Orijinalini görmek için tıklayınız : Kırmızı Lahana Salatası
Selamlar herkese bircok yemek kitabinda bulamadigim uygulanabilir yemek tarifini once portakalagacinda sonrada bu forumda buluyorum en guzelide mutfakta hergun onumuze cikan sorunun cozumunu bulabilmek bildiklerini paylasan herkese tesekkurler .....Benim sorum ise kirmizilahana salatasiyla ilgili bir turlu restoranlarda yedigimiz gibi olmuyor genelde ince ince dograyip tuzla veya limonla veya sirkeyle ovuyorum ama ayni tad degil haslamayi bile denedim yinede olmadi bu konuda bilgisi olanlardan oneri bekliyorum ....Simdiden tesekkurler
ben kirmizi lahanayi rendeliyorum, sarimsakli yogurtla karistiriyorum. cok guzel oluyor. goruntusude harika oluyor. uzerine hafif zeytinyagi gezdirince daha guzel oluyor. maydanozlada susluyorum. afiyet olsun. deneyebilirsin, gercekten guzel bir tat...
birde her zaman mor marulu normal marul salatasina da dograrim.hem guzel bir renk katiyor. tadinida cok seviyorum..
nilsu
04-04-2005, 10:46 PM
Merhaba,
Kirmizi lahanayi rendeliyorum. Bir tatli kasigi tuzla guzelce ovuyorum. Icine beyaz sirke, tuzu az gelmizse yeteri kadar tuz ve biraz zeytinyagi koyup guzelce karistiriyorum.Sirke sevmiyorsaniz limon suyu da kullanabilirsiniz. Kapakli bir kaba koyup buzdolabinda en az bir gun bekletiyorum ara sira karistirarak. Tadi guzel oluyor...
Afiyet olsun:)
deniz a
04-04-2005, 10:55 PM
Burada markette hazir dogranmis kirmizi lahanalar satiliyor, 200 gramlik paketlerde. O paketlerden aliyorum butun bir kirmizi lahanayi israf ederim diye. Aldigim o lahanayi tuz ve sirkeyle ovup sudan geciriyorum. Sonra bir eksi elmayi, bir eksi portakali kucuk kucuk dogruyorum, bir avuc kuru uzum bir avuc da ceviz ekliyorum, uzerine de biraz yag, tekrar biraz sirke. Misafir geldiginde alti kisiye bol bol yetiyor bu miktar. Artmasi da sorun degil buz dolabinda prosumeden bir iki gun kalabiliyor cunku. Cok lezzetli oluyor tatli ve eksi karisimi, tavsiye ederim.
fatma nihal orman
04-05-2005, 12:35 AM
merhaba arkadaslar bende kirmizi lahanayi ve yesil sogani robotta cekiyorum suzme yogurda 2dis sarmisak ekleyip sarmisakli yogurt yapiyorum ,butun malzemeyi karistirip ustunu maydonozla susluyorum cok lezzetli oluyor,hemde gorunumu cok hos oluyor .
ZeynepY
04-05-2005, 02:15 AM
Ben de kirmizi lahanayi bol tuzla ovup sonra yikiyorum. Sonra limon, tuz ve zeytinyagi ekleyip guzelce yiyorum :)
aybüke
04-05-2005, 09:27 AM
Sevgili misafir;kırmızı lahanayı ince ince doğradıktan sonra bir miktar tuzla ovup emaye bir kapta ertesi güne kadar ağzı kapalı bir şekilde beklet.Daha sonra kavanoza doldurup üzerine çıkacak kadar elma sirkesi koyarak 9-10 gün beklettikten sonra , sirkeli sudan süzüp salatalarda kullanabilirsin.Umarım lokantalarda yediğin lezzeti yakalarsın. :wink:
arkadaşlar kırmızı lahanayı incecik doğrayıp az yağda güzelce yumuşayana kadar pişiriyoruz ardından mayonez ve yoğurdu karıştırıp(miktarı size kalmış)tuz ekleyip pişip soğumuş olan kırmızı lahana ile karıştırıyoruz afiyetle yiyebiliriz.görüntü de tadı kadar harika deneyin göreceksizin.
merhaba
Mesajlari okuyunca farkettim ki ben kirmizilahanayi tuzlayip sirkeledikten hemen sonra tuketiyorum sanirim sorun orda bir sure bekletmek gerekecek bu arada diger tariflerde cok istah acici gorunuyor onlarida insallah en kisa zamanda deneyecegim yardimlariniz ve paylasimlariniz icin tesekkurler......
leyla hanım kırmızı lahanayı emaye bir kapta bir gün bekletin demişsiniz başka bir alternatifi yok mu ben yeni evliyim ve emaye adına hiç birşeyim yok evimde yardımcı olursanız sevinirim.bekletmeden direk kavanoza ve sirkeye koysam olmazmı?
ben kırmızı lahanayı bir komşumdan öğrendiğim yöntemle yapıyorum önce lahanayı ince ince doğruyorum sonra rengi ve tozu toprağı gidene kadar suda bekletiyorum (yaklaşık 15 dakika) böylece kötü sürprizler olmuyor ve sonra çıkartıp biraz tuzla ovalayım istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz ferah
funda_mete
04-05-2005, 02:49 PM
Kırmızı lahanayı rendelediklerini söyleyen arkadaşlarıma bir sorum var;
ben vakti zamanında haşlanmış patatesi baharatve tuzla karıştırıp ceviz büyüklüğünde toplar yapmiştım. Bu topların üstünü baş parmağımla biraz içli köfte yapar gibi oymuştum. Bu boşluklara ince rendelenmiş havuç ve kırmızı lahanayı ince rendeleyip koymuştum. Görüntüsü güzeldi ama rendelenmiş kırmızı lahanalı topları yiyemedik çünkü o kadar acı olmuştuki zehir gibiydi. Şimdi sorum sizinkiler acı olmuyormu? oluyorsa acılığı gidermek için ne yapıyorsunuz?
Sevgilerimle
Funda & Mete (19 aylık kuzum)
aybüke
04-05-2005, 03:40 PM
Akan'cım; emaye kaba alternatif olarak kapaklı cam kase de kullanabilirsin,ağzı kapalı iken arada bir ters çevirip karışmasını sağla(dikkat et kapak sıkıca kapalı olsun).Bir gece tuzda bekleyince hafif yumuşak oluyor , kavanoza daha kolayca dolduruluyor , lezzeti farklı oluyor ayrıca daha uzun süre dayanmasını sağlamış oluyorsun.Kolay gelsin... :lol:
ebru ayis
04-05-2005, 03:42 PM
kizlar merhaba :) bisi sorucam. beyaz sirke denilen sey nedir ? elma sirkesi mi yoksa beyaz şarap sirkesi diye bisi de var o mu ?
aybüke
04-05-2005, 03:52 PM
Funda ve 19 aylık zuzusu Mete ;kırmızı lahana bazen acı olabiliyor o da sana rastlamış.Güzelim patates toplarını size yedirtmemiş. Senin uğradığın şanssızlığı yaşamamak için doğrarken tadına bakmak en güzel çözüm olur bence.
Şeyda
04-05-2005, 04:00 PM
Benim bildiğim ve yaptığım ve de asla vazgeçemeyeceğim şekil şu. Lahanayı ince ince doğrayıp bir çorba kaşığı tuz ile karıştırıp biraz bekletiyorum. Daha sonra hamur yoğurur gibi iyicene eziyorum ve suyla yıkayıp süzülmesini bekliyorum. Suyunu sıkıp salata tabağına yerleştiriyorum ve bol zeytinyağı ve limonla servise hazır oluyor. Enfes bir salata. Çiğ lahana tadıda olmuyor.
tugba
04-05-2005, 04:42 PM
sizlere super bir mor lahanalı tarif
Ben
Adanada yasıyorum bilirsiniz kebabımızı burda mor lahana salatası her kebapcıda meshurdur ve oyle bir tadı vardırki kebaptan cok onu yersiniz cok arastırdım nasıl yaptıklarını kimse sırrını vermiyor herkes farklı tarif ediyor en sonunda ogrendim.1 lahanayı dograrım sonra tuz 2 limon 1 yemek kasıgı sirke 1 cay kasıgı seker koyarım sonra karıstırırım 2 saat sonra birdaha karıstırırım sonra buz dolabına koyarım kıvamına gelmesi için 6-7 sat en az gecmesi lazım 1 hafta salatalara eklerim bunu pembeye donuyor rengi ve tadına doyum olmuyor.bozulma olayına gelincede tuz limon ve sirke oldugu gibi kısa sureli tursu gibi bişey oluyor bozulmuyor 1 haftayı gecirmeyin ve dolapta saklayın bir saklama kabına koyun .
Birde size bir tarif verim mor lahana olan
marul istege bağlı
kırmızı lahana 1 5-6 yemek kasıgı
kornişon tursu 4 adet
mayonez 4 yemek kasıgı
limon istege baglı
tuz istege baglı
biberli yesil zeytin 5-6 adet (olamsada oluyor)
marulları dograyın tabaga alın kornişon tursuyuda dograyın ustune serpistirin mor lahanayı ustune yanlardan marullar gorunecek sekilde doseyin mısırları serpistirin yine aynı sekilde mor lahanalar gorunecek sekilde zeytinleri dograyın onuda serpiştirin mor lahananın saklama kabında bulunan suyundan mayoneze karıstırın pembe bir mayonez olusturun onuda en ortaya dokun tuz ve limonu ilave edin super bayılacaksınız.Özellikle pizza ızgara gibi yemeklerin yanında. birde buna konseve ton balıgı koyarsanız super bir ton balıklı salata oluyor.
Afiyet olsun
sedanur
04-05-2005, 06:57 PM
ben kirmizi lahanayla birlikte havuc kullaniyorum, yani annemden oyle gormustum.ikisi cok yakisiyor. annem salata kabina robottan gecirdigi veya rendeledigi havuc ve kirmizi lahanayi birbirine karistirmadan yerlestiriyordu,renklerin uyumu cok guzel oluyor, tadi da tabi. limon zeytinyagi tuz eklenince yemeye hazir. ben ranch kullaniyorum, ayri kaplarda sosla karistirip oyle salata tabagina aliyorum.afiyet olsun
Çağla Ercen Düzenli
04-05-2005, 07:29 PM
Benim anneminde hem rejimdekiler için hem de normal zamanlarda sofrayı güzel gösteren bir kırmızı lahana salatası tarifi var ve yapımı çok basit. Kırmızı lahanayı ikiye kesin.kalan parçaları ince ince doğrayın.az haşlayın.Sertliğini kaybetmeyecek şekilde olsun.Süzün ve soğumasını bekleyin.Daha sonra üstüne sirke ve limon suyunu azar azar serpiştirerek dökün.Döktüğünüz kısımlar morluktan pembeliğe döndükçe görüntüde iştah açacak şekle giriyor.Zeytin yağını ve tuzunu unutmayın.buzdolabında istediğiniz kadar bekletip soğuk servis yapabilirsiniz.
afiyet olsun..
Merhaba Misafir,
Benim buzdolabimda her zaman bulundurdugum ve senin istedigin gibi yani restorantlardaki gibi olan bir karalahan tarifim var. Su ana kada kime bu taifi verdiysem cok begendiler.
Birorta boy kirmizi lahanayi alip fazla cok ince degil normal restoranttaki kalinlikta gordugun gibi dogra daha sonra icine bir veya iki tatli kasigi tozseker, bir cay kasigi tuz ve bir bardak beyaz sirkeyi dok ve karistirip mikrodalgaya 2 veya 3 saniye koy. Cikarinca soyle bir karistir daha sonra temiz bir kavanoza koy soguyunca kapagini kapat buz dolabina koy. Ihtiyac oldukca veya salatalarin icine karistirmak amaciylada kullanabilirsin. Gercekten tavsiye ederim cok lezzetli oluyor.
Bu tarifi daha onceki forumdada yazmistim.
şirin
04-06-2005, 10:03 AM
Selamlar
Ben de kırmızı lahanayı ince doğrayıp limon, tuz ve zeytinyağıyla karıştırıyorum. Yarım saat kadar beklettikten sonra bir demet roka ve birkaç taze soğanı ince kıyıp karıştırıyorum. Arzu edilirse üzerine biraz mısır serpiştirilebilir. Roka sevenlerin denemesini tavsiye ederim.
misafir
04-18-2005, 02:49 PM
sevgili arkadaşlarım, bir kırmızı lahana salata tarifi de ben eklemek istedim.
kırmızı lahanalar yıkanır doğranır ve 1 kaşık sirke ile az suda haşlamnır.,süzülür.derince bir kaseye alınır.üstüne taze soğan, mayonez, sarımsaklı yoğurt,maydonoz tuz,karabiber ve zeytinyağı konarak karışır.
ceviz ve salatalık turşusuda eklendikden sonra; işin can alıcı kısmına gelinir.bir tavada eritilen sıvı yağ ve yağa eklenen kırmızı pul biber salataların üstüne dökülür ve salata kabının üstü streç flim ile örtülerek bir saat kadar buzdolabımda bekletilir.
bizim ve misafirlerimizin çok beğendiği bu salatayı umarım sizlerde sağlıklı günlerde yer ve beğenirsiniz.
afiyet olsun
sevgiyle ve mutlu kalın
gülçin
gulten
05-18-2005, 06:06 AM
Arkadaslar,ben kirmizi lahanayi limonla ovup kavanoza dolduruyorum.Salata yapacagim zaman havaclu kivircikli karisima katiyorum.Hem rengi cok guzel oluyor hemde tadi.Afiyetle....
LEYLA ATLI
05-25-2005, 06:51 PM
1 adet kırmızı lahana ,sirke
Kırmızı lahanayı gayet ince bir şekilde doğrayın. (Rendelemeyin) Salataya konan normal miktarda tuz serpin. Tuzlanmış lahanaları bir kavanoza doldurun. Yaklaşık yarıya kadar sirke doldurun.
Bu şekilde tadında bir değişiklik ve bozulma olmaksızın arada bir silkeleyerek buzdolabında birkaç ay saklayabilirsiniz. Salata yapmak istediğinizde sızma zeytinyağı ve arzu ettiğiniz salata malzemesiyle zenginleştirerek servise sunun.
gulten
05-27-2005, 07:45 AM
Arkadasim sirke yerine limonda cok guzel oluyor.Tavsiye ederim.
Selma
09-11-2005, 09:30 PM
Leyla hn.
Bende bu salatayı yapıyorum. Fakat Ayvalıklı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Kırmızı lahanayı ince doğradıktan sonra kaynar suya atıyorsun o mor suyunu bırakıyor. 1-2 dak tutuyorsun. sonra senin yaptığın işlemi yapıyorum daha yumuşak ve rengi de çok hoş oluyor.
bengu
10-13-2005, 01:22 PM
lokantalardaki kırmızı lahana salatasını evde yapmak istiyorum
tuz - sirke karışımını denedim hatta 2 gün beklettim tadı güzel oluyor ama lokantadakiler gibi değil
yukarıdaki tarifteki gibi elma sirkesi ile denemeyi düşünüyorum
9-10 gün uzun bir zaman ama
deneyenler var ise yardımcı olabilirmi :P
beyaz sirkeyi bende merak ettim nasıl oluyor acaba :roll:
arabic
10-15-2005, 09:27 AM
sevgili bengü ben kırmızı lahana salatasını şöyle yapıyorum:
1 adet orta boy lahanayı incecik doğrayıp 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker ve bir limonun suyu ile ovup kapaklı bir kabın içinde muhafaza ediyorum,umarım istediğin gibi olur.
bengu
10-15-2005, 10:26 AM
tşk arabic
kırmızı lahanalarımı doğrayıp tuzladım cam kavanozlara doldurdum şimdi senin cevabını görünce birazda şeker koyup üzerine elma sirkesi ekleyip bekleyeceğim
ben çok ümitliyim bu sefer lokantalardaki gibi olacak galiba (sizlerin sayesinde ) :P sonucu bildireceğim
Ben doğrama kısmını beceremiyorum, öyle yaprak yaprak olmuyor, ortası ağaçlı çıkıyor, seçerken ve keserken nelere dikkat etmek lazım?
gülcem
10-15-2005, 11:04 AM
ben robotta kıydım bu sefer gayet iyiydi,elle kesmek için uğraşma bence,mutfak cadısı
carbuncle
10-15-2005, 11:39 AM
funda_mete tuz la ovulduğu için acılığı gidiyor. herzaman tuzla ovmakta fayda var.
Ben havuç ve kırmızı lahanayı rondadan geçirip yoğurtlu mayonez yapıyorum. Bir alternatif daha afiyet olsun.
sermo
10-16-2005, 11:08 AM
arkadaşlar bende eski bir salatacı olaraktan şöyle bir tarif vereyim sizlere
Bir orta boy kırmızı lahanayı ince ince kıyıyoruz ve sadece limon tuzuzyla ovalayıp bir gece dolapta bekletiyoruz servis yapacağımız zamanda arzuya göre sirke yada limonsuyu ve tuzuznu ekleyip bir güzel yiyiyoruz çok basit bir tarif denemenizi tavsiye ederim
arabic
10-16-2005, 09:05 PM
arkadaşlar ,kırmızı lahanayı alırken çok sıkı olmamasına gevşek olmasına dikkat ederseniz incecik doğrama şansınız artar.
bengu
10-21-2005, 06:02 PM
kırmızı lahanalarım tam istediğim gibi oldu tuz ile ovdum kavanoza doldurup içine elma sirkesi döktüm 1 hafta oldu bozulmuyor salatalara istediğim kadar koyuyorum
sağolun varolun :wink:
ISPARTALI
10-26-2005, 12:27 PM
kirmizi lahana
beyazlahana
havuz
salatalik bunlari önce rendeleyin kararini misafire göre yapin sonra
domates dograyin
misir
ton balik
hepsini karistirip yag limon tuz ekleyin TADINA DOYMAYIN
:lol:
sevil.k
10-28-2005, 03:25 PM
benim bir sorum var, kirimizi lahanayi yogurtla yapmak istiyorum, ama lahanayi haslamak gerekmezmi 1-2 dakika?
bengu
10-28-2005, 04:36 PM
sevil.k
hayır haşlamana gerek yok doğra( varsa rondodan geçir) tuz ile ov yoğurt birazda mayonez koyabilirsin karıştır servis yap :)
ben bu şekilde yapıyorum :arrow:
mavishcan
11-08-2005, 05:50 PM
Hekese merhabalar;
Ebrucugum; sanirim beyazsirke rengi beyaz olan sirke. Ben salatalarimda beyazda yada kirmizi sirke kullaniyorum tadinda herhangi bir fark yok .
ipeko
11-10-2005, 03:46 PM
Herkese merhabalar,
Elma sirkesi olup olmaması tadını etkiliyormu?.. Hiç kullanmadığım için açıkcası damak tadıma uyar mı bilemedim. Ne dersiniz?
bengu
11-10-2005, 04:39 PM
bence elma sirkesi ile daha iyi oluyor her ikisinide denedim.
elma sirkesini su tuz elma kabukları bir kapta karıştırıp evde yapabilirsiniz.sirke kokusu çıkana kadar bekletiliyormuş.
ben hazır almıştım.(hemen denemek istedim.)
özgeyaşar
11-14-2005, 11:11 AM
ARKADAŞLAR ANNEM TURŞUSUNU YAPIYORDU.LAHANALARI İNCE İNCE KIYIP( ÇOKDA İNCE DEĞİL RESTAURANTLARDA GÖRDÜĞÜMÜZ ŞEKİLDE)KÜÇÜK BİR KAVANOZA BOL SİRKE TUZLU SU VE SARIMSAK DİŞLERİYLE BİRLİKLE TURŞU KURAR GİBİ HAZIRLIYOR.VE UZUN SÜRE SALATALARINIZDA KULLANABİLİRSİNİZ.
Bende dün akşam tariflerinizen yola çıkarak kırmızı lahana turşusu kurdum.İnşallah beni utandırmaz.Eylül başında yaptığım salatalık turşusu bitti bile.Bu da güzel olsa bari.Sonucu yazarım.
dizzy
11-15-2005, 10:53 AM
Kırmızı-mor lahanayı ince ince doğradıktan sonra üzerine sirke ve biraz limon suyu döküp ovuyorum, 10-15 dakika dinlendiriyorum Sonra tuzunu ekliyorum en sonda zeyin yağını. Tadı çok güzel oluyor.
Bence dışarda yediğimiz uzun süre beklemiş oluyor ve sirke ile terbiye ediyorlar bu yüzden daha lezzetli gelebilir tadı.
Turşusuda çok güzel oluyor. Hele rengi bir harika.
hüzünbaz
11-20-2005, 10:02 PM
kırmızı lahanayı dizzy nin dediği gibi üzüm sirkesi ve limon suyunda 20 dakika bekletip süzün.çok ekşi sevmesseniz sudan geçirin.rengi pembeleşiyor ve tadı harika oluyor.afiyet olsun
Kırmızı Lahana turşumu dayanamadım tatmak için açtım.Süper güzel olmuş ama daha sert belki bu hafta sonu tam kıvamına gelecek dışarda yediklerimiz gibi olmuş suyu da çok cezbedici mor. Herkese tavsiye ederim.Bu turşumla 3 renkli salatayıda deneyeceğim.Yapabilirsiniz. SONUÇ MÜSPET
bende limon sıkıyorum dolayısıyla pizzacının dedigi doğru limon ve tuzla ov göreceksin salatan istemediğin kadar renkli olacak kolay gelsin.
beta7812
12-01-2005, 09:25 AM
merhaba ben yeni üyeyim herkese selam bende lahanayı ince ince kıyıp bol tuzla ovdum üstünede limon sıktım şimdi sonucu bekliyorum sizce yanlışmı yaptım söylermisiniz?
Orange
12-01-2005, 02:22 PM
...
berke44
12-02-2005, 11:58 AM
kırmızı lahananın yumuşak olmasını istiyosanız kaynayan suyun üzerine sügeç koyun ve lahanaları yaprak yaprak çıkartıp süzgecin içine koyun yumuşacık olacaktır.
cimcimeselin
12-02-2005, 04:35 PM
hazir konu kirmizi lahanadan acilmisken sofra dergisindeki bir tarifi size yazmak istedim ben yaptim cok guzel oluyor
mor dunya salatasi: 1 adet kirmizi lahanayi mikserden gecirin 1 cay bardagi sirke dokup buzdolabinda 1 saat bekletin,havlu kagit ile kurulayin ince kiyilmis maydonoz pulbiber ve tuzu ekleyip karistirin
2 dis doculmus sarimsagi 1 kase yogurda ekleyin.ve kirmizi lahanali karisimin uzerine sekilli dokun
cok guzel oluyor daha degisik tariflerde var dilerseniz yazarim...
hüzünbaz
12-02-2005, 11:32 PM
arkadaşlar sirke ve limon suyunda 20 dk bekletirseniz hem yumuşuyor hemde mor rengini veriyor.tavsiye ederim
AYSEE
12-11-2005, 01:15 AM
merhabalar
uzun zamandir siteyi ve forumu takip ediyorum. basligi gorunce uzun zaman restaurant isleten bir ailenin kizi olarak, bildiklerimi paylasmak istedim. kirmizi lahana salatasi restaurantta belkide en cok begenilen tatlardan biriydi. oyle cok fazla bir zahmeti falanda yok.
lahanayi cok ince olarak dogruyoruz. (biz lahana vs. dogramak icin satilan el rendelerinden kullaniyorduk. dogramak uzun zaman aliyor malum) guzelce tuzluyoruz.(ovmaya falan gerek yok. sadece tuzun lahanaya iyice karismasi ve bol olmasi gerekiyor) bir kac dakika sonra uzum sirkesini ekliyoruz. sirkenin de bol olmasi gerekiyor. lahanalar iyice islanmali. bu sekilde bir kac saat, lahanalar yumusayana kadar bekletiyoruz. daha sonra iyice tuz tadi gidene kadar yikayip, suzgecte kuruyana kadar bekletiyoruz. son olarak tekrar sirkeliyoruz. bu sefer cok bol olmasi gerekmiyor. sadece islanmasi yeterli. rengi cok hos bir pembe oluyor.
birde kirmizi lahana satin alirken acik renkli olanlari tercih edilmeli.
uzun sure buzdolabinda bekleyebilir. bildigimiz mevsim salatasi(marul, havuc vs.) ile cok guzel gidiyor.
umarim yardimci olabilmisimdir.
ayse
marfan
12-11-2005, 01:26 AM
sevgili aysee tarifin için teşekkürler
ilk koyduğun sirkede yıkamadan birkaçgün bekletebilirmiyiz ihtayacımız kadar çıkarıp kullansak nasıl olur acaba.......
AYSEE
12-11-2005, 05:45 PM
sevgili marfan
ilk koydugumuz sirkeden once bol miktarda tuzda ekledigimiz icin once lahanayi yikayip(tuzdan arindirmak icin), daha sonra tekrar sirkeliyoruz. bu asamadan sonra dolapta uzun sure bekletip, istedigimiz zaman cikarip kullanabiliriz.
aksi taktirde cok tuzlu oldugu icin henuz kullanima hazir olmamis oluyor.
marfan
12-11-2005, 07:32 PM
aysee nın tarifini hzırlamış bekletiyordum o sırada ayşe aksunun tarifini tarçının mutfağından okuyarak yaptım çokta güzel oldu.
aysee nin tarifinide yıkayıp sirkeledim yarın akşam yiyeceğiz kısmet olursa.
teşekkürler aysee.ayşe aksu ve tarçının mutfağı.....
_merih_
01-07-2006, 10:46 PM
Kırmızı lahana rendelenir, tuz ve sirke ile ovulur.Ayrı bir yerde yarım fincan pirinç haşlanır,suyu süzülür,lahanaya eklenir. Kuş üzümüde aynı şekilde haşlanmış olarak eklenir.Ceviz dövülüp ilave edilir.Zeytinyağı ve limon suyu ile birlikte hepsi karıştırılır,servis edilir.
malatyam
04-22-2006, 10:36 AM
bende bu salatayi yapiyorum kirmizi lahanayi ince ince dogruyorum derin bir kaba alip ince limon tuzu serpiyorum ve ovuyorum ovma islemini belli araliklarla yapiyorum rengi cok güzel oluyor sonra yagini ve tuzunu ayarliyorum denerseniz afiyet olsun
nehirsu
05-19-2006, 07:06 PM
leyla atli lahanami tarifinize gore uyguladim..yanliz servis ederken yikiyormuyus sirkesini yada daha neler ekleyebiliriz bu salatayi servis ederken?
nehirsu
06-29-2006, 04:25 PM
lahanalari dograyip sirkeyle ve tuzla buzdolabinda beklettim..arada kavonozu dediginiz gibi alt ust yaptim ama yenmiycek kadar keskin bir sirke kokusu ve acaip bi lezzeti varid sonuc husran..acaba nerde yanlis yaptim dicem ama hamur isi felan da degilki bu niye oyle oldu anlamadim
serap_1976
06-29-2006, 05:12 PM
merhaba nehirsu ben bu salatayı dolabımdan asla eksik etmem .deneye deneye en güzelini buldum her marka sirkenin tadı keskinliği farklı ben fersan sirke kullanıyorum.eğer bulabilirsen birde bu sirkeyle dene derim ben.fersan sirkenin elma sirkeside çok güzel tavsiye ederim.yaptığında hiçbir yanlışlık yok sadece sirken çok keskinmiş bence .sevgiler serap...
nehirsu
06-29-2006, 05:50 PM
merhaba nehirsu ben bu salatayı dolabımdan asla eksik etmem .deneye deneye en güzelini buldum her marka sirkenin tadı keskinliği farklı ben fersan sirke kullanıyorum.eğer bulabilirsen birde bu sirkeyle dene derim ben.fersan sirkenin elma sirkeside çok güzel tavsiye ederim.yaptığında hiçbir yanlışlık yok sadece sirken çok keskinmiş bence .sevgiler serap...
belkide damak tadi farkli bilemiyorum ama hangi sirke olursa olsun yarisindan cok sirke koyuyoruz icine kokuo bilmiyorum daha farkli bir tarif varsa rica edicem ben mumkunse sirkesi az olsun :-))
nadir
07-15-2006, 03:36 PM
bende yaptım bu tarifi fakat o kadar çok keskin bir sirke tadı olmadı. daha önce üzüm sirkesi ile yapmıştım çok keskin olmuştu yenmiyordu. şimdi elma sirkesi ile yaptım güzel oldu.
elifozsoylu
07-16-2006, 07:32 PM
kızlar ben lahanayı cok ınce dograyıp uzerıne 1 cay kasıgı lımon tuzu ve her tarafına degecek kadar elma sırkesı dokuyorum, 5-10 dk da rengı donuyor ve yumusuyor kasıkla fazla sırkesını suzdurerek bır tabaga alıyorum, rendelenmıs havuc, marul yada kıvırcık,yada iceberg, ve salatalık da dogruyorum, ben eksıyı cok sevdıgım ıcın lahana dısındakı sebzelere lımon sıkıyorum ve tuz eklıyorum bazen bıraz zeytınyagı gezdırırım,boyle cok guzel oluyor deneyın,hıc tuzla ovmaya gerek yok bence bu yontemle acılıgı falan kalmıyor ben hıc buzdolabında bekletmedım ama bence dayanır,afiyet olsun umarım seversınız
elifozsoylu
07-16-2006, 07:34 PM
sevgili nehırsu salataya keskın koku veren sey sırke,yanı aslında lahana yapraklarını olduren ve rengının donmesını saglayan sey ıse lımon tuzudur,sen ıstersen lımon tuzunu tabıı un gıbı cekılmıs olanını lahanana ekle ve her tarafına bulasması ıcın lımon suyu da sık oyle kullan sırke sevmıyorsan
_pınar_
09-30-2006, 09:41 AM
ben dün akşam denedim krmızı (mor)lahana salatasını..haticenin vermiş olduğu berrin teyzenin yapmış olduğu tarif..ben sarımsak da kattım.
*mor lahanayı çok ince doğradım.
*az yağda,kısık ateşte biraz kavurdum.(bu arada lahanaya biraz tuz ilave ettim)
*yoğurt+mayonez+sarımsak karışımını hazırladım.
*hepsini karıştırıp servis yaptım.
annem ve ben çok beğendik.lahana kavrulmuş olduğu için ve yoğurtlu karışımla özdeşleştiği için hiç acılık gelmedi.çok leziz ve görünümü güzel bir tarif..denemenizi tavsiye ederim.herkes ölçülerini kendine göre ayarlayabilir.kullanılan lahana miktarına göre,yoğurtlu karışımdan ne kadar katacağınızı ayarlayabilirsiniz.(katı kıvamlı olmasında fayda var)
ayse26
10-01-2006, 04:19 PM
BEN DE KIRMIZI LAHANA SALATASINI ÇOK MERAK EDERDİM BİZİM DEVAMLI GİTTİĞİMİZ BİR RESTORANT VAR ORADAKİLERE SORDUM
KIRMIZI LAHANAYI İNCE İNCE DOĞRA 2 YEMEK KAŞIĞI SU VE BİR KAÇ TANE LİMON TOZUYLA OV ZEYTİN YAĞ EKLEYİP 3-4 SAAT BUZDOLABINDA BEKLET DEDİLER DENEDİM BENCE AYNISI OLDU BİRDE BÖYLE DENEYİN
http://www.blogcu.com/ayse26
cigdemdzc
10-20-2006, 11:00 AM
Mrb sitede ilk günüm ve sizlerden yardım istiyorumm:) Bu akşam arkadaşlarıma yemek davetim var ve hepsinin sevdiğini bildiğim fakat benim yapımını bilmediğim kırmızı lahana salatasını yapmak istiyorum bu konuda yardımlarınızı bekliyorum:))))
NESRİN osman
11-19-2006, 11:40 AM
arkadaşlar restorantlarda göbek havuç salataların yanında servis edilen gibi yumuşak pancar renkli lahana salatası nasıl yapılıyor bilen var mı tuzla ov up limonlamak veya biraz haşlamak asla iyi sonuç vermiyor
maviajanda
11-19-2006, 12:00 PM
NESRİN osman , ben kırmızı lahana salatasını şu şekilde yapıyorum:1 soğan ve yarım kırmızı lahanayı ince ince kıyıp 1 fincan üzüm sirkesi ve tuz içinde 15-20 dk. bekletiyorum sonra 3-4 kere yıkıyorum daha sonra istediğin kadar limon,yağ vetuz ekleyebilirsin restoranlara yakın yumuşaklıkta oluyor...
NESRİN osman
11-19-2006, 12:19 PM
geçenlerde adanalı bir arkadaş önceden salamura edildiğini lokantalarda söylemişti sizizn kini de deneyeceğim
Hhatice
11-19-2006, 12:55 PM
nesrincim ben kırmızı lahanayı çok ince kestikten sonra tuz ile ovuyorum daha sonra üzerine sirke döküp serin bir yerde cam kavonozda saklıyorum her yaptığım salatanın üzerine biraz koyuyorum hem lezzet veriyor hem güzel görünüyor .
Hhatice
cicosum_7
01-11-2007, 09:31 AM
arkadaşlar merhaba
eşimle balıkçıya gittiğimizde ilk istediğimiz şey lahana salatasıdır. her zaman nasıl böyle güzel ve hafif turşumsu bir lezzeti var merak ediyordum..
ve öğrendim sizinlede paylaşmak istiyorum..
1 ad. orta boy kırm. lahana
yarım çay bardağı sirke,limon,z.yağı
önce lahanayı ince ince doğruyoruz,hava almayan kapaklı bir kaba koyup
sirke,limon,z.yağı ekleyip güzelce karıştırıyoruz kapağını kapatıp buz dolabında saklıyoruz..hepsi bu..
not:eskiden hemen bitiremediğimiz için sararırdı bu şekilde 20 günden fazla duruyo ve çok pratik , tadıda harika...!
*sema*
01-11-2007, 10:10 AM
arkadaşım birşey soracam, hani turşu gibi oluyor ya, o tadı yakalamak için ne kadar beklememiz lazım
nadir
01-11-2007, 10:15 AM
sirke elma sirkesi mi olacak? limon ve zeytinyağın miktarıda mı yarım çay bardağı. bir an önce denemek istiyorum.
semraaltun
01-11-2007, 10:27 AM
merhaba,geçenlerde misafirim gelecekti bir yerde okumuştum lahanayı ince ince kıyıp tuzla ovun diyordu sonra bekletin sirkede.Ben de ovdum ancak ellerim mosmor oldu :evil: .Pek hoş olmayan bir görüntü :( .Öğlen iş yerindeki yemekhanedeki abla dediki neden öyle uğraşıyorsun kaynar suya ikikere sok çıkart aynı pembeliği olur :roll: dedi sonra yine sirkede bekletebilirmişiz.Denemedim ama böyle deneyen var mı? teşekkürler
nehirsu
01-11-2007, 10:29 AM
ben gecen sene yaptim bunu fakat burdaki sirkelerin farkindanmidir bilmyiorum ama cok koktu bana yiyemedim baska bi alternatifi varmi acaba :cry:
nadir
01-11-2007, 11:08 AM
bende daha önceden yaptım başka bir tarifi fakat çok keskin sirke tadı vardı. yiyemeden çöpe gitti. birde bunu denemek istiyorum. ama sonuç nasıl olur bilemiyorum?
cicosum_7
01-11-2007, 11:39 AM
merhaba herkese
*sema*
ben ertesi gün salatlara koymaya başladım güzeldi ama sonra ki günlerde çok daha güzel geldi bana.. kaldıkça güzelleşti yani...
nadir
evde üzüm sirkesi vardı onunla yaptım bidaha ki sefere elmayla deneyeyim sonucu karşılştırırz. evet hepsi yarım çay bardağı ile ama zevke göre miktarları değişebilir. (sirke sevmeyenler azaltabilir vb.)
nehirsu
olabilir tadı ve yapılış şekli orada farklı sanırım..altarnetifini araştırıcam ok..
semraaltun
bende önceden senin gibi tuzla ovardım ellerimde morarırdı.. ama bu şekilde sürekli hazır. havuç rendeliyorum elimi sürmeden iki kaşık lahana hooop süper salatamız hazır..
evde iki kişi olunca sebzeler sürekli sararıyo bitiremiyoruz .. ama bu şekilde kesinlikle bir şey olmuyo en sevdiğim tarafı da bu aslında!!!!
nadir
01-11-2007, 11:41 AM
canım teşekkür ederim. evde elma sirkesi var onunla deneyeceğim. sonucu bildiririm.
*sema*
01-11-2007, 12:14 PM
arkadaşım, teşekkür ederim cevapladığın için, en kısa zamanda deneyeceğim
*özlem*
01-11-2007, 12:41 PM
bende kırmızı lahanayı tuzla ince ince doğrayıp tuzla ovduktan sonra gehişçe bir kapat limon suyu ve evde hangi sirke varsa elma üzüm farketmez... ekledikten sonra kapaklı borcamda muhafaza ediyorum..arasıra marıştırmak gerekiyo....süper oluyor...
semraaltun
01-11-2007, 02:46 PM
cicosum_7 çok teşekkür ederim cevap için.Biz de 2 kişiyiz deneyeceğim çok sağol:)
Senaygül
01-11-2007, 10:11 PM
Esım sırke yemıyor :( alternatıfı varmı.. arkadaslar..
aNnEcİk
01-12-2007, 01:34 AM
ben biyerde okumuştum sirke yada tuzla ovulup süzgece koyulup suyu iyice süzülüp yumuşayınca servis yapılıyordu
tekrar otarifi arayıp yazarım sirkemiydi tuzmuydu diye
selamlar
gümüşay
02-07-2007, 02:16 PM
bende bu kırmızı lahana salatasını denedim.orta boy bi kırmızı lahanayı ince ince doğrayıp cam bir kavoza koydum. içine kavanozun yarısı kadar sirke bir tane limonun suyunu ve birazda tuz koydum.karıştırıp ağzını kapattım.arasıra da açıp karıştırdım. bir hafta oldu. dün açıp sofraya koydum ama çok fazla sirke kokusu ve tadı vardı. neden böyle oldu anlamadım. dökmek istemiyorum.bu koku ve tadı nasıl değiştirebilirm acaba????
mavi_nil
02-07-2007, 02:42 PM
merhaba gumusay, daha once ben de bu sekilde yaptım, uzunca bir sure de yedik, benim açımdan sirke cok sorun değildi ama lahanayı tek basına değil de yeşil salatanın içine katarak yemeyi daha cok seviyordum ben. sen de istersen lahanaları once yıkayıp iyice suzdur sonra da salatanın içine kat bu sekilde sirke tadını en aza indirmiş olursun sanırım .
bir de gecen sefer farklı yaptım, o halini çok daha begendim, lahanayı ince ince dograyıp kaynar suda kısa sure hasladım ama oldukça kısa, çok tutunca rengi hos olmuyor
ondan sonra hemen soguk suya alıp suzdurdum, gene cam kavanoza koyup tuz ve sirke ekledim, sirkeyi olcmedim ama cok da fazla değildi fazla sevmiyorsanız cok azı da yeterli bence korumak için.
bu sekilde yapınca tıpkı restoranlarda servis edilen gibi daha canlı pembe bir rengi veyumusak bir tadı oldu, tavsiye derim. ustel,k ovalamak vs de gerekmediği için daha kolay oluyor.
gümüşay
02-07-2007, 03:24 PM
Çok teşekkür ederim mavi_nil.yıkamayı deneyeyim bakalım akşam.eğer yine de yiyemezsek senin tarifini deneyeceğim.sonucunu yazarım.çok sağol. :)
ben eskiden kırmızı lahanayı ince dilimledikten sonra tuz ve limonla ovar sonra cam kaba koyardım ve salata yapıcağım zaman kullanırdım.
mavi_nil
02-07-2007, 03:46 PM
rica ederim gumusay, insaallah işine yarar, dediğim gibi yıkadıktan sonra salatanın içine katarsan sorun olmaz gibi geliyo bana, her akşam salata yaparsan bir haftada bitirisin :):):))
bide ben denemedim ama pek çok arkadas limon kullandıgı yazmıs, dusunuyorum da tursularda da koruma amaclı limon tuzu vs kullanılıyor, belki sirke yerine bol limonda saklamak da aynı sonucu verebilir, senin gibi sirke tadını sevmeyenler için, bence ikinci yazdıgım yontemi dene haslayarak olanı, ve sirkesini çok az koyup limon suyu ekleyerek yaparsan istediğin gibi olacagını dusunuyorum.
ben de yapıcam ilk fırsatta
gümüşay
02-07-2007, 03:49 PM
bizim evimizde enhızlı salata tüketiliyor eşim ve ben salatyı çok yiyoruz. zaten hiç kalmaz.ondan eminim. aslında sirke benim içinde sorun olmuyor. ama o kadar ağır geldiki yiyemedim.yıkayınca rengi gitmez değil mi?.çünkü rengi lokantalardaki gibi. çok güzel görüntüsü var
aynur sultan
02-07-2007, 06:30 PM
bende kırmızı lahana salatasını şöyle yapıyorum lahana,yı çok ince kıyıyorum ,tuz koyup en az yarım saat bekletip yıkıyorum iyice süzüyorum ,biraz elma sirkesi ,bolca limon koyup az tuz atıyorum 4 diş kadar sarmısağı ezip salatanın içine katıyorum,az sıvı yağı katıp hepsini harmanlayıp servis tabağına alıyorum üstünü maydanoz yapraklarıyla süslüyorum .
maviyeşil
02-08-2007, 12:22 AM
arkadaşlar kırmızı lahanayı ince ince kıyıp, birkaç damla sirkeli suda 5-10 dk. bekletip yıkayıp, süzüp, tuzla iyice ovuyorum sonra tekrar yıkıyorum. servis yaparken üzerine limon suyu, z.yağı ve birkaç damla sirke ve kırmızı biber serpiyorum.amman dikkat!!! :cry: tiroid ve guatr'ı olanlar kırmızı lahanayı sakın tüketmesin!!!
NESRİN osman
02-08-2007, 05:12 PM
bir düzeltmem olacak tiroid ve guatr da kırmızı lahana ile değil dolması yapılan kara lahanayı yiyenlerde görülüyor
maviyeşil
02-08-2007, 07:11 PM
nesrinosman kara lahanayı bilmem ama benim doktorum guatr da kırmızı lahana kullanmamam gerektiğini söyledi.
NESRİN osman
02-08-2007, 07:52 PM
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Özgültekin, özellikle karalahana, soya fasulyesi ve ceviz gibi besinlerin sıkça tüketilmesinin hastalığın en önemli sebeplerinden birini oluşturduğunu söylediKartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Servisi ve Nişantaşı Medmar Nükleer Tıp Bölümü Sorumlu Doktoru Derhan Yazıcı, tiroit hastalıklarının tanısını anlattı:
Bu nedenle tuzların iyotlu olması tercih edilir. Öte yandan bazı besinler guatrojen yapıdadır. Örneğin kara lahana çok miktarda ve devamlı yendiğinde guatra neden olabilir. Vücutta aşırı iyot birikimine neden olan bazı durumlarda ise tam tersine iyot içeren besinler (özellikle deniz ürünleri) ve iyotlu tuz alımı sakıncalı olabilir.
Okyanus-Deniz
02-08-2007, 09:23 PM
bende kırmızı lahana zararlı biliyorum troid için.ender saraç dediydi ordan duydum :-) karalahanayı hiiç duymadım...
aNnEcİk
02-12-2007, 01:05 AM
herşeyin fazlası zarar arkadaşlar bende duymuştum ama
KIRMIZI LAHANA,TURP,ŞALGAM ın bide yanlış hatırlamıyorsam şeker pancarıydı galiba çok fazla tüketiminin guatra neden olucağı yani hiç olmıyan birinden kastediyorum
rubin
02-12-2007, 11:57 AM
selam,
ünlü bir restaurant tarifine göre kırmızı lahana çok ince kıyılır, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı tuz ile iyice ovulur. üzerine bir miktar sirke dökülür.
biraz daha ovulur. cam saklama kabına konulur 1 gün bekletilir. ertesi gün sirke sevmiyorsanız süzgeçte bolca yıkayabilirsiniz yok seviyorum diyorsanız limon ekleyerek salatalara ekleyebilirsiniz. ya da sadece yag ve limon, tuz ile tadlandırabilirsiniz.
sensit
02-17-2007, 09:58 PM
ben tuzla ovulmus lahanayı buyuk dogranmıs havuclar ince kıyılmıs sogan ve tum yapraklı maydonozlarla salata yapıyorum tabi bu sizinkilere gore cok basit
bu tarifleri okuyunca bi benzetme geldi aklıma kırmızı lahana hayatın monoton kısmı bunu tuzla ovuyoruz sekerle tatlandırıyoruz sirkeyle bekletiyoruz en cok limon kullanıyoruz bazılarımız rendeleyip mayonezle seviyoruz yani hayatı fazla renklendiriyoruz ama en az seker var tariflerinizde salatamızın sevgisi hangi malzeme lutfen seker olmasın sacma bisey oldu dimi
sensit
02-17-2007, 10:01 PM
bende kırmızı lahana zararlı biliyorum troid için.ender saraç dediydi ordan duydum :-) karalahanayı hiiç duymadım...
bende ozellikle karadenizde yetisen kırmızı lahananın guatr yaptıgını biliyorum ama kara lahanayı hic duymamıstım
mugus
02-04-2010, 05:05 PM
lokantalarda mevsim salatasına konular kırmızı lahananın nasıl yapıldığını bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.Bu güne kadar deneyimlermde başarılı olamadım da..
neslifiliz
02-04-2010, 08:26 PM
sevgılı mugus
benım sureklı yaptıgım bır salatadır. sana aynen tarıfı yazıyorum.
denedıgınde yorumlarını paylasırsan sevırınım
KIRMIZI LAHANA SALATASI
1 ADET ORTA BOY (600-700 GRAM) KIRMIZI LAHANA (INCE INCE
DOĞRANACAK)
1 SU BARDAK ÜZÜM SİRKESİ
TUZ
4 DAL YESIL SOGAN (INCE INCE DOGRANACAK)
1 TUTAM MAYDANOZ (INCE INCE DOGRANACAK)
5 YEMEK KASIK ZEYTINYAGI
1 ADET LIMONUN SUYU
KIRMIZI LAHANAYI TUZLU SUDA IYICE OVUP SUDAN GECIRIP SIRKE,TUZ VE UZERINI GECECEK KADAR SU KOYUP 1 GECE BUZDOLABINDA BEKLETINIZ.
ERTESI GUN SOGUK SUDAN BIR ELEKLE GECIRINIZ. BIR KABA ALIP UZERINE YESIL SOGAN,MAYDANOZ ILE HARMANLAYINIZ.
UZERINE ZEYTINYAGI,TUZ VE LIMON SUYUNU DOKUP SERVIS YAPINIZ.
mugus
02-05-2010, 09:03 AM
sevgili neslifiliz tarifin için çok teşekkür ederim.Hafta sonu deneyip yorumlarımı yazacağım.Bir de dolapta uzun süre saklanabilir mi yoksa günlük mü tüketmeliyiz Teşekkürler
neslifiliz
02-05-2010, 10:19 AM
sevgılı mugus rıca ederım. sımdıden kolay gelsın.
1 gece zaten yumusaması ıcın bekleme suresı var. ( bekletmezsek lahananın sertlıgı gıderılmemıs olur ) .
ben en fazla 2 gun ıcınde tuketıyorum. sanırım daha fazla bekletmek de pek ıyı sonuc vermez sanırım.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.