Orijinalini görmek için tıklayınız : cin tuzu
aysegul yilmaz
04-25-2005, 07:07 PM
hani disarda yedigimiz et le ewde pisirdigimiz bi turlu ayni olmaz ya (en azindan benim ki olmuyo) herzaman restaurant da eti daha guzel ve yumusak pisiriyorlar gibi gelir bana... neyse gecen gun bi et lokantasinda calisan bi arkadasima sordum, oda bana etler pisirirken 1/3 oranda cin tuzu koyduklarini oyuzden etin cok yumusak oldugunu soyledi. bilmem daha once duydunuz mu boyle bisey?
betul
04-26-2005, 12:28 AM
Ingiltere'deyim,daha evvel ben de arastirmistim.Wholesale dukkanlarinda 2 tur et katkisi gordum.Biri ''flavour enchanser'' E621 ,biri de meat tenderiser [onun hangi E oldugunu hatirlayamadim simdi]. Ikisi de bebek mamalarina konmasi yasaklanmis katki maddelerinden..Saticiya bunlari kimlere sattiklarini sorduguma Cin lokantasi,Kebab veya bunlara malzeme ureten mesela kebapcilara doner yapan kucuk isletmelere sattiklarini ogrendim.Hukumetin bu tur isletmelerde malzeme uretiminde hic bir izleme yapmadigini da biliyorum,bu konuda burada da cok bosluklar var.Bir doner ureticisinden donerlerindeki et ve katki maddesi oranini duyunca aklim basimdan gitti,simdi cocuklarima hic bir sekilde bu''processed food''diye adlandirilan seylerden yedirmiyorum. Eger eti yumusatmak istersen kuzudan sasma ve sutle terbiye et derim ben..
banus
04-27-2005, 01:17 AM
Çin tuzu bildiğim kadarıyla mono sodyum glutomat adıyla geçiyor. Ben bir çin yemekleri kitabı almıştım ve bütün tariflerde bunu kullandırıyor. Ne kadar sağlıklı olduğu konusunda pek fikrim yok açıkçası. Ben bütün yemeklerime sadece deniz tuzu kullanıyorum, çin tuzunun tadı farklıdır mutlaka ama deniz tuzu en azından sağlıklı olduğunu bildiğim bir şey.
Çin yemeklerinde etin yumuşak olmasını ben harlı ateşte pişiyor olmasına bağlıyorum. Et suyunu bırakmadan pişiyor çünkü. Sürekli karıştırıldığı ve çok fazla pişirilmediği için de yanmıyor. Bunun yanı sıra soya sosu da eti yumuşatıyor. Geçen hafta Metro'dan değişik bir ızgara tavası aldım. Migros'ta da aynısından gördüm sonra. Üst yüzeyi teflon ama altı kalın bir ızgara-tava. Ocak üzerinde kullanılıyor. Izgaradan süzülen fazla yağ kenarındaki oluğa akıyor. Ben sadece fırçayı sıvı yağa batırıp sürdüm ve bu da yeterli oldu. Köfte ve tavuk pişirdim, hem çok güzel pişti hem de yumuşacık oldu. Kalın olduğu için diğer teflon tavalar gibi eti yakmıyor. Etin suyunu bırakmadan pişmesini sağlıyor. Ateşin harlılığını duruma göre artırıp azaltarak ayarladım ben. Önce harlı ateşte, sonra orta hararette ayarladım ocağı. Ben çok memnun kaldım sizlere de tavsiye ederim. Fiyatı da gayet uygun, 7-8 YTL civarındaydı.
SELAM
BENIM HER TURLU ET ICIN KULLANABILECEGIN BIR TARIFIM VAR.
ETIN GRMINA GORE BIR SOGANI RENDENIN KUCUK TARAFIYLA RENDELE PURE GIBI OLACAK.UZERINE BIRAZ SUT AZ SIVI YAG VE ISTEDIGIN BAHARATLARLA ETI MARIN ET.(KEKIK,KIRMIZI PUL BIBER, AZ KARABIBER VE AZ TUZ KOYUYORUM.TUZ ETI SERTLESTIRMIYOR AMA SEN PISIRMEDEN KOYMAYABILIRSIN)
ETI EGER AKSAM YAPACAKSAN SABAHTAN MARINE EDIP BIRAKIRSAN AKSAMA PAMUUUUUK GIBI ETLERIN OLUR. OZELLIKLE IZGARA ET HARIKA OLUR.
AFIYET OLSUN.
BIR DIGER ALDIGIM BILGI DE SUYDU; ETIN UZERINE SOGAN SUYUNU TULBENTTEN GECIREREK MARINE ETMEK BUDA OZELLIKLE REST.LARIN YAPTIGI BIR YONTEM.
GC
banum
08-26-2005, 05:13 PM
babam et ve balık yemeklerinde ustadır.eger mangal yapacaksan ve kırmızı etse sogan suyu veya cok ince rendesi,karabiber,kırmızı biber,kekikle yapacagın marine işini görecektir ama tavuk eti yapacaksan sunu öneririm.biraz yogurt,sıvı yag,kırmızı biber,karabiberden yapacagın karışımda tavuk etlerini biraz beklet inan süper oluyor ızgarası.(et yemeyen kuzenim bile yedi bunu:) ızgara degil de tencerede,tavada yapacaksan tuzunu yemek piştikten sonra ekle ve hep kısık ateşte pişsin.kapagını kapalı tutup suyunu salıp geri cekmesini bekle.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.