Orijinalini görmek için tıklayınız : Yurtdisinda yasayanlar icin pratik bilgiler
merhaba arkadaslar,
ben de amerika'da yasiyorum. sevgili twins tuba'ya internetteki turk marketlerinden bahsetmis. bana bu adresleri verebilir misiniz? simdiden cok tesekkurler.
Twins
01-25-2005, 09:14 AM
Merhaba Kedicik,
Bunlar benim bildiklerim...
http://www.bakkaliye.com
http://www.tulumba.com
http://www.akmarket.com
http://bestturkishfood.com
http://www.harmonybakkal.com
http://www.istanbulsupermarket.com
http://www.lazbakkal.com
http://www.tasteofturkey.com
http://www.turkishtaste.com
http://www.turkishdeli.com
http://www.turkishbakkal.com
http://www.yiyelim.com
Sevgiler,
Gulay
Merhabalar,yurtdisinda yasayan arkadaslara bir sorum olacakti:Krem santi yerine ne kullaniyorlar acaba???
Almanya : Schlagsahne bazen süße Sahne olarak ta gecer.
Isvicre'de: Rahm en az yag orani %25 olmali. Buradada Schlagrahm olarak ta sora bilirsin, eger tabii bu iki ülkedeysen!?
pistol
01-29-2005, 12:18 AM
Amerika'da "whipped topping" kullaniyoruz. Toz seklinde sutle karistirilip yapilani oldugu gibi yogurt kaplari seklinde hazir dondurulmus olarak satilanlar da var.
Yukaridaki misafir benim.Ben Fransadayim acaba burada yasayan arkadaslar ne kullaniyorlar??
pistol
02-03-2005, 12:06 AM
Krem Santi ismi Turkce'ye Fransizca'dan giren bir kelime, herhalde kendisi de Fransa'da bulunur. Kelimenin asli "Creme Chantilly" olsa gerek. Fransiz bir arkadasima sordum, Chantilly Fransa'da bir sehrin adiymis ve kopuklu bir tatli olarak Fransa'da yeniliyormus. Sonuc olarak chantilly ya da creme chantilly krem santiden farkli bir sey olsa bile Fransizlar bunu yapmak icin krem santiye benzer birsey kullaniyorlar.
OZLEM
03-09-2005, 11:25 AM
Merhabalar,yurtdisinda yasayan arkadaslara bir sorum olacakti:Krem santi yerine ne kullaniyorlar acaba???
hepinize merhabalar
ben de fransada yasiyorum.burada creme fraiche veya crème légère adiyla
bircok taze krema var.Hatta bazilarinin uzerinde tarifi de yaziyor.ayrica hazir tuptede var.Genelde cilekler ciktigi zaman marketlerde yanina koyuyorlar.Siteyi dun kesfettim,cok sicak yorumlar var burda benim gibi yalnizlik cekenlere birebir.Hepinizi opuyorum .Istanbul'da olanlara da vapurda simit yerken denizin kokusunu benim icinde iclerine kadar cekmelerini rica ediyorum.
SAGLIKLA KALIN
dileku
03-09-2005, 02:46 PM
Merhaba,
Fransa'da yasamiyorum fakat creme fraiche crème légère diger üklelerde de oldugu icin yaziyorum. Krem santinin kullanildigi her yerde her ikisi de kullanabilir denilemez. Tarifine göre degisir, dikkat sadece!
Sevgiler
Evet,ben kremali pastalar pek yapmadigimdan bilmiyordum ama sonra arastirip buldum.hakikaten magazaya gittigimde hep onunden gectigim reyonda oldugunu gorunce cok utandim.3 kutu hemen aldim ama daha denemedim.Ama crème fraiche kesinlikle ayni sey degil,yani o yemeklere falan lezzet katsin diye kullaniliyor.Turkiye de krema dedigimiz sey oluyor...
tuhfe
04-09-2005, 07:26 PM
merhaba,
ben de bir ek yapmak istedim, hollanda da krem santiyi C1000 de
"klop- klop" instant moussepoeder adi altinda bulabilirsiniz, creme fraiche ise tamamen farkli bir sey ben corba (brokoli) ve kis (pirasali) yaparken kullaniyorum cok nefis oluyor ve bu kremalarin cesitleri cok, her yemege gore degisik cesitlerini bulmak mumkun.
sevgilerle
aysenur
04-11-2005, 04:50 AM
merhaba,
ben amerika'da heavy cream kullaniyorum, sut gibi ama cok yogun, ister sekerle tatlandirarak veya sade mikserle cirpinca katilasiyor ve cok guzel tadi oluyor. Hatta heavy Cream kullandigim havuclu pastanin goruntusune bu linkten bakabilirsiniz tarifi ile... hayirli gunler dilerim
http://www.kekevi.com/output.php?id=phavuclupasta
peki kendimiz yapmak istersek krem santi yerine kullanilabilecek bir muhallebi veya krema tarifi bilen var mi acaba..
dondurma
04-15-2005, 11:05 PM
arkadaslar galiba kimse krem santinin yapilisini bilmiyor :( ben yumurta aki ve seker girdigini biliyorum ama yeterli degil tarifini aslinda bir yerde gordum ama hatirlamiyorum simdi maalesef :( aramaya devam ;) :roll:
cig kaymak icine biraz pudra sekeri atip cirpiliyor,krem santi oluyor ,,,ben hep öyle yapiyorum,,veya almanyada yasayanlar schlag sahne (sivi olanlar) alip icine sahne- fest katip 5 dk cirparsa mikserde öylede oluyor.,..
newyorktaki arkadaslar turk marketlerinde sana yagi bulabiliyodum 2 haftadir yok artik margarin yerine burda ne kullaniyosunuz
Nurbahar
05-23-2005, 07:50 PM
Neden margarin kullanmiyorsun cigerim?illaki sana yagimi olmali? :)
Mesela biz burda icinde katki maddeleri oldugu icin kullanmiyoruz ama Aldi nin margarinlerini ve Flora margarinlerini kullaniyoruz.
Margarinlerin kullanma tarihleri cok uzun olmadigi icin aslinda getirmek istemiyorlar. Depolama suresi, siparis suresi ve de yol suresini dikkate alirsak aslinda haklilar. Ben alisverislerimi Paterson daki istanbul marketten yapiyorum. Bu aralar sana yagi yerine, sana-rama ve de bizim marka margarin var. Bence alis-veris yaptigin markete sor, depolarinda muhakkak vardir. Amerikan margarinlerini de kullanmaya bir turlu icim el vermiyor.
fethiye
05-23-2005, 08:40 PM
"smart balance" adli markayi tavsiye ederim. margarinden cok daha saglikli.
Nurbahar
05-24-2005, 09:00 AM
Icimiz el vermedigi icin kac sene kullanamadik...
peki bu smart balance dediginiz margarin kadar yumusakmi?ve hayvansal madde icermiyormu gercekten?
aysenur
05-25-2005, 05:16 AM
Merhaba,
bende Newyorkta yasiyorum, katki maddelerine bende dikkat edenlerdenim aldigim malzemelerde. Ancak simdiye kadar hic turk margarini almadim kek kurabiyelerde kullanmak icin. Sadece amerikan butter kullaniyorum vede cok daha saglikli, uygun fiatida varken margarin yerine kesinlikle butter tavsiye ederim. Unsalted Butter aliyorum. Zaten hepsinde genellikle U sembolu var ve icindede hayvansal birsey yok sutden baska.
www.kekevi.com
fethiye
05-25-2005, 05:24 AM
smart balance markanin bir cok cesidi var. www.smartbalance.com'a bakip daha da bilgilenebilirsiniz. Hayvansal madde yok ve yumusak. Hidrojenize edilmemis yaglar var. Daha saglikli margarinden.
DerindeniZ
06-10-2005, 03:02 AM
Herkese merhaba,
malum biz ulkemizden uzakta olanlar yemekle ilgili herzaman herseyi bulamiyoruz. Fakat sonunda herkes kendine gore pratik cozumler uretiyor, arkadasindan veya internetten ogreniyor. Eger bu buluslarimizi bu sayfada paylasirsak yurdisinda yasiyanlar ve gelecekte yasiyacak olanlar icin iyi bir kaynak olacagini dusundum. Umarim herkes bu sayfaya kendince katkida bulunur.
Bunlar benim aklima gelenler:
*Kaymak yerine Italyanlarin 'Mascarpone' peynirini kullanabilirsiniz.
*Manti yapmayi bilmiyor ve caniniz cekmisse Cinlilerin 'egg roll' hamurunu kullanabilirsiniz.
*Donmus 'dinner roll' hamuruyla pogaca yapabilirsiniz
*Bizim pirince en cok benzeyen ve en ekonomik pirinci 'Chinatown'da bulabilirsiniz.
esrat
06-10-2005, 09:21 AM
Ben su anda İstanbulda yasıyorum ama 7 sene New York ta yasadım ve sunu eklemek istedim marketlerde soguk reyonunda satılan silindir seklinde kutularda Pillsbury marka bisquite hamurları vardır onların FLAKEY olanını alıp elinizde biraz acıp icine Yunanlı bir marketten alacagınız Feta Cheese istenirse maydanoz koyup fırına verin super bır pogaca oluyor.
Cumartesi sabahları icin vazgecilmezimizdi biz orada yasarken. Denemenizi tavsiye ederim.
nilsu
06-10-2005, 05:43 PM
Merhaba,
* Baklava icin dondurulmus halde satilan Fillo Dough hamurlarini kullanabilirsiniz.
** Yine Fillo Dough hamurunu kullanarak borek yapabilirsiniz
* Un tortillasindan beyti nefis oluyor...
Simdilik aklima gelenler bunlar :lol:
Sevgiler
Esra_k
06-10-2005, 06:40 PM
* Tortilla'yla "sodali borek" nefis oluyor hem de cok cok pratik.
* Kabak tatlisi icin "butternut squash" kullanabilirsiniz.
* Gullac icin Cinlilerin kutuda sattiklari kalin "spring roll wrapper" larini kullanabilirsiniz, bunlar rice paper diye de satiliyor, ayni bildigimiz gullac.
* Hindistan cevizi, susam gibi malzemeler de uzak dogu marketlerinde cok daha ucuz, hem de hindistan cevizi bildigimiz kucuk kucuk cok tatli olmayan turden.
* Petibor biskuvi icin Meksikalilarin "Goya" marka biskuvilerini kullanabilirsiniz. Ya da zaten ufalayarak kullanacaksaniz, "Animal crackers".
* Irmigin Ingilizcesi "Semolina", buyuk marketlerde Italyan urunleri satan reyonda veya makarna reyonunda bulunabiliyor.
Benden de simdilik bu kadar. Sevgiler...
DerindeniZ
06-10-2005, 07:03 PM
Katkida bulunan ve bulunacak arkadaslara cok tesekkurler. Simdiden bilgi dagarcigim bayagi zenginlesti.
Sevgili Esra_k ve Nilsu. Rica etsem tortilla tariflerinizi 'Tortilla' icin acacagim sayfaya yazabilir misiniz? Bizim yufka gibi bir cok yerde kullanilabilen tortilla'nin kendine ozel bir sayfa hak ettigine inaniyorum :-)
famemone
06-12-2005, 04:42 AM
bende kabak tatlisi icin Sweet potatoes kullaniyorum tadi kolay kolay ayird edilmiyor. lezzeli oluyor.
Esra_k
06-12-2005, 05:30 PM
famemone, ben de soracaktim kabak tatlisini sweet potato ile deneyen var mi diye. Bildigimiz kabak tatlisi gibi mi pisiriyorsun, yoksa tarifte herhangi bir degisiklik yapmak gerekiyor mu?
famemone
06-12-2005, 05:47 PM
normal kabak tatlisini nasil yapariz pek bilmiyorum bunuda bi arkadasin tarifi uzerine yapmistim. Patatesleri soyup istedigin kalinlikta dograyip uzerine arzu ettigin miktarda seker birazda su katip kisik ateste yumusayincaya kadar pisiriyorsun. Ben hic denemedim ama firinda yapildiginida duymustum . Bide pistikten sonra istegine gore ceviz ekebilirsin uzerine
nilsu
06-13-2005, 06:36 PM
Merhaba,
Esra_k, oglum buraya geldigimizden beri gullac sayikliyor. Bir kac defa yakinlardaki Turk urunleri satan marketlerde aradim ama bulamadim. Mesajini okuyunca nasil sevindim anlatamam...
Spring roll wrapper kullanarak nasil gullac yaptigini yazarsan cok coook sevinirim...
Sevgiler
DerindeniZ
06-13-2005, 06:57 PM
Bu sayfa yurtdisinda yasiyanlarin bulusma yeri gibi oldugundan simdi buraya yemekle alakali olmayan bir kesfimi yazacagim. Gecen gun Food 4 Less'de bizim Ariel'i buldum. Onden doldurmali makineler icin 6kg'mi 8 dolardi. Paket tamamen Ispanyolca oldugu icin Meksika marketinede baktim ve bingo oradada vardi yanliz aynisi 10 dolara. Belki bilinen bir seydir ama ben onca yil sonra yeni gordugum icin belki benim gibi bilmeyenler vardir dedim.
Not: Bu sayfa bilginin paylasildikca cogaldigini cok guzel gosteriyor. Bildiklerini paylasan tum arkadaslara tekrar tesekkurler.
nilsu
06-13-2005, 07:26 PM
Merhaba,
Marketlerde yuvarlak kutularda satilan Pillsbury marka Crescent hamuru ve paket satilan minik beef coctail sosislerinden aliyorum. Crescent kutusundan ucgen seklinde hamurlar cikiyor. Her parcayi tekrar ikiye bolup kalin tarafina bir sosis koyup rulo seklinde sosisin etrafina sariyorum. Tepsiye dizip uzerine yumrta sarisi suruyor , biraz susam ve corek otu serpiyorum. 350 F da kizarincaya kadar pisiriyorum.
Cocuklar bayiliyor :lol:
Sevgiler
Esra_k
06-13-2005, 10:31 PM
Sevgili Nilsu, daha once Hatice'nin gullac tarifinin altina yazmistim. Buraya da kopyaliyorum.
Benim aldigim rice paper paketinin ustunde "spring roll wrapper paper" yaziyor. Bir kac cesit vardi, ben en kalin olanini aldim. Sert plastik bir kutuda satiliyordu. Bazilari cok cok inceydi, onlarla olacagini zannetmiyorum. Sushi malzemeleriyle ayni reyondaydi gittigimiz uzak dogu marketinde.
Aldigim kutudan 30 tane kare seklinde wrapper cikti. Buradaki en buyuk boy dikdortgen borcama bir siraya bir bucuk tanesi tam geldi
(kolayca oratadan ikiye bolunuyorlar, duzgun sekilde kiriliyorlar daha dogrusu). Bu sekilde 15 tanesini kullandim (yani on sira oldu). Sutlu karisimi da 1,5 lt sute 15 corba kasigi seker koyarak hazirladim (ilk ogrendigim tatli olan sutlu irmik tatlisinin olcusunu kullanayim dedim, sizin de agiz tadiniza uyan daha once denediginiz bir tatli varsa onun olcusunu kullanin bence). Iki corba kasigi kadar da hindistan cevizi ekledim sute kaynatmadan once. Gerisi bildiginiz gibi her katin ustune sicak sut, bes kat bittikten sonra cekilmis ceviz. Yine sutle islatilmis bes kat daha.
Bir sefer de gul seklinde yaptim onun da sunumu cok shik oldu. Ozellikle Italyan misafirimiz cok cok begendi. Sutu bu sefer 1 lt. ye 10 kasik sekerle hazirladim. Bir gullac yapragini 5-10 saniye sutun icinde yumusatip buyukce bir tabagin ustune koydum. Karenin kosegeni boyunca ceviz dokup kosegenden ikiye katlayip kenarlari ice cevirip rulo yaptiktan sonra gul seklinde kendi etrafinda dolayip icinde biraz sut olan tepsiye oyle yerlestirdim. Tepsinizin boyuna gore on - on iki tanesini dizdikten sonra kalan sutu de hepsinin ustune dokebilirsiniz.
Afiyet olsun. Herkese sevgiler...
hacis
06-14-2005, 10:21 PM
arkadaslar su tortillanin resmini koyarsaniz cok sevinecem
DerindeniZ
06-14-2005, 10:58 PM
Sevgili Hacis,
Asagidaki linkden resmine ulasabilirsin. Uzerinde Mission yazan paketin disdan gorunumu. Ben bu markayi kullaniyorum.
http://www.missionfoods.com/products/product.asp?p=flourtortillas
ayisigi
06-14-2005, 11:28 PM
selam
bende birsey eklemek istiyorum onu da bu forumdan ogrenmistim belkide biliyorsunuzdur. tiramisu yaparken kullandigim mascorpone peynirinin kutusu yaklasik 4 dolar ben onun yerine regular cream cheese kullaniyorum ayni oluyor hemde cream cheese cok ucuz tavsiye ederim
seda aycin
06-15-2005, 04:32 PM
meraba
ben egeliyim ve aradigim teyzinyagi bulmam zor oldu ama sonunda istedigim tadi yakaladim Sam's te satiliyor genelde TAVALATO marka gercekten cok guzel
birde benim yasadigim sehirde turk marketleri yok o yuzden internetten bestturkishfood.com istetiyoruz ve cok memnunum
ben taze nane kullanmayi cok severim kis icinde kurutuyorum buyuk bir saksiya veya bahceye ektiginizde cabucak yayiliyor zaten aynisi dereotu icinde gecerli
sevgiler
outro_lugar
06-16-2005, 05:53 PM
kolay manti icin beef ravioli leri de deniebilirsiniz, yogurt (Dannon lowfat en yakini) ve sarimsakla manti gibi oluyo.
Suzme yogurt icin de Total marka greek yogurt deniebilisiniz, kivami suzme yogurda cok yakin.
DerindeniZ
06-16-2005, 06:32 PM
Sevgili Outro_lugar,
Yogurt konusunu unutmusum bende Mountain High (Plain) kullaniyorum ve cok memnunum tavsiye ederim.
Ayrica sagligina dikkat edenlerin seker olarak 'raw sugar' ve un olarak da 'unbleached flour' kullanmalarini oneririm.
Emegi gecen herkese tekrar tesekkurler.
ZeynepY
06-21-2005, 02:47 AM
Amerika'da eski kasara en yakin tat olarak ne kullanabilecegim konusunda fikri olan var mi?
Esra_k
06-21-2005, 04:16 AM
"Pecorino Romano" bir Italyan peyniri. Sam's Club'tan disariya gore makul bir fiyata bulabilirsiniz. Bizim eski kasarimiza yakin bir tat.
ZeynepY
06-21-2005, 07:26 AM
Tesekkur.
outro_lugar
06-22-2005, 10:41 PM
Kasar Peynir icin NY'ta yasiyanlara www.freshdirect.com tavsiye ediorum. Cheese bolumunde Kasseri olarak var, orta tazelikte kasar peynir, cok lezzetli.
ZeynepY
06-22-2005, 11:20 PM
Ben aslinda Hunkar Begendi yapmak istiyorum da o yuzden kasar peyniri lazim. Yoksa diger peynirlerle iyi geciniyoruz simdilik :)
esrat
06-23-2005, 09:44 AM
Zeynep aslında GRUYERE diye ithal bir peynir vardır supermarketlerin ithal peynirler bolumunde herzaman bulunur. Bu peynir genelde Quish tariflerinde vardır cunku ısıyla birlikte bizim kasar gibi eriyip sunuyor cokta lezeetli belki bunu deneyebilirsin hunkar begendide ancak ithal oldugu icin fiyatı biraz diger peynirlere kıyasla pahalı.
outro_lugar
06-23-2005, 03:53 PM
Ben begendiyi mozarella ile yaptim, hic de kotu olmadi. Ama kaliteli buffala filan degil, Kraft marka peynirlerin satildigi bolumdeki mass produced olan mozarella.
famemone
06-23-2005, 08:24 PM
kasar dedikte ben kasari Sam's Club'tan aliyorum. Tadi fena degil Stella marka yanilmiyosam fiyati bayagi uygun. Disardakinin yari fiyati. Once oturdugum yerde Sorrento kullaniyordum. Burda bulamiyorum. O yuzden Bunu tercih ediyorum genellikle
hacis
06-27-2005, 04:13 PM
merhaba arkadaslar newyorkta hangi marka sut kremasi kullaniyosunuz sevgiler
seda aycin
06-29-2005, 10:35 PM
selamlar
yogurdu burdaki cogu kisi gibi bende evde yapiyorum cocugum olmadigi icin sicakligi ayarlamak bana zor geliyordu sonunda bir derece aldim ve sutun 108-110 F soguyunca mayalanmasi ile harika tok bir yogurt olusuyor benim sorum genelde ben cam kaplar kullaniyorum bilgisi olan varmi comlek tarzi kaplari nasil bulabilirim
tesekkurler
ayisigi
06-30-2005, 01:51 AM
sedacigim
sana bir sorum olacak nasil bir derece kullaniyorsun olcmek icin bir de tok bir yogurt olmasi icin kac saat bekletmek gerekiyor
bu arada turk bakkalarinda comlek satiyorlar ama ben turkiyedeyken kapadokyay gitmistim ordan ozel yogurt yapmak icin bir comlek vermislerdi bana ici ve disi cilalanmamis boylece comlek yogurdun suyunu cekebiliyor demislerdi ama istanbulda kaldi gelirken getiremedim. :cry:
hacis
06-30-2005, 06:04 AM
sevgili arkadaslar turk marketlerinde pinarin tek sutun kasari var:)
seda aycin
06-30-2005, 03:29 PM
meraba gecgilaynur
dereceyi herhangi bir marketten alabilirsin et icin olmayanlardan ben wal-martan almistim ben genelde aksamlari kaynatiyorum yogurdu boylece mayalanmasi sabaha kadar suruyor sonra uyaninca buzdolabina koyuyorum yaklasik7-8 saat beklemesi lazim yavas yavs sogumasi icin hatta kisin havalar cok soguk oldumu firini azicik isitiyorum ve havlulari icine doseyip orda tutuyorum sabaha kadar hemde kimsenin dikkat etmesi gerekmiyor
umarim isine yarar
sevgiler
Sophie
07-01-2005, 03:46 PM
Merhabalar :)
Fransa'da yaşayan arkadaşlar için bir önerim var:
Eğer canınız Türk usulü taze fasulye çekiyorsa PICARD Surgelé (dondurulmuş gıda) mağazalarında satılan Haricots Plats'yı deneyin. Bana da bir arkadaşım tavsiye etti; pişirdim; çok memnun kaldım. (Normalde burada bizim bildiğimiz cins yeşil fasulye bulunmuyor. Daha çok börülceye benzeyen bir cins ince uzun fasulye var. Ben ondan fazla bir tad alamadım.)
Ayrıca, bu mağazanın "épinards en branches"ını da ıspanaklı her cins yemekte kullanıyorum. Çok pratik ve çok lezzetli.
Taze sebze bulamayanlara tavsiye ederim.
DerindeniZ
07-03-2005, 05:41 PM
Trader Joe's adli markette satilan 'Extra sharp Canadian Cheddar (aged over 3 years)' eski kasar tadi arayanlar icin iyi bir alternatif. Ayrica yine Trader Joe's 'Chocolate Ganache Torte' adli dondurucu bolumunde satilan cukulatali keki tavsiye ederim.
ZeynepY
07-03-2005, 06:15 PM
Evet evet. Daha iki gun once aldik o pastayi. Burada bulabildigimiz en lezzetli iki pastadan biriydi.
firusbir
07-04-2005, 07:36 PM
Bende size bir oneride bulunayim
Benim esime manti diye normal makarnayi haslayip uzerine sarimsakli yogurdu dokup, yagi tavada kizdirip icine kirmizi toz biberi atip hafif yakiyorum ve yogurtlu makarnanin uzerinde gezdiriyorum, sonra da kuru nane, sumak ve aci pul biberle susleyip afiyetle yiyoruz, hem kolay hem lezzetli. (Bazen ayri bir tavada kiyma kavuruyorum soganli biberli ve de baharatli yogurdu dokmeden once makarnayla karistirip yogurdu oyle dokuyorum ve de yemeklerimde hep sizma zeytinyagi kullniyorum)
Afiyet olsun arkadaslar...
DerindeniZ
07-04-2005, 07:48 PM
Sevgili ZeynepY,
Sanirim damak tadimiz ayni :) Trader Joe's daki Fistikli pastada ilgimi cekti bir dahaki sefere denemeyi dusunuyorum. Oyle her pastayi yemeyen biri olarak diger begendigin pastayida bizlerle paylasirsan sevinirim, simdiden tesekkurler.
ZeynepY
07-04-2005, 09:50 PM
DerindeniZ,
Basarili buldugumuz diger pasta buradaki bir cafeye ait. Cafenin web sitesi su
http://www.lepainquotidien.com
Pasta da chocolate mousse.
Umarim deneme sansiniz olur. Simdiden afiyet olsun :)
DerindeniZ
07-25-2005, 06:53 PM
Arkadaslar,
Yurtdisinda yas maya bulmak biraz zor oluyor o yuzden Ruki Usta'nin sayfasinda yas maya yapimina rastlayinca sevindim :) Benim gibi bunu bilmeyenler varsa diye ve sayfada bulmak biraz vakit aldigindan buraya ozetini kopyaliyorum.
2 kap ekmek unu
2 kap yani 500 ml ilikca su ve
1 tatli kasigi kuru aktif mayayi
plastik olceklerle olcerek (VEYA 1 iri yemek kasigi dolusu taze mayayi) hic metal kasik, metal kap kullanmadan bir plastik agzi kapakli ORTA BOY kovaya koyun ve tahta kasikla karistirin. Agzi kapali ve oda isinda muhafaza edin ilk 1.nci gun. (Not;kuru maya ile yapilan maya daha aktif ve daha agresifdir)
BIRINCI GUN YUKARDAKILERI YAPIN.Asla metal degmemelidir icine ve icine konan seylere! ASLA METAL KAP,KACAK,KASIK VS KULLANILMAMALIDIR.
2.GUN; sadece tahta kasikla karistir ve buzdolabina koyun agzi kapali olarak.
3.GUN; tahta kasikla karistir ve buzdolabinda kalsin.
4.GUN; tahta kasikla karistir ve buzdolabinda kalsin.
5.GUN; Besleme gunudur; 1 kap soguk sut + 1 kap toz seker + 1 kap ekmek unu dokun icine ve tahta kasikla karistir-hic top top un vs kalmasin- ve buzdolabinda kalsin.
6.GUN: tahta kasikla karistir,buzdolabinda kalsin.
7.GUN: tahta kasikla karistir,buzdolabinda kalsin.
8.GUN: tahta kasikla karistir,buzdolabinda kalsin.
9.GUN: Besleme gunudur; 1 kap soguk sut + 1 kap toz seker + 1 kap ekmek unu dokun icine ve tahta kasikla karistir- hic top top un vs kalmasin- ,buzdolabinda kalsin.
10.GUN; tahta kasikla karistir ve buzdolabinda kalsin.
11.GUN; tahta kasikla karistir ve buzdolabinda kalsin.
12.GUN ARTIK CANLI EKSI HAMUR MAYANIZ KULLANILABILIR; HATTA BASKALARI ILE DE PAYLASABILIRSINIZ. KENDINIZE MUTLAKA 2-3 KAP KALMALIDIR DEVAM ETMEK ICIN.
12. NCI GUNDEN SONRA ARTIK haftada artik 3 defa beslenmelidir PAZARTESI,CARSAMBA,CUMA GIBI. Ve de hergun yine mutlaka karistirilmalidir yine tahta kasikla-VE TOP TOP UN VS ASLA KALMAMALIDIR. Eger hafta sonu,tatil ise,yaninda olamayacaksaniz birkac gun, VEYA MAYANIN COGU KULLANILMISSA, MUTLAKA yine BESLEYIN ; 1 kap soguk sut + 1 kap toz seker + 1 kap ekmek unu dokun icine ve tahta kasikla karistir- hic top top un vs kalmasin- VE BUZDOLABINDA BIRAKIN.
ARA SIRA DAHA DA COK CALISMASI VE AKTIF OLMASI=YANI URETMESI ICIN ODA ISISINDA DA BIRAKABILIRSINIZ AGZI KAPALI VE TAHTA KASIKLA KARISTIRMAGA DEVAM EDEREK VE YUKARDAKI TUM KURALLARA UYARAK.
Mayali tariflerde urune,tarife 1 kap bu mayadan koyarak baslayin tariflerinizde.7 gram kuru maya icin siz 1 kap CAZ/canli maya kullanin.Kullanilacak miktari zamanla siz kendiniz ayarlamayi da ogreneceksiniz.
Bu surekli uretilen canli maya tarifini VE FAZLA MAYANIZI faydalanacagina inandiginiz herkesle paylasiniz-ozellikle de Anadolu'da.Dogu'da,Guneydoguda bircok insana inanilmaz gereklidir.Kolay,ucuz ve her an elinizin altindadir cunku.
Eger hem kuru maya ile,hem de taze maya ile iki ayri kovada canli maya uretiyorsaniz; ayni tahta kasigi asla kullanmayin karistirmak icin.Ayri ayri tahta kasiklarla karistiriniz.
seda aycin
07-29-2005, 06:33 PM
merabalar
bir sorum olucakti haticenin su yeni verdigi hindistan cevizli toplar leziz gozuktu ama cig krema yerine amerikada ne kullanabilirim karar veremedim
bilgisi olanlar yazarsa sevinirim
tesekkurler
DerindeniZ
07-31-2005, 03:22 AM
Merhaba Seda,
Sanirim cig kremaya en yakin alternatif 'heavy cream' oluyor :?:
Ayrica, evde feta/beyaz peynir yapmak isteyenler icin:
http://www.junketdesserts.com/recipes1.html
Not: nedense beyaz peynir sayfasi direk cikmiyor. 'recipes' :arrow: 'rennet tablets' :arrow: 'feta cheese' secmek lazim.
hatun
08-03-2005, 09:44 PM
Merhabalar,
Amerika da ben kurutulmus (international farmers marketlerde) ve konserve hamsi disinda hamsi baligini bulamadim. Bu arada kurutulmus hamsiyi deneyen var mi acaba? Nasil yenir veya tuketilir?
Taze hamsi bulabilecegim bir yer bilen varsa ve yazarsa cok sevinecegim.
Saglikli gunler,
H
DerindeniZ
08-04-2005, 12:27 AM
Merhaba Hatun,
Mesajini okuyunca aklima internette hamsi satan bir site gordugum aklima geldi. Arastirma sonucu buldugum bilgileri asagiya yaziyorum umarim isine yarar. Bu konu hakkindaki tecrubelerini bizlerlerle paylasirsan sevinirim, bende hamsiye bayilirim cunku. Forumdaki hamsi tarifleri dahada canimizi cektirdi :)
950 Ridge Rd. Unit B-16, Claymont, DE 19703 – (302) 798-9631
http://www.karadenizhamsi.com/order.htm
famemone
08-04-2005, 05:56 PM
Ben daha once chicago da yasiyordum. Orada bi kac sene once acilan Turk marketinde (Istanbul Market) hamsi bulunabiliyordu. Hamsininde heralde bi mevsimi vardir su anda bulunabilir mi bilmiyorum ama 1 kiloluk paketler halindeydi Karadeniz hamsisi diyorlardi fiyatida 10 dolardi. Belki oradan sorup ogrenebilirsiniz. Adresi ve telefonunu internetten buldum umarim dogrudur. Bir arada mezun.com da gormustum promosyonlari vardi bu marketin 70 dolar ve ustu alisverislere free shipping diye.
Istanbul Market- 2324 S Elmhurst Rd. Mt.Prospect, IL 60656 - (847} 290-9740
sevgiler
nihal uludogan
08-07-2005, 06:21 AM
Selam Arkadaslar,
Bilmedigimiz bir cok seyin cevabini bulabiliyoruz bu forumda .
Herkese ayri ayri tesekkur ediyorum .
Bizim salcalara benzeyen bir urun var mi ?
sevgilerle
Nihal
hunt's tomatoes paste kullaniyorum. bu arada herkese merhaba
hatun
08-08-2005, 03:59 PM
Merhabalar,
Hamsi ile ilgili bilgiler icin tesekkurler. Maalesef iki kaynakta da hamsi yok. karadenizhamsi.com da yeterince istek olmadigi icin getirmiyormus. Belki kisa isler degisir :)
Bu arada ben Hunt's tomato paste kullaniyorum. Ozellikle en kucuk olanlarini 2-3 kullanimda bittigi icin cok pratik oluyor. Baska bir marka alirken icindekilere bakarak ne kadar cok katki malzemesi olduguna bakip secebilirsiniz. Kisaca uzerinde tomato paste yazmasi gerek. Turk salcalarindan yine de biraz farkli oluyor renk olarak. Benim tahminim Turk salcalarinda boya maddesi kullanildigi seklinde.
Saglikli gunler,
H
seda aycin
08-31-2005, 10:54 PM
merabalar
sorum amerikada yasayanlar icin
lor peyniri yerine ne kullanibilirim denemis olan var mi
tesekkurler
acalya
08-31-2005, 11:20 PM
Merhaba, Lor peyniri yerine 'Small Curd Cottage Cheese' kullaniyorum, yogurt/sour cream/ricotta cheese reyonunda.
Bu arada cok hos bir forum bu, acan kisiye tesekkurler.
Bu arada Tikvesli'nin tam yagli kayamakli yogurdunu bana artik aratmayan (tabi olsa iyi olur da) bir yogurt buldum Stonyfield Farm markasinin yogurdu. Uzerinde Organic, Whole milk, plain, cream on top yazan...bir de light'i var ama ben cream on top/whole milk 'i tercih ediyorum, kalin bir de kaymagi var ustunde...Yogurdun ambalaji sari ve koyu kirmizi, kocaman bir kasik yogurt resmi var :) cok ayrinti vermemin nedeni, bazen gozumuzun onundeki seyi gormeyiz ya reyonlarda...onun icin. sevgiler
seda aycin
08-31-2005, 11:26 PM
acalya
cok tesekkurler bu hafta sonu denicem
acalya
08-31-2005, 11:56 PM
Rica ederim seda aycin,
Aklima simdi gelen birseyi yazayim, aklima geldikce yazarim;
Hani Tr'de kuskus sevenler icin, ben kuskus yerine Italyan urunleri reyonunda makarna bolumunde (Farm Fresh'te buluyorum) DaVinci marka Italyanlar'in 'Orzo' dedikleri makarnadan kullaniyorum. Boyle ambalajin seffaf olan bolumunden de gorursunuz zaten, minicik minicik damla seklinde yassi makarna. Ambalaj kucuk, el kadar ve koyu mavi. Uzun pirinc seklinde olanlari da var ama benim dedigim kucuk ambalajli olan dedigim gibi bakin sekline minicik damla seklinde.
hacis
09-01-2005, 06:36 AM
krema sertlestirici ,creme ole(hatice dondurmali pastada kullanmis) icin ne kullaniyosunuz acalya hanim.verdiginiz bilgilerden dolayi cok tesekkur ederim bir yillik evliyim yani 1 yildir brooklyn de yasiyorum
acalya
09-01-2005, 02:43 PM
Merhaba hacis, bunun icin heavy cream alip (sut reyonunda sut gibi karton kutularda) bir cimdik tuz ile derince bir kapta cirp. Zaten cok yagli sut gibi, bundan da krema mi olurmus deme hizlica cirptiginda (mikser tavsiye edrim, elle yorar) zaten 10 saniye sonra katilasmaya basliyor. Yalniz heavy cream'in ve cirptigin kabin cok soguk olmasina ve hatta cirparken kabini daha buyuk bir buzlu su dolu kabin icinde cirmaya dikkat et, cok daha iyi sonuc alirsin. Cream katilasmaya basladiginda icine biraz seker, kakao ve vanilya da eklersen sonuc cikolatali creme o'lait olur.
Ama ugrasamam diyorsan, eminim Jell-O'nun bu tip urunleri vardir buyuk ihtimalle. Pasta malzemeleri satan reyonda hazir pudingler vs.'lerin arasinda choco mousse diye bulabilirsin.
Kolay gelsin.
Esra_k
09-01-2005, 06:08 PM
Merhaba Seda, dun lor peyniri yerine ne kullanabiliriz diye sormussun. Ben "ricotta cheese" kullaniyorum. Biraz tatli bir peynir ama kivami benim bildigim lora cok benziyor. Acalya, "small" curd cottage cheese yazmak istedin sanirim. O peyniri de cok severek yiyorum ben de. Tuzsuz peynir sevenler icin ideal. Ama lora gore biraz daha sulu. Bir kere (ama sadece bir kere) burada gittigimiz markette "dry curd cottage cheese" bulup denemistim. Lor peyniri yerine -bulabilirseniz- onu da denemenizi tavsiye ederim. Sevgiler...
acalya
09-01-2005, 06:59 PM
ooops! Esra_k, tesekkur ederim hatami duzelttigin icin...elbette, small ve large diye iki cesidi var bu cottage peynirinin. Ama ben su pakete bir daha bakacagim, bana neden 'Slow' yazdirdi hafizam acikliga kavusturmam lazim :) yoksa canim cekti de 'Slow Churned Ice cream'i mi dusundum? :roll: sevgiler
Esra_k
09-01-2005, 07:25 PM
Insanin aklina dondurma dustu mu baska sey dusunemez bilirim. mmmmm....
acalya
09-01-2005, 11:28 PM
Arkadaslar,
Daha once yazildi mi bilmiyorum ama,
yas maya arayanlar icin, herhangi bir markette (buyuk market olursa daha iyi) sogutmali reyonlarda ozellikle yumurtalarin yakininda 'Fleischmann's Fresh Active Yeast' adi altinda ayni bizdeki minik Pakmaya boyutunda yas maya bulabilirsiniz. Cok cabuk bozuluyorlar, bir iki tane alip 1 hafta icinde kullanilmasinda yarar var.
acalya
09-04-2005, 09:39 PM
Yas mayanin buzdolabinda bozulmasi derdi kalmadi, cunku buzlukta sakliyorum, kullanmadan bir gece once cikarip buzdolabina indiriyorum ve oyle kullaniyorum. Bugun yaptigim ekmekte kullandim, sonuc ayni arkadaslar, kabardi.
acalya
09-04-2005, 09:49 PM
Bir de bugun birsey ogrendim, hep dusunurdum niye bunlar ayni da isimleri degisik diye... bu cottage cheese'in Italyancasi ricotta'ymis.
Esra_k
09-06-2005, 03:04 AM
Ricotta ve cottage cheese taze peynirler olduklari icin birbirine cok benzese de yapilislari ve besin degerleri (ricotta daha yuksek kalorili, daha yagli fakat kalsiyum miktari daha yuksek) ayrica kivamlari (cottage cheese daha sulu), dokulari (cottage cheese tanecikli, ricotta puturlu), tatlari (ricotta daha sekerli) birbirinden farkli peynirler. Pek cok tarifte birbirlerinin yerine kullanilabilirler, ama bu ayni olduklarini gostermez. Asagidaki linkten degisik taze peynirlerle ilgili bilgileri ve resimlerini gorebilirsiniz. Sevgiler...
http://www.foodsubs.com/Chefresh.html
acalya
09-06-2005, 04:26 AM
tamam esra_k cim, bunu ben uydurmadim Italyan asilli bir arkadasimdan ogrendim. Binbir cesit peynir var tabi ki, ogrendigim seyi paylasmak istedim. Bunun Italyancasi buymus diye :roll: Ben Italyan'in yalancisiyim (tabi o dilini daha iyi bilir degil mi?) :wink: bu da peynirler hakkinda bilgisi oldugunu gostermez elbette.
Esra_k
09-06-2005, 05:34 AM
Tabii ki Acalya, ben de uydurdun demedim. Yazdiklarimdan oyle anlasildiysa ozur dilerim :oops: Burada onemli olan bildiklerimizi paylasmamiz, birbirimize yardimci olmamiz tabii ki...
nilsu
09-06-2005, 08:04 PM
Merhaba,
Esra_k cok hakli...
Ricotta ve cottage cheese farkli iki peynir...
Arkadasiniz Italyan olabilir, ama verdigi bilgi yanlis...
Sevgiler
acalya
09-06-2005, 08:25 PM
aaa tamam ayol, ben de dedim ya italyan olabilir ama bu peynirler hakkinda bilgisi oldugunu gostermez diye. Simdi kiza gidip bi catayim beni rezil ettin aleme diye. ama bana sozlugunde de gosterdi, oyle yaziyo. tamam tamam iki farkli peynir... :roll: :)
Roxelana
09-06-2005, 10:24 PM
Herkese merhaba, oncelikle bu konu basligi icin tesekkurler cok faydali bilgiler var. Ben de kendi capimda internet websiteleri ile katkida bulunmak istiyorum, bunlari biliyorsaniz, pardon. :oops:
Birincisi:
www.tulumba.com
Ben ozellikle telefon kartlarini kullaniyorum, 20 dolarlik charge ediyorum, asagi yukari 1 ay yetiyor. Istanbul-Ankara-Izmir dakikasi 10 cent, Turkiyedeki diger yerler 14 cent sanirim. Japonya ve Avrupa dakikasi 5 cent. Ayrica mevsimi olunca yesil erik, cagla filan bulunabiliyor.
www.yiyelim.com
Burada taze pide/simit/acma filan var, ayrica etler (tavuk ve normal doner, dana kiyma, pirzola filan) var. Henuz burdan ismarlamadim, fakat onumuzdeki ay doner ve pide soyleyip iskender kebabi yapmayi dusnuyorum. Ayrica burda da can erigi bulunabiliniyor mevsiminde.
Fiyatlar anormal pahali degil ama gene de tabii bazen pahali olabiliyor, iste 2-3 ayda bir bi 50-60 dolarlik bi seyler ismarliyorum.
Umarim isinize yarar.
Sevgiler
acalya
09-07-2005, 12:39 AM
Arkadaslar merhaba, sizlerle paylasmak istedigim bir baska konu da olculer, her ne kadar temel birimleri aklimizda tutuyor ve ona gore bildigimiz olculere cevirebiliyorsak da, bazen yeterli olmayabiliyor, ben asagidaki linki bookmark yaptim, epey isim dusuyor acikcasi :roll:
http://www.onlineconversion.com/
buradan aninda ceviri yapabilirsiniz. :idea:
Sevgiler
Roxelana
09-07-2005, 10:56 AM
Sevgili Acalya, cok tesekkurler, bu cok isime yarayacak. Ozellikle yemek yaparken...Eline saglik!!
hatun
09-08-2005, 09:12 PM
Merhabalar,
Dokuz senedir ABD deyim, hala su kuru fasulyeleri (baklagilleri) cozebilmis degilim. Bir iki denemeden sonra yildim. Bilen arkadaslar hangi cesit (donmus veya kuru) fasulyelerin kolay pistigini ve lezzetli oldugunu, ne tur yemeklerde veya salatalarda kullanilabileceklerini yazarsa cok sevinirim.
Tabii bildiginiz guzel tarifleriniz varsa onlari da yazabilirsiniz. Ozellikle vegeteryan kuru fasulye/baklagiller ile pisirilebilecek yemekler ariyorum.
Herkese saglikli gunler.
H
nilsu
09-09-2005, 02:55 AM
Merhaba,
Sevgili Hatun, baklagiller konusunda yardimci olmaya calisacagim...
Zeytinyagli kuru fasulye pisirmek icin "navy bean" aliyorum ve vaktime gore iki turlu pisiriyorum.Eger acelem varsa ve islatmayi unutmussam once biraz hasliyor, suyunu suzerek duruluyorum. Tekrar atese koyup biraz daha kaynatip soganini yag, salca ve biraz kirmizi toz biberle kavurup ekliyorum. Tuzunu ayarlayip iyice yumusayana kadar pisiriyorum.Yaklasik bir saatte pisiyor. Eger aksamdan islatmissam sabah suyunu suzup yikayip atese koyuyor bir daha suzmuyorum ve daha cabuk pisiyor...
Barbunya icinse "kidney bean" aliyorum ve yukaridaki gibi pisiriyorum. Sadece havuc ilave edip, pistikten sonra maydanoz ekliyorum...
Gelelim piyaza, esim cok sevdigi icin haftada en az iki defa yapiyorum. Teneke kutudaki haslanmis fasulye konservelerini kullaniyorum. Goya marka olanin uzerinde "Cannellini Alubias" yaziyor yada krogerin kendi markasiyla sattiklarindanda kullaniyorum fiyati daha hesapli. Sadece suzup yikayip malzemesini koyuyorum, kisa surede hazir oluyor...
Simdilik aklima gelenler bunlar...
Sevgiler
DerindeniZ
09-09-2005, 05:05 AM
Merhaba Hatun,
Nilsu arkadasimiz baklagiller hakkinda detayli bilgiler vermis ben birkac kucuk ekleme yapmak istiyorum.
'Navy' fasulyesinin yaninda ben 'Great Northern' adli olaninida kullaniyorum. Eger aksamdan islatmayi unutmussam yikayip ustunu iki parmak gececek kadar su koyup 1 dakika kaynatip altini ve kapagini kapatip 1-2 saat bekliyorum ve suyunu suzerek normal bildigimiz gibi yapiyorum. Yanliz bir kere suyuna tuz atmak gafletinde bulundum ve o fasulye bir turlu pismek bilmedi dikkatine.
Bizim evde nohut pek sevilmedigi icin sadece arada pilava katiyorum o zamanda herhangi bir marka konserve nohut kullaniyorum.
Birde biz 'Lima bean' cok kullaniyoruz bizim baklanin bir cesit akrabasi oluyor. Ikram ettigim misafirlerim tarifini almadan gitmiyor :) Eger istersen tarifini yazabilirim.
Aradigin birsey mi bilmiyorum ama bu blogda soya fasulyesi salatasi tarifi var.
http://yesiminmutfagi.blogspot.com/
Kolay gelsin.
acalya
09-09-2005, 05:44 AM
Sevgili DerindeniZ,
Ben pek kuru baklagiller pisiren biri degilim, hani olsa da olur olmasa da diyenlerdenim. Ne bileyim yilda, o da kisin, bir yada iki kez pisiriyorum. Esim de nasibini aliyor tabi. Allahtan yabanci da, piyaz miyaz, tursuyla pilav ustu kuru fasulye falan diye tutturmuyor, ne yapardim yoksa? ne koyarsam onu yemek zorunda hehe :lol: Ben de canim sucuklu kuru fasulye cekiyor iste yilda bir, oyle. Yararli biliyorum ama ne yapayim :roll:
Ama senin bahsettigin Lima beans' i denemeyi cok isterim. Rica etsem tarifini yazar misin? Simdiden tesekkurler
Esra_k
09-09-2005, 05:45 AM
Sevgili Derindeniz ben de "lima" tarifini yazarsan sevinirim gercekten. Biz de "baby lima bean"leri cok seviyoruz. Donuk satilanlari. Sadece sogan kavurup baby lima'lari ekleyip az su, tuz ve seker ekleyip pisiriyorum. En son anda dereotu ekliyorum. Servis etmeden once de bol sarmisakli yogurt. mmmm... cok lezzetli, cok kolay ve hafif oluyor. Sevgiler...
hatun
09-09-2005, 05:10 PM
Herkese cok tesekkurler. DerindeniZ, Lima bean tarifini yazarsan cok sevinirim. Isin dogrusu ailece cok fazla baklagil tuketmiyoruz. Bu nedenle mumkun oldugunca yiyenlerin sevebilecegi tarifler bulmaya calisiyorum. Oglumun da bu yastan alismasini istiyorum. Verdiginiz tarifler icin de cok tesekkurler.
Saglikli gunler,
H
DerindeniZ
09-09-2005, 07:25 PM
Merhaba arkadaslar,
Yogun istek uzerine 8) guzel oldugu kadar basitte olan tarifimi yaziyorum. Baklagillere pek bayilmayan biri olarak bu yemegi cok seviyorum. Bu tarifi 14 yil once buraya ilk geldigimde 20 kusur yildir burada yasiyan bir arkadasdan ogrenmistim yani tarif bayagi uzun zamandir denenmistir.
Bu tarifin adina 'zeytinyagli enginar gobekli lima fasulyesi' diyebiliriz. Ilk once donmus lima fasulyesi aliyoruz ve uzerinde 'baby' yazmamasina dikkat ediyoruz yani iri olanlarindan kullaniyoruz. Enginar olarakda ben baharatli zeytinyagi sosu icinde beklemis olan enginar gobeklerini tercih ediyorum eger Costco'ya uye iseniz en uygun ve kaliteli olani kavonoz icinde orada satiliyor.
Orta boy bir 'beyaz' sogani yemeklik dograyip zeytinyaginda soteliyoruz, seker ve tuz atip donmus haldeki lima fasulyelerini ekleyip rengi degisene kadar orta ateste arada karistirarak pisirmeye devam ediyoruz. Enginarlari ekleyip bir iki kere karistirip hizasina kadar sicak suyla pisiriyoruz. Limalar pistiginde hazir demektir altini kapatip arzu edilen miktarda dogranmis dereotu katiyoruz.
Afiyet olsun.
Notlar: Sogudukca dahada guzel oluyor. Esim beyaz yemek sevmedigi icin salcalida denedim ama salcasiz daha guzel olduguna karar verdik. Turkiye'de yasiyan arkadaslar lima yerine taze ic bakla ile bu tarifi yapabilirler. Umarim ilk firsatta dener, begenir ve sonuclari bizlerle paylasirsiniz.
Sevgili Esra senin tarifinde cok leziz duruyor onuda ilk firsatta denemek lazim.
Sevgili Hatun fasulye turlerini cocuklara verirken ezerek pilavla karistirip kamufle ediyorum belki isine yarar.
DerindeniZ
09-09-2005, 07:33 PM
Birde internetten baska bir forumdan aldigim cesitli baklagillerle yapilan bir corba tarifini eklemek istedim. Nerden aldigimi hatirlamiyorum ama bir yemek forumuydu aynen copy/paste yapiyorum.
Karisik Corba
Bir gece onceden evde nohut, kuru fasulye, barbunya filan ne varsa islatiyorum 1/2 cup Kadar her birini. Ertesi sabah dudukluye atiyorum pirinc, bulgur (ozellikle bulguru biraz daha fazla pirince gore), bir iki havuc, iki patates, iki sogan, yerelmasi, bakliyatlari, kirmizi-yesil-sari mercimekleri, eger kaldiysa ispanak koku, kereviz sapi, cinlilerin su kestanesi dedikleri sebzeyi filan ustunu iki uc parmak kadar gececek kadar su koyuyorum uc kasik sivi yag, tuz, biber, paprika, yarim tatli kasigi seker hepsini bir guzel duduklunun tepesi cikincay 5dakika tutuyorum, acinca blenderdan gecirip porsiyonluk kaplara ayiriyorum.soguduktan sonra donduruyorum. Isterseniz uzerine haslanmis misir taneleri, dilimlenmis avokado da koyabilirsiniz.
acalya
09-09-2005, 07:52 PM
tesekkurler DerindeniZ, yakin zamanda yapmaya calisacagim, lezzetli iki tarif edindim sayende.
Esra_k
09-09-2005, 08:22 PM
Sevgili DerindeniZ, bakla, enginar, dereotu kombinasyonu muhtesem gercekten. Tarifi paylastigin icin cok tesekkurler. Annem de senin yaptigin yemegin esmer pirincle pilavini yapar. Enginarin canagini kucuk kucuk dograyip kullanir. Cok cok guzel olur. Yalniz sana bir sorum var. Bizim burada Costco yok. Sam's Club var. Cok benzer yerler. Kavanozda "baby artichoke hearts" satiliyor sadece. Senin kullandigin da onlar mi? Cok tesekkurler, sevgiler...
DerindeniZ
09-09-2005, 08:44 PM
Rica ederim arkadaslar, umarim sonuctanda benim kadar memnun kalirsiniz.
Sevgili Esra,
Evet, Costco ve Sam's Club yapi ve icerik olarak birbirine cok benziyor. Buyuk ihtimalle o urunde ayni islevi gorur. Sana bir fikir vermesi acisindan benimki Kirkland marka ve uzerinde 'marinated in oil' yaziyor. Bir keresinde her zaman kullandigimi bulamayinca normal marketlerde satilan ve su icinde olanlardan almistim ve pek hosuma gitmemisti. Simdi derin dondurucuda limalari, buzdolabimdada kavanozda enginarlari hep bulunduruyorum dereotunuda aldimmi tamamdir. Gercekten bu kombinasyon harika oluyor, icindeki malzemelerden sevmeyenlar bile bu karisimi mutlaka denemeli fikirlerini degistireceklerinden eminim :)
Roxelana
09-09-2005, 09:15 PM
Harika!! Cok tesekkurler. Esim ic baklali enginari cok begenir ve bol bol yer Istanbulda...Bana ic baklaya en yakin seyin burda lima oldugunu soylemisti ve ben gulmustum :(
Cok tesekkurler, artik burda da yiyebilecek bu yemegi.
DerindeniZ
09-10-2005, 01:18 AM
Sevgili Acalya,
corba tarifini ben henuz deneyemedim, denersen yorumlarini bekliyoruz.
Sevgili Roxelana,
esin agzinin tadini biliyor :) Umarim bu sekildede begenir.
Eklemek istedigim bir baska noktada; kurufasulye, barbunya, mercimek vb. urunleri Wild Oats ve Whole Foods gibi organik urunler satan yerlerden acik olarak almayi tercih ediyorum.
Birde bazi marketlerde 'Hungarian green pepper' oluyor. Bence bizim dolma biberlere en yakin biber, hem kabuklari digerleri gibi kalin degil.
Esra_k
09-10-2005, 06:19 PM
Arkadaslar, aslinda baklanin Ingilizcesi "fava" veya "broad beans" di mi?. Tazesini hic gormedim buradaki marketlerde. Ama kuru "fava" goruyorum. Belki konservesi de bulunuyordur. Maalesef pisirmeyi daha once hic denemedim. Deneyen var mi hic? Sevgiler...
DerindeniZ
09-12-2005, 08:09 PM
Evet Esra haklisin, baklanin ingilizcesi 'broad-bean'. Kurutulmusunada 'fava' deniyor. Burada her ikiside Arap ve Ermeni marketlerde bulunuyor tazesini CA'dan getiriyorlar. Favayi maalesef bende hic denemedim. Belki fava/kuru bakla diye bir forum acarsan daha cok yanit alabilirsin.
Kolay gelsin...
fethiye
09-12-2005, 08:40 PM
Baklanin tazesine de fava deniyor Amerikada. Kaliforniyada her daim bulmak mumkun ama elbette yaz basidnakilerin tadi, goruntusu vs bambaska oluyor.
hatun
09-14-2005, 04:08 PM
DerindeniZ, tarif icin cok tesekkurler. Is aramak ile mesgul oldugum icin uzun sure forum a giremedim. En kisa zamanda costco dan enginarlari alip deneyecegim. Bir sorum var. Ben daha once hic enginar pisirmeyi denemedim. Enginarlari oldugu gibi mi koyuyorsun ya da dogramak, sapini ayirmak filan gerekiyor mu? Senin kullandigin marinated oldugu icin herhangi bir islem gerektirmiyor diye tahmin ediyorum. Eger taze enginar kullanacak olursak ne yapilmasi gerekiyor? Simdiden tesekkurler.
H
DerindeniZ
09-14-2005, 06:16 PM
Birsey degil Hatun :) Benim kullandigim enginarlar kullanima hazir temizlenmis, dogranmis ve bir miktar pismis yani bir cesit konserve gibi. Ben taze enginarla hic yapmadim ama enginari normal zeytinyagli yapiyormus gibi hazirlayip bir miktar pisirdikten sonra lima fasulyesini icine atarsan olmamasi icin bir neden yok bence.
Umarim sonuc istedigin gibi olur.
Esra_k
09-27-2005, 11:30 PM
Cani sutlac ve krem karamel ceken ve yapmakla ugrasacak vakti olmayanlara marketlerin buzdolapli bolumunde pudinglerin oldugu yerde satilan "Kozy Shack" marka "Original Rice Pudding" ve "Creme Caramel Flan"i denemelerini kesinlikle tavsiye ederim. Bunlarda hicbir katki maddesi yok ve cok cok lezzetliler.
bemol
10-18-2005, 06:10 AM
Benim de bir katkim olsun dedim.
Bugun yazdigim brisket tarifini, Texas'da yasadigim yillarda ogrenmistim. Brisket'i Tom Thumb'da bulabilirsiniz.
Dil peyniri'nin lazim oldugu tarifler icin, mozzarella kullanabilirsiniz.
Yumm denen pembe kabuklu patatesle, Sevgili Hatice'nin kabak tatlisi tarifini hic degistirmeden aynen yapabilirsiniz.
Hamsi bulmak oldukca zor.Son bes yildir Kanada'da yasiyorum. Burada China marketlerin dondurulmus balik reyonlarinda bulabilirsiniz.Adini su an unuttum ilk gidisimde hemen not edip yazacagim.Zaten gorunumunden tanirsiniz.
Kus uzumu bulmakta zorluk cekiyorsaniz, (tipatip ayni degil gorunumu ama lezzeti fazla farkli degil) buyuk marketlerin uzum, erik vs. satilan bolumlerinde Currants ismiyle cok daha ucuza bulabilirsiniz. Usenmesseniz havalar sicakken serip iyice kurutun.Kanada'da olanlar Fortinos'da bulabilirler.
Olculer icin asagidaki link isinize yarayabilir.Eski tariflerde gecen birimlerin bazilarini bulmak mumkun...
http://www.cafecreosote.com/Reference/equivalents.php3
DerindeniZ
10-23-2005, 04:57 AM
Daha onceden donmus 'dinner roll' hamuruyla pogaca yaptigimi yazmistim. Gecen gun ayni hamurla cig borek yaptim harika oldu, tavsiye ederim.
hurrem_sultan
10-23-2005, 05:29 AM
Arkadaslar benimde bir onerim var evde pizza yapanlar icin ben genelde pizza yaparken marketlerde satilan ragu marka makarna soslarini kullaniyorum herkese tavsiye ederim disardan alinan pizzalardan farki yok simdiden afiyet olsun
Aylini
10-23-2005, 02:15 PM
Herkese Viyanadan merhabalar:)Araniza yeni katildim.. Harika bir yer.. Tarifler muhtesem.. Yaklasik 1.5 senedir burada yasiyorum.. Buradaki urunlerin bizim mutfagimiza uygulanmasi konusunda bana yardimci olacak kimse varmi!!??:)) tesekkürler..
Nesecik
10-25-2005, 04:05 AM
Merhaba
Amerika`da yasayan arkadaslar acaba firinda kremali patates yaparken veya domates corbasina kullanmak uzere hangi sut kremasini kullaniyorlar?
markasi ile birlikte yazarsaniz cok sevinirim
Tesekkurler
ZeynepY
10-25-2005, 04:19 AM
Albertson's whipping cream ya da Knudsen (galiba boyle yaziliyordu).
acalya
10-25-2005, 05:03 AM
'Richfood' heavy whipping cream
Nesecik
10-25-2005, 07:21 PM
Tesekkur ederim arkadaslar, bunlar sivi olarak mi satiliyor? Yarin marketten alacagim, cok sagolun.
acalya
10-25-2005, 08:07 PM
rica ederim, evet benim dedigim ayni sut kartonu gibi ve sutlerin yaninda beyaz sari bir karton paketi var.
betul_ari
10-27-2005, 08:40 AM
Forumda bir yogurt tatlisi tarifi gormustum. Ikinci yapisim, ama kabarmiyor bir turlu... Birincisi oldugu gibi cope gitti. ikincisi surunuyor..Artik gurur yapmaya basladim..
Acaba burdaki unlardan mi kaynaklaniyor? bir yerde yurt disindakilerin daha az un kullanmalari gerektigini okumustum.Amerikadaki unlar icinde ayni sey gecerli mi?
Normal Baking powderdan bir cay kasigi koyuyorum.Acaba turkiyedekiler gibi kullanip atilan posetlerde olmadigi icin bayatliyor mu?
Birde irmik koymamistim, irmik etkiler mi acaba?
Amerikada olup, guzel revani ya da yogurt tatlisi yapan arkadaslarin yardimina ihtiyacim var. :lol:
DerindeniZ
10-27-2005, 07:04 PM
Merhaba Betul,
Ilk once aramiza hosgeldin :)
Acikcasi ben sorunun undan kaynaklandigini zannetmiyorum. Evet burada cok fazla cesit var alirken ne amacla alindigina dikkat etmek lazim. "Unbleached (NOT self-rising) flour" bizim una en yakin olani. Irmik ve kabartma tozu miktarlarindada hakli olmalisin, asagidaki adreslerdeki tarifler aradigin sekilde bir tatli yapmana umarim yardimci olurlar.
Not: Her iki tariftede irmik var. Hatice 2 paket kabartma tozu kullanmis, Binnur ise 1 yemek kasigi.
Ayrica Hatice cevaplarinda bir paket kabartma tozunun 10gr. tepeleme olursa bir tatlı kaşığı, silme olursa iki tatlı kaşığı oldugunu belirtmis.
http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2003/11/yourt_tatls.html
http://www.turkishcookbook.com/2005/08/revani.php
betul_ari
10-27-2005, 08:13 PM
Cok tesekkurler arkadaslar.. normalde tatli sevmem ama becerememenin verdigi dayanilmaz agirlik uykularimi kaciriyordu:) DerindeniZ, holsbuldum. Cok da mutluyum boyle bir grubu buldugum icin... verdigin linklerden turkishcookbook'daki tam aradigim tarifti.. yeniden tesekkurler.. :D
DerindeniZ
10-28-2005, 01:15 AM
Rica ederim, yardimci olabildiysem ne mutlu bana :)
Benimde tatliyla pek aram yoktur ama resmine baktikca insanin yapasi geliyor. Aklima kabartma tozunun miktari takildi sadece. O kadar kuru malzemeye bir yemek kasigi kabartma tozu cok degilmi acaba?
betul_ari
10-28-2005, 07:45 PM
dun elmali kek yaptim. bir paket kabartma tozu icin bir tatli kasigi tepeleme koydum. gayet guzel oldu.sanirim cozuyorum ben bu isi yavas yavas:) kek yapma yontemlerini de okudum. neymis: kek piserken yirmi kere firin kapagi acilip bakilmayacakmis:)cok sagol tavsiyelerin icin DerindeniZ...
kasimpati
02-03-2006, 09:52 AM
merhaba arkadaslar hollandada yasayan arkadaslardan yardim istiyorum bu creme fraiche yi ne icin kullaniyorsunuz cig kremanin yerinimi aliyor merak ettim birde creme olenin yerine ne kullaniyorsunuz
gul27
04-09-2006, 01:12 AM
slm arkadaslar,burasi yurt disinda yasayanlarin forumu,ama ben hep abd lileri goruyorum.aranizda hic hollandadan yararli bilgileri olan arkadaslar yokmu,slmlar. :P :?: :?: :?:
akcildir
05-09-2006, 07:59 PM
Kanada'da yasayan arkadaslar ben pandispanya hamurunun olcusunu burada tutturamiyorum.Turkiye'de yaparken her zaman cok guzel kabariyordu.Kanada unlarindan midir sekerinden midir anlamadim.Burasi icin pandispanyanin olcusu nedir? bilen arkadaslar yardim ederse sevinirim.
amerikada yasayan arkadaslar kedi dili biskuvisi olarak ne kullaniyorsunuz burada?
forumda cok guzel tarifler var kedi dili biskuvisi ile ama buradaki adi ne yada karsiligi olarak ne cesit bir sey var?
HIRSIZ-POLIS
03-31-2008, 09:59 AM
lady fingers deniyor sanirim
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.