Orijinalini görmek için tıklayınız : Madam Köri
derbay
05-09-2006, 05:39 PM
Bu tarif öğle yemeklerimi yediğim bir cafenin neredeyse en çok sipariş edilen ürünü. Çok istememe rağmen benimle paylaşmadılar ama ben olayı çözdüm ve paylaşayım dedim.
Malzemeler için miktar belirtmeyeceğim. Çünkü bir zorluğu veya dikkat edilmesi gereken hususu kesinlikle yok ve çok da kolay.
***Kuşbaşı doğranmış tavuk eti (göğüs),
***bir küçük soğan (ince ince kıyılmış)
***Bir su bardağı veya daha az süt (krema koymadan krema kıvamını yakalatan ve yemeğin hafif sulu olmasını sağlayan bir öğe, tavuğunuzun miktarına göre pişme evresi içinde *ılık* olan sütünüzden azar azar ilave ederek sulandırabilirsiniz.
*** biraz un
***Köri baharatı (yarım kg kuşbaşı için yaklaşık 5-6 çorba kaşığı kullandım)
***su (tavuğunuzun miktarına bağlı
*** margarin
tavada margarini eritiyoruz ve soğanları atıp bi güzel öldürüyoruz, ölen soğanlara unu ekleyip kavuruyoruz, tavukları ekleyip biraz çeviriyoruz, pişmesine ramak kala köri baharatımızı azar azar serperek tavukları karıştırıyoruz. baharatın hepsi tavuklara yedirildiğinde ılık suyumuzu ve biraz da sütümüzü ekliyoruz. (bu eklediğimiz sıvıların toplamı tavukları 1 parmak kadar aşmalı)
ara sıra karıştırarak orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. zaten piştikçe tavadaki sıvılarımız koyulaşıp krema kıvamına geliyorlar yavaş. ama bu hali alana kadar tavuklarımız pişmiş bulunacağından karışımın iyice suyunu çekmesini beklemeden de ateşten alabilirsiniz. hafif akışkan bu sosuyla birlikte tavuklar gerçekten leziz oluyor. yanına risotto veya pirinç pilavını öneriyorum :)
afiyet olsun
Sakkurt
05-23-2006, 06:10 PM
Bunun gibi bir tarifi cok uzun zamandir ariyordum. Ben sut yerine burada satilan half and half koydum kivami biraz daha koyu olsun diye. O kadar lezzetli oldu ki arkadaslarim inanmadilar benim yaptigima!!!! Tarifin icn cok tesekkur ederim. Ozellikle benim gibi kori seven birisi icin her hafta yapacagim bir tarif!!!!!!
hatice çeliker
05-23-2006, 07:19 PM
Cahilliğime verin arkadaşlar köri bir çeşit baharat mı?Nasıl bulabilirim?Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.:wink:
Selam ve dua ile
canımcım
05-23-2006, 07:32 PM
Cahilliğime verin arkadaşlar köri bir çeşit baharat mı?Nasıl bulabilirim?Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.:wink:
Selam ve dua ile
hatıce hn,köri 3 cesıt baharatın karısımıdır ve her baharatcıda olur.ozellıkle tavuk yemeklerıne,corbalara cok yakısır ,buruk bır tadı vardır.hatta ben kremalı bezelye corbasında bıle kullanıyorum ama az kullanmalısınız cunku buruktur tadı.. :D
akdeniz
05-23-2006, 10:31 PM
Patates kızartmasına ve mantarlı yemeklere de köri yakışıyor.Baharat düşkünleri için ideal ...
Selam ve dua ile...
hatice çeliker
05-24-2006, 10:09 AM
Çok teşekkür ederim Saliha hanım verdiğiniz cevap için.Burayı gerçekten çok seviyorum hem yeni şeyler öğrenip,hem de tanımasanız da biryerlerde akıl danışabileceğiniz arkadaşlarınızın olması mükemmel bir duygu. :P Hepinizi Allaha emanet ediyorum
Selam ve dua ile
aslidost
05-24-2006, 03:06 PM
köri sosunu evde siz de yapabilirsiniz. evden eve içine konan malzeme miktarı değişir. esas olan zerdeçal (buruk bir tadı var fazla olmamalı renk verecek), kimyon, karabiber, zencefil esastır. buna ilave olarak robotta çekilmiş tarçın kabuğu ve karanfil ve kakulenin içindeki siyah tohumları de ilave edilir. dediğim gibi baharatları ve miktarları sizin damak zevkinize göre değişir.
PAROL
11-07-2006, 10:22 AM
dün bende ilk defa köriyi denedim.Tavuk gögüslerini kuşbaşı doğrayıp yağ süt ve baharat karışımında 1gece beklettim.Bu karışıma öbür baharatlarla birlikte bolca köri ekledim.Sonra büyükçe bi teflon tavayı yağ koymadan kızdırdım.Tavukları içine atıp hızla çevirerek pişirdim yani tavukların sulanmasına fırsat vermedim böylece tavuklarım 10-15dk da lokum gibi piştiler.Daha öncetavuk göğüsle problemim vardı ne kedar pişirsemde bi lastik gibilik oluyordu ama bu şekilde gerçekten ağızda dağıldılar.Tavuğun ve etin sulanmasına fırsat vermeden hızla kavurursak suyu içinde kaldığı için yumuşacık bi şekilde pişiyor.pişirirken biraz daha köri ve bi kaç mantar ekledim yanına patates kızartması çok yakışıyor tavsiye ederim :wink:
nuray kubat alpay
11-07-2006, 12:01 PM
vereceğim tarif bir çerkez(asetin) yemeğidir. İRON FIH
-1 göğüs 2 but tavuk eti pişirilir
-bir soğan yemeklik doğranır yarım yemek kaşığı tereyağında öldürülür.
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber ilave edilir
-1 kg kadar patates doğranır ve tavuk suyu ilavesiyle patatesler yumuşayana kadar pişirilir. 2-3 su bardağı süt eklenir.
-diğer taraftan 3 su bardağı süte 2-3 diş tuzla dövülmüş sarımsak, 2 dolu yemek kaşığı un ve 1 tatlı kaşığı köri koyarak boza kıvamı olana kadar çırpılır.
-pişen patatesler tahta kaşığın tersiyle ezer gibi ufaltılır ve hazırlanan boza kıvamındaki harcı ve tuzunu ilave ederek karıştırılır.
-tavuk parçalarıda elle iri didiklenir ister tencereye isterse servis sırasında tabağa konulur.
yemeğimiz ağır kıvamlıdır eğer sulu olursa biraz soğuk süt ve un karışımı ile kıvamı ayarlanabilir. TARİFİN UZUNLUĞUNA BAKMAYI DENEYİN DERİM. BU SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE İÇİNİZ ISINSIN...
ozcan
11-09-2006, 06:09 PM
madam körü şu x ışınlarını bulan kadım değilmi _? adını böylemi yaşatıyorlar lezzetliye benziyor
hulya63
11-15-2006, 03:13 PM
Arkadaşlar şu çerkez yemekleri bu kadar zor ve lezzetli olmak zorundamı hiç denemedim ama hepsi çok lezzetli gibi. Bu arada ben de tavuk butlarını şöyle pişiriyorum basit ve bilindik bir tarif ama seviyorum umarım sizde seversiniz.
butlara birer kesik atıp biraz su ve tuzla haşlayın, onlar haşlanırken siz sosu hazırlayın sos için (ölçüleri göz kararı ayarlayabilirisiniz) biraz biber salçası, biraz domates salçası ve karabiber ve tuzu çok az su ile iyice karıştırıp (sulu olayacakki etler yesin) haşlanmış olan butları bu sosa iyice bulayın ve kızartın. Yanına patates kızartması, ayran salata ve pirinç pilavı yapıp servisi döner servisi gibi pilavı ve patatesleri yanına koyarakta yapabilirisiniz. Afyetler olsun...
ezgideniz
05-29-2008, 12:05 PM
sevgili derbay tarifinizi denedim ve çok lezzetli oldu çok tesekkürler :)
http://ezgininmutfagi.blogspot.com/2008/05/madam-kri.html
medura
05-29-2008, 01:34 PM
madam körü şu x ışınlarını bulan kadım değilmi _? adını böylemi yaşatıyorlar lezzetliye benziyor
evet o kadın ama ismine bakıp da lezzeti hakkında kesin karar vermemek lazım, bir tencere yemeğe kullanırken, yemek tabağına karabiber serper gibi azıcık kullanılsa bile kokusunu hissettiriyor, biraz ağır gelebilir, kimileri çok sever, kimileri pek yaklaşmaz, dikkat edin, ilk denemede yemeği yiyemeyip pizza ısmarlamak zorunda kalabilirsiniz.
Bu tarifin aslında 3-4 çorba kaşığı beyaz şarap vardır. Ama onun yerine 2-3 çorba kaşığı elma sirkesi kullanabilirsiniz. Sirkenin konulma sırası tavukları biraz çevirdikten sonradır. ELma sirkesi çekene kadar kavurmaya devam edilir. Ayrıca baharat olarak birazcık karabiber eklemesi yapabilirsiniz.
Köriyi ise ya seversiniz ya da sevmezsiniz, o yüzden 1 kilo tavuk için yarım çay kaşığı köri ile başlayabilirsiniz. Tadı az gelirse ekleme yapabilirsiniz.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.