Orijinalini görmek için tıklayınız : kayısı çekirdeğinin içi???
Sophie
09-10-2005, 11:54 AM
Arkadaşlar,
Bugün gazetelere göz atarken rastladığım bir haber tüylerimi diken diken etti! Kayısı çekirdeği siyanür içeriyormuş ve çok miktarda yenilirse zehirlenmeye yol açabiliyormuş! :?
Haberin ayrıntılarını şu linkte bulabilirsiniz:
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=163792
Daha önce forumdaki tariflerde bazı arkadaşlar kayısı çekirdeği kullandıklarını belirtmişlerdi.
Lütfen dikkat edelim...
Sağlıklı günlere.
Sophie
okale
09-12-2005, 12:19 PM
elma çekirdeğide dahil olmak üzere birçok meyvenin çekirdeğinde eser miktardada olsa siyanür olduğunu biliyorum.bir arkadaşımın doktora çalışmasıydı oradan biliyorum yani.aslında yememek kesinlikle daha doğru olur ama benimde yalnışlıkla yediğim zamanlar oluyor.mesela elma çekirdeğini.ama sizlerde bunu dikkate alarak meyve çekirdeklerini tüketin derim.üzüm ve karpuz çekirdeğinide genelde yutarım ben onlarıda ayrıca sorarım arkadaşıma ama onun bana hiçbir meyvenin çekirdeğini yememk lazım dediğini hatırlıyorum.sevgilerimle.
hatun
09-14-2005, 03:53 PM
Merhabalar,
Bu konuda ufak bir duzeltme yapmak istiyorum. Bazi meyva cekirdeklerinin saglik acisindan faydalari da var. Ornegin kirmizi uzum cekirdeginin anti-oxidant icerdigi icin iyice cignenerek yenmesi tavsiye ediliyor. Ashidaki linke bakabilirsiniz (inglizce) .
http://www.umm.edu/altmed/ConsHerbs/GrapeSeedch.html
Herkese saglikli gunler.
H
hatun
09-16-2005, 08:45 PM
Bir iki gun once bir Internet sitesinde kayisi cekirdeginin kansere karsi korunma acisindan yenmesi tavsiye ediliyordu. Iddiaya gore gunde 7 kadar kayisi cekirdegi yiyen birisinin hayati boyunca kansere yakalanmasi mumkun degilmis. Sebebi ise kayisi cekirdeginde bulunan B17 vitamini(kanser hucrelerinin uremesine engel oluyormus). Tabii yazan diger birsey de ABD de kayisi cekirdeginin satilmasinin yasak oldugu. Ilac firmalari, kayisi cekirdegi satimina engel olmayi basarmislar. Simdi birazicik fazla conspiracy theory oldu gibi geldi bana, ama kim bilir belki de dogrudur. Yazan diger birsey de ABD de sadece guneste kurutulmus kayisi cekirdegine izin verildigi, ki bu islemin kayisi cekirdeginde bulunan B17 yi tamamen yok ettigi.
Herseyden once herkes kendi sagligindan sorumludur. Gunde 7 kayisi cekirdegi yemeyi dusunuyorsaniz, once iyi bir arastirma yapmanizi tavsiye ederim. Diger bir tavsiye de, once bir iki kayisi cekirdegi yiyeyerek yavas yavas misktari arttirmaniz. Herkesin vucudu degisik tepki verebiliyor, kisacasi kendinizi zehirlemeyiniz.
Herkese saglikli gunler.
H
qaramel
10-14-2005, 10:58 AM
okale gibi ben de hemen bütün meyve çekirdeklerinin az ya da çok siyanür içerdiğini duymuştum. Kiraz, şeftali ve acı badem çekirdeğinde zararlı miktarda olduğunu, yiyenleri kusturmak gerektiğini biliyorum. Ancak çoğu çekirdekte insana zarar verebilecek seviyede değil. Zaten büyük ihtimalle bu yüzden bu tür yiyecekler karın doyurmak için değil, eğlencelik olarak tüketiliyor. Yani karnınızı bunlarla doyurmadığınız sürece faydalılar. Günde bir avuç tüketilmesini tüm uzmanlar tavsiye ediyor. Tabii ki, her birinden birer avuç değil, toplam bir avuç.
CHiCeKPeRiSi
10-14-2005, 03:57 PM
Evet cok fazla kayisi cekirdegi yerse insan zehirlene biliyor...
BENAN
10-15-2005, 08:41 AM
bız cocukken kayısıları dalından koparır....cekırdeklerınıde hemen orada kırar yerdık....rahmetlı anneannemde cok hamarat cerkez kadını ıdı....harıka receller yapardı....kayısı recelını yapar ....ıcınede ıtına ıle kabuklarını soydugu kayısı cekırdeklerını ılave ederdı....yemekle arası hıc ıyı olmayan ben ....(cocukken oyle ıdı ....sımdı yemesını de yapmasını da sevıyorum....) cekırdeklerı hatırına o recellerı yerdım....pekı o ne ıdı....kayısı cekırdegı zehırlıyor dıyenlerde var.....kansere ıyı dıyenlerde....eskıden zararlı degıldı herhalde ?????.....neye ınanıp neye ınanmayacagımız....donemler yasıyoruz artık....oysa cocuklugumuz ne guzeldı degılmı....
Sophie
10-15-2005, 12:14 PM
Benim eşim de Nevşehirli. Onlarda çok kayısı ("zerdali" derler) olur ve o da çocukken çok yediğini söylüyor. Ama belki de eskinden çevre bu kadar kirlenmediği ve doğa bu kadar bozulmadığı için çekirdekler de çok fazla zehirli değildi. Şimdi çok dikkat etmek gerek! :?
Özellikle de acı olan kayısı çekirdeklerini yememek gerekiyormuş.
Bahsettiğim haberdeki çocuk yediği kayısı çekirdekleri yüzüynden ölümden dönmüş. (Allah korusun....) Hem de haber "ciddi" bir gazeteden.
Henüz okumamış olanlar için haberi aşağıya kopyalıyorum.
Kayısı çekirdeği siyanürlüymüş
(1322 kişi okudu)
ÇANAKKALE/ANKARA - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Geyikli beldesinde
İsmail-Sevgi Gülen'in oğulları Nurtekin, çok sayıda kayısı çekirdeğini taşla kırarak yedi. Bir süre sonra fenalaşan Nurtekin, Çanakkale Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Küçük çocuğun siyanür zehirlenmesi nedeniyle ölümle burun buruna geldiği anlaşıldı. Zehirin panzehiri 'cyano kit' arandı, ancak bulunamadı. Dr. Semra Uğurgelen, Bergama'da siyanürle altın arayan Koza Madencilik'ten yardım istedi. Şirket 500 dolar değerindeki cyano kit'i bir ambulansla gönderdi. Ancak Nurtekin'in sürekli kustuğu için panzehire ihtiyaç kalmadı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nden uzman doktor Tanıl Kendirli, kayısı çekirdeğinin zehirli olduğunu ve yenmemesi gerektiğini söyledi. Özellike acı olan kayısı çekirdeklerinin siyanür barındırdığını belirten Kendirli, yanlışlıkla yenirse kusturma yoluna gidilmesini ve acilen hastaneye başvurulması gerektiğini söyledi.
(dha, Radikal)
arzuoz
10-23-2005, 02:09 PM
Bir Malataya'li olarak bu habere cok sasirdim.Biliyorsunuz Malatya kayisi bahceleriyle dolu.Orada yetisen kayisilar dunyanin dort bir tarafina ihrac ediliyor.Ben de cocuklugumda (ve hala koye gittigimde ) avuc avuc kayisi cekirdegi yerdim.Annem de kayisi recelinin icine cekirdegini de koyuyor.Bir sanat eseri gibi hem goruntusu hem de tadi super oluyor.Belki asiri miktarda yendiginde bir zarari vardir ama normal bir insanin gunluk tuketebilecegi miktarin insana zarar verecegini hic zannetmiyorum.Tipki 40 yumurta yerseniz zehirlenirsiniz diyenler gibi!Kim gunde 40 tane yumurta yer ki :!:
sevgiler...
raltinkaynak
11-05-2005, 01:13 PM
slm Arkadaslar zehirli olan Cekirdekler aci olanlaridir tatli olanlarinda bir sey yok mesela
70 tane aci baden insani öldürebilir tabi 70 tane acibaden yemesini basarabilirseniz
Gasoline
11-06-2005, 09:17 PM
Ben de aslen malatyalı biri olarak bu konuya kayıtsız kalamadım.Şuana kadar yazılmış mesajlardan da anlaşılacağı gibi, "fazla miktarda" yenmesi zararlı olabilecek çekirdek türünün acı olduğu konusunda birçok hemfikir.Yani kimsenin kimseyi kayısı çekirdeğinden uzak durmaya davet etmesine gerek yok :) Çok basit bir mantıkla düşünelim, Malatya halkının kanserden kırılması gerekirdi söylenenler doğru olsaydı.Yani "Aman aman kayısı çekirdeğinden uzak duralım" korkularına hiç gerek yok.Bu konuyla ilgili çok güzel bir yazı okudum.Akşam gazetesinde çıkmış bir söyleşi.Bir gözatmanızı tevsiye ederim.Hatta küçük bir pasaj yapıştırıyorum buraya, buyrun:
"Türkiye'de acıbadem ve kayısı çekirdeğinin sıkça tüketildiği yerlerde resmi bir istatistik yok ama kanser vakalarının az olduğuna inanılıyor. Resmi istatistik yapılan bir ülke var... Pakistan'a komşu küçük bir prenslik olan Hunzakut'ta şimdiye kadar hiç kanser olayına rastlanmadı. Hanzakut'un özelliği temel besinleri kayısı ve kayısı çekirdeği..."
(Ayrıca çekirdeğin Amerika'da yasaklanmasının nedeni de, en etkin anti kanser maddesi olan "laetril"i içermesiymiş.)
http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2001/09/21/yazidizi/yazidizi1.html
Tavsiye ederim kayısı çekirdeği eskiden olduğu gibi "hala" acayip lezzetli bir çerezdir, ve görüldüğü gibi çok da faydalı! :D
hayret yani arkadaşlar bu aslı olmayan haberleri nerden duyuyorsunuz ben malatyalıyım çocuklarımız ve biz yıllardır yiyoruz ya siyanür bize etki etmiyor yada söylenenler yanlış bilgiler hem öyle bir şey olsaydı çerez olarakta tüketilmezdi.
meraly
11-16-2005, 12:01 PM
arkadaşlar benim de eşim malatyalı ve akrabaları yıllardır bize kayısı ile birlikte çekirdeklerini de gönderirler ve biz çok severek yiyoruz.ayrıca şekerpare denilen cinsinin çekirdeği çok lezzetli olduğu gibi kayısıyı fazla kaçırıp da bağırsak roblemi yaşamak istemiyorsanız, birkaç adet çekirdek bağırsağınızın bozulmaması için yardımcı bile oluyor.
eğer ona bakarsanız patlıcan içindeki nikotin de vücut için zararlı.Gasoline'ye kesinlikle katılıyorum.Eğer tatlı kayısı çekirdeği ölüme sebep olsaydı,haritada malatya diye bir il olmazdı sanırım.
sevgiler...
MAVİ44
11-16-2005, 04:06 PM
Merhaba,
Bir Malatyalı olarak bende kayısı ve çekirdekleriyle büyüdüm.Hatta her akşam yiyebildiğim kadar da yiyorum ama Dikkat Kayısı Çekirdeği Yemeyelim diyecek kadar bi zararının olacağına da asla inanmıyorum.
Gasoline
11-19-2005, 09:03 AM
Arkadaşlar geçen günkü mesajımda şunu yazmayı unutmuşum!
Forumlarda, hele ki forum başlıklarında insanlara "Şunları yemeyelim" , "Bundan uzak durmalıyız" gibi ifadelerle seslenmek için daha dikkatli olmak gerek! "DİKKAT Kayısı Çekirdeği Yemeyelim" diyebilmek için elinizde yeterli donelerinizin olması gerekmez mi? Uyarı babında tabiki bilgilendirici yazılar yazabilirsiniz.Ancak hüküm vererek "DİKKAT Kayısı Çekirdeği Yemeyelim" demek biraz ciddi birşey! Lütfen Dikkat!
Herşeyin azı karar çoğu zarar demişiz. Ne de güzel söylemişiz. Bunu bilelim böyle yaşayalım, hala sağlıksızsak eğer öbür dünyada hakkımızı ararız bizi zehirleyenlerden...
Sophie
11-21-2005, 07:18 PM
"Sigara sağlığa zararlıdır" diye her sigara içen hemen zehirlenip ölmüyor ya, bu da öyle bir şey işte...
Sonuçta herkes kendi sağlığından sorumludur. Ben sadece bu forumun okuyucularını uyarmak istemiştim. Gerisi size kalmış.
arkadaslar bende malatyaliyim, kaysi cekirdegi sagliga cok faydali yalniz onemli bi nokta var,genelde kuru kaysi olarak bilinen hediyelik guzel parlayan sari kaysi vardir onun yapilisi biraz farkli,kaysilar islim denen olaya tabi tutuluyo burda kukurt veriliyo ve bu cekirdeklerinede geciyor olabilir,sizlere guneste kurutulmus kaysiyi oneririm gorunusu cok iyi degil ama saglik acisindan daha iyi , cekirdek olayida ben islime girmis kaysi cekirdegini tavsiye etmem annemde yedirmez bize.sevgiler saglicakla kalin
Gasoline
02-02-2006, 09:45 AM
Merhabalar,
Halka açık bir forumda birinin, "Sigara" denen zehirle, kayısı çekirdeğini bir tutması,
""Sigara sağlığa zararlıdır" diye her sigara içen hemen zehirlenip ölmüyor ya, bu da öyle bir şey işte... "
deme cesaretini kendinde görmesi çok ilginç doğrusu.....
DİKKAT arkadaşlar, DİKKAT!
Okyanus-Deniz
11-02-2006, 03:44 PM
arkadaşlar bir tanıdığımız malatyadan kayısı çekirdeği içi göndermiş. bunu nasıl değerlendirebilirim, yardımcı olursanız çok makbule geçecek. sanırım kurabiyede kullanılabiliyomuş ama tarifi bilmiyorum :-(
B@Nu GöKşİn
11-02-2006, 04:02 PM
kuru kayısı reçeli yaptığım zaman içine 1 kase kayısı çekirdeği koyuyorum nefis oluyor
ayrıca kek bölümünde kayısılı ıslak kek tarifi var. sayfa 6 tıda benim yazdığım içine kayısı çekirdeği koyuyorum üzerine taze kayısı suyu döküyorum şu anda taze kayısı yok bende kayısı reçeli sürüyorum tavsiye ederim :lol: :lol:
medura
11-02-2006, 05:00 PM
Bir rahatsızlığım için kayısı çekirdeği içi tavsiye etmişlerdi. Faydasını gören akrabalarım var, ama internette araştırdığımda zehirleyebildiğini öğrendim, ondan sonra da yemeye korktum açıkçası. O ana kadar bilmeden yemiştim hep, hiç zehirlendiğim olmadı, çok da seviyorum tadını. Üstümde vebal kalmasın diye uyarmak istedim , böyle bir ihtimal varmış, karar sizin.
berke44
11-02-2006, 08:39 PM
sevgili okyanus neden çerez olarak tüketmiyorsun başka bir altarnatif daha çekirdekleri tepsiye koy ve fırında bir müddet kavur yanmayak şekilde istersen tuzlu seviyorsan biraz çekirdekleri su ile nemlendir tuz serp ondan sonra fırınla sonra bir peze sererek havalandır işlemi evin içinde yapabilirsin yani açık havada havalandırmana gerek yok. kurabiyede ise badem yada fındık yerine kayısı çekirdeklerini kurabiyelerin ortasına saplıyorum afiyet olsun.
Gasoline
11-03-2006, 08:21 AM
Daha önce bu konunun tartışıldığı bir başlık vardı ama aradım bulamadım. Silinmiş heralde veya ben bulamadım. Kayısı çekirdeği öldürmez arkadaşlar korkmayın. Tabi dikkatli tüketmek lazım her şeyde olduğu gibi (bildiğim kadarıyla acı kayısı çekirdeğini fazla tüketmemek lazım) ama eğer kayısı çekirdeği insana zarar verecek kadar zehirli olsaydı Malatya Halkı şimdiye çoktan ölmüş yaşamıyor olurdu, hatta öyle bi memleket kalmazdı :lol: .
Ayrıca Kanser Tedavisindeki alternatiflere bakın, tamamında kayısı çekirdeği vardır içinde bulunan laetril sebebiyle.
“Pakistan'daki Hunzakut Prensliği'nde kanserden ölüm yok. Hunzakutlular, acıbadem ve kayısı çekirdeğini yiyorlar ve kansere yakalanmıyorlar. Türkiye'de de acıbadem ve kayısı tüketilen bölgelerde kanser vakalarının azlığı dikkat çekiyor”
Mesela bazı doktorlar özellikle çocukların 5 ten fazla kayısı çekirdeği yememesi gerektiğini söylemiş. Ben aslen Malatya lıyım. Ama pek gidip gelmişliğimiz yok. Ancak çoluk çocuk kendimi bildim bileli memleketten gelen kayısı çekirdeklerini yeriz. Çerez niyetine de, kurabiyelerde de, reçelde de bolca tüketiriz. Hiçte bişeycik olmaz. her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmakta üstümüze yok millet olarak.
2 Nefis Kurabiye tarifim var kayısı çekirdeğiyle yapılan. Ama net ölçüleri hatırımda değil. Hatta bir miktar bize de geldi. Bugün yarın ben de yapıcaktım zaten. Akşam bakarım net ölçülerine yazarım.
Şimdiden afiyet olsun :D
B@Nu GöKşİn
11-03-2006, 09:06 AM
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=110898
sitesindeki haber ilginç ve korkunç
madem zararlı çekirdeği satmasınlar tarım bakanlığının ilgilenmesi gerek
Okyanus-Deniz
11-03-2006, 04:48 PM
tüm yorumları okudum ve dozunda tüketilirse bir problem olmayacağına karar verdim arkadaşlar. zehirleyecek kadar yiyemem zaten o kadar yok :-)
yılda toplam yarım kg kadar tüketilirse ne zarar verir ki diyorum.
medura
11-03-2006, 05:42 PM
Bence de. Özellikle Malatyalı arkadaşların yazıları benim de içimi rahatlattı. Bu arada bu yaz boşuna korkmuşum, neyse gelecek yaz telafi ederiz inşallah. Hatta belki marketlerde bulabilsem hemen bu açığı kapatırım :)
Afiyet olsun.
Gasoline
11-06-2006, 08:01 AM
Aynı hamurdan 2 çeşit kurabiye çıkacak
Çekirdekli Kurabiye1 – Çekirdekli Kurabiye2 :lol:
*1 paket margarin (bunu, yarısını margarin yarısını tereyağlı yaparsanız nefis oluyor)
*2 yumurta
*1 çay bardağı yoğurt
*1 su bardağı pudra şekeri (toz şekeri blenderdan geçirerek de halledebilirsiniz, ben dün öyle yaptım)
*1 paketten biraz az kabartma tozu
*1 paket vanilya
*Aldığı kadar un
*1 bardaktan az toz şeker
*Kayısı çekirdeği(ezilmemiş haliyle 3 bardak)
*Üzeri için pudra şekeri
Margarini, 2 yumurtanın sarısını ve çok az beyazını(beyazının çoğu iç malzemesine kullanılacak), yoğurdu, pudra şekerini, unu kab.tozunu vanilyayı karıştırıp yoğuruyoruz. Hamur çok katı bir hamur olmayacak, elinizden kurtulsun yeter. Hamurun 3te 1 ini bir çeşidi için 3te 2sini diğer kurabiye için kullanacağız.
Bir yandan da kayısı çekirdeklerini rondoda eziyoruz. Çekirdeklerin 3te 2sini çok ezilmeyecek şekilde, yani un ufak olmayacak biraz dişe gelecek şekilde eziyoruz. Kalanını biraz daha fazla eziyoruz.
Burdan sonra artık 2 ayrı kurabiyeyi yapmaya başlayabiliriz.
Kurabiye 1 ; 3te2lik ezilmiş çekirdeğe yumurtalardan ayırdığımız akları ve toz şekerini ilave edip karıştırıyoruz. 3te 2 ayırdığımız hamurdan parça koparıp avcumuzda yuvarlak açıyoruz. Ortasına çekirdekli harçtan uzunlamasına koyuyoruz. Sağda solda kalan yaprakları üst üste kapatıyoruz. 150-175 derecede pişiriyoruz.
Kurabiye 2 ; 3te 1lik hamuru ve 3te 1lik ezilmiş çekirdeği karıştırıp yoğuruyoruz. Küçük parçalar koparıp 6-7 santimlik çubuklar yapıyoruz. Bunları yarım ay-hilal şekline getirip tepsiye disiyoruz. Aynı şekilde pişiriyoruz. Bunlar piştikten sonra üzerlerine bolca pudra şekeri serpiyoruz.
Afiyet olsuunnn!!
Dün bi arkadaşımla bi sürü kayısı çekirdeği ve kurabiyesinden yedik, ama hala hayattayıızz, yaşıyoruuzzz! :lol:
Okyanus-Deniz
11-07-2006, 01:40 PM
Gasoline tarif için teşekkür ediyorum, en kısa zamanda deneyeceğim. bu arada hala hayatta olmanıza çok sevindim, yoksa tarifsiz kalıcaktıım ;-)
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.