PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : gıda boyası

ışıl
05-31-2005, 07:51 PM
Merhaba,
Benim gıda boyaları ile öğrenmek istediğim birkaç şey var.Gıda boyasını hangi tür yiyeceklerde kullanabilirim? Bir pastanede rengarenk kurabiyeler görmüştüm; bunlar gıda boyasıyla mı yapılıyor? Gıda boyasını nasıl kullanabilirim? Kaliteli gıda boyasını nerden bulabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim. :lol:

yasemin
05-31-2005, 08:09 PM
kek ve kurabiye yapımında kullanabilirsin.renkli kek yapmıştım sarı kırmızı güzel görünüyordu.

aktarlarda var ben aldım...

betul
06-01-2005, 01:28 AM
Gul seklinde hazirladigim kurabiyenin hamuruna katmistim,sadece daha koyu renkli kizardilar :cry: ,asla kirmizi-pembe bir renk almadilar.Bence ustu kizarmadan firindan alinan,beyaz olmasi makbul kurabiyelerde [un kurabiyesi ,nisastali kurabiye gibi] kullanilabilir ,onun disindakilerde pek de bir esprisi olmuyor..

fatmazeynep
06-01-2005, 05:59 AM
arkadaslar merhaba..
ben gida boyasini seftali kurabiye yaparken kullaniyorum..sari,kirmizi ve yesil..tarifine göre yaptigim kurabiyeleri,boyalari sulandirip sirayla batiriyorum sonrada tozsekere buluyorum arasinada bir yaprak çok güzel oluyor..boyalari ben sekerciden aldim..
sevgiler...

06-01-2005, 09:42 AM
arkadaşlar gıda boyası ne kadar sağlıklı acaba?

leyli
06-01-2005, 10:46 AM
ben de gida boyasinin saglik boyutunu merak ediyorum arkadaslar.cekiniyorum almaya.sonucta boya degilmi?pastane isiyle ugrasan arkadaslar belkidaha cok bilgi sahibidirler.bizi de bilgilendirseler???

MIRACLEZ
06-29-2005, 10:54 AM
GIDA BOYASI BANA DA HEP COK ZARARLI BIR MADDEYMIS GIBI GELIYOR ONUNLA YAPILAN TUM YIYECEKLER COK HOS GORUNSE DE...BU NEDENLE UZAK DURMAYI TERCIH EDIYORUM :!:

06-30-2005, 08:53 AM
ama arkadaşlar sorumuza cevap veren kimse yok değil mi

serbet
06-30-2005, 11:55 AM
arkadaslar ben asla gida boyasi kullanmiyorum, sagliksiz olduguna inaniyorum.En basitinden kirmizisinin bi böcein milyonlarcasinin ezilerek eld
e edildigini hanefi meshebine göre haram oldugunu duymustum...
ne olursa olsun adi üstünde boya....

guler
06-30-2005, 12:09 PM
gida boyalari gercekten de degisik reaksiyonlara neden olabiliyorlar; depresyon, astim..gibi.
ve sözu edilen böcek ise, cochineal denilen bir tur ve boya elde etmek icin, ya kaynar suya atilarak, ya da firinlanarak olduruluyor;i bu bile gida boyalarindan kacinmamiz icin yeter bence... Kumas boyamada, gidalara renk vermek icin, yagli boyada vs kullaniliyor.

daha ayrintili bilgi icin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cochineal

guler
06-30-2005, 12:13 PM
hemen ekleyeyim: diger dogal gida boyalari, örnegin karamaelize sekerlerden, bitki tohunlarindan, bazi bitkilerden elde edilenler de var..onlari kullanmak sakincasiz olabilir...

ışıl
06-30-2005, 05:55 PM
peki bu dogal gıda boyalarını nerede bulabiliriz?

betul
06-30-2005, 10:26 PM
Eskiden ,sari gida boyasinin olmadigi zamanlarda zerdecal [ingilizce turmeric,hintce huldi] kullanirlarmis. Lohusa serbetine de kirmizi rengi veren aktarlarda satilan ozel bir seker vardi sanirim..Herhalde aktarlara sorulursa bu konuda bilgi verebilirler..Eger ogrenirseniz biz yurtdisindakileri de haberdar eder misiniz?

şyd
07-01-2005, 08:09 AM
Evet ben daha öncede forumda kısaca bahsetmiştim. Lohusa şerbetinde kullanılan kızamık şekeri (kaya şeklinde, ufalanıyor, kırmızı) iyi bir renk verici. Ayrıca bizim burda eski sünnet düğünlerinin vazgeçilmez tatlısı olan zerde yapımında kullanılan safranla da sarı-turuncu arası bir renk elde edebilirsiniz. Hem ikisinde de hoş, hafif bir koku ve aroma var. Ben bunları Mısır Çarşısından aldırmıştım.

M.C.
07-01-2005, 08:22 AM
Fakat arkadaşlar zerdeçalın ağır bir kokusu var, safran kullanmaya kalkarsak da çok pahalı. Kırmızı için söylenen yöntem hiç gelmemişti aklıma, çok iyi fikir.

guler
07-01-2005, 08:55 AM
verecegim internet adresinde dogal gida boyalari satiliyor..ABD´de yasayan ya da orayla baglantisi olanlar istetebilir :

http://www.veganessentials.com/catalog/natural-vegan-food-coloring.htm

07-01-2005, 09:29 AM
SEVGİLİ ARKADAŞLAR ACABA SAFRANI TATLILARDA KULLANABİLİRMİYİZ. BEN SADECE PİLAV İÇİN KULLANIYORUM. MESELA SARI BİR KREMA ELDE ETMEK İSTERSEK SAFRAN KULLANILABİLİR Mİ?

guler
07-01-2005, 09:51 AM
safranli dondurmayi biliyorum; enfes bir tat....ayrica safranli kurabiye vs de yapiliyor..söylediginiz neden olmasin?

M.C.
07-01-2005, 10:11 AM
Zerdenin içine de safran konuluyordu sanırım.

şyd
07-01-2005, 10:39 AM
Dediğim gibi biz zerde yapımında kullanıyoruz. Aynı sütlaç gibi yapımı gayet kolay. Su,pirinç ve şekerle yapılıyor. Ben göz kararı yapıyorum ama tam tarifini bulursam foruma yazarım. Renkliliği sevenler varsa dediğiniz gibi diğer muhallebi sütlaç vb. tatlılara da bence katılabilir.

07-04-2005, 09:11 AM
bugün deneyeceğim arkadaşlar, bakalım ne sonuç alacağız.

11-17-2005, 10:03 PM
kırmzı rengin böcekten yapıldığını bimiyordum sağol serbet bende almıştım ama kullanmadım çünki gıda boyasını kullanırken konacak miktar çok önemliymiş.ayrıca ne kadar doğru bilmiyorum ama kanserojen madde taşıdığı söylentisi var boya olduğu için tekrar belirtiyorum duyduklarım sadece kulaktan, yinede tedbir almakta fayda var .

sevil
11-18-2005, 07:12 AM
ben de bu sıralar kadıköye gittiğimde gıda boyası alayım diyordum.iyi ki bu bölümü okumuşum arkadaşlar.hergün yeni birşey öğreniyorum.hepinize teşekkürler.

M.C.
11-18-2005, 08:47 AM
Sevil merhaba, gıda boyalarıyla oynamak çok güzel ama zararlı, yenilmeyecek, göstermelik işler için kullanabilirsin. Bir arkadaşımın yeni doğan bebeğinin sepeti için süslü kurabiyeler hazırlamıştım ben. Oyun hamuru hazırlarken de kullanılabilir, hevesini bu şekilde alabilirsin.

sevil
11-18-2005, 09:33 AM
haklısın mutfak cadısı.bir de geçenlerde beyaz mutfakta satılan tüp içindeki jel pasta süslemesinden almıştım.şimdi içim kaçtı.herhalde onda da bu boyalardan vardır.neyse ki daha kullanmamıştım.

hatun
11-21-2005, 06:14 PM
Merhabalar,
Gida boyalari hakkinda bir miktar bilgiyi asagidaki linklerden elde edebilirsiniz.

Gida boyalarinin insanlar uzerindeki etkileri (Inglizce) asagidaki linkte var:
http://www.feingold.org/effects.html

Ayrica ABD de kullanilan ve onaylanan boya maddelerinin listesi asagidaki linkde var. Sunu da belirtmek gerek ki, onaylanan bir takim boyalar Avrupa da yasak.
http://vm.cfsan.fda.gov/~dms/opa-col2.html

Yine kullanilan boya maddeleri (biraz eski) ile ilgili genel bilgiler asagidaki linkte var.
http://www.cfsan.fda.gov/~lrd/colorfac.html

Gida boyalari ve allerjiler ile ilgili bir yazi:

"Food coloring has been reported to cause anaphylactic reactions including rashes, swelling, and trouble breathing in a some people. Food dyes can also trigger asthma.

Food coloring is used in a variety of foods. Red food dye #2 (also known as carmine or cochineal extract) is actually made from dried insects (cochineal bugs) found in South America or the Canary Islands. Red dye #2 is the most widely recognized food dye allergy.

Yellow food dye #5 (tartrazine), and blue food dye #1 (Brilliant blue FCF), are also implicated in allergic reactions to food color additives. There are a number of other food dyes that have been noted to cause allergic reactions as well.

Reactions to food dyes are not IgE (true allergic type) reactions, so they are sometimes classified as food intolerances rather than food allergies. "

Herkese saglikli gunler,
H

gulcancoskun
11-25-2005, 10:54 PM
ELİMDE İKİ TANE GIDA BOYASI VAR VE BUNLARI KURABIYEYI RENKLENDIRMEK BİRDE NORMAL KREM ŞANTİNİN RENGİNİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN KULLANMAK İSTİYORUM AMA NASIL KULLANACAĞIMI BİLMİYORUM... :(
YARDIM BEKLİYORUM...

M.C.
11-26-2005, 08:28 AM
Gülcan, elindekiler toz gıda boyasıysa bir bardak krem şanti için önce kalem ucu kadar, çok az miktar bir boya ekleyerek karıştır, renk olarak daha koyusunu istersen azar azar artır. Kurabiye süslemesi için glazür yapılıyor pudra şekeri ve çok az süt ve yumurta akıyla, bu karışıma ekleniyor gıda boyası.

gulcancoskun
11-26-2005, 11:07 AM
yardımın için çok saol,çok teşekkür ederim dener denemez sonucu yazarım..;)

esrakars
11-30-2005, 02:06 PM
Mutfak cadısı bir şey soracağım.Gıda boyasını kurabiye yaparken sadece glazür içindemi kullanmalıyız.Mesele hamura karıştırsak olmaz mı?

M.C.
12-02-2005, 11:22 AM
Ben bir kez kurabiyeleri süslerken, bir kez de pasta kremasında kullandım. Kurabiye yapıp hamuruna katar ve pişişirsen olur mu bilmiyorum, rengi istediğin gibi çıkmayabilir. Ayrıca çocuklar tüketecekse tavsiye etmem. En son teatime - mine 'nin sitesinde şekerleri eritip kurabiyelerin ortasında kullandığını gördüm, gösterişli birşeyler istiyorsan o siteyi mutlaka ziyaret et.

gulcancoskun
12-11-2005, 11:51 PM
arkadaşlar ben her ıkı turlude denedım...ilk önce şöle birşey yaptım normal kekin büyük bı kısmını kalıba döktüm azıcık hamur bıraktım onada çay kaşıgını ıslatıp batırdığım gıda boyasını kattım ama çay kaşığının sadece ucunu onuda diğer kekek karıştırdım alacalı iki renkli kek yaptım çok değişik hoş bir görüntüsü oldu...herkes tarafından çok beğenildi..umarım anlatabilmişimdir cümlelelr biraz uzun ve karışık olduda:)

zuhal.erdem
12-27-2005, 02:34 PM
GIDA BOYALARINI TATLILARDA NASIL KULLANIYORSUNUZ? BEN AYVA VE KABAK TATLISINDA KULLANDIM AMA ŞERBETİ ÇOK SET OLDU. GIDA BOYASINDA KATKI MADDESİ Mİ VAR ACABA? SİZLER NASIL KULLANIYORSUNUZ?

bemol
12-27-2005, 10:05 PM
GIDA BOYALARINI TATLILARDA NASIL KULLANIYORSUNUZ? BEN AYVA VE KABAK TATLISINDA KULLANDIM AMA ŞERBETİ ÇOK SET OLDU. GIDA BOYASINDA KATKI MADDESİ Mİ VAR ACABA? SİZLER NASIL KULLANIYORSUNUZ?

Ayva tatlisinda gida boyasi kullanmaya hic gerek yok. Ayvanin cekirdeklerini de atarsaniz tatliyi pisirirken ayni rengi alir.Keza elma tatlisi yaparken de...

Gida boyasi daha cok hamurlarda kullanilir. Ama onu da bazi seker sulari ile yaparsaniz daha saglikli..Ayni islevi goruyor cunku maksat renklendirmek ise...

didem30
12-29-2005, 02:23 PM
arkadaslar yardıma ıhtıyacım var esımın dogum gunu ona cok guzel bır suprız yapmak ıstıyorum kalplı pasta yapıcam ama fanatık fenerbahcelı gıda boyası alıp ustune fenerın armasını yapmak ıstıyorum ama o boyalar nerden alınır daha dogrusu ankarada nerden alabılırım :oops: yardım

okale
12-29-2005, 02:29 PM
baharatçılarda bulabilirsin sanırım

melisa2
12-30-2005, 08:31 AM
http://www.blogcu.com/melissa2/136736/
bu benim gıda boyasıyla renklendirdiğim kurabiyeler
aceleye geldi yaprakla falan süsleyemedim ama yinede çocuklar bayıldı
ben birde zebra kekte gıda boyası kullandım oda çok şeker oldu
kakaolu ve sade ayırdığım hamurdan birazda kırmızı yapmak için ayırdım sonra hepsinden sıralya birrer kepçe döktüm
çok hoşoldu renk renk

kırıntı
12-31-2005, 09:10 PM
Gıda boyasını nişasta ,pudra şekeri,2 kaşık su ve fındık büyüklüğünde margarin karşımını cezvede pişirerek kullandım.Tıpkı oyun hamuru gibi oldu.Kürdan ucuyla boyasını kattım.Rengini tutturana kadar boya ekledim.Yenmesi için tavsiye edemem ama görüntüsü gayet güzeldi.Bir de kremalarda,glazürlerde kullanıldığını biliyorum.

foodeng
02-13-2006, 05:22 PM
merhabalar,
gıda boyasının yasak olanı var, limiti olan var,kullanılacak ürün var yasak olan var...ama herkes hoş gözüküyor diye bunları görmezden geliyor.açın gıda kodeksini orda renklendiriciler var,kullanılacak ürünler ve izin verilen miktarlar var.ama inanın türkiyede buna gercekten dikkat eden gıda üreticisi %1 civarında.suç birazda sizlerde...neden gidip de kırmızı pasta istersiniz? yahu pasta kırmızı niye olsun,çikolatalı yiyin,beyaz yiyin.siz illa da kırmızı isterseniz bilen bilmeyen biri size bunu satacaktır.yasak olsa kimin umrunda siz istedikten sonra.cok uzuldugum bir konudur bu,yazık kendi kendinizi hiç ugruna zehirliyorsunuz...

alegra
03-10-2006, 12:37 PM
:?: arkadaşlar gıda boyası lazım nerden bulabilirim daha önce pastanelere tanışmıştım yardımcı olamadılar... sizler yardımcı olursanız sevinirim

M.C.
03-11-2006, 10:40 AM
baharatçılarda bulabilirsin sanırım

kasimpati
06-29-2006, 11:58 AM
merhaba arkadaslar ben hollandada yasiyorum ve burda gida boyasi bulamadim burda yasayan arkadaslar yardimci olursaniz sevinirim acaba burda nerde gida boyasi bulabilirim toz yada sivi olanlar fark etmez ilginize simdiden tesekkurler

ozi79
10-30-2006, 10:46 AM
tesekkur edrim M.C. bu bilgi benim icin iyi oldu ama simdide gida boyasini nerden ve nediyerek alacagimi bilmiyorum.yardimlarinizi bekliyorum arkadaslar

Lady Koşan İstiridye
02-14-2007, 11:19 PM
Arkadaşlar İstanbul, anadolu yakasında oturuyorum ve çok acil, önümüzdeki 2 gün içerisinde, gıda boyası almam gerekiyor. Nerden bulabileceğim hakkında bir bilginiz var mı?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.

B@Nu GöKşİn
02-14-2007, 11:44 PM
kadıköy çarsısında var
hatta balık pazarının içinde aktarlardan alabilirsin
uskudarda çarsılardaki aktarlardada var
kolay gelsin
geçebilrsen uskudardan veya kadıköyden eminönune vapur ile mısır carsısına git ;)

Lady Koşan İstiridye
02-14-2007, 11:46 PM
Banu hemen cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.
Kadıköy Çarşısı derken neresini kast ediyosun tam olarak anlayamadım? :roll: Biraz detaylı tarif edebilir misin zahmet olmazsa?

Lady Koşan İstiridye
02-14-2007, 11:56 PM
Bir sorum daha olacak. Gıda boyası sıvı şeylere de renk verir mi ? Mesela domates suyuna koyu renk gıda boyası katsam rengi siyaha yakın olur mu?
Bilen birileri acil cevap verebilirse çok sevincem. Cevaplarınız için teşekkürler.

B@Nu GöKşİn
02-14-2007, 11:57 PM
kadıköy meydana yakın balık satan çarsıların ortasında aktarlar var birkaç kez gitmistim taze vanilya almıstım çok oluyor.
umarım yardımcı olmusumdur.. ;)

Lady Koşan İstiridye
02-14-2007, 11:58 PM
Banu çok yardımcı oldun.
Çok teşekkürler :D

B@Nu GöKşİn
02-15-2007, 12:00 AM
Bir sorum daha olacak. Gıda boyası sıvı şeylere de renk verir mi ? Mesela domates suyuna koyu renk gıda boyası katsam rengi siyaha yakın olur mu?
Bilen birileri acil cevap verebilirse çok sevincem. Cevaplarınız için teşekkürler.

çok az kullanman gerek ben 15 sene önce almıstım ilk yaptığımda 1 cay kasığı kadar koydum çöpe attım :oops: koyu kırmızı oldu :shock: toplu iğnenin ucu ile koy az gelirse renk tonu biraz daha toplu iğnenin ucu kadar ekle ayarlarsın
domatesin suyuna denemedim ama rengini biraz koyulastırır cok çok az koy canım
kolay gelsin

Lady Koşan İstiridye
02-15-2007, 12:02 AM
Çok teşekkürler Banu bütün hızlı cevapların için :wink:

Gasoline
02-15-2007, 07:03 AM
Kullanırken azıcık azıcık eklemen gerektiği için de alırken çok almamaya özen göster. Şunun için söylüyorum, alırken gözüne az görünebilir aldığın miktar. Ama Banu nun dediği gibi çok az kullananacağın için minicik bir paket bile işini uzun zaman görür. Hatırladığım kadarıyla 10 gr falan alıyoduk biz. Bir de çok renkli birşeyler yapacaksan, bütün renklerden alma; ana renkleri alsan kafi olur.
Kolay gelsin :D

okyanus yıldızı
02-15-2007, 08:24 AM
http://www.duyguticaret.com/ buadres lınk bakarsan kolaylıkla aradıgın herşeyi bulşabilirsin kadıköy /hasanpaşada pasta için gereklı aparat ve malzemelr var fıatları uygun

okyanus yıldızı
02-15-2007, 08:27 AM
http://www.beysagida.com/ buda dıger adres yakın yerde beyez fırın aradıgın her şey bulabili,rsınLady Koşan İstiridye

Lady Koşan İstiridye
02-15-2007, 01:20 PM
Teşekkürler arkadaşlar :D

aynur sultan
12-22-2008, 06:14 PM
ARKADAŞLAR ..........gıda boyasıyla bir tatlı yapmak istiyorum ilk defa gıda boyasını deniycem güvenir olarak nerde bulabilirim kullanımı nasıl . Yardımcı olurmusunuz şididen sağolun .

furkanca
12-22-2008, 07:56 PM
ben gıda boyasını pastanelerden istiyorum para bazen alıyor bazen almıyorlar çay kaşıgının ucu ile koyman yeterli çünkü çok boyuyor ben daha çok ayva tatlısına kullanıyorum

B@Nu GöKşİn
12-22-2008, 09:14 PM
aktarlara ve pasta malzemeleri satış yerlerinde bulunuyor. güvenle kullanabilirsin

gulsahsahin
12-22-2008, 10:22 PM
en güzel ayva elma tatlısına oluyor....ayvaya kırmızı,elmaya yeşil olandan kürdan ucuyla koyuyorum ben...

spicy
12-24-2008, 04:35 AM
Acikcasi bu basligi bir suredir takip ediyorum ama herseye de muhalefet gorunmemek icin sesimi cikarmiyordum. Sevgili banu goksin "guvenle kullanabilirsin" demis, ben de soylemeden edemedim. Banucum guvenle kullanmaktan tam olarak ne kasdettigini anlayamadim, o yuzden ben kendi bildigimi paylasayim dedim. Acikcasi gida boyalari pek guvenle kullanilacak maddeler degiller. Eskiden olsa bir suru makale siralardim suraya ama herkesin kendi tercihi diyorum. Vucudunuza verebilecegi zararlari bilmek isterseniz internette arayabilirsiniz. Biliyor da kullaniyorsaniz bana bir sey demek dusmez. Ama gida boyalarini saglikli zannediyorsaniz ve cocuklariniza filan yedirecekseniz once bu konuda fikir edinmenizi tavsiye ederim.

medura
12-24-2008, 07:41 AM
Ben de aynı şeyleri düşünmüştüm spicy. Ben de korkuyorum açıkçası. Üstelik "çok az" kullanılması çok az zarar verdiğini göstermez, zaten kaşık kaşık kullanılan birşey değil ki bu, buna rağmen zararı tartışılıyor yani o zarar kaşık ucuyla kullanıldığında sözkonusu zaten.
Ben gıda boyası yerine doğal yöntemlerle boyamayı tercih ederim, her rengi bulmak zor ama yine de doğal ürünlerden faydalanılabiliyor. Çilekli puding (toz karışımlardan bahsetmiyorum), ıspanaklı pasta yapılıyor mesela, safranlı veya zerdeçallı kek, kurabiye yapılabilir, gayet sarışın oluyor : ) Kakao, yeşil fıstık, bunlar en lezzetli gıda boyaları. Tuzlu kurabiyelerde toz kırmızı biber kullanılabilir. Manavın, baharatçının raflarına şöyle bir göz atarsak, doğada herşeyin zaten rengarenk olduğunu görürüz. Eldeki imkanlarla belki pespembe bir pasta yapılamayabilir ama onu da yemezsem ölmem ayrıca o görüntüler benim canımı hiç çektirmiyor, plastik gibi görünüyorlar, sahte duruyorlar bence. Özellikle şeker hamurları için böyle düşünüyorum. Bence bir pastayı cazip kılan onun rengarenk bir spor arabaya benzemesi vs. değildir. Bence diyorum tabi, bu çok yaygınlaştığına göre çok kişinin canını çektiriyor olmalı.
"Bu devirde zaten herşeyin ucu kaçmış, tek gıda boyası mı zararlı?" diyebilirsiniz, tercih sizin. Ben de belki çok katıyım size göre, mesela asitli içecekler de tüketmiyorum, yazın meyve suyunu olabildiğince meyveleri kaynatarak kendim hazırlıyorum, patates kızartmasını bile senede birkaç defadan fazla yemek istemem (çok isterim de, yememeyi tercih ediyorum)
Belki biraz yaşadığımız şeylerin etkisi altındayım ama o yazılan zararlar -Allah korusun- yaşanınca "keşke şunları hiç yapmasaydım, şunları hiç yemeseydim" diyebiliyor insanlar. (Konunun çok dışında ama her zaman paketin üzerindeki bilginin doğru bilgi olmayabileceğini anlatmak için yazıyorum: Babaannem yıllarca saçını boyatmıştı, tek sebebi bu değil belki ama mesane kanseri olmuştu son yıllarında, o kemoterapi günlerini hatırladıkça elim hiç saç boyasına gitmiyor. Ve Sağlık Bakanlığının tavsiyesiyle satılan, ambalajında, reklamlarında tamamen doğal olduğu yazılan, sadece eczanelerde bulabileceğiniz kına özlü bir boya setinde bile kanserojen maddeler var, en son olarak firmaya mail atıp PPD içerip içermediğini sormuştum maalesef içeriyormuş)
Bu arada konunun benzeri varmış forumda, ilk sayfalardaki mesajları da okumanızı tavsiye ederim, güzel linkler vermiş arkadaşlar.

Gökce
12-24-2008, 09:37 AM
gıda boyasını kullanamıyorum çünkü o kadar az kullanılıp ta bu rengi veren şeylerin içinde ne kadar güçlü zararlı şeyler içeriyor olabileceği kafamı kurcalıyor.kızıma yedirmemeye çalışıyorum ama renkli bezelere bayılıyor.ne yapsam bilemiyorum

B@Nu GöKşİn
12-24-2008, 10:23 AM
Acikcasi bu basligi bir suredir takip ediyorum ama herseye de muhalefet gorunmemek icin sesimi cikarmiyordum. Sevgili banu goksin "guvenle kullanabilirsin" demis, ben de soylemeden edemedim. Banucum guvenle kullanmaktan tam olarak ne kasdettigini anlayamadim, o yuzden ben kendi bildigimi paylasayim dedim. Acikcasi gida boyalari pek guvenle kullanilacak maddeler degiller. Eskiden olsa bir suru makale siralardim suraya ama herkesin kendi tercihi diyorum. Vucudunuza verebilecegi zararlari bilmek isterseniz internette arayabilirsiniz. Biliyor da kullaniyorsaniz bana bir sey demek dusmez. Ama gida boyalarini saglikli zannediyorsaniz ve cocuklariniza filan yedirecekseniz once bu konuda fikir edinmenizi tavsiye ederim.

canım merhaba kusura bakma yenı gordum mesajını,
haklısın guvenle demek ıstedıgım satıs yerlerınde temız satıyorlar yanı acıkta degıl demek ıstedım ama yanlıs bır yazı oldu.

ben gıda boyasını kullanırım ama senede 3 kez ve cok az ynı toplu ıgne bası kadar eklerım renk versın dıye. ama dısardan aldıgıgımız pasta, seker vb. gıda urunlerınde cok sık bulunuyor.
ayrıca bır arkadasımda bu gıda boylarına karsı haklı olarak tabı ama kendısı gunde bır paket sıgara ıcer gıda boyasına karsı cıkar bu da benı cok gulduruyor. sevgıler..

Yetur
12-24-2008, 10:57 AM
yediğimiz içtiğimiz herşeyde zaten bir çok zaralı maddeler var.bir ürüne eklenen 1 çeşit katkı maddesi bile en az 10 değişik katkı maddesinden elde ediliyor.eee 5-6 katkı maddesi varsa bir üründe varın gerisini siz hesaplayın...
sizlere nacizane önerim sarı renk için zerdeçal kullanın.
kırmızı renk için pancar suyu
yeşil renk için ıspanak veya sevgili melihanın dediği gibi fıstık...
ama yinede eğer çok sık kullanmadıktan sonra mesela günde atıyorum 10 gr kadar (gıda boyası için bayağı fazla bir miktar )gıda boyasının bir zararı olacağını kendimce düşünmüyorum.bir toplu iğne başından daha az kullanıyoruz bunu vücudumuz mutlaka inhibe edecektir.
zaten günümüz koşullarında vücudumuz o kadar çok yabancı maddelerle besleniyor ki ( soluduğumuz hava bile) alıştık zehir tüketmeye...sağlıklı bişi yesek eminim belki o zaman hasta oluruz.

spicy
12-25-2008, 05:00 AM
Fikirlerini paylasan arkadaslara tesekkur ediyorum. Banu Goksincim, simdi anladim demek istedigini. : )

gida boyasi meselesine gelince de ben bir cok seye dikkat ettigim icin oyle dedim. yani kizartma yapmam, hemen hemen hic hazir gida tuketmem, hatta dogal deterjan, sabun sampuan vs kullanirim. Hos, Turkiye'deyken pek mumkun olmuyordu, amerika'da bu tarz olanaklar daha fazla. Tabii hastalik da Allah'tan, ben bu kadar dikkat etsem de bir sey cikabilir, bilinmez. Ama en azindan elimden geldigince kacinmaya calisiyor, vucuduma ve dogaya iyi bakmayi deniyorum.

bir yandan da cocuk bakiyoruz ve boyali sekerli seylere karsi cikmak da zor. herhalde arada bir kacamak yapmak kacinilmaz. ben sadece kullandigimiz seyleri bilelim de fazlasindan kacinalim demek istemistim.

neyse ben yine de konu basligini karistirmayayim. hepimizin arada sirada cani denemek isteyebilir gida boyali mamalar. tartiflerini ve deneyimlerini paylasan arkadaslara da cok tesekkurler : )

HIRSIZ-POLIS
12-26-2008, 12:03 AM
Banu yazdiklarina katiliyorum canim, icinde gida boyasi olan bircok seyi tuketiyoruz, mesela hazir yas pastalar. Hakikaten Spicy gibi hassassak bu konu da birsey diyemem ama diger turlu bircok seye dikkat etmeyip bu gida boyasi olayini abartmak bana da tuhaf geliyor. Nadiren cok az miktarda kullanilmasinda bir sakinca gormuyorum kendi adima.