Orijinalini görmek için tıklayınız : margarinle savaşmalı mıyız?
lalehan
03-26-2005, 12:16 AM
merhabalar ...
http://www.haber7.com/images/haber-ozel/margarin/margarin_files/fullscreen.htm
internette gezerken böyle bir haberle karşılaştım. doğruluk payı nedir bilmiyorum ama margarinin en azından kalp ve damar hastalıklarının baş sebebi olduğunu biliyorum.
sırf bu sebepten bile olsa margarinsin pastalar yapmaya karar verdim. sizdende margarin kullanmadan yapılan tarifler bekliyorum.
ilginize teşekkürler...
snoopy
03-28-2005, 10:49 AM
Ben de margarinli tarifleri kullanmamaya çalışıyorum. Bazı tariflerde margarin yerine sıvıyağ kullandığımda pek sorun çıkmıyor ama bazılarında ise hamur bir türlü toparlanmıyor. Bunun bir oranı var mı acaba? Yani 1 ölçü margarin yerine 1/2 ölçü sıvıyağ aynı işi görür şeklinde?
Bilen varsa cevabı çok makbule geçer..
Herkese kolay gelsin.. :lol: :lol:
BETÜL
03-28-2005, 11:20 AM
margarin yerine tereyeğı kullanabilirsiniz.
seyma
03-28-2005, 01:49 PM
Lalehan bizleri bu konuda uyardigin icin cok tesekkürler.Böyle birseye gözümle görmesem inanmazdim.Heralde sana sagligimizla ilgili cok seyler borclu olduk.Cünki inanin ben bu konuyu cok ciddiye aldim.Annemde bir ara biz hayatimizdan margarini cikardik demisti ama aciklama yapmadigi icin bana bu söz sacma gelmisti.Ama plastik türünde birsey olabilecegini bu derece zararli olabilecegini eminim annemde bilmiyordur.Bu yaziyi onada okuyacagim.Zararli oldugunu biliyor ama nedenlerinide ögrenmis olacak sayende.
TEKEKKÜRLER :P
portakal
03-28-2005, 02:42 PM
merhabalar,
kalp sagligi acisindan zararli oldugu icin evimizde margarin kullanilmaz. bu nedenle margarin kullaniminin zararli oldugunu anlatan bu sayfalari bir miktar faydali buluyorum. ama dogrusunu soylemek gerekirse, cok amatorce hazirlanmis, bilimsel gercekle hicbir alakasi olmayan bir sey cikmis ortaya. mikroskop ya da onluklu ogrenci resimleri ne yazik ki inandiricilik katmak yerine olayin ironisini artiriyor.
ben kendim elektrik elektronik muhendisiyim, yani kimya bilgim ne yazik ki cok sinirli. ama sadece bu kadariyla bile sunu soyleyebilirim ki plastikten bir molekul farkli olmasi margarini plastik yapiyor olamaz. cok basit, hepimizin bildigi bir ornek vermek gerekirse, hidrojen ve oksijen cok farkli karakterlerde atomlar. hidrojen yakici, oksijen ise yanicidir. halbuki ,oksijen ve hidrojen biraraya gelip H2O yu yani bildigimiz su molekulunu meydana getirirler ve suyun ne yakici ne de yanici ozelligi vardir, aksine atesi sondurur. demek istedigim su ki, degil bir molekul farki, bir atom dahi maddeler arasinda bu denli fark yaratabiliyorsa bir molekul farkiyla margarin plastige benzeyemez.
aramizda kimyagerler olabilir, belki bu konuda daha bilimsel aciklamalar yapacaklardir. benim bu satirlari yazma sebebim ise sadece internette yazan her seyin dogru olmak zorunda olmadigini hatirlatmaktir. sizin benim gibi birisi evinde oturdugu yerde aklina gelenleri internette yayinliyor ve evrensel bir gercekmis gibi savunuyor olabilir. lutfen, okuduklariniza inanmadan once bir kez daha okuyun ve inandiriciligini kafanizda tartin. son soz olarak ise sunu soylemek isterim: bence de margarin kullanmayin.
lalehan
03-28-2005, 03:51 PM
burada önemli olan margarin kullanmanın yanlış bir davranış olduğunu vurgulamaktı. o yüzden ilgi gösteren herkese teşekkürler.
zararlı olduğunu bile bile günlük hayatta bir sürü şey kullanırız. ama önemli olan kendimizi zehirlemekten ziyade başkalarınıda kendimizle beraber zehirlememektir. mesela sigara kullanıyorsunuzdur ama çocuğunuzun yanında içmemeye dikkat edersiniz. neden? çünkü bizim için değerlidir. ben zararını bile bile içsemde o zarar görmesin deriz.
ben günlük hayatta margarin kullanmayan bir insanım zaten. ben küçükken domuz yağı var söylentisi çıkmıştı ve ailem bırakmıştı. o gün bu gündürdür günlük hayatta margarin kullanmıyoruz. ama bu yazıyı okuyunca dışardan aldığım pasta vs. yiyecekler aklıma geldi. ardındanda hemen küçük kızım.
önemli olan bence sonuçtur. zaten plastik olduğunu düşündüğüm için değil, zararlı olduğundan emin olduğum için enişelendim ve birdaha dışarıdan içinde margarin kullanılmış olabileceğini düşündüğüm şeyleri almamaya karar verdim. bu arada diğer arkadaşlarla paylaşmak istedim. çünkü onlarında evlerinde masum yavruları var.
tarifler bekliyordum aslında. içinde margarin kullanılmayan. bu sayede dışarıdan almak yerine kendim yapıp güzel kızıma yedirmek için. evden çalışan ve aynı zamanda kızına bakan bir anneyim. tek tek tarifleri deneyecek vakit bulamıyorum. bu yüzden tekrar rica ediyorum. denediniz tarifleriniz varsa lütfen yazın, beni gerçekten mutlu edersiniz.
sevgilerimle...
f.meral
03-31-2005, 02:39 PM
selam lalehan ben de BETUL un dedigi gibi margarin koymam gerken tariflerde hep tereyagi koyuyorum kilo sorununda yoksa dene bence
cunku bazi tariflerde kati yag konmadan olmuyor
sevgiyle ve saglicakla kal :)))))))
yelda
03-31-2005, 03:39 PM
en sağlıklı yağın zeytinyağı olduğunu biliyorum , tart ve kurabiyelerdeki zorunlu hallerde tereyağı kullanmaya çalışıyorum..ayçiçekyağı ve mısırözü yağınıda çok sevmiyorum..zira kızartmalardan sonra yapış yapış olması beni ürkütüyor..amerika'nın en ünlü kalp cerrahlarından biriyle dost olan babama doktorun tek tavsiyesi zeytinyağıymış..herkese mutlu ve sağlıklı günler olsun!
_pınar_
03-31-2005, 03:45 PM
mrb lalehan,ben de margarinle ilgili bir yazı okuduğumdan beri kesinlikle kullanmıyorum.okuduğum yazıda margarinin kimyası plastikten yalnızca 1 molekül fazla ya da eksik tam hatırlamıyorum ama çok yakın sonuçta..ve bu bilinen birşey fakat margarin sektöründe çoook büyük bir rant kaybı olacağı için açıklanmıyordur belki de..ben de tüm tanıdıklarıma kullanmamalarını söylüyorum.hatta okuduğum yazıda şöyle de bir çarpıcı örnek vardı,yazın sıcağında margarini dışarıya koyduğunda tek bir sinek bile yanına yanaşmazmış.genelde tüm tariflerde margarin var ama ben sıvı yağ kullanarak hazırlıyorum, tat farkını hissetmiyorum bile...
pınar25
04-06-2005, 09:42 AM
arkadaslar ben zeytinyag kullanmaya alışmak için zeytinyağ aldırdım ama kokusu çok agır,bitsin diye keklerde kullanayım dedım kokusu genede hissediliyor ,zeytinyağ kullanan arkadaşlar bu sorunu nasıl hallediyor bilgi almak istiyorum
sculpture
04-06-2005, 09:48 AM
Selam mısır özü yağını hiç denedin mi o da bildiğim kadarıyla sağlıklı.Zetinyağı kullandığım zamanda vanilyayı biraz fazla atıyorum keklerimin içine.
Kolay gelsin.
okale
04-06-2005, 10:55 AM
pınar25 yıllardır ailecek zeytin yağı kullanıyoruz tabi burada bence markası çok çok önemli çünkü bende kesinlikle ağır zeytinyağ kokusuna dayanamıyorum.annemin annanemden alışkanlığıyla ilk kullandığı yağ kristal di,bana o biraz ağar gelmişti o yüzden tariş kullanmaya başladık tariş i uzun yıllar kullandık hatta annanem de tariş kullanmaya başladı.
arada bir bulamayıp başka yağlar denediğimizde kesinlikle senin başına gelenler benimde geldi.
şimdiyi sorarsan eğer eşimin ısrarı yüzünden verde zeytinyağını denedim tek diyebileceğim şey gerçekten harika buda mideme hiç dokunmadı ve kaliteli bir zeytin yağı olduğunu çok emin kaynaklardan öğrendim.artık annemde verde kullanıyor :lol: yalnız yemeklere kek lere mutlaka riviera olanı kullanacaksın sadece salatalara sızma kullanıyorum ben çünkü onda koku daha belirgin oluyor.verde kullanmanı şiddetle tavsiye ederim denemende fayda var.
aliyeaydın
04-06-2005, 12:31 PM
MERHABALAR GIDA MÜHENDİSİYİM ELİMDEN GELDİĞİNCE AÇIKLAMAYA ÇALIŞAYIM SİZLERE
PORTAKALIN DEDİĞİ GİBİ BİR MADDENİN BİR MADDEDEN FARKI YA DA BENZERLİĞİ BİR MOLEKÜL EKSİK FAZLA YA DA BENZER DİYE AÇIKLANAMAZ, YANİ PLASTİKLE ARALARINDA BİR MOLEKÜL FARKI OLAİBLİR AMA SIVI YAĞDAN FARKLARI DA YİNE AYNI MOLEKÜL SONUÇTA? NEYLE NEYİ KIYASLIYORUZ, ANCAK NUTRITION DERSİNDE ALDIĞIMIZ BİR NOKTA VARDI VE AKLIMDA ÇOK NET KALDI BUNU SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTERİM:
YAĞLARIN KİMYASAL YAPISI BİRBİRLERİNE BENZİYOR, SIVI YAĞLARDA DOYMAMIŞ HDROJEN BAĞLARI VAR, KATI YAĞLARDA BÜTÜN BAĞLAR DOLU DURUMDA, BU YAĞIN FİZİKSEL HALİNİ KATI SIVI HALİNİ ETKİLİYOR, ANCAK BU HİDROJENLE DIŞARIDAN BİR KİMYASAL ETKİMEYLE YAPARSANIZ MARGARİN OLUYOR,
KİMYACILARIN FARK ETTİĞİ BİR FARK VAR DOĞAL OLARAK KATI BULUNAN YAĞLARDA BAĞLAR "CİS" DEDİĞİMİZ BAĞLAMA ŞEKLİYLE BAĞLIYKEN MARGARİN TÜRÜ KİMYASAL BİR REAKSİYONLA DOYURULAN KATI YAĞLARDA BU HİDROJEN "TRANS" OLARAK BAĞLANIYOR, VE HOCAMIZ BUNUN KANSERLE İLİŞKİSİ ŞU ANDA AKADEMİK OLARAK ARAŞTIRILIYOR VE ETKEN BİR ÇOK DEĞİŞKEN OLDUĞU İÇİN BİLİMSEL OLARAK AÇIKLANABİLMESİ HEM ZOR HEM DE UZUN BİR SÜREÇ DEMİŞTİ, BUNU DUYDUĞUMDA BEN DE TEREYAĞININ MARGARİNDEN DAHA SAĞLIKLI OLDUĞUNA KANAAT GETİRDİM KENDİMCE, BU HERKESİN MANTIK ÇERÇEVESİNE KALMIŞ, BİLİMSEL ŞEYLER AÇIKLANDIKTAN SONRA KİŞİNİN KARARLARINA MÜDAHALE EDEBİLECEĞİMİ SANMIYORUM.
SIVI YAĞLARDA DA ÇOK FARK VAR, SADECE ZEYTİNYAĞINDA TEK BİR HİDROJEN BAĞI DOYMAMIŞKEN DİĞER YAĞLARDA BİRDEN FAZLA VE FARKLI YERLERDE MOLEKÜL ZİNCİRİNDE, DOLAYISIYLA KIZARTMAYAPARKEN AYÇİÇEK YA DA NE BİLEYİM MISIRÖZÜNDE TENCERENİZİ BİR TABAKA KAPLAR, KALINCA AMA ZEYTİNYAĞINDA BU NİSPETEN DAHA AZDIR, BEN KIZARTMALARIMDA DAHİ ZEYTİNYAĞI KULLANIYORUM, ANCAK BU YAĞI KAÇ KERE KULLANDIĞINIZI İYİ TAKİP EDİN.
İKİNCİ BİR NOKTA ZEYTİNYAĞININ KOKUSU, BENCE TAMAMEN ALDIĞINIZ ZEYTİNYAĞININ SAFLIĞINA BAĞLI BİŞEY, SIZMALARDA BÖYLE RAHATSIZ EDİCİ DEĞİL TAM TERSİNE İŞTAH AÇICI BİR KOKU OLUYOR, RİVİERA GİBİLERİ DAHA KARIŞIK YAĞLAR, EKSTRA SIZMALAR ÇİĞ OLARAK LEZİZ, MARKAYA VE CİNSİNE DİKKAT EDİN BENCE
SON OLARAK (SIKTIK SİZİ BELKİ DE BİLEMİYORUM :( ) EVET UNLU MAMULLERDE KATI YAĞIN VERDİĞİ KIVAM GEVREKLİK İÇ YAPI SIVI YAĞLA SAĞLANMASI ZOR, O ZAMAN SU ORANI DÜŞÜK TEREYAĞI KULLANABİLİRSİNİZ BENCE
NAÇİZANE PAYLAŞIMLARIMDIR :)
Aliye Hn.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Bende genelde yemek ve kızartmada zeytinyağı kullanıyorum.Ama makarna ve pilavda malesef katı yağ kullanıyorum.Özellikle makarnada yağın parlaması hiç hoşuma gitmiyor.Bundan sonra umarım bu alışkanlığımdan vazgeçebilirim.
Birde kızartmalık yağı kaç defa kullanabiliriz acaba?Benim bildiğim 2-3 defa.
Aydınlatırsanız sevinirim.
Hoşçakalın.
neslisah
04-06-2005, 06:56 PM
Merhaba Aliyeaydin, bende kolejdeyken nutrition dersinde hocamiz kati yag olarak non-hydrogenated olanlari tercih edin demisti bu margarinlerde burda becel ve sivi yaglarda conola oil (bir tur burda bulunan sari bir cicegin yagi bilmem Turkiyede vami. o yuzden ben hep becel maka margarini seciyorum hem transfat icermiyor bu konuda baska bilgin varmi. sence iyi yapiyormuyum?
Sevde
04-06-2005, 10:50 PM
Merhabalar
Bende uzun suredir margarin kullanip kullanmamakta kararsizdim burda okuduklarimdan sonra kesin kararimi verdim margarini hayatimdan cikardim ancak kati yagi tamamen hayatimdan cikarmak istemiyorum o yuzden margarin yerine tereyag kullaniyorun cunku bazen cok gerekiyor ozellikle kurabiye yaparken birde zaten belli bir miktarin vucut icin gerekli oldugunu biliyorum....Benim aklima takilansa acaba marketlerden aldigimiz tereyaglari nekadar guvenli cunku bazi margarinlerde tereyagi gibi buzdolabindan cikinca kolayca yumusuyor ve kokusu tereyagi gibi .... Bazen aklima iki uc kati para verip yoksa margarin mi yiyiyorum diye geliyor:))))))...Aslinda pazarlarda satilan ureticinin evinde yaptigi yaglar daha dogal ama onuda yasadigim yerde bulmam zor....Bu konuda yani terayagiyli ilgili bilgisi olanlar paylasirlarsa cok sevinirim tesekkurler.
lalehan
04-09-2005, 12:25 AM
aliye hanım bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
daha öncede belirttiğim gibi anketi açarken sadece kalp damar hastalıkları açısından düşünerek yazmıştım. ama farkettiğim kadarıyla birkaç arkadaş plastikle benzerliğine takılmışlar. bence önemli olan neden dolayı zarar verdiği değil, zarar verip vermediğidir. gün geçtikçe kimyasalların ve yapay maddelerin evimize daha fazla girdiği bu zamanda, önemli olan gelecek nesillere doğal beslenme alışkanlıklarını bırakabilmektir.
merhaba sevde hanım
inanın aynı şeyi bende düşünüyorum. aldığımız gıdaların üzerinde yazan bir takım şeyleri anlamıyoruz. bu yüzden çoğu zaman ne yediğimizi bilmiyoruz. bu konu hakkında bir bilgim yok. eğer edinirseniz lütfen bizleride bilgilendirin.
ankete katılan herkese saygılarımla...
vic vega
04-19-2005, 07:32 PM
Yemek yapmak hayatında bu kadar önem teşkil eden insanlar, "zeytinyağı kokusu beni tahatsız ediyor" dediğinde şaşırıyorum açıkçası,.. Bilakis enfes bir kokusu vardır zeytinyağının, üstelik sızma zeytinyağının kokusu daha da harikadır,.. Bir tek hamur tutturmak gerektiğinde kullanılmıyor, o konuyu da daha sağlıklı kahvaltılık margarinlerle çözebilirsiniz,..
Sana, zeytinyağlı margarin çıkarmış, niyen olduğunu anlamak mümkün değil örneğin,.. Hakikisi varken ben neden margarin formunda kullanayım ki?
Nuray Tuzcu
04-20-2005, 03:12 PM
Arkadaşlar, ben de mutfağımdan margarini tamamiyle çıkardım. Tüm hamurişlerimi (kurabiye, kek, börek, çörek, pasta) zeytinyağı kullanarak yapıyorum. Ne tadında, ne de hamurun tutturulması konusunda bir sorun yaşamadım, yiyen herkes de çok beğeniyor, zeytinyağı kokusu olmuyor. Herkese tavsiye ederim.
ecz güzin
04-22-2005, 11:42 AM
işte size zor bir soru sıvı yağ ile un kurabiyesi yapan varmı.yoksa bu haberlerden sonra benbugün un kurabiyesini zeytinyağı ile yapacağım.sonucu sizlerede bildiririm sevgiler
Nuray Tuzcu
04-22-2005, 12:42 PM
Merhaba Ecz Güzin soruna ben cevap vermek istiyorum. Geçen hafta sonu Forum'dan
bahar'ın tarifi olan un kurabiyesini yaptım.Şimdiye kadar yaptığım en güzel
kurabiyeler oldular. 1 paket margarin yerine 1 su bardağı zeytinyağı koydum.
Diğer malzemeleri aynen uyguladım. Harika bir un kurabiyesi oldu. Yiyenler tadına
bayıldı, pastanede satılanlardan daha güzeldi, zeytinyağı ile yaptığıma kimse inanmadı.
Bu margarin tartışmalarından sonra 3-4 aydır yaptığım tüm hamurişlerini (kek, poğaça,
kurabiye) zeytinyağı kullanarak yapıyorum. Lezzetinde ve görünüşünde hiç bir farklılık
yok. Rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta zeytinyağı ile daha da güzel oluyor.
portakalağacı’ndan bahar’ın tarifini de aşağıya veriyorum.
Sevgilerimle,
UN KURABİYESİ
Arkadaşlar benim bildigim bir un kurabiye tarifi var ve çok guzel oluyor.
kiyir kiyir ağizda eriyor.belki denemek istersiniz.
bir paket margarin, (ben 1 su bardağı zeytinyağı kullanıyorum)
Yarım su bardağı pudra sekeri,
Aldığı kadar un (2.5 – 3 su bardağı olabilir)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu.
Tüm Malzemeleri karıştırıp yoğuruyorsunuz. Önce birleşmiyor gibi görünebilir
ama sabredin sonunda mutlaka hamur toplanacaktır. Sonra minik yuvarlak hamurlar
yapın (ceviz büyüklüğünde) çok hafif yağlanmış tepsiye dizin. Isınmış fırına koyun.
Çok pişirmeyin üstü hafif çatlamaya başlayınca alın. Kızarmasınlar beyaz olmalarına
dikkat edin. Soğuyunca üstüne pudra şekeri serpin. Harika un kurabiyeleri oluyor.
whoknows
04-22-2005, 03:37 PM
ya özürdilerim ama zeytinyağını ve tereyağını hemen her gün yaptığımız yemeklerde kullanabilecek maddiyat kaç türk ailesinde vardır diye sormak istiyorum. hele zeytinyağında kızartma yapmak oldukça pahalıya geliyor olsa gerek. sağlıklı beslenelim beslenmesine ama lütfen biraz maddi durumlara da dikkat ederek konuşalım. herkese sevgiler.
Nuray Tuzcu
04-22-2005, 03:56 PM
Sevgili whoknows, sanırım yanlış anlaşıldım. Benim sözüm yapmak istedikleri kurabiyeleri margarin kullanmadan nasıl yapabileceklerini araştıran arkadaşlara idi. Margarin alternatifi olarak sıvıyağ veya zeytinyağını önerdim, isteyen tabiki maddi durumuna göre margarin de kullanabilir, istediği tür, çeşit, marka yağı da kullanabilir. Biz burada arkadaşlarla fikirlerimizi paylaşıyoruz. kimseyi incitmek için veya başka amaçlar yazılmış hiçbir yazı yok. Ayrıca, konuda bahsettiğiniz aileler de sanırım internet üzerinden tarif almıyorlardır sanırım. Sevgilerimle.
ben de pilavi zeytinyagi ve yari yaroya tereyagi ile yaparim. yagini az koyarim ama onceden torbalara doldurup buzluga attigim et yada tavuk sularindan kullanip yagin azligini farkettirmemeye calisirim. hem de gayet lezzetli oluyor. tavsiye ederim.
sevgili whoknows, tabi ki herkes imkanina gore hareket edecek, burda herkes fikirlerini, memnun kaldigi uygulamalarini paylasiyor. kimseye bunu boyle yapacaksin diye bir zorlama yok ki. ama tabii tasarruf yapalim derken , o paralar doktor parasi olmasin, saglik cok onemle bence. sahsen iki kasik margarin yerine, bir kasik zeytinyagi kullanirim, az yagli olur ama en azindan saglikli olur.. tabii bu sadece benim dusuncem.. herkesin kendine gore dusunceleri vardir...
tum arkadaslara saglikli hayirli mutlu yasamlar diliyorum ...
whoknows
04-26-2005, 07:29 PM
hmm galiba biraz uzun oluyor mesaj ondan olmuyordu galiba... benim takıldığım konu zeytinyağında kızartma konusuydu.bend emargarini çok fazla tüketmemeye çalışıyorum ama margarinle savaşılması gerektiğini düşünmüyorum. nuray hanım internetten kimlerin tarif alabileceğini düşündüğünüzü bilmiyorum ama ben de kimyager bi ev hanımı olarak sık sık buralardayım.
benim gibi bi sürü öğretmen vs. olduğunu da biliyorum bi aydan öbürüne geçmek için epey kemer sıkan orta halli aileler yani. zeytinyağı bizim evde sarmadan sarmaya kullanılcak kadar kıymete değer bişeydir. ben sdc herşeye zeytinyağ kullanalım kullanalım kızartma da yapalım derken bi kişinin bile ya çok da masraflı oluyor ama dememsine şaşırdım o kadar. sevgiler.
banus
04-27-2005, 01:43 AM
Herkese merhaba
ben mümkün olduğunca kızartma yapmamaya çalışıyorum ama arada bir de olsa yapılıyor işte. Bildiğim kadarıyla zeytinyağı kızartma için çok uygun bir yağ değil. Ben pilav haricinde tüm yemeklerimde zeytin yağ kullanırım ama yakmamak için mümkün olduğu kadar kısık ateşte ve ince doğranmış soğan kullanmaya çalışıyorum. Kızartmalarınız için marketlerde Çotanak markanın "ideal yağı"nı kullanmanızı tavsiye ederim. Hem fiyatı uygun hem de ısıya çok dayanıklı bir yağ. Bunu Fiskobirlikteki görevli birinin verdiği broşürde okudum. Bu arada pilavda saf fındık yağı kullanıyorum. İki su bardağı pirince 3 çorba kaşığı fındık yağı kullanıyorum. Dolayısıyla 1 lt fındık yağı bana 4-5 ay yetiyor.
Kurabiyede zeytinyağ fikri benim çok hoşuma gitti ve dün denedim. Hatta acelem olduğu için Söke'nin hazır kurabiye karışımını kullandım, paketin arkasında katı yağ yerine sıvı yağ da kullanılabileceğini yazmış. Yiyen herkes bayıldı kurabiyelere. Hatta ilk fırsatta yukarıdaki un kurabiyesini denemeyi planlıyorum :)
Banu
vic vega
05-04-2005, 12:05 PM
"a" markası değil de "b" markası kullanılır, sızma değil de riviera kullanılır, ama bir şekilde birim maliyet margarinle eşitlenebilir gibime geliyor benim,.. yalnız diyetisyenim diyor ki "sadece zeytinyağı tüketmek bir takım (omegasal) sorunlara yol açabilir, bir miktar mısırözü tüketmeli",..
SibelG
05-04-2005, 02:39 PM
margarin konusu kafamda hep bir soru işareti.bu kadar zararlı olan içinde hiç besin maddesi bulunmayan bir ürün hakkında üretici firmalar neden çıkıp bir açıklama yapmıyorlar..adına güvendiğimiz bir çok marka var ama kimse çıkıp bir açıklama yapmıyor bu konuda bu yüzden elimizden geldiğince margarinden uzak duruyoruz bizlerde..
:) Sibelcim, kim yoğurdum ekşi der ki? Becel yapıyor böyle birşey, fakat reklamlar besleyicilik değil, sağlıklı olması üzerine. Diğerleriyse yalnızca lezzeti vurguluyorlar farkındaysan. Zararı olmasın, yararını diğer besinlerle karşılayalıma bile razıyken ortaya çıkmadıklarına göre vardır bir hikmeti.
lalehan
05-05-2005, 01:49 PM
bir müddettir şehir dışındaydım takip edemedim. herkese merhabalar
maliyet konusunda yazan arkadaşlara katılıyorum. zeytinyağı gerçekten pahalı. ama ben az ama zeytinyağı kullanmayı tercih edenlerdenim. bizim evde kızartma yiyen yok zaten. birde yanına mısırözü veya ayçiçek yağı alıyorum. beş litre mısırözü veya ayçiçek yağı, bir litrede zeytinyağı bana iki ikibuçuk ay gidiyor. buda öyle çok bir masraf değil bence. bir şekilde mutfak giderinden artırılabilir paralar.herşeyin başı sağlık. geçenlerde mide sorunu yüzünden bir gece hastanede kaldım. çocuğumun eşimin nasıl perişan olduğunu gördükten sonra sağlıklı olmanın ne kadar kıymeti bilinmesi gereken birşey olduğunu birkez daha anladım. henüz yaşımız çok ileri olmadığı için bazı şeylerin kıymetini bilmiyor olabiliriz. ama emin olun yaşlandığımızda bugün dikkat ettiğimiz şeylerin faydasını daha iyi anlayacağız.hele benim gibi şeker hastalığına yakalanma riskiniz diğer insanlara göre fazlaysa ve kilonuz olması gerekenden 10 kilo fazlaysa böyle şeylere daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.
herşeyin başı sağlık...
dolunay-izmir
11-29-2005, 09:32 AM
margarin anketi dikkatimi eni çekti ve oylamaya katıldım cevabım tabiki kullanılmamasından yana ben evimde mısır özü ve zeytin yağını tercih ediyorum margarin kullanımı ise son derece az ve sayılı
sevgili arkadaşlar tereyağı iyi hoşta hafif bir yağ değil uzmanlar tereyağı için şöyle söylüyor eğer yeteri kadar hareket halinde iseniz bir sakıncası yok ancak tereyağı tüketip üstüne yatanlardansanız tereyağı size fayda değil zarardır.eski insanlar turp gibidir deriz hep ve bunu beslenmelerine bağlarız evet doğru eskiler çok fazla çalışıyorlardı nedenmi çünkü teknoloji yeterli düzeyde değildi daha fazla efor sarf ediyorlardı ve yakıyorlardı ve eskiden hormon olayı şimdiki boyutlarda değildi ve son derece daha doğal besleniyorlardı
sukran.unal
11-29-2005, 10:05 AM
bana mail olarak gelen bir yazı ,bilgilenmek amacıyla sizinle paylaşmak istedim.
Bu gune kadar hepimiz zeytinyagi ile ilgili birseyler duymus, okumus ve
bilgi edinmisizdir.
Ben burada bir kere daha zeytinyagi gibi uste cikarak asagidaki yaziyi ilgi
ve bilgilerinize sunuyorum.
Sevgilerim ve Saglik dileklerimle,
Ali Bora
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağının Türleri:
1-Riviera zeytinyağı: Rafine ve Naturel z.yağının belli oranda karışımı ile
elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda tercih dedilir. Asit oranı en
fazla %1'dir.
2-Rafine zeytinyağı: Zeytinyağı asit oranı yüksek olduğundan rafine
edilmesi gerekir. Fiziksel rafine işlemi sonrasında elde rafine zeytinyağı
hemen hemen sıfır asit oranına sahiptir. Rafine yada Light z.yağı daha çok
z.yağının kuvvetli lezzetine alışık olmayan kimseler tarafından tüketilir.
3-Naturel zeytinyağı: Sızma ve naturel olarak ikiye ayrılır. Sızma
zeytinyağının asit oranı en fazla %1'dir. Zeytinyağı içinde en makbulü
sızmadır. Çiğ olarak salata ve soslarda tüketilir. Naturel zeytiyağı yada
extra extra zeytinyağında asit oranı %1-2 arasındadır.
*Yine zeytinin şekerinden, zeytin çiçeği kolonyasından, zeytin
salatasından, sabunlarına kadar birçok ürünü de vardır.
*Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır.
Köpekbalığından çikan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda
bulunur Günde 100 cl . zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından
alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50'ye yakın
azaltmaktadır.
* Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı
madde sayesinde hücreler yenilerek kansere karşı hücreleri korur.
*Zeytin yağı üretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle
sağlıklısı Riveriya değil, Sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna
alışıp mümkün olduğunca az veya hiç rafine edilmemişi kullanmaktır.
*Zeytin ağacının dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağıda
yıllardır ilaçların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir,
doğal bir ilaçtır.
*Yiyeceğin yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden
olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri olan losyondurda.
*Zeytinyağı, derinin foliküllerine penetre olabildiği için, gerek internal
gerekse eksternal dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı
faydalıdır.
*Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun
zeytinyağı mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asitini
azaltır. Yemek öncesi veya sonrası alınan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını
örtüp alkolün işlemesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı
sarhoşluğuda azaltır.
*Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar. Hazmı en kolay olan
zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini
sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler. Isıtılmış olsun yada olmasın
zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir.
Tahriş giderici etkileri ülsere karşı koruma sağlar. Bağırsaklardan yiyecek
geçişini kolaylaştırmak suretiyle konstipasyona engel olur.
*Zeytinyağı safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve safra
salgılanmasını uyararak safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı
kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler. Sarılığa ve karaciğer
sancılarına iyi gelir. Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı
içerse safra kesesi ve barsakları rahatlatacaktır.
*Sabah kahvaltıdan önce alınan 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı -basit
kronik kabızlığa - iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılabilir).
Basur şikayetlerini giderir; sıcak olarak içilir.
*Anne sütündede bulunan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı,
normal kemik gelişimine katkıda bulunur. Anne karnında ve doğumdan sonra
bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de
desteklediğinden, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.
*Zeytinyağı yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hemde beyin
fonksiyonları üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.
*Yüksek tansiyonu düşürür; yaprakları ve dallarından çay yapılır. Taze yada
kuru zeytin yaprağını 300 gr. suda 15 dakika kaynatıp, süzdükten sonra
şeker ilave edrek 15 gün boyunca her sabah akşam sıcak içmek faydalıdır.
*Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardım eder.
*Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyağı sürülür veya
200 gr taze çiçek ve yaprak, 100 gr sarı papatya ile 1 kg zeytinyağını
arada sırada karıştırarak iki saat 'benmari' içinde kaynattıktan sonra
içindekileri süzüp ağrı veren yerler ovulur. Kapalı yanıklarda zeytinyağı
sürülerek kullanılır.
*Kötü kolesterol LDL'yi azaltırken, iyi kolesterol HDL'yi artırır.(Yüksek
LDL kolesterolü seviyesine bağlı olarak yükselen kolesterol seviyesinin
aterosklerotik kalp hastalığında nedensel rol oynadığı
kuşkusuzdur.Epidemiyolojik veriler koroner kalp hastalığı vakalarındaki
düşüşün total veya LDL kolesteroldeki düşüş ile beraber olduğunu
göstermektedir.)
*Diyetle alınan doymuş yağ asitlerinin (DYA) total kolesterol seviyesini
yükseltettiği iyi bilinmektedir. DYA ile tetiklenen kolesterol yüksekliği
çoğunlukla LDL kolesterolündeki yüksekliğe bağlıdır. DYA ve hayvansal
yağdan zengin diyetler HDL kolesterolü ve apo A-1 de de yükselmeye yol
açar.
*Yüksek karbonhidratlı ve düşük yağlı diyet tüketen toplumlarda düşük HDL
kolesterol ile düşük LDL kolesterolün birlikte bulunması koroner riski
artırmazken, yüksek DYA içeren diyete bağlı olarak LDL'nin yükseldiği
toplumlarda daha yüksek HDL seviyesine rağmen koroner riski
yüksektir.Yüksek hayvansal yağ içeren diyetlerin LDL- HDL oranını, düşük
yağ içeren veya çoklu doymamış yağ asitinden (ÇDYA) zengin diyetlere
kıyasla daha fazla
yükselttiği görülmüştür.
Laurik, miristik ve palmitik asit birlikte tüm DYA ların başında gelirken,
mistrik asit tereyağında, hurma çekirdeğinin yağında, hindistan cevizinin
yağında bulunmaktadır.Son ikisi aynı zamanda çok yüksek oranlarda laurik
asitte içerirler.Bu üç yağdan hangisinin kolesterol yükseltme
potansiyelinin en fazla olduğu hala tartışma konusudur. Her üçününde LDL
kolesterolünü yükselttiği yapılan çalışmalarda gözlenmiştir.
DYA yerine linoleik asit konulduğunda total kolesterolde düşüşe neden
olmaktadır. Diyetteki başlıca tekli doymamış yağ asidi oleik asittir.Oleik
asit zeytinyağında hakim olan yağ asididir.
Düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı diyetler total ve LDL kolesterol
konsantrasyonlarını anlamlı olarak düşürürken aynı zamanda kesinlikle HDL
seviyesinde de düşüşe neden olur.
Zeytinyağı sağlıklı lipid düşürücü diyete yararlı katkıda bulunur.
*Kalp dostu;zeytinyağı hayvansal yağların tersine kandaki kolesterol
miktarını ve dolayısıyla kalp krizi riskini azaltır. Kan plateletlerinin
toplanmasına engel olarak kan pıhtılaşması riskini de yok eder.
*Içerdiği linoleik asit yüzdesi nedeniyle anne sütüne benzeyen zeytinyağı,
inek sütüne katıldığında anne sütüne yakın değer elde edilir. Sütü kesilen
anneler yağsız inek sütüne biraz zeytinyağı katıp bebeğe verilebilir.
*Günde birkaç damla zeytinyağı bebeğin gelişimine büyük katkı sağlar.
*Içerdiği E, A, K vitaminleri ile her yaştaki çocuğun gerekli ihtiyacına
yanıt verir. Bu vitaminler kemiklerin doğal gelişimine ve mineralleşmeye
yardımcı olup, güçlenmesini hızlandırır. Her yaştaki insan için yararlıdır.
*Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, bağırsak kurtlarını düşürmede,
karın ağrısında sıcak su ile içilmesi iyi gelir.
*Çocukları raşitizmden korur. Siyatik, mafsal ağrılarına iyi gelir;
zeytinyağı tortusu sürülür.
*Ağızda çalkalandığında ,dişlerin beyaz olmasını sağlar,diş etlerini korur,
diş çürümelerini önler.
*Zeytinyağı sağlık ve güzellik kaynağıdır. Cilde ve saçlara çok faydalıdır.
Cildi besler, korur ve yumuşatır.
*Saçları dökülenlere; 1 yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını saç
diplerine sürerek 1 saat bekletilip daha sonra yıkanması, arada bir
tekrarlanması gerekir.
Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click.
<*> Kolej1971 - Resimler (Flickr):
** http://www.flickr.com/photos/kolej1971/
************************************************** ******** SPONSORED LINKS
Turkey travel************** Turkey tour****** School education
Colleges and universities** Turkey vacation** Turkey calls
************************** YAHOO! GROUPS LINKS
******Visit your group "Kolej1971" on the web.
******To unsubscribe from this group, send an email to:
****** Kolej1971-unsubscribe@yahoogroups.com
******Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service.
__________________________________________________ ____________________
Confidentiality Notice:**The information in this e-mail and any attachment(s) is confidential and for the use of the addressee(s) only.**If you have received this e-mail in error, please delete this e-mail.**Unauthorized use, reliance, disclosure or copying of the contents of this e-mail, or any similar action, is prohibited.
This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System.
For more information please visit http://www.messagelabs.com/email __________________________________________________ ____________________
BENSU
11-29-2005, 10:36 AM
merhaba,
uzun zamandır ben de margarin kullanmıyorum.ayçiçeği ve mısırözü ağırlıklı olmakla beraber zeytinyağını da kullanıyorum.insanların damak tadı farklı oluyor.kimi maydanoz yemez,kimi koyun etini sevmez kimi de zeytinyağının kokusunu..tercih meselesi tabi.ama işin içinde sağlık varsa alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmek gerekebiliyor.hele evde tek başınıza değilseniz ve yemek yapma sorumluluğu sizdeyse..markete gidip kekun,browni vs alacaksam arkasında ilave edilecekler kısmını okuyup margarin olmayan karışımları tercih ediyorum.evde kendim yapıyorsam deneme yanılma yoluyla sıvıyağ,tereyağ karışımları ile birşeyler yapıyorum.zaten hamur işi çok faydalı değil.yalnız zaman zaman duyduğum bazı şeyler aklımı karıştırıyor.zeytinyağı ya da sıvıyağların ısıtılmamasının gerekmesi gibi.ya da yumurta faydalı mı zararlı mı.ıspanağı yoğurtla birlikte tüketmeli mi tüketmemeli mi vs vs.sürekli yeni ve birbirine zıt fikirler çıkıp mutfaktaki herşeyi birbirine karıştırıyor.tıpkı deprem konusunda profesörlerin bir türlü uzlaşamaması gibi.işte o zaman bildiğim gibi yapmaya devam ediyorum.bunca hayat karmaşası içinde bir de bunlarla bunalmamak lazım.
nesibe
11-30-2005, 04:11 PM
merhaba arkadaslar,
yazidan once belirtmek istedigim bazi noktalar var
1)kesinlikle kimse uzerine bisey alinmasin kimseyi suclama ya da yerme gibi bi niyetim yok
2)bu konuyu annem merak ettigi va telaslandigi icin okudum ve yorumluyorum
3)bilkent kimya mezunuyum farkli ulkelerde staj ve bilimsel calismalar yaptim ve su anda Hollanda da kimya doktorasi yapiyorum(bunu kimyaci olmam icinizi rahatlatir diye belirtme geregi duydum umarim yanlis anlasilmaz)
hidrojene ederek doyurmak nedir? zararli midir?
--hidrojene ederek doyurmak sadece margarinlerde degil pekcok gidada kullanilan bi yontemdir. forum baslarinda bir arkadasin da bahsettigi gibi molekulun yapisindaki cift baga hidrojen katip onu tek bag yapmaktir.zararli dehildir.yani siz mesela zeytinyagini alirsiniz gerekli kosullarda hidrojen eklersiniz margarin elde ederiniz.yani margarin de aslinda siviyaglardan elde edilmistir.
"vucud isisina son derece tehlikeli bi sekilde yaklastirmak" diye bi tabir geciyor bu nedir?
--burda tehlikeli olan sey tuketiciye tehlike degil, tehlikeli olan hidrojenize ettikten sonra yagin isisinin dusuruldugu sistem.yani size bi tehlikesi yok aksine cok kizip kopurulen ureticiye tehlike arz eden bi sistem.o nu da aciklayayim ki:hepiniz filmlerde gormusunuzdur kimyasal patlamalari. bu method da oyle bisey yani dikkat etmezsek biz kimyaci ya da isin basindaki kimse onun icin tehlikeli
"akla uygunluk"?
siviyagdan margarin yapmak akla uygun degilse, undan kek borek ya da elinizdeki herhangi biseyden baska bisey (sutten yogurt) yapmak ta o kadar akil ve mantik disi
sonucta bu ihtiyac meselesi.demekki tuketici ihtiyac hissetmis ki uretilmis
"margarin ambalajina sigara ambalajina getirilen zorunluluk..."?
--evet margarin cok saglikli olmayabilir ama bu olcude asla degil.bu sizin tuketim seklinize bagli eger haddinden fazla tuketirseniz zararli cikarsiniz.ama hangi besini fazla tuketip de zarar gormuyoruz ki?mesela ceviz beyin gelisimi icin cok faydali bisey ama siz belli bir miktardan fazlasini yediginizse beyindeki fazla gumus miktari nedeniyle beyniniz ciddi hasar goruyor ve olumunuze ya da delirmenize neden oluyor.
ya da muz cok yararli ama birkerede 3 kilodan fazla yediginizde fazla mutluluk hormonu salgilanip oluyosunuz.daha nice ornekler verilebilir.
"margarin plastikten yalnizca bir molekul farklidir"?
--bu heralde encok korkutan ve urkuten ifade, cunku benim annemi ve eminim pekcok anneyi korkuttu.ama kesinlikle sacma ve komik bi ifade.baslarda da bi elektronikci arkadasin anlattigi gibi bir molekul eksik ya da fazla olmasi plastik olmasi ya da ona benzer ozelliklere sahip olmasi asla ama asla degildir.arkadasin verdigi su ornegi mukemmel bir ornek.dogada hersey bi molekul fazla ve eksikle farkli formlara giriyor.yogurdun tabiyati laktik asittir onunla ayni yapida ama farkli formda olan sey ise etanol yani bir cesit alkoldur.daha o kadar cok ornek verilebilir ki.birbirine kimyasal olarak cok yakin ama neticeleri cok farkli maddeler icin. bu ifade kesinlikle goz korkutmak icin yazilmis ve dogrulugu olmayan bi ifadedir.
"margarinde besin degeri varmidir yokmudur?'
besin degeri vardir tabi ki cunku o da siviyagdan uretilmistir.yani hemen hemen ayni besin degerini icerirler
margarin uzerinde hicbirsey gelismez ifadesi de kesinlikle yanlistir.dogada uzerinde bakteri mikrop gelismeyen nokta yoktur.zaten besin degeri oldugu icin mutlaka bakteriyel gelisim formlari olacaktir bunu ciplak gozle gormek mumkun degildir.sadece mikroskop ve gelismis tekniklerle anlasilir.yani burda bahsedilen deney tabir edilen yontem de oldukca yersiz ve kesinlikle hicbisey ifade etmeyen bi yontemdir.
"evdeki plastik kablonuzu ekmeginize surup yermisiniz?"?
--kesinlikle olayin inandiciliginin kaybolup artik iyice dramatize edildigi anlar.....
evimizde pekcok cicek vardir ve yapisal olarak yedigimiz pekcok sebzeye benzer.yani simdi siz evinizdeki kaucugu sokup de ispanak yerine yiyormusunuz?
nesibe
11-30-2005, 04:23 PM
kusura bakmayin uzadigi icin sıkılmıs olabilirsiniz.gelelim margarin zararli mi yararli mi?margarinin tam olarak zararli oldugu ispatlanmis olmamakla birlikte hala deneyler yapiliyor.ama kalp ve damar sagligi icin diger kati yaglar gibi risk tasiyor.sebebi ise butun baglari doymus oldugu icin bircok margarin molekulu birbirleriyle cok iyi bi sekilde paketlenebiliyor ve artellerde, damarlarda damarin kismi daralmasina yol acabiliyor.oysa ki sivi yaglar akici oldugu (tumbaglari doymus olmadigindan) icin bu risk daha az.ama soyle bir gercek var ki kalp ve damar hastaliklarini sadece margarine kesinlikle baglamayamayiz.cunku bunu saglayan pekcok faktor var, genetik faktorler gibi yani ailenizden gelen dogal yatkinlik gibi...
onemli olan cok fazla kati yag kullanmamaya dikkat etmektir.siviyag kullanimi hatta mumkunse minimuma indirimi en iyisi ama pekcok yerde kullanmak zorunda kaliniyor.sonucta siz karar uzere olursaniz hic bir zararini gormezsiniz.ayrica bazi arkadaslarin da dedigi gibi ekonomi de kesinlikle onemli.zaten margarinin oldurucu bir etkisi yokken tamamen zeytinyagi kesemizi yakar degil mi?
ayrica evet zeytinyagi faydali ama hep zeytinyagi tuketmek de zararli sonuclar doguraniliyor.saglik literaturunde bunun icin de ornekler pekcok
kusura bakmayin uzun oldu
ama gurbetteyim annemi cok ozledim ve dun onun paniklemis halini ekranda gorunce tek tek anlatmak geregi hissettim.umarim tum annelerin ve diger arkadaslarin gonlune su serpmistir.
herseyin oldugu gibi margarinin de miktarina dikkat ederseniz korkmaya gerek yok.
ayrica emin olun margarinden cok daha tehlikeli pekcok seyi yiyip iciyoruz gunluk hayattta.
herkese saglik dolu mutlu gurbetsiz gunler dilerim
efsane
11-30-2005, 05:23 PM
Sadece kurabiyelerde birde yalancı tavuk göğsünde margarinin alternatifi yok bence hergün de yemiyoruz ki bunları ayrıca içindeki un ve şeker yönüyle de zararlılar zaten arada bir yemenin çok sakıncalı olacağını düşünmüyorum bir nesil margarinle büyüdü sırf bu yüzden öleni duydunuz mu?Dışarda hiç mi yemek yemiyoruz kullanılan malzemenin nasıl olduğunu ve nasıl yapıldığını çoğu zaman da görmüyoruz bence bu konu çok daha önemli gerçi biraz margarin yanlısı gibi göründüm ama tam olarak kayıtsız değilim özellikle bilindik markaları (becel tercihim) almaya ve bu tür yiyecekleri sık yapmamaya özen gösteriyorum
nesibe
11-30-2005, 05:34 PM
arkadaslar merhaba yine ben
konu hakkindaki formu esime de okuttum.o da bir kimyaci...
onun yorumu da boyle sacmaliklarla hayatdan calmamak adina...
siz agzinizin tadini, mutlulugunuzu bozmayin
dikkat edecem diye hayati kendimize iskence haline getirmemek lazim dimi!
bemol
12-02-2005, 06:38 AM
Evet maalesef bircok zarari var. Ancak ille de kullanmaniz gerekiyorsa margarin yerine tuzsuz tereyagi deneyin.
Gerci ne zaman boyle bir haber okusam aklima gelen seyler var.
Bu tip haberlerde pazar payinin etkisi cok buyuk bence...Sakin sozlerimi yanlis anlamayin.Benimkisi disardan bakip dertlenme sadece...
Birkac nesil toprak guvec, bakir ve alimunyum tencerelerle buyudu. O zamanlar kanser vakalari ornegin bu denli cok muydu? Bence hayir.Ne zaman teflon celik vs. urunler cikti hastalik vakalari cogaldi.
Keza margarin konusu yine bir nesil sanayag ile buyudu.
Zeytinyagi da alsaniz, tereyagi da alsaniz vs. onemli olan hangi kosullarda uretime sunuldugu...Bilim dunyasi o kadar degisken ki bugun zararli denilen herhangi bir gida icin birkac yil sonra zararsiz denilebiliyor.
Kuskusuz hepimiz disarida yiyoruz cok kereler..Ama ornegin bir gulluoglu baklavasi ile bir siradan baklavacinin baklavasi ayni midir?Degil sanirim.
Pazar handikapi her zaman bu tur haberlerde etkili...Saglikli diye soya sutu satiliyor ornegin..Soyanin genleriyle oynandigini sanirim biliyorsunuzdur.Soylememe dahi gerek yok.
Mumkun mertebe butce elveriyorsa en iyisi almak kuskusuz iyi..Ama kalabalik aileler ne yapacak?
creamy
12-02-2005, 10:06 PM
Arkadaşlar ne yazık ki margarinin hiç bir tutar tarafı yok. Hepimiz doymamış yağların (zeytin yağı, ayçiçek, vs) doymuş yağlardan( tereyağı, margarin) daha yararlı olduğunu biliyoruz. Margarin üstelik yapay olarak doyurulan bir yağ. Çeşitli kimyasal reaksiyonlarla yağlara hidrojen ekleniyor. Bu gerçekten sağlık için çok zararlı.Bir genetik öğrencisi olarak genetik faktörlerin kader olmadığını beslenmeye dikkat ederek çok riskli grupta olan insanların bile hastalıklardan (özellikle kanser) korunduğunu söyleyebilirim. Eğer katı yağdan vazgeçemiyorsanız bence çok az miktarda tereyağı kullanın. Tabi kalp, damar rahatsızlığınız yoksa. Damak tadı önemli ama insan bir süre sonra herşeye alışıyor. Eskiden imkanı yok sıvıyağla hazırlanmış pilav makarna yiyemezdim ama şimdi margarinle yiyemiyorum.İnsan her şeye alışabiliyor. Zeytinyağını salatalarda ve sebze yemeklerinde ayçiçek yağını da pilav ve makarnalarda kullanbilirsiniz. İnanın çok güzel oluyor. Bir de lütfen kızartma yağını 1 defadan fazla kullanmayın kızartma zaten çok sağlıklı bir şey değil ve yanmış yağlar kanserojenlerin başında geliyor. Hepinize sağlıklı, afiyetli ,mutlu günler !!!
foodeng
12-13-2005, 03:06 PM
merhabalar
konu ile ilgili dedikodulara margarin üreten muhendis arkadasların cevabı nedir diye mail atmıştım.cevabı siszlerle paylaşmak istedim.
bilgiyle kalın...
Internet ortamında dolaşan bu mesajlar karşısında hayrete düşmenizi ve kafanızda oluşan haklı sorulara cevap aramanızı cok doğal buluyoruz. Maalesef ülkemizde gıdaya ilişkin bir çok ciddi konu internet ortamında, yazılı ve görsel basının magazin eklerinde ve programlarında cevaplanmaya calışılıyor. Son günlerde hormonlu gıdalar ve genetiği değiştirilmiş organizmalar uzerine yapılan tüm haberler bunun en güncel örneğini oluşturuyor. Sizin konu hakkında birinci elden bilgi alma girişiminizi taktirle karşılıyor, tüm tüketicilerimizin bu bilinç seviyesine en kısa sürede ulaşmasını diliyoruz.
Kendi pazarlarında ya lider ya da ikinci konumda olan gıda markalarına sahip bir şirket olan Unilever olarak sorularınıza ilişkin verilebilecek bilimsel temelli cevapları şöyle sıralayabiliriz; Öncelikle hidrojenasyon, sıvı yağların yapısındakı doymamış yağların yüksek sıcaklık ve hidrojen basıncı altında doyurulmasını içeren bir yağ modifikasyonu tekniğidir. Sıvı formdaki yağlar hidrojenasyon sonucunda katı hale geçer, böylece sıvı bitkisel yağlar hem paketlenebilir sertliğe gelirler hem de havanın oksijeni ile oksidasyon (ki bu yağlarda istenmeyen bozunma ürünü organik molekülleri oluşturur) ihtimali azalır. Hidrojenasyon ilk kez 1902 yılında keşfedilmiştir ve gıda sektöründe onlarca senedir kullanulmaktadır. Bir süreç olarak hidrojenasyonun insan sağlığı üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak kısmi hidrojenasyon sonucu ortaya çıkan "trans yağların" iyi kolestrolü (HDL) azaltıcı, kötü kolesterolü (LDL) arttırıcı etkisi vardır. Bu nedenle tüketicilerin "trans yağ" içermeyen margarinleri tüketmesi önerilir. Unilever tarafından üretilen Sana, Rama ve Becel markalı ürünler "trans yag" içermezler.
Yine tüketiciler tarafından dikkat edilmesi gereken bir başka husus yedikleri yağların ne kadarının doymuş ne kadarının doymamış olduğudur. Bugün bilimsel olarak kabul edilen değerlere göre günlük yağ tüketimimizin yaklaşık %30'u doymuş, %70'i ise doymamış yağlardan oluşmalıdır. Kalp sağlığı margarini olarak tasarladığımız Becel'in etiketine bakarsanız, yağ kısmında doymuş yağ oranının maksimum %25 olduğunu, geri kalan minimum %75'lik kısmın tekli ve çoklu doymamış yağlardan oluştuğunu görürsünüz.
İkinci olarak margarin, içerdigi yağ, proteinler ve vitaminler nedeniyle besleyici bir gıda maddesidir. "Besin değeri olmadığından üzerine sinek konmadığı, çürümediği, kötü kokmadığı" doğru değildir. Uygun koşullarda üretilmemiş, uygun koşullarda saklanmamış, mikroorganizmalarla kontamine olmuş tüm gıda maddeleri gibi margarin de bozulur. Bir gıda maddesi üzerine sinek konup konmaması, o gıda maddesinin besleyiciliğinin bir ölçüsü olamaz. Zeytinyağı ile benzer bir deneme yaparsanız, besleyiciliği ve sağlığa olumlu katkıları herkesce kabul edilen bu gıda maddesinin de "sineklenme" testinden geçemediğini görürsünüz. Benzer şekilde, "margarin plastikten yalnızca bir molekül farklıdır" cümlesi de bilimsel açıdan bir anlam ifade etmemektedir. Kimya derslerinden hatırlanabileceği üzere, tüm organik maddeler karbon, hidrojen, oksijen, azot gibi sayılı bir kaç element moleküler boyutta farklı dizilimlerinden oluşur. Bu mantıkla tüm organik maddeler "nerdeyse plastiktir."
Konuyla ilgili sizleri aydınlatabildiğimizi umar her türlü sorunuz için bizleri arayabileceğinizi belirtiriz.
Saygılarımızla,
Dyt. Ebru Şenel Erim
Unilever Türkiye Beslenme ve Kurumsal İletişim Müdürü
göknur7307
12-13-2005, 04:56 PM
Bence tereyağlada savaşmalıyız. Kullanımı margarinkadar yaygın olmadıgı için henüz savaş alanına girmemiş sayılabilir. Ancak margarinle eşit miktarda tüketildiğini düşünürsek en az o nunkadar sağlığa zarar vereceğini düşünüyorum.
sinoplu
12-23-2005, 08:59 AM
merhaba ben bu katı yağlarla ilgili yazıyı çok uzun zaman önce okumuştum sizlerle paylaşmak istediğim sıvı yağ konusu 8 yıllık evliliğim var ve eşim çok yemek seçer....:(
mutfağımda kesinlikle katı yağ yoktur kahvaltıda bile kaymak tercih ediyorum kek , pilav,yağda yumurta vs hepsini sıvı yağda yapıyorum .
katı yağı hiçbirşekilde önermiyorum mutfağınızda deneyin katı yağ olmadanda inanın mükemmel lezzetli yemekler yapılabiliyor .( örnek tost yaparken yağ sürmeyin tost pişince mutfak peçetesine sarıp kapaklı bir bocama koyun yumuşacık oluyor ve çok hafif )
sağlıklı günler diliyorum
sevgiler....:)
nese7
02-01-2006, 10:04 PM
Bir kimya muhendisi olarak ben de nacizane fikrimi soylemek istedim. Her sey gibi bu da bir risk ve olcu meselesi.
Daha onceki arkadaslar plastik konusuna aciklik getirmis zaten, molekuller birbirine cok benzeyebilir ama ozellikleri cok farkli olabilir. Yine de sivi yagi margarine donusturme islemi, yagin uzun sure dayanmasi icin icat edilmis yapay bir kimyasal islem ve ortaya cikan kati yagin (trans yaglar) sagliga zararli oldugunu gosteren bir cok calisma var. (mesela http://www.dldewey.com/hydroil.htm. Ben teknik detaylara girmeden fikrimi yaziyorum sadece)
Biraz margarin ya da tereyag tuketmek insani oldurmez ama damarlarin tikanma riskini artirir. Bol margarinli hamurislerinden uzak durmak sart. Olcuyu bilmek lazim. Mumkun oldugunca kati yag kullanmayin derim ben.
Ayrica tereyag dogal bir yag ama unutmayin ki bol kolesterol iceriyor.
Kizartma konusunda gelince, mumkunse kizartma yapmayin, yaparsaniz Teflon'da yapmayin ve yagi birden cok defa kullanmayin. Organik kimya dersinde, yuksek isida yag molekullerinin birbirine baglanip damarlari tikama riski olan uzun yag zincirleri oldusturdugunu ogrenmistik. Sicaklik ne kadar yuksekse ve yag ne kadar uzun sureyle bu yuksek sicaklikta tutulursa risk o kadar artar.
Sizma zeytinyaginda cok ufak kati zeytin parcalari oldugu icin yuksek isida bu parcaciklar yanip zararli hale geliyor.
Kendi tecrubeme gore, zeytinyagla yemek yaparken yag kizmadan direk yemegi pisirmeye baslarsaniz saglikli olmasinin yaninda cok daha lezzetli oluyor.
Ayrica pogaca, kurabiyelerde ve tatlilarda annem zeytinyag kullaniyor ve cok guzel sonuc aliyor. Tabii her tarifte guzel sonuc vermeyebilir ama sirf kati yagla yapilan hamurislerinden de biraz fedakarlik etmek lazim diye dusunuyorum.
sabahim
02-02-2006, 10:29 AM
Bende uzun zamandır margarin içeren tarifleri yapmamaya veya sıvıyağ kullanarak yapmaya çalışıyorum.İnsan sağlığı nekadar hafife alınan bir konu böyle.Yediğimiz içtiğimiz herşeyde katkı maddesi fazlasıyla mevcut.Elimden geldiğince herşeyi kendim yapmaya çalışıyorum ama bu nereye kadar böyle devam edebilirki.
G KARAHAN
03-03-2006, 01:09 PM
Arkadaşlar bu kimyacı kimdir?Ne adı belli ne sanı,doğruluk derecesi nedir? O zaman Sağlık Bakanlığı buna nasıl izin veriyor?
İnsan sağlığı ile bu derece oynayabilirlermi?
Ben çözemedim.Siz çözebildiniz mi?
Para kazanmak uğruna toplumda saygınlık kazanmış firmalar bu işi nasıl yapabiliyorlar?
Cevabını bulursanız,benimle paylaşın lütfen.
hatun
05-03-2006, 07:32 PM
Merhabalar,
Maalesef hazir satilan yiyeceklerin pek cogunda bir suru zararli madde var. Biraz arastirirsaniz, gida boyalarindan, genetigi ile oynanmis yaglara kadar o kadar cok sey varki, kacinmak imkansiz hale gelmis durumda. Siz evde margarin kullanmasaniz da aldiginiz biskuvi vs de yok mu? Sigara da sagliga zararli, ama yasal olarak satiliyor ... Herkesin bu konularda bilgilenip secici hareket etmesi bu tur sagliksiz uygulamalari durdurur. Dunyada bunca insanin kanser, kalp, seker, ulser, vs. hastasi olmasinin elbet bir sebebi var. Yedigimiz, ictigimiz seyler, ve soludugumuz hava degil de ne sebep olabilir ki? Insan paronayak oluyor yeni yeni seyler ogrendikce. Mumkun mertebe dogal seyleri tuketmeye calisip elimizden geldigince sagligimiza dikkat etmek tek cozum gibi. Tabii bunun ne kadar faydasi olacagi da tartisilir, cevremizdeki diger zararli maddeleri onleyemedikten sonra ...
Herkese saglikli gunler,
H
YA BAZI TARİFLER VAR Kİ MARGARİNSİZ OLMUYOR NE YAPALIM YANİ YAPMAYALIM MI ONLARI... BENCE HAYATIMIZDAN TAMAMEN ÇIKARMAK YERİNE ÖLÇÜLÜ KULLANMAYI DENEMELİYİZ. KENDİ ADIMA SAVAŞ FALAN YOK BENİM MARGARİNLE ARAMDA...
beyaz gelincik
06-25-2006, 08:55 PM
hic kullanmadigimi söyleyemem margarini, yani mecburen bazi tariflerde kurabiye gibi, olmasi gerekiyorsa. onun disinda birkac yildir kullanmiyorum evde bulunur o kadar. mümkün oldugunca uzak durmaya calisiyorum!ayni zamanda tere yagini da mümkün oldugunca kullanmamaya calisiyorum fakat pilav, makarna yapinca tere yagi kullaniyorum .haftada yarim kilo kadar acaba cokmu? özellikle cok olmasada cocuklarimin zaman zaman tere yagi yemeleri gerektigi kanaatindeyim!4 kisilik bir ailede haftada yarim kilo cok deyildir sanirim. (benden baska kimsenin kilo sorunuda yok)ben özellikle uzak duruyorum.
feyferah
06-26-2006, 12:26 AM
merhabalar eşim kimyaci bu yayınlanan tezi onada okuttum bu anlatılanların saçma ve üzerinde konuşma gereği bile duymadığını ifade etti yapılan testler ve çıkarılan sonuçlara bağlı yorum son derece yanlış.
marrgarinin doymuşyağ oranının fazlasıyla itiva ettiği için sağlik açısından önerilmemekte fakat beher miktarda kullanılıdğı takdirde teoriktede belirtildiği kadar çok hasarlar oluşturmamaktadır
Bununla beraber margarin kullanımı tavsiye edilmemektedir ölçülü kullanıldığı sürece zarar oluşmaz
arzu_24_31
08-04-2006, 10:48 AM
BEN MÜMKÜN OLDUĞUNCA HEMEN HEMEN HİÇ MARGARİN KULLANMIYORUM YAPTIĞIM HERŞEYDEN SIVI YAĞ KULLANIYORUM HELE BİDE BÖYLE BİŞEYİ GÖRDÜKTEN SONRA İMKANSIZ
dastra
08-17-2006, 03:59 PM
Merhabalar:
bende antepten saf zeytinyağı aldım .kokusunu bariz hissediyorum çareyi mısırözü yağı ile karıştırarak kullanmakta buldum acaba bunun bir sakıncası olur mu?
Okyanus-Deniz
09-17-2006, 07:42 AM
savaşa gerek yok diyorum ben, becel kullanıyorum. dozu kaçırmadıkça harbe gerek yok.
tuhfe
09-17-2006, 06:44 PM
Bir yildir margarin almadim evime. Zeytinyagi ve tereyag kullaniyorum. Zeytinyaginin cok guzel, hatta yemeklere ayri bir lezzet katan (extra virgin) cinsinden kullaniyorum. Margarinsiz bir mutfaga cok alistim, hazir aldigim urunler disinda hayatimdan cikti gibi.
canımcım
09-17-2006, 07:52 PM
dastra bence mısır ozu ıle karıstırma baska bır zeytınyag ıle karıstır .saf zeytın yag agır gelır mıdeye..benımde babam getırmıs bana saf zeytınyag bende marketten aldıgım zeytınyag ıle karıstırdım saf zeytınyagı...mısır ozunude ayrı kullanıyorum..sevgıler...
nautilus
09-18-2006, 06:21 AM
arkadaslar,
misirozu yagi, soya yagi, kanola yagi.. bu yaglarin buyuk bir kismi bildigim kadariyla ithal ediliyor ve hicbiri zeytinyagi kadar iyi degil, hatta pek cok zararlari var. misirozunun vucutta kanser olusma riskini artirdigi bilinen bir gercek. http://www.onkoloji.gov.tr/index.php?id=OnkM3KL&sec=HastaBolumu&kid=1 Bu kaynaga gore misirozu meme kanseri riskini artirirken zeytinyagi kanser riskini artirmiyor.
ayrica bol yag ciksin diye misir ve soyanin genleriyle oynanmis durumda. kanola da kesinlikle yemeklere konmamasi gereken, sadece endustride kullanilmasi gerekn bir yag.
o yuzden genleriyle oynanmis ithal misirlarin yaglarini yemektense yerli mali zeytinyagi ya da aycicek yagi yerseniz en azindan genleriyle oynanmamis bitkilerin yagindan uzak durup sagliginizla oynamamis olursunuz. bu yeni yaglarin ulkemizde son yillarda yemeklerde kullanilmaya baslamasinin sebebi tamamen pazarlama sirketlerinin basarisi diyebilirim. Turkiye'de televizyon reklamlarinin etkisiyle herkes misirozune yoneliyor ve maalesef kimse de tehlikenin farkinda degil.
yemeklerde sivi yag olarak zeytinyagi kullanmaktan daha iyisi yok, mumkunse soguk preslenmis ve extra virgin olarak satilanlari alin. kati yag olarak da margarinden mumkun oldugunca uzak durup gerektigi zaman tereyagi kullanmaya calisin. eger bulabiliyorsaniz saf hindistan cevizi yagini da kati yag olarak kullanabilirsiniz. en saglikli yaglardan ikincisi olarak biliniyor (birincisi zeytinyagi), ve de tereyagini nasil kullaniyorsaniz hindistan cevizi yagini da ayni sekilde kullaniyorsunuz.
hosseda
01-19-2007, 10:08 PM
Arkadaslar ben margarinli tarifleri hep tereyagi ile yapiyorum. Su marketlerde satilan hazir yaglarla. Memleketten gelenle pek guzel olmuyo cunku. Ya da kurabiye yapacagima kek yapiveriyorum siviyagla.
Margarin gercekten cok zararli bi madde. Damar tikanikligi adina sigaradan daha tehlikeli.
Tereyagi biraz pahaliya geliyo ama ya hic yapmamali ya da gulu seven dikenine katlanmali.
Pahali demisken zeytinyagi da pahali arkadaslarin dedigi gibi ama kizartmaya falan da onu kullanicaz diye bi sart yok ki. Yemeklere de diger sivi yaglarla karistirp koyabiliriz. Hem hepsinin vitaminini almis oluruz.
Sevgilerimle.....
http://gulidem.blogcu.com
redscat
01-28-2007, 06:38 PM
selam arkadaşlar margarindi sıvı yağdı tere yağı idi vs hiç üretim aşamalarını merak edip soya kanola ayçiçek mısır vs bir gram fazla yağ çıkartmak ugruna ekim aşamasından enson sıkma tabir ettiğimiz aşamaya kadar kaç çeşit kimyasala maruz kaldığını biliyormuyuz hayatımızın siyah beyaz günlerinde doymuş liflerle yapılan margarin doymamış liflerle yapılan sıvı yağlarımız vardı şimdi keçi boynuzu tozundan tereyağımız makina yağlarından sıvı yağlarımız mazot üretiminde kulanılacak bitkilerden kızartma yağlarımız kimyasal alasımlı su bazlı margarin yağlarımız var merdiven altı firmalar bir yana bir çok büyük firma dahil özelikle ramazan arefesi gibi günlerde özel etiketlerle farklı paketlerle ekenomik kisvesi altında ürünler çıkartıyor bence konu margarin yada sıvı yağ diğil hangi markalar .............
hacew
01-29-2007, 06:57 PM
redscat o zaman hangilerini kullanmak lazım???
aNnEcİk
01-29-2007, 11:43 PM
ve başlık açalım
margarinsiz tarifler adı altında çok iyi olur
Okyanus-Deniz
01-30-2007, 07:31 AM
piyasada epeyce tanınan bir markanın tereyağını almıştım ve tereyağından çok çok iyi anlayan bir misafirime kahvaltıda ikram etmiştim. biraz tadına baktı ve "bu tereyağı değil margarin, sadece kokusu ve rengi tereyağına benziyor" dedi. işte o günden beri mutfağıma hazır tereyağı giremez...açıkta satılanları belemem tabi...
hacew
01-30-2007, 02:03 PM
biz biraz şanslıyız herhalde.bizim evde kullanıyan tere yağı evde yapılıp geliyor.sürekli bize yağ yapan bir tanıdığımız var ondan alıyoruz.güvenle yiyoruz çok şükür
hosseda
01-30-2007, 02:12 PM
Izmirli annecik ben margarinli tariflerin neredeyse hepsini tereyag ile yapiyorum. Kurabiye, pogaca hepsi daha bile guzel oluyor. Profiterolu denemedim sadece ama eminim o da guzel olur.
http://gulidem.blogcu.com
sevgili hosseda profiterolü zeytinyaglı yaptım hiç bir degişiklik yok sende deneyebilirsın şimdiden afıyet olsun
hosseda
02-13-2007, 07:00 PM
Sagolasin viji, artik bahanem kalmadi. Margarinsiz olmaz falan diye yapmayip, tembelligimi de gizliyodum. Bir an once yapmaliyim.
aNnEcİk
02-13-2007, 11:40 PM
hossedaaa.... ya peki güzel arkadaşım un ve elmalı kurabiyeyi napıciiiiz......benim
HERKONUDAKİ DİKKATİNİ TAKDİR ETTİĞİM....OKYANUS& DENİİİİİİİİZ'in en ünlü marka tereyağı :!: hakkındaki yorumlarıyla ilgili neyapıciiz,tereyağına tamam zaten çok severim ama onada güvenilmiyo naaapsak ALLAHIM :(
ve zeytinyağıyla yapılan BAZI hamur işleri çok güzel oluyor mesela :arrow: ....ispanaklı krep başlığının altında kendi tarifimi verdim...onu yapıyorum....daha pişirirken doyamıyorum tadına :lol: ....çiçek yağıyla olsaydı bu kadar rahat ve çok yiyemem heralde :roll: çünki yeni alışıyorum ayçiçek yağına :(
Okyanus-Deniz
02-14-2007, 11:17 AM
hossedaaa.... ya peki güzel arkadaşım un ve elmalı kurabiyeyi napıciiiiz......benim
HERKONUDAKİ DİKKATİNİ TAKDİR ETTİĞİM....OKYANUS& DENİİİİİİİİZ'in en ünlü marka tereyağı :!: hakkındaki yorumlarıyla ilgili neyapıciiz,tereyağına tamam zaten çok severim ama onada güvenilmiyo naaapsak ALLAHIM :(
ve zeytinyağıyla yapılan BAZI hamur işleri çok güzel oluyor mesela :arrow: ....ispanaklı krep başlığının altında kendi tarifimi verdim...onu yapıyorum....daha pişirirken doyamıyorum tadına :lol: ....çiçek yağıyla olsaydı bu kadar rahat ve çok yiyemem heralde :roll: çünki yeni alışıyorum ayçiçek yağına :(
canım ben en ünlü marka tereyağı demedim ki :P
piyasada tanınan bir markanın tereyağı dedim... :shock: bende senin dikkatini taktir ettim canım... 8)
hosseda
02-14-2007, 07:58 PM
Sevgili Annecik ben elmali kuabiyeyi tereyagi ile yapiorum ve inan daha guzel oluyor. Un helvasini da kayinvalidem cok guzel yapar ve inanmayacaksin ama sadece zeytinyagiyla.
aNnEcİk
02-14-2007, 11:35 PM
OKYANUS&DENİZ BEN 'ÜNLÜ' TANIMINI 'TANINAN' MARKAYLA EŞ DEĞER BULDUĞUM İÇİN VE TAMAMEN TEREYAĞI HAKKINDA YAZDIM
SENİN HAKKINDA ASLA KÖTÜ MANA İÇEREN BİŞEY SÖYLEMEK İSTEMEDİM
ZATEN TEREYAĞI DİYE ALDIKLARIMIZ BANA GÖRE SADECE MARGARİN
BÖYLE DEMEK İSTEMİŞTİM ESPRİLİ BİR DİLLE
SENİ ÜZDÜYSEM BAĞIŞLA
Okyanus-Deniz
02-15-2007, 07:33 AM
canım ya, bağışlanacak bişey yok tatlım, fazla hassas davrandım sanırım. problem yok canım, sevgiler...
sevgi gürsoy
02-01-2008, 02:33 PM
görümcemin eşi ülkerde çaloşıyor.o margarini evine asla sokmaz.banada kullandığımda çok kızar dıçartık bende kullanmamaya çok dikkat ediyorum.bana demiştiki margarinin üzerine düşün ki sinek bile konmuyor.hiçbir besini yok.gerçektende doğru.
hayat serpil
02-01-2008, 03:30 PM
bu kadar saglıksızsa nasıl üretiliyor bunlar anlamıyorum hastalıklar neden çogaldıgını daha iyi anlamalıyız belkide ama kurabiyelere ne kullanalım marketlerde satlan tereyaglarda bana hiç içaçıcı gelmiyor
MehlikaMeryem
02-08-2008, 01:33 AM
Ben kesnlikle margarin kullanmıyorum ve margarinle yapılan şeyleri yemiyorum dikkat etmeye çalışıyorum.Onun yerine tereyağı ve sıvıyağı kullanıyorum.
Çok araştırdık ve margarinin insan sağlığına çok zararları olduğunu öğrendik.
Ayrıca domuz yağı katkılı olduğuda kesinleşti...Eğer bulabilirsem foruma bu bilgileri eklemek istiyorum.Sizlerede ricam lütfen kullanmayalım ve etrafımızdaki yakınlarımızı bu konuda uyaralım...
tuana20
02-08-2008, 09:33 AM
Bende margarini kesinlikle kullanmiyorum. Onun yerine keklerde siviyag, kurabiyelerde tereyagi kullaniyorum.. Cokda guzel oluyor tavsiye ederim
hacew
02-08-2008, 03:44 PM
bende yıllardır annem margarin kullanmadığı için kendi evimde margarine yer vermiyorum.,
pastalarda gerekiyor çoğunlukla onun yerine sıvı yağ yada az miktarda tereyağı kullanıyorum
gıda mühendisi arkadaşım margarinle plastik arasında sadece 2 molakül fark olduğunu söylemişti
sağlık için margarine hayır diyorum!!!
mbemine
02-08-2008, 11:03 PM
Ben sıvı yağ ile armut kurabiye yapıyorum..Un kurabiyesi ile birebir aynı olmasa da bence çok hoş..denmenizi tavsiye ederim..( http://mbemine.blogcu.com/213260/)
Margarine kesinlikle karşıyım..Özellikle de buradaki (http://mbemine.blogcu.com/2378171/ ) yazıyı okuduktan sonra kullanmıyorum..
psikoterapi
02-10-2008, 05:39 PM
Ben bir süre önce bu forumu okuduktan sonra margarini azaltmış, mutlaka katı yağ kullanmam gereken yerlerde tereyağı kullanmaya başlamıştım. Geçtiğimiz haftalarda kaliteli tereyağ yerine markette açık satılan tereyağlardan almıştım. (Çok miktarda kurabiye yapacaktım, daha ekonomik olsun diye düşünmüştüm)
O tereyağı çok kötü kokuyordu ve yaptığım herşeyde acı bir tat bıraktı. O dünden beri eşim terayağıyla yaptığım hiçbir şeyi yemiyor. Pilavda, makarnada bile tadını alıyor. Üstelik şimdi en kaliteli terayağını alsam bie istemiyor.
Dolayısıyla hiç istemesem de yine margarine döndüm; Ülker' in teremyağını kullanıyorum. Lezzet olarak güzel ama umarım sağlık açısından da zararsızdır
hülyakağan
03-14-2008, 08:38 PM
bende kesinlikle margarini hiç almıyorum.Sağlık gevrek poğaça kurabiyeden çok daha önemli , poğaçada zeytinyağı kurabiyede de tereyağ kullanıyorum çokda güzel oluyor.Bence kesinlikle margarinle savaşmalıyız.
vBulletin v3.7.1, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.