PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : hangi gıdalar birlikte alındığında besin değerleri azalır???

szn
01-22-2006, 12:07 PM
merhaba;
uzun zaman oldu foruma gimeyeli.. doğum izni bitip de işe başladığımdan beri akşamları emre uyuduktan sonra biraz ortalığı toparlıyorum sonra tuşş :))
ben başlığı biraz açayım. şimdiye kadar hep kulaktan dolma bilgiler var aklımda, mesela et ve yoğurdun aynı anda tüketilmemesi ya da karbonhidratlarla proteinin aynı anda alınmaması gibi.. oysa ki et yemeği yaptığımızda mutlaka yanında pilav yapılır ve birbirini tamamladığı düşünülür. açıkçası çok da net değil kafamda bu bilgiler, eğer sizin de bildiğiniz örnekler varsa paylaşmanızı rica ederim..
şimdiden teşekkürler..

derya1
01-22-2006, 12:19 PM
bende pekmez gibi demir ihtiva eden gıdaların yoğurt ve sütle aynı anda yenmemesi gerektiğini biliyorum. kalsiyum demirin emilimini yavaşlatıyormuş.
ayrıca bu başlıkla hiç alakası yok ama havuç salatasına muhakkak azda olsa yağ dökmek gerekiyormuş. a vitamini yağda eridiği için.

derya1
01-22-2006, 12:20 PM
aslında gıda müh. arkadaşlar daha iyi bilgi verecektir

sedanur
01-22-2006, 07:19 PM
beslenme derslerinden hatirladigim kadariyla ispanak yemegiyle yogurt yenmemeli.cay yemekle birlikte alinmamali bunlar demiri bagliyor emilimini engelliyor diye biliyorum. ayrica son olarak meyve yemekten en az 1-2 saat sonra yenmeliymis. internette okumustum meyve yemegin hemen ardindan yendiginde karaciger de alkol kadar zararli etki yapiyormus. ama bu son soyledigimi siz genede bi arastirin derim. ben yemiyorum ogrendigimden beri ama bir bilene sormadim sadece okudugum bu. tabi ki gida muh. arkadaslar cok daha saglam bilgi vereceklerdir. sevgiler herkese

creamy
01-23-2006, 11:26 PM
ıspanağın yoğurt yerine kıymalı ya da yumurtalı olarak tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Demir alımı açısından en uygunu buymuş. Ama açıçası başka bişi bilmiorum bu konuda gelicek önerileri de çok merak ediorum :)

hatun
01-25-2006, 06:16 PM
Merhabalar,

Oncelikle genelde herkesin bildigi ve arkadaslarin da yazdigi birseyi tekrar edecegim. Cay demirin emilmesine engel oldugu icin yemekle tuketilmesi tavsiye edilmiyor. Yogurt ve etin bir arada tuketilmemesi ise bana pek mantikli gelmedi. Bunun Yahudi lerin et ve sut urunlerinin ayni yemekte tuketilmemesi kuralindan kaynaklandigini dusunuyorum. Herkesin az cok bildigi diger bir sey de balik yerken sut urunlerinde sakinmak (balik eski ise sut, yogurt vs ile tuketilirse zehirlenmeye sebep olur). Portakal gibi C vitaminli urunlerin sabah yenmesi tavsiye ediliyor. Vucudun C vitaminini daha cok almasi mumkun oluyormus.

Herkese saglikli gunler,
H

güldemir
01-31-2006, 11:45 AM
Gıdalar,konsantre(oksitlenen)ve konsantre olmayan gıdalar(oksitlenmeyen)olarak iki ana gruba ayrılır.Konsantre gıdalar kendi aralarında nişastalı ve proteinli gıdalar,konsantre olmayan gıdalar da meyvalar ve çiğ sebzeler olarak ikiye ayrılır.Sebzeler pişirildikçe konsantre gıdaya dönüşürler.Örneğin;patates çiğ iken sebze,pişirildikten sonra nişastalı gıda grubuna girer.Bu gıdalardan meyva şekerleri direk olarak,nişastalı gıdalar alkali salgı ile sindirilerek,proteinli gıdalar asit salgı ve çiğ sebzelerde bulunan canlı enzimlerle sindirilerek kana karışırlar.
Bu nedenle,gıdalarımızı meyvalar, nişastalı gıdalar ve proteinli gıdalar olmak üzere üç ayı gruba ayırıp,üç ayrı öğünde yemek içmek zorundayız.Bu şekilde beslenirsek,gıdaların işe yarayan kısımları daha kolay ve daha çabuk sindirilip kana verilir. İşe yaramayan kısımları da daha kolay ve daha çabuk dışarı atılır.Bu sayede tüm gıdaların besin değerleri korunur, toksik tesir kazanması önlenir.
Gıdalar karıştırılarak yenilip içilirse zor sindirilirler.Midede uzun zaman bekleyerek besin değerlerini kaybedip toksik tesir kazanırlar.Mideden bağırsağa geçmeden mikroplar ve bakteriler tarafından tüketilirler.Sindirim sisteminde parazitlerin üremesine neden olurlar.Oksitlenirler.Bu olay,ağız kokusu,sindirim sancısı,mide ve bağırsak gazları gibi sorunlarla kendini gösterir.
Örneğin;
-Meyva ve meyva suları,nişastalı veya proteinli gıdalarla aynı öğünde yenilirse asit ve alkali salgıların etkisinde kalarak fermantasyona uğrayarak bozulurlar.Ayrıca besin değerlerini kaybedip toksik tesir kazanarak iç ortamın ve karaciğerin düşmanı olurlar.
-Nişastalı gıdalar grubuna giren patates ile,proteinli gıdalar grubuna giren et,aynı öğünde yenilirse vücut patatesi sindirmek için alkali salgı,eti sindirmek için asit salgı salgılar.Salgılanan bu salgılar,midede karıştırılınca ,kimyasalca kaçınılmaz olarak nötr salgıya dönüşürler. Nötr ortamda patates de,et de sindirilemez.Bu gıdaların sindirilebilmesi ve mideden bağırsağa geçebilecek hale gelmesi için mide tekrar tekrar asit ve alkali salgı salgılamak zorunda kalır.
Vücut,en büyük enerjiyi gıdaların sindirilebilmesi için harcar.Bu enerjiyi harcamasının amacı,gıdalardan daha fazla enerji elde edip yaşamını sürdürebilmektir.Sindirim için bu kadar fazla enerji elde edip yaşamını sürdürebilmektir.Sindirim için bu kadar fazla enerji tüketilmesine rağmen,gıdalar besin değerini kaybedip,toksik tesir kazanmış vaziyette bağırsaklara geçerler.Bu defa vücut,gıdaların toksik tesirini yok etmek için,sindirim için harcadığı iki misli fazla enerji tüketir.Sonunda,kar edemeyen işletmenin iflas ettiği örneği,enerji iflasına uğrar ve hücrelerde dejenerasyon başlar.Bu olay,gençlik yıllarında yorgunluk, hazımsızlık, kabızlık, nezle, grip, solunum zorluğu, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, romatizma, artrit, kansızlık alerji ve cilt hastalıkları gibi sağlıksorunlarıyla,elli yaşından sonra da kalp krizi,felç ve kanser gibi ciddi hastalıklar şeklinde kendini gösterir.

kaynak: http://med.fatih.edu.tr

güldemir
01-31-2006, 11:47 AM
BESİNLERİ HAZIRLAMA, PİŞİRME VE SAKLAMA İLKELERİ VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Hazırlama ve Pişirme İlkeleri

Hazırlamak ve pişirmek için besinlere uygulanan işlemler besleyici değerini artırır veya azaltabilir. Aşağıda bu işlemlere örnekler verilmiştir:

Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır. Kimyasal kabartıcılar ise azaltır. Mayalandırılmadan yapılan ekmeğin besleyici değeri, mayalı ekmekten daha düşüktür.

Beyaz ekmek yapmak için buğday tanesinin, kepek ve özünün iyice ayrılması, besleyici değerini azaltır. En besleyici ekmek, dış kepeği biraz ayrılmış, fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan iyice mayalandırılarak yapılan ekmektir.

Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır.

Tarhana, yoğurt ve unun karışımıyla mayalandırılarak yapıldığından, besleyici değeri yüksektir. Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek, havuç eklenmesi değerini daha da artırır.

Tarhana güneşte kurutulursa, süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri azalır.

Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan üstündür. Şeker yerine pekmez kullanılması, besleyici değerini daha da artırır.

Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konulmalıdır. Birlikte yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır.

Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar.

Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır.

Yeşil ve sarı sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır.

Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlama, pişme suları atılırsa, vitamin ve mineralleri azalır.

Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır. Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilirse vitamin değeri azalır.

Süt yarım saat gibi uzun süre kaynatılırsa vitaminleri azalır. Pastörize ve sterilize edilmemiş süt kabarınca ateşten alınırsa, mikropları ölmez. Süt kabardıktan sonra karıştırılarak 4-5 dakika kaynatılıp hemen soğutulur. Cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün saklanır.

Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir.

Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır. Ayrıca yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur.

kaynak:www.saglik.gov.tr

bulut
02-02-2006, 11:07 PM
oğlumun bebekliğinde-şu anda 6 yaşında- doktorumuzun verdiği şu bilgiyi hiç unutmadım ve bebeği olan herkese söyledim yeşil fasülye,ıspanak,havuç,kabak ve pancar birarada kullanılmamalı.bunları bana sebze çorbasına geçtiğimiz zaman söylemişti derya1 sanada katılıyorum pekmez süt ve ürünleri ile kullanılmıyor ben oğluma hala taze sıkılmış portakal suyundan önce veriyorum pekmezi.

Çınar SABIRLI
02-05-2006, 06:52 PM
BEN KENDİMİ BİLDİMBİLELİ ISPANAK YOGURTSUZ YENMEZ.
ANLAMADIĞIM YILLARDIR YANLIŞ MI BİLİYOMUŞUZ? :(

akkita
02-06-2006, 02:09 PM
Ben gıda mühndsliği öğrencisim ve bende ıspanağı asla yoğurtsz yemem,damak zevki işte :)

senaykusen
03-02-2006, 01:06 PM
evet arkadaşlar maalesef yayarlı olan şeylerden bazıları damak zevkimize uymuyor maalesef ama yapacak bişey yok...sağlık bu...
Demir hapları kullanıyordum ben de..doktor demişti ki hapı almadan ve aldıktan yarım saat sonra ancak süt ve süt ürünlerini tüketebilirisn.Aklınızda bulunsun.
bide alakası yok belki ama ilaçlar su dışında herhangi bi sıvıyla içilmemeli.Özellikle portakal suyu ve asitli içeceklerle.Allah koeusun öldürücü bile olabiliyormuş.
Bide kilo açısından mesela makarna yada pilav ile yoğurt tüketmeyin şişmanlatır derler doğru mu acaba?

Çınar SABIRLI
03-02-2006, 10:06 PM
BİŞEY DAHA DUYDUM PATATES VE ET PİŞTİKTEN SONRA HEMEN TÜKETİLMELİYMİŞ.KALIRSADA ET PATATESTEN AYRILMALIYMIŞ. SİZCE