Orijinalini görmek için tıklayınız : Zeytin
bu siteden denedigim(daha dogrusu anneme anlatip onun yaptigi zeytinden yedim) tek tarif bu; gerci zamani gecti ama gerçekten hos bir tadi oluyor. insallah seneye denersiniz. bir de yapmasaniz bile sitedeki donemin diliyle yazilmis tarifleri okumak o kadar hos ki.
turunclu Yeşil Zeytin
Zeytunu kırmadan ise bir çakı ile uç tarafından çekirdeğine kadar nüfuz etmek üzere çizilir ve yukarıdaki gibi acısı çıkarıldıktan sonra az tuz ilave edilmiş suya bırakılır. Üç günde bu suda kaldıkta süzülüp safi turunç suyuna bırakılıyor ve üzerine yarım veya bir kıyye kadar da zeytinyağı konulup ağızı imtizaclıca kapatılır. Şu halli kırk gün mürûrunda kepçe kepçe çıkarılıp tenavül oluna. Pek mükemmel olur.
benim notum:bir de zeytin yapacaksaniz iyi ve tatli su kullanin, sehir suyundaki klor zeytunu :) yumusatiyor.
sitenin adi www.ascibasi.net herhalde kitabin mueelifi bugun yasaydi o da hatice hanim gibi guzel bir site acardi.
vesselam.
simuzer
06-14-2005, 12:12 PM
Peynirleri uzun süre korumak için...
Buzdolabında uzun zaman saklamak istediğiniz peynirinizi kurumaması için ıslak bir tülbente sarın. Kurudukça tülbenti tekrar ıslatın. Beyaz peyniri ezerek salatanıza ilave edin. Değişik ve güzel bir lezzet alacaksınız. Havayla temasını kesmek için ağzı kapalı bir kaba koyduğunuz peynirler terlerler. Üzerlerinde oluşan küçük damlacıklar hiç hoş değildir. Bunu önlemek için, peyniri kapattığınız yere bir parça şeker koyabilirsiniz.
Zeytinin lezzetli olmasını istiyorsanız...
Siyah zeytini tatlandırmak için zeytinyağı ve limon suyu karışımından yararlanmayı herkes bilir. Zeytinlerinize daha değişik bir lezzet vermek istiyorsanız, bunları zeytinyağıyla örtün ve biraz kekikle, birkaç diş sarmısak ilave edin. Sekiz gün bekletin ve yenip azalan zeytinlerin yerlerine yenilerini koyun. Zeytinleriniz tamamen bitince bu zeytinyağı, sarmısak ve kekik karışımından salata sosu olarak yararlanabilirsiniz. Salatanıza enfes bir koku ve çok değişik bir lezzet verecektir. Yeşil zeytinleri cam kavanoza koyarak saklayın. Kendi orijinal suyu, bütün zeytinleri örtmek için yeterli değilse, üzerine tuzlu su ilave edin. Susuz kalan yeşil zeytin kısa zamanda kuruyacaktır. Serin bir yerde ve ağzı daima kapalı olarak saklayın.
semiha53
10-04-2005, 06:25 PM
sevgili arkadaslar, yesil zeytini kahvaltiliga hazir hale getirebilmek icin neler yapmamiz gerekiyor.bilgilerinizi benimle paylasirsaniz cok sevinirim .elimde bir miktar yesil zeytin var,nasil hazirlanacagi konusunda hic bir fikrim yok.
müzeyyen
10-04-2005, 08:58 PM
sevgili semiha; ben yeşil zeytinleri tek tek kırarak kavanoza koyarım. kavanozu suyla doldururum ve sabah-akşam olmak üzere suyunu değiştiririm. tatlanıncaya kadar. (yaklaşık bir hafta). sonra tuzlu su yapar kavanozu doldururum. tuz miktarını maalesef ölçüyle yapmıyorum. tadına bakıyorum. bayağı tuzlu oluyor.
zeytinleri kırma işlemine gelince: bıçakla çizerekte olur ama kırınca daha güzel oluyor.
yere oturup kucağıma büyükçe bir naylon yayıyorum. et tahtası ve tabanı içe doğru bombeli bir şişe lazım. zeytini et tahtasının üzerine koyup şişenin tabanı ile zeytinlerin üzerine vuruyorum.(zeytinler biraz yarılacak) şişenin tabanının bombeli olması zeytinin etrafa sıçramasını engelliyor.
yaklaşık 20-25 gün sonra kullanılacak kadar zeytini akşamdan çıkarıp suya ıslarım, sabah suyunu süzerek zeytinyağı,kırmızı biber ve kekik ilavesiyle kahvaltı sofrasına alırım.
yalnız zeytinin cinsi çok önemli. bazı zeytinler hiç tatlanmıyor.
bizim bölgede (çukurova) sarıulak denilen cinsler çok güzel olur. :P
semiha53
10-04-2005, 09:17 PM
müzeyencigim, vermis oldugun bilgiler muhtemelen cok isime yarayacak,anlattiklarini aynen uygulayacagim,umarim basarili olurum.bir tarif ancak bu kadar güzel ifade edilebilir.cok tesekkür ediyorum.senin ve tüm islam aleminin ramazaninin hayirlara vesile olmasini diliyorum.
müzeyyen
10-04-2005, 10:16 PM
rica ederim . sonucu sabırsızlıkla bekleyeceğim. bu arada 1 çay kaşığı kadar limon tuzu konulabilir. bozulmaması için. bende ramazanınız hayırlı olsun diyorum. sevgiyle. :)
sibelarda
11-08-2005, 01:50 PM
merhabalar,
Bana Kuşadasından pet şişenin içinde hazır kırılmış yeşil zeytin geldi. Fakat tadı yenmeyecek kadar kötü. Suyun içinde beklettim ama hala acı, buruk bir tadı var. Sanırım yenmeye hazır değil. Ne yapmam gerekiyor. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
iklim
11-08-2005, 02:50 PM
Sevgili sibelarda,
Müzeyyenin verdiği bilgiler doğrultusunda zeytinlerinin yenebilecek duruma geleceğine eminim.
Bende aynı işlemleri yapıyorum ve o zaman zeytinlerin tadına doyum olmuyor :)
Sevgiler,
meral69
11-08-2005, 02:51 PM
sevgili arkadaşlar,
Sevgili Tijen İNALTONG un blogunda bu konu oldukça güzel anlatılmış.adresi aşağıda.
herkese sevgiler, meral
http://mutfaktazen.blogspot.com/
müzeyyen
11-08-2005, 03:05 PM
sevgili sibelarda, zeytinler yukarda anlattığım şekilde tatlandırılmamışsa, kırılır kırılmaz tuzlu suya konulmuşsa tatlanması uzun sürer ama daha dayanıklı olur. örneğin onu bahar aylarında yiyebilirsiniz. hemen yemek istiyorsanız, yeniden yukarda anlattığım şekilde tatlandırıp tuzlu suya koyabilirsiniz.
sibelarda
11-08-2005, 06:29 PM
sevgili arkadaşlar hepinize ilginizden dolayı ayrı ayrı teşekkür ederim. Dediğiniz gibi deneyeceğim umarım iyi bir sonuç alırım.
Yalnız birşey soracağım, zeytinler zaten tuzlu suda bekliyor. Bu suyu döküp yeniden mi yapmam gerekiyor? Sevgiler...
ekdcka
11-08-2005, 06:37 PM
Arkadaşlar,
anoson, kırmızı biber(pul biber değil) , sarımsak ve tane karabiberli bir karışım içinde beklemiş yeşil zeytin yemiştim çok hoşuma gitmişti. Istanbul da marketten aldığım yeşil zeytin ile evde denedim ama zeytinler yumuşadı. Nerede hata yaptım bilmiyorum
saygılar
sibelarda
11-08-2005, 06:42 PM
Sevgili ekdcka, yeşil zeytin de anosonu hiç duymamıştım çok ilginç. Kokmuyor mu peki? Bu arada benim zeytinlerin tadı sirke ile şarap arası bişey.
semiha53
11-15-2005, 09:26 AM
Müzeyen Hanim,yesil zeytinler icin sonucu sizlerle paylasacagima dair söz vermistim.bir ay gibi bir bekleme ve su degistirme asamasindan sonra zeytinler cok güzel kahvaltilarda istahla yenilebilecek hale geldi.cok tesekkür ediyorum.sayende cok güzel bir tecrübe edindim,allah razi olsun diyorum. sizden sormak istedigim bir sey daha var .zeytinlerin tadi cok güzel olmasina ragmen suyun üzerinde beyaz bir küf tabakasi olustu acaba bu normalmidir,yoksa tuz ve limon suyunda bir eksiklikmi var.bu
konudada bilgilerinizi paylasirsaniz sevinirim..
cessie
11-15-2005, 10:31 AM
merhaba bende bu konuyu bir süredir takip ediyordum forumun genelde sessiz katılımcısıyım ama biz aileden zeytinciyiz o nedenle fikrimi söylemeden edemedim daha önceki arkadaşların verdiği bilgiler benim bildiklerimle örtüştüğü için aynı konuyu tekrarlamaya gerek duymamıştim .
Sevgili Semiha53 ..! öncelikle afiyet olsun diyor , ağız tadınızın bozulmamasını diliyorum .
Zeytinin suyunun üzerindeki oluşan tabaka normal biz evde yaptığımızda da bu tabaka oluşuyor bende kendi başıma zeytin yapmayı denediğim yıllarda panik olmuş zeytinlerimin bozulduğunu düşünmüştüm ama büyüklerime sorduğumda bozulmak bir yana bu tabakanın koruyucu olduğunu bile söylediler o nedenle içiniz rahat olsun.. sevgiler..
sibelarda
11-19-2005, 12:34 PM
Sevgili müzeyyen. Zeytinleri denemek amacı ile küçük bir kavanozda yaptım (daha çabuk olur düşüncesiyle) sonuç harika. Verdiğin bilgiler için sana ve diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim. Şimdi diğerlerini de yapmak için başladım bile. Mutfağa girip çıkıp zeytinlerin suyunu değiştiriyorum. :D
Bu arada kuşadasından aldığım "baharatlı zeytin"in tarifini de vereyim ben denedim çok süper oldu. Değişik tatlar isteyenler için güzel bir seçenek.
*Salamura çizik iri yeşil zeytinleri bir kaseye aktarin. Üzerlerine yarım çay kaşığı mercan kösk, kekik, 1 çay kaşığı biberiye, 1 defne yapragi, 1 çay kaşığı rezene tohumu, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber ve 2 diş ezilmiş sarmisagi koyup iyice karistirin. Zeytinleri agzi sikica kapanabilecek cam bir kaba alin. Üstlerini örtecek kadar zeytinyagi ilave edin. Arada bir kabi sallayarak en az üç gün dinlendirin.
Gerçekten çok farklı bir tat tavsiye ederim. Sevgiler.
hbuyukbalkan
11-19-2005, 12:44 PM
Merhaba sibelarda size bir sorum olacakdı ben ne anasonu nede rezene tohumunu hiç sevmem acaba nasıl bir tat veriyor zeytine gerçekden çok merak ettim eğer cevaplarsanız çok memnun olacağım.
sibelarda
11-19-2005, 12:56 PM
merhaba hbuyukbalkan anasonu andırır bir aroması var bence muhteşem bir tat ve aroma veriyor. Ağızda değişik bir tat bırakıyor diyebilirim. ( Valla yemeyen birine nasıl açıklanır ki bilmiyorum) Tanımsız bir lezzet!
müzeyyen
11-19-2005, 02:24 PM
Sevgili Sibelarda, Semiha53 ve Cessie, yazılarınızı yeni gördüm. zeytinlerinizin olmasına çok sevindim. Afiyet olsun. Sibelarda benim yerime Cessie cevap vermiş. Teşekkür ederim. Sibelarda, tarifinizi deneyeceğim.
malina
11-20-2005, 11:21 AM
Yeşil ve siyah zeytinlerimi son yıllarda kendim hazırlıyorum. Yeşil zeytinin rengi, piyasata satılanlar gibi sarımsı yeşile dönüşüyor.
Ama bir arkadaşımda gördüm (yapan kendi olmadığı için o da bilmiyor) zeytin, yenecek durumda olmasına rağmen, henüz işlemden geçmemiş canlı yeşil rengini koruyordu.
Tarifini bilen var mı?
bemol
11-21-2005, 02:35 AM
Müzeyen Hanim,yesil zeytinler icin sonucu sizlerle paylasacagima dair söz vermistim.bir ay gibi bir bekleme ve su degistirme asamasindan sonra zeytinler cok güzel kahvaltilarda istahla yenilebilecek hale geldi.cok tesekkür ediyorum.sayende cok güzel bir tecrübe edindim,allah razi olsun diyorum. sizden sormak istedigim bir sey daha var .zeytinlerin tadi cok güzel olmasina ragmen suyun üzerinde beyaz bir küf tabakasi olustu acaba bu normalmidir,yoksa tuz ve limon suyunda bir eksiklikmi var.bu
konudada bilgilerinizi paylasirsaniz sevinirim..
Sanirim Muzeyyen hanimin gozunden kacti sorunuz.Kendisinin verdigi yontem en iyi yontemdir bir Mersinli olarak belirtmek isterim, her zaman iyi sonuc verir.
O kuf tabakasi son derece normal benim anneannemden bildigim kadariyla zeytini bozulmadan tutan uzun sure, o tabakadir.Yemeden once hafif yikarsaniz gider zaten..
Tesekkurler Muzeyyen hanim :)
Ekleme: cevap verilmis zaten ben yeni farkettim. :oops:
müzeyyen
11-21-2005, 08:15 AM
sevgili bemol, rica ederim.
biliyorsunuz bizim buralarda nem ve ısı dan dolayı her şey çok çabuk bozuluyor.
Zeytinlerin üzerinde olan o tabaka normal olmasına rağmen yine de beni rahatsız ediyor.
Onun için zeytin, turşu, salamura peynir ve reçel gibi yiyecekleri küçük kavanozlarda ve mutlaka cam kavanozlarda yapmaya çalışıyorum. Böylece bir kavanozdakini tüketirken, bozulmasına fırsat kalmadan bitmiş oluyor. :)
berrin yakali
11-21-2005, 02:32 PM
Arkadaslar sıtenıze daha yenı kayıt oldum.Oncelıkle herkeze merhabalar.Müzeyyen hn.tarıfıne ılave etmek ıstedıklerım var.Yesıl zeytınler eger buyukse cızılıyor,artık zuccacıyecılerde zeytın cızme mak.var.Eger zeytın kucukse kırıp koyacagınız kabın once su ıle olcusunu alıyorsunuz.Yumurtayı genıs bır kaba koyup ustunede olctugunuz suyu konup tuz atmaya baslıyorsunuz bır yandan da karıstırıyorsunuz.Tuz yeterlı geldıgınde yumurta suyun ustune cıkıyor.Sonra zeytınlerı bıdona koyup ustune de suyunu koyup agzını ıyıce kapatıyorsunuz.ıkı gunde bır bıdonu alt ust yaparsanız zeytınler 15-20 gunde hazır hale gelıyor.Yesıl zeytını kuru soganı pıyazlık dograyıp bırazda nar eksısı ılave edıpte yersenız tadına doyum olmuyor. :D
bemol
11-22-2005, 05:01 AM
sevgili bemol, rica ederim.
biliyorsunuz bizim buralarda nem ve ısı dan dolayı her şey çok çabuk bozuluyor.
Zeytinlerin üzerinde olan o tabaka normal olmasına rağmen yine de beni rahatsız ediyor.
Onun için zeytin, turşu, salamura peynir ve reçel gibi yiyecekleri küçük kavanozlarda ve mutlaka cam kavanozlarda yapmaya çalışıyorum. Böylece bir kavanozdakini tüketirken, bozulmasına fırsat kalmadan bitmiş oluyor. :)
Haklisiniz Muzeyyen hanim..Benim annem pek marifetli olmadigindan, rahmetli anneannem yapar yollardi Istanbul'a, sakin dokmeyin sadece yikayin derdi.Ordan aklimda kaldi. :)
Ah sari ulak olsa da yesek kac yil oldu... :cry:
hatice
11-26-2005, 09:34 AM
Ben Tijen İnaltong'un sitesinde (tesadüf bu ya yengeme cevaben) yazdigi yoruma gore yaptim. (cevap asagida) 1 ay oldu, simdi tuzlu ve limonlu suda bekliyor. Uzerlerindeki zeytinyagi da tabaka olusumunu onluyor.
evet, zeytinleri çizdim, simdi acilari çikmaktalar. gün asiri suyunu degistiriyorum, 20-22 gün kadar sürüyor tatlanmalari, sonra da limon dilimleri, kaya tuzu ve su içine atiyorum. üzerine de zeytinyagi. oluyorlar 2 günde. ne nefis oluyorlar! bence istanbul'da islenmemis zeytin bulabilirsin. ben mecidiyeköy pazari'ndan kaç kere aldim, sonra kadiköy sali pazarindan da aldim.. bir kaç pazar dolasma sansin olursa kesin bulursun!
tijen
serbet
11-26-2005, 01:35 PM
bende zeytinlerimi tijen hanımın sitesinde ki tarife göre yaptım.Benimkilerde tuzlu ve limonlu suda bekliyor...ben zeytinyağı koymayı unutmustum...bugünlerde üzerinde beyaz beyaz bişiler oldu...eve gidince hemen bi müdahalede bulunayım...
Merhaba arkadaslar,
Annem bana Ayvalik'tan 5 kiloluk plastik kabin icinde kuru zeytin gonderdi. Bu zeytini nasil saklamaliyim? Birkeresinde buyuk miktarda alinan zeytini, icine siviyag koymama ragmen kuflendirmistim.
Bu konuda yardimci olursaniz sevinirim...
medura
08-25-2006, 07:41 PM
Annem de bana çok verince bol tuzla, öyle sakla diyordu, ama sonlarına doğru yine kayıplar olmuştu. Belki de çok yavaş tükettik, bilmiyorum. Tuz da iri tuzdu.
NECLANUR
08-25-2006, 08:32 PM
Sevgili Medura annem de tuzlamanızı tavsiye etti.Sıkça tüketmiyorsanız fazlasını dondurucuda saklayabilirsiniz
mbemine
08-26-2006, 12:14 AM
Tuzlanmış sele zeytini olgunlaştıktan sonra tuzda saklanırsa çok fazla su kaybeder ve yenmeyecek kadar kurur.Tuzlarını ayırıp kavanozlara doldurun ve bir miktar sıvı yağ ilave edin.Yağın bütün zeytinlere temas etmesini sağlayın.Birde ara sıra kavanozu çevirip yağın altta birikmesini engelleyin .Aksi takdirde üstta kalan kısımlar küflenebilir.
Kayınvalidemin zeytinliği var ve bu şekilde muhafaza ediyor(uz).
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
G KARAHAN
08-28-2006, 12:16 PM
Olgunlaşmış zeytinlerin etrafından üçer çizik atılır.Bir kaba doldurulur içerisine su konulur tatlanana kadar ara sıra suyu değiştirilir .Tatlanınca suyun içinden alınır ve bir keseye konur.Kese yüksek bir yerde olmalı ki suyunu sürekli salsın ayrıca üzerine ağır birşey konulur.Mesela büyükçe bir taş.Burada üç dört gün kadar bekletilir.Sonra tuzlanır ve saklayacağınız kavanoz vs. konur üzerine z.yağı ilave edilir.Zeytinler hava ile temas etmeyecek şekilde.Ege yöresinde zeytincilik yaygındır ve biz böyle yaparız.
G KARAHAN
08-28-2006, 12:19 PM
Ayrıca zeytinleri keseden çıkarınca tuzlamadan önce yemesi de güzeldir.
Ayrıca yine zeytinlere üçer çizik atılır.Suya konur tatlanana kadar suyu ara sıra değiştirilir.Daha sonra yine kavanoza konur .Üzerine salamura tuzlu su konulur.Saklanır,güneş görmeyen bir yerde.
medura
08-28-2006, 12:22 PM
Sevgili G.Karahan, bu yazdıkların çekişte dediğimiz yeşil zeytinin saklama yöntemi değil mi? Biz sadece onu bu şekilde saklıyoruz.
G KARAHAN
08-28-2006, 12:30 PM
Birinci yazdığım siyah zeytin ikincisi dediğin gibi yeşil zeytin saklama yöntemi.Ama bizde çekişteyi kırma yöntemi ile yaparlar ve fazla bekletilmez tüketilir.Ama en lezzetlisi de o dur.Kahvaltılar da yemeklerde pikniklerde her yerde çok lezzetli bir yiyecek.
Arzuuu
09-04-2006, 10:32 PM
Arkadaslar,
ben Türkiye'den 5 kilo zeytin geldi. Zeytini satin aldiklari yer, getirenlere zeytinin kesinlikle zeytin yagda, suda ve bunun gibi seylerde bekletilmemesinin gerektigini, yoksa yumusadigini söylemis. Ben bu kadar cok zeytini nasil saklayacagim, simdiden küflenmeye basladi :-( Bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
Simdiden tesekkürler.
okumus
09-04-2006, 11:40 PM
Merhaba Arkadaşlar,Arzucuğum
Ben zeytini derin dondurucuda saklıyorum.Gerektiği zaman bir kase çıkarıp suda bekletiyorum.Yarım saatte çözülüyor.Yağını limonunu ilave edip afiyetle yiyoruz.Bunu yapan çok arkadaşım var.Bir dene istersen.Sevgilerimle....
sibelarda
09-05-2006, 03:39 PM
Sevgili arzuuu "okumus" arkadaşımın belirttiği gibi bende dondurucuda saklıyorum. Tadında hiçbir değişiklik olmadığı gibi tazeliğini de koruyor. Tavsiye ederim. Sevgiler...
ozlemarslaner
09-08-2006, 02:20 PM
Mersin'den 5 kg yeşil zeytin gelmişti. Tadı acımtırak olduğu için burda okuduğum gün aşırı suyunu değiştirme metodunu uyguladım zeytin sanki çürümeye başladı. O kekremsi tadı gitti şimdi de söylendiği üzere dün akşam tuzlu su yaptım. Ne zamana kadar beklemeliyim, yenmeye hazır olması için? Yanlış yaptığım bir şey yoktur inşallah. :(
dincer
10-19-2006, 09:19 AM
Arkadaşlar
Kırma veya kesme suretiyle acısı alınmış yeşil zeytini ne şekilde muhafaza edebilirim?
emine007
10-19-2006, 09:34 AM
arkadaşlar bana teyzem zeytin gönderdi ama üzeri beyaz bir tabaka olmuş ve çok aşırı yumuşamış.Teyzem de o yüzden dağıtıyor zaten bitiremeyecekleri kadar çok varmış.Bari daha yenebilir durumdayken dağıtayım da ziyan olmasın dedi.Bu zeytinleri nasıl kullanabilirim.Çekirdeklerini çıkarıp zeytinli börek falan mı denesem bilmiyorum ama çok var.
doga_naz
10-19-2006, 09:56 AM
ZEYTİN EZMESİ DE YAPABİLİRSİN EMİNE
G KARAHAN
10-19-2006, 10:07 AM
Dincer zeytini tuzlamalısın ama kırma yöntemi çok durmaz tuzsuzsa, salamura tuzu yada kaba tuz kullan tabi suyunu da unutma.Tuzunu iyi ayarla ki zeytinlerin yumuşamasın.
arkadaşlar ayvalıklı bir arkadaşımdan duymuştum zeytininizi yağlarken zeytin yağıyla değil çiçek yağıyla yağlayacakmışız çünkü zeytin yağı zeytini bozarmış.
G KARAHAN
10-19-2006, 03:15 PM
O zaman zeytinin ne anlamı kalır ki , çiçek yağı yiyeceksek zeytin yemenin de bir anlamı yok.
Çiçek yağı tencerden bile çıkmıyor birde damarlarınızı düşünün.Bence zeytin zeytinyağı ile yenir.Çicek yağı banılır mı ayol
emine007
10-20-2006, 07:59 AM
Doğa_naz zeytin ezmesi nasıl olur bilmiyorum ama dün bir kısmının çekirdeğini çıkardım.Rondodan geçirdim.Aslında rondoya gerek bile yoktu.Elde parçalanıyordu zaten.İçine baharat karıştırdım.2 tane pırasa 1 tane kabak tavada soteledim.Sonra zeytini ekleyip milföy hamurunun içine koydum.Pişirdim. Sahurda yedik.Bence fena da olmadı.Sağol önerin için.
semoş
10-26-2006, 04:01 PM
merhaba arkadaşlar.
Uzun zamanldan beri buradaki tarifleri takip ediyorum.Gerçekten çok çok güzel.Sizlerden bir konuda yardım isteyeceğim.
Bu hafta sonu yazlığın bahçesinden yeşil zeytin topladık.Her sene kırma,çizme ve bütün olarak yaparız.Ancak uzun süreli olarak bütün koyduğumuz zeytinleri direk büyük bir kavonoza içine su koyarak bırakıyoruz.Ancak bundan pek memnun kalmıyoruz.. Şöyle hazır satılan zeytinler gibi olmuyor. Daha farklı yeşil zeytin yapmasını bilen ve memnun kalan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
yardimlariniz icin simdiden cok tesekkurler...
nagis
11-19-2006, 09:31 PM
Merhaba Semoş..Bize de teyzemler yollar yeşil zeytin..Annem yapıyor ve çok güzel oluyor..Senin yazını okuyunca ona sordum..Zeytinler kırılmış geliyormuş bize...Annem onları bir kavanoza koyup su ile dolduruyormuş..2-3 günde bir acı suyu çıkana kadar suyunu değiştiriyormuş..acısı çıkınca da limon, limontuzu su karışımında bekletiyormuş..ben yapım aşamasını hiç bilmiyorum, aradığın bu mu bilmiyorum....ama yeme aşamasını biliyorum.... nefis oluyor.... :) sevgilerle....
aysegularda
12-06-2006, 10:00 AM
Genelde yazın yapılır Ama Adana'da akrabalarımız geçen hafta da pazardan ham şekilde alıp yapmışlar.
Ham yeşil zeytin alınır. Birkaç şekilde yapılabilinir. Tokmakla üzerlerine vurup yararak, çizik atarak ya da yarma ve çizme işlemi yapılmadan. Ama bence bunların içinde kolay tatlanabilirlik açısından en iyisi yararak yapmak.
Genelde zeytinler yarma veya çizikten sonra pet şişelere boşluk bırakmadan yerleştirilip bol tuzlu su ilave edilip bekletilir. Ama isteyen cam şişelerde de muhafaza edebilir.En azından 1 ay beklemesi gerekir.
Tatlandırılması:
Ben pet şişeyi kesip (5 lt) ağzı geniş bir cam kavanoza yerleştiryorum. Bir kez kavanozda çalkalayıp zeytinleri, bol tuzlu su ilave ediyorum. Bir haftalık yiyeceğim kadar zeytini de daha küçük bir kavanoza alıyorum. Bu sefer içine tuz ilave etmeden su ekliyorum. Her gün bu suyu döküp yeni su ilave ediyorum. Tatlanana kadar. Tatlandığında ise içine bir limonu ikiye kesip (ya da suyunu sıkıp atacağınız limon kabukları da olabilir) bol tuzlu su ile zeytin bitene kadar kullanıyorum. Zeytinde limonun verdiği ekşilik ve yenebilir kıvamda tuzlu bir tat ile bir de "kırt"kıvamındaki dirilik yedikçe yedirtiyor.
Burada dikkat edilecek püf noktaları; yüzeye çıkan zeytinlerin kararmaması için zeytinleri yerleştirdiğiniz kabın ağzına uyacak ve zeytinleri altında bırakacak kase yerleştirebilirsiniz. Zeytin bu şekilde yemyeşil kalıyor.
Tatlanma işlemi 3-4 gün sürüyor. bazen eğer zeytin yeni yapılmışsa 1 haftayı geçebiliyor.
Lezzetli ve sağlıklı bir yöntem.
nehirsu
12-06-2006, 11:46 AM
arkadaslar,
birkac arkadas zeytin ezmesinden bahsetmis ama tarif goremedim.. nasil yapacagim konusunda yardimci olursaniz cok memnun olurum. Yapmak istedigim zeytinler kucuk ve sert.
yardimlariniz icin simdiden cok tesekkurler...
CEKIRDEKLERINI AYIKLAYIP ZEYTİNLERİ RONDOYA KOYUYORUM ÜZERİNE 1 KÜÇÜK KURU SOĞAN 2-3 DİŞ SARIMSAK,KEKİK,KARABİBER,ZEYTİNYAĞI EKLEYİP RONDODA İYİCE EZİYORUM SONRA TEMİZ BİR KAVANOZA KOYUP ÜZERİNE AZICIK DAHA ZEYTİN YAĞI EKLİYORUM...KAPAĞINI KAPATIP BUZDOLABINDA SAKLIYORUM 2-3 AY BOZULMADAN KALIYOR...KURUSOĞAN ÇOK LEZZETLİ OLUYOR AMA İSTERSENİZ EKLEMEYEBİLİRSİNİZ...HEPSİ BU KADAR
not: YETUR un tarifidir..
elifozsoylu
01-07-2007, 07:43 PM
arkadaslar ben ankarada oturuyorum annem mardınlı, mardınde de az mıktarda zeytın yetısıyor bıldıgınız uzere. fakat orada salamuranın yanısıra tamamı zeytınyagında bekletılen kırma yesıl zeytın yapılıyormus
bızım mardınde kımsemız kalmadı, cesıtlı magazalardan kırma zeytın adı altında zeytın alıyoruz ama tamamı zeytınyagı olmuyor tadı bır tuhaf,
ınternette tarişin gemlik zeytinin,naturey in sitelerıne baktım dogru duzgun kırma zeytın yok
egelı arkadaslardan bır rıcam olucak, bıze bır mıktar satmak ısteyen olursa benımle ozelden temasa gecebılırler mı? soslu olanları sevmıyoruz sadece zeytınyagında beklemıs tuzlu suda salamura yapılmamıs zeytın arıyoruz kusura bakmayın valla son care burası geldı aklıma
nehirsu
01-08-2007, 12:29 AM
elif bende su cizik zeytinleri seviyorum burda hazir alyioruz marmarabirlik ve seranin zeytinlerini ama benim bergamadan tanidigim bi aile getirmisti limon ve zeytinyagi karisik bi sivida beklettigini alip yapsak ayni tadi bulabilirmiis :roll:
mirmir
01-17-2007, 12:10 AM
Arkadaşlar;
Peki siyah zeytini nasıl saklıyorsunuz? Ben zeytinyağı koyarak buzdolabında cam kavanozda saklıyorum ama tadı istediğim gibi olmuyor.Sizin yöntemleriniz nedir?
ben zeytini çok sevmediğim için soslamak amaçlı olarak limon suyu,zeytinyağı,pulbiber,kekik koyuyorum ve hava almayan cam kapta buzdolabında saklıyorum hem bozulmadan duruyor hem tadı güzelleşiyor.
çiğdemyp
01-30-2007, 05:38 PM
Merhabalar,
Ayvalık'tan kocaman bir kavanoz büyük siyah zeytin geldi. Zeytinler biraz acı maalesef.
1.Bu acılığı nasıl giderebilirim?
Aynı şekilde yeşil zeytinim de var.
2. Hem yeşil hem de siyah zeytinleri nasıl saklayabilirim?
Yardımlarınız için şimdiden tesekkürler.
Çiğdem
canocan
01-31-2007, 01:03 AM
merhaba... sade su dolu bir bidona koy ve suyunu arada degistir. tatlanmaya baslayincaya kadar. daha sonra tuzlu suda beklet tuzunu cekince suyunu süzdür ve siki kapakli bir plastik kavanoza koy üzerine istersen yag doldur istersen tuzlu suda beklet yiyecegin zaman tabaga al üzerine yag gezdir....umarim yardimci olmusumdur...bye
ESRA-
01-31-2007, 09:59 AM
bence acılığı gitmeden yıkamışlar sanırım siyah zeytin için :sende tekrar tuzla bir sepetin içine veya suyunun süzülebileceği bir yere koy bir müddet daha bekle acı suyu akıcak... sonra yıkayıp yağlıyabılirsin..yeşil zeytin içinde su dolu bir kap içinde beklet her gün suyunu deyiştir acılığı gidince tuzlu sirkeli suda beklet..yiyeceğin zaman alyıka limon ve zeytinyağıgezdir afiyet olsun
dailynews
01-28-2008, 07:54 AM
Herkese merhabalar öncelikle,
Foruma yeni üye oldum ve bu benim ilk mesajım J
Zeytin forumunu okudum ama benim problemim ile ilgili ne yapılması gerektiğini bulamadım. Datçadan aldığım 5 kg teneke yeşil zeytin salamura olmasına rağmen üst kısımlardaki zeytinler eridi, parça parça oldu.. Üstelik de üzeri barlanıyor.. Alttaki zeytinler nispeten daha sert ama üsttekiler dağılıp suyu da kötü hale getirdiler.. Ne yapabilirim?
Şimdiden teşekkürler,
BaNu
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.