Orijinalini görmek için tıklayınız : çikolata eritme
zuzum
01-24-2005, 11:28 AM
Herkese merhabalar;ben zuhal merak ettiğim konu benmari usulu dediğiniz pişirme yöntemi anlatırsanız sevinirim.
hatice
01-24-2005, 11:48 AM
zuhal merhaba,
benmari; çikolatanın ve bazen beraberinde katı yağın su buharı ile eritilmesi demek. bunun için geniş bir cezveye bir miktar su koyup kaynamasını sağlıyorsun. su kaynamaya başlayınca daha küçük bir cezveye koyduğun çikolatayı ve yağı büyük cezvenin üzerine oturtuyorsun. küçük cezve suya değmezse daha iyi olur. ayrıca büyük cezvedeki kaynayan suyun küçük cezvenin içindeki çikolatalara sıçramamasına da özen göster.
pistol
01-24-2005, 11:18 PM
Hatice'nin yazdiklari dogru ama "benmari"yi sadece cikolata ya da margarin eritme yontemi olarak sinirlandirmak pek dogru degil. Benmari pek cok alanda kullanilan bir yontem. Genel olarak pisireceginiz, eriteceginiz ya da isitacaginiz yiyeceklerinizi direk olarak atese koymak yerine su buhari veya kaynar su ile temas etmelerini saglayarak uygulanan bir yontem olarak tanimlayabiliriz. Bu islem icin Hatice'nin bahsettigi gibi buyuk bir kabin icine su koyduktan sonra kaynamasini saglayip daha kucuk bir kabi (ya da kaplari) yerlestirip icindeki maddelerin sicak su (ya da buhar) etkisinden yararlanmalarini sagliyorsunuz. Mesela pilav turundeki yemeklerinizin ikinci gun isitilmasi gerektiginde bu usulu kullanabilirsiniz, ayrica icinde yumurta ve seker bulunan bazi tatlilar ocak uzerinde pisirildiginde bu yontem uygulaniyor. Her ne kadar firin icinde pisse de krem karamel'in pisirilme yontemine de benmari demek yanlis olmaz sanirim. Pek cok uygulama alani olan bir yontem, tariflere baktiginizda orneklerine rastlayacaginiza eminim.
pervin çelik
04-15-2005, 11:15 AM
arkadaşlar birtürlü çikolata eritmeyi beceremiyorum.ne çeşit çikolata,nasıl eritilir bilen varsa lütfen yazsın.şimdiden teşekkürler.
bilgen
04-15-2005, 11:59 AM
ben nestlenin bitter çikolatasını eritiyorum.su dolu bir kap içine cezve yerleştiriyorum(teflon olursa daha iyi olur)içine küçük küçük parçalara böldüğüm çikolatayı koyup suyun sıcaklığıyla eritiyorum.akışkan bir sos istiyorsan krema yada margarin ilave edebilirsin
pervin çelik
04-15-2005, 12:04 PM
bilgen bende denedim özellikle bitter erimiyor.az mı bekliyorum acaba.sen ne kadar sürede eritiyorsun?ben rulo pastanın üzerine dökeceğim,sonrada dolaba koyup sertleştireceğim.margarin eklemem gerekirmi sence?birde bulduğun eritme yöntemlerinde su dolu bir kabın üzerine oturtun ama suya değmesin diyor?seninkinde cezve suyun içinde.
bilgen nolur hemen cevap yaz pastam çikolata bekliyor.akşama misafir var
nestlenin 80 gr.lık kare çikolatası yeterli olurmu?ben yine yüzüme gözüme bulaştıracağım gibi.panik oldum.
sculpture
04-15-2005, 12:20 PM
Selam Pervin panik olma arkadaşın dediği gibi bende aynı usulle ertiyorum çikolatayı. :D Bitterde olur sütlüde(ben sütlüyü daha çok seviyorum) :D Yalnız dediğin gibi acele etme. Bir tencerenin içine sıcak su koy ya da su kaynat aynı tencerenin üstüne bir kap koy çikolataları parçala yavaş yavaş buharda erir merak etme. :D Aynısını yazmış gibi oldu ama heyecanını gidermek için. :wink:
Pastanın boyutlarına ve ne kadar çikolata kullanmak istediğine bağlı 80 gr'mın yetip yetmiyeceği. :D Benim gibi çikolata delisi bir insansan 2 paket bile eritebilirsin. :D
bilgen
04-15-2005, 12:28 PM
bence margarin ya da krema eklemelisin akışkan sos olsun diye.80 gr bence yeterli olur.ben daha önce cezve yerine küçükkaplar koyuyordum ozaman karıştırırken alttaki sudan sosun içine girebiliyordu .o yüzden özellikle cezve diye yazdım.yeterince beklersen hiç sorun çıkmadan erir
pervin çelik
04-18-2005, 08:07 AM
günaydın arkadaşlar.yine başarısız bir deneme daha gerçekleştirdim.gerçi pastamın tadı güzel oldu ama çikolata işi başarısız.kıbrısta bir çikolata alırdım.cevzenin içine koyup direk kısık ateşte erirdi.ama bu çikolatalar olmuyor.ben muhallabi kıvamında erisin,jelatine kolayca dökeyim,hemen yayılsın istiyordum,sonra buzluktan çıkınca çikolata ince bir tabaka halinde pastama yapışması gerekiyordu ama olmadı.jelatine döktüm ama oraya yapışıp kaldı dağıtamadım.yayabildiğim kadar yaydım ama tamamını kaplamadı.dalmaçyalı gibi parça parça oldu. :(
BETÜL
04-18-2005, 09:30 AM
krema ve tereyağını tam ayarlayamamışsındır yada tam olarak erimemiştir. yani sen çikolata eriyince hemen aldın zannediyorum. biraz kaynamasını beklemen gerekirdi. üzülme birdahaki sefere daha güzel yaparsın.
ben bir şeyde başarısız oluyorsam onu arka arkaya denerim. sende pasta yapmadan önce birkaç kere çikolata erit kıvamını göz kararı ayarla. nekadar sık yaparsan okadar elin alışır her seferinde daha başarılı olduğunu görürsün.
pervin çelik
04-18-2005, 12:14 PM
pasta tarifimde sorun yok çok lezzetli oluyor.tek sorunum üzerine çikolata eritip dökememek ama yılmadan tekrar tekrar deneyeceğim.hazır çikolata soslarıda eritilen çikolata gibi donuyormu peki?
pervin çelik
04-19-2005, 08:00 AM
evet aradığım kümbet pastadaki gibi bir sos.teşekkürler onu deneyeceğim.ama ben hazır krema sosu hiç denemedim.birde çiğ diyor.markette bu şekilde satılıyormu?
benim pastama gelince;5 yumurta,5 fincan un,5 fincan şeker,1 paket kabartma tozu,1 paket vanilya,1 fincan sıvı yağ ve 1 fincan sütten pandispanya yapıyorum.bunu fırın tepsisine yağlı kağıt koyup döküyorum.pişiriyorum.diğer tarafta bir paket dondurmayı üzerindeki tarife göre hazırlıyorum.(istediğin çeşit.ben vanilyalı kullanıyorum)dondurmayı pandispanyamın üzerine yayıyorum.daha sonra üzerine,bir kenarına muzu uzunlamasına koyuyorum.sonra bunu sıkı bir şekilde sarıp rulo yapıyorum.yanlız bu işlemi bir jelatin üzerinde yapıyorum.sonra jelatinin üzerine çikolata sosu yayıp pastanın üzerini sarıyorum,buzluğun dondurucusunda yarım saat kadar bekletip dolar kısmına alıyorum.jelatini çıkardığımda sos pastama yapışmış oluyor.gerçekten lezzetli bir yaz pastası oluyor.tabiki çikolata kısmını artık beceremiyorum.basit ve lezzetli bir pasta oluyor,mutfağıda fazla dağıtmadan yapılıyor.gerçekten lezzetli bir pasta oluyor.denersen şimdiden afiyet olsun.
BETÜL
04-19-2005, 11:46 AM
çiğ krema dediği küçük yada büyüksüt kutuları var ya onun gibi. kutuda satılıyor. mis, tikveşli, pınar her markanın var. o krema çırptıkça kabarıyor. sadece pasta soslarına değil çorbalara, terbiye soslarına da katılıyor. marketlerde genelde yoğurt, peynir satılan buzdolabı reyonlarında satılıyor. her büyük markette bulman mümkün.
http://www.yemek24.com/iframe.php?file=http://www.yemek24.com/modules/yemekanlatim/index.htm adresinde pastayı sosla kaplamak ile ilgili resimli anlatmış. belki işine yarayebilir.
pistol
04-20-2005, 06:58 PM
Sanirim hazir pastalardaki gibi sosu pastanin uzerine dokup donmasini istiyorsunuz. Bunun icin pastacilarin kullandigi pralin'i kullanabilirsiniz (dondurmacilarinda dondurmayi bandirdiginda uzerinde donan sos). Pasta malzemeleri satan yerlerde teneke kutularda olmasi lazim. Ayrica eritmek icin de ozel kuvertur denilen cikolatalar var, normal cikolatalara gore daha basarili olmaniz mumkun. Yurtdisinda plastik kucuk sislerde de satilan soslar var, ben ekler pasta uzerinde kullaniyorum guzel oluyor.
sevgili pistol isim vermeniz mumkunmu acaba ben nesquikin cikolata surubunu kullaniyorum o akiskan tabiki uzerinde donsun kalsin istiyorum cuma gunu kizimindogum gunu profitorol yapmak istiyorum.cevabiniz icin simdiden tesekkurler
pistol
04-21-2005, 01:08 AM
Yanlis hatirlamiyorsam smuckers markaydi. Aksama Walmart'a bakip daha ayrintili yazmaya calisirim. Uzerinde buzdolabina koymayin yaziyor; dolapta donuyor, normalde sivi halde.
Kizinizin dogum gunu kutlu olsun, benimki de persembe ama parti pazar gunu :) Kizinizin mutfakta basarili olacagi kesin, cunku o da boga burcundan :wink:
pervin çelik
04-21-2005, 08:09 AM
merhaba pistol,eritmek için özel çikolata olduğunu biliyorum,bende kıbrıs'ta otururken onlardan kullanıyordum.hem eritmek için özel çaba harcamıyordum,direk cezveyi ocağa koyup margarin kadar kolay eritiyordum.ama şimdi trabzondayım ve bulamıyorum :(
BETÜL
04-21-2005, 09:27 AM
o cam kaseler her büyük marketlerde, züccaciyelerde satılıyor. paşabahçenin de var sanırım. bulman kolay olur.
pistol
04-21-2005, 10:53 PM
Smuckers marka olanda magic shell yaziyor. Hersheys'in ki de var, onda da shell yaziyor. Dolaba koyunca istediginiz gibi sertlesiyor cikinca da erimesine firsat kalmadan tuketiliyor :) Smuckers olani denemistim, arkadaslar tadini begendiler, hazir sos olduguna inanmayanlar da oldu.
Nesrin hanim, dogumgunumuz kutlu olsun :) Herhalde dogumgununuzu profilinize eklemediniz, listede sadece 3 kisi gorunuyor. Dedigim gibi parti pazar gunu, gelirseniz beraber kutlariz :wink: Bu sitede boga burcundan cok kisi oldugunu dusunuyorum, bu yakinlarda dogumgunleri cogalir artik.
sevgili pistol ben chocolate fudge topings almistim ama tadini sevmedim .davetiniz icin tesekkurler tekrar dogum gununuz kutlu olsun.dogum gunum gecti ama yinede profile ekledim soylediginiz icin sagolun.
kekevi.com'a böyle bir soru bırakmıştım, sağolsun Ayşenur Hanım yanıtladı:
"Genel olarak donmus katman yapmak icin esit olcude cikolata ve
kremayi (heavy cream) eritip ustune dokerek elde edebilirsiniz. Veya
Cikolatanin icine bir parca tereyagi eriterek yumusayip dokulmesini
ve kolay sekil almasini saglayabilirsiniz. Sadece erimis cikolatayi
dokmek cok kalin ve kolay sekil almayan bir tabaka olmasina neden
olur vede donduktan sonra pastayi kolay dilimleyemezsiniz.
Kivam ve dokme ayarini denedikce kendiniz tutturabilirsiniz." dedi. Kendisine çok teşekkür ediyorum.
raspberry
02-17-2007, 08:20 PM
merhaba arkadaslar haticenin fransız kekini yapmayı dusunuyorum.ama yagı ve cikolatayı benmari usulu ısıtın demis bu ne demek acaba.tencerede normal eritsek hepsini olmaz mı.bir de ben bu tarifi yarıya dusurerek yapmayı dusunuyorum.kalıbım cok mınık yuvarlak.sizce kalıptan tasma olur mu.birde minik yuvarlak kalıbımla fırınınısısını ve sureyi nasıl ayarlamam lazım.tesekkerler
B@Nu GöKşİn
02-17-2007, 08:31 PM
tencerede cıkolata ve yagı erıtırsek cıkolata tencerede yanar yapısır.
benmarı ıcın tencereye bır mıktar su koy kaynasın tava veya kucuk bır tencereye bıtter ve yagı ekle kaynayan su buharına koy ıcıne alttan gelen buharla tencere ıcındekı cıkolata erısı.
buharda yada sıcak suyun ıcınde tencereyı veya tavayı yerlestır .
ben kaynayan caydanlıgın buharında erıtıyorum rahat oluyor
kolay gelsı
raspberry
02-17-2007, 08:37 PM
banucum tesekkurler,bir de 20 dk surede 220derece fırında pisirin diyor ya hatice.benim tepsim cok cok kucuk bunun icin sure ne kadar olmalı sence?eger bilgin varsa cevap verebilir misin?
B@Nu GöKşİn
02-17-2007, 09:50 PM
kucuk tepsıde yarım olcu yapacaksan sure normal bence.
eyer yarı olcu ve buyuk tepsı ıse sure kısa olabılır ...
kolay gelsın
HIRSIZ-POLIS
02-17-2007, 11:26 PM
220 derece de pisirmeni tavsiye etmem, ben ilk yaptigimda oyle yapmistim, kekim yandi ve ici pismedi, artik 170-180 derece de pisiriyorum diger kekler gibi, artik siz firininiza gore ayarlayin derim.
raspberry
02-18-2007, 07:37 AM
sevgili banu ve hırsız polis,
cevaplarınız icin cok tesekkur ederim.banucum yorumun sayesinde benmari usulu yapmamı saglayıp yagı ve cikolatayı linc etmemi önledin;) hırsız polis galiba sure konusunda haklı olabilirsin.220 derece 21 dk beklettim.ilk başta 5dk kala falan gittim baktım bıcagıma öikolata geliyordu, içi daha pismemisti.21 dk doldugunda ise yanmıstı. ben de ust yanan kısımları ve yan yanan yerleri bıcakla kestim.geriye kalan kısımlara birsey olmamıstı.sosu döktum.misafirlerim çok begendi;) tesekkurler
derdah
02-18-2007, 12:00 PM
arkadaşlar fransız keki nerde ve nasıl bişi merak ettim
B@Nu GöKşİn
02-18-2007, 12:02 PM
http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/05/ikolatal_fransz.html
kolay gelsin
suyesili
02-18-2007, 06:31 PM
benmari yaparken zorlanirdim,bazen tarifi benmarili diye vazgecerdim.cunku cikolatali kabin alttaki suya degmemesi gerekiyor hatta ozel benmari 2 li tencerelerde var ama sadece tv de gordum.nasil daha kolay olur diye dusunurken benim boyle kucuk 2 -3 parmak yuksekligindeki altini ustunu keserek halka gibi kestigim konserve kutulari vardi.bunu tencerinin dibine koydum suyu yukarisina cikmayacak kadar onun uzerinede cikoltali kabi oturttum cok kolay oldu artik kim korkar hain benmariden tavsiye ederim
raspberry
02-18-2007, 11:34 PM
ben de benmari için tavaya su koydum.o ısınırken içine tereyag ve çikolata koydugum cezveyi yerlestirdim.onun sıcaklıgıyla cezvenın icindeki yag ve çikilota guzelce eridi.betul sagolsun
medura
01-04-2010, 07:47 AM
Annem geçenlerde televizyonda butik çikolatayla ilgili bir püf görmüş, çikolatayı benmari yerine fırında 50 derecede eritiyorlarmış. Acaba mikrodalga dediler de annem takip edemedi mi, bilmiyorum... Normal fırında olur mu sizce?
HIRSIZ-POLIS
01-04-2010, 08:02 AM
Medura bence olur, dogru anlamistir, ben mikrodalgada eritiyorum, en hizli yontem o.
medura
01-04-2010, 03:33 PM
Teşekkür ederim, bir dahakinde öyle deneyeyim.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.