PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : berliner

hatice
03-17-2005, 03:46 PM
tarif, sibel'in annesine ait.

Berliner:

Malzemeler:
500 g un (aldığı kadar)
1/2 (1/4 de yetermiş) yaş maya
1/4 litre ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta sarısı
Bir fiske tuz
50 g tereyağı (oda sıcaklığında)
Kızartmak için ayçiçek yağı
Bir miktar toz şeker
ıstenen bir/ya da birkaç çeşit marmelat

Ilık sütün içinde 2 yemek kaşığı toz şeker ile maya eritilir. Tereyağı, yumurta sarıları, un ve tuz eklenerek yoğrulur, yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun üzeri örtülerek sıcak bir ortamda 30 dk kadar bekletilir. Kabardıktan sonra, merdaneyle 2 cm kalınlığında açılır, su bardağı ile yuvarlaklar kesilir. Kesilen yuvarlaklar, unlanmış bir tepsiye dizilir, üzeri bir bezle örtülür, yine sıcak ortamda 30 dk daha bekletilir. Fazla kızgın olmayan, ılık da olmayan yağa atılarak nar gibi olana dek kızartılır. (yağ kızgın olursa hemen dağlanır, içi pişmezmiş, ılık olursa da yağ çekermiş. Eğer yağın sıcaklığı uygunsa hiç yağ çekmeyen hafif bir tatlı oluyormuş).

Kızaran hamurlar kağıt havlu üzerine alınır. Soğumadan hemen toz şekere bulanır. Sonra soğumaları beklenir. Soğuduktan sonra kenarlarından içine şırıngayla marmelat doldurulur. Annem bu iş için mutfak gerecine bile gerek olmadığını, iri boy iğne şırıngalarının (şeffaf oldukları için) ideal olduğunu söyledi.

semanur
04-04-2005, 02:39 PM
Bu tarif beni Bursa'ya Emirsultan'a götürdü.Öğrenci iken evlerine misafir olduğumuz Sevgili Elifle önce yapmış sonrada bahçede çardakta yemiştik gün batımını izleyerek,zeytin çekirdeklerini bahçede en ileriye atma yarışması yapmıştık bir yandan arkadaşlarla.Biz pişen hamurları toz şeker değil de pudra şekeri serpmiştik.Sevgili arkadaşımızın annesinin tariflerinden biriydi.Allah onlardan da sizlerden de razı olsun.Sevgilerimle.

Nulker
06-28-2005, 10:53 AM
Merhaba,
Bu tarifi deneyen varmı arkadaşlar, ben yapmak istiyorum fakat tarifte su yazmıyor acaba sadece susuz olarak mı bu malzemelerle hamur yoğuruyoruz. Yani yağ, iki yumurta sarısı ve dörtte bir süt yeterli oluyormu? Cevap yazabilirseniz çok sevinirim.
Sevgiler...

Nulker
07-15-2005, 08:37 AM
Merhaba,
Bu tarifi yapmak isteyenlere yardımcı olmak için yazayım dedim. Ben geçen hafta sonu tarifi yaptım. Çok güzel oldu tıpkı Carrefourdan aldıklarım gibiydi.Yukarıdaki malzemelere suda eklemek gerekiyor. Yoksa sadece yumurta ve yağ hamur olmasına yetmiyor. Kızartma konusu biraz zor oluyor. Ben denemek için ilk bir adet kızarttım ve baktım yağım kızgınmışki hamurun içi pişmedi hemen daha kısık ateşte denedim ve deneme yanılma metoduyla bu işi halletdim :) Önce ufak bir hamurla deneyin ona göre yağın kızgınlığını ayarlayın. Bu arada su bardağı yerine çay bardağıyla da yapabilirsiniz yuvarlakları eğer küçük isterseniz öylede güzel oluyor görüntüleri...