Orijinalini görmek için tıklayınız : SEMİZOTU SALATASI
civciv
06-13-2005, 02:11 PM
Ekonomik Semizotu Salatası
1 demet semizotu
2 su bardağı yoğurt
4 diş sarımsak dövülmüş
5 dilim bayat ekmek
6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Semizotunu ayıklayıp, sap kısımlarını ayırdıktan sonra sadece yapraklarını yıkayıp süzün. Ekmek dilimlerini tavla zarı formunda doğrayıp servis tabağına alın. Sarımsak ve yoğurdu bir kasede karıştırıp her tarafına gelecek şekilde ekmeklerin üzerinde gezdirin. Ekmeklerin orta kısmına yıkayıp süzdüğünüz semizotu yapraklarını yerleştirip tuz ve karabiberi serpiştirin. Son olarak kırmızı pul biberi de serpip zeytinyağını da üzerinde gezdirin. Sosunu çekmesi için 10 dakika kadar bekleyip servise sunarken karıştırın. İsterseniz, önce kuş başı doğradığınız ekmeklerle semizotunu karıştırıp üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirebilirsiniz. Bu durumda baharatları ve zeytinyağını da en son eklemeniz gerekir.
SAHRAP SOYSALIN TARİFİ
feyza34
05-02-2006, 09:14 PM
ben semizotu sevmeyen eşime sevdirmeyi başardım,fakat ben içine ceviz içi,kekik,varsa reyhan yoksa fesleğen,2 diş sarmısak da koydum,semizotlarını saplarıyla beraber rondoda kıydım ve hepsini karıştırıp haşlanmış makarnanın üzerine döktüm,tek kelimeyle nefis bir sos oldu.Saplarını niye atalım ki,büyük bir vitamin kaynağı bence.
Nurtenim
05-10-2006, 12:34 PM
Şu sıralar bol miktarda satılan ve çok faydalı olduğu söylenen Semizotu salatasını sizinle paylaşmak istedim.Semizotlarını ayıklayıp bol su ile yıkadıktan sonra, doğrayıp sarımsaklı ve tuzlu yoğurtla karıştırıyorsunuz.Afiyet olsun.
aysegularda
05-10-2006, 04:38 PM
bir de
semizotları yine ayıklanıp yıkanır doğranır veya koparılır içine salatalık, domates, biber doğranır tuz ve sirke ile harmanlanır sarımsak da doğranırsa süper olur biraz da pul biber atarsanız doyamazsınız
NILYESILI
05-20-2006, 10:57 AM
Annemin yaptığı bir semizotu salatası var ben de sizlerle onu paylaşmak istedim çünkü tadı nefis.
Semizotunun sadece yaprakları doğranır. Üstüne domates doğranır. Sonra üstüne yoğurt ilave edilir ve karıştırılır. Domates ve yoğurt mu diye endişelenmeyin tadı süper oluyor. Yalnız domateslerin güzel yaz domatesleri olması gerekiyor. İsteyenler kırmızı pulbiberle de süsleyebilirler. Yazın denemenizi tavsiye ederim.
MAVİ44
05-23-2006, 10:38 AM
Merhaba
Ben de bayılırım semziotu salatasına.Bizde yöresel olarak semizotları doğranır ve çok az suyla hafif ateşte pişirilerek öldürülür ve sarımsaklı yoğurt ve çok hafif zeytinyağıyla karıştırılır.Birde Berke nin dediği gibi mercimekle yapılır.Ama ben yoğurtlusundan yanayım.:))
yosunbuka
05-21-2008, 12:34 PM
tarif arzu aygen anne adaylaı nasıl beslenmeli kitabından..burada semiizzotunun en önemli omega 3 kaynağı olduğu yazılı.çok lezzetli oluyor tavsiye ederim..
1demet(500 g )semizotu
3 domates
2 küçük soğan
1 limonsuyu
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
4-5 yemek kaşığı z.yağı
tuz.
semziotunu2-3 su yıkıyoruz son yıkama suyuna 1 yemek kaşığı kadar sirke eklersek daha iyi olur.
semizotlarını irice doğrayın domatesleride üstüne küp küp.ayrı yerde soğanlarıda kılıç gibi doğrayıp az tuzla ovun hepsini karıştırın üstüne de yağ limon sirke..
Okyanus-Deniz
05-29-2008, 09:05 PM
MALZEMELER:
Yarım kg semizotu
1 su bardağı ceviz (mutlaka bıçakla kıyın)
8 yemek kaşığı koyu kıvamlı yoğurt (tava yoğurdu tercihim)
Süsleme için ceviz ve kırmızı pulbiber
Tuz, zeytinyağı
YAPILIŞI:
Semizotunu yıkayıp ayıklayın ve iyice sularını süzdürün.
Kullanacağınız kadar tuzla semizotlarını elinizle ovun.
Ceviz, zeytinyağı ve yoğurt ilave ederek malzeme bütünleşene kadar karıştırın.
Servis tabağına alıp istediğiniz gibi süsleyin, servise kadar dolapta bekletin.
merve_konserve
05-29-2008, 09:40 PM
bende semızotunu dmotes bıber sogan salatalık dograyıp salata gıbı yaparım ama uzerıne yogurt ve zeytınyagı eklerım nefıs olur bız semızotuna para vermedıımzden hergun aksam olur soframızda
Gökce
05-30-2008, 06:29 PM
muhteşem abartısız
MALZEMELER:
Yarım kg semizotu
Tuz, zeytinyağı
YAPILIŞI:
gerçekten abartısız muhteşem oldu.semizotuna bayılırım zaten.ceviz ayrı bir tat verdi.ellerine sağlık.teşekkürler
Okyanus-Deniz
05-30-2008, 10:08 PM
gökçe deneyip beğenmene sevindim. afiyet olsun...
DİYARBAKIRLI
05-31-2008, 10:38 AM
annemin eski bir tarifini paylaşmak istedim:
YEŞİL MERCİMEKLİ SEMİZOTU
malzemeler :
bir bağ yıkanıp ayıklanmış semizotu
bir adet orta boy kuru soğan
bir çay bardağı yeşil mercimek(haşlanmış)
bir tatlı kaşığı biber salçası
tuz
iki yemek kaşığı sıvı yağ
yapılışı :
kuru soğan ufak doğranıp sıvı yağ da kavrulur.tuz ilave edilir.üzerine küçük küçük kıyılmış semizotu eklenir.suyunu salıp bırakana kadar kısık ateşte kavrulur.
üzerine biber salçası ve haşlanmış mercimek ilave edilerek birazda bu şekilde kavrulur.
biz yoğurtla yemeği seviyoruz.tabi zevke bağlı.
ET YEMEKLERİNİN YANINDA DA GÜZEL OLABİLİR.
aNnEcİk
07-21-2008, 07:34 PM
MALZEMELER:
Yarım kg semizotu
Tuz, zeytinyağı
YAPILIŞI:
Okyanus-Deniz acaba bu salataya haşlanmış mısır nasıl gider ve normal yoğurtlamı yapılıyor
aNnEcİk
07-21-2008, 07:36 PM
buarada benim misafirim kalabalık olucak ve semizotuda kilo olarak değilde 2 bağ aldım...1 bağ yarım kg ye tekabül ediyor sanırım
Okyanus-Deniz
07-21-2008, 07:38 PM
merhaba.
haşlanmış mısır pek iyi olmayacaktır. ceviz yeterince lezzet veriyor semizotu-yoğurt ikilisine.
yoğurdun kıvamı ne kadar koyu olursa o kadar iyi. tabi süzme yoğurt gibi sert olmasın.
önemli bir püf noktası ise semizotunu mümkün olduğunca erken yıkayıp suyunu iyice almak. ben 1-2 gün önce temizleyip kurutuyorum çok lezzetli oluyor.
inşallah sorularınız yanıtlayabilmişimdir.
Okyanus-Deniz
07-21-2008, 07:43 PM
bağına göre 300 gr bile olabilir. ben yarım kg den yaptığımda 4-5 kişiye fazlasıyla yetiyor.
gül_cem
07-22-2008, 08:17 AM
Arkadaşlar bende semizotu salatasını çok seviyorum.hafta da iki üç gün yapıyorum mutlaka.ama temizleyip ayıklaması çok zor geliyo bana.marketten de alsam pazardan da alsam çok çamurlu oluyo.siz nasıl temizliyosunuz?
Teşekkürler şimdiden
DİYARBAKIRLI
07-22-2008, 11:15 AM
arkadaşlar bir sorum var
bazı yanlış anlamalar sonucu evimde bir sürü semizotu alınmış oldu.bizim bunları o kadar çabuk tüketmemiz çok mümkün değil.acaba bunları derin dondurucuda saklayabilir miyiz?
yada ne yapabiliriz????
ozlemsule
07-22-2008, 12:20 PM
Sevgili Gülcem salata yapacagin zaman tek tek yapraklarini ayiklaman lazim,ama yemek yapacaksan kagida sarili olan kök kismini hic acmadan kesebilirsin.Ozaman camur fazla dagilmiyor,daha rahat temizleniyor.
Derin dondurucu icinse karisik ot ve semizotunu kavurarak atardim ben.Sogansiz sadece soldurup soguyunca birer kullanimlik posetlere koyabilirsiniz.Özellikle yumurtali kavurmalarda,börek ve salatalar icin mükemmel kisliklar oluyor.
Arkadaslar benim icinde bol bol yiyin,afiyet olsun....Dünyanin en kiymetli besinlerinden biri.
aNnEcİk
07-23-2008, 12:14 AM
bağına göre 300 gr bile olabilir. ben yarım kg den yaptığımda 4-5 kişiye fazlasıyla yetiyor.
çok teşekkür ederim okyanus..salatayı bugün misafirlerime ikram ettim servis yaparken üzerini konserve mısırla süsledim yinede çok beğenildi özellikle ceviz çok yakıştı
sağol paylaşım için
buarada gülcem semizotunu bende demet halinde almıştım ve çok çamurlu çıktı birdahaki sefere açık alıcam kilo işi satan yerlerden...açık satılınca daha temiz oluyor taze olduğu için
diyarbakırlı butarifle semizotu çabuk tüketiliyo güzel olduğu için
Okyanus-Deniz
07-23-2008, 09:19 AM
beğenmene sevindim annecik, afiyet olsuun.
sofrasenligi
07-25-2008, 07:47 AM
Arkadaşlar ben Peynirli Semizotu Salatası (http://www.sofrasenligi.com/2008/07/yaz-salatalar.html) yapıyorum. Çok lezzetli oluyor. Yaptığım Cevizli Semizotu Cacığı (http://www.sofrasenligi.com/2008/07/yaz-salatalar.html) ise aynı Okyanus-Deniz'in tarifi gibi. Bloga koyduğum gün pek süsleyememiştim aceleden.
Resim ve tariflere buradan (http://www.sofrasenligi.com/2008/07/yaz-salatalar.html) ulaşabilirsiniz.
Sevgiler.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.