PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : hazır kıymaya DİKKAT LÜTFEN OKUYUN

feyferah
12-21-2006, 01:45 PM
Market ve kasaplardan alınan 127 numune sağlık açısından ciddi riskler taşıdığı bildirildi. Satışı yasak olmasına rağmen tavuk derisi ve kemik bulundu.

21/12/2006

Market ve kasaplardan alınan 127 numune, yasak olmasına rağmen satışı devam eden hazır kıymanın sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını gözler önüne serdi.
Sağlıksız şartlarda muhafaza edilen kıymalar, hastalık ve zehirlenmeye yol açan bakteriler içeriyor. Numunelerde, önemli oranda tavuk derisi ve kemik bulundu. İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası, Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği ve Tüketiciler Birliği'nin ortak yürüttüğü araştırmanın ilk ayağı İstanbul'da gerçekleştirildi. Çeşitli ilçelerden temin edilen örnekler, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda analiz edildi. Sonuçlar, halk sağlığı açısından endişe verici. Numunelerin yüzde 75'i sağlık açısından riskli bulundu. Bazı ürünlerde böbrek hastalığına yol açan bakteriler tespit edildi. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir, tüketicilerin kıyma alırken sadece fiyatına değil, hangi şartlarda hazırlandığına da dikkat etmesini istedi.
İstanbul'da 10 ilçede yapılan araştırmanın sonuçları İstanbul Esnaf Odaları Birliği'nde düzenlenen toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir'in ilk dikkat çektiği konu, hazır kıyma satışının yasak olmasına rağmen kendilerinin 127 noktadan numune toplayabildikleri. Bir sonraki gidişte ise aynı yerlerde hazır kıyma satılmadığı gözlendi. Araştırma için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 32 ilçeye yazı gönderilerek destek ve katkıları istendi. Büyükşehir Belediyesi ve 22 ilçe kayıtsız kalmayı tercih ederken, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Güngören, Kartal, Maltepe, Üsküdar, Tuzla ve Zeytinburnu belediyelerinin desteği ile numuneler alındı. Kıymanın yarısı kasaplardan, yarısı da aralarında büyük kuruluşların da olduğu marketlerden seçildi. Türk Gıda Kodeksi'ne uygun steril ortamlarda toplanan numuneler İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Laboratuvarı'nda inceletildi. İncelemede, hazır kıymaların muhafaza şartları ve içeriklerine bakıldı. Araştırma sonuçları halk sağlığı açısından endişe verici: Numunelerin yüzde 75'i, hazır kıymanın saklanması gereken sıcaklıkta tutulmuyor; yüzde 46,6'sı uygun şartlarda muhafaza edilmiyor. Yüzde 7,1'inde koyun, yüzde 2,4'ünde kanatlı eti tespit edildi. Yüzde 38,6'sı böbrek hastalığına yol açması bakımından zararlı, yüzde 20'sinde yüksek oranda kalsiyuma yani kemik izine rastlandı. "Bu sonuçlar ürkütücü olup hazır kıymanın canımıza kıydığını ortaya koyuyor."

metis
12-21-2006, 01:48 PM
Allah'ım sen bizi bu hesaptan korkmaz insanlardan koru :cry: gel de kıyma ye şimdi..

feyferah
12-21-2006, 01:53 PM
'Satış sürerse marketleri açıklarız'
Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz ise yasak olmasına rağmen hazır kıyma satışlarının devam etmesini 'görev ihmali' olarak nitelendiriyor. Görev ihmali sebebiyle önümüzdeki hafta Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını vurgulayan Deniz, hazır kıyma satışı yapan marketlere şu uyarıda bulundu: "Eğer bu marketler hazır kıyma satışına devam ederse onların isimlerini afişe edeceğiz ve müşterileri boykota davet edeceğiz." Deniz, İstanbul'daki marketleri ve kasapları denetleyemeyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın okul kantinlerini ise denetlemesinin imkansız olduğunu dile getirdi. Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin de, piyasada 5-6 liraya satılan hazır kıymalar dışında okul kantinlerinde satılan ucuz köfte ve burgerlerin de tehlike saçtığını vurguladı. Şahin, sığır etinin kilosunun maliyetinin 8-9, dana etinin ise 11-12 YTL olduğu halde bu kadar düşük fiyata satılan hazır kıymalarda, tavuk sakatatları, derisi ve kemiklerinin kullanıldığını ve renklendirmek için havuç katıldığını anlattı. Avrupa'da 1960'ta halkın ihtiyacını karşılamak için tavuk sakatatlarının 'mekanik kıyma' denilerek satıldığını; ancak kısa süre sonra sağlığa zarar verdiği için yasaklandığını kaydetti. Araştırmayı yapan üç sivil toplum kuruluşu, bir sonraki aşamada paketlenmiş, üzerinde üretim tarihleri bulunan hazır kıymaları inceleyecek.
ZAMAN

feyferah
12-21-2006, 01:57 PM
Hanımlar size tavsiyem belki bir çoğunuz yapıyordur bilmiyorum ama yinede söyliyeyim kıyma istiyorsanız parça et alıp sizin gözünüzün önünde satıcıya kıyma makinesinde çektirin

feyferah
12-21-2006, 02:14 PM
insan tek kıyma değil hazır hiç bir şey ymeyi artık göze alınamıyor ya kantinler çocuklarımız evde hijyen temizlik diye aklımızı oynatırken dışarıda pislik ellerinin altında nasıl koruyacağız Sonrada düşünüp duruyoruz yaa ben çocuğumun üstüne titriyorum bakıyorum nasıl hastalanıyor diye. ALLAHA SIĞINMAKTAN başka yol yok başedilecek gibi değil. herşey şüpheli herşey sağlıksız .TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANINA PROTESTO ETMENİN ŞİKAYET ETMENİN YOLU FİKRİ OLAN VAR İSE YAZSIN BU İHMALKARLIĞA SESSİZ KALMIYALIM KANTİNLER kontrol edilmiyor çocuklarımız sağlığımız ciddi tehlike altında HERKES GÖREVİNİN HAKKINI VERSİN düşüncelerinizi bekliyorum sağlıcakla kalın

muge
12-21-2006, 02:17 PM
Seçtiğimiz etten kıyma çekilse bile kıyma makinaları temizliği iyi yapılmıyorsa yinede riskli bence vede bizden önce çekilmiş kıyma bizim sectiğimiz iyi ete karışıyor. Makinanın içinde başka kıyma kalmamış olmasına dikkat edin. Bence kıyma makinası alıp parça eti evde kıyma yapmak daha güvenilir olur. Ben kendim yapıyorum kıymamı

G KARAHAN
12-21-2006, 03:58 PM
baktırırlarmı makinanın içine kasaplar,zor iş en güzeli evde yapmak makinaya önceden yağ katıyorlar sen ne kadar eti seçsende o yağla çaktırmadan karışıyor,bir keresinde kasabın makinası bozulmuştu, için temizlerken görmüştüm bir sürü yağ çıktı içinden ya

feyferah
12-21-2006, 04:15 PM
bu denetlene marketlerin içinde dev firmalarında olduğunu yazmışlardı

böcek
12-21-2006, 07:41 PM
ay inanmıyorum ya insan hayatı ile ne kadar güzel oynuyorlar hiçmi vicdanları sızlamıyor bunların..Allah işlerini rast getirmez inşallah..gıfdaların genelinde hep bir şey çıkartıyorlar insan ne yiyeceğini şaşırıyor ekmek,tavuk,kıyma v.s...en önemli temel gıdalarda bunu nasıl yapıyorlar

ben marketten alırken genelde dana kuşbaşı etinden çektiriyorum gözüm gördüğü için içimde rahattı.bu yazıyı okuduktan sonra tedirgin oldum..ama istanbul yazıyor ben tokattayım yoktur herhalde uffff