Orijinalini görmek için tıklayınız : Evde Peynir / Lor Yapımı
meltem duman
02-15-2005, 09:04 PM
Merhaba;
Umarım herkes iyidir. Bilen varsa bana yardım eder umarım tatlı lor arıyorum nerde bulabilirim. Büyükçekmecedeki aklıma gelen tüm marketlere sordum ama bilen bile yok. Nerelerde bulabilirm...??????? :o
Bu arada bu gün işyerinde bir mail aldım Katı yağlar hakkında (tereyağ hariç) söz konusu bu yağların içinde plastik muhteviyatlı bir madde varmış bu konuda sizlerin bilgisi varmı??? :lol:
Merhaba,
Ben Izmir'de oturuyorum. Bu yuzden cevabim sizin icin ne kadar anlamli olur bilemiyorum ama ben burada tatli loru bircok mandirada bulabiliyorum. Siz de marketler yerine mandira, sarkuteri gibi sut urunleri cesitlerinin fazla oldugu yerler sorun.
Sevgiler,
Oz
yaseminozturk
03-03-2005, 07:21 PM
ben gecenlerde fatih'te kucuk bir kahvaltilik, sarkuteri urunleri satan dukkanda gordum. oyle cok nadir bulunan birsey oldugunu sanmiyorum. migros gibi buyuk marketlerde bulabilirsin.
bu arada tatli lor deyince farkli anlasilabilir.
tuzsuz lor adi ile daha kolay bulabilirsin.
Meltemcigim bende lor tatlisi yapiyorum.Oyuzden cok lazim oluyor.Burada ben bulamadigim(aramadimda) icin sutu kaynatip biraz limon suyu ile kestiriyorum.Zaten benim bildigim kadariyla lor=sut kesigi demek degilmi?Gerci Turkiyede hazir bulma imkanin cokta ben yine ise karisayim dedim. :oops:
Esra_k
03-03-2005, 10:49 PM
Nesrincim konuyu karistirmak istemem ama lor tatlisindan bahsetmissin. Acaba ayri bir baslik acip bu tarifi bizimle paylasmak istemez misin :wink:
Tatlilar bolumune yaziyorum canim. :D
meltem duman
03-15-2005, 07:54 PM
Merhaba arkadaşlar bilgisayarımdaki arızadan dolayı epeydir siteye giremedim ve mesajlarınızı da okuyamadım dolayısıyla. Dün nihayet arıza giderildiş, bende mesajlarınızı okuya bildim hepinize teşekkürler ederim. Edos sana zahmet olmazsa şu sütü limonla kestirme olayını anlatır mısın? miktarlar, kıvam falan yani....... :P
Sutu kaynatiyorum icerisine limonu damla damla sıkıyorum zaten sıkarken alta dogru cokmeye yani lor olmaya basliyor dikkat etmedim ama yarim limondan daha az gidiyordur.Daha sonra suzgece kagit havlu serip uzerine bosaltiyorum suyu akiyor.Kolay gelsin.
meltem duman
03-16-2005, 10:32 PM
edos çok teşekkür ederim.Mutlaka deneyip sonucu sana bildireceğim. Sevgiler....... :lol:
merhaba meltem ben loru evde yapiyorum sanada soyleyeyim tarifini cok guzel oluyor kac kilo sutten yapmak istiyorsan okadar sutu kaynatiyorsun sut kaynamaya baslayinca icine sutun yarisi kadar yogurt koyuyorsun ve karistiriyorsun bununla beraber bir tasim kaynatip ocagin altini kapatiyorsun ve biraz soguyunca bir bez parcasina dokup uzerine biraz agirlik koyuyorsun suyunun iyice suzmesi icin kahvalti icinde cok guzel oluyor eger kahvaltida yiyeceksen bir kismina biraz tuz,kekik loru biraz yoguruyorsun ve bir kaba koyup dolapta saklayabilirsin anlamadigin yer olursa yine sorabilirsin
--------------------------------------------------------------------------------
merhaba arkadaslar ben loru evde yapiyorum sizede soyleyeyim tarifini, cok guzel oluyor kac kilo sutten yapmak istiyorsaniz okadar sutu kaynatiyorsunuz sut kaynamaya baslayinca icine sutun yarisi kadar yogurt koyuyorsunuz ve soyle bir karistiriyorsunuz bununla beraber bir tasim kaynatip ocagin altini kapatiyorsunuz ve biraz soguyunca bir bez parcasina dokup uzerine biraz agirlik koyuyorsunuz suyunun iyice suzmesi icin. Kahvalti icinde cok guzel oluyor eger kahvaltida yiyecekseniz bir kismina biraz tuz,kekik ekleyip loru biraz yoguruyorsunuz ve bir kaba koyup dolapta saklayabilirsiniz anlamadiginiz yer olursa yine sorabilirsiniz
banus
03-18-2005, 06:43 PM
bez parcasina dokup uzerine biraz agirlik koyuyorsunuz
bolumunu anlayamadim :?: Agirligi nereye koyuyoruz bir de suzulurken hepsi bezden akip gitmiyor mu? Iyice anlayabilirsem denemek isterim cunku loru cok severiz biz.
Banu
merhaba Banu,bez torbalar varya suzmek icin yani suzek gorevini gorecek birsey. torbanin icine dokuyorsun agzini bagliyorsun ve mutfak tasinin uzerine torbayi yatirip uzerine herhangi bir agirlik koyuyorsun peynirin suyunu iyice suzmesi icin fazla delikli birsey olmasin peynirlerde gidebilir yinede anlamadigin biryer olursa severek cevaplarim.
herkese selamlar. ne guzel bir ortam.. mesajlari okurken sanki arkadaslarimla sohbet ediyormusum gibi hissediyorum. bagimlisi oldum gercekten, ...
bende iki ay once amerikaya geldim. burda yogurdumuzu kendimiz yapiyoruz. yogurt yapmasini esimden ogrendim ama peynir yapilir mi merak ediyorum..
bilgisi olan paylasirsa sevinirim..
herkese selamlar... :?:
fethiye
03-23-2005, 06:33 PM
esma, yoGurdum tutmazsa ya da canIm COkelek gibi bir sey isterse ne yaptIGImI anlatayIm sana. Kaynayan sUte tuz ya da sirke ekliyorsun, kaynatmaya deva ediyorsun. Bu isleme "kestirme" deniyor. Bir mUddet sonra sUtUn bazI kIsmInIn koyulastIGInI, toparlandIGInI gOrUrsUn. Buna Ingilizce "curd" deniyor, TUrkCesi de bildiGin lor, COkelek ya da kesmik. Bir sUre kaynattIktan sonra sUzme yoGurt yapar gibi beze dOkUp sUzUlmesini bekliyorsun.
Bunu kekik, pul biber, tuz ile karIstIrIp bir cam kAseye basIyorum ben, COkelek oluyor. Sonra da afiyetle yeniyor. Eger karIstIrmaz da olduGu gibi kullanIrsan lor peyniri. En azIndan nefsini kOreltiyor insanIn. Ama duyduGuma gore lor peyniri yapmanIn bambaska bir yolu var, onu daha pek arastIrmadIm.
YakInda yapacaGIm herhalde, istersen tUm OlCUleri, kaynatma vaktini filan yazarIm. Ama 2lt sUte 1 fincan kadar sirke eklemek yeterli olacaktIr.
BunlarI sOylemekle birlikte, ABD'ye ilk geldiGimde ben de "TUrk peyniri isterim" diye tutturmustum, ta ki Bulgar beyaz peynirini deneyene kadar. Tevekkeli deGil, Bulgaristan ahalisine OGreten de TUrklermis, iyi kavramIslar bu isi. ;) FransIz fetasIna pek alIsamadIm, alIsmak iCin de kendimi zorlamadIm.
gokce
03-24-2005, 10:22 AM
merhaba,
bu tarifi babama bir arkadaşı vermiş denedik güzel oldu.5 lt süt kaynarken 1/2 kg yogurt ekleyip kaynatmaya devam ediyorsunuz.yeşil-sarı duru bir su oluşuyor.bu suyu süzüp 2 çay kaşığı tuz atın.bez bir torbaya döküp üzerine bir ağırlık koyarak suyuu iyice süzülmesini sağlayın.1-2 gün dinledirip dilim dilim keserek kullanabilirsiniz.
seyma
03-24-2005, 12:08 PM
Gökce merhaba canim.Tarifin gercekten lezzetli ve kolay gibi.Ben hemen denemek istiyorum.Lütfen birazdaha aciklayabilirmisin.Yesilsari su olustuktan sonra tuzu tencereye koysak ve komple tencereyi bez torbaya koysak renkli sulari orda süzülse olmazmi. :oops: suyu nasil önceden süzecegiz yani anliyamadim kisacasi 1-2 gün agirlik altindami beklicek.Zahmet verdigim icin kusura bakma canim.SEVGILER-TESEKKÜRLER :P
arkadaslar cok tesekkur ederim. deneyecegim insallah, yalniz bende tam olculeri verirseniz yanilmadan yapmak istiyorum. mesela ne kadar sute ne kadar sirke yada tuz. bir de topaklanmaya baslayinca bez torbaya dokup sabaha kadar bekliyor muyuz. kusura bakmayin size zahmet olacak ama yardimlariniz icin gercekten cok tesekkur ederim..
utahtan kucak dolusu selamlar
Yasemin İnanç
03-24-2005, 03:52 PM
peki pastörize sütten de yapabilir miyiz peynir? ya da pastörize sütle yoğurt yapmayı deneyen var mı?
gokce
03-24-2005, 04:53 PM
tekrar merhaba,
seyma tuzu süzmeden katarsak bu miktar az gelebilir tuz miktarını iki katına çıkarınca söylediğin gibi de olur sanırım.ağırlık altında bir gece beklese yetiyor.ben önce ince delikli bir süzgece döküp sonra bez torbaya koyuyorum böylece kaşar peyniri gibi kalıplamak mümkün oluyor.
pastorize sütle yapınca hem peynir hemde yoğurtta bir sorun çıkmadı.
ege can
03-24-2005, 06:41 PM
arkadaslar,
ben de amerikada yasiyorum ve ayni sizin gibi peynir hasretiyle yanip tutusmaktan arkadaslarimin verdigi su anda sizin onderdiginiz tariften peynir yapmaya baslamsitim ki amerikada bu tur taze peynir yapmanin ve yemenin cok siddetli derecede benimsenmedigini ogrendim. cunku yeteri derecede (ki bu en az 60 gunmus) pastorize edilmeyen peynirlerde listeria adinda bir mikrop uruyormus. bu da galiba bizim ulkemzde baska turde bilinen bir mikrop ki kucuk cocuklarin ve hamile hanimlarin kesinlikle kacinmasi gereken bir besin turuymus. ben de hamile oldugum icin bana verilen 'kesinlikle yenilmeyecekler' listesinde feta cheese(yani bizim beyaz peynir) bas sirada. tabii ben gene dayanamayip Turk marketinden bizim pastorize edilmis beyaz peynirlerimizden aliyorum ama kocam kesinlikle evde yapilmis pastorize edilmeyen peyniri yasakladi.
sizinle paylasmak istedim
saglicakla kalin.
Merhabalar,
Ege Can in soyledikleri cok dogru. Hamilelik suresince feta cheese yenmesi tavsiye edilmiyor. Ben butun hamileligim boyunca yememistim. Onun yerine ABD de satilan mozerella cheese yedim. Cok sevdigimi soyleyemem, biraz kasar peynirine benziyor. En azindan belki hevesinizi kirar, denemenizi tavsiye ederim.
merhaba arkadaslar bende guney korede yasiyorum aynen sizin gibi beyaz peyniri cok ozledim burda normal sutte bulmak zor oyuzden ben pastorize sutten lor peyniri yapiyorum.tarifini vereyim sizede once istediginiz kadar sutu kaynatiyorsunuz kaynamaya baslayinca icine kaynayan sutun yarisi kadar yogurt ekleyip bir kere karistiriyorsunuz ve 1-2 dk kaynatiyorsunuz ve altini kapatip ilimaya birakiyorsunuz iliyinca bez bir torbaya bosaltiyo5rsunuz suzek gorevi gorecek bir torba olacak daha sonra torbanin agzini baglayip bir yere yatiriyorsunuz ve uzerine agirlik koyup peynirin suyunu suzmesini sagliyorsunuz mesela aksam yaptiysaniz sabaha kadar suzulmesi yeterlidir ve tuzsuz lor isterseniz oylece birakiyorsunuz kahvalti icin bir miktarina tuz ve kekik ekleyip peyniri biraz yoguruyorsunuz ve istediginiz bir kaba elinizle basarak yerlestiriyorsunuz ve dolaba koyuyorsunuz insallah iyi anlatabilmisimdir hepinize kolay gelsin...
aysegul aslan
03-26-2005, 11:03 AM
herkese merhabalar,
ben bir süt,yoğurt peynir memleketi olan balıkesir'de yaşıyorum. annem çok güzel peynir yapar. fakat gerçek peynir.lor değil. bunun için peynir mayası kullanıyor, sanırım eczanelerden alıyor.yurt dışında nereden alınır bilemem. merak edenler varsa ayrıntıları öğrenebilirim.ayrıca artun ünsal'ın süt uyuyunca adlı kitabında tüm türkiye peynirleri anlatılıyor. meraklısına tavsiye edebilirim.
peynirdeki mikroplardan kurtulmak için önce sütü kaynatmak gerekiyor. süt kaynayıp göbek atmaya başlayınca ateşi yarılayıp 10 dakika daha beklerseniz brusella etkeni ölüyor. peynirden emin değilseniz tuzlu suda iki ay bekletmek gerekiyor. bu tuzlu suyun ölçüsü de garip bir yöntemle bulunuyor bizim oralarda: yumurta yüzdürme. bir tencereye bir miktar su ve bir orta boy yumurta konuyor.su yumurtayı kaldırıncaya kadar tuz ekleniyor.ama yumurtanın ucu suyun üzerine çıkmayacak.
tekrar görüşmek üzere. sevgiler.
seyma
03-26-2005, 08:59 PM
Aysegül merhaba canim.Ben gecen yaz Almanyadan izine geldigimde iki sise peynir mayasi almistim.Ama ölcülü ve tam bir tarif bulamadigim icin deneyemedim.Eger bana kesin bir tarif verirsen denemek istiyorum.Burada ciftlikten taze süt almamda mümkün.Simdiden tesekkürler. :)
aysegul aslan
03-27-2005, 12:18 AM
selam,
yarın ilk fırsatta arayıp soracagım ve eğer sistem dayanırsa yazarım. windowsum çökme sinyalleri verdi.nete zor geldim.
şimdi sen oralarda taze peynir yapıp hoşmerim tatlısı yapmazsan olmaz. onu da öğreneceğim. ama ölçüleri kesin göz kararıdır annemin de tüm anneler gibi. bakalım bir şeyler yapmaya çalışırım. bilmeyenlere; hoşmerim balıkesir ve yöresine has hafif bir tatlıdır.
hayatınız hep tatlı olsun.sevgiler
seyma
03-27-2005, 01:49 PM
Canim ya merhaba.Insaallah sistem cökmez.Yakinlarimda olsan bende esimi senin bilgisayar sisteminin cökmemesi icin yardima gönderirdim.Bu islerden iyi anliyor.Ilgin icin tesekkürler.Aylardir dolapta bekleyen peynir mayam sayende peynire dönüsecek insaallah.Annenede simdiden tesekkür allah razi olsun.Iyi dileklerim sizlerle :P
sevgili dostlar,
Hepiniz beyaz peynir yapmak istiyorsunuz.
Unutmayın sağlıksız ve kontrolsüz ortamda peynir yapmak risklidir.
Türkiyede en tehlikeli peynir beyaz peynirdir. Çünkü süt inektan alınıp, ılıtılınca maya verilir. Dolayısı ile pastörize olmadığından riskleri vardır. Ben evde çocuklara verilmesini yasakladım. Bugün etkisi görülmeyen fakat zaman içinde birikerek etki yapıyor.
Türkiyede şimdi bazı firmalar beyaz peynir KÜLTÜRLÜ olarak üretiliyor. Daha sağlıklı ve emin. Bu tip üreten markalardan biri ÜLKERin kidir. ÖZel mayalar pastörize olduktan sonra süte konuyor.
Beyaz peynir yapmak isteyenler, ülkelerinde bulunan kitaplardan ev tipi peynir yapımı olan peynir kitabı alsınlar. Orada belirtilen şekilde uygulayarak peynir yapmaya başlasınlar.
a: Süt 40'C dereceye kadar ısıtılır.
b: Belritilen kg süte orantıda peynir mayası konur. Katılaşması beklenir. Teleme olmuştur.
c: Telemeyi irice doğrayıp, bez bir torbaya boşaltılır ve sıkıştırılır.
d: Tuzlu su banyosuna %11 oranında konur ve belli süre bekletilir.
Sonra tenekelere konup,tuzlu sudan konur( Kaynamış tuzlu sudan) sonra kalayla mühürlenir.
+4'C derece buzdolabında en az 3 ay saklanır. Afiyet olsun. Aman dikkat!!! Yanlış yapmayın ve bir yapanın yanında öğrenin.
Ben İstanbulda bulunan bir gurmeyim. Yemek konusunda engin bilgi ve arşivim var. Çok isterseniz kitaplardan aktarmaya çalışabilirim.
Dikkatinizi biraz Mozzarellaya çekmek isterim. Mozzarella taze manda peyniridir. Fakat inekten de yapıyorlar. Bunu kaynatılmış ve soğutulmuş tuzlu suda ve buzdolabında tutun. Bu kısman kuruyacak ve biraz bizim peynirlere benziyecektir. Biz beyaz peyniri haşlamayız. Fakat haşlama peynirler en iyisidir. Daha sağlıklıdır. Mozzarella çok az haşlanmıştır.
Bilgilerinize.
Emrullah Gumustas
Gumustase@yahoo.it
sut ilitiliyor mu yoksa kaynatilip iliyana kadar sogutuluyor mu?sutu kaynatmadan kullanmak bana pek saglikli gelmedi de.ayrica ne gibi zararlari var peyniri evde yapmanin? aydinlatirsaniz sevinirim.
arkadaslar ben almanyadan bende kendim bu sekilde peynir denemek istiyorum belki komik gelcek ama suyunu süzdürmek icin büyük bir agirlik lazim,yani agirlik olarak ne kullaniyorsunuz?
lor peyniri icinse ben torbanin uzerine et dogradigim tahtayi koyuyorum ve onun uzerinede icinde su dolu bir tencere yerlestiriyorum
seyma
03-28-2005, 01:32 PM
Arkadaslar affiniza siginarak birsey belirtmek istiyorum.Ben mutfakta asla tahta tablet kullanmiyorum.Cam yada mermer plateler kullaniyorum.Cünkü tahta zemin islandigi zaman yumusuyor ve yariklarinin arasina bakteriler gizleniyor tahta kuruyunca bu gözle görünmeyen bakteriler disari cikiyor.Peynir keseside islak oldugu icin tahta plate uzun süre böyle hassas bir süt ürünüyle uzun süre temas edecegi icin cok zararli bakteriler olusabilir degil :!: olusacaktir.
Saglikli günler dilerim :wink:
ben hem cam hem tahta kesme tahtasi kullaniyorum.
cam kesme tahtalari bicaklarin bileyini daha cabuk bozuyor.
hijyen icin tahta tabletleri alti ayda bir zimparalayip duzlemeyi ihmal etmeyin.
herkese selamlar, verdiginiz tarifler uzere peyniri denedim..
aslinda yogurt yapmak icin sut kaynatiyordum. hemen 4-5 kepce ayri kaba aldim. fokurdamaya basladi. 5 kasik kadar yogurt koydum, tuz attim, biraz da yarim fincana yakin sirke doktum, okudugum gibi yesil sari bir su oldu, icinde topak topak birseyler oldu, kaynayinca, tel suzgece kalin bir pecete koydum ve uzerine doktum. topaklanmis peynirler pecetenin ustunde kaldilar. sabah esim tadina bakti ve olmus dedi. sevindim ve sizinle paylasmak istedim..
fethiye hanimin soyledigi gibi baharatlamayi dusunuyorum
utahtan herkese selamlar..
merhabalar,
hala merak edenler için yazmak istiyorum. geciktiğim için özürler. ancak gelebildim bu saatte.bir afacan bana yetiyor.bakın adımı bile girmeyi unutmuşum.
konumuz :anne usulü beyaz peynir
15-20 lt. süt kaynatılır.parmağınızın yanmadan içinde durduğu en yüksek ısıya kadar ılıtılır.bir tatlı kaşığının 3/2si kadar peynir mayası 1 çay bardağı ılık su ile sulandırılır. süte eklenir iyice karıştırılır. sütün bir noktasında toplu olarak kalmamalı, zehirleyebilir. üzeri iyice örtülerek ılık ortamda 2 saat mayalandırılır. ortam sıcaksa 2 saat dolmadan kontrol din. pıhtı oluşmuşsa üstüne sarı yeşil su birikmişsekepçe ile pıhtıyı iyice karıştırın.eğer mayalanma sırasında tencere soğumuşsa karıştırırken içine bir tas sıcak su ekleyin. pıhtının çökmesini bekleyin.üstü tamamen sarı su olacak,peynir dibe çökecek.çöken bölümü süzme bezine aktarıp uçlarını bağlayın ve asın. sızan suyu atmayın ,biriktirin. su artık damlamaz olunca peynirin üzerine bir ağırlık koyun kalan su da gitsin.bezden çıkarın üzerine kalın peynir tuzu dökün. bir kaç saat sonra da salamura koyun ya da buz dolabında saklayarak tüketin.
gelelim sarı suya yani peynir altı suyu.bu çok faydalı bir sudur.annem bulaşıkları bununla yıkardı eğer lor yapmayacaksa. lor yapmak sanırım daha hoşunuza gidecek diğer seçeneğe nazaran.bunun için sarı suyu tencerede kesilinceye kadar kaynatıp yine süzdürmeniz yeterli.kesildiğini üzerinde biriken köpük gibi tabakadan anlıyoruz. ekşimik ve kesiğe oranla daha yağsız bir lor. zayıflama ve kolesterol diyetinde olanlara tavsiye olunur.
beni eski günlerime götürdüğünüz için teşekkür ederim şeyma.sevgilerle. ayşegül
seyma
04-01-2005, 03:36 PM
:P canim arkadasim bu tarif cok isime yarayacak.Sayenizde peynir yapmasinida ögrendimya sirtim yere gelmez.Aysegül tesekkürler ismin gibi daima gül :D
milen
05-05-2005, 01:07 AM
merhaba ben izmirden ayşe Ş.A
sütü sağlıklı olsun diye kaynatıyorum biraz ılıyınca içerisine peynir mayası katıyorum(eczanelerde küçük şişelerde var) 5 litre süte 1- 1,5 kapak yetiyor beklemeye bırakıyorsunuz yarım saat daha az sürede de oluyor. sonra sarı sarı su ve tortu haline geliyor bez torbaya döküp torbayı kıvırıyorsunuz. ve üzerine ağırlık koyuyorsunuz bir gece bekleyince yuvarlak kalıp haline gelir onları (5er santimlik) kare dilimler kesin ve tuza bulayın 1-2 saat beklesin sonra tuzlu suya koyun yemeden önce yıkayıp doğrayın çok lezzetli oluyor. afiyet olsun
Ayse Hanım,
Peynir mayasinin ozel bir markasi var mi?
Eczaneden peynir mayasi diye mi isteyecegiz?
Tesekkurler
seyma
05-08-2005, 06:07 PM
merhaba milen dün peynir tarifini denedim.5 kilo süt aldim ciftlikten.sisenin kendi kapagiyle birbucuk kapak maya koydum battaniyeye sardim.Ben yarim saat degil iki saatten fazla bekledim.Ama cok ta koyu kivamli olmadi keseye dökünce sanki bes kilo sütün hepsi akip gitti.sabaha dek üzerindeki agirlikla peyniri beklettim ve geriye kalan bir avuc kadar birseydi ve bicakla kesilecek sertlikte degildi sanki krem peynir gibiydi.Acaba böylemi olacakti :roll:
Elifce
05-10-2005, 12:26 PM
Sizlere Annemin yaptığı kahvaltılık lor peyniri yapıyor rejimlik içinde uygun ayar yapar ve daha sağlıklı ben tuzsuz yapıyorum rejimdeyim de;
2kg sütü kaynatın çay kaşığı ile bir tane limon tuzunu kaynayan süte kat 20 dk kaynasın,sütün üzeri topaklanıyor suyuda yeşillene dek suyu kaynat,süzmek için temiz tülbenti torba gibi ayarlayıp süzün,torbada 1 saat beklet bir yere bağlı dursun musluğa bağlaya bilirsiniz,tuz isteğe göre katılır tavsiye ederim
Elifce
05-17-2005, 03:58 PM
Sizlere Annemin yaptığı kahvaltılık lor peyniri yapıyor rejimlik içinde uygun ayar yapar ve daha sağlıklı ben tuzsuz yapıyorum rejimdeyim de;
2kg sütü kaynatın çay kaşığı ile bir tane limon tuzunu kaynayan süte kat 20 dk kaynasın,sütün üzeri topaklanıyor suyuda yeşillene dek suyu kaynat,süzmek için temiz tülbenti torba gibi ayarlayıp süzün,torbada 1 saat beklet bir yere bağlı dursun musluğa bağlaya bilirsiniz,tuz isteğe göre katılır tavsiye ederim
05-26-2005, 12:20 AM
merhaba seyma ilk peynir denemenizde başarılı olamadığına üzüldüm peyniri mayalerken battaniyeye sarmaya gerek yok beş kilo sütten birkilo kadar peynir çıkar plastik bir kapta deneyin (köylerde bakır kapta yapıyorlar)çelik tencerede birkaç kez mayaladıktan sonra tutmuyor .süt kaynadıktan sonra hemen maya dükebilirsiniz veya yoğurt mayalar gibi biraz ılımasını bekleyebilirsiniz mayayı koyduktan sonra karıştırıp kendi haline bırakın süt üçünde tortu şeklinde ve su oluşuyor torbaya döküp suyunun akmasını bekleyin daha sonra torbayı sıkıştırıp üzerine ağırlık koyun . torbadan çıktığında hazır aldığınız peynir gibi yumuşak değildir. tuzlarsınız köyde yediğiniz peynir lezzetinin aynısıdır. şuan benim elimdeki mayanın markası MAYASAN eczanelerde ve marketlerde satılıyor. kolay gelsin
seyma
05-26-2005, 10:50 PM
Sagol milen pes etmek yok tekrar denicem :)
sevda.mutlu
05-28-2005, 11:36 AM
herkese merhaba.
şimdiye kadar hiç maya ile peynir yapmayı denemedim. ama lor peyniri yapmayı biliyorum. oldukçada güzel. herkes çok beğendi. benim merak ettiğim yaptığımız lor peynirinin ne kadar zamanda tüketilmesi gerektiği.
bir ara evde yapılan lorun kısa zamanda tüketilmesigerektiğini duymuştum. bundan emin olmak istiyorum. bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
selam ve sevgilerimle.
Merhaba arkadaslar ben Fransada yasiyorum.Kaynanam yillardir burada peynir yapip Turkiyeye izne giderken goturur.Cunku baska peynir yemezler.ciflikten 100 kg.sut aliriz ve onu peynir yapar.Once sutu yogurt yapar gibi parmaginin dayanacagi isiya getirir.20 kg.luk kovalara paylastirir.Turkiyeden getirdigi peynir mayasindan 10kg.icin bir apak kor ortalama iki saat sonra topaklanan peyniri kepce islemi goren bir tavayla bez torbalara kor biraz bekledikden sonra torbaninagzini baglayip ters cevirir 2 saatde oyle kendi halinde buraktikdan sonra uygun bir yerde uzerine agirlik koyar(su kolilerini) bu halde 10ile 12 saat bekletir sonra kalip olan peyniri kareler halinde dilimler ve tuza bular bu haldede 5 saat(ortalama) kovada hepsini bir bekletir dilemler su burakinca suyu dokup peyniri eli ile ufalar tuzunu ayarlar tadina bakip tekrar bez torbaya sikica basar bir gun agirlik altinda tum suyu gidene kadar bekletir torbadan cikarip yine ufalayip kucuk dolap posetlerine kullanacagimiz kadarini koyariz dondurucuda bir yila kadar saklana biliyor.biraz zahmetli ama tam koy peyniri oluyor.Yapmak isteyenlere kolay gelsin. :)
Nurbahar
05-29-2005, 10:11 AM
Peki kasar peyniri nasil yapiliyor acaba? mesela Emmental usulü veya Leerdammer adli kocaman delikli birazda tuzsuz oluyor bayiliyorum ben o peynirlere yemeklerde falan nefiss oluyor. o peynirler türkiyede mesela Real diye büyük marketlerde oluyor. Baska marketleri bilmiyorum.Böyle bi kasar nasil yapilir acaba bilen varmi?
Tesekkürler
sevda avci
05-31-2005, 08:04 AM
Merhaba
Ben daha once peynir mayasindan peynir yapmayi denedim. Bunun icin Turkiye den peynir mayasi getirmistim amerikaya. Tam yagli sutle denedigim halde bizim Turkiye deki beyaz peynirler gibi olmadi elbette. Lor peynirini andiran bir peynir oldu. Sanirim sutunden kaynaklaniyor. Herne kadar tam yagli sut deseler de tam yagli olduguna inanmiyorum:)) Tarifi maya sisesinin ustunde yaziyordu. Ama mayanin miktari ve sutun derecesi konusunda cok dikkatli olunmasi lazimmis.
sevgiler
Merhaba Ozel mesajimi bikez okudum ikinci kez okuyamiyorum.Ismini tam hatirlayamiyorum ama Seyma arkadasimizdi yanilmiyorsam.Canim sormak istedigin konuda seve seve yardimci olmaya calisirim ve umarim yardimci olurum.
seyma
05-31-2005, 11:09 PM
Rukiyecim evet ben yazdim. :P Bu peynir isine bayagi merak sardim ama bir türlü tutturamadim senden ve kayinvalidenden mümkünse detayli bilgi istemistim :oops: plastik kapmi olacak bakirmi vs.püf noktalar dikkat etmem gerekenler varmi yani.Simdiden tesekkürler :)
seyma
05-31-2005, 11:17 PM
Mesajini okuduktan sonra aklima bir soru geldi kova plastik kavami olacak ve mayalanmayi beklerken kovanin üstünü örtmeye gerek varmi.Denicem ve sonucu hemen yazicam tabiki :P
Buraya da bir göz atın dilerseniz:
http://www.gidaraporu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=118
seyma
06-01-2005, 12:25 PM
Mutfak cadisi siteye baktim.Ama orada lor yapimi var :cry: Biz gercek peynir yapmaya ugrasiyoruz insaallah becericez pes etmek yook :wink:
Ev şartlarında tutup mozeralla veya otlu peynir yapacak halimiz yok ya Şeyma, herşeyi kendimiz yapamayız, güvendiğimiz markalardan, dikkatli şekilde alışveriş edeceğiz işte, öteki türlü sonu yok, hırs yapmak gereksiz. Herşeyi kendimiz yapabilseydik ne güzel olurdu, özellikle de Arenada gösterilen gıda imalathanelerinden sonra böyle bir güç geliyor insana ama bir yerden sonra elde değil işte... Biliyorum, burası süper kadınların yoğunlukta olduğu bir forum, tembelliğime yoldaş arıyorum:)
Seymacim kova pilastik olacak ve agzina bir tepsi kapatman yeterli pattaniyeye falan sarmana gerek yok.Kolay gelsin Canim :D
seyma
06-01-2005, 04:47 PM
Rukiyecim sagol :P ögrenmek istedigimde buydu.Baska bir arkadas da plastik kullanman gerekiyor cünkü celik tencerede mayalanma esnasinda baska maddeler mi ne ürüyormus galiba.Simdi senin cevabinla da emin oldum.Harikasin.Benimki hirs degil kendi peynirimi kendi ellerimle yapmayi basarabilmek.Esimin Rus bir erkek arkadasi da kendisi peynir yapiyor.Ben de yemistim gercekten Türkiyedeki pazarda satilan taze peynirdendi.Bir erkek bile yapabiliyorsa biz de yapariz sanirim.Tabiki Rukiye gibi yardimsever arkadaslarin yardimlari ile :wink:
SEVGIYLE KALIN...
serbet
06-18-2005, 03:05 PM
arkadaslar merhaba, eminin bu konuda da pek coğunuz bana yardımcı olacaktır.Malum market ürünlerine artık hic güven kalmadı.her ürüne koruyucu maddeler kullanılır oldu.bildiklerimizi paylasalım istiyorum.Sirkeyle kestirilerek yapılanı duymuştum.yardımcı olursanız sevinirim... :oops:
fethiye
06-18-2005, 04:52 PM
serbet, sitemde anlatmistim peynir yapimini. ayrica bahsettigin sirkeyle kestirme islemi de "cokelek" gibi bir sey, o da var sitemde: http://www.yogurtland.com/?p=25&lp_lang_view=tr
serbet
06-18-2005, 05:35 PM
fethiye arkadasım, siteni inceledim, yüreğine sağlık cok güzel bi site.Ancak ben peynir mayalar ile ilgili bazı endişelerim var.doğal yollarla yapılmadığını , icerisinde domuzdan elde edilen katkı maddeleride bulunduğunu bi sitede okudum.en dogal sekliyle nasıl yapılabilir bunu öğrenmek istiyorum...unutmadan sitenin takipcisiyim haberin olsun
fethiye
06-18-2005, 06:03 PM
serbet, sen de sagolasin. Takipteyim demek ki; sevindim ;)
peynir mayalarinin hayvansal olmayanlari da var, benim kullandigim (ki ABD'de domuz cok yaygin) sebze bazli olan.
peynir, mayasiz yapilamaz diye biliyorum. sutu kestirerek cokelek yapabilirsin; ki o da cok guzeldir. Adana'dasin madem, benden iyi biliyorsundur. ;) Sevgiler.
Esra_k
06-18-2005, 06:07 PM
Serbet, bu konu daha once tartisilmisti. Oraya baktin mi?
http://www.tarifdefteri.com/phpBB2/viewtopic.php?t=758
serbet
06-18-2005, 06:53 PM
daha önce tartısıldımı diye arastıtmıstım ama görememişim demekki.COK ÖZÜR DİLERİM YAAA...
fethiyecim marketlerde satılıyormu bilemiyorum ki hemen arastırıcam
DerindeniZ
07-31-2005, 03:19 AM
Bu adreste feta/beyaz peynir yapimi anlatiliyor. Ayrica recipes'den rennet tablets/peynir mayasi secilirse peynir yapmanin puf noktalariyla ilgili bilgilere ulasiliyor.
http://www.junketdesserts.com/recipes1.html
Not: nedense beyaz peynir sayfasi direk cikmiyor. 'recipes' :arrow: 'rennet tablets' :arrow: 'feta cheese' secmek lazim.
meleksarı
08-21-2005, 11:06 PM
Kaesekuchen yapmak istiyorum fakat quarkın yerine ne kullanmam gerekiyor.Lütfen yardımcı olabirmisiniz...Şimdiden teşekkürler... :?:
parbo
08-23-2005, 09:50 PM
herkese merhabalar,
biz esimle birlikte Paramaribo, Suriname / Güney Amerika da yasiyoruz. Burasi eski hollanda sömürgesi ve insanlar yalnizca % 50 yagli gouda peyniri yiyorlar. Beyaz peynir'i bilen yok, tek tuk insanlar yunan feta peynirini biliyor yalnizca.
Peynir icin oncelikle, mutlaka ve mutlaka taze sut kullanmalisiniz. (nasil pastorize edeceginiz tariflerde vardir)
Zararli bakteri uremesini onlemek icin yapmak istediginiz peynirin cinsine gore onceden farkli sure ve miktarlarda buttermilk ya da yogurt ile sutu mayalamali daha sonra bizim yerli peynir mayamizi ya da RENNET kullanmalisiniz. Sutun isisi, maya miktarinin az ya da cok olmasi, maya / RENNET in tazeligi/bayatligi, sutun cinsi, sütün yag orani, peynir yapilan yerdeki iklim, cevre kosullari herseyi etkiler. RENNET hayvansal / bitkisel ya da sivi / tablet / granul olarak abd de cok kolay bulunabilir.
Ben de yaklasik iki yil boyunca beyaz peynir tarifi aradim. Maaalesef fransiz rokfor peynirinin tarifini en ince ayrintisina kadar veren bazi yurdum universiteleri bir beyaz peynir tarifi yayinlamamislar. Konu hakkinda yardim ve tarif istedigim bir kac ogretim gorevlisi de yanit vermeyince ben de Turkce icerikli web sitelerinden umudumu kestim ve Ingilizce kaynaklara yoneldim. Peynir yapimi icin malzeme satan bir cok firma ayni zamanda tarifleri de parayla satiyor. Asagida verdigim web adresini kullanir ve tariflere gerekli ekipmani v.s. alarak birebir uyarsaniz parayla tarif satin almaniza gerek yok.
Benim bu isin teknigini ogrendigim tek web sitesi, kendisi de Turkiye ye gidip incelemeler yapmis olan :
Sayin David B. Fankhauser, Ph.D.,
Professor of Biology and Chemistry
University of Cincinnati Clermont College,
Batavia OH 45103
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Cheese.html
Bir Turkiye seyahatimizde bir kac kucuk sise bizim yerli peynir mayamizdan aldik. Hatta bizim yerli peynir mayamizi almdan once Suriname sartlarinda sivi RENNET bile buldum (bir kucuk sut isletmesinden) ve ilk peynirimi yaptim.
Sayin Fankhauser'in web sitesinde bir cok temel peynir yapiminin yaninda, yogurt ve ekmek yapimini da resimler ve detayli aciklamalar ile bulabilirsiniz.
Bu sayfada ise peynir yapimi sirasinda kullanicilardan gelen bazi sorular ve yanitlari yer almakta http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/cheese_comments.htm
Prof. Dr. Sayin Artun Unsal'in "Sut uyuyunca Turkiye Peynirleri" isimli kitabi da ulkemiz peynirlerinin cesit zenginligi, farkliligi, degisik saklama ve aromalarinin zenginlestirilmesi, peynirli yiyecekler konusunda temel bilgileri vermede buyuk bir boslugu doldurmaktadir.
ben de ozellikle cokelek / lor yapimi (peynir alti suyu veya eksi yogurttan v.s.) konusu ile ilgiliyim ve eger bu konuda bildiklerini paylasan olursa cok sevinirim.
parbo
Sayin Fankhauser'in Turkiye resimleri icin (+ Selcuk ta bir peynir fabrikasi) http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Travel/Turkey/Turkey.htm
fethiye
08-23-2005, 10:13 PM
Ingilizce bilmeyenler icin, bahsedilen sayfada anlatildigi gibi yaptigim peynirin yapimi: http://www.yogurtland.com/?p=25&lp_lang_view=tr
TiramiSue
08-30-2005, 11:44 AM
süzme yoğurt... ben hep süzme yoğurt ile yapıyorum kaesekucheni
nesev
08-30-2005, 12:25 PM
Merhaba Meleksarı
Quark yerine LABNE peyniri kullanabilirsin.
meleksarı
08-30-2005, 06:12 PM
nesev ve tiramisu cevaplarınız için çok teşekkürler
Acaba hangisiyle yapsam labnemi,süzme yoğurtmu :?
Neyse ikisiylede denerim,dimi :D
TiramiSue
09-13-2005, 09:20 AM
önemli değil melek...
denedinmi labneyi veya süzme yoğurdu? evet labneylede iyi oluyor, eskiden bende labne kullanırdım ama süzme yoğurt fiyat olarak daha uygun ve tadi neredeyse labneden daha iyi ve daha hafif...
sezin
09-23-2005, 09:50 PM
arkadaslar bugün oglum icin ciftlikten süt almaya gittim ,neyse diyecegim orda türk teyzeler peynir yapiyorlardi ,en sonunda bende yaptim simdi suyunu süzmesini bekliyorum ,,almanyada veya yurtdisinda bence sorun mutlaka süt ciftlikleri vardir ,sehrin disindada olsa taze peynire degiyor,(esimin ve annemin saskin bakislari kahvaltida son bulcak galiba))buarada peynir mayasi türk marketlerde var.
tanayt
10-24-2005, 07:42 PM
merhaba,
bu tarifi babama bir arkadaşı vermiş denedik güzel oldu.5 lt süt kaynarken 1/2 kg yogurt ekleyip kaynatmaya devam ediyorsunuz.yeşil-sarı duru bir su oluşuyor.bu suyu süzüp 2 çay kaşığı tuz atın.bez bir torbaya döküp üzerine bir ağırlık koyarak suyuu iyice süzülmesini sağlayın.1-2 gün dinledirip dilim dilim keserek kullanabilirsiniz.
Sut kesildikten sonra biraz daha kaynatiyormusun yoksa hemen ocaktan aliyormusun. Ben dun denedim, kaynatmaya devam ettim ama yanik bir kokusu var peynirin.
ISPARTALI
10-26-2005, 12:10 PM
ben kac zamandir künefe yapmak istiyorum süt kestirmesini bilen varmi veya lor yapmasini???? :roll:
mbemine
10-26-2005, 12:43 PM
Sevgili ıspartalı,
kaynayan sütün içine bir kaşık yoğurt veya biraz limon suyu eklerseniz sütünüz kesilir.Bir süre kaynayıncada lor olur.Süzdürüp kullanabilirsiniz.Bu kadar tazesini asla bulamazsınız.
Sevgiler
ISPARTALI
10-26-2005, 12:46 PM
TAMAM TESEKKÜR EDERIM BUNU DENEYECEGIM
hümeyra
10-26-2005, 12:49 PM
merhaba ispartalı
sibelinkahvesi.nde lorlu güllaç tarifinde lor tarifi var.lorlu güllacta ısparta yöresindenmiş galiba..
bir de tea-time da (mine)1 lt sütten 260 gr lor cıktığını söylüyordu..
bunları inceleyebilirsin.en kısa zamanda ben de yapmak istiyorum,bakalım nasıl bir sey olacak
okale
10-26-2005, 01:12 PM
künefeyi tuzsuz özel künefe peyniri ile yada tuzsuz dil peyniri ile yapıldığını biliyordum ben .lordan olurmu ? :roll:
rabis
10-26-2005, 04:02 PM
lor peynirimi ??? peki ne kadar süte bir kaşık yoğurt ?? oluşan peynir çökelek değilmi ??? annem çökelekyapardı öyle. aynı peynirmi yoksa ???
rabis
10-26-2005, 04:02 PM
lor peynirimi ??? peki ne kadar süte bir kaşık yoğurt ?? oluşan peynir çökelek değilmi ??? annem çökelekmi??? aynı peynirmi yoksa ???
mbemine
10-26-2005, 04:47 PM
Merhaba rabis,
biz sütün kesilmesi ile yapılana lor diyoruz.Çökeleğin ne olduğunu bilmediğim için aynı şeymi bilemiycem.Ayrıca yoğut miktarı sütü kestirmeye yetecek kadar olacak özel bir miktarı yok.1 l. süte bir kaşık yeter sanırım.
Hoşçakal..
imbat
10-26-2005, 05:52 PM
Merhaba
Yanılmıyosam süt kesilince lor, yoğurt kesilice çökelek oluyor. Yoğurdu kaynatırken tuz ekliyor,kesildikten sonra da süzüyorsunuz.
laley
10-27-2005, 07:53 AM
selam. annem çökeleği yoğurt değil de ayrandan yapıyor. ayrana tuz ekliyor ve kaynatıp kesilmesini sağlıyor. sonra da temiz bir bez torbaya boşaltıp iyice süzdürüyor.
kedicik
11-12-2005, 09:56 AM
Merhaba,
Çeşitli tarifleri denemek için muskat ve tatlı lor almak istiyorum. Muskat için migrosa baharat reyonuna baktım ama bulamadım.Migrosta satılıyor mu biliyor musunuz?Aktarcılara mu bakmam gerekecek acaba?Tatlı lor için de gene migrostan bulabiir miyim biliyor musunuz?Lorlu kurabiyeyi deneyeceğim de, benim evde olan tuzlu lor
iklim
11-12-2005, 12:48 PM
Kedicik,
Muskat için aktarlara bakabilrsin.
Lor içinse Migros ta var mı bilmiyorum. Ben Ankara'da loru bulamadım. Gerçi çok detaylı olarak ta bakamadım. Bayram tatilinde Ayvalık tan aldım iki kilo kadar. Lorlu kurabiyeyi de denedim. Evdeki tuzlu lorla kurabiyelerin olacağını sanmıyorum.
Sevgiler,
olricaysel
11-12-2005, 02:12 PM
ben tatlı loru bakırköydeki salı pazarından güvendiğim peynirciden aldım. marketlerin çeşitli peynir reyonlarına da sormak lazım.tahminim tuzlanmadığı için çabuk bozuluyor kolay bulunmuyor.devletşahın ve teatime'ın sitelerinde lor yapımı var.ayrıca 11/09/2005 tarihli hürriyet gazetesinde evde ricotto yapımı diye bir yazı var. merak edenlerin okumasını tavsiye ederim.
marfan
11-12-2005, 05:55 PM
arkadaşlar tatlı loru sut ürünleri satan yerlerden kaşar loru diye sorun ben yarım kilo olarak 3-4 paket yaptırıyorum ve dodurucuya koyuyorum kullanacağım zaman sabahtan çıkarıyorum tadında fark olmuyor
karyagdi
12-16-2005, 05:51 AM
arkadaslar almanyada peynir mayasinin almanca ismini bilen varmi acaba nir arkadasimiz turk marketlerinde oldugunu yazmisti ama bulamadim mutlaka alman yerlerinde vardir ama ismi ne acaba bulabilirsem bende peynir yapmayi denicem cifciden süt alip
ben diasa dan lor peyniri aldım tadı berbat yazılanları okuyunca kendim yapmaya karar verdim bizsüt kesiği diyoruz bu gerçek lormu eskiden fatih pazarından alırdık çok lezzetliydi şimdi bakırköydeyimo loru bulamıyorum
hümeyra
12-16-2005, 11:51 AM
turkanezel ben bakırköyde bu meydanda kültür merkezi var ya o sokaktan girince sağa dönüyorsun peynirci var orada.salı günleri geliyormuş,ertesi günde bulunuyormuş.ne yazık ki sadece pazartesi günleri orda olduğum için henüz alamadım :( bu gidişle bende evde yapacağım galiba,ama sen oraya bakabilirsin istersen.bu arada kg. 6 ytl'ydi :wink:
nihayet kendi lorumu kendim yaptım kaynayan bir kilo süte üç dört kaşık yoğurt kattım yirmi dakika kaynattım süzgeçten geçirdim sonuç sanki biraz süt kokuyor bir fikri olan varmı
haycal
01-02-2006, 10:15 PM
beyaz peynir:
5 lt süt, 1 kapak peynir mayası, mümkünse bakır tencere, bez torba, peynir tuzu
süt ılıtılır peynir mayası konur ve iyice karıştırılır.2-3 saat beklenir yoğurt gibi olunca iyice karıştırılarak torbaya dökülür. süzülür süzülen peynire ağırlık konur ve suyu kalmayıncaya kadar bekletilir.bezden çıkartılan peynır dilimlenir ve tuzlanır. yumurta ayarı tuzlu su yapılır cam kavanoza peynir konur ve tuzlu su üzerine dökülür.
lor yapımı:
peynirden akan yeşil su bir çay kaşığı limon tuzu ile tencerenin kapağı kapatılmadan ve karıştırılmadan kaynatılır ve üzeerinde tortu oluşunca peynir torbasına dökülür iyice süzülür ve tuzlanarak saklama kabına hava almayacak şekilde basılır ve dolaba konur. bu baskı işlemi yapılmaza kısa sürede pembeleşerek bozulur.
çökelek yapımı:
tereyağı yapıldıktan sonra kaln su limon tuzu ile kaynatılır üzerinde oluşan tortu yukarıdaki gibi torbaya dökülür bu çökelektir.
çerkez peyniri:
1o lt süt, 2-3 lt yoğurt suyu, sepet(süzek) tuz
süt iyice kaynatılır, yoğurt suyu dökülür üzerinde tortu oluşunca sepete dökülür tuzlanır , ters çevrilir yine tuzlanır ve dolaba alınır. eğer bir telis içine konur gölgede asılarak kurutulursa kaşar tadını alır uzun süre dayanır
ben böyle biliyorum yanlışım varsa affola:))
haycal
serbet
01-03-2006, 12:40 PM
haycal merhaba, evde peynir yapımıyla yakından ilgilenmeme ragmen bir türlü istedigim gibi yapamadım.Lor tadında oldu hep...ben peynir mayası kullanmadan yapmak istiyorum.....
ÇERKEZ PEYNİRİ tarifin dikkatimi cekti ve affına sıgınarak birkac sorum olacak.....
süt kaynamaya devam ederken mi yogurt suyunu ilave ediyoruz.....
yogurt suyunu ilave ettikten sonra kaynatmaya devam ediyormuyuz....
peyniri sıcakken mi süzege döküyoruz....
en kısa zamanda cevaplandırırsan sevinirim, şimdiden teşekküerler.......
serbet
01-03-2006, 03:44 PM
BEN HALA CEVAP BEKLİYORUM YA...
haycal
01-03-2006, 03:49 PM
merhaba serbet
peynir mayası olmadan beyaz peynir yapımını bilmiyorum:(((
çerkez peynirinde süt kaynayınca yoğurt suyunu döküyoruz yavaş yavaş zaten yoğurt suyunu dökmeye başlayınca kesilmede başlar yani tortu oluşur. suyun hepsini döktükten 4-5 dk hafif ateşte kaynatırsan iyi olur. sonra da biraz ılıdıktan sonra dökebilisin sıcak olsun ki sepette toplanabilsin 10 dk sonra ters çevir ki ön tarafıda soğumadan toplanmış olsun. yani aslında sıcakken yapılsa daha iyi ama kaza ihtimalini düşünerek ılık dedim.
bu arada bende adana ceyhanlıyım ankarada oturuyorum.
serbet
01-03-2006, 03:59 PM
ooooo cok sevindim adanalı olmana...hemserim diyemiycem cünkü ben buraya gelin geldim eskişehirden....cevabın için tesekkür ederim canım...çerkez peynirini bayramdan sonra deniycem...sen peynirini kendinmi yapıyorsun...
haycal
01-03-2006, 04:04 PM
aslında hayır ama geçmişte yapmışlığım var
inşallah beyenirsin peynirimizi bende çerkezim de oradan biliyorum
serbet
01-03-2006, 04:07 PM
kayın validemde cerkez... :wink: ama peynir yapmayı bilmiyo sanırım neyse... :lol:
derya1
01-03-2006, 07:48 PM
haycal peynir kültürüne hayran oldum. ben de peynir yapmak istiyorum ama peynir mayası nereden bulunur bilmiyorum. bana aktarlar da bulunur dediler ama bulamadım. bir de peynir tuzu nedir? turşu için kullandığımız tuz mu?
haycal
01-03-2006, 08:20 PM
evet peynir tuzu turşu için kullanılan tuz yani iyotlu tuzdan biraz iridir.
peynir mayasını marketlerde bulabilirsin markasını hatırlamıyorum ama üzerinde inek resmi var:)))
derya1
01-05-2006, 12:26 PM
haycal çok sağol. dediğin gibi marketlerede bakayım. eğer bulabilirsem sonucu bildiririm.
cessie
01-05-2006, 02:41 PM
merhaba elimde çok miktarda ( 5-6 kg ) peynir altı suyu tozu var bunu çorbalarda , evde yaptığım tuzlu hamur işlerinde kullanıyorum fakat bu şekilde tüketemiyeceğim bu peynir altı suyu tozunu lor yada çökelek olarak değerlendirmeyi düşünüyorum fikri olanlar varmı yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
nazlican
01-07-2006, 07:01 PM
selam arkadaslar ben bu forma yeni katildim süper bir ortam burada bilmedigimiz her konuda bilgilendiriliyoruz cok sagolun bu arada DERYA1 peynir mayasinin markasi yanlis hatirlamiyorsam kudret´ti ve pinarinda vardi sanirim ben su anda türkiyede degilim ama tr deyken bakkalimiz vardi satiyorduk sanki adlari böyleydi
derya1
01-07-2006, 07:09 PM
Nazlıcan teşekkürler. şimdiye kadar marketlerde hiç dikkatimi çekmedi. bundan sonra her girdiğim markette soracam.
nurdansu
01-20-2006, 08:31 PM
meltemciğim benim bildiğim beylikdüzü carrefour da hem sağlıklı hemde temiz süzme lor var ordan alabilirsin
NURDANSU..
sevil.k
01-27-2006, 09:09 AM
Merhabalar
Size birsey sormak istiyorum quarkin türkcesini bilen varmi acaba? Ben birtürlü bulamadim.Yardimci olursaniz sevinirm.Simdiden tesekkürler!!!
nehirsu
03-20-2006, 03:27 PM
sutun icine katilan yogurtsirke ve tuz yapimi loru denedim acemi olmama ragmen sonuc super tavsie ederim..
1 kilo sute yarim kilo yogurt,1 yemek kasigi sirke.1 yemek kasigi tuz :wink:
selin&kerem
03-21-2006, 12:19 AM
sevil.k,
tam karsiligi nedir bilmiyorum ama süzme yogurt ayni isi görüyor..umarim yardimi olur..
Hhatice
04-09-2006, 08:11 AM
Arkadaşlar yoğurdu kaynatıp ksüzüncede lor elde edebilirsiniz.
Ayrıca peynir suyunu kaynatıncada lor olur.eğer uğraşmak isterseniz 5 kg sütten 1 kg peynir oluyor.süt kaynatılır ılıtılr.peynir mayası alınır üzerindeki tarife göre mayalanır.Suyundanda çok güzel lor olur Ama uğraşmak istemiyenler hazır peynir suyunuda kullanabilirler.
selma79
10-03-2006, 04:39 PM
Selam,
bu formu tesaduf buldum ve coook begendim!!! :lol:
arada bir ilgi alanlarim yon degistirir ve bu aralar mutfakla yogun bir sekilde ilgileniyorum. Tabii Ramazan ayinin da buyuk etkisi var.
Siz tecrubeli hanimlardan ricam ev peyniri nsl yapilir? Merakla tariflerinizi bekliyorum!!! :shock:
Tessekurler
Okyanus-Deniz
10-03-2006, 04:48 PM
selma aşağıdaki topice bir bak istersen.
http://www.tarifdefteri.com/phpBB2/viewtopic.php?t=1869
ZEHRA50
10-03-2006, 05:03 PM
Merhaba Selmacigim bende peyniri evde yapiyorum.inanmiyacaksin sirkeyle yapiyorum.
Cok da guzel oluyor yaptigim boreklere kullaniyorum,Kahvaltida da kullanabilirsiniz.
Yapilisi;1 kilo sut
;yarim cay bardagi beyaz sirke
Olcuyu istedigin kadar cogaltabilirsin,Mesela 6 kilo sute 3 caybardagi sirke gibi
Sutu ocaga koyuyorum,kaynamaya baslayinca sirkeyi dokup karistiriyorum.Peynirler kaynadikca birlesiyor ve Acik yesil peynirin suyu cikiyor.Sonra suzguye dokuyorum ve iyice yikiyorum.soguyunca birkesenin icine bosaltip uzerine agirlik koyarak suyunu suzduruyorum.Dahasonra elimde parcalayarak tuz ilave ediyorum ve birazini dipfize birazini buzdolabinda sakliyorum.
aysegularda
10-03-2006, 06:48 PM
Ben de bazen yaptığım bir peynir tarifi vereyim 5 kilo süte 1 kilo süzme yoğurt ;
süt kaynamaya başlayınca yoğurdu döküyorum ve topaklanmasını bekliyorum. Süt iyice rengini kaybedince bahsedilen yeşil renge dönünce altını kapatıyorum. Bez torbanın içine süzüp üzerine ağırlık koyarak iyice süzülmesini bekliyorum. En son işlem de yeteri kadar tuz ile (bazen çörek otu da atıyorlar içine) tuzlayıp kavanoza sıkıştırarak yerleştiriyorum. Üzerini kapatmadan temiz bir bez parçası örtersen küflenmesini engellersin. Ben genelde 1 kilo süte 1 kase normal yoğurtla da yapıyorum. Süzme yoğurdum her zaman olmuyor.
feyza34
10-03-2006, 07:29 PM
arkadaşlar ben limonla denemiştim,lor peyniri şeklinde oldu ama bana çok tatsız ve kuru geldi,açıkçası hepsini çöpe döktüm,bunun lezzetli olanı yok mu, ya da ben paket sütle yaptığımdan mı böyle oldu?
paket süte manda kaymağı katarak kaynatırsanız biraz daha yağlı oluyor ve lezzet artıyor.
ZEHRA50
10-04-2006, 01:32 PM
Arkadaslar ben sunu da belirteyim.Ben ciflikten aldigim yagli sutle yapiyorum peyniri ve de cok lezzetli oluyor .Ama paketteki sutler ayni sonucu verirmi bilmiyorum.
rengarenk
10-30-2006, 02:19 PM
ben lor peynirini yapmak için sütü kaynatır içine bir miktar yoğurt atarım süt keser (veya kesilmiş sütü kaynatırım.) biraz kaynadıktan sonra, önce süzgece sonra bu iş için özel diktiğim ince tülbent bezinden torbaya koyar elimle sıkarım yada süzülmesi için bi yere asarım. süt kesiğinden olan peynir çabuk bozulacağından elimle sıktırıp soğuması için açar sonrada dondurucuya birer kullanımlık atarım.poğaça mükemmel oluyor...
zeytin2506
11-08-2006, 04:19 PM
arkadaşlar merhaba taze peynirin tüketilmemesindeki esas neden peynirin kaynatılmamış süt ile mayalanması. ama benim eşim peynir satışı yaptığı için biliyorum özel olarak kendimize kaynamış sütten peynir yaptırıyoruz. ve ilk günden afiyetle yiyoruz. sizde peynirinizi evde yapmadan önce sütü iyice kaynatın ondan sonra mayalayın. bu akşam eşimden kaynamış süt ile peynir nasıl mayalanıyor onu öğreneyim yarın sizinle paylaşırım.
neva_5
11-18-2006, 07:16 PM
arkadaşlar benim sormak istediğim bir şey var.ben tatlı içinde peynir kullanmak istiyorum.tabii tuzsuz olacak.şöyle tatlının içinde eriyecek ve uzayacak.ama dil peyniri bile aldım ocağın altını kapatınca o eriyen peynir taş gibi oldu.bu peyniri nereden bulabilirim.yani tuzsuz bir kaşar olacak.kendim peynir yaptım öyle kaşar gibi erimedi.peynir yaparken o kıvamda bir peynir elde etmek için ne yapmalıyım.şimdiden teşekkürler.
B@Nu GöKşİn
11-18-2006, 08:29 PM
neva_5 ,
senin aradığın peynir çok yağlı sütten yapılan çökölek peyniri yani lor peynir
gülcin.ingin
01-26-2007, 03:30 PM
Merhaba arkadaslar ben siteye yaklasik 3 4 ay önce üye oldum fakat henüz inceleme firsati yakaladim ve keske daha önceleri baksaydim diyorum simdi.Ame gec kalmis degilim yinede hehe
Bu gün gidip kendime bir ekmek yapma makinasi aldim ekmegimi kendim yapmak istiyorum evde.
Yogurt eriste makarna lor bunlari zaten yapiyorum fakat beyaz peynir yapimini bilmiyordum.
Sagolsun arkadaslar burada cok aciklayici tarifler vermisler.Fakat ben AVUSTURYA da yasiyorum ve peynir mayasaini nasil ve nereden bulabilecegimi bilmiyorum.Üstelik almancasinida bilmiyorum:)
Simdi sözlükten bulmaya calisacagim ama yinede sizlerdende yardim gelirse cok sevinirim
Saglikla ve sihhatle kalin
Arzu Unterberger
01-26-2007, 07:27 PM
Sevgili Gülcin, bildigim kadariyla peynir mayasina Lab deniyor. Ama nerede bulabilecegini söyliyemiyecegim. Viyana civarinda kirsal bölgelerde peynir yapan ciftlikler bulabilirsen onlara sormakta yarar olabilir.
gülcin.ingin
01-28-2007, 03:02 PM
Arzu cok tesekkür ederim verdigin bilgiler icin.
Kayinvalidemler haftaya türkiyeye gidiyorlar onlar ile siparis edecegim umarim getirirler.yoksa artik buradaki ciftliklere sormak zorunda kalacagim.
nehirsu
02-17-2007, 11:40 AM
Arzu cok tesekkür ederim verdigin bilgiler icin.
Kayinvalidemler haftaya türkiyeye gidiyorlar onlar ile siparis edecegim umarim getirirler.yoksa artik buradaki ciftliklere sormak zorunda kalacagim.
gulcin eczanelerde bulabilirsin peynir mayasini cnm :lol:
gülcin.ingin
02-17-2007, 04:50 PM
nehirsu tesekkür ederim beni bilgilendirdigin icin hemen pazartesi ilk isim bakmak olacak:)
merhaba. ben loru evde yapıyorum. kaynayan sütün içine limon sıkarsanız süt kesilir soğutup tülbentle süzerseniz harika bir lor olur kolay gelsin.
taditu
11-28-2008, 12:52 PM
merhaba arkadaşlar sayfaları okuyamadım ama tulum peyniri yapmayı bilen varmı tarifini verebilirmisiniz çok memnun olurum
güldemir
02-21-2009, 02:21 PM
Ben de internetten araştırmalarım sonucu tatlı lor yapını öğrendim. Tarifimi sizinle paylaşmak istedim:
Quark (süt kesiği = tatlı lor)
Bu tarifle yaklaşık 200-220 gr kadar lor elde ediliyor
-1 litre süt (günlük yada uzun ömürlü olabilir. hatta son kullanım tarihi dolmuş sütlerle daha iyi sonuç elde ediliyor hem de süt ziyan olmuyor.)
-5 yemek kaşığı limon suyu
-1,5 yemek kaşığı toz şeker
Sütü çelik tencerede ısıtın.
Üzeri kaymak tutup hafif duman çıkmaya başladığında yani tam kaynamak üzereyken önceden sıkıp hazırladığınız limon suyunu içine dökün
Bir kaç saniye sonra lor oluşmaya başlayacaktır. 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın
Tencerenin üzerini streçle kapatıp oda sıcaklığında 2-3 saat veya 1 gece bekletin. Bu süre zarfında hiç karıştırmayın ki lor dağılmasın.
Bu süre sonunda üstte peynir tabakası altta ise sarımsı su görülür.
Alttaki sarı suyu sakın atmayın. çok besleyicidir. evde ekmek yapımında kullanabilirsiniz.
Temiz bir tülbentten süzün. Sıkıca bağlayıp bir yere asın. yada bir kevgirin üstünde 1 2 kat kağıt havlu serip altına temzi bir kap koyarak da süzülebilir.
Suyu iyice süzülünce yani yoğurt kıvamına gelince içine toz şekeri ekleyip karıştırın.
Tatlı lor buzdolabında 3-4 gün saklanabilir. 1 hafta içinde tüketilmelidir. Buzdolabı poşetinde derin dondurucuda da saklanabilir.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.