PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yoğurt Yapımı

esen
03-11-2005, 12:15 PM
Selamlar,

[Şimdilerde yemek tariflarinin bir çoğunda domates kurusu kullanıldığını fark ettim. Mısır çarşısında baktım kilosu 20YTL.

Acaba yapmayı bilen bir arkadaşımız varmı? bu gibi şeyleri evimiz de becerebilirsek mutfak masrafları hafifler kanantindeyim.] (Domates kurusu nasıl yapılır başlığına taşındı)

Bu arada ben yoğurt yapmayı bile beceremedim hep ayran oluyor.
Esen kalın,[/img][/list]

dileku
03-11-2005, 01:30 PM
Merhaba Esen,
burada yapilisiyla ilgili birkac arkadas birseyler anlatmisti:
http://tarifdefteri.com/phpBB2/viewtopic.php?t=406
belki sen de Mersin'den getirtebilrisin:)

Yogurdu calarken isina dikkat etmelisin. Bir de mayan kimyasal katl´ki maddeleri iceren yogurtlardan olmasin!

Kolay gelsin;)
dilek

snoopy
03-29-2005, 12:08 PM
Sevgili esen,
Ben de ilk zamanlar yoğut yapmayı beceremiyordum, çok sulu oluyordu. Öğrendiğime göre yoğut pastörize sütten olmazmış, sütçü sütü ya da markette satılan günlük sütle yapılması gerekirmiş. Sütü de önce kaynatmadan orta ateşte 15-20 dakika buharlaştırmak gerekiyor . Artık daha güzel yoğurt yapabiliyorum. Bu arada ölçebiliyorsan, yoğut (maya) karıştırırken sütün ısısı 40-45 derece olmalı. Ben son zamanlarda 1-2 kaşık ta süttozu katmaya başladım, oldukça katı yoğurt oluyor..

Denersen sonucu bildir.. Kolay gelsin.

esen
05-12-2005, 02:54 PM
Sevgili snoopy,

Bilgilendirdiğin için çok çok teşekkür ederim. Aynen anlattığın gibi yapmayı bir deneyeceğim fakat sütçü sütünü anladım da marketteki günlük sütü anlamadım
doğrusu. Sürekli kutular da aldığımız sütlerin hepsi pastörize değilmi yoksa günlük
süt başka bir şekilde mi satılıyor? Bunu da söylersen sevinirim. Katkılı şeyleri
yemekten bıktım artık elimden ne gelirse kendim yapmaya çalışıyorum.
Bu yaz Allah kısmet ederse Ağustos ayında domates kurutucam, tarhana yapıcam
Hatta bir ekmek makinası alıp ekmeğimi de kendim yapmayı düşünüyorum ama bunun için evin reisini ikna etmeliyim. Sanırım sıcak ekmekler bana bu konuda yeterince destek olacaklar. :D

Süt konusun da cevabını bekliyorum.Hoşçakal

okale
05-12-2005, 04:06 PM
merhaba esen soruna ben cevap vereyim istersen markette normal paket sütlerin haricinde gene karton kutuda özellikle günlük süt yazan sütler var bu sütler diğerleri kadar işleme tabi tutulmadığından yoğurdu daha lezzetli olabilir.bu sütlerin ömürleri en çok 2 gün dü sanırım 3 te olabilir tam emin değilim üzerinde yazıyor.marketlerin süt bölümlerinde özellikle büyük marketlerde (migros gibi) var oralara dikkatli bakarsan bulabilirsin sanırım.sevgiler.bu arada gerçekten sütlaç,yoğurt sütçü sütüyle daha güzel oluyor sağlık açısından korkutucu da olsa. :(

snoopy
05-13-2005, 12:00 AM
sevgili esen,
ozlemcaki'nin dediği gibi, büyük marketlerde mutlaka bulursun ama genellikle sabah ara çünkü oğlen saatlerine kadar bitmiş olyor. Plastik şişe veya karton kutuda oluyorlar. Mahalle bakkalarında da var aslında, ben bizim bakkaldan alıyorum. Bakkallarda genellikle depozitolu cam şişelerde oluyor. Başka markaların var mı bilmiyorum ama ben hep sütaş kullanıyorum.

esen
05-14-2005, 10:50 AM
Sevgili Özlemcaki ve Snoopy,

İkinize de çok teşekkür ederim.Sütü buldum ama üşütmüşüm bu yüzden yatıyorum.
İlk fırsatta yoğurt yapıcam.
Ben İstanbul Atalar da oturuyorum.Önceleri Tuzla daki çiftliklerden geldiğini
söyleyen bir sütçü teyze den alıyordum sütü ama eşim sağlıklı olmadığına
inanıyor ve almamı istemiyor.Gerçektende tadı bir başka sokak sütünün,
sütlaçı çok daha lezzetli oluyor.Hele Annemin aldığı süt bir harika kaynatınca
2 parmak kalınlığında kaymak çıkıyor.Ne yazık ki karşı da oturuyor.
Biz sokak sütüyle büyüdük ne oldu sanki.

snoopy
05-14-2005, 11:12 AM
esen geçmiş olsun,
ben son bir püf noktası vermeyi unutmuşum, buraya ekliyorum. Yoğurdun olduktan sonra (5 - 6 saat) buzdolabına kaldırırken (hala biraz sulu olacaktır) sakın üzerini kapatma, açık olarak en az 12 saat buzdolabında beklesin. Ne kadar bekletirsen o kadar sertleşiyor..

esen
05-15-2005, 07:05 PM
Harikasın Snoopy, sağol.

snoopy
05-15-2005, 10:06 PM
Umarım güzel olur esen, yaptığında sonucu bildirirsen sevinirim.

seda aycin
05-20-2005, 05:36 PM
arkadaslar
yurt disinda evde yogurt yapmak zorunda kaldim cam kaplarda sakliyorum ama kiremittten comlek gibi olursa daha guzel elde edebilecegimi dusunuyorum bu tip bir kap kullanan varsa benimle payalsirsa sevinirim
tesekurler

Semina
05-28-2005, 12:07 AM
Slm arkadaslar, kendim bir türlü güzel bir yogurt tutturamiyorum.aranizda becerebilen varsa lütfen paylassin, cok sevinirim :D

gulsum
05-28-2005, 02:45 AM
merhaba semina hanim vallahi ben ailemden gordugumgibi yapiyorum annem sutu kaynatirdi.

sutu soguturdu ve serce parmagini yakmiyacak derecede yapardi

tam bir olcu yok ama ben yarim cay bardagi yogurtla biraz kaynar sutu tabakta karistir ve tenceredeki sute ilave ediyorum yaklasik iki kiloya yakin sut kullaniyorum

ayrica tencereni etrafini sarardiguzelce uzerinide guzelcede orterdi :o

isresen sutun kaymagini alirsin yada kaymaginla yaparsin

ben genelde aliyorum cunku kafaltida yemesi guzel oluyor :wink:

sevgilerimle umarim yardimci olabilmisimdir

Semina
05-29-2005, 06:32 PM
gülsümcüm cok tsk. bende böyle yapiyorum ama tadi hic hosum gitmiyor benim yaptigim yogurdun. bazilari sütün icine krema katiyorlarmis, hic böyle yapan varmi acaba. yogurdun kalip gibi tutmasini istiyorum. yorumlariniz icin tsk.

aybüke
05-30-2005, 09:59 AM
Semina,yoğurt yaptığın kabın üstüne süzgeç kapatıp (kapak yerine)daha sonra örtmeyi dene daha katı yoğurt elde edersin.Yoğurdu dolaba koyduktan sonra da birkaç saat üzerini örtme bu da sulanmasını engeller.

M.C.
05-30-2005, 12:53 PM
Dün TRT'deki gezi programlarından birinde küçük çömlek kaplarda ve koyun sütünden yaptıkları yoğurtlar vardı. Adam yoğurt kabını ters çevirdiği halde dökülmedi, bizim sütümüzden diyordu.

Semina
05-30-2005, 02:00 PM
tsk arkadaslar, tavsiyelerinizi deniycem

famemone
05-30-2005, 02:57 PM
merhaba soylediginiz sey "sour cream "denen sey olabilirmi acaba orada ismi nedir bilmiyorum ama Turkcesi eksi krema. Banada bir arkadasim soylemisti. BEn Amerikadayim dolayisiyla her markette var bir defa denedim zaten soguk sute kattim bu kremayi bununla birlikte sut kaynadi sut soguyuncada normal bir sekilde mayaladim uzun sure oluyo boyle yapali ama guzel kati bir yogurt olmustu diye hatirliyorum.

Ayrica Suriyeli bir arkadastan gormustum ben artik o sekilde yapiyorum sutu kaynatip serce parmagini sute batirip 10 saniya duracak kadar ilitiyor. sonra mayalayip uzerini felan ortmeden soguk firina koyuyor. ben bu yontemi deniyorum. cok guzel(her zaman degil)yogurt oluyor.

Umarim yardimci olur.

Semina
05-31-2005, 12:16 AM
ilginc bir yöntem. peki üstü acik yourdu kac saat souk firinda bekletiyorsun? birde kac litre süte nekadar yourt koyyorsun? cevabin icin cok tsk :lol:

famemone
05-31-2005, 05:12 AM
semina
yogurdun mayalanma suresi hava sicakligina bagli anladigim kadariyla. Eger ev sicaksa 7 saat felan yetiyor biraz daha serinse 10 saat yeterli geliyor. Bide ben yogurdu cok koyarim genelde yaklasik 4 litre sut icin bir kaseye yakin koyuyorum. Hani bi cay bardagi felan degil. Kase orta boy bisey.
Sureyi kendin ayarlayabilirsin bu yontemi kullanacaksan. Deneye deneye sevdigin tadi yakalayabilirsin. Cunku yogurt fazla beklerse eksi oluyor. Kimileri eksi yogurdu seviyor ve fazla bekletiyor. Kimiside tatli
umarim isine yarar. Sevgiyle kal

rabis
07-19-2005, 01:24 PM
Merhaba arkadaslar
ya ben evde yogurt yapmak istiyorum. fransa'daki arkadaslar bana yardim edermisiniz ? hangi sütten kullanmam lazim ? lait entier ? lait écrémé ? ne kadar süte ne kadar yogurt mayasi katilir ?
canim çok istiyor ev yogurdunun tadini hazir yogurtlarda bulamiyorum.
cevaplariniz için tesekkurler ?

Sophie
07-19-2005, 04:59 PM
:) Merhaba Rabis,

Umarım hamileliğin iyi gidiyordur!

Ben bebeğim için evde yoğurt yapıyorum. Lait entier (kırmızı etiketli şişelerde satılan) kullanmanı öneririm. Maya olarak da yoghurt au goût bulgare alırsan iyi sonuç elde edebilirsin.

Sütü güzelce kaynat. Ilınıp serçe parmağını yakmayacak sıcaklığa gelince mayala. 2-3 litre süt için bir kasenin içine 1-2 yemek kaşığı kadar yoğurt koy. Üzerine az miktar süt döküp iyice karıştır. Sonra bu karışımı tencerede kalan sütün içine dök ve karıştır. Tencerenin kapağını kapat. Üzerini bir kaç kat örtüyle sıkıca sar, ılık ortamda yaklaşık 5-6 saat bekleyince yoğurdun hazır olur.

Afiyet olsun.

S.

rabis
07-20-2005, 08:17 AM
çok tesekkur ederim sevgili sophie bu hafta sonu yapilacaktir evde :-) hamileligim iyi gidiyor diyelim bu aralar mide bulantilarim ve kusmalarim son gaz gidiyor, ilk baslarda yoktu sonradan geldi. olsun bebesim saglikli olsunda ben onemli degil :-)
sophie bu arada nerde yasiyorsun fransada ?

Sophie
07-20-2005, 10:13 AM
Umarım yoğurdun iyi tutar. Tam ev yoğurdu gibi olmasa da ben en iyi sonucu böyle elde ettim! Eğer çiftlikten pastörize edilmemiş taze süt bulabilirsen sonuç çok daha iyi olur.

Bu arada, ben Strasbourg'tayım.

rabis
07-20-2005, 10:38 AM
pastörize edilmemis süt yasak, malum toksoplasmoz korkusu.
uzak degiliz birbirimize :-)

sam
07-21-2005, 05:17 AM
Selam,
ben ev yogurdumu firinda mayalandiriyorum...Firinin lambasini yakip yogurt tenceremi hemen altina yerlesteriyorum.butun gece kaliyor...
Dikkat ettim, eger mayalik yogurdu oda sicakliginda birakirsam tatli, soguk maya koyarsam eksi, yogurdum oluyor... ayriyetten ben hem du lait entier hemde 2% sutle( yari yariya) yapiyorum cok guzel oldu.
Afiyet olsun

rabis
07-21-2005, 08:21 AM
sevgili sam yazdigin için tesekkurler.
2% sut ne demek beni aydinlatirmisin ltf ?

sam
07-21-2005, 04:18 PM
Selam rebis,
Burada tam yagli sut 3.25 orta yagli sut %2 az yagli sut %1 ve yagsiz sut écréme satilir
Kolay gelsin
Sevgiler

GULMIRA
08-13-2005, 06:07 AM
Arkadaslar merhaba!
benimde deneyimlerim sonucunda sunu farkettim: yogurt mayasi ve sut guzelse yogurdunuz guzel oluyor. Yogurdu guzel olanlardan maya isteyin, bence bu sefer olur. Ustelik Turkiye de yogurt mayasi diye bir sey satiyorlar, onun yogurdu guzel oluyor...
Selamlar,

fethiye
08-13-2005, 06:40 AM
sutu iyice kaynatmak, hatta kaynatirken havalandirmak ise yariyor. Ayrica elinizin altinda krema ya da sut tozu varsa ondan da katarsaniz sutun icine, oyle mayalarsaniz daha koyu bir yogurt oluyor,

mayanizin ve sutunuzun ne kadar yagli oldugu da onemli. cok yagli -> iyi yogurt

mayaladiktan sonra buzdolabinda en az 12 - 24 saat bekletmelisiniz ki iyice katilassin.

sevgiler,
fethiye
www.yogurtland.com

edos
08-14-2005, 01:39 AM
mayaya sour cream katmiyorlar.half and half katiyorlar ben ce enguzel yogurt cok kaynayan sutten yapilan yogurttur tabi birdae mayasi guzel olacak

qwert
08-15-2005, 11:35 AM
gecenlerde kızımın kresinde yemek yapan ayan yogurdu bir parca beyaz peynirle mayaladıgını söylemişti ben hiç denemedim ama denemekte yarar var bence

Senaygül
08-15-2005, 12:39 PM
Kızım ek gıdalara baslayacak bu ayın sonunda ben evde kendım yogurt yapıp yedırmek ıstıyorum ve her gun mayalamak gerek sanırım ,sorum su bır cay bardagı yogurt ıcın ne kadar maya koymam gerek bır cay kasıgı yeterlımı..

Şeker kokulu kızım ve ben..

fethiye
08-15-2005, 02:08 PM
senaygul, her gun mayalamak gerekmez. her gun kullanacaginiz icin, mayaladiginiz biterken diger mayalamaya baslamaniz iyi olur ki evde yogurtsuz kalmayin.

eger bir cay bardagi sutten yogurt yapmak istiyorsaniz bir tatli kasigi guzel yogurdun yetmesi gerekir.

bir de, pek pratik degil bu hergun yapmak isi, kanimca. yapilan yogurdun en az bir gun ellenmeden buzdolabinda beklemesi gerekiyor vs.

dikbas
08-15-2005, 02:20 PM
Bende her iki oğluma hergün yoğur mayaladım. Her sabah 1 çay bardağı yoğur mayalayıp öğleden sonra saat 16,00 gibi yediriyordum. Bence günlük mayalamak daha doğru.

Senaygül
08-15-2005, 05:46 PM
Tesekkurler Fethıye ve dıkbas..aslında zorlukları var her gun mayalamanın , dınlendırmek gerektıgını dusunmemıstım ıkı gunluk yapmak belkı en dogrusu..

Şeker kokulu kızım ve ben..

dikbas
08-16-2005, 10:07 AM
şenaygül aklında olsun
kayınvalidem yoğurdun içine mutlaka şeker koydururdu ben pudra şekeri eklerdim çok az yogurdun gazını alırmış, doktora sorduğumda pudra şekeri koyabilirsin doğru demişti. Hatta kimi doktorlar kabul etmesede bizim doktor kayınvalidemi de git gel yapa yapa tanımıştı. her soruma teyzeye sor o bilir derdi.

(Kayınvalidem şimdi 72 yaşında hala çocuklarıma o bakıyo ben çalışıyorum.)

Senaygül
08-16-2005, 10:48 AM
:))) tesekkur ederım canım bak aklımda bulunsun buda cok yararlı bır bılgı bu.. kayın valıdene allah uzunnn omurler versın.. benım kayınvalıdem 49 yasında ama ızmırde oldugu ıcın bana malesef faydası yok ..

bbusra
08-16-2005, 02:23 PM
sütün iyice ılıdıktan sonra bence onları saklama kaplarına koy (markette dikdörtgen şeklinde yoğurt kapları var onlardan almıştık bi tane ona yapıyoruz) ve örtüye sarma büyükçe bir poşete geçir çok harika oluyor...İyi denemeler..

Senaygül
08-16-2005, 03:33 PM
bbusra posette mı dınlendırecegm yanlıs anlamadım degıl mı ?

fethiye
08-16-2005, 03:47 PM
senaygul; kafani karistiyoruz bence biz senin. bir oyle yap bir boyle yap diye. cunku ben de simdi sana plastikte degil de emaye ya da camda mayala, hava geciren, sicak tutan yun gibi seylerle sarmala diyecegim.

Senaygül
08-16-2005, 04:12 PM
:) ben en ıyısı hazır alayım :))))) vallahı kafamkarıstı.. ne zor ısmıs bu

szn
10-06-2005, 10:25 AM
eveettt.. benim oğlum da ek gıdalara başladı ve bir haftadır yoğurt yapmayı deniyorum ama tutmuyor! pastörize sütü kaynatmıyorum, kaynatınca vitamini gitmesin diye; ısıtıyorum, ılınınca içine yavaşça mayayı bırakıyorum ve sarmalıyorum, heyecanla bekliyorum.. bir açıyorum kiii nasıl bıraktıysam hala öyle duruyor. acaba sütü kaynatıp soğutmam mı gerekiyor ya da ben nerde yanlış yapıyorum bilemedim. oğlum bir haftadır meyveli yoğurt yiyor, bana yardım edin nolurr...

ece
10-06-2005, 10:40 AM
szn maya dedigin anladığım kadarıyla yoğrt.koydugun yoğudu sütle iyice karıstırman grekiyor.
ayrıca pastörize sütten yoğurt yapılmıyormus...

rubin
10-06-2005, 11:02 AM
Ben de annemden bildiğim kadarı ile anlatayım. Pastörize sütten yoğurt oluyor. Ancak tam yağlı olması lazım. Tabiki yine de çiftliklerde satılan pastörize edilmemiş sütten daha güzel oluyor. ama sağlık açısından yine de pastörize edilmiş süt kullanılması daha doğru.
Süt iyice kaynatılır. Kesinlikle içine metal kaşık konmaz. Tahta kaşıkla karıştırılır. Tahta kaşıkla bir kaç kaşık süt yarım su bardağı yoğurda eklenir iyice karıştırılır. Yavaş yavaş süte eklenir. Yalnız kaşığın hareketini yukarı doğru yapacaksınız. Süt havalanacak.
Kapatıp bir battaniye ile saracaksınız. Hiç sarsmadan 1,5 gün bekleteceksiniz. Sonra direk dolaba koyup bir gün daha dinlendirilir. Ertesi gün açılır. Yoğurt için annem hep emaye kap kullanır. bu da küçük bir ipucu :)
Birde dua ederek mayalamak önemliymiş. Sonrada komik ama "taş gibi tut, tavşan gibi uyu" der sararken :)

afiyetle...

szn
10-06-2005, 01:28 PM
pastörize sütü kaynatıp soğutup mayaladım, bakalım sonuç ne olacak, teşekkür ederim rubin..

gula
10-07-2005, 05:08 AM
Sutu kaynatma duzeyine,yani kopurup yukselene kadar getiriyorum hemen altini
kapatiyorum. Kucuk parmagim ancak 1-2 saniye dayanacak kadar (daha soguk degil)
sicak olana kadar sogutuyorum (sicaga yakin olmasi soguga yakin olmasindan daha
onemli)

Iliyan sutten 2 kasik maya kabima koyuyorum. Sut miktari az olsun,cok olsun fark etmez,
2 kasiktan fazla maya kullanmadim hic. Neyse, mayami bu sutle eziyorum.
Bu islem hem mayanin sute daha iyi karismasini sagliyor, hem de cok sicaksa ve
tum mayan kesilirse fazla sicak oldugunu anlayip isleme bastan baslayabiliyorsun.
Ama biraz kesilirse sorun degil. Neyse,bu karisimi sute katarken soyle bir karistiriyorum.
Cok da karistirmiyorum ki sut isi kaybetmesin.Bu noktadan sonra sutun isisini kaybetmemesi, sabit tutmasi cok onemli. Polar bir battaniyeye sariyorum.

Genelde aksamdan koyup sabaha aciyorum. Hemen buzdolabina koyuyorum.
Ama 5 saatte actigimda da, unutup 36 saatte actigim da oldu.
Sonucunda bir fark gormedim.

Sonrasinda buzdolabinda 5-6 saat beklemesi kivam icin onemli. Yogurdun icindeki
bakterilerden biri sadece dusuk isida (4 derecede sanirim) calisabiliyormus.

Ha, gittikce daha uzun zaman uyutmaniz gerekiyorsa mayaya yabanci bakteriler
gitmis demektir, maya yogurdunuzu yenileyin diye tavsiye ediliyor.

Sekerli,sut tozlu,firin ici, ustune kagit havlu koymak gibi cok sey denedim yillarca.
Mayanizin kalitesi,icindeki bakterilerin saglikli olmasi ve sutun sicakligini sabit tutabilmek
bence herseyden onemli 2 kriter...

müzeyyen
10-07-2005, 08:19 AM
arkadaşlar kafanızı birazda ben karıştırayım. küçük bebeği olan bir arkadaşım, kendi sütünden yoğurt yapardı. :roll: (bu bebek şimdi üniversiteyi bitirdi)
sütün mayalanma sıcaklığının yaklaşık 40-42 derecede olması gerekiyor. yani sizlerinde söylediği gibi parmağınızı süte batırınca elinizi yakmayacak kadar sıcak olacak. çokda ılık olmayacak.
yani mikroorganizmalar ölmeyecek. bu faydalı bakterilerin çoğalmaları için bu sıcaklığı muhafaza etmeniz gerekiyor. onun için üzerini örtüyoruz ki bakteriler rahat rahat çoğalsın ve süt yoğurt olsun. sütün yoğurt olması için 3,5-4 saat yeterli. bu süre kışın biraz daha fazla ,yazın biraz daha az olur. sonra hemen buzdolabına....ki bakterilerin çoğalması dursun ve yoğurt ekşimesin.

mbemine
10-07-2005, 08:45 AM
Merhaba,
bildiğim kadarıyla bebeklere taze mayanmış günlük yoğut yediriliyor.Durmuş yoğut daha asitli olduğundan bebeğe dokunabilir.Mayaladıktan sonra yoğurdu bir saat kadar bekletmek yeterli sanırım.
Senaygül hanım kızınıza Allah'tan uzun ömürler diliyorum.

ece
10-07-2005, 09:52 AM
kendi sütü nden yoğurt mu :roll: nasıl ya :?:

szn
10-07-2005, 10:09 AM
olmuyor, olmuyor, olmuyor.. yine beceremedim.. bu sefer yoğurt tutmuş, fakat üzeri sulu kalmış, yoğurtta kıvamlı değil :(
tekrar deneyeceğim. aman hazırlardan uzak durayım dedikçe, kullanmak zorunda kalıyorum. gerçi dr gönül rahatlığıyla hazır yoğurt verebilirsin demişti, ben de kesin bir ifadeyle kendi yaptığım yoğurdu yedirmek istediğimi söylemiştim. sizce hazır yoğurtlar ya da diğer mamalar zararlı maddeler içeriyormudur? üzerlerinde katkısız yazıyor ama...

müzeyyen
10-07-2005, 10:25 AM
sevgili ece bizde ilk duyduğumuzda aynen böyle şaşırmıştık ama arkadaşımız, oda süt neden olmasın. denedim oldu demişti.

sezin
10-07-2005, 11:21 PM
süt günlük süt olursa daha kati bir yogurt oluyor,yapilan yogurttan maya hep devam ettirilirse ,her yapilan yogurt bir öncekinden daha iyi olcaktir ,,

Melikhan
10-28-2005, 08:59 AM
Slm Arkadaslar,
pekii yogurt olmazsa, yani üstünü actigim zaman hala sivi ise ne yapmaliyim?
o zaman olmamis yogurtu lavaboya mi indiriyorsunuz, yoksa tekrar isitip yogurt yapmayi deniyormusunuz?
Veya baska ne yapilir olmamis yogurttan?
Cevaplar icin simdiden tsk

müzeyyen
10-28-2005, 09:13 AM
sevgili melikhan, yoğut olmamışsa, yoğut tenceresini içinde sıcağa yakın su bulunan daha büyük bir tencerenin içine oturtup 1-2 saat bekletirseniz olur. :!:

szn
10-28-2005, 09:44 AM
artık bende yoğurt yapabiliyorum hem de tam kıvamında :) sorunu da buldum.. süt yoğurda dönene kadarki ısı yetersizmiş. şimdi biberona mayalıyorum ve biboron termosuna koyup yine beze sarıyorum. mmm çok güzel ve kıvamlı yoğurt yapabiliyorum artık..

Melikhan
10-28-2005, 12:38 PM
Tsk müzeyyen
yogurdum olmazsa birdaha dömeyecegim ve senin yazdiklarini uygulayacagim...
Güzel bir hafta sonu dilegiyle...
Melikhan

betul_ari
10-28-2005, 08:06 PM
Yogurdu mayalayip buzdolabina koymadan once, uzerine birkac kat yapilmis kagit havlu koyarsaniz yogurdun suyunu cekiyor ve gayet sert yogurdunuz oluyor.. Ben hatta bir kac kere islak olani atip yeniden kuru koyuyorum..Islak kagitlari cikardiginizda cektigi suyu gorunce anliyorsunuz neden o kadar sulu olabildigini.. Yalniz merak ettigim, yogurdun suyunun besin degeri yuksek. Acaba sert yogurt yapacagiz diye vitamininden vs olmayalim? bilgili arkadaslar varsa cevaplarlarsa sevinirim...

taha
10-28-2005, 09:55 PM
arkadaslar,yogurdu nuz tutmazsa enson care olarak icine bir kase daha yogurt ilave ederek kaynatin.Böylece cökelek yapmis oluruz.

tirtil
11-05-2005, 11:04 PM
http://b1.lilypie.com/b0ifp2/.png (http://lilypie.com)

Bende yıllar önce bekarken aldığım ve hiç kullanmadığım, Arçelik'in yoğurt yapma makinesi vardı. Şimdi yoğurt yemesi gereken bir bebeğim var ama makineyi nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Bilen var mı?

ba112
11-05-2005, 11:23 PM
:roll: :roll: ŞU an sitede ben varım ama o konuda hiç bilgim yok ghüzelim
:roll: :roll:

cimcime064
11-06-2005, 12:08 AM
bende de yoğurt makinesi var, bir türlü istediğim kıvamda yoğurt yapamadığımdan kutusuna koyup kaldırdım.

hamide
11-06-2005, 12:17 PM
slm arkadaslar bende evde yogurt yapanlardanim sakin yogurt suyunu dökmeyin icindeki vitaminleri dökmüs olursunuz yogurt yapimindan bir gün sonra kenarindan kasikla alin kücük cukur seklinde oraya sulari toplanacaktir kepce yardimiyla sulari bardaga doldurun ya corba yapiminda kullanin yada icin ben öyle yapiyorum tenceredeki yogurtta süzme yogurt gibi oluyor

rubin
11-07-2005, 09:54 AM
Bebeği olan anneler için güzel bir öneride bulunmak istiyorum. Ablam Sarellenin küçük ve kapaklı bardaklarını atmıyor. Yoğurdu bu bardaklara mayalıyor. Her bardağa bir tatlı kaşığı yoğurt koyuyor. Mayalandığında gayet güzel, tek öğünlük yoğurtları oluyor...
sevgiyle...

muju
11-07-2005, 04:12 PM
Sevgili snoopy,

Bilgilendirdiğin için çok çok teşekkür ederim. Aynen anlattığın gibi yapmayı bir deneyeceğim fakat sütçü sütünü anladım da marketteki günlük sütü anlamadım
doğrusu. Sürekli kutular da aldığımız sütlerin hepsi pastörize değilmi yoksa günlük
süt başka bir şekilde mi satılıyor? Bunu da söylersen sevinirim. Katkılı şeyleri
yemekten bıktım artık elimden ne gelirse kendim yapmaya çalışıyorum.
Bu yaz Allah kısmet ederse Ağustos ayında domates kurutucam, tarhana yapıcam
Hatta bir ekmek makinası alıp ekmeğimi de kendim yapmayı düşünüyorum ama bunun için evin reisini ikna etmeliyim. Sanırım sıcak ekmekler bana bu konuda yeterince destek olacaklar. :D

Süt konusun da cevabını bekliyorum.Hoşçakal

merhabalar ekmeği evde de yapabilirsiniz. fransız kadınlar neden kilo almaz kitabında ki baget ekmek tarifini denedim. bu aralar ekmeği evde yapıyorum. gerçekten harika oluyor . tavsiye ederim.

berke44
12-11-2005, 12:02 AM
seda ben kullandım gerçekten güzel oluyor nevşehirden almıştım yanlız orada bulabilirmisin bilmiyorum çömlek yoğurdun suyunu çekiyor sanırım ama yoğurdun suyu çok sağlıklı ben yoğurdu hep kenardan alırım suyu oradaki çukur yere birikir onuda ayran yaparım suyunu ayranda kullanınca yoğurduda katı olarak tüketiyoruz.

GÜLSEHER
12-12-2005, 05:22 PM
Sevgili Seda;
Benim de annemden öğrendiğim çok pratik bir yöntem var: Annem yoğurdu sürekli CAM KAVANOZLARA mayalar ve asla da EKŞİMEZ..Cam diğerlerine nazaran daha sağlıklı ve kavanoza yoğurdu ılıkken koyduğun için doğrudan ŞİŞENİN İÇİNDE mayalamış oluyorsun :) Bir dene bak, pişman olmayacaksın..Bizim evde en az 4 şişe yoğurt mayalanır bu şekilde ve tamamını tüketene dek de TAZELİĞİNİ KORUR..
Sevgilerimle:)

hexe
12-28-2005, 04:31 PM
arkadaslar merhaba,
yogurt mayasi bulabilecegim bir yer biliyor musunuz istanbul'da ? gecen sayfalarda konusulduysa ozur dilerim, hepsini tek tek okumaya vaktim hic yok cunku. anneannem gelirken giresun'dan getirdi yogrut mayasi fakat bitti. ve su anda bize ordan bunu gonderecek kimse yok. varsa bilen cok makbule gececek. simdiden tesekkurler :)

hexe
12-28-2005, 04:32 PM
bu arada normal yogurdun mayalama islemi icin kullanildigini biliyorum. benim bahsettigim gercek yogurt mayasi.

mistake
04-14-2006, 08:55 AM
arkadaşlar

bu makinede nasıl yogurt yapılacagını bana izah edecek biri olabilirse cok sevinirim
nekadar süte nekadar yoğurt bide süt tozu da konurmu

aysegularda
05-10-2006, 09:42 AM
eşim yoğurda bayılır her hafta 2.5 kg tüketirdik oğlum doğmadan önce ek gıdalara geçince doktorumuz artık evde yoğurt yapmanız gerek dedi zaten biz de yiyoruz diyerek marketten pastörize süt aldım pınar marka sonra yine yoğurt almıştım pınar marka ilk deneme fiyasko önce iyice kaynatıp sonra ılımasını beklemiştim su gibi oldu daha doğrusu koyu bir ayran sonra sonra yaparak öğrendim hiç kaynatmıyorum sütü mayalam sıcaklığına kadar ısıtıyorum parmağımı daldırıyorum parmağı hafif ısıracak ısıya kadar olmuşsa başka bir kapta 2 çorba kaşığı yoğurdu tenceredeki ılık sütlten aldığım bir çay bardağı kadar sütle iyice ayran kıvamına getirip tenceredeki süte karıştıryorum kaşıkla iyice çırpıyorum (metal veya tahta) ağzını kapatıp bir örtü ile sararak sıcak bir yere kaldırıyorum hava sıcaksa 3-4 saatte katı bir yoğurt oluyor buzdolabına kaldırıyorum ertersi gün yiyoruz ben yoğurt daha sıcak olduğu için ertesi gün tüketiyorum
her marka süt ve yoğurttan yoğurt denedim danone bence en kötüsü şu an yörsandan yapıyorum hepsinden oluyor güzel ucuz sütten yapılan yoğurt sulu oluyor bir de mayaladığınız süt sıcak olursa (gerekenden fazla) süt fazla su kesiyor
ev yoğurdu gibisi var mı ya her derde de deva yoğurt
süt tozu vs katmıyorum yoğurt ilk yapıldığında da kimse katmadı herhalde bişey içine doğallığından çıkıyor bence sulandığı kısımdan da ayran yapıyorum
ben 2-2.5 lt pastörize süte 2 çorba kaşığı yoğurt kullanıyorum
fırında yapılan yoğurt da pratik oluyor ama ben daha yapmadım
sağlıklı günler

AREL
05-11-2006, 12:30 PM
Yoğurt yaparken maya içine 1 küp şeker azıcık süt tozu ve çay kaşığının ucuyla nişasta koyarak deneyin + ısıya dikkat...

ygmc
05-31-2006, 01:13 PM
selam evde yoğurt yapımı konusunu okudum bende farklı yaptığım yoğurdu tarif edeyim 5 kg.sütü güzelce kaynatın sonra 45 dak.dinlendirin yarım çay kaşığı yoğurdu süte mayalayın kapağını kapatın.4 saat sonra buzdalabına kaldırabilirsiniz dikkat etmeniz sadece yoğurt ekşi olmayacak ve üstünü örtmeyeceksiniz bu kadar basit hem ekonomik hem sağlıklı ol

neşe
06-01-2006, 12:00 PM
Selam,
5 kilo süte 1/2 çay kaşığı yoğurt.Doğrumu okudum.45 dakikada süt çok soğumuyormu?

pixie
06-22-2006, 10:58 PM
MERHABALAR "
BEN FORUMA YENI UYE OLDUM CHICAGO DA YASIYORUM, YOGURT YAPMAK ISTIYORUM BU TARFALARDA BULUNAN ARKADASLARDAN TAVSIYE BEKLIYORUM. GECEN HAFTA BIR TURK RESTORANINDAN MAYALAMAK ICIN YOGURT ALDIM VE 1 GALON SUT ILE MAYALADIM ' 9 SAAT SONRA ACIP DOLABA KOYDUM FAKAT YOGURDUM O KADAR EKSI OLMUS KI HEPSINI COPE ATMAK ZORUNDA KALDIM.
BU ISIN SIRRI NEDIR ? TESEKKURLER

nehirsu
06-22-2006, 11:06 PM
MERHABALAR "
BEN FORUMA YENI UYE OLDUM CHICAGO DA YASIYORUM, YOGURT YAPMAK ISTIYORUM BU TARFALARDA BULUNAN ARKADASLARDAN TAVSIYE BEKLIYORUM. GECEN HAFTA BIR TURK RESTORANINDAN MAYALAMAK ICIN YOGURT ALDIM VE 1 GALON SUT ILE MAYALADIM ' 9 SAAT SONRA ACIP DOLABA KOYDUM FAKAT YOGURDUM O KADAR EKSI OLMUS KI HEPSINI COPE ATMAK ZORUNDA KALDIM.

keske biraz tuz atip kaynatsaydin pogacanin icine koymak icin lor elde etmis olurdun.ben eksi yogurtlarimi byole degerlendiriyorum

pixie
06-23-2006, 05:46 AM
cevabin icin cok tesekkur ederim :) tavsiyene uyacagim aklimda bulunduracagim fakat sormak istedigim sey eksi olmamasi icin birdahaki sefer ne yapmali ?? tekrar cok tesekkur ederim

hanımeli70
06-23-2006, 07:38 AM
Merhaba pixie;

mayalanacak sütün ılıma derecesini iyi ayarlamak gerekir...yani çok sıcak bir sütü mayalamak yoğurdun ekşi olması için etken..

Birde maya olarak kullandığın yoğurdun da ekşi olmamasına dikkat et lütfen...benden bu kadar eminim diğer hanımlardan daha bir sürü püf noktası gelecektir. :-)

Altan Yalçınkara
06-26-2006, 10:12 PM
Forumun yeni üyesiyim. İlk mesajım bu. Hemen hemen bütün forumu okudum neredeyse üç dört gün içinde. Müthiş keyif aldım. Bir çok şey öğrendim.
Ben de yıllardır evde yoğurt yaparım. Bildiklerimi paylaşmak istedim.

Yoğurt, laktik asit fermantasyonu ile süt proteinlerinin çöktürülmesi sonucu oluşan bir süt ürünüdür.
İyi bir yoğurt porselen rengindedir, kendine özgü hafif mayhoş bir lezzetti ve hoş bir aroması vardır.
Kaliteli bir yoğurt elde etmek için kaliteli süt gerekir. Sütte antibiyotik, deterjan kalıntısı, dezenfektan kalıntısı, prezervatif maddeler, şap aşısı, pestisid maddeler vb olması yoğurt oluşumunu engelleyebilir ya da yoğurtta lezzet ve şekil hatalarına yol açabilir.

1. Sütü 90-95 derecede 5-15 dakika savurarak kaynatın.

2. Kaynayan sütten 1 kepçe mayalama kabına alın. Sütü savururken onun ılımasını bekleyin.

3. Ilıyan bu süte 1-1.5 kaşık kese yoğurdu / süzme yoğurt ilave edin. Güzelce ezin. İsterseniz aynı miktar veya biraz daha fazla susuz / katı tas yoğurdu ile de maya hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız mayaya fermantasyonu hızlandırmak için bir fiske tuz ve yarım çay kaşığı kadar şeker ilave edebilirsiniz.. Tabii ki kaliteli sağlam, taze bir maya kullanın.
(Fabrikasyon sütlerde bu şekilde hazırlanan maya değil de starter kültür kullanılır. Bu starter kültür Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophillus’un eşit miktarda karışımından oluşur. Starter kültür, 45 derecedeki süte % 1-3 oranında ilave edilir.)

4. 15 dakika kadar savurduğunuz sütü tercihan kapaklı bir cam kaba alın. 45 dereceye kadar soğumasını bekleyin. Derece kullanabilirsiniz ya da serçe parmağınızı sütün içine sokup 30 saniye kadar yanmadan ama sıcak bir şekilde tutabiliyorsanız ısı ortalama olarak 45 derece civarı demektir.

5. Sütün üstte biriken kaymağını alabilir ya da bırakabilirsiniz.

6. Mayayı kaşıkla alıp yavaş yavaş süte karıştırın.

7. Kapağı kapatıp, kabı mevsime, ortamın o anki ısısına göre bir havlu, gerekiyorsa iki havlu ya da yünlü bir kazak, polar bir atkı vs örtün. (İnkubasyon adı verilen bu işlem sırasında ısı 42-46 dereceler arasında olmalıdır.)

8. Üç saat sonra kapağını açıp yoğurdunuzu dolabınızın en soğuk bölmesine alın. (Bundan kastım tabii ki derin dondurucu kısmı değil.) (İnkübasyon esnasında ısı 42-46 dereceler arasında tutulabildiyse 3 saat aşılmamalıdır. Eğer ısının biraz düştüğünü düşünüyorsanız 3,5 saat tutun, en fazla dört saat… Aksi takdirde yoğurdun lezzeti değişir, sulanma olabilir.
Lactobacillus bulgaricus’un optimum üreme ısısı 45 derece; Streptococcus thermophillus’un ise 40 derecedir.
Mayalanma 45 derecenin üzerinde yapıldığında veya süre uzadığında Lactobacillus bulgaricus’un çoğunlukta olduğu yüksek asitli yoğurt, düşük ısıdaki inkübasyonda ise Streptococcus thermophillus’un çoğunlukta olduğu tatlı yoğurt elde edilir.
Eğer soğutma kısa sürede ve yeterli ölçüde yapılmaz ise fermantasyon bir süre daha devam edeceğinden yoğurtta yapı ve lezzet bozuklukları görülür.)

9. Bir saat kadar bu bölgede bıraktıktan sonra dolabın orta katlarına ve ön kısımlarına; sıcaklığın 4-8 derece olduğu bir kesime alıp, üstü açık olarak bir gece burada bırakın.

10. Bu esnada isterseniz üstüne boyasız bir bez parçası koyup, atada bir bu bezi sıkarak fazla suyunu toplayabilirsiniz. (Ancak yoğurt suyu çok faydalıdır…)

11. Ertesi gün yoğurdunuzun ağzını örtebilir ve tüketmeye başlayabilirsiniz.

Son söz : Ev şartlarında ısı, süre, ideal ortam her seferinde ideal olarak sağlanamayacağından bu iş biraz da el alışkanlığına ve tecrübeye dayanır. Yaptıkça ustalaşırsınız.
Bir de şu var yapım sırasında kabı kesinlikle sallamayın, sarsmayın. Kaba dokunmayın.

Afiyet olsun.

nese7
06-30-2006, 05:37 AM
Sevgili Pixie,
Ben de sana yakin, Wisconsin'de yasiyorum. Burasi Amerika'nin sut urunleri merkezi (America's dairyland) olarak bilinse de ne peynirleri bizim mis gibi beyaz peynirin yerini tutuyor, ne de yogurdu. Neyse, sonucta ben yogurdu evde kendim yapiyorum. Eksi olmasinin nedeni olmasi gerektiginden daha sicakken mayalamis olman, cok fazla maya kullanman, ve/veya sicak havada gereginden fazla mayalamada tutman olabilir. Diger bir neden kullandigin maya da olabilir. Maya olarak Danone'nin sade (plain) yogurdunu kullanabilirsin (ustunde "active live culture" oldugu yazan; icinde birkac degisik kultur var).

Sutu once 10-15 dakika kaynat (daha kati yogurt elde etmek icin). Parmagin icinde 20-30 saniye yanmadan durabilecek hale gelene kadar sogut. 1 galon sut icin 2 kasik kadar maya kullan. Mayalik yogurdu biraz cirpip sute ilave edersen daha iyi dagilir. Bir bezle ortup normal oda sicakliginda 6-8 saat mayalandiktan sonra acip dolaba kaldir. Eger evin cok sicaksa biraz daha az maya kullanmak ve daha az sure mayalandirmak ise yarayabilir. (Annem yazin sicaklarda yarim kasik ya da daha az maya kullanir.)

Umarim bir dahaki denemende istedigin yogurdu elde edersin! Kolay gelsin.

abam
07-03-2006, 10:22 PM
MERHABALAR "

keske biraz tuz atip kaynatsaydin pogacanin icine koymak icin lor elde etmis olurdun.ben eksi yogurtlarimi byole degerlendiriyorum

ben de ekşi yoğurları tülbent yardımıyla süzüyorum.ekşiliğinin çoğu suyuyla gidiyor.

9 saat yoğurt mayalanması için uzun bir süre.ben 4 saat tutuyorum sonra kapağını aralıyıp iyice ılıyana kadar kıpırdatmıyorum.daha sonra kapağını kapatıp buzdolabına kaldırıyorum ve 1 gün bozmadan bekliyorum.sonuçtan da memnunum.

pekcan
07-18-2006, 12:05 AM
yoğurt yapımı için

pastörüze sütü parmağın dayanacağı kadar ısıt yani içine küçük parmağını soktuğun zaman parmak dayanabilsin ısısına sonrada bir tatlı kaşığı mayayı sütle biraz açtıktan sonra karıştırarak süte dök ve üstünü etrafını güzelce sarıp tam 4 saat sonra açıtıktan sonra bir müddet üstü açık olarak buzdolabında beklet mümkünse 1 gece

afiyet olsun :)

bahar1970
07-22-2006, 09:40 AM
Ben yoğurdumu hep kendim yaparım, Sütü önce çok iyi kaynatırım vitaminleri gitmeyecek şekilde, serçe parmağımı süte dokundurur sütün ısısı biraz elimi yakmalı. 5 Kg süte 2 çorba kaşığı dolusu yoğurdu az bir sütle önce ezerim bir tutam tuz ve şeker katarım (annemin tavsiyesi) yaz ayları sıcak olduğu için üstünü örtmem 3 saat de yoğurdun olması için yeterli tatlı olur eğer ekşi olsun istiyorsan biraz daha fazla bekletmen gerekir. Dışarıda ne kadar çok bekletirsen yoğurt o kadar ekşi olur senin yoğurdunun ekşi olmasının sebebide odur. Kışın yoğurdu sarmak gerekebilir. Anlayacağın canım oda ısısı sütten soğuk olmamalı ona göre kendin ayarlayacan yoğurdun kaliteside süte bağlıdır. Sonucunu bana yazarsın takıldığın bir şeyde varsa sorarsın başarılar dilerim. Afiyet olsun.

deepblueC
07-24-2006, 09:45 AM
merhaba arkadaslar,
foruma yeni üye oldum,almanya nin hamburg sehrinde yasiyorum.burada yasayan arkadaslara soracaktim,Aldi den aldigimiz maya olarak kullandigimiz yogurtlar kalktigindan beri ev yapimi yogurda hasret kaldik.baska maya deneyip memnun kalan varsa lütfen yazsin...
herkese cok selamlar..

derya a
07-28-2006, 04:23 PM
sevgili parol evdeki yogurdunu temiz bir bez torbaya bosaltip torbanin agiz kismini bagla torbayida genis bir kaba koy buzdolabina koy sabaha kadar suzme yogurdun hazir olur ben boyle yapiyorum kolay gelsin

PAROL
07-28-2006, 04:29 PM
çok sağol derya bişey sorucam poşetle kabın arasına süzgeç falan koyucakmıyım suyu aşağıya aksın diye bide tadı ekşi falan olmuyo dimi

nehirsu
07-28-2006, 04:54 PM
çok sağol derya bişey sorucam poşetle kabın arasına süzgeç falan koyucakmıyım suyu aşağıya aksın diye bide tadı ekşi falan olmuyo dimi

parol cum yogurdu tel suzgece tel suzgeci ufak bi tencereye yada kaba oturt bu daha pratik bence kolay gelsin....

PAROL
07-31-2006, 11:53 AM
süzme yoğurdu aynen sizin dediğiniz gibi yaptım içine dere otunu taze naneyi taze soğanın yeşil saplarını incecik kıyıp koydum çok güzel bi meze oldu tavsiye ederim

dastra
08-18-2006, 09:16 AM
Merhaba yoğurdunuzu uzun süre saklamak istiyorsanız yada çok ekşi ise bir keseye yoğurdu koyup altınada süzgeç koyarak süzülmesini sağlayabilirsiniz.Ama sakın bu suyu atmayın bir kavanoza koyup buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.Memleketimiz konyada yoğurt suyunuyufka ekmek yapımında kullanırlar hamuru daha özlü yapar.bende tavada börek yaparken hamurunda kullanıyorum gerçekten çok özlü bir hamur oluyor .Çalıştığm için hamuru bir gece önceden yoğurup dolaba koyuyorum ertesi gün işten gelince saç böreklerimi yapıyorum.hamur akmıyor ve özlü oluyor.onun dışında yoğurt suyunu yayla çorbası ve yoğurt çorbasına koyabilirsiniz.
Annem süzülmüş yoğurdu bir çeşit tatlı yapımında.yoğurt böreği yapımında çok sık kullanır...onun için dolapta mutlaka bir miktar bulunur...

chez_clement
09-07-2006, 08:53 AM
Fazlaca süzme yoğurdum var, derin dondurucuda saklamak istiyorum, mümkün müdür sizce? Eğer mümkünse maksimum ne kadar süre dondurucuda bekletilebilir acaba? Teşekkürler

dastra
09-07-2006, 04:11 PM
Merhaba:
derin dondurucuda yoğurt saklanmıyor malesef çıkardığımız zaman kesmik kesmik oluyor.yoğurttan eser kalmıyor...aynısı peynir içinde geçerli ama peynir böreklerde kullanıldığı için pek farketmiyor...
Bilginize...

rengarenk
10-30-2006, 01:52 PM
BEN HAFTADA EN AZ 50 KG SÜT MAYALAYIP YOĞURT YAPIYORUM. YANLIŞ OKUMADINIZ 50 KG EWET. TEREYAĞIMIZI KENDİMİZ YAPIYORUZ. BUNDAN DA ÇOK MEMNUNUM. YOĞURT MAYALARKEN ;

ÖNCE SÜTÜ KAYNATIYORUM TENCEREDEN KALINCA Bİ PLASTİK KOVAYA ( BUNUN İÇİN YANIMIZDAKİ YEMEKHANEDEN 8-10 KG LIK YOĞURT KAPLARI İSTEDİM, BEN ONLARDA YAPIYORUM ) ALIYORUM SOĞUMASINI TAKİP EDEREKTEN BEKLİYORUM. TAM İSTEDİĞİM YANİ SERÇE PARMAĞIMI ( ELİMİ YIKAYIP HİÇ BİR YERE DOKUNMADAN TABİ :)) ) SÜTE DALDIRIYORUM. 30 A KADAR SAYIYORUM ELİMİN DAYANACAĞI KADAR SICAKLIKTAYSA TAMAMDIR AMA DAHA SOĞUKSA YANDIK TEKRAR ISITIYORUM. NEYSE. 1 KG SÜTE 1 YEMEK KAŞ. YOĞURT YETERLİDİR HERALDE BELKİ DAHA AZ BEN 10 KG SÜTE 5 DOLU YEMEK KAŞ. YOĞURT KULLANIYORUM DAHA FAZLA KOYUNCA EKŞİ OLUYOR. SÜT İSTEDİĞİM ISIDA, MAYALIK YOĞURDUMDA HAZIR, BİRZ SÜTTEN YOĞURDA KOYUP ÇIRPIYORUM Kİ AZICIK ILISIN SONRA YAVAŞÇA EKLİYORUM SÜTE VE İYİCE KARIŞTIRIYORUM. ETRAFINI SOFRABEZİ İLE KAPATIYORUM 6-7 SAAT SONRA ÜZERİNİ AÇIP AZICIK BEKLETİP DOLABA KOYUYORUM. FENA OLMUYOR YANLIZ MAYALIK YOĞURDUM DOĞAL OLSUN DİYE AYIRIYORUM AMA HAFTAYA KADAR ÇOK TAZE KALMIYOR. YİNEDE O KADAR EKŞİ OLMUYOR. MAYALADIĞIMIZ YOĞURDA BİR TATLI KAŞIĞI ŞEKER VE ÇOKAZ KARBONAT TA KONUYOR (10 KG İÇİN) BEN ŞEKER KOYUYORUM BAZEN AMA KARBONATI DENEMEDİM. YOĞURTLARIM DOLAPLARDA İİİİCE SOĞUYOR SONRADA TEREYAĞI İŞLEMİNE GEÇİYORUZ DA BU KONU İLGİLİ OLMADIĞINDAN BURADA KALAYIM SIKMAYAYIM :)

nadir
11-20-2006, 05:44 PM
yoğurt yaptım bugün ama tutmadı. bir yapıyorum çok güzel oluyor bir yapıyorum tutmuyor. ne yapacağım bilemiyorum. vallahi yoğurt yapmak yemek yapmaktan çok zor bana göre. şimdi size sorum, tutmayan bu cıvık karışımı ne yapabilirim? nasıl değerlendirebilirim. çöpe dökmeye kıyamıyorum. yazık 4 kilo süt.

okumus
11-20-2006, 07:54 PM
Nadir,tutmayan yoğurdu kısık ateşe koy,1 kase normal yoğurt ekle o karışım kesilecektir.Yada içine bir limon suyu ekle kesilince torbaya dök.Ben düz vual tülden torba dikiyorum ve bu işler için kullanıyorum.Ayrıca yine tülden 30x30 ebadında parçalar dikiyorum ve süt süzgecinin üzerine koyup içine normal yoğurt döküp süzme yoğurt yapıyorum.

Süt çok sıcakken mayalarsan yoğurdun tutmayabilir.Kolay gelsin.

______

nadir
11-21-2006, 09:34 AM
teşekkür ederim okumuş.ama yoğurt yaparken bu sıcaklığı nasıl ayarlayacağım. bir tutturuyorum, bit tutturamıyorum. tamam serçe parmağımı batırıyorum, ama yinede olmuyor. bunun asıl önemli bir püf noktası var mı?

küçük_kız
11-30-2006, 02:22 PM
yğurt yapmak için mayalanmak amaçlı yoğurt gerekiyor ((yoksa laktik asit fermantasyonu gerçekleşttirilmiyor)) ama geçen gün kardeşim sordu ilk yoğurdu kim yapmış o zaman yoğurdun tarihçesini arıyorum bilen var mı?

M.C.
11-30-2006, 02:25 PM
Google'a yoğurdun tarihçesi yazıp arama yaptırdım, pek çok sayfa var, bu şekilde arayıp bulabilirsiniz. İlk çıkan adres de şu: http://tr.wikipedia.org/wiki/Yo%C4%9Furt

küçük_kız
11-30-2006, 02:34 PM
çok teşekkürler tam emin olmamakla birlikte bilgiler için saol

nehirsu
11-30-2006, 05:12 PM
yğurt yapmak için mayalanmak amaçlı yoğurt gerekiyor ((yoksa laktik asit fermantasyonu gerçekleşttirilmiyor)) ama geçen gün kardeşim sordu ilk yoğurdu kim yapmış o zaman yoğurdun tarihçesini arıyorum bilen var mı?

daha once yogurdun ilk zamanlarda bakterilerle mayalandigini duymustum.ama bunun tam acilimi nedir bilemem..zaten doktorlarda evde mayalanmis yogurdu bu yuzden tavsiye ediyor evde mayalanmis yogurtta hazir satilan yogurda nazaran daha fazla yararli bakteri uremesi oluyor ve buda calsium acisindan cok faydaliymis

bebisim2005
12-03-2006, 05:02 PM
arkadaslar bana yardim edin gecenlerde yogurt yapmaya kalktim ama tutmadi anlicaniz yuzume gözüme bulastirdim!
herkesin tarif ediyi gibi 1 litre sütü öne kaynatdim sonra ilimasini bekledim,
sonra icine iki yemek kasigi biraz ilik sütle karistirdigim yogurdu koydum yavas yavas karistirdim ve üstünü siki siki kapatdim bir gece bekletip buzdolabina koydum ama sütü kaynatdigim tencerenin icinede birakdim acaba ondanmi?bildiyiniz yogurt tarifi varsa bana yazarmisiniz lütven...
bir yasindaki kizima taze yogurt yedirmek istiyorum

derdah
12-03-2006, 06:55 PM
bebişim her süt tutmazmış bide süt kındil parmağı diyolarya(serçe parmağı) o yanmıyacak şekilde olacakmış bide hazır sütten olmuyormuş sütçülerin sütünden oluyor. ben sütü kaynattıktan sonra yoğurdu sütle eziceksin duru olacak süte karıştırcan ağzını kapatcan 4-5 saat sonra açacaksın bu kadar

Batın Civan
12-03-2006, 11:19 PM
Merhaba..bende oğlum için yoğurt yapıyorum, ama sizin yaptığınızdan pek bir farkı yok..sadece serçe parmağım yanmıycak şekilde ılık olan süte ben, 1 su bardağı yoğurt karıştırıyorum..Ha bu arada sütümde pastörize sütlerden, yani sütçüden değil! ama oluyor..

abam
12-03-2006, 11:25 PM
Hazır sütten ben yapıyorum yoğurt, oluyor.
Önce sütü kaynatıyorum biraz.Daha sonra ılımaya bırakıyorum.Fazla ılık olmayacak ,yani derdahın da dediği gibi serçe parmağınızı yakmayacak kadar soğuyunca oda sıcaklığındaki yoğurtla ılınmış sütünüzü iyice karıştıracaksınız.Topak kalmayacak yani.Ben yarım kase yoğurt kullanıyorum mayalamak için.Daha sonra tencereyi güzelce sarıp 4-5 saat arası mayalanmaya bırakıyorum.Üstünü ve tencerenin kapağını açıp tamamen soğuyana kadar yerinden oynatmıyorum.Sonra da kapağını kapatıp buzdolabında 1 gece dinlendiriyorum.Yani kaşık değdirmiyorum yoğurda.Ertesi gün afiyetle yiyorum.

Hevesinizi kırmayın ,başlarda ben de tutturamıyordum.
Bir de eğer pastörize süt kullanacaksanız uht değil de 1-2 günlük olanlardan kullanın derim ben.Daha sağlıklı.

azeri kizi
12-18-2006, 05:41 PM
Selam arkadaslar.Ben senelerdir yogurdumu kendim yaparim,hic disaridan almam.Artik öyle alismisizki baska yogurtlar bize hic lezzetli gelmiyor.Hemde disaridan aldigimiz yogurtlar hic bereketli olmuyor nedense.Benim evde yaptigim süzme yogurdun tarifi söyle:

2-3 litre yagli süt(uzun ömürlü sütlerde olabilir günlükde olabilir)
1 paket cig krema
her litre basina 1'er yemek kasigi yogurt

YAPILISI:

Gece yatmadan önce sütü bir tencerede kaynatin.Bir kenarda ilinmaya birakin.Serce parmaginizi batirarak kontrol edin.Parmaginizi hafif isiracak kadar yakiyorsa 1 paket cig kremayi ve yogurdu ekleyip karistirin.Plastik yada cam, kapakli bir kaseye bosaltip agzini kapatin ve havlulara yada battaniyeye sarin,her yeri kapanacak sekilde.Öyle bir yere birakinki sallanmiyacak bir sekilde beklesin.Sabah kalktiginizda önce kagit havlularla üzerine cikan suyunu aldirin.Sonra kullanmadiginiz temiz bir mutfak havlusunu yogurdun üzerine yayin.Kenarlarini mutlaka disariya sarkitin.Yogurdu hazirladiginiz kasenin altinada kaseden biraz daha büyük tepsi koyun.Kapak falan kapatmadan buzdolabina kaldirin.Ertesi gün mutfak havlusunu kaldirin ve göreceksinizki tepsi yarisina kadar suyla dolmus olacak.Ben bu suyu corbalarda,ayran yapmakta kullaniyorum.Tadi cok degisik,kaymakli bir yogurt oluyor.Afiyet,bal,seker olsun.

aeo
12-19-2006, 02:13 AM
Suzme yogurt yapmak icin daha kolay bir yontemmis bu. Ben de suzme yogurt yapip labne peyniri yerine cheesecakelerde kullanmak istiyorum, boyle yaparsam suyu yeterince suzulmus olur mu?

perim
12-19-2006, 01:05 PM
Azeri kızı bu verdiğin tarifi uygulayacağım ama bir şey sormaK istiyorum acaba marketten aldığımız hazır sütlerlede olurmu yani uzun ömürlü süt derken sanırım hazır sütleri kastediyorsun değil mi?

nehirsu
12-19-2006, 02:52 PM
Azeri kızı bu verdiğin tarifi uygulayacağım ama bir şey sormaK istiyorum acaba marketten aldığımız hazır sütlerlede olurmu yani uzun ömürlü süt derken sanırım hazır sütleri kastediyorsun değil mi?
pastorize sutle daha guzel yogurt mayalanyior ..ben hep byole yapyiorum daha saglikli..ayruca suzme yogurdun tadinida tam alyiorsun. :wink:

azeri kizi
12-19-2006, 05:51 PM
Selam aeo,evet canim kenarlarini sarkittigin havlu suyu iyice cekip tepsiye aktariyor.Bu yüzden kaskati bir yogurdun oluyor.
Selam perim.Evet canim marketlerde satilan hazir sütlerle yapiyorum.Bazen buzdolabina koyduklari taze sütlerle,bazende disarida duran uzun ömürlü sütlerle yapiyorum.Ikiside cok güzel oluyor.
Kolay gelsin arkadaslarim.

Nurtenim
12-19-2006, 06:01 PM
Bende süzme yoğurt satın almıyorum.Satılanlar ekşi oluyor.Benim yöntemim Hazır satılan yoğurt veya kendi yaptıgınız yoğurdu azerikızı gibi temiz tülbent koyulmuş makarna süzgeçine koyup buzdolabında sabaha kadar süzdürmek.

perim
12-23-2006, 05:30 PM
Sevgili nehirsu ve azeri kızı cevabınız için teşekkürler biz süzme yoğurdu çok seviyoruz sanıyorum bende bunu çarşamba günü allahın izniyle deneyeceğim.Sonucu buraya yazarım arkadaşlar tekrar çok sağolun.

azeri kizi
12-24-2006, 10:59 AM
Perim.sende sagol canim.Ama icine cig krema koymayi unutma.Koymazsan tadi o zaman süzme yogurda benzemez ve cok fazla sert omaz.Kolay gelsin canim.

rubin
01-11-2007, 01:19 PM
sevgili azeri kızı,

yoğurdu yaptım. havlu ile fazla suyuda gitmişti. hersey çok güzel görünüyordu. 1 gün dolapta bekledi.
yoğurdun alt kısmı muhallebi kıvamında sünüyordu. tadı çok güzel ama sence sorun nerde?

azeri kizi
01-11-2007, 06:22 PM
Selam Rubin.Ben durumu pek anlayamadim.Muhallebi kivaminda sünmek ne demek?Yani yogurt yumusak mi oldu?Nasil bir süt kullandin?Ve sütün sicakligini iyi tutturabildinmi?Bana daha iyi aciklama yaparsan belki sana yardimci olabilirim canim.

rubin
01-12-2007, 09:02 AM
Selam,

yoğurdun üst kısmı harikaydı. ama alt kısmı krema kıvamındaydı. kaşığa alındığında ayran kadar degil ama muhallebi gibi ve akışkan bir kıvamı vardı yani.
süt ılıktı. pastörize süt ile denedim.
yoğurdun tadı gerçekten tam istedigim gibi olmuş. bir de kıvamını tutturmama yardımcı olursan çok sevinecegim...

nehirsu
01-12-2007, 09:42 AM
azeri kizi tarifini denedim havlu kismi haric.. mayalandiktan sonra havlu kagadi ayni pilav demler gibi uzerine koyup dolaba attim daha sonra suzme bezime koyarak suzdurdum kivami tam istedigim gibiydi tadida.

azeri kizi
01-12-2007, 09:36 PM
Nehirsu canim afiyet olsun.Begendigine sevindim.
Rubin,süt ilik olmayacak canim.Parmagini hafif yakacak sekilde olacak.Bende pastörize 3,5% yagli süt kullaniyorum.Yagsiziyla zaten güzel olmaz.Bide yogurdunu nasil bir yogurtla mayaladigin da önemli.Cig kremayida 30% yagli kullaniyorum.Insallah biraz yardimci olabilmisimdir canim.Ama hemen pes etme.Belki ikinci ücüncüde tutturursun.Kolay gelsin canim.

nehirsu
01-12-2007, 09:44 PM
Nehirsu canim afiyet olsun.Begendigine sevindim.
Rubin,süt ilik olmayacak canim.Parmagini hafif yakacak sekilde olacak.Bende pastörize 3,5% yagli süt kullaniyorum.Yagsiziyla zaten güzel olmaz.Bide yogurdunu nasil bir yogurtla mayaladigin da önemli.Cig kremayida 30% yagli kullaniyorum.Insallah biraz yardimci olabilmisimdir canim.Ama hemen pes etme.Belki ikinci ücüncüde tutturursun.Kolay gelsin canim.

bende yagli sut kullandim yurtdisinda olanlar bu tarifi deniyceklerse vollmilch almalari gerekiyor.sevgiler

emine-tuğçe naz
02-28-2007, 11:03 PM
merhabalar
pastörize sütle yoğrt yaptım kızıma 6 aylıkken günlük taze yesin diye. ama bazen tutmuyordu çokta lezzetli olmuyordu. ama yapıp tutturamamaktan bıktığım için 1 yaşından sonra hazır yoğurt yedirdim. tabiki hazırdanda bıktım lezzet açısıdan.kızım yoğurdu çok seviyor, mahallemizdede sütçü teyzemiz var. e birde hazır yoğurttan bıkmışız. şimdi çok güzel mayalayabiliyorum. çalıştığım için akşamları alıyorum sütü 5 litre. kaynatıyorum yarm saat savurarak mikropları ölsün diye(gözümüzü korkuttularya sokak sütü şöyle mikroplu böyle zararlı diye) sonra mis gibi kokusuna dayanamayıp eşimle birer fincan içiyoruz.sabah kalkıncaüzernde kalın bir kaymak oluyor onuda ayırıyorum . 8,30 gibi mayalayıp sarıyorum. işim evime yakın, öğlen yarımda açıyorum dolaba koyuyorum

1 litre süte 1 tatlı kaşığı yoğurt hesabıyla yapıyorum ve yaklaşık 3 litre süte 1 tatlı kaşığı şeker koyuyorum. 3-4 saat sarılr bırakıp sonra dolaba. 10 gün geçse bile hiç ekşimiyor.ilk günkü gibi tatlı oluyor tabiki şimdilik. yazın bu süreler kısalabilir.
hazır yoğurdu maya olarak seçmeyin derim çünkü tutan yoğurt uzuyor sakızlı muhallebi gibi, yoğurda benzemiyor.

mecbur kalırsanız mayanızı markalı ünlü yoğutrlardan değilde daha çok mahalli yani il ve ilçeler bazıda çalışan firmalardan kullanmanızı tavsiye ederim. tatları ev yoğurduna daha yakın mayalanıncada güzel tutuyor.

canımcım
03-01-2007, 03:09 PM
bende son bıkac haftadır mayalıyorum ve toprak guvecde mayalıyorum cok nefıs oluyor

azeri kizi
03-01-2007, 03:26 PM
Canimcim,benim tarifimimi mayaliyorsun??Kremali olani.

nadir
03-01-2007, 04:51 PM
aman bugün yine yoğurt mayaladım ve yine tutturamadım. bir oluyor bir olmuyor.:(
sıcaklığını bir türlü ayarlıyamıyorum.sıcaklık ayarlama konusunda nasıl başa çıkabilirim?

azeri kizi
03-01-2007, 05:05 PM
Nadir'cim sicakligi parmagini cok hafif yakacak sekilde olacak.Ama bir türlü ayarliyamiyorsan kendine bir termometre al ve onunla ölc her seferinde.Bide sakin tutmayan yogurdunu atma,lor yap.O da cok güzel oluyor.Eger nasil yapildigini bilmek istersen yazarim yine.

nadir
03-01-2007, 05:10 PM
canım lor nasıl yapılıyor bilmiyorum, tarif edersen sevinirim. sevgiyle kalın.:)

azeri kizi
03-01-2007, 05:37 PM
Tutmayan yogurdunu atese koy.Bir cimdik tuz at.Kisik ateste pismeye birak.Icinde katilasmalar olacak.Onu tülbentten gecir.Bir gece tülbentte süzsün.Bu kadar.Bide ben kahvaltiya koydugum zaman Cok az tuz,kekik ve zeytinyagi koy karistir.Cok lezzetli oluyor.

nadir
03-01-2007, 05:40 PM
çok teşekkür ederim azeri kızı, en azından süt israf olmayacak sayende.

abzekh
01-19-2008, 07:47 AM
Tutmayan yogurdunu atese koy.Bir cimdik tuz at.Kisik ateste pismeye birak.Icinde katilasmalar olacak.Onu tülbentten gecir.Bir gece tülbentte süzsün.Bu kadar.Bide ben kahvaltiya koydugum zaman Cok az tuz,kekik ve zeytinyagi koy karistir.Cok lezzetli oluyor.

çok güzel bi öneri bende deneyeceğim mutlaka teşekkürler

azeri kizi
01-19-2008, 08:10 PM
Tesekkürler abzekh,tutmayan yogurdu cöpe atacagimiza böylelikle kahvaltida kendi yaptigimiz bir lezzete dönüsüyor.

çizmelikedi
03-12-2008, 11:53 AM
ewet gerçektende güzel fikir ziyan olmamiş olur arkadaşlar bende bişey sormak istiyorum benim çok fazla yoğurdum daha fazla durursa ekşicek ekşiyincede yenmiyoo ne yapabilirim acaba yoğur ekşimeden bi fikriniz varmı şimdiden çok teşşekkür ederim

serbet
03-12-2008, 01:18 PM
yoğrdunuzu süzdürüp suyunu alırsanız ekşimesini geciktirmiş olursunuz....

Kirikmizrab
03-12-2008, 02:10 PM
Benim yaptigim yogutlar cok sulu oluyor bunun icin bir sey tavsiye edebilirmisiniz?Oyle
ki suyunu alsam nerdeyse yarisida gitmis olucak.....

viji
03-12-2008, 04:30 PM
Kirikmizrapcim Sütünü Biraz Fazla Kaynatip çalarsan Bir Miktar Sert Olur Birde Yoğurdu Dolaba Koyunca üstüne Temiz Tülbent Ser Yarim Saatte Islandiğini Görürsün Herhangi Bir Ucunu Dişari Sarkitirsan Damla Damla Suyun Boşaldiğini Görürsün Tabii Altina Başka Kap Koymayi Unutma

HAKİKAT
03-12-2008, 07:00 PM
Benim yaptigim yogutlar cok sulu oluyor bunun icin bir sey tavsiye edebilirmisiniz?Oyle
ki suyunu alsam nerdeyse yarisida gitmis olucak.....

benimde çok sulu olmaya başladı birkaç defadır, hiç böyle sulu olmazdı bir iki defa küçük havluyla aldımmı süzme yoğurt gibi oluyordu ,sanırım sütten oluyor diye düşünüyorum çünkü sütçüyü değiştirdiğimden beri sulu oluyor napıcam bilmiyorum
bilgisi olan varmı

viji
03-13-2008, 07:16 AM
Hakikatciğim Ilkbahardan Dolayida Sütteki Su Orani Fazlalaşir Haberiniz Olsun 1 Ay Sonra Geçer

HAKİKAT
03-13-2008, 03:09 PM
inşallah geçer tş ederim viji

cumhur59
03-27-2008, 11:22 AM
büyük firmalar sütü köylülerden topluyorlar. bazılarının süt üretim çiflikleri de var ama yine de asıl kaynak küçük üreticiler. ve bu toplama esnasında bozulmayı önlemek için ne yazıkki kimyasal ajanlar /dezenfektanlar/ kullanıyorlar. sütün pastörize edilmesi kaynatarak yapılmaktadır. sterilizasyonun en sık kullanılan yöntemi kaynatmadır. yüksek ısıda bakteriler, mayalar, küfler ve virüsler tamamen imha edilerek mikroorganizmasız bir ürün elde edilmektedir. bu işlemden sonra soğutulma esnasında çevreden ve hava dan ürünümüz tekrar kontemine/ biyolojik kirlenme olabilir. bunlar bilimsel veriler. o halde sütçü teyze ve amcanın günahı ne????? onlardan aldığımız sütü kaynattığımızda steril bir ürüne ulaşıyoruz. yoğurt yada bi başka şey ürettiğimiz de biyolojik bir kirlenme olacaksa bu bizim yaşadığımız çevreden bulaşacaktır bi başka yerden değil. bu konuda biz temiz isek ve hijyen kurallarına uyuyorsak ürettiğimiz yoğurt vs. de harika olacaktır. insanın elinde 15 000- 20 000 bakteri ağzında ise en az 120 000 bakteri yaşamaktadır. büyük firmalarda yapılan yoğurtlar da işte bu konumda bize göre avantajlıdır. ancak çevremizdeki bakteriler bizi zaten kontemine etmiştir. yani bakterisiz tamamen steril bir ortamda yaşamamız mümkün de değildir. mümkün olsa bile doğru da değildir. imuno sistem dediğimiz vucudumuzun savunma sistemi çok kısa sürede çöker böyle bir durumda. yüksek yoğunluklu sterilizasyon ancak ameliyathanelerde o da kısmen sağlanabilmektedir. bunun haricinde ilaç üretilen yerler. ve bazı labaratuvarlar için bu gereklidir. en ünlü yoğurt üreticisinin imalatanesinde bile ölçüm yapsak inanın biyolojik bir sterilizasyonlarının olamadığını çok rahat tespit edebiliriz. bunu yüzde yüz sağlayabilseler zaten ürünlerinin son kullanma tarihi diye bir sorunları kalmaz. gıdaları bozan mikro organizmalardır. mikroorganizma yoksa bozulma da olmaz.

peki bu aşamaya kadar baktığımızda, sütçü teyze ve amcaların suçu nedir?????
eğer onlardan aldığımız süt kaynatılırken kesilirse onlar suçludur. yada evlerinde yağ makinesi varda sütün yağını çalıyorlarsa yada süte su katıyorlarsa suçludurlar. amaaaa onların sütü sağlıksızdır sözü KOSKOCAMAN BİR YALANDIIIIIIIIR. genellikle hayvancılıkla uğraşan insanlar yani sıradan yurdumun insanı dürüsttür ve müşterisini de kaybetmek istemez. dolayısı ile en büyük günahı belki de sütüne azıcık su katabilir. ama sütü bu insancıklar satınca tühhh kaka iken ayni sütü holdingler satınca nasıl sağlıklı oluyor. şöyle düşünüyorum hep süt aldığım teyze amcanın bi sorunu varsa evet vardır ama ben sütü kaynatarak steril ediyorsam korkulacak ne kalır geri??? peki büyük firmalar yüzlerce binlerce üreticiden ürün topladıklarına göre bu üreticilerden birinde bile diyelim ki şigella yada sarmonella varsa bir araya gelen tüm ürün kontemine olmayacakmıdır. dolayısı ile büyük firmalarca üretilen sütte kontaminasyon riski çok daha fazladır kaç üreticiden topladı ise çarpı o kadar kat risk artmaktadır. bu toplanan ürünün fabrikaya ulaşana kadar geçen sürede bozulmaması için içine kattıkları kimyasallar/koruyucu desinler dezenfektan desinler benim için farketmez. süt kaynatıldığında da buharlaşıp uçmayacak ve direk olarak vucudumuza veya sevdiklerimizin vücuduna girecektir. bunların zararı belki on yıl belki onbeş yıl sonra çıkacaktır.
sütçü amca fakirdir medyaya reklam veremez.
sütçü teyze cahildir bu konuyu böyle anlatamaz.
üniversitelerde bu insancıkları koruyanda yoktur.
dolayısı ile bu insancıkları 70-80 kuruşa bir litre süt satmaları engellenmelidir. bu insancıklar engellenir ve yok edilirse bu insancıkların sütünü 45 kuruşa alıp bize 130-200 kuruşa birileri satabilir.
yoğurt tariflerini hep okudum. herkez serçe parmağı ölçüsü veriyor. bi düşünün bakalım 40-45 santigrattaki bir süt her cins bakteri virus ve maya için ideal ısıda iken siz küçük parmağınızı içine soktuğunuzda o parmaktaki binlerce bakteriyi sütün içine katmıyormusunuz???ve sütün en uygun ısısında bu işlemi yapıyorsunuz.

evde yoğurt yapmak isteyen arkadaşların en çok dikkat edecekleri husus bu olsun bence asla elinizi yada kirli bi meteryali ılınmış sütünüze sokmayın ki steril, sağlıklı, katkısız , ve her defasında ayni yoğurdu elde edin.

yoğurt sünüyor muhallebi gibi oluyor diyen arkadaşıma bir bilgi; inek ilk buzasını doğurduğunda ki sütünden yapılan yoğurtlarda bu sıkıntı hep olur ve önlenemez ineğin sonraki doğumları ile bu durum otomatik düzelir. bunu tüm inek besleyenler bilir ;) kaldıki sünme dediğin olsa ne olacak her halukarda yediğiniz yoğurt midenizde karışacak değilmi. bunun dış görüntüsüne takılana kadar; hijyenik, katkısız, doğal olması daha önemli değilmi.

sizleri seviyorum sevgili dostlar.
sizleri seviyorum sütçü teyzeler amcalar.
ürettiğinize saygı duyuyorum biliyorum sizler bu yazıları okuyamayacaksınız ama en azından bu yazıyı okuyan zahmet eden arkadaşlar da sizi sevecekler ve şüphe ile bakmayacaklar artık.

uamrım sizleri sıkmadım. umarım sizlere ve sütçülere faydalı olabildim. saygılarımla
cumhur

Hansa
04-02-2008, 05:26 PM
Selamun aleykum...

Beceremem, yapamam, tutturamam endisesiyle hic evde yogurt yapmadim. Cesaret edemedim yani. Bugun seytanin bacagini kiriyorum ve yapacagim insaAllah. Ama yardimlariniza ihtiyacim var malum ilk deneme oldugu icin husrana ugramak istemiyorum.

1- Eksi maya oldugunda yogurtta eksi oluyor o yuzden hazir yogurt ile mayalasam yogurdu nasil olur?

2- Herhangi bir kap onerisi var mi? Yani her kapta guzel oluyor mu? Cam, plastik vs.

3- Ne kadar sure beklenmesi gerekiyor yogurda kasik surmemek icin... Sert, guzel bir yogurt olsun istiyorum. Eksi yogurtlari hem sevmiyorum hem yiyemiyorum.

Cahilligim affola...

Selametle...

spicy
04-02-2008, 05:56 PM
Selamun aleykum...

Beceremem, yapamam, tutturamam endisesiyle hic evde yogurt yapmadim. Cesaret edemedim yani. Bugun seytanin bacagini kiriyorum ve yapacagim insaAllah. Ama yardimlariniza ihtiyacim var malum ilk deneme oldugu icin husrana ugramak istemiyorum.

1- Eksi maya oldugunda yogurtta eksi oluyor o yuzden hazir yogurt ile mayalasam yogurdu nasil olur?

2- Herhangi bir kap onerisi var mi? Yani her kapta guzel oluyor mu? Cam, plastik vs.

3- Ne kadar sure beklenmesi gerekiyor yogurda kasik surmemek icin... Sert, guzel bir yogurt olsun istiyorum. Eksi yogurtlari hem sevmiyorum hem yiyemiyorum.

Cahilligim affola...

Selametle...

Merhaba Hansa,

ben Amerika'da yasadigim icin burda hazir sut ve hazir yogurttan baska alternatifim yok. Ama hazir sut ve yogurtla da gayet guzel oluyor. Yalniz mayalanmanin olmasi icin maya olarak kullanacagin yogurdun bir haftadan uzun beklememis olmasi gerek. en iyisi en azla 4-5 gunluk olan yogurdu kullanmak. cunku yogurdun olusmasini saglayan bakteriler zamanla etkislerini kaybediyor. Sutu kaynattiktan sonra 42-42 dereceye kadar sogumasini beklemek gerekli mayalamadan once. Eger mutfak termometren yoksa bunu parmaginla da test edebilirsin. ne elini yakacak ne de soguk olacak. soguk olursa bakteriler cogalip mayanalmayi baslatamaz, sicak olursa da bakterileri haslarsin :)

Ben genelde bir gece bekletiyorum, 8-12 saat arasi. Mayanin tazeligine de bagli bu durum. Mayaladiktan sonra sarsmadan buzdolabina kaldir ve bir gun de dolapta beklesin. Eger toprak guvec kabin varsa onda harika oluyor. Cunku guvec kabi hava aldigindan yogurdun cok sulu olmuyor. Ama camda da guzel oluyor. Plastik tavsiye etmiyorum. Civik oluyor yogurt. Annem emaye tencerede yapardi ama ben hic denemedim.

Yagli sutle yapabilirsin, hatta iyice dolgun bir yogurdun olsun istersen icine biraz cig kremada katabilirsin ama ben yagsiz sutten yapiyorum. O da tutuyor ama biraz daha deneme yanilma yontemine bagli tecrube istiyor. Daha uzun sure bekletmek gerekebiliyor vs.

Kolay gelsin. Sonucu mutlaka paylas :)

G KARAHAN
04-03-2008, 11:34 AM
Bir kiloluk cam konserve kavanozlarında yap çok güzel oluyor hiç sulu olmuyor ayrıca saklaması da kolay bir tencere yoğurdu bozmak zorunda kalmıyorsun kavanoz bitince diğer kavanoza geçiyorsun bir fikir

serap_1976
04-03-2008, 12:19 PM
ben önceleri sürekli kendim yapardım yoğurdumu şimdi oturduğum yerde süt bulamıyorum.yoğurdun koyu yada sulu olması sütüne bağlı.kışın mayaladığın yoğurt koyu olur.yazın ise hayvanlar yeşillik yediği için sütleri sulu olur ve yoğurdunda sulu olur.ben emaye tencereye mayalıyordum.parmağının dayanacağı sıcaklıktaki süte 1-2 kasık sütle açılmış yoğurdu karıştır ve tencereni bir güzel sar.sıcak ortamda daha çabuk mayalanıyor.hatta sobanın arkasına sardığın yoğurt ta 3 saatte oluyor.normalde ise 5-6 saatte mayalanıyor.mayaladığın yoğurdu dolaba kaldır ve 1 gece beklet.bu kadar aslında korkacak bi şey yok çok basit.deneye deneye öğrenirsin .sana kolay gelsin canım...

MGulbas
04-03-2008, 12:33 PM
Merhaba nereye yazacağımı bilemediğim için yoğurt yapımı başlağı altına yazmayı uygunbuldum. Benim öğrenmek istediğim ekşimiş yoğurtla neler yapılabilir.Yemek vs gibi yani yardımcı olursanız sevinirim çünkü 2,5 kğ civarında ekşi yoğurdum var

medura
04-03-2008, 12:48 PM
http://tarifdefteri.com/forum/showthread.php?t=598

Burada çok yorum var yoğurtla ilgili.

HAKİKAT
04-03-2008, 01:08 PM
ya temiz bir tülbentin üzerinden biraz su ilavesiyle süzdürüp süzme yoğurt yapabilirsin
yada yoğurdu kaynatıp süzüp lor yapabilirsin

meltem1507
04-03-2008, 02:04 PM
hakikat'cım su ilavesi demişs,n annem çok yapardı süzme yoğurt ama su ılave etmezdi kendi içindeki su yeterli olurdu seninkini de merak ettim şimdi

HAKİKAT
04-03-2008, 02:29 PM
eğer tatlıysa yoğurt su dökmeye gerek yok fakat ekşiyse annemde biraz su ilave ederdiki ( çok değil) ekşiliği aksın diye

viji
04-03-2008, 03:51 PM
Meltemcim Bende Normal Su Koyarak Iyice özerim Yoğurdu Sonra Hakikatin Dediği Gibi Bir Tülbent Veya Bez Torbaya Dökerek Süzeğe Oturtup Sabaha Kadar Süzdürürüm şeker Gibi Yoğut Olur Onunlada Bir Güzel Yoğurt çorbasi Yaparim Artanida Torbalayip Buzluğa Koyarim

meltem1507
04-03-2008, 04:47 PM
çokda severim süzme yoğurdu hem ev yapımı hem ucuz yapmak lazım ewde

nisausta
04-09-2008, 06:45 PM
probiyotik yoğurt evde nasıl yapabilirim hangi yoğurdu kullanabiliirim ayrıca aktivia gibi yoğurtlarla yoğurt mayalama yapılabilir mi yoğurdumu kendim yapmaya çalışıyorum ama doktorların dediği gibi iyi yoğurt oluyomudur acaba bilgilendiren olursa sevinirim

nulgen
04-10-2008, 10:28 AM
Biz de sürekli hazır yoğurt kullanıyorduk, evde mayalanan yoğurtların daha sağlıklı olduğunu tabiiki biliyordum fakat açık süt alma imkanımız olmadığından, hazır sütlerle de iyi olmaz düşüncesiyle denememiştim.
Bir iki hafta önce deneme yapayım dedim ve hoşuma gidince, bu sefer de hazır ama günlük sütlerden alıp, probiyotik yoğurtla denedim ve çok memnun kaldım. Sanırım bundan sonra bu şekilde devam ederim.

fderya
07-12-2008, 01:47 PM
Arkadaslar yogurt mayalandigi zaman ( 5 veya 6 saat sonra) buzdolabina girmeden kapagini acip yogurdun uzerine bir pecete serin ve pecetenin ucunu disari birakip altina bir kase koyun. Goreceksiniz ki sabaha yogurdun suyu suzulmus ve kati bir yogurt olmus! Bu islemi buzdolabinda yapin yoksa sabaha kadar yogurt eskiyebilir. Ben biriken suyu ayranda kullaniyorum.

beyaz gelincik
07-13-2008, 10:23 AM
arkadaslar yogurt mayalama yeni baslayan arkadaslarda sorun haline gelebiliyor ben yurt disindayim hazir sütle yogurt mayaliyorum yani taze ciftciden alma imkanim yok zaten yasaklanmis diyede duydum hijyenle alakali sanirim ama kesin bilmedigim icin fazla bu konuda bisey yazamayacagim cumhur59 arkadasimizin yazdiklarinida ayakta alkisliyorum cok güzel aciklamis bence yazilmasi gerenleri cok güzel yazmis aciklamis tesekkürler burdan kendisine. ben kendi tecrübelerimden bir iki bisey yazmak istiyorum eksiyen yogurt bence plastik kapakli veya plastik kutularda mayalanan yogurtlardir saniyorum celik tencerede yogurt mayaladiniz ve 5 veya 6 saat sonra yogurdunuz tuttuysa buzdolabinda en az 1 gün iyice sogumasini bekleyin sulanmayacaktir 1 gün sonra yogurdu yiyebilirsiniz sulanmayacakdir suyunuda pecetelerle alarak ziyan etmemis olursunuz ve yogurdu alirken hep üst düzeyinden almanizi öneririm cukur olusturmamaya gayret edin bu sekilde celik tencerede mayaladiginiz yogurt aradan iki hafta gecse eksimeyecektir tabi buzdolabinda emin olun. bakteri konusu beni asar kac hafta bakterisi cogalmadan kalabilir bu konuda bir bilgim yok :D ama dedigim gibi eksimesini ve sulanmasini yukarda yazdigim gibi uygularsaniz bir sorun olmayacaktir ama illede süzme yogurt olsun istiyorsaniz bu konu baska tabi belki süzdügünüz yogurdun suyunu kullaniyorsaniz hic itirazim yok :D umarim faydali olmustur benim kücük püf noktalarim ..

imbat
07-13-2008, 12:26 PM
Yoğurt ilk kullanldığında sulamaya başlayınca temiz bir kaşıkla homojen bir şekilde karıştırılırsa tüketilinceye dek bir daha sulanmaz. Böylece yararlı suları da atılmamış olur. Kese yoğurdu seviyorsanız başka tabii.

spicy
07-13-2008, 06:30 PM
Yoğurt ilk kullanldığında sulamaya başlayınca temiz bir kaşıkla homojen bir şekilde karıştırılırsa tüketilinceye dek bir daha sulanmaz. Böylece yararlı suları da atılmamış olur. Kese yoğurdu seviyorsanız başka tabii.

Ben yogurdu kullanirken surekli ayni yerden alarak kaselere koyarim ki suyu orda biriksin, suzulsun. Acikcasi sulu ya da sekli bozulmus yogurt hic hosuma gitmiyor. O suyu da kek, borek, pogaca vs gibi seylere koyarim. Ya da en iyisi ayranin icine normal su yerine koymak. Ayrica kalp rahatsizligi olanlarin yogurt suyunu ictigini de biliyorum ama tibben nasil bir faydasi oldugunu arastirmadim acikcasi. muhtemelen soyle olabilir. Yogurt yagli oluyor ve yag sutten daha hafif oldugu icin su gibi suzulmuyor ve yogurtun yogun kisminda kaliyor. bu durumda suyu hem yogurdun faydalarini barindiriyor hem de yagsiz oluyor.

Annem ben kucukken yogurt sulaninca sizin dediginiz gibi karistirirdi, o karistirmadan almaya calisirdim. karismis hali nedense cocuklarin pek hosuna gitmiyor. :)

hosseda
07-14-2008, 02:34 PM
Ben de yogurt sulanmasin diye ayni yerden alip cukurlar olusturmak yerine ustunden ustunden aliyorum. Kasikla azar azar alarak tum yuzeyi dolasiyorum. Boylece hic sulanmiyor :-)

spicy
07-14-2008, 05:18 PM
Ben de yogurt sulanmasin diye ayni yerden alip cukurlar olusturmak yerine ustunden ustunden aliyorum. Kasikla azar azar alarak tum yuzeyi dolasiyorum. Boylece hic sulanmiyor :-)

evet o da guzel bir yontem aslinda ama ben suyu suzulsun de geriye kalan iyice yogun olsun diye cukur aciyorum :) hazir yogurtlara bile yapiyorum ayni seyi. eger suyu kullanacak hic bir sey bulamazsam da bi sonraki yogurt mayasina ekliyorum.

bu kadar yogurt demisken aklima geldi. hangi kurumun arastirmasi oldugunu hatirlamiyorum ama burda dergilerde, tv'de cokca reklami yapildi. hergun 1 bardak sut ya da ona denk gelecek kadar yogurt yiyen kadinlarin rejim yaparken daha rahat kilo verdigi ya da rejim yapmayanlarin kilolarini diger kadinlara gore daha rahat korudugu ortaya cikmis.

yosunbuka
08-05-2008, 10:03 AM
Merhaba nereye yazacağımı bilemediğim için yoğurt yapımı başlağı altına yazmayı uygunbuldum. Benim öğrenmek istediğim ekşimiş yoğurtla neler yapılabilir.Yemek vs gibi yani yardımcı olursanız sevinirim çünkü 2,5 kğ civarında ekşi yoğurdum var

ekşi yoğurtla en iyi tarhana hamuru yoğrulup tarhana yapılır : )

duygu_y
02-25-2009, 03:39 PM
merhaba arkadaşlar ben evlenip amerikaya gidicem ve eşim ordaki yoğurtların tadının olmadığını söylüyor ben yoğurt mayalamak istesem mayayı nerden bulacağım ya da başka bir yöntemi varmı bu işin beni aydınlatırsanız yoğurt delisi biri olarak çoook mutlu olurum...

efk
02-25-2009, 08:21 PM
duygu y
burada tabiki yogurt var. marketlere gore farkli markalar bulabilecegin gibi walmart ta danone nin plain yogurdu ve stonyfield farm marka nin yine plain yani sade yogurdu cok guzel oluyor. ayrica amerika da yasayanlar bolumundeki sorunu da cevapladim.
amerikalilar bizim gibi pek sade yogurt tuketmiyorlar onlar meyveli olanlari tercih ediyorlar. herhalde bizim gibi biber kizartmasinin ustune bol sarmisakli yogurt yemedikleri icin :))
amerika nin nersine geliyorsunuz?
umarim en kisa zamanda alisir ve istediklarini bulabilirsin

asmira
02-25-2009, 08:43 PM
http://www.40firinekmek.com/ev_yogurdu.htm
şu an bu linkteki tarife göre yoğurt yapmayı deniyorum.umarım güzel bir yoğurt olur.deneysel olduğu için daha bu sabah sağılan tazecik sütün boşa gitme riskini göze alamadığımdan yalnızca bir litresini kavanozda mayaladım.eğer iyi tutarsa çömleğe mayalamayı planlıyorum.eğer güzel bir yoğurt tutarsa sizi haberdar ederim.

asmira
02-25-2009, 10:06 PM
arkadaşlar,mayalanan yoğurdu aldım fırından.normalde bilirsiniz yeni mayalanan ama dolapta beklemeyen yoğurt cıvık olur.bu yoğurt daha ılık olduğu halde kaskatı.sitede tarifi veren bayan boşuna garantili fırın yöntemi dememiş anlaşılan.tabii tadına yarın bakılacak artık.ama görünen o ki yoğurt kaskatı ve çok iyi tutmuş.

asmira
02-26-2009, 01:55 PM
bugn tadına da baktım.çok güzel bir yoğurt oldu,sulanma falan da yok.hepinize öneririm.

duygu_y
02-26-2009, 05:52 PM
merhaba efk ben pittsburgh a geliyorum nasip olursa ama çok fazla korkuyorum eşim şu an orda bir tane türk marketin olduğunu ve onunda devrettiğini kapanacağını söyledi.yoğurt aldım ne tadı var ne tuzu dedi e bizimde malum türk mutfağında oldukça fazla kullanılan bişey olduğundan korkularım arttı.mutfak konusunda hangi k9onularda zorlanırım yada nasıl başedebilirim bilmiyorum bana yardımcı olabilirmisin?

efk
02-26-2009, 07:12 PM
duydu y
biz biz de buraya geldigimizde tabiki aradigimizi bulmakta yada alisstigimiz lezzetlerin yerine yenilerini koymakta zorlanmasak desem yalan olur. 5 ve 13 yasinda iki cocugum var onlar buradaki tadlar ile buyuduklerinden TR ye gidince benim hoslandigim bir cok seyi yemek istemiyorlar.
diyecegim seninde tabiki alisman icin zamana ihtiyacin var.
turk marketi olarak da eger oldugunuz sehirde yoksa hic onemi yok cunku online bircok bakkal var ( tulumba .com ve yiyelim. com)
ayrica elimden geldigi kadariylada tabiki yardimci olurum.

ebrumenekşe
02-27-2009, 08:20 AM
Arkadaşlar dün yoğurt yapımını baştan sona okuduktan sonra eve gidip yoğurt yapmaya karar verdim. yörsanın 1 litrelik pastörize sütünü tencereye koydum serçe parmağımın dayanabileceği sıcaklığa kadar ısıttım yörsanın bitmek üzere olan 1 haftadır sürünen yoğurdundan 1 çorba kaşığı alıp ısınan sütten aldığım 2 kaşık sütle karıştırdım iyice ve sütün içine katıp karıştırdım. sonra tencerenin kapağı cam onu kapatıp etrafını sardım. kaloriferin yanına koydum 18 den saat 01:30 a kadar tuttum sonra alıp buzdolabına koydum sabah merakla koştum. harika olmuştu eşime gururla gösterdim. oğluma eşime ve kendime hemen bir kase koydum afiyetle yidik.
hepinize teşekkür ederim. ben çok mutlu oldum

hosseda
02-27-2009, 08:29 AM
Sevgili Ebrumenekse, yogurdunu gunluk sutle yaparsan, emin ol ki hem lezzeti daha guzel olacaktir, hem de vitamin degeri daha fazla.

ebrumenekşe
02-27-2009, 08:33 AM
canımcım biz HAkkaride bulunuyoruz görev icabı burda günlük süt dahil pek bişey bulunmuyor ama bu sene tayinimiz çıkacak gittiğim yerde mutlaka günlük market sütleriyle yaparım. ben tutturamııyacağım sanıyordum başarınca çok mutlu oldum.
bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler...

kekfakiri
02-28-2009, 01:18 PM
asmira fırına koyarken borcamın kapağını kapattın mı? yoksa kapaksız mı koydun?

asmira
02-28-2009, 07:05 PM
kekfakiri, bir litrelik kavonozda denemelik boy yaptığımda da toprak tencerede yaptığımda da ağzını açık bıraktım,buhar yapar sulanır diye düşündüm.zaten tarifi veren de kapak kapatın da kapatmayın da dememiş.ama bundan sonra beş litre sütü beş ayrı kavonaza bölüp mayalayacağım.biri bitince diğerini açıp taze taze yemek güzel.çömlekteki daha otantik gerçi. : )

kekfakiri
02-28-2009, 10:04 PM
çok teşekkürler asmira. Aslında verdiğin linkte kapak mevzusu belirsiz diye sana sormak istedim. Ben öyle sizler gibi denemeler yapacak kadar cesaretli değilim maalesef. Hemen moralim bozulur ve o tarife bi daha dönüp bakmam bile. Böyle garip bi huy iste. Oğlum yoğurdu çok sever. Spor yaptığı için, antremanlardan sonra pekmez veya bal karıştırıp yarım kilo yoğurt yer. (gün içinde içtiği süt de cabası) Bu daha sağlıklı olduğu için bende 2-3 litre yapıp koymayı düşündüm. Bozarsam bir daha denemem bile diye korktuğum için detaylı olarak sormak istedim. Çok teşekkür ederim.

asmira
03-02-2009, 01:14 AM
:D rica ederim kekfakiri,afiyet olsun.benim yaptığım gayet güzel oldu da yendi bile.yarın sütçü gelsin,yine süt alıp yapacağım.aslında denemelik bir litreden yapabilirsin.4 saat fırın çalışacak belki ama,40 derecede,fazla elektrik ekmez sanırım.olan bir litre süte olur,kesilirse de keke koyabilirsin yumuşacık harika kek oluyor kesik sütle ama düşün bak ya tutarsa? : ) tutarsa-ki ben aynen uydum tarife,tuttu-kaskatı,şeker gibi bir yoğurt elde edeceksin.
bu arada ekşi sözlükte bulduğum bir yazıyı aynen kopyalıyorum.bu yöntem okuyunca mantıklı geldi ama,bilen,uygulayan biri var mı acaba?

yoğurdu koyma işlemi sırasında yoğurdu süte karıştırmak yerine tek parça halinde tencerenin dibine gönderilirse daha başarılı olacak işlemdir. bir çok tarifta yoğurdu güzelce karıştırın der. maksat mayanın süte yayılmasıdır. sütün her tarafına yayılan mayalar yoğurt öbekleri oluşturmaya başlayacak ilerleyen zamanda ise öbekler birleşecektir.

eğer karıştırmassanız tek parça halinde yoğurt koyarsanız maya tek noktadan yoğurt oluşturarak tüm kabı sarar. maya daha yoğun olacağı için oluşan yoğurt daha sert daha lezzetli olur.

iki püf noktası: kaynadıktan sonra küçük parmak sokun, dayanamıyorsanız bekleyin. dayanabildiğiniz en sıcak noktada oluşmaya başlayan kaymağı bir başka kaşıkla hafifçe kaldırın. sütü dalgalandırmadan yoğurdu kaymağın altına tencerenin kenarından yavaşça dibine yollayın. k a r ı ş t ı r m a y ı n. taş gibi olacak yoğurdunuz
demiş yazan kişi.siz ne dersiniz?

ebrumenekşe
03-02-2009, 09:35 AM
kavanozları fırına koyunca çatlamazmı arkadaşlar ben bu kısmını anlamadım

kekfakiri
03-02-2009, 06:39 PM
yok çatlamıyor. Zaten ısı 40 derece. yani çatlatacak bir şey değil. Ayrıca ben Asmira'nın tarifine aynen uydum ve yaptım. Yani maya olacak yoğurdu karıştırarak. Tabana bütün koymadım ama mantıklı tabi. Deneye yanıla öğreneceğiz. Orijinal tarife göre yaptığım şahane bir yoğurt oldu. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Dün yedik. Oğlum sana teşekkürlerini sunuyor Asmira. Onun kalbini yoğurtla kazandın........

asmira
03-02-2009, 07:02 PM
ah kekfakiri,sağ olasın,güldürdün yüzümü.oğlunu kocaman öp benim için. : )

meltem69
03-04-2009, 02:23 PM
Arkadaşlar hepinize merhaba!!!
İçinizde kefir kullanarak yoğurt mayalayan veya nasıl yapıldığı konusunda bilgisi olan var mı? İlginize şimdiden teşekkürler

hosseda
03-04-2009, 03:36 PM
Kefir kullanarak yogurt mayalanabiliyor mu acaba? Bana pek olur gibi gelmedi. Cunku kefir, almanyada buttermilk olarak satiliyor ve sirkeli gibi degisik bir tadi var, yogurt sut arasi bir kivamda ayrica.

spicy
03-04-2009, 08:22 PM
Kefir kullanarak yogurt mayalanabiliyor mu acaba? Bana pek olur gibi gelmedi. Cunku kefir, almanyada buttermilk olarak satiliyor ve sirkeli gibi degisik bir tadi var, yogurt sut arasi bir kivamda ayrica.

Sevgili hosseda, kefir ve buttermilk ayni seyler degiller. tariflerde birbirlerinin yerlerine kullanilabilirler ama ayni sey olmadiklarindan barindirdiklari bakteriler de farkli. buttermilk, tereyag yaparken calkalama islemi sonunda en ustte olusan tereyag tabakasiyla altta kalan sut tabakasi arasindaki sut-tereyag arasi yogun tabaka. yani normal sutte bulunan bakterileri iceriyor. kefir ise orjinalinde keci sutunden mayalanan bir icecek, tabii bi kere kefir tohumun oldugu zaman inek sutuyle de mayalayabiliyorsun, cunku kendi bakterileri inek sutunde de uruyor. lafi cok uzattim ama diyecegim o ki, buttermilk ve kefir farkli seyler. buttermilk'in tam turkcesi yok ama seslisozluk.com "tereyağı yapıldıktan sonra yayıkta kalan içecek" seklinde cevirmis.

hosseda
03-04-2009, 09:06 PM
Aciklaman icin tesekkurler Spicy. Zaten cok bildigim bir konu degildi. Gecenlerde esim sut yerine yanlislikla buttermilk almis, bizde bu ne diye arastrdik biraz internetten. Ve en sonunda kefirle ayi sey olduklarini ogrenmistik.

spicy
03-04-2009, 11:15 PM
Aciklaman icin tesekkurler Spicy. Zaten cok bildigim bir konu degildi. Gecenlerde esim sut yerine yanlislikla buttermilk almis, bizde bu ne diye arastrdik biraz internetten. Ve en sonunda kefirle ayi sey olduklarini ogrenmistik.

rica ederim hosseda. buttermilkle harika kekler, pancake'ler yapabilirsin. ozellikle fosur fosur kabarmis pancakeler. keklerin icinin yumusacik olmasini sagliyor. ben sana kendi yaptigim pancake tarifini vereyim: http://tarifdefteri.com/forum/showthread.php?p=70825#post70825

hosseda
03-04-2009, 11:19 PM
Oooo super, pancake 'e bayiliyorum, otellerde favori yiyecegim cikolata ile :-)

G KARAHAN
03-13-2009, 01:47 PM
butter milk, bizim yayık ayranı olarak bildiğimiz içecek değil mi eskiden yağurtlar toplanıp tahta yayıklarda tokmaklarla dövülerek , döndükten sonra kaynatılarak yapılan ayran sanki çocukluğumdan hayal meyal aklımda kalan hatırlayan var mı acaba ne güzel olurdu annem yapardı sabah erkenden bende başında bekler onu izlerdem hey gidi günler hey

lall
04-07-2009, 03:28 PM
Yoğurt üzerine harika bir kaynak olmuş, herkese teşekkürler.
Ben 8 aylık bebeğim için günlük yoğurt mayalıyorum. Fena da olmuyor yani :)
Ama bazen kıvamı bir garip oluyor sümüksü gibi uzuyor sanki. Kim olduğunu hatırlamıyorum ama forumda birisi ineğin ilk sütünden yapılan yoğurt böyle olur diye yazmış. Ben sütaşın günlük şişe sütleri ile yapıyorum. Mayamı 4-5 günde bir değiştiriyorum. Danone doğal ya da sütaş baby mixle mayalıyorum. Tadında bir değişiklik olmuyor ama kıvamı böyle olunca yine de içim rahat etmiyor. Neyi yanlış yapıyorum acaba?
Yardımcı olursanız sevinirim.

Herkese sevgiler

elmalıkurabiye
04-07-2009, 04:32 PM
sorun sende değil canım sütlerde.bize annem gönderiyor taze inek sütü.bazen bizim de öyle oluyor.hatta tuhaf da bir tadı oluyor.annem ineği sağıp sütü getirdiğinde bile hissediyorum bazen o kokuyu pişirirken daha bir belli oluyor.tabi benim dışımda böyle hassas olup da kokuyu alan yok.inekelrde nazar olduğunda yoğurdu da süner.bir garip olur.evet ilk sütleri de böyle olur bir de artık inek sütten kesilecekse ısrarla sağıorlarsa ondan da olur..

zeytinyağı
04-07-2009, 08:42 PM
sevgili lall,
yoğurdunun sünmesinin nedeni hazır yoğurttan yapman olabilir canım. Çünkü marketten aldığım yoğurdu maya olarak kullandığımda benimki de sünüyor. ben, çözümü prebiyotik yoğurdu maya olarak kullanmakla buldum. diğer arkadaşlar da fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim. sevgiyle kalın.

nisausta
04-08-2009, 06:23 PM
prebiyotik ne? activia mı ?

zeytinyağı
04-08-2009, 08:48 PM
sevgili nisausta,
ben günlük sütten yaptığım yoğurda maya olarak avtivia'nın sadesini kullanıyorum. 5 kg süt için 1 paket yani 110 gram yetiyor canım. sevgiyle kal.

nisausta
04-09-2009, 05:45 PM
teşekkürler evet activiadan farklı bişeymi acaba diye düşünmüştüm 1 seneden fazla oldu onunla bi kere mayalamaya başladım -önceden köy yoğurdu kullanıyodum - güzel oldu yoğurdu bozmamaya çalışıyorum iyi oluyo ve hatta sanki bağırsak florasını sanki canlandırıyo gibi bana mı öyle geldi acaba ? ayrıca şunu düşünüyorum bu yoğurdu ufak bebeğe verebilir miyiz , dokunur mu acaba ? çünkü normal yoğurttan farklı gibi sanki

zeytinyağı
04-09-2009, 07:33 PM
sevgili nisausta,
Probiyotikler, besinlerde bulunan ve bağırsakların çalışmasında olumlu etkileriyle faydaları olan canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise, ince bağırsakta sindirilemeyen ama yararlı bakteriler yani probiyotikler için besleyici gıda görevini gören besin maddeleridir. Prebiyotikler Florayı güçlendirerek mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluştururlar.
Ayrıca anne sütü içeriğinde de prebiyotik lifler bulunur. Bebeği hastalıklara karşı korumada anne sütünde bulunan antikorlar gibi işlev gören bu lifler, bebeğin bağırsağının içini düzenlemeye yardımcı olur, böylece bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Evde yaptığımız yoğurtlarının içerisinde de prebiyotikler bulunur. Üstelik mayaladıktan bir gün sonra yemeniz, prebiyotik sayısını artıracaktır. Bebeğine yapacağın yoğurdun sütünü günlük olarak alıp ilk etapta prebiyotik yoğurdu maya olarak kullanabilir, daha sonra da yaptığın ev yoğurdundan mayalık ayırabilirsin. Umarım faydalı olabilmişimdir. Sevgiyle kal.

spicy
04-10-2009, 06:47 AM
bebeklere 1 yasindan once inek sutu verilmemesini soyluyor doktorlar. yogurt hakkinda bir bilgim yoktu, onu da arastirdim. ona da 6 ya da 8 aydan itibaren baslayabilirsiniz diyordu bir kac saglik sitesi.

ev yogurdu gercekten de harika bir sey. ama ben meyveli yogurtlar hakkinda kucuk bir sey paylasmak istiyorum. danonenin dogal yogurt diye sattigi kucuk kaplardaki meyveli yogurtlarda yaklasik 5 tatli kasigina denk gelecek kadar seker var. arada misafirlikte goruyorum, kolaylik olsun diye anneler bebeklerine meyveli yogurt veriyorlar. hakikaten buyuk kolaylik, ama cocuklar icin 5 kasik sekerin cok oldugunu da unutmamak lazim. ben gecenlerde denedim, fena olmadi. ev yogurduna ahududularla bogurtlenleri hafif ezip attim. cok az da bal. hazir meyvelilerden daha guzel oldu. tavsiye ederim.

nisausta
04-10-2009, 07:10 PM
ufak bebeğim yok ama 5 yaşında kızım var ben örnek olarak vermiştim . küçük bebeğe bu activia mayalı yoğurdu vermek ne kadar güvenli olur acaba diye düşündüm ben yiyorum ama çocuğa bilemedim tabi, ne kadar da olsa bi tür ilaç cevaplarınız için teşekkür ederim

spicy
04-10-2009, 07:53 PM
ufak bebeğim yok ama 5 yaşında kızım var ben örnek olarak vermiştim . küçük bebeğe bu activia mayalı yoğurdu vermek ne kadar güvenli olur acaba diye düşündüm ben yiyorum ama çocuğa bilemedim tabi, ne kadar da olsa bi tür ilaç cevaplarınız için teşekkür ederim

nisausta ben sade aktivia'dan mayalanmis yogurda bir sey demedim aman yanlis anlasilmasin : ) bir de bir karisikligi gidereyim, aktivia'lar ilac ihtiva etmiyorlar. sadece bagirsaklarin calismasini saglayan saglikli bakteriler iceriyorlar. kefir ve yogurttaki gibi. activia 3 yasindan buyuk cocuklara uygundur diyor burdaki sitesi. hatta burda icindeki bakterileri sadece cocuklar icin toz halinde satan firmalar var. ben olsam activiadan mayalanmis yogurdu verirdim diye dusunuyorum ama bir bilene danismak gerekebilir.

yogurttaki bakteriler bagirsaktaki saglikli bakterilerin cogalmasini sagliyor. kefirdeki bakteriler dogrudan bagirsaktaki saglikli bakteriler. bu sekilde dusunulebilir.

benim karsi ciktigim sekerli meyveli yogurtlarin cocuklara sik sik verilmesiydi.

medura
05-26-2009, 06:34 PM
Bugün ilk defa evde yoğurt yaptım, tarif eden arkadaşlara çok teşekkür ederim. Yaparken göle maya çalar gibi bir hissiyat içindeydim ama beklentimin üstünde oldu. Çok sert olmadı fakat birkaç mayalamadan sonra kıvamı daha iyi oluyormuş galiba.
5 bardak süte (1 lt ölçmeye çalışmıştım ama 1 lt'yi biraz aşmış) 1 tatlı kaşığı maya kullanarak yaptım.