Orijinalini görmek için tıklayınız : Damla Sakizi
Mihri
03-06-2005, 06:32 PM
Herkese merhaba,
Firinda Sutlac yapmak istiyorum ama bunu yapmak icin 'Damla Sakizi' gerekiyormus. Damla sakizi nedir?
Ben Hollanda da yasiyorum, bu damla sakizini nerde bulabilirim?
Damla sakizin ozelligi nedir? Bunu kullanmadan firinda sutlac yapanlar var mi?
Bu arada denenmis ve lezzetli firinda sutlac tarifleriniz varsa lutfen paylasin. :D
Selamlar, Mihri.
deniz a
03-07-2005, 06:01 PM
merhabalar mihri, bence firin sutlac icin damla sakizi illa ki gerekli degil. lokantalarda yedigimiz sutlacin icinde damla sakizi yok mesela. ama damla sakizi kucucuk paketlerde satilan, seffaf kaya tuzuna benzer sakizlara deniyor. havanda doverek pasta, corek ve muhallebilerde kullaniyorsun.
Ne yazik ki ben de damla sakizini buradaki Turk marketlerinde bulamadim, siparis etmeme ragmen getirmediler. Turkiye'den getirdim ben de! Belki sen yasadigin yerdeki marketlere sorabilirsin. Bir de, portakalagaci'nda bahsedildiginde bir bey esinin normal damla sakizli cikletleri az miktarda ekledigini soylemisti, bana cok da mantikli gelmedi ama tercih senin.
sutlac konusunda da, hatice'nin annesinin sutlac tarifini pisirip,kaselere paylastir, bir kepce ayir, o kepce sutlaca bir yumurta sarisi karistirip kaselerin uzerine paylastir. sonra izgara modundaki firina su dolu bir tepsi icinde kaseleri koy, firin sutlac elde edeceksin!
betul
03-22-2005, 11:52 PM
Ingilizce'de MASTIC GUM adiyla geciyor.Bir oriental dukkanda MASTIQUE adiyla satildigini gormustum.Belki arastirmanda yardimci olur.
Mihri
03-23-2005, 07:53 PM
Betul, Deniz a cevaplariniz icin cok tesekkurler. Turk marketlerde damla sakizi aradim ama bulamadim. Bu arada Deniz a nin onerdigi gibi firinda sutlaci damla sakizsiz yaptim. Tam istedigim gibi oldu ayni lokantalarda yedigimiz gibi oldu. Tekrar cok tesekkurler.
Sevgiler, Mihri.
ladido
03-23-2005, 09:04 PM
Yurtdışında yaşayan arkadaşlar yunan marketlerinde de sakız ya da sakız reçeli bulabilirler.Sakız reçeli de aynı işi görür.
sedanur
03-23-2005, 09:47 PM
evlenip amerika ya gelei 1.5 sene oldu ve geldigimden beri nerdeyse haftada bir kez firinda sutlac yaptim.esim baska tatli yemiyor sutlac delisi yani.benim olculerim soyle: 8 su bardagi sut,1 ya da 1.5 su bardagi seker,ve yaklasik 1 ince belli kucuk caybardagi kadar pirinc, 1 paket vanilya, sulandirilmis 2 tatli kasigi misir nisastasi-pirinc nisastasi da olabilir-.sutu kaynatip sekeri karistiriyorum,vanilya yi ekliyorum,sulandirdigim nisastayi ekliyorum seker iyice eriyince, bir tarafta hasladigim pirinci- pirinc cok iyi haslanmali hatta suyunu cekip lapa bile olabilir, sorun degil- ekliyorum.pirincler iyice birbirlerinden ayrilana kadar karistiriyorum. sonra kaselere, firinin ust izgarasinda 4-5 dakikada kizariyorlar.hatta hemen firindan cikarmazsam ve firinin kapagi da kapali olursa karamel rengi oluyo sutlac ,beyaz yer kalmiyo. ben pirincleri bol bol haslayip frozen a atiyorum, ve diger hafta ayrica pirinc icin ugrasmiyorum.dolayisiyla pirinc biraz da goz karari oluyo. ilk zamanlar pirinc cok gelince sut ekliyodum,kaynatmaya devam ediyodum.benim beceriksizligimden mi bu tatlinin zorlugundan mi bilmem 1 sene de ancak standardi tutturdum.bu arada sakizli hic denemedim, ama ben sakizli tatlilarda turk marketten aldigim falim damla sakizi kullaniyorum, bildigimiz sakiz yani,1 tane atiyorum eriyo zaten, haaa bi de bi arkadasim marketten sakizli muhallebi almis, hani puding gibi toz karisim, iste ondan 1 tatli kasigi kadar kullanarak yapiyormus sakizli tatlilari.kolay gelsin :wink:
tuhfe
04-09-2005, 07:17 PM
merhaba,
damla sakizini marok`larin marketlerinde de bulmak mumkun, kavonoz icerisinde ve uzerinde turkce damla sakizi yaziyor, bir deneyin isterseniz!
sevgiler
famemone
04-10-2005, 01:31 AM
BENDE AMERIKADA YASIYORUM. bURADA aRAP MARKETTE GORDUM EMIN OLAMADIM SORDUM TATLILARA FELAN KATILIYOR DEDILER BIZIM DAMLA SAKIZI ANLAYACAGINIZ. ORALARDAKI ARAP MARKETLERE BAKABILIRSINIZ BELKI(VARSA TABI)
sevda.mutlu
04-12-2005, 09:19 PM
merhaba
ben de damla sakızı ile yapılan bir tatlı tarifi için çok aramıştım damla sakızını. ama meğerse nasıl birşey olduğunu ve neredenalındığını bilmediğim için aramışım meğersem:)
o zamanlarda bir komşum damla sakızının kendisi yerine şu sakız gibi çiğnediğimiz normal sakızlardan kullanmamı söylemişti. önce kendi yaptığı bir tatlıda tadını denedim. sonra kendim de eğer erçek damla sakızı bulamadığım yada evde mevcut olmadığı zamanlarda kullandım. aslı kadar etkili olmada da aslı kadar kokusunun olması farklı bir tat veriyor.
deneyen bir kişi olarak fikrimi paylaşmak istedim.
selam ve sevgilerimle
Çağla Ercen Düzenli
04-13-2005, 09:03 PM
Ben devamlı yalancı tavuk göğsü için ciklet (sakız) dediğimiz "damla sakızlı falım" kullanıyorum.Hatta bu tatlıyı yapmaya başladığımdan beri o kadar memnun kaldım ki gerçek damla sakızı aramak hiç aklıma gelmedi!
Bir de fırında sütlaç için damla sakızı kullanılmasına gerek yok diye biliyorum ama..bazı tariflerde kullanıldığını gördüm.Bence gerçek damla sakızı bulamazsanız damla sakızlı ciklet kullanabilirsiniz.
Geleneksel Türk restoranlarına gittiğimde de aşırı kullanılmış gerçek damla sakızlı tatlılar bana güzel gelmiyor.Belki de ben light tatta seviyorum.
Umarım hiç değilse ciklet olarak bulursunuz !
dentista
04-14-2005, 03:40 PM
arkadaslar,sutlu tatlilarda sekeri en son eklemek (sutun protein degerini korumak icin) gerekiyormus.-yani sut ve seker uzun uzun kaynamamaliymis.
Aşkın
04-15-2005, 04:30 PM
Merhaba geçen hafta bende fırında sütlaç yapmıştım. Haticenin tarifini aynen yaptım. Güveçlere koydum. Önceden ayırdığım 1 kepçe sütlaca yumurta sarısıyla iyice çırpıp güveçlere paylaştırdım. Tecrübeyle sabittir kasedeki sütlaç soğumadan üstüne karışımı dökmeyin. :)
gulten
05-21-2005, 11:01 PM
Arkadaslar damla sakizi yerine bende bildigimiz sekersiz falim cikletleri(damla sakizli) buzluga koyup lazim oldugunda cikarip havanda dogup tatlilara kullaniyorum.harika oluyor ozellikle tavuk gogsune
kırıntı
12-31-2005, 08:42 PM
Bizzat denediğim için yazıyorum.Damla sakızı yerine,normal şekersiz cikletlerin damla sakızlı olanından kullanıyorum.Hem çok pratik hem de daha uygun.Tat olarak da hiçbir değişiklik olmuyor.
zuhal.erdem
01-02-2006, 11:53 AM
bende damla sakızını geçen sene çeşmeden almıştım. birde sakız reçeli aldım ama tadı bir tuhaf geldi bende attım. damla sakızını aktarlardan rahatça bulabilirsiniz. geçen günlerde yunanistanlı birileriyle tanıştım. onlar çok fazla kullanıyorlar. onlarda MASTİC diyorlar.
canocan
02-23-2007, 01:18 AM
Merhaba Arkadaslar... Simdi sizlere bir sey soracagim. Ben almanya da yasiyorum. Damla sakizi bazi tatlilarda kullaniliyor ancak; Ben Türkiye den aldim kücük sakiz paketi gibi ne kadar kullanacagimi bilmiyorum. Bu paketin icinde kücük kücük limon tuzu gibi... Simdi paketi mi kullanacagim yoksa paketteki parcalardan mi bir iki tane, su da var nasil eriyor bu tatlilarda. Tesekkür ediyorum...
B@Nu GöKşİn
02-23-2007, 01:26 AM
canocan
aynı paketten bendede var mısır carsısından aldım
tatlılara toz halinde kullanıyorum bazen erimekte zorlanıyor
çok koyarsan acı olur aroması fazla 1 litre sut kullanacaksan tatlıya vb.
1 veya yarım çay kasığı tozu sakız koy ama havanda veye öğutucude ez dondurucuya koy donsun ezmesi kolay olur
kolay gelsin
nagis
02-23-2007, 01:38 AM
canocan başlığı damla sakızı kullanım miktarı " diye değiştirsene...:)) lütfeeennn..
melisa2
02-23-2007, 07:24 AM
nagiş başlıkta haklısın :)
canocan suda eritmene grek yok havanda iyice dövebilirsin öğütücüdede olabilir sonra bundan çay kaşığının ucuyla koyabilirsin çok fazlası hoş olmaz zaten birkere deneyince sen kararını bulacaksın:)
sukran.unal
02-23-2007, 08:12 AM
ARKADAŞLAR BENDE DEVAMLI DAMLA SAKIZI KULLANIRIM AMA ÖYLE ÇAY KAŞIĞIYLA FALAN ÇOK TADINI SERTLEŞTİRİR, ACITIR.2LT SÜTLE YAPTIĞIM YALANCI TAVUK GÖĞSÜNE YARIM NOHUT KADAR ATARIM VE DE OCAKTAN İNDİRMEYE BİRKAÇ DAKİKA KALA ATILIR SONRA KARIŞTIRILIR .VANİLYA GİBİDİR VE MALZEMEYE SON ANADA KATILIR..
aylinsu
02-23-2007, 08:19 AM
Ben artık yalancı tavuk göğsüne damla sakızı yerine damla sakızlı falım atıyorum 1-2 tane öylece eriyor zaten içinde hem tavuk göğsü daha uzuyor hemde daha hesaplı ve kullanımı daha kolay denemenizi tavsiye ederim.
melisa2
02-23-2007, 10:31 AM
aylinsu sakızı bende denedim gayet güzel oluyor .sevgili şükran unal zaten ben bir çay kaşığı demedim çay kaşığının ucuyla yeterli bir fiske kadar yani :wink:
sukran.unal
02-23-2007, 10:52 AM
MELİSA CIĞIM BEN BİR VEYA YARIM ÇAY KAŞIĞI YAZAN ARKADAŞ İÇİN ÇOK OLDUĞUNU KASTETTİM.ŞİMDİ BAKTIM BANUCUĞUM ÖYLE YAZMIŞ ALINMA BİRTANEM .BAZI TATLAR ÇOK ETKENDİRYA,, BU DAMLA SAKIZI DA ONLARDAN BİRİ...
canocan
02-24-2007, 01:29 AM
Hepinize ayri ayri tesekkür ediyorum arkadaslar cok yardimci oldunuz....
canocan
02-24-2007, 01:34 AM
Özür dilerim basligi nasil degistirecegim bilmiyorum, yeni bir baslik mi acmam gerekiyor yoksa düzenliyebiliyor muyuz?
nagis
02-24-2007, 01:44 AM
Canocan, ilk mesajının yanındaki EDIT kutusuna baıp, başlığı değiştirip , göndere basıyorsun :) Özelden yazmıştım..Ama burdan da yazayım..belki görmezsin orayı...
HIRSIZ-POLIS
02-24-2007, 08:34 AM
arkadaslar bu damla sakizinin tarihi gecer mi?
Ben gecen yaz almistim Boludan ufacik bir kavanozun icindeydi ama 1-2 defa tarif denedim sakiz bir turlu erimedi, oylece kaldi ve erimedigi halde tatlinin tadi oldukca aci oldu, atsam mi acaba diye dusunuyorum dogrusu, ya da benim sakiz cok keskin ve de dediginiz gibi dovup kullanmak lazim, bilemiyorum yani, sizce tarihi gecmis olabilir mi?
HIRSIZ-POLIS
02-25-2007, 02:21 PM
arkadaslar bu damla sakizinin tarihi gecer mi?
Ben gecen yaz almistim Boludan ufacik bir kavanozun icindeydi ama 1-2 defa tarif denedim sakiz bir turlu erimedi, oylece kaldi ve erimedigi halde tatlinin tadi oldukca aci oldu, atsam mi acaba diye dusunuyorum dogrusu, ya da benim sakiz cok keskin ve de dediginiz gibi dovup kullanmak lazim, bilemiyorum yani, sizce tarihi gecmis olabilir mi?
yardimci olabilecek kimse yok mu?
ZEHRA50
02-25-2007, 02:24 PM
Merhaba canim damla sakizini bende kullaniyorum sadece tarife fazla damlasakizi kullandigimda aci olur ama senin damla sakizlar degisikse bilmiyorum.sonkullanma tarihi varmi onu da bilmiyorum ama ben dipfrizde sakliyorum.Ben kullanirken uzerine 1 tatli kasigi seker doker ve bir havanda doverim kolayca erisin ve aromasi kolayca ciksin diye.
insallah sorulariyin cevabini en kisa zamanda alirsin canim
HIRSIZ-POLIS
02-25-2007, 06:26 PM
sagol zehra, ben daha once damla sakizi kullanmadigim icin bir karsilastirma yapamadim, benim tam tasi gibi sert, tadi da cok aci olunca acaba tarihi mi gecti diye dusundum, Kavanozda da tarih filan yok, cok huylanirim oyle tarih konularinda.
ozlemsule
02-26-2007, 01:41 PM
Damla sakızını kullanmadan önce un gibi yaparsanız (ben havanda dövüyorum)daha iyi netice alırsınız.Sert olması tarihi geçmiş anlamına gelmez.Ben bu yaz sakız adasından bu yılın yeni sakızlarını aldım benimkilerde taş gibi sert.Bi kokusuna bakın aromasını kaybetmişmi yada küflenme yapmışmı bu önemli.Benimkiler küçük naylon poşette.
suyesili
02-26-2007, 02:06 PM
damla sakizini az kullanmak gerekir diye dusunuyorum,gercekten tadini degistiriyor.araplarin selik dedikleri damla sakizli plavlari var atesten indirmeye yakin 2-3 sb pirinc olculu pilava bile kirmizi mercimek tanesi kadar koyuyoruz ilk yaptigimda az buyukce koymustu aci tadi vermisti.cokda severek yerim.araplarda mistika derler
HIRSIZ-POLIS
02-26-2007, 02:11 PM
sanirim ben fazla kullandim tarife aldanarak, benimkiler sadece sert, kuflenme vs. yok, birde dovme islemi onemli sanirim, benimkiler bir turlu erimiyordu. tesekkurler arkadaslar yardiminiz icin.
neslican
02-26-2007, 02:50 PM
Damla sakızının memleketinde oturan arkadaşlardan ricam gönderseler bizede ücreti neyse göndeririz :) Çünkü hastasıyım ben damla sakızının
ozlemsule
02-26-2007, 03:21 PM
Damla sakızı sadece Yunanistanın sakız adasında yetişiyor.Ama hemen hemen tüm marketlerde satılıyor.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.