilirsin.
Ya da zeytinyağı+ tuz+ limonla köz patlıcanı harmanla,ay şeklinde doradığın kuru soğanları ve maydanoz ilave et.
Ya da köz patlıcanları çatalla iyice ez.Yine zeytiyağı+limon+tuzla karıştır.Ezilmiş sarımsak+2 kaşık yoğurt+2 kaşık tahin ilave et karıştır.Maydanozla süsle.AFİYET OLSUN...
okale
05-27-2005, 08:50 AM
bu ratiflerin dışında birde şöyle yapıyorum ben;közlenmiş patlıcanı küçük küçük doğruyorum tuz atıyorum.ayrı bir yerde rendelenmiş domatesi zeytin yağı ile pişirip tuz ve pulbiber katıyorum.bu domates sosunu patlıcanın üzerine gezdiriyorum buda çok güzel oluyor sıcakken daha güzel oluyor.
gönül30
06-13-2005, 10:43 AM
haftasonu kumburgaza mangala davetliydik....orda tattığım birşeyi sizlerlede paylaşmak istedim.Hem pratik hem leziz.... patlıcanları közlüyoruz soyduktan sonra ince ince kıyıyoruz.tavaya zeytinyağını koyuyoruz bu arada bir kasede yumurntaları çırpıyoruz.tavadaki zeytinyağı kızdıktan sonra çırpılmış yumurtayı ekliyoruz yumurta pişince kıyılmış közlenmiş patlıcanları ekliyoruz.sürekli karıştırarak pişiriyoruz.(7-8dakika)piştikten sonra servis tabağına alıp sıcak ikram ediyoruz.........
sermo
08-05-2005, 02:21 PM
Merhabalar ben közlenmiş patlıcanlarla süzme yoğurdu ve arzuya göre 2-3 diş sarmısağı karıştırıp çok lezzetli bir meze elde ediyorum herkeze tavsiye ederim :wink:
Birde bunu da canım teyzemden öğrenmiştim közlenmiş patlıcan,közlenmiş biber,domatesler çiğden,bolca sarmısak,tuz,yağ ve de limonunu ekleyip müthiş bir salata oluyor.
sdilek
08-05-2005, 02:38 PM
bir iki acı sivri biberi biraz sıvı yağ ile çeviriyorum.Sonra küçük küçük doğradığım közlenmiş patlıcanları da içine ilave edip biraz tuz ve karabiber ekleyerek biraz daha kavuruyorum.Hoş bir lezzet ve kurtarıcı oluyor.
ZeynepY
08-06-2005, 03:15 AM
Sadece zeytinyagiyla da yenilebilir, cok fazla ezmeden.
Benim en cok sevdigim patlican salatasi ise soyle. Patlicanlari kozleyip, soyup iyice eziyoruz. Daha onceden carliston biberi (dolmabiberle de olur) minicik dogruyoruz (en fazla yarim cm kadar). Salataligi da biber gibi dogruyoruz. Son olarak domatesi de dogruyoruz (ama suyunu suzmemiz daha iyi olur). Birazcik da sarmisak dovup hepsini karistiriyoruz. Ustune tuz, sirke ve zeytinyagi ekleyip afiyetle yiyoruz (yani en azindan ben).
Kozlenmis patlicanla yapilan bir de hunkar begendi var ama onun tarifi zaten buralarda vardi.
sdemet
08-06-2005, 07:09 AM
Ben 4 adet patlıcanı közlüyorum.Közleme işlemini herbir patlıcanı aliminyum folyaya sarıyorum bir çatalla sadece bir defa deliyorum.közlendiğinden emin olduğumda soğuk suya batırıyor ve öyle soyuyorum.inanılmaz kolay ve pratik oluyor.közlemeleri hazırladıktan sonra iyice eziyorum ve blandırdan geçiriyorum.birza yağ ve unu kavuruyorum üzerine göz kararı süt ekliyorum ve patlıcanları ilave deiyorum.Bu sosu bir servis tabağına alıyorum üzerine et sote yapıyorum.servisi o şekilde yapıyorum .çok beğenilen bir tarif..
ece23
08-15-2005, 01:42 PM
ewt demetcim, bende buna benzer bi tarif yemiştim, gerçekten çok lezzetli oluyor,
misafirlerime bi akşam yemeğinde yapmak istiyorum,
yalnız bi sorum var, akşam yemeğinde misafirlere ana yemek gibi olabilirmi, yanında garnitür ne yapabilirim, :?: :roll:
sevgiler,,, ece,, :)
sdemet
08-16-2005, 08:59 AM
Merhaba Ece, bence ana yemek olrak yapabilirsin.Yanına yine aynı şekilde domates ve biber közleyerek servis yapabirsin diye düşünüyorum.Tabağın yanına birazda bulgur pilavı ekleyebilirsin tabağa...bence hoş olur...Kolay gelsin... :wink:
gnckynk
09-12-2005, 10:01 AM
:lol:
bu hafta sonu bir piknikteydik ve orada yediğim müthiş bir tadı sizinle paylaşmak istedim.
patlıcanlar közlendikten sonra püre haline getiriliyor. içine biraz süt ve mayonez konuluyor. bende yapmadığım için miktarlarını bilmiyorum.
çok kolay ve çok lezzetli bir aperatif. misafirlerinize kolaylıkla yapabileceğiniz bir tarif.
sevgiyle kalın...
nurmus
09-30-2005, 10:48 AM
Arkadaşlar bu forumda adını duyup merak ederek marketten aldığım ajvar'ı
pek beğenmedim, bende kavanozun içindeki katkı maddelerine bakarak kendime göre ajvar yaptım. eşim ve oğlum beğendi. umarım sizde beğenirsiniz.
500 gr kırmızı biber ve 2 adet patlıcanı közledim. kabuklarını soyduktan sonra arzuya göre sarımsak, tuz, ayçiçek yağı, kırmızı pul biberle birlikte rondoda püre haline gelene kadar çektim.kavanoza koyup dolapta muhafaza edebilirsiniz. bu ölçülerle küçük bir konserve kavanozu çıkıyor.
cgozlu
10-18-2005, 12:12 PM
Arkadaşlar akşam patlıcan közledim fırında soyup küp küp doğradım limon zeytinyağı ve tuz koydum ama tadını bulamadım atmamak için bu patlıcanları daha lezzetli hale nasıl getirebilirim.
iklim
10-18-2005, 12:20 PM
cgozlu,
Kuru soğanları yarım ay şeklinde doğra, tuz ile ov. Domatesleri de küp küp doğra hazırladığın patlıcanlara ekle. İstersen maydanoz da ekleyebilirsin.
Ben genel olarak patlıcan salatasını bu şekilde yapıyorum. Umarım bir lezzet katar patlıcanlarına.
Sevgiler,
nurmus
10-18-2005, 01:27 PM
ben sizlerin tarifine ilaveten közlenmiş yeşil biber ve küçük küçük doğradığım sarımsakları ve birazda pul biber ve karabiber ilave ediyorum. çok güzel oluyor.
zmelike
10-19-2005, 12:39 PM
BENDE NURMUS GİBİ KÖZLENMİŞ BİBER. FAKAT EZİLMİŞ SARIMSAK YA KÖZLEMİŞ SOĞAN (YARIM AY ŞEKLİNDE DOĞRANMIŞ ) YADA BİR KÜÇÜK SOĞAN RENDESİ SİRKE DOMATES RENDESİ KOYUYORUM
tuba-d
10-19-2005, 02:27 PM
Merhabalar,
Ben közlenmiş patlıcan salatasının içine közlemiş kırmızı biber, soğan, sarımsak, domates, maydonoz koyup zeytinle de süslüyorum.Sosunu limon ve zeytinyağ ile yapıyorum.Közlenmiş sebzeleri sevmeyen eşim bile beğeniyor.
MehtapA
10-19-2005, 03:35 PM
Merhaba cgozlu,
ben de közlenmiş patlıcanları doğramak yerine kabuklarını soyup çatalla lif lif ediyorum. Peşinden közlediğim biberleri incecik doğruyorum. En son kabuğu soyulmuş bir domatesi küp küp üzerine doğruyorum. Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, limon veya sirke (ben ikisinden de azar azar katıyorum) ve pul biber katarak hazırladığım sosu üzerine döküyorum. Arzuya göre üzerine incecik kıyılmış maydonoz serpiyorum. Herkes çok beğeniyor.
ZiyaCenk
10-20-2005, 08:12 AM
Arkadaslar klasik patlican ezmesinden sıkıldıysak biz evde közlenmiş patlıcanı sarimsak zeytinyağ ve limonla tatlandırdıkdan sonra yoğurtla karistiriyoruz üzerinede kırmızı pul biberli tereyağı gezdiriyoruz bi kaç dal maydonozlada süsledinizmi hem tadı değişik hemde lezzeti değişik oluyor. (kırmızı biber tatli yada aci olabilir damak zevkinize göre)
gülhan altunhan
10-24-2005, 03:54 PM
1/2 KG PATLICAN
1KG KIRMIZI ETLI BİBER
3 ADİŞ SARIMSAK
3 ÇORBA KAŞIĞI SİRKE
TUZ
ARZUYA GÖRE ZEYTİN YAGI
BİR AVUÇ KIYILMIŞ MAYDONOZ
2 TANE KABUKLARI SOYULMUS DOMATES
YAPILIŞI;
Fırın tepsisinin içine fırın kağıdı koyun biber ve patlıcanı güzelce dizin 200C
fırında iyice kızarana kadar önlü arkalı pişirin (fında közleme yapın)
daha sonra soğuyunca biber ve patlıcanları soyun ince ince kesin borcama koyun üzerine sarımsağı rendeleyin tuzunu sirkesini maydonozunu küçük doğranmış damatesini yağını dakoyup karıştırın :wink: afiyet olsunnn
NOT:IZGARALARIN YANINDA VE HER DAİM SOFRAYA YAKIŞAN EDİRNE MAMZANASI :lol:
mamzana tarifi görünce çok şaşırdım.Annemde hep yapar ama daha farklı.Damak zevkinize göre miktarları ayarlayabilirsiniz.Malzemeler:
Patlıcan
Yeşil Biber
Domates
Sarımsak
Az sıvıyağ
Yoğurt
Tuz
Yeşil biberleri doğrayıp az yağda soteliyoruz.Üzerine közlenmiş ve küp küp doğranmış patlıcanları atıp biraz kavuruyoruz en son domatrsleride ekleyip yumusayana kadar pişiyoruz. Yoğurtu ezdiğimiz sarımsak ve tuzla karıştırıp üzerine döküyoruz.Özellik yazın çok iyi giden güzel bir yemek. (Bende Edirneli'yim bu arada:)
ilk verilen tarifi biliyorum annemde öyle yapar bende... mamzenaya yoğurt konduğunu ilk defa duydum gerçekten çokkkkkk güzel olur. ay şimdi canım istedi eve gidince yapıcam.
teşekkürler gülhan altuntan mamzenayı anlattığın için
Edirnelilere selamlar olsun... :lol:
Biz yoğurtsuz olanına ve tavada tekrar pişirilmeden hazırlanana yani gülhan hanımın yazdığına patlıcan salatası diyoruz. İkiside çok güzel oluyor.
gnckynk
10-26-2005, 09:39 AM
HERSE
1 adet iri boy kemer patlıcan ya da orta boy bostan patlıcanı
1 adet çarliston biber
1 adet orta boy domates
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı limon suyu
yarım limon
Tuz
Patlıcanı, biberi ve domatesi közleyin. Akan soğuk su altında kabuklarını soyun ve kararmaması için patlıcanın her tarafını limonla ovun. Közlenen sebzeleri çatalla iyice ezin. Bir kasede tuz, limon suyu, zeytinyağı ve ezilmiş sarımsağı iyice karıştırıp, sebzelere iyice bulayın.
Afiyet olsun...
gnckynk
10-26-2005, 09:44 AM
arkadaşlar ben közlenmiş patlıcanı limonu, zeytinyağı, ince ince kıyılmış maydonozu ve tuzu koyduktan sonra yoğurt ve mayonez ile karıştırıyorum. çok güzel oluyor.
sevgiyle kalın...
coconut
11-01-2005, 10:19 AM
közlenmiş patlıcanla ben fırında puf böreği yapıyorum muhteşem oluyor... :wink:
olsai
11-26-2005, 02:08 PM
Gecenlerde Tokyo'da Izmir restoranina (tum yemekleri cok guzeldi aslinda)gitmistik ve mezelerden patlican kozlemesi sundular. Simdiye kadar hic bir yerde o kadar lezzetli bir patlican kozlemesi yememistim. Sadece patlicanlar ufak kup seklinde dogranmisti ve belki tuz ve yag olabilir. Gelir gelmez evde denedim ama ayni tadi yakalayamdim. Sanirim ayni tadi bulana kadar rahat edemeyecegim. O kadar lezzetliydi. Ona benzer tarifi hic bir yerde bulamadim. Bilen varsa yardimci olursa cok sevinirdim.
Bir de sevgili pastaci puf boregini nasil yapiyorsun? tarifini alabilir miyim acaba?
sevgiler
a.pinar
12-05-2005, 12:29 AM
dün aksam arkadaslarim icin yaptigim salata mutlaka deneyin nefis
patlican salatasi
2 orta boy patliucan
4 yesil biber
2 kirmizi biber (ben konserve kullaniyorum)
1 sogan
1 dis sarimsak
2 domates
varsa taze nane ve kekik yoksa kurusu
tuz, karabiber
zeytin yagi ve limon
patlicanlari ve biberleri közleyip temizlayin (ben firinda közledim). sarimsagi ezin. sogani sögüs halinde kesin. kalan malzemeleri kare halinde dograyip ekleyin. zeytinyagini, tuz karaberi, limonu da ekleyip harmanlayin. afiyet olsun
ben patlıcan salatasını baharat ve soğan koymadan yapıyorum.patlıcan konusunda iki ipucu vermek istedim.patlıcanın beyaz olması için közlemek yerine kabuklu olarak fritözde kızartın.kolay soymak içinse ortadan ikiye kesip bir kaşık ile içini boşaltın.tefal programında görmüştüm.çok çabuk ve hiç kabuksuz soyuluyor.
ece23
12-12-2005, 11:09 AM
yazın patlıcanları közleyip buzluğa koyarım, kışın kahvaltılarda sık sık yaparız yumurtalı patlıcan, sarımsakta doğrarım içine, farklı bi alternatif,,,
sevgiler,,,ece23,,,
creamy
12-12-2005, 02:25 PM
birşey sorucam yumurta omlet gibi piştikten sonra nasıl patlıcanla karışıyor? Yoksa karışmadan öyle mi kalıyor. Patlıcanı çok severimde bu tarifi denemek istiyorum. Ama burayı anlamadım işte:(
gönül30
12-12-2005, 03:02 PM
arkadaşım yağ ısınınca ayrı bir yerde yumurtayı çırpıyorsun ve kızgın yağa atıp cosss pişiriyorsun pişen yumurtüanın içine közlenip kıyılmışy patlıcanı karıştıra karıştıra ocakta bi müddet tutup servis tabağına alıyorsun birde sarımsak koyuyorsun içine dövtülmüşşş....bu kadar:))
ece23
12-12-2005, 09:31 PM
ben biras daha farklı yapıyormuşum,
yağ ısınınca, közlenmiş patlıcanları ilave edip, (bire bir kullanıyorum ben, bol yumurtalı daha çok beğeniyoruz), arkasından, yumurtaları kırıp, pişinceye kadar çeviriyorum, ateşi kapatınca;
biraz sumak, biraz isot, tuz, karabiber, ven son olarak rende kaşar, yada küp kaşar :wink: ,
hüzünbaz
12-19-2005, 10:43 PM
sevgili mihmandar tarifini yaptım çok güzel oldu.teşekkür ederim.sevgiler
sönmez
12-20-2005, 01:41 PM
herkese tavsiye ederim.tarifi veren arkadaşa çok teşekkürler.eşim bayıldı.inanın
fatıma
12-20-2005, 03:23 PM
Arkadaşlar patlıcanları ocakta közliyeceğiniz zaman saplarından itibaren sıkıca alüminyum folyoyla sararsanız hem ısının eşit dağılmasını sağlarsınız ve çok fazla çevirmenize gerek kalmaz, daha çabuk közlenir. Hem de ocağın batmasını bir nebze olsun azaltmış olursunuz. Folyolar biraz şişiyo gibi oluyor ama zararı yok.
Ben közlenmiş patlıcanı çok seviyorum ama maalesef henüz oburiks Melihime yediremiyorum.
Sevgiler
şeydacım ben bu folyo sarark közlemeyi denedim ama folyolar ince olmamamsıan rağmen hemen pul pul oldular folyo fln kalmadı ortada :) nedne acaba
esrayagmur
12-27-2005, 01:47 PM
yazın vazgeçilmezi ama kışında yapıyoruz paylaşmak istedim.
patlıcan, sivri biber, kırmızı biber, domates, sirke ,zeytinyağı, sarımsak ve tuz.
patlıcan ve biberleri közledikten sonra soyup ince ince kıyın ve domateside küp küp doğrayıp ekleyin ayrı bir yerde dövülmüş sarımsak, sirke, zeytinyağı ve tuzu karıştırın bu sosu karıştırdığınız salataya döküp iyice harmanlayın. bu kadar.
özellikle ızgara et ve köfte yanında harika oluyor ama ben yanlız taze ekmekle bile yemeğe doyamıyorum :D
hulyacandandemir
12-30-2005, 12:16 PM
MALZEMESİ
1 adet iri boy kemer patlıcan ya da 1 adet orta boy bostan patlıcanı
2 yemek kaşığı mayonez
½ adet limonun suyu
TARİF
Patlıcanı közle. Akan su altında soyup, limonla ov. Bir kasede limon suyuyla mayonezi çırp. Közlenmiş patlıcanları çatalla ezerek, limonlu mayonez karışımını üzerine gezdirerek, iyice karıştır.afiyet olsun
snowdrop
12-30-2005, 05:14 PM
Hülyacandemir bende bu salatanın farklı bir çeşitini yapıyorum.alternatif tarif olabilir diye düşündüm.patlıcanları közleyerek bıçak yardımı ile ufaltıyorum.kese yoğurdunu suyla açarak içine sarımsak rendeliyorum.tuzunu ekleyip,patlıcana ilave ediyorum.arzuya göre içine toz kırmızı biber veya üstüne pul biberde konabilir.
hulyacandandemir
04-17-2006, 11:57 AM
3 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber veya konserve biber
4-5 yaprak taze nane
2 diş sarmısak
biraz sıvı yağ
yarım limon suyu
Patlıcanları közlüyorsunuz içine nane yapraklarını ekliyorsunuz rondodan bir kez geçiriyorsunuz üzerine limonun suyunu sıkın hemen ki kararmasın sonra biberleri közleyip onu da küçük küçük doğrayıp ilave ediyorsunuz enson sıvı yağ ve sarmısağı da ya rendeleyin yada küçük doğrayın ilave edin çok hoş bir görüntüsü oluyor malzemeyi arttırıp salata da yapabilirsiniz isterseniz üzerini bir kaç maydonoz yaprağı ile süsleyebilirsiniz.afiyet olsun
nehirsu
04-20-2006, 10:01 PM
bizim oralarda mamzana derler bilmem duydunuzmu...
patlican kozlenir temizlenir daha sonra uzerinde limon gezdirilerek (kararmamasi icin)ince ince kiyilir ..... aci veya tatli biberler minik minik dogranir aci daha cok yakisir hatta kirmizi minik biberler bile hos durur 1 adet domates kabuklari soyulup normal buyuklukte dogranir 2 adet domateste rendelenir icine maydonoz ddogranir incecik ve bu sekilde uzerinde keskin bi bicak gezdirilir inceltmek icin yesil sogan blendirdan gecirilir veya cok incecik sadece tadi anlasilacak gibi dogranir en son sarmisak havanda tuzla dovulur yada rendelenir daha sonra sirke eklenir iice karistirilir servis etmedne once uzerine siyah veya yesil zeytin halkalari dizilir zeytin yagi gezdirilip servis edilir
bu tarifi hazir kozlenmis patlicanla cok guzel yapiyorum ama kendim bir turlu su patlicanlari firinda pratik olarak nasil kozliyecegini ogrenemedim :cry:
yason
04-21-2006, 02:49 PM
nehirsu ben patlıcanları çatalla delip sonrada alüminyum folyaya sarıp ocağın üstüne koyuyorum çok çabuk ve rahat oluyor.biber ve domateside bu şekilde yapıyorum.fırında çok zaman alacağını düşünmüştüm onun için hiç fırında denemedim....... 10-15 dk sürüyor arada patlıcanları çeviriyorsun hertarafı güzelce közleniyor...bende patlıcan salatasını şöyle yapıyorum patlıcanları közlüyorum bir diş sarimsak rendeyeyip zeytinyag + limon suyu ekleyerek büyük bir pıçakla salata tahtasının üzerinde iyice kıyıyorum sonra tabağa alıyorum közlenmiş domates ve biberleri söğüş olarak dilimliyorum tabaktaki patlıcanların etrafına bir dilim domates bir dilim biber şeklinde sırayla diziyorum...patlıcanın tam ortasına bir iki yaprak maydonoz ...ımmmm canım çekti:) eşimde çok sever ve beğenir.....
aysegularda
05-06-2006, 03:24 PM
gerekli malzemeler: patlıcan,kırmızı salçalık biber, yeşil sivri biber, domates, biber salçası veya domates salçası,sarımsak
patlıcanları közlüyoruz soyup küp küp doğruyoruz, yeşil biber, kırmızı biber, domatesleri de küp küp doğruyoruz, tencereye biraz sıvıyağ döküp sarımsakları biraz soteliyoruz sonra sırası ile biberleri ve domatesi ekliyoruz iyice soteleyip en son patlıcanı ekliyoruz k.biber,acı pul biber ve tz ekleyip suyu çekene kadar soteliyoruz
afiyet olsun
özellikle bu mezeyi gönülün tarfindeki lahmacunla öneriyorum bu şekilde tüketiliyor genelde
közlenen patlıcandan tahin ve yoğurtla babagannuş da yapılabilinir
sofrasenligi
07-07-2008, 12:48 PM
Yazın sıcak günlerinde ferahlatıcı bir salata oluyor.
1 adet közlenmiş patlıcan
4-5 küp doğranmış domates
1 çarliston biber
Bir avuç ayıklanmış kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru kekik
(İsteyenler piyazlık doğranıp tuzla ovlup yıkanmış soğan ekleyebilirler.)
2-3 kaşık nar ekşisi
Yarım limon suyu(nar ekşisi sanki ekşi yerine tatlı bir tat veriyor sadece)
Tuz
Sızma zeytinyağı
Bütün malzemeleri karıştırıp en az bir saat dolapta bekletiyoruz. Yaz sıcaklarında afiyetle yiyoruz.
Arzu edenler bu link (http://www.sofrasenligi.com/2008/07/kzlenmi-patlcanl-domates-salatas.html)ten salatanın resmine bakabilirler.
Sevgiler.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.