Orijinalini görmek için tıklayınız : Ponçik
snoopy
03-23-2005, 02:28 PM
Arkadaşlar, ponçik yapmak istiyorum ama tarifini bulamıyorum. Bilen var mı acaba? Paskalya çöreği hamuruna benzer birşeydir diye tahmin ediyorum ama emin değilim. Şimdiden teşekkürler..
olcay
03-23-2005, 10:26 PM
Merhaba Snoopy,
Ben, elmalı ponçiğe bayılırım. 4 Levent'te Emek pastanesi nefis yapıyor ama artık karşıya taşındığım için alamıyorum. Üstelik sabah 11'de bitmiş oluyordu zaten. Geçenlerde bir yerde bulduğum bu tarif inanılmaz benziyor ona ve yaparsan göreceksin çok nefis. Üstelik ne kadar beceriksizce yapmış olsam da sanki bir profesyonelin elinden çıkmış kadar güzel görünüyordu. Ben bir dahaki sefere içine 1 yemek kaşığı sirke katmayı düşünüyorum, biraz daha ağızda dağılması için. Bilmiyorum nasıl olur.
Elmalı Ponçik
Malzemeler:
4 Adet Orta Boy Elma
3 Yemek Kaşıgı Toz Şeker
3 Su Bardağı Un
250 gr Margarin
1/2 Limon Suyu
l Paket Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Tarçın
1/2 Su Bardağı Ceviz İçi
1/2 Su Bardağı Pudra Şekeri
Pişirme Süresi: 30 dakika 6 Kişilik
Hazılanışı:
Elmaları yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. 3 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip, suyunu çekinceye kadar 2-3 taşım kaynatın. Soğuyunca iri çekilmiş ceviz içi ve tarçın koyun.
Diger tarafta unu eleyip ortasını açın. Yağ, limon suyu, yoğurt ve kabartma tozu koyarak hamur yapın, Hamuru 10-15 dakika dinlendirin.
4 eşit parçaya bölün. Her parçayı yarım santim kalınlığında yuvarlak yemek tabağı büyüklügünde açın. Önce ortadan ikiye, sonra da dörde ve sekize bölerek 8 adet üçgen elde edin. Ortasına elmalı iç koyup uçlarını ortadan birleştirerek bohça yapın.
Sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine pudra şekeri eleyip servise sunun.
snoopy
03-23-2005, 10:40 PM
Olcay, çok teşekkür ederim ilk fırsatta (herhalde haftasonu) deneyeceğim. Ben ponçik mayalı hamurdan yapılır sanıyordum, öğrendiğim iyi oldu. İçine marmelat da konsa güzel olur diye düşünüyorum, belki yarısını da öyle yaparım..
ilknur 2005
04-04-2005, 01:52 PM
Merhaba,
"Yapılışı" kısmında hamura yoğurt katılması da var. Ne kadar yoğurt koyacağımızı da yazabilir misiniz rica etsem. Cevabınızı alır almaz yapmayı planlıyorum da.
Şimdiden teşekkür ederim.
nuras
04-11-2005, 03:48 PM
Merhaba ben ponçiği tuzlu olarak yapıyorum.Bunun içinde mayalı hamurdan yuvarlak sandeviç ekmekleri yapıyorum ya da pastaneden bu şekilde alıyorum.Sonra her bir sandeviçin üstünden küçük bir parça kesip içini biraz oyuyorum.Bu boşluğa pişirerek hazırladığım sucuk(sosisde olabilir)+taze biber+domates+kekik karışımını dolduruyorum.
En üste ,daha önce kestiğim yerede bir parça kaşar peyniri koyuyorum ve fırınlıyorum.Kaşarı eriyince fırından alıp misafirlerime sıcak ikram ediyorum.
Birsen Arslan
04-11-2005, 06:39 PM
hepinize selamlar ben siteye katilan yeni bir üyeyim bu tarifin hamuru ayni fakat icini tatli ve tuzlu olarak ikisini de denedim iki side harika oluyor elmalisi cok farkli güzel bisey fakat adinin elmali poncik oldugunu biraz evvel ogrendim anlasilan buradan daha cok seyler ogrenecegim bir arkadasimin sayesinde bu site ile tanistim o günden bu yana her gün giriyorum. sevgilerle
AFIYET OLSUN :))
ZeynepY
07-03-2005, 07:30 AM
Poncik tarifi bilen var mi? Hani su sekli paskalya coreginin kucugune benzeyen, ustu pudra sekerli, ici elma marmelatli olan puf puf sey...
Tesekkur.
imported_melike
07-03-2005, 10:07 PM
Sevgili Zeynep, anlaşılan sende benim gibi ponçigi seviyorsun.
yıllar once çikan türkiyenın ılk yemek ansiklopedisi olan sofra'nın verdigi tarifi uyguluyorum. aynen pastanelerdeki ponçik gibi oluyor. ben içine sakızlı elma reçeli koyuyorum, çok güzel oluyor.
15 gr yaş maya
60 gr (1/4su bardagı) + 1 corba kaşıgı şeker
2 çorba kaşıgı ılık su
yarım su bardagı süt
180 gr tereyag
400 gr( 3.5 su bardagı un)
1 cay kaşıgı tuz
1 yumurta +2 yumurtanın sarısı(birlikte hafıf cırpılmış
l limon kabugu rendesi. reçel
bir kasede mayayı 1 kaşık şeker ve ılık suyla erit. sıcak bır yerde ıkı katı olana kadar
beklet. sutu kaynat. kısık ateşte 120 gr yag ve 60 gr (1/4 su bardagı) sekeri kat erit.
ılıyınca mayalı karışımı kat. un ve tuzun bulundugu kasenin ortasına dök. yumurta ve limön kabuklarını dok. yogurarak sertçe bir hamur yap. un az gelirse biraz daha ekleyebilirsin. sıcak bır yerde 1 saat mayalandır. unlanmış tezgahta 1o' yogur. pürtüksüz ve esnek olana kadar yogur. hamuru ikiye yada üçe böl. merdane ile yuvarlak 0.5 inceliginde aç. ıkiye bol .sonra parçaları üçe böl. 6 tane üçgen elde et. yuvarlak kenarlara 1 kaşık marmelat koy. kenarlarını hafıf kıvır ve sar. tepsiye diz. üzerine kalan yagı erit sür.( ben sürmüyorum ama tarifte yazıyor diye yazdım)tepsiyi bir bezle örterek sıcak bır yerde yarım saat mayalandır.
180 derecede 30' kızarana kadar pişir . tamda kızarmayacak pembeleşecek ve kabaracak. çıkınca üzerine pudra şekeri ele.
yalnız bir uyarıda bulunayım. ben hep piyale un kullanıyorum.Amerıkadaki unlar nasıl bılmıyorum. ama ingilterede kurabiye yapmaya kalkıştım , bizim unlara hıç benzemiyordu. gıcır gıcır bir undu. senin kullandıgın un bizim piyale ununa benzer bir un olursa çok güzel bir ponçik olacagına emınım. sevgiler...
ZeynepY
07-04-2005, 03:37 AM
Tesekkur ederim :)
Uyari icin tesekkurler. Buradaki unumuzla simdilik -hatali tarif uygulamasi disinda- bir talihsizlik yasamadik.
Simdi tek yapmam gereken elma marmeladi almak!
Tekrar tesekkur ederim. Agzim burnum pudra sekerine bulana bulana poncik yemeyi ozlemistim :)
özlem aktürk
07-18-2005, 10:46 AM
Merhaba, "Tarçının Pamuk Poğçası"diye bilinen forumda da yer alan bir poğçayı yaptım.Bence bu tarife bir bakın...Ben hafif tatlımsı bir poğça olduğu için bunu şu şekilde de uyguladım. Foruma yazdığım mesajı da aşağıya ekledim. Kolay gelsin...
Ben de bu poğçaları 3 kez boş olarak yaptım ve 4 yemek kaşığı şeker kullandım. Bana da tam geldi.Tatlımsı fakat yanında peynirle de, reçelle de yenebilecek bir tatlılıkta...
Reçelle güzel olduğunu farkedince de aklıma bir şey geldi ve uyguladım. Sizlerle de paylaşmak isterim...
Dr. Oetker'ın dolgu (ya da tart kremasını) tarifine göre hazırladım. Ve önceden hazırlamış olduğum hamuru incecik açtım. Büyük bir su bardağı ile yuvarlak parçalar kesip, 2 parçayı üst üste koydum ve kenarlarını bastırarak kapattım. Sonra tarifin kalan kısmını aynen uyguladım.Pişince su serptim ve bolca pudra şekeri serptim.Böylece Pişen poğçaların kesilmeye hazır kısımları oldu ve buralardan keserek içine bolca dolgu kreması koydum. Süper oldular.....Tavsiye ederim.Hatta hem dolgu kreması hem de kayısı vb. marmeletı da konabilir.....Bunun tadı ponçik diye adlandırılan bir şey var. Ona benzedi...
B@Nu GöKşİn
07-13-2006, 09:33 AM
arkadaşlar 5 kez yaptım herkes bayıldı tavsiye ederim
malzeme
yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı şeker
1 adet yumurta
42 gr yaş maya
500 gr un
içine:
200gr marmelat
üzerine
3 çorba kaşığı pudra şekeri
yapılışı:
yumuşak maya az unla parçalanır sonra içine ,yumurta,un,sıvıyağ,şeker,süt,karıştırılır ele yapışmayacak şekilde yoğrulur
hamur ikiye bölünür daire şeklinde açılır sigara böreği gibi 8 parçaya bölünür
her parçaya marmelat sürülür yuvarlanır sarılır.
tepsiye dizilir. mayalanır tepside.
üzerine: 1 yumurta sarısı az sıvı yağ az sütle 1çorba kaşığı pudra şekeri çırp ponçiklerin üzerine sür
200 derecede pişirilir.
soğuyunca üzerine pudra şekeri serp
nenne30
09-29-2006, 03:12 PM
250 GRAM ODA SICAKLIĞINDA MARGARİN
2 YEMEK K. YOĞURT
1 ÇAY BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 PAKET VANİLYA
3 SB. UN
1/2 KABARTMA TOZU
3 ADET ELMA
1/2 SB .İNCE KIYILMIŞ CEVİZ
1 YEMEK K. TARÇIN
1/2 SB. TOZ ŞEKER
ÜZERİNE PUDRA ŞEKERİ
ODA SICAKLIĞINDAKİ MARGARİN YOĞURT PUDRA ŞEKERİ,VANİLYA KABARTMA TOZU VE UNU DERİN BİR KAPTA YOĞURUN. YARIM SAAT DİNLENDİRİN
BU ARADA ELMALAR SOYULUP RENDELENİR
DÖVÜLMÜŞ CEVİZ, TARÇIN ŞEKERLE TAVAYA KOYUP YAKLAŞIK 15 DK. KISIK ATEŞTE PİŞİRİN
HAMURU ÜÇ PARÇAYA BÖLÜP DÜZ BİR YERDE HAMURU 3 CM. KALINLIĞINDA AÇIN
SİGARA BÖREĞİ GİBİ DÖRDE KESİN
GENİŞ TARAFINA ELMALI HARÇTAN KOYUN
RULO BİÇİMİNDE SARINKIVIRARAK YARIM AY ŞEKLİ VERİN .ÖNCEDEN ISITILMIŞ FIRINDA ÜZERİ HAFİF PEMBELEŞENE DEK PİŞİRİN.
SOĞUDUKTAN SONRA PUDRA ŞEKERİ SERPİN AFİYET OLSUN.(BEN NORMAL POĞAÇA ŞEKLİNDE YAPIYORUM DAHA KOLAY OLUYOR) :)
neslifiliz
01-28-2009, 11:40 AM
pastanede yapılan poncıgın tarfıını bılen arkadaslar varsa tarıfı yazabılır mısınız*
3 kez denedım farklı farklı tarıflerle ama kesınlıkle marmelatlı ay coregı gıbı yada yumusak corek gıbı oldu tadı. benım ıstedıgım tarıf pastane tarıfının aynısı.
sımdıden tesekkurler
B@Nu GöKşİn
01-28-2009, 01:09 PM
canım bu tarıf orjınal poncik tarıfıdır umarım begenırsın
Daha önce yayınladığım donut hamuru ile yapıyorum. Sadece ortasını delmiyorum. Kızarttıktan sonra bol pudra şekerine buluyorum sonra elma marmelatı veya kayısı vb. krema torbasına dolduruyorum pişen ponciklerin içine biraz sıkıyorum servis yapıyorum. Tarcınlı cevizli poncik yaparken; Mayalanmış poncik hamurundan cevizden iri alıyorum elle açıp biraz büyütüp içine tarçın ve ezilmiş ceviz serpiyorum rulo sarıp mayalıyorum ve kızartıyorum sonra bol pudra şekerine buluyorum verev kesiyorum.
http://www.kibelesofrasi.com/archives/510
Malzemeler:
6 yumurta sarısı
200 gr süt - 1 su bardağından biraz fazla
30 gr maya
50 gr şeker - 2 çorba kaşığı dolusu
5 gr tuz - 1 çay kaşığından az
110 gr oda ısısında tereyağı
500 gr un ( ayarlayın)
Yapılışı:
maya süt ile eritilir. un hariç diğer malzemeler karıstırılır. maya ve süt ilave edilir az az un ilavesi ile yumusak ve ele hafif yapışan bir hamur yapılır. 30 dakika dinlendirilir. cevizden iri alınır yuvarlanırunlu zemine dizilir. 15 dakika mayalanır. Mayalana poncikler elle biraz üstleri bastırılır. bol kızgın yağda arkalı önlü çevrilerek kızartılır. yağı çeksin diye kağıt havluda bekletilir. bol pudra şekerine bulanır. krema torbasına marmelat konur ponciklerin içine biraz sıkılır. servis yapılır..
neslifiliz
01-28-2009, 01:32 PM
sevgılı banu
senın sıtendekı tarıfı gordum. zaten ılk basta tarıfı ararken senı sıtene bakıyorum:))
ama benım ıstedıgım yagda donut gıbı kızaran degıl. aradıgım pastanelerde hanı puf corek gıbı ıcınde elma marmelatı olanın tarıfıne ıhtıyacım var.
tekrar boz yap yapmak ıstemıyorum. poncıgı deneyıp bıkac kez. olmadıgı ıcın uzuluyorum.
B@Nu GöKşİn
01-28-2009, 01:47 PM
canım ıstedıgınız tarıf burda
http://uzakkose.blogspot.com/2009/01/marmelatl-rekler-ponik.html
neslifiliz
01-29-2009, 01:36 PM
banucum
cooook tesekkur ederım. sanırım aradıgım tarıf. deneyecegım
sevgıler
neslifiliz
02-07-2010, 09:56 PM
Sevgili Zeynep, anlaşılan sende benim gibi ponçigi seviyorsun.
yıllar once çikan türkiyenın ılk yemek ansiklopedisi olan sofra'nın verdigi tarifi uyguluyorum. aynen pastanelerdeki ponçik gibi oluyor. ben içine sakızlı elma reçeli koyuyorum, çok güzel oluyor.
15 gr yaş maya
60 gr (1/4su bardagı) + 1 corba kaşıgı şeker
2 çorba kaşıgı ılık su
yarım su bardagı süt
180 gr tereyag
400 gr( 3.5 su bardagı un)
1 cay kaşıgı tuz
1 yumurta +2 yumurtanın sarısı(birlikte hafıf cırpılmış
l limon kabugu rendesi. reçel
bir kasede mayayı 1 kaşık şeker ve ılık suyla erit. sıcak bır yerde ıkı katı olana kadar
beklet. sutu kaynat. kısık ateşte 120 gr yag ve 60 gr (1/4 su bardagı) sekeri kat erit.
ılıyınca mayalı karışımı kat. un ve tuzun bulundugu kasenin ortasına dök. yumurta ve limön kabuklarını dok. yogurarak sertçe bir hamur yap. un az gelirse biraz daha ekleyebilirsin. sıcak bır yerde 1 saat mayalandır. unlanmış tezgahta 1o' yogur. pürtüksüz ve esnek olana kadar yogur. hamuru ikiye yada üçe böl. merdane ile yuvarlak 0.5 inceliginde aç. ıkiye bol .sonra parçaları üçe böl. 6 tane üçgen elde et. yuvarlak kenarlara 1 kaşık marmelat koy. kenarlarını hafıf kıvır ve sar. tepsiye diz. üzerine kalan yagı erit sür.( ben sürmüyorum ama tarifte yazıyor diye yazdım)tepsiyi bir bezle örterek sıcak bır yerde yarım saat mayalandır.
180 derecede 30' kızarana kadar pişir . tamda kızarmayacak pembeleşecek ve kabaracak. çıkınca üzerine pudra şekeri ele.
yalnız bir uyarıda bulunayım. ben hep piyale un kullanıyorum.Amerıkadaki unlar nasıl bılmıyorum. ama ingilterede kurabiye yapmaya kalkıştım , bizim unlara hıç benzemiyordu. gıcır gıcır bir undu. senin kullandıgın un bizim piyale ununa benzer bir un olursa çok güzel bir ponçik olacagına emınım. sevgiler...
sevgılı melıke tarıfını bugun denemek kısmet oldu.
benı ıstedıgım tarıf pastanedekılerın kı gıbı. senın tarıfın sonucu cok guzel marmelatlı kurabıyelerım oldu. tesekkur ederım. ama benım ıstedıgım de bu degıl:((((
su pastanedekıler gıbı bı tarı arıyorum. sımdıden yardımlarınızı beklıyorum lutfennnnnnnn pastane tarıfıııııı:)))
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.