Orijinalini görmek için tıklayınız : Besamel Sos
Egeli
02-28-2005, 04:00 PM
semina yada bilen diger arkadaslar ben bu besemel sosu beceremiyrum lutfen olculu olarak tarif verirmisiniz?
nilsu
02-28-2005, 09:51 PM
Selam Egeli,
Surekli yaptigim besamel sosu tarifi kolay...
Umarim begenirsin....
BESAMEL SOS
MALZEMESI:
3 Corba kasigi un
2 su bardagi sut
2 corba kasigi margarin
tuz
karabiber
Yapilisi:
* Tum malzemeyi tencereye koyup karistirin. Haliyle yag erimeyecek ama unla sut iyice karissin, topak kalmasin.Hatta unu icine eleyerek koyarsaniz daha iyi olur.
* Orta ateste kaynayincaya kadar surekli karistirin.Tahta kasik kullanirsaniz daha iyi olur.Kaynadiktan sonra atesi hafifletip 5 dakika daha ara sira karistirarak kaynamaya birakin. Atesten alin, tuzunu biberini ekleyin.
(Eger cok kati olursa kaynarken biraz sut ilave edebilirsiniz.)
*** Firin makarna icin kullanacaksam ilindiktan sonra 2 yumurta ekleyip iyice karistiriyorum.
Afiyet Olsun
Semina
03-01-2005, 12:08 AM
Slm Egeli!
Ben besamel sosunu hep göz karari yaparim yemeklerin miktarina göre:
1. tencereye unu kaldirabilecek kadar sivi ya ekle
2. hafif isininca unu ilave et ve kokusu cikana kadar karistir cirpacakla
3. tencereyi kenara al ve yavasca souk süt ekle hizli karistirarak, iyce cirp
4. tekrar ocaga koy kaynayana kadar karistir (1 tasim kaynasin) ocaktan al
5. icine arzuya göre tuz, karabiber, curry, rendelenmis kasar peyniri vs. ekle karistir - bitti :D
deniz a
03-07-2005, 06:06 PM
besamel sosun makbulu beyaz olanidir derler, ben de bunun icin besamelin icine beyaz karabiber koyuyorum. bir de, biraz muskat (kucukhindistancevizi- cevzibevva) rendesi.
ben de unu ve yagi kavurarak yapiyorum, sonradan sut ekliyip el mikseri ile karistiriyorum, cok rahat oluyor. sonradan hic bir daha kaynatmiyorum bile.
nesrinbek
10-07-2005, 10:05 PM
merhaba arkadaşlar
beşemal sosla yapılan yemekler, mesela ben bugün fırında beşemal soslu makarna yaptım. yalnız fazla abartmışım arttı. bunun belli bir saklama yöntemi yada püf noktası var mı?
bu konuda yardımcı olursanız sevinirim yoksa çöpe gidicek yemeğim.
ilk defa başıma geldi.napıyim bi soriyim dedim.
sevgilerimle
tuba-d
10-08-2005, 10:35 AM
Merhaba Nesrinberk,
Sorunu şimdi okudum.İlk makarna yapışımda ben de aynı sonuçla karşılaşmıştım.Birer kişilik porsiyonlara böldükten sonra dondurucuya koymuştum.Eşim de çok sevdiği için akşamları yemek olmadığı zamanlarda kurtarıcım oldu.Daha sonra makarnayı bilerek fazla yapmaya başladım.Ben dondurucudan çıkarttıktan sonra mikrodalgada çözdürdüm.Porsiyonları küçük tutarsan daha çabuk çözülüyor.
nesrinbek
10-08-2005, 11:17 AM
merhaba tubacım
çok yardımcı oldun. dondurucuya konulduğunu bilmiyordum. iyi oldu bunu öğrenmem.
galiba mikrodalga yerine fırında aynı işlevi görür herhalde dimi.
çok teşekkürler.
nesrinbek
10-09-2005, 03:41 PM
malesef fırın (daha çok kızarttı)işe yaramadı.ve bana mikrodalga fırın almak düştü.napalım artık
tuba-d
10-10-2005, 12:50 PM
Merhaba Nesrinbek,
Ben de işe yarayacağını düşünmüştüm.Üzerini alüminyum folyayla kapatsaydın olabilir miydi acaba?Sadece bir fikir.
Ben de deneyerek öğreniyorum çoğu şeyi...
İyi günler.
nesrinbek
10-14-2005, 11:37 AM
merhaba zibel
aklıma hiç gelmemişti. ama bence işe yarar gibi.deneyip görücez. fikirler paylaştıkça güzel. çok teşekkürler.
whoknows
10-14-2005, 11:38 AM
ısıtma işlemlerini teflon tavda kısık ateşte yapabilirsin bence.. ben herşeyi öyle ısıtıyorum,bence fırından farksız olur..
tgbyyl
10-14-2005, 12:52 PM
bende başemel soslu tavuk taririfi arıyordum bir iftar yemeğinde yemiştim ama birdaha tarifini almak mümkün olmadı tavuklar çok iyi pişmişti ve fırında yapılmıştı bildiğiniz bir tarif varsa yazarsanız sevirim
sevgiler tuğba
haminne
03-10-2008, 06:17 PM
malesef fırın (daha çok kızarttı)işe yaramadı.ve bana mikrodalga fırın almak düştü.napalım artık
sevgili nesrinbek fırınını 100 derece ısıtırsan sorun olmaz canım
FULİŞ
03-10-2008, 07:26 PM
en ıyı besamel sos tereyag ıle yapılandır.
30 gr tereyag eritilir yakmadan.
ardından 2 corba kasıgı tepeleme un eklenır .tahta kasıkla karıstırılır bırbırlerıne yedırılır.
1 bardak sut yavas yavas ılave edılır. blendırla ezılır karısım.
puf noktası kısık ateste devamlı karıstırarak pısırılmesıdır.
hafıf krema kıvamına gelınce bıraz daha sut eklenır( yaklasık yarım bardak daha )
devamlı karıstırılır. kendını toplamaya baslayınca sogutulmaya bırakılır.
kıvamını boza gıbı olursa ıyı olur .
chef deniz
03-11-2008, 02:59 AM
arkadaslar
besamel, sutu ekleyip hafif kaynama noktasina getirdikten sonra en az 20 dk coooooookkkk hafif kaynamasi gerekiyor icerisindeki un tadinin pismesi icin. bir de besamelin orijinali sadece ama sadece TEREYAGI ile yapilir. dunyanin en guzel tereyaglarinin oldugu ulkemizdeki margarin duskunlugunu ben hic anlayamiyorum?
neyse sevgiler
deniz
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.