PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mercimek Köftesi

erenaynur
03-07-2005, 01:55 PM
merhabalar hatice hanım yaklaşık bir aydır sitenizi takip ediyorum aslında takip az kalır resmen müptelası oldum her gün ziyaret edip bütün tariflere bakıp ki daha çok resimlere bakıyorum mutfak becerimi ilerletmeye çalışıyorum ...çok çok teşekkür ederim emeğiniz ve güzel yüreğiniz için....benim bir sorum olacak size dün mercimekli köfte yapmaya çalıştım çalıştım diyorum çünkü tam bir felaketti sulu köfte desek yeri olur ölçüleri aynen uyguladım düdüklüde yaptım ama yine olmadı suyunu azaltsam nasıl olur bana fikir verirseniz çok sevineceğim şimdiden teşekkür ederim..........hoşçakalınnn.... :D

edos
03-07-2005, 02:19 PM
Erenaynurcugum mercimekli koftenin mercimeklerini duduklude haslayinca suyu fazla geliyor.Benim olcum bir bardak mercimegi uc bardak su ile tencerede hasla icine bir bardak bulguru ekle agzini kapat dinlensin.Sonra kuru soganlari dogra uc tane buyuk sogani dograyip sivi yagda kavur,salca ekle.Haslanmis mercimekli bulguru yogurma kabina al,soganlari uzerine bosalt ben baharat olarak karabiber ve biraz kimyon ekliyorum(tuzu mercimek piserken koyunca mercimek daha kolay pisiyor) yogur.Bir kenarda maydonos ve yesil sogani ince dogra icine ekle biraz daha yogurup kofte seklini ver.Yagin ve salcanin olcusunu vermedim sen goz karari eklersin.Insallah anlamistirsin suan kizim sandalyeyi ittirmis mutfagi
altust etmekte de. :cry:

f.meral
03-07-2005, 04:08 PM
Selam erenaynur bildigim kadariyla kirmizi mercimek koftesi tarifini vereyim
ben bir cay bardagi kirmizi mercimege bir cay bardagi ufak bulgur koyuyorum her bardak bir kisilik oluyor
ben goz karar koyarim suyunu
malzemeler:
3 cay bardagi kirmizi mercimek
3 cay bardagi ufak bulgur
yarim yemek kasigi tarhin
bir bas kuru sogan
yarim demet yesil sogan
yarim demet yesil sarmsak yoksa 2 dis kuru sarmsakta olabilir
bir demet maydanoz
biber salcasi domates salcasi kirmizipulbiber bunlarin olcusunu kendi damak zevkinize gore koyabilirsiniz
yapilisi
oncelikle kirmizi mercimek pisirilir ocaktan almadan once yarimsar kasik salcalardan konur tuz eklenir ben yarim yemek kasigida tarhin koyuyorum nefis oluyor
bir kofte kabina bulgur konur sonra bu pisen kirmizi mercimek eklenir guzelce karistirilir bir tepsiyle agzi kapanir tum sebzeler ufak ufak dogranir bir tavaya zeytin yagi konur biraz isininca ufak ufak dogradiginiz kuru sogan eklenir guzelce pembelesince icine yarimsar yemek kasigi salcalardan eklenir aciyi seviyorsaniz silme bir yemek kasigida kirmizipulbiber eklenir ve ocaktan alinir diger tarafta suyunu ceken bulguru guzelce yogurun yaniniza su alin aradabir elinizi batirabilirsiniz kofte sicaksa sonra dogradigin y soganin ve y sarmsagin beyaz kismini koyup yogurmaya devam edin kofte tam kivamini bulunca tum yesilikleri koyup tavadaki yagida ekleyip guzelce yogurun ve tadina bakip eksik birseyler yoksa servis tabagina iki yaprak marul koyup kofteleri koyabilirsin
kafana takilan birseyler olursa bildigim kadariyla yardimci olmaya calisirim
afiyet olsun sevgiyle kal :))))))))
f.meral

M.C.
05-02-2005, 05:16 PM
Selamlar herkese, dün portakalağacı, diğer siteler ve biraz da uydurmayla şu şekilde mercimek köftesi yaptım, biz çok beğendik, umarım sizin de hoşunuza gider:

*2 ölçü köftelik bulgur
*3 ölçü kırmızı mercimek
*6 ölçü su
(Benim ölçüm su bardağıyla çay bardağı arası bir kaseydi)
*3/4 çay bardağı sıvı yağ
*2 - 3 tane orta boy kuru soğan
*1 kaşık biber salçası
*1 kaşık domates salçası
*Eğer varsa biraz da sarımsaklı domates harcı, yoksa birkaç diş dövülmüş sarımsak
*Baharatlar; Nane, pul biber, kimyon, karabiber ve içine gideceğini düşündüğünüz diğerleri
*4 - 5 dal taze soğan
*2 - 3 dal taze sarımsak
*Maydanoz

Mercimek nişastalı renkli suyu gidene kadar yıkanır ve iki katı suyla ateşe konulur, suyu çekene kadar yaklaşık yirmi dakika pişirilir. Bu sürenin sonunda iyice pişip bulamaç gibi olması gerekiyor, fazla sulu kalmamalı, ara kontrollerde dibine yapışacak gibi olursa biraz sıcak su eklenebilir. Ben suyuna lezzet versin diye bir çorba kaşığı kadar vegeta ve bir tablet et suyu kattım ayrıca. Bu arada ince bulgur sıcak suya tutulur, iyice yıkanır, suyu iyice süzdürülür ve pişen mercimeğin üstüne eklenir, karıştırılır, tencerenin ağzı kapatılır.

Geldik sosumuza... İncecik kıyılmış soğanlar üzerine biraz tuz serpilip yağda öldürülür, salçalar ve sarımsaklı domates harcı (şart değil) eklenip kavrulur, azıcık su ilavesiyle bir süre kaynatılır ve baharatlar eklenir. Ayrı bir kapta yeşil soğan, sarımsak ve maydanozlar mümkün olduğunca ince kıyılmış olarak bekletilir. Salçalı karışım tenceredeki mercimekli bulgurun üstüne dökülür ve iyice harmanlanır. Tenceresi müsaitse onun içinde, yok değilse bir tepsinin içinde malzemeler özlenene dek yoğurulur. En son ayrı kapta duran yeşillikler eklenir ve mekik şekli verilerek servis kabına dizilir.

Not: Benim gibi vegeta ve etsuyu tableti kullanacaksanız tuzu dikkatlice ayarlayın. Benimkinin tuzu biraz fazla gibiydi yalnızca soğana eklememe rağmen.

dentista
05-02-2005, 06:22 PM
sebzeleri katma asamasina kadar olan kismi (haslanmis mercimek+ bulgur+ kavrulmus sogan+ salca)fazlaca yapip buzluga atarsaniz cikardiginizda sadece salata malzemesini kiyarak kolayca mercimek koftesi yapabilirsiniz

Esra_k
07-12-2005, 06:19 PM
Sevgili Mutfak Cadisi, sayende tam ozledigim gibi cok guzel mercimek koftesi yaptim ilk kez. Cok tesekkurler olculer icin.

arabic
10-15-2005, 09:19 AM
malzemeler:1 su bardağı kırmızı mercimek
3 su bardağı su
1 su bardağı köftelik bulgur,
5 çorba kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
1 bağ maydanoz
7 adet taze soğan
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon(isteğebağlı)
tuz,pulbiberv.s..
garnitür.kıvırcık,tere,roka,marul..
mercimek 3 su bardağı su ile kapağı kapalı şekilde yavaş kaynatılarak 15 dakika civarı pişirilir,suyu bitmek üzereyken bulgur ilave edilipkarıştırılır ve kapağı kapalı şekilde 10 dakika dinlendirilir.
bir kenarda yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulup içine salça eklenir.1 dk.civarı kavrulup,alınıp soğutulur.
maydanoz ve taze soğan da ince ince doğranıp hazırlanır.
soğumadan mercimek ve bulgurun içine bütün malzemeler ilave edilip yoğurulur.ılıkken köfte şekli verilip arzuya göra marulla servis edilir.
umarım istediğiniz gibi tutturursunuz kıvamını.afiyet olsun

şirin
10-17-2005, 09:11 AM
Selamlar
Bence güzel bir mercimek köftesi için en önemli püf noktası mercimek piştiğinde sulu kalmaması gerektiği. Bunun için azar azar su ilave ederek pişirmeli ve katı bir bulamaç haline gelmeli. Bulgur ilavesi ondan sonra yapılmalı. Aksi halde dağılan yumuşak mercimek köfteleriniz oluyor. Bulgur demlendikten sonra çok kuru bir karışım gibi görünse de ilave edilen yağ, nar ekşisi ve salça onun kıvamını sağlıyor.

karyagdi
12-02-2005, 12:02 AM
benimde birkac yil once emine bederin tariflerinden aldigim kirmizi mercimek koftesi tarifim var cok lezzetli oluyor sonuc denemenizi tavsiye ederim
Malzeme..
1 su bardagi kirmizi mercimek
1 su bardagi ince bulgur
2 corba kasigi biber salcasi
bir kahve fincani sivi yag
6 adat taze sogan
yarim demet naydanoz
1 adet kuru sogan
tuz kimyon kirmizi aci pul biber

4-5 adet marul yapragi

mercimegi tencereye koyup ustunu iki parmak gececek kadar su koyup haslayin mercimekler pisip cok az su kaldimi tencerede ocagi kapayin bulguru ilave edin tencerenin kapagini kapayip bulgur mercimegin buhariyla pissin..
sogani yemeklik dograyin bir tavada sivi yagi kizdirip bir bas sogani kavurun iki kasik salcayida ekleyip bir iki cevirip alin ve tenzeredeki mercimekli bulgurun uzerine dökün iyice ilininca ince ince kiydiginiz taze sogan maydanozuda tencereye aktarin tuzunu kimyonunu baharatinada ekleyin ve yogurun guzelce kucuk bezeler halinde koparip elinizle kofte sekli verin yikanip servis tabagina serilmis marullarin ustune kofteleri dizi
afiyet olsun....

deniz488
12-02-2005, 03:42 PM
ARKADASLARIM,Size benım yaptıgım bir tariften bahsetmek istiyorum. Benim yaptıgım tarıfte mercimek bir tane dogranmis k.sogan ile pisiriliyor su koyarak.Sonra bulgur atılıp bekletiliyor.Diger tariflerine gore degisik olan sogan kavrulmuyor salca sıvıyağ cigden konuyor. Kavrulmus sogan tarzında olan midemize cok dokunuyor ailece oldugu icin bu tarif cok hafif oluyor.Bir hemsire komsum yapiyordu tarifi onsan aldim ve hep boyle yaparım.
Denemek isteyen arkadaslar var ise.tam olculerinide verebilirim.Inanın bir daha diger sekilde yapmayacaksiniz.

aslıyıld
02-04-2006, 05:26 PM
bir tarif te benden;

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı köftelik bulgur,
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
5-6 diş sarmısak
2 çorba kaşığı salça
1/2 demet maydanoz
5 dal taze soğan
tuz, pul biber, kimyon, karabiber

mercimekler şekillerini kaybedip ezilene kadar iyice pişirilir, suyu iyice azalınca ocaktan alınır ve bulgur ilave edilir. karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılır.bulgur yumuşayana kadar dinlendirilir. Bu arada suyunu çekmesine rağmen bulgur sertse çaydanlıkta su kaynatıp azar azar ekleyebilirsiniz.
ayrı bir kapta yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağa pembeleşinceye kadar kavrulup içine salça eklenir. salçayı da iyice ezip kavuunca ateşten alınır soğumaya bırakılır.sarmısaklar ezilir.
maydanoz ve yeşil soğan ince ince doğranır.
bulgur iyice yumuşadıktan sonra içine tuz, salçalı soğan, sarmısak, biber ilave edilir ve iyice yoğurulur. kıvamı macun gibi olunca içine maydanoz ve yeşil soğan ilave edilir, şekil verilerek servis tabağına dizilir. yanına taze nane ve reyhan yapraklarıyla süsleyin. afiyet olsun.

angels
02-10-2006, 11:53 AM
arkadaşlar mercimek köftesine ekşi konuluyor mu . şirin hanım nar ekşisinden bahsetmiş kendi yorumunda merak ettim

özgeyaşar
02-10-2006, 12:07 PM
BENİM BİLDİĞİM KADARIYLA EKŞİ KONMUYOR YANİ BEN KOYMUYORUM

Cagla Senger
08-13-2006, 10:11 PM
angels, ben kesinlikle eksisiz mercimek koftesi yemedim simdiye kadar ve her seferinde 1-1/2 limon suyu rahat koyarim , 1 bardak mercimek ve 1 bardak bulgur icin. Harika oluyor, siddetle tavsiye ederim.

blauedelphi
08-14-2006, 09:30 AM
Mercimek köftesi tarifi:

2 su bard. kırmızı mercimek
1 su bard. ince bulgur
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
7-8 sap taze soğan (ince doğranmış)
1 kuru soğan (yemeklik doğranmış ve yağda kavrulmuş)
2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
1 bağ maydanoz
2 çay kaşığı kimyon
tuz, karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 limon suyu
Nar ekşisi 1,5 - 2 yemek kaşığı

Hazırlanışı:
Kırmızı mercimek 2,5 - 3 su bardağı su ile haşlanır, yumuşadıktan ve suyunu iyice çektikten sonra altını kapatıp , bulguru ekleyip dinlendirin. Salça ve sıvıyağı ekleyerek mercimeğe iyice yedirin. Yeşillikler ve soğan, sarımsak, baharatlar ve de nar ekşisi eklenerek güzelce yoğrulur. Fazla ekşi sevenler limonsuyu da ekleyebilir.

Not: Ben mercimek köftesini yoğurarak yaparım ve nar ekşisi eklerim. Yiyenler beğeniyor umarım sizlerde beğenirsiniz. Nar ekşisiz ve kimyonsuz mercimek köftesi düşünemiyorum. :lol:

Sevgiler,
Zümrüt

puccath
09-02-2006, 05:29 PM
Bugün bulduğum tüm tarifleri birleştirerek mrcimek köftesi yapımına girdiştim ancak sonuç nasıl hüsran oldu anlatamam!! Kıvam bir türlü tutmadı. Bulgurun kalitesi de etkiler mi??

ulusal
09-02-2006, 06:39 PM
ben her zaman yaptığım ve hiç sorun çıkmayan tarifimi vereyim
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
4 su bardağı su
maydonoz taze soğan
biraz biber salçası
biaz domates salçası
1 kuru soğan
tuz
limon pul biber istenirse nane

yıkanmış mercimeği 4 bardak su ile suyunu çekene kadar pişiriyoruz mercimek suyunu çekince ocağı kapatıp bulguru ilave ediyoruz tencerenin kapağını kapatıp yirmi dakika
demlendiriyoruz ayrı biryerde kru soğanı ve salçaları yağda kavuruyoruz yeşillikleri ince incedoğrayıp demlenen mercimek ve bulgura bütün malzemeleri ekleyip tuz baharat ve ekşi istiyorsak limon ilave edip yoğuruyoruz köfte şekli veriyoruz ben senelerdir hep bu şekilde yaparım çok güzel olur denerseniz afiyet olsun

M.C.
09-07-2006, 02:48 PM
puccath, pek çok tarifi karıştırdığınız için olumsuz sonuç almış olabilirsiniz. Mercimeği suyu neredeyse bitene kadar kaynatmalı ve sadece birkaç kez sıcak sudan geçirilmiş bulguru üstüne boca etmeli ve bir kapak kapatarak şişmesini beklemelisiniz. Ben bir keresinde daha güzel olur diye bulguru ıslatıp şişirmiş, o şekilde eklemiştim mercimeğe ve cıvık olmuştu köftem.

derdah
11-24-2006, 07:33 PM
arkadaşlar bana bi mercmek köftesi tarifi verebilirmisiniz?yarın misafirim gelecek yardım edebilir misiniiz

Senaygül
11-24-2006, 10:00 PM
kırmızı mercımekten bahsedıyorsun sanırım derdah..

1 sub mercımek ... tahin kıvamına gelene kadar haşla.. suyu göz kararı koyuyorum eger su cekmeye baslayınca.. hala pısmemısse kaynar su ekle.. pısınce ıcıne

1 sub.. ınce bulgur ekle.. agzını kapat demlensın..

---------------
yeşil sogan

maydonoz

kırmızı bıber

kara bıber

tuz

yarım limon

cok az sıvıyag

------------

yesıllıklerı mınık mınık dogra.. yukarıda kı malzemelerın hepsını harmanla.. bu malzemeyı demını cekmıs.. mercımege ekle yogur.. ve uzun köfte seklını ver.. afıyet olsun..

semraal
11-28-2006, 08:00 AM
Merhaba,
Bende daha önce bir yerde görüp not aldığım farklı bir mercimek
köftesi yaptım. yeşil mercimekli tavsiye ediyorum.
Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek

2 su bardağı ince bulgur

½ su bardağı sıvıyağ

½ demet maydanoz

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

3 diş sarımsak

1 adet soğan

1 adet limon suyu

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı pulbiber

Tuz

Yapılışı:

*Mercimekler yıkandıktan sonra iyice haşlanır. Haşlanıp

süzülen mercimekler sıcakken ince bulgurların üzerine konulup

1 su bardağı sıcak su eklenir ve üzeri kapatılarak ılınana kadar beklenir.

*Ayrı bir yerde tencereye yağ konulur. Doğranmış soğan ve sarımsaklar

eklenir. Pembeleştikten sonra salça ve baharatlar da eklenerek yaklaşık

5 dakika daha pişirilir.

*İnce kıyılmış olan maydanozlar, 1 adet limon suyu, soğanlı karışım,

tuz bulgur ve mercimeklerin üzerine eklenerek iyice yoğurulur.

*Daha sonra şekil verilerek yeşil salata ile servis yapılır.

Resmine blog adresimden bakabilirsiniz.Kolay gelsin.

www.blogcu.com/semraninmutfagi

zeynep ünal
01-12-2007, 11:03 PM
merhabalar mercimek köftesini çok severim ama hiç yapmadım tarifinden emin olanlar lütfen buraya..
şimdiden teşekkürler.

samhu01
01-23-2007, 11:58 AM
benim mercimek köftemin tarifi ise söyle
1 ölçü kırmızı mercimek
1 ölçü köftelik ince bulgur
kurusoğan, yeşil soğan, maydonaz, nar ekşisi, domates ve biber salçası, sarımsak, limon suyu ve zeytinyağ, kırmızı biber, karabiber, sumak ve tuz

(bu arada, büyük boy çay bardakları (ajda) ile yaklaşık 10 kişiye yetecek kadar köfte
çıkıyor)

mercimekler iyice pişene kadar aldığı kadar suyla haşlıyorum ve tamam dediğim zaman bulguru ilave edip iyice bir karıştırdıktan sonra bulgur mercimeğin sıcağıyla olana kadar üzerini kapatıyorum.

zeytinyağ, limon suyu, nar ekşisi ile biber ve domates salcalarını inceltip baharatları ilave ediyorum diğer yandan da bütün yeşillikleri incecik incecik kıyıyorum. kullanılan bütün baharat ve yeşillikler tamamen arzuya göre değişir ama ben genelde, orta boy bir kuru soğan, 5-6 sap taze soğan, kıyılınca iki avuç kadar olacak ölçüde maydanoz kullanıyorum. 1'er yemek kaşığı domates ve biber salçası, 1 limon suyu ve 1 yemek kaşığı nar ekşisi ile aldığı kadar zeytinyağı ilave ediyorum.

mercimek ve bulgur karışımım kıvama geldiğinde önce salçalı sosu karıştırıyorum ve ardından da yeşillikleri ilave edip şekil veriyorum.

bu tarifle bu güne kadar hep başarılı sonuçlar elde ettim, umarım deneyecek arkadaşlarda memnun kalırlar.

burcua
03-05-2007, 10:00 AM
Günaydın arkadaşlar,
Haftasonu durup dururken, hasta hasta mercimek köftesi yapıcam ben diye tutturdum, canım çok istedi. Forum dışından, güvenle uygulanabilecek bir tarif bulup yaptım. Sanırım biraz tarif eksikmiş, biraz da ben beceriksizmişim; mercimek ve bulgur gerektiği kadar yumuşamadı :( Lezzet nefis, görüntü güzel ama biraz çiğ (yenmeyecek kadar değil ama) :oops: Kurtarmanın bir yolu olabilir mi?
Şimdiden teşekkürler,
Sevgiler...