PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kestane

zeynep
04-07-2005, 12:27 PM
Kestaneye, kestaneyle yapilan herseye bayiliyorum. Hani su sokakta satilan kestaneler var ya o tadi hic evde tutturamiyorum, sizler nasil pisiriyorsunuz?

Ayrica buralarda kestane sekeri hic gormedim, hazirlamasini bilen arkadaslar yardimci olur musunuz lutfen? Simdiden cok tesekkurler....

BETÜL
04-07-2005, 01:47 PM
merhaba
ben ilk önce kestaneleri artı şeklinde bıçakla çiziyorum. çizdiğim kestaneleri suyun içine atıyorum.yarım saat kadar suyun içinde beklettikten sonra fırın tepsisine alıyorum. 190 derecede ara ara tahta kaşıkla karıştırarak çizdiğim artı şekli açılana kadar (kabukları açılıyor dışa doğru) pişiriyorum. içinden bir tane alıp tadına bakıyorum eğer pişmisse hepsini çıkartıyorum. ara ara karıştırmatı unutma yalnız. yoksa bir tarafı yanar.

kestane şekeri de; kestanelerin kabukları soyulup üzerini geçmiyecek kadar su ile haşlanıp daha sonra bu kestaneler şerbetin içine atılarak yaklaşık iki saat kadar kaynatılır ve bir gece bu şerbetin içinde bekletilir. servis bitene kadar şerbetin içinde olmalıdır.bu tarifi bir tv programından almıştım. bir kere denedim. güzel oluyor fakat kestaneyi çiğken soymak çok zor oluyor.

zeynep
04-09-2005, 01:12 AM
Sevgili Betul cok tesekkur ederim soyledigin sekilde pisirdim harika oldular. Birtek hani su ic zari varya onun kolay soyulmasi icin bir yol var mi? Acaba pisirme suresini uzatirsak bu problem kalkar mi yoksa kestaneleri cok mu kurutmus oluruz?

Insallah simdi sira kestane sekerinde:) Burada kestanenin tam zamani..Kestane sekerini en uzun hangi sartlarda saklayabiliriz bu konuda da yardim lutfen..

tuhfe
04-09-2005, 08:20 PM
sevgili zeynep,
bende bir tarif var ama biraz zahmetlice :)
malzeme:
1 kg. iri kestane, 1,5 kg. kesme seker, 1,5 kg. su, 1 cubuk vanilya
yapilisi:

kestanelere zarar vermeden sivri uclu bir bicakla dis ve ic kabuklarini kesin. bir kac dakika soguk suya koyun, sonra her defasinda 10 ar tane olmak uzere kaynamakta olan suya atin. kaynamaya basladiktan sonra 3 dakika bekleyip cikarin. dis ve ic kabuklarini soyun, sadece butun kalan, parcalanmayan kestanelerin sekerini yapin.

1.gun
kestaneleri delikli bir kaba koyun. kabin yuksekligi kestaneleri pisireceginiz tencereden daha az olsun. (stoompan, buhar tenceresi kullanabilirsin) hafif hafif kaynayatarak 20 dakika haslayin. sonra kabiyla birlikte cikarip soguk suya daldirin, cikarin, birakin suzulsunler. kestaneleri koydugunuz delikli kaptan daha buyuk ve derin olan bir tencereye sekeri, suyu koyun. orta ateste tencereyi hafif kimildatarak sekerin erimesini saglayin. ama isinirken sekeri kasikla falan karistirmayin. surup berrak bir hal alinca ocagi biraz acin. kaynayinca vanilya cubugunu ( ya da bir tutam toz vanilya) atin icine. 3 dakika fokur fokur kaynatin. sonra kestaneleri icinde bulunduklari delikli kapla surubun icine daldirin. yeniden kaynamaya baslayan surupta 30 saniye bekletin. tencereyi ocaktan alin. ertesi gune kadar kestaneleri oylece surupta birakin. :(
2.gun
kestanelerin bulundugu delikli kabi yavasca cikarip surubunu suzdurun. bu arada surubu agir agir kaynamaya birakin, 3 4 dakika kaynadiktan sonra kestaneleri delikli kapla icine daldirin, kaynadiktan sonra 30 saniye birakin, sonra tencereyi ocaktan indirin. kestaneleri ertesi gune kadar surubupta birakin.
3. ve 4. gunler
2.gun yaptiginizi tekrarlayin (sukur degisik bir sey yapmiyoruz)
5.gun
onceki gunler yaptiklarinizi tekrarlayin. kestaneleri 30 saniye tuttuktan sonra cikarin. surubu ise, kivama gelene kadar kaynatin. kivama geldigini anlamak icin, kasigin ucuna biraz surup alip, soguk suya damlatin, bu damla parmaklarinizin arasinda yumusak bir bilya gibi olmalidir. iste o zaman! kestaneleri tekrar daldirin icine. ve kaynamaya basladigindan itibaren 1 dakika tutun surupta. sonra su meshur delikli kapla birlikte kestaneleri suruptan cikarin, sogumaya birakin. biraz iliyinca kestaneleri teker teker dikkatle kaptan alip onceden tereyagla! yagladiginiz bir tel izgara uzerine dizin. ve ilik bir firinin agzinda 15 dakika kurutun (10 dakika sonra cevirin) sonra birakin iyice sogusunlar. daha sonra aluminyum kagitlara sarin, bir kutuya dizin, (bana da gonderin) buzdolabinizda yaklasik uc hafta saklayabilirsiniz.
allah sabir versin kardes

04-10-2005, 06:21 PM
tuhfe tarif güzele benziyor,yalniz bu surup kaynamaktan kaya sekere dönüsmezmi?

tuhfe
04-10-2005, 10:03 PM
merhaba misafir,

tarifi ben denemedim, 5 gun sabir lazim, seker aslinda sogutulup kullanildigi ve uzun sure kaynatilmadigi icin fazla sertlesecegini sanmiyorum :? dikkat edersen 30 saniye suruyor her defasinda, ben cesaret edip denemedim, ama kestane sekerine de bayiliyorum, turkiyeye gittigim zaman ancak yiyebiliyorum. burada da satiliyor ve ben tek basima bir kavonozu tuketiyorum. ama turkiyedekiler kadar kaliteli degiller.

fatoş
04-12-2005, 03:13 PM
merhaba. bende kestaneye bayılırım vede kestane şekerine. lezzet.com.tr adresinden aldığım bir tarif var. sanırım diğer tariflere benziyor ama ordanda bakabilirsin. ben çok severek yiyorum. ayrıca kestane püresi reçelide yapıyorum ve çok seviyorum. ilginizi çekerse bir ara yazarım tarifini.

Nulker
04-04-2006, 03:17 PM
Merhaba,
Kestanelerin iç zarlarının kolay çıkması için kestaneleri çizdikten sonra 1-2 saat tuzlu suda bekleterek pişirin, aynı zamanda daha lezzetli oluyor.

güldem
10-31-2006, 09:43 AM
mrh. kestane nasıl saklanır :?: annem köyden 10 kg. kadar kestane göndermiş bozulmaması için ne yapmalıyım :?: :?:

rubin
10-31-2006, 09:49 AM
sevgili güldem, bizim memlekette kestane çok olur. kestaneyi topraga gömerek saklarız. lazım oldukça çıkarır kullanırız. bu bir alternatif. Ama şehir hayatında saklayacak toprak bulmak zor bu yüzden kestaneleri buzlukta saklayabilirsin. bir kısmını haşlayabilirsin ya da ipe dizerek kurutabilirsin bunu da çok sık yaparlar memlekette. kuruttulan kestaneyi haşlayarak kullanabilirsin. zira 10 kilo kestane epey fazla olur. bunu çeşitli şekillerde değerlendirmek gerekir.

umarım işine yarar sevgiler

güldem
10-31-2006, 09:59 AM
rubin buzlukta haşlayıpmı saklayacağım.tşk.

rubin
10-31-2006, 10:07 AM
güldem, haşlayarak ya da haşlamayarak saklayabilirsin. nasıl kullanmak istedigine bağlı.

B@Nu GöKşİn
10-31-2006, 10:29 AM
merhaba bende kestaneli pasta yapıyorum arkadaştan almıştım tarifini çok lezzetli oluyor
3 kase kestane içi haşlanmış içi çıkarılmış olacak
1 su bardağı pudra şekeri
6 yumurta
250 gr bitter çikolata 1 paket krem şanti
200 gr tereyağı
vanilya
robotta kestaneleri un gibi ezin pudra şekeri ekleyin tekrar robotta ezin
yumurta sarılarını ekleyin tekrar çırpın
yumurta akını kar haline getirin
hepsini karıştırın vanilya 1 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin yağlanmış kelepçeli kalıba dökün önceden ısıtılmış 175 derecede pişirin
bitter çikolatayı yağ ile beraber benmari usulü eritin
soğuyan pastayı ortadan ikiye kesin ılık çikolatayı gezdirin
diyer pastayı üzerine kapatın
krımşantiyi 1,5 çay bardağı sütle çırpın üzerine surun dolapta dinlendirin
kestane zamanı her hafta yaparım evdekiler çok beğeniyor

G KARAHAN
10-31-2006, 11:09 AM
En güzeli de sanırım soba üzerinde közlemek sıcacık sobanın başında dışarıda yağmur yağarken kestanelerin odaya dağılan kokusu

qwert
11-02-2006, 07:23 AM
bende kestaneyi çizip biraz suda beklettikten sonra fırın poşetinde pişiriyorum

güldem
11-02-2006, 09:54 AM
ben kestanelerin birazını haşladım ayıklayıp, birazınıda çiğden dondurucuya koydum.umarım bozulmaz.

rubin
11-02-2006, 02:26 PM
arkadaşlar, denenmiş, tasdik edilmiştir. kestaneleri + şeklinde çizin.

hafif su ile ıslatılmış tavaya koyup kapağını kapatın. en kısık ateşte pişirin. arada bir tahta kaşıkla çevirin. bir tane alıp kontrol edin. sokakta satılan ya da sobada pişen kestane kebaplar kadar lezzetli oluyor

Esra Zengin
11-03-2006, 08:25 AM
Ben de kestaneyi rubinin tarif ettiği gibi pişiriyorum çok lezzetli oluyor.Bazı cins kestanelerin kabukları kolay soyulmuyor.Pazardan aldıklarımla savaşıyorum resmen.Ama annemin Karasu'dan getirdiği kestanelerin tadı bir başka oluyor ve kabuklarından çok kolay ayrılıyor.

nagis
12-28-2006, 07:26 PM
merhaba.....
......
kestane şekeri de; kestanelerin kabukları soyulup üzerini geçmiyecek kadar su ile haşlanıp daha sonra bu kestaneler şerbetin içine atılarak yaklaşık iki saat kadar kaynatılır ve bir gece bu şerbetin içinde bekletilir. servis bitene kadar şerbetin içinde olmalıdır.bu tarifi bir tv programından almıştım. bir kere denedim. güzel oluyor fakat kestaneyi çiğken soymak çok zor oluyor.

Acaba üzerini çizip azıcık haşlasak..daha kolay soyulur mu?? ve sonra senin dediğin işlemi yapsak...Acaba olur mu?? :oops: gerçekten çok zor çiğ kestaneyi soymak...Ben geçen başka bir tarife göre hazırlamaya kalktım..Haşladım..ama çizmeden haşlamıştım..Çiğken daha zor soyuldular..soyamadım..attım :cry:

tgi
12-29-2006, 09:45 AM
Selamlar,

Ben evde devamlı kestane yapıyorum. Bence sokakta satılanlardan çok daha güzel oluyor. Öncelikle kestaneler büyük olmalı. Kabuğuna bastırdığınz zaman kabuğu ezilmemeli. Yani kabuk içersinde boşluk olmamalı. Eğer bastırdığınızda kabuk çatlıyorsa, bu beklemiş kestane demektir. Pişirmeden önce ben kestanelerin her iki tarafını, genişlemesine çiziyorum. Çizin kestanenin içine değidiğinden emin oluyorum. Daha sonra çizilmiş olan bu kestaneleri ılıktan biraz daha sıcak suyun içine koyuyorum. Orada yaklaşık 1 saat bekletiyorum. Ne kadar çok beklerse o kadar lezzetli ve soyulması o kadar kolay oluyor. Bekletme işlemi bittikten sonra, bu işlem için feda etmiş olduğum eski bir teflon tavanın içine diziyorum. Sizde eski bir teflon tavanızı sırf bu iş için feda edebilirsiniz. Tavanın kapağını kapatıp pişirmeye bırakıyorum. Bu işlemi kısık ateşte yapıyorum. Ateşi çok açarsanız, kestanenin içi pişemden kabuğu ve kabuğa yakın olan iç kısmı yanıyor ve sertleşiyor. Daha onra ara ara kontrol ederek pişirme işlemine devam ediyorum. Kestanenin kabukları açılmaya başlayınca ve iç kısmıda sarı renege dönmeye başlayınca çeviriyorum. İki tarafıda piştikten sonra, kestaneleri almaya yakın yüksek ateşte devamlı karıştırarak 1-2 dakika daha pişiriyorum.

Bu şekilde gayet güzel oluyor. Herkesin sevdiği kestane kıvamı farklıdır. Ondan dolayı istediğim kıvam gelince ben ateşten alıyorum. Bunuda kestanenin içine kürdan batırarak yapıyorum. (Batırma işlemini kabuğunun açılmış olan kısmından kestanenin iç kısmına yapıyorum) Kürdan kestanenin içi kısmında rahat rahat batıyorsa istediğim kıvama gelmiş demektir.

Ayrıca kestaneleri fırında, tost makinalarında, sobada yada şöminede de yapabilirsiniz.

Umarım yardımcı olmuşundur.

Herkesin yeni yılını ve bayramını kutlarım!

gayda
12-29-2006, 11:21 AM
merhabalar

eski tavam olmadıgı için kestaneyi fırında pişirmeyi tercih ediyorum ama hala hagi sıcaklıkta ve fırının hangi fonksiyonunda pişirecegime karar veremedim yani istedigim tada ulaşamadım bir arkadaşımız 190 derece demiş bu çok olmazmı yani kestaneler kurumazmı ama sen öle diyorsan bende 190 derecede deniyeyim ama fırın hangi şekkilde olacak ızgarada mı yoksa turbo damı

teşekkürler......

rubin
12-29-2006, 01:34 PM
sevgili gayda,
ben yeni evliyim. bütün eşyalarım yeni dolayısıyla. teflon tavamda pişirdim ve hiç bir sorun olmadı. ne çizilme, ne yanma, ne yapışma. tava feda etmeme gerek kalmadı anlayacağın. fırında yapacaksan fırını önce ısıt ısındıktan sonra ayarını düşür. yüksek ısıda içleri pişmeden kuruyacaktır. tepsinin üzerini folyo ile kapatırsan kurumalarını da önlemiş olursun.
umarım yardımcı olabilmişimdir. sevgiler...

burev2004
12-29-2006, 01:50 PM
çok büyük bir kestane bahçemiz olduğu için bu konuda ki bilgilerimi sizine paylaşmak istedim.
1_kestaneyi kavuracaksanız bıçakla üzerlerini çizdikten sonra 15 dk soğuk suda bekletin. piştikten sonra soyması kolay olacaktır.

2_haşlanmış kestanenin kolay soyulması için kaynatırken suyuna bir tutam tuz atarsanız kabukları kolay soyulur.
3_bizde kestaneyi uzun süre saklamak iin toprağa gömerdik. Ama annem yılların tecrübesiyle geçen bana şunu söyledi;bez bir kese dikmiş ağzı büzgülü kestaneyi ona koyup buzdolabında saklamış. illk gün ki tazeliğinde yenebiliyormuş

nagis
12-29-2006, 09:27 PM
Teşekkürler burev2004......

gayda
01-04-2007, 11:58 AM
teşekkürler rubin

ama ben hala tavama kıyamıyorum fırında deneyiyorum hala demekki püf noktası önce yüksek ısı sonra düşük bidahakine böyle denicem

ve ılık suda bir saat bekletince sonuç daha güzel oluyor :)

selma gülgün
01-06-2007, 03:59 PM
Sevgili gayda tavana kıymana gerek yok,ocak üstünde tost yapmak için kullanılan aletin üzerinde de kestane çok güzel pişiyor,üstelik ıslatmaya bile gerek yok,üzerini derince çiz ve pişir.Afiyet olsun.

okale
01-09-2007, 11:15 AM
bu akşam elektirikli ızgarada pişirmeyi düşünüyorum deneyeniniz varmı

*sema*
01-09-2007, 01:32 PM
OKALE EŞİM GEÇENDE YAPTI ELEKTİRİKLİ IZGARADA İÇLERİ ÇOK İYİ PİŞMEDİ.

akdeniz
01-09-2007, 02:02 PM
Cuma günü misafirlerim var ve kestaneli pasta yapmayı düşünüyorum dolayısıyla kestane püresi hazırlamam gerekiyor.

Geçen kestane zamanı oldukça zorlanmıştım haşlayarak yaptığımda.Kabuk ve zarlarından kolay ayrılması için daha kolay bir yöntem bilen varmı acabakestane püresi yapmak için?

aysegularda
01-09-2007, 03:02 PM
akdeniz istersen burev 2004 ün yazdıklarına bir bak kestane ile ilgili tüyolar vermiş. Aranzda denemeyen varsa mikrodalgada da kestane çok güzel pişiyor. Sanırım 10 dk pişiyordu. Benim de bir arkadaşım yaptmıştı. Bende mikrodalga yok. O yüzden kendim denemedim. Mİkrodalgaya atmadan önce de üzerine çizik atıp suda bekletmeniz gerekiyor. Tek dezavantajı kestane tamamen soğuduğunda sertleşiyor.

akdeniz
01-09-2007, 05:25 PM
Teşekkür ederim Ayşegül,kestaneler suda ıslanıyor şu an.Dikkat etmemişim dediğin yoruma.Tuzlu suda haşlamak umarım tuzlandırmaz kestaneleri ....

raspberry
01-10-2007, 02:43 AM
arkadaslar merhaba,
amerikada oldugum icim kestane sekeri ustu cikolatalı olan karyoka yiyemiyorum. bunun tarifi olan var mı?

okale
01-10-2007, 09:37 AM
ızgarada yaptım dün güzel oldu orta seviyede yavaş yavaş pişirince ve arada bir karıştırıp çevirerek yalnız bende çizdikten sonra ılık suda bi 20 dk felan beklettim belki daha çok beklerse daha güzel olur . mikrodalgadada bir tane denedim bir dakika tuttum dışkabuğu kolayca soyuldu ama içi pek iyi değildi az yumuşamıştı.kabuk soymak için mikrodalga olabilir kestaneleri çizdikten sonra 30-40 sn tutmak kabuğun soyulmasına yeterli olur sanırım.

nur sert
01-10-2007, 10:56 AM
merabalar arkadaşlar annem kestaneyi bir kücük kum dolu cuvala gömüp terasta saklar denemenızı tavsıye ederım

nur sert
01-10-2007, 10:59 AM
merabalar arkadaşlar annem kestaneyi bir kücük kum dolu cuvala gömüp terasta saklar denemenızı tavsıye ederım

G KARAHAN
01-10-2007, 11:22 AM
ben fırında denedim bir kaç kez kupkuru oldu kestaneler tıkır tıkır var mı bir püf noktası

nur sert
01-10-2007, 12:26 PM
g karahan meraba fırının ısısını yuksek tutuyorsundur bence bıde tavada dene memnun kalacaksın

canımcım
01-28-2007, 10:01 PM
arkadaslar anlamısmıyım bakalım;buzlukta saklamak ıcın once uzerlerını cızıcez sonra 1-2 saat tuzlu ssuda bekletecegız daha sonrada suda haslayıp soyup posetlere koyacagız..pekı bu sekılde pılavlara yemeklere ve tatlılara kullanabılırmıyımkı?

akdeniz
01-29-2007, 10:21 AM
Canımcım, Kafkas kestane püresi üretmeye başlamış,yeni bir ürün.Tam da benim aradığım gibi,henüz denemedim ,yolum düşerse alıp deneyeceğim.

Anlattığın şekilde hazırlıyorum ben de.
En son hazırladığımda tuzlu suda hazırlama fikrini kullandım ama çok farkını göremedim açıkçası.1 kg kestaneyi soymak için 50 dk. kadar uğraştım.Ve bütün olarak çıkarmak çok mümkün olmadı,5-6 tanesi bütün çıktı diğerleri hep kırık olarak çıkıyor.Ben pasta da püre olarak kullandığım için kırık olmaları problem olmadı.Ama pilavda iri parçalar halinde kullanılıyor.

Yeni ürünü şu linkten inceleyebilirsin:

http://www.kafkas.com/yeniurun.asp

canımcım
01-29-2007, 04:53 PM
COK TESEKKURLER AKDENICIM..INANKI COK FAYDALI OLDU..CUNKU HERSEYI EVDE YAPMALIYIM KAFASINDAN OLAN BANA BU KESTANE ISI COK ZAHMETLI GELDI...BIRDE LINKDE KESTNE CEREZI GORDUM BU NEDIR BILGIN VARMI ARKADASIM...