PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kabartma Tozu

gulsum
01-13-2005, 11:19 PM
merhaba arkadaslar sizlere bir soru bileniniz varsa cevablarmisiniz :oops:
bazen bazi keklerde hem kabarmatozu hemde yemek sodasi koyulmasini soyluyorlar neden acaba :cry: birde ikisinin ne farki var :?: sevgilerimle

fethiye
01-14-2005, 04:05 AM
merhaba gulsum, umarim yardimci olabilirim bu soruna. bir ara beni de dusunduruyordu bu ikisini birden kullanmam gereken tarifler. kisa bir arastirma yapmistim ve hatirladiklarim soyle:
kabartma tozu da karbonat (ya da ingilizcede adlandirildigi gibi "(baking) soda") da kimyasal birlesim sonucunda karbondioksit uretiyorlar ve pisirdiGiniz kurabiye, kek vsnin kabarmasini sagliyorlar.
karbonatin karbondioksit uretebilmesi icin asidik bir malzemenin daha katilmasi gerekiyor; limon suyu, sirke ve inanmazsin cukulata, bal bunlardan bazilari.
kabartma tozu ise karbonati icerdigi gibi (genelde) iki ayri asidik malzemeyi de iceriyor. boyle olunca kabartma tozunun kullanildigi tariflerde yalnizca su eklemek bile yeterli olabiliyor. Bu asidik malzemeler iki ayri zamanda reaksiyona giriyorlar; ilki malzemelere sivi katildiginda, digeri de karisim isininca.
bazi tariflerde ikisinin birden kullanilmasi ise tamamen icine konulan diger asidik malzemelerin cokluGuna baGli. boyle durumlarda karbonatin yanisira bir de kabartma tozu ekleniyor ki pisirdiginiz kabarabilsin.

01-14-2005, 10:32 PM
Sevgili Fethiye arkadasim, bu verdigin bilgi ile benim icin de buyuk bir muammayi cozdun, sonsuz tesekkurler.

gulsum
01-15-2005, 05:45 PM
tesekurler fethiye vermis oldugun bilgiye inanki cok yardimin dakandi :oops:
artik ikisini birden kullanirken kararsislalmiyacam sayende :) sevilerimle

fethiye
01-15-2005, 06:53 PM
rica ederim.

NILYESILI
06-06-2005, 12:35 PM
Hatice Çikolatalı Fransız Keki tarifinde 3/4 Paket kabartma tozu yazmıştı. Ben keki ilk yapışımda aynen söylediği kadar kullandım. Sonuç iyiydi. İkinci sefer yapışımda paketin tamamını boşalttım. Süper kabardı. Ama sonra yaşlı bir kadın yüzü gibi kırıştı!!!

Kabartma tozunun neye göre ayarlandığını merak ediyorum.

İkinci konu ise yine aynı tarifte yumurta aklarını köpürene kadar çırpmak yazıyordu. İlk yapışımda bayazlaşıp az köpürene kadar çırptım. Alt taraflar sıvı haldeydi. İkinci seferde ise bayağı köpük vaziyetine geçmişti. Ancak bu sefer o köpükler kek malzemesine pek karışmadı.

Hatice sen veya başka biri bilgi verirse çok sevinirim.

[/img]

serra
06-11-2005, 08:27 PM
Tarçının mutfağındaki bir tarifte aynen şöyle yazıyor, deneyebilirsiniz: Daha sonra plastik bir kaşık yardımıyla ( Tahta spatulada olabilir ama asla metal kullanmayın ) kar haline gelen köpükleri bu karışıma nazik hareketlerle iyice yedirin.

NILYESILI
06-14-2005, 04:02 PM
Serra yanıtın için teşekkürler. :)

Ancak anlamadığım kısım tüm yumurta akları mı köpük - kar haline gelmeli yoksa üst taraf gelse yeterli olur mu ? :roll:

deryadeniz
06-14-2005, 04:20 PM
iyice çırp beyazlarını. çırptığın kabı ters çevirdiğinde bile yere düşmez, ordan anlarsın. hatta iyice çıpttın ya, mikseri yumurtadan çektiğin yer horoz ibiği gibi yukarı doğru havalanır ve öyle kalır. küçük bir tepecik olur. bide ters çevirir gibi yap. sabitse olmuştur. baktın hala sıvı şekilde yayılıyor yine çırp.

beyazlaşan yumurta aklarına malzemeleri dök. tahta kaşıkla karıştır. kek yaparken tüm gücüle, intikam alır gib karıştırma:) bu kadar...

Esra_k
06-14-2005, 05:31 PM
Yumurta aklarini iyice cirptiktan sonra uc parti halinde diger malzemelere eklemen daha basarili sonuc verir. Ilk parti yumurta aklarini, diger malzemeleri hafifletmek icin kullaniyorsun diye dusun. Onu guzelce karistirabilirsin. Ikinci ve ucuncu partiyi karistirirken cok nazik olmak lazim.

NILYESILI
06-15-2005, 08:48 AM
deryadeniz ve esra_k

Teşekkürler ikinizede . Artık yumurta aklarına daha kibar davranacağım. :D

Bir sorum daha olacak. Kek kalıbı olarak ben borcam kullanıyorum. Çikolatalı Fransız Kekinde kekin üstü dümdüz olsun diye kalıba yağlı kağıt koymak yerine aliminyum folyo koysam olur mu ?

Ben yağlı kağıt olmayınca kalıbı margarin ile yağlayıp unluyorum. Sonra da fazla unları döküyordum. Aliminyum folyo işimi kolaylaştıracak. :?:

Teşekkür ve selamlarımla ...

montanayogo
06-15-2005, 11:08 AM
Alüminyum folyo pişmeyi geciktireceği için en doğrusu yağlı kağıt kullanman.büyük marketlerde buzdolabı poşeti yada alüminyum folyo satılan reyonlarda bulunuyor.çok büyük kolaylık.hem tepsin kirlenip yanmıyor hem de yapışma derdin olmuyor.

NILYESILI
06-15-2005, 11:59 AM
Teşekkürler montanayogo

İyiki denememişim. Sonuç kötü olacaktı. Demekki yağlı kağıt alınıp evde bulundurulacak. :wink:

kurabiyem
07-05-2006, 07:44 PM
yarısını kullandığım kabartma tozu ve karbonatın kalanını başka birşeyde kullanmaya korkuyorum.Sanki beklediği ve açıldığı için iyi kabartmayacakmış gibi geliyor bana.o yüzden hep ziyan oluyor.Bir fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinicem.Teşekkür ettim şimdiden:))

kurabiyem
07-05-2006, 07:47 PM
Mayayı eklemeyi unutmuşum.Aynı şey maya içinde geçerli:))

olricaysel
07-05-2006, 08:19 PM
karbonatı küçük kavanozda tutup gerektikçe kullanıyorum. şimdiye kadar sorun yaşamadım.küçük pakettekileri ise ağzını bir kaç kere kıvırıp zımbalıyorum.
özellikle instant mayada bu şekilde kapatıp buzdolabında saklıyorum.kabartma tozu ve karbonatı ise mutfak dolabında tutuyorum.

kurabiyem
07-06-2006, 04:23 PM
Yeşilkivi ve olricaysel teşekkür ederim paylaşımlarınız için.Ziyankar hissediyordum kendimi.Bende sizin gibi kullanmayı deniycem.Teşekkürler:))

sbt
07-20-2008, 02:11 AM
arkadaşlar yurdşındaki akrabamızdan birşeyler istemiştim bana birde baking of soda almış kabartma tozu ile beraber mi kullanmalıyım bilgisi olan varmı birde pasta amonyağının ingilterede ki satış adını bilen varsa teşekkürler

spicy
07-20-2008, 05:32 AM
arkadaşlar yurdşındaki akrabamızdan birşeyler istemiştim bana birde baking of soda almış kabartma tozu ile beraber mi kullanmalıyım bilgisi olan varmı birde pasta amonyağının ingilterede ki satış adını bilen varsa teşekkürler

sevgili sbt,

baking soda bildigimiz karbonat. bizim kabartma tozu dedigimiz sey aslinda 2 olcu cream of tartar(tartar kremi aslinda krem degil toz), 1 olcu karbonat, 1 olcu misir nisastasi. tartar kremi kabaran seylerin sonmesini onluyor, misir nisastasi da kivam duzenleyici. yani sen bu karbonati keklerde vs kullanabilirsin ama olcu her zaman 1e 1 olmaz. cunku karbonat tek basina kabartir ama sufleler icin filan yeterli olmaz.

eger kabartma tozu istiyorsan da o da baking powder. baking sodayi keklere kullanmayacaksan temizlikte de kullanabilirsin. zaten cok ucuz birsey. pasta amonyagi da baker's ammonia ya da hartshorn. formulu de ammonium carbonate.

DİYARBAKIRLI
07-20-2008, 08:40 AM
sevgili spicy
baking sodayı lavabo açıcı olarak kullandığımızda çok iyi sonuç verdiğini biliyordum fakat temizlikte nasıl kullanabiliriz?
teşekkürler...!

spicy
07-20-2008, 04:29 PM
sevgili spicy
baking sodayı lavabo açıcı olarak kullandığımızda çok iyi sonuç verdiğini biliyordum fakat temizlikte nasıl kullanabiliriz?
teşekkürler...!

ayni toz vim gibi kullanilabilir. cizilmesini istemediginiz yuzeyleri sodayla ovabilirsiniz. ben porselen enamel kapli demir tavalarimi sirke+karbonatla temizliyorum. cunku deterjan kullanilmiyor demir tavalar icin. mesela guveclere de deterjan kullanilmaz. onlari da karbonatla ovabilirsiniz eger yemek yapismissa ya da yagli bir sey pisirdiyseniz. elektrikli izgarayla isiniz biter bitmez hemen temizleyemeyecekseniz ustune karbonat dokup yagi cekmesini saglayabilirsiniz. o zaman cok kolay temizleniyor.

camasir makinasinda toz deterjanla da karistirabilirsiniz.

yalniz sevgili diyarbakirli, ben hic lavabo ac olarak kullanmadim. ise yariyor mu gercekten? denemek lazim kesinlikle :)

sbt
07-20-2008, 08:36 PM
spicy teşekkür ederim bu yüzden forumu çok seviyorum bicarbonate of soda yı da sorsam sana çok şey mi istemiş olurum diyarbakırlı lovabo aç olarak nasıl kullanıyorsun anlatırmısın

DİYARBAKIRLI
07-20-2008, 09:04 PM
çok teşekkürler arkadaşlar
karbonat ne çok işe yarıyormuş .
sevgili sbt
üç yemek kaşığı karbonatı lavabonun tam ortasına koyup,hiç bekletmeden 2 litre kaynar suyu arkasından boşaltıyoruz.iyi sonuç veriyor.ben tıkanıklık olmasada arada bir yaparım.çok faydalı.
sevgiler.........

spicy
07-21-2008, 04:25 PM
spicy teşekkür ederim bu yüzden forumu çok seviyorum bicarbonate of soda yı da sorsam sana çok şey mi istemiş olurum diyarbakırlı lovabo aç olarak nasıl kullanıyorsun anlatırmısın

estagfurullah sbt. bir sey istedigin yok bile. bana da iyi oluyor. ofisimin disari bakan penceresi yok malesef. ben de kod yazmaktan proje hazirlamaktan canim sikildikca tarifdefterini acip mesajlara bakiyorum guzel oluyor.

bicarbonate of soda ya da sodium bicarbonate bildigimiz baking soda iste. yani turkcede bizim soyledigimiz gibi karbonat.

onceki mesajlarda bir arkadas da soylemis, karbonati kabartma tozu yerine kullanacaksan asitli birseyler eklemen gerektigini. zaten kabartma tozunda karbonat asitli olarak cream of tartar'la karistirilmistir. ama cream of tartar bir siviyla karistirilip hemen pisirilmez de bekletilirse cok kotu kokar. bu nedenle bekletecegin bir tarifin varsa kabartma tozu yerine karbonat+limon suyu da kullanabilirsin.

bir de ben bir sey merak ediyorum arkadaslar. Turkiyede satilan kabarta tozu ve karbonat kac gr'lik paketlerde satiliyor acaba? burda kucuk paketlerde satilmadigi icin ben tarifleri goz karari yapiyorum hep. daha dogrusu 1 paket icin 1tsp olcusunu kullaniyorum ama yine de emin olmak istiyorum gramajindan.

monalisa
07-21-2008, 09:04 PM
Evde TR den getirdigim Kabartma tozu ve Karbonat vardi,baktim:Kabartma tozu;20 gr. , Karbonat;15 gr. yaziyor.

pegasus*
07-21-2008, 10:21 PM
dr oetker'in turkiyede satilan kabartma tozu paketi 10 gr, sadece cesnili bir urunu var, istisnai olarak, (mahlep ve susam aromali), o ise 15 gr. Karbonatlar degisiyor, buyuk paketlerde de var, minik 5 gr'lik urunler de var. Sanirim Turkce tariflerde bir paket karbonat ifadesi pek olmuyor, mutlaka kasikla olcu veriliyor, ama bir paket kabartma tozu deyince en fazla 10 gr kullanmak dogru. Vanilya ise daha cok 5 gr lik paketlerde var. Ama son zamanlarda yogun vanilya aromali urunler cikti, onlar da 10 gr'a kadar olabiliyor. Tabi vanilya biraz damak tadina bagli bir urun, kullanim miktari daha keyfi olabilir diye dusunuyorum.

sbt
07-21-2008, 11:00 PM
çok teşekkürler spicy ofisinin penceresi olmamasına üzüldüm bende bir ara çalışmıştım kötü bir his pegasus sorunu cevaplamış türkiyede ki tariflerde genellikle 1 paket kabartma tozu deniyor artık sadece karbonat pek kullanılmıyor 10 gr lik paketlerde olan kabartma tozlarında bir paket 500 gr un için oluyor karbonatlı tarif pek kalmadı
Not:Türkiyede kabartma tozunda sodyum pirosfat ve sodyum bikarbonat varmış pakette yazan bu

spicy
07-22-2008, 04:25 AM
tesekkurler arkadaslar. kabarta tozunun grami gercekten onemli oluyor. vanilyayi da dediginiz gibi damak tadiyla ayarlayabiliyoruz. ben evde vanilyam olmadigi zaman bir kasik limon suyu koyuyorum. limon suyunu o kadar az koyunca vanilyayla arasinda oek bir fark olmuyor :) yogun vanilyali tarifler icin ise yaramaz ama olsun.

sevgili sbt, ofisimin penceresi yok ama harika bir kampus icindeyim. arada cikip geziyorum, eve bisikletle gidip geliyorum guzel oluyor. bir de surekli ofiste durmak zorunda degilim. genelde isimi zamaninda bitirdigim surece kimse nerde oldugumu sormuyor :) ama malesef evde calisamiyor iste insan. nedendir bilmem cok dagiliyor kafam evdeyken.

neyse konuya geri doneyim. kabartma tozundaki asitligi ayarlayacak madde degisebilir tabii ki. benim aldigim markaninkinde cream of tartar ve misir nisastasi var. demek ki turkiyede farkliymis.