Orijinalini görmek için tıklayınız : KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
yelda
07-26-2005, 12:19 PM
hep yapmak istemişimdir ama babaannemle yaşadığımız için işkembe çorbası,zeytinyağlı dolma,keşkek gibi özel yemekleri çok iyi yaptığından ben diğer çeşitlerle ilgileniyordum..
köylü pazarında tazecik getirilen kabak çiçeklerini görünce dayanamayıp ilk kez yaptım..tabi tarifi ninemden:)
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
malzemeler:30 adet için:1 bardak pirinç
yarım kg. kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
biraz taze nane
1 çay kaşığı tozşeker
tuz karabiber
biraz fesleğen
YAPILIŞI:kuru soğanlar küp küp doğranır ve pirinçle birlikte kavrulmaya başlanır..harlı ateşte yaklaşık 5 dk. kavrulur..ince doğranmış nane yaprakları,şeker,fesleğen ,tuzu ve biberi eklenir..
soğuyunca kabak çiçekleri dikkat edilerek itinayla doldurulur..üzerine kadar su ilavesiyle pişirilir..kaynamaya başlayınca altı kısılır..20 dk. kadar daha pişirilir..suyu çekilince tencerenin içinde soğutulup servis edilir..
elcinuckan
07-27-2005, 02:51 PM
egeli değilim ama kabak çiçeği dolması benim de favorilerimden.bize de bitanecik anneannem yapardı hep kulakları çınlasın.ayrıca görüntü de çok orjinal ve güzel oluyor.yanına da bol yoğurt off yeme de yanında yat.nerden çıktı bu dolma işi yaw canım çekti durup dururken:( :)
nuras
07-28-2005, 12:30 PM
Merhaba Yelda,epeydir yoktum (tatildeydim) .Ben de bu güzel ve değişik Ege yöresinin dolmasını ilk defa bu tatilde tattım.Bizim yöremizde hiç bilinmeyen ama gerçekten lezzetli bir dolma.Bana kabak çiçeklerinin sabaha karşı toplanması gerektiğini söylemişlerdi çiçekler açınca olmuyormuş.Sizin gibi pazardan alma şansımda yok.Anlaşılan hoş bir tatil lezzeti olarak kalacak.
yelda
07-28-2005, 12:36 PM
hoşgeldin nurascım..istanbul'da yaşarken çok ender de olsa bulabiliyordum.. sevgiler..
BENAN
08-03-2005, 01:33 PM
ege yemeklerıne hayranım ...hele hele zeytınyagına...bu dolmayı yapmayı cok ıstedım...ama kabak cıceklerı bulamadım...yelda'cıgım kabak cıcegını ayrıca bıraz kaynar suda bekletmek gerekırmı...nerede (ozellıkle ıstanbullu arkadaslar...) bulabılırım...
yelda
08-03-2005, 01:41 PM
sevgili benan izmirli olduğumdan mıdır bilmem ben de zeytinyağı hastasıyım..hiç bişey olmazsa tazecik mevsim domateslerinin üzerine nane ve zeytinyağı gezdirip ekmek banmaya bayılırım..istanbul'da yaşadığım yıllrda ender olarak semt pazarlarında bulurdum kabak çiçeğini..zaten çok narin olduğundan haşlamaya hiç gerek yok.. ALLAH nasip eder sağ kalırsak bir dah ki yıl ben sana kargoyla yollıyım:) sevgiler..
BENAN
08-03-2005, 02:32 PM
canım...sagol...dusunmen bıle yeter...Allah'ım saglıklı (saglıgımı yıtırdıgımden berı ne kadar onemlı oldugunu anladım...ınsan bır seyı kaybedınce degerını anlıyormus) ve sevgı dolu sevenlerınle bırlıkte uzun ve hayırlı yasam nasıb etsın...ızmır'de benım ıcın bır sey yapabılecek bırısının olması cok guzelmıs...bu duyguyu yasattıgın ıcın sagol...
yelda
08-03-2005, 02:46 PM
sevgili benan sen de sağol.. ne yazık ki toplum olarak değişiyoruz..yardımseverlik,sağduyu,nezaket gitgide azalıyor..ALLAHIN selamını bile almaz duruma geldik..ne diyim..biz sevgi dolu kalpleri yaşattıkça korkmayalım..izmir'den sağlık ve sevgi dileklerimle..
Senaygül
08-03-2005, 03:12 PM
Benan 'cım saglıgımı kaybedınce demıssın..gecmıs olsun onemlı bır sey olmadıgını umıt edıyorum.. sevgı ıle kal..
Şeker kokulu kızım ve ben..
yelda
08-03-2005, 03:13 PM
bi dakka ..ben nasıl atladım! umarım şimdi sağlığın yerindedir......
BENAN
08-03-2005, 03:40 PM
aaa...yok yok korkmayın..onemlı bır sey degıl...once hıpoglısemı sonra gızlı seker..bıraz yıprattı benı...sımdı tedavı altındayım ıkı sene gıbı surecte yasadım bunları ...ınsallah ıyılesırım...eee...sızın gıbı dostlarla hayat guzel...hastalıkta...sevgı ıle kalın ....yeldacıgım ve seker kokulu kızın seker kokulu annesı her sey gonlunuzce olsun....
Senaygül
08-03-2005, 04:33 PM
Tekrar gecmıs olsun Benancım.. allah her turlu hastalıktan bızlerı ve tum sevdıklerımızı korusun.. bu arada seker kokulu annesı lafıda cok hosuma gıttı :))) sımardım hemen..
Şeker kokulu kızım ve ben..
yelda
08-04-2005, 10:44 AM
aman kendine dikkat et sevgili benan..sağlık kadar değerlisi yok..hepinize sağlık ve sevgi dolu bir gün dilerim..
berke44
11-23-2005, 01:22 PM
bu dolmayı arkadaşımda yemiştim çok güzel oluyor ,yanında sarmısaklı yoğurtla. renk olarakta yoğurtla çok uyumlu oluyor.
yelda
11-23-2005, 01:25 PM
evet sevgili berke zamanı gelse de yeniden pişirsem..sağlıcakla kal..
kadio
07-18-2006, 05:32 PM
yeldacım geçen pazar günü alış-veriş yaparken kabak çiçeklerini görünce hemen aldım ve eve gelir gelmez çiçekleri doldurdum.harika bir tat.teşekkür ederim.
denemeyen arkadaşlara tavsiye ederim.
B@Nu GöKşİn
07-18-2006, 06:35 PM
merhaba ben kabak çiçeği içini hazırlarken içine pirinç yerine ince bulgur soğan reyhan maydanoz karabiber pulbiber tuz az sıvı yağ koyuyorum kavurmuyorum
çiçekleri dolduruyorum tencereye diziyorum üzerini geçecek kadar su ilave ediyorumi pişiriyorum
sarımsaklı yoğurt hazırlıyorum pişen yemegin servis tabağına alıyorum üzerine gezdiriyorum tereyağında toz biberi kızdırıp yoğura döküyorum üzerine çok lezzetli oluyor
tavsiye derim
akdeniz
07-19-2006, 07:49 AM
ege yemeklerıne hayranım ...hele hele zeytınyagına...bu dolmayı yapmayı cok ıstedım...ama kabak cıceklerı bulamadım...yelda'cıgım kabak cıcegını ayrıca bıraz kaynar suda bekletmek gerekırmı...nerede (ozellıkle ıstanbullu arkadaslar...) bulabılırım...
Sevgili Benan,öncelikle geçmiş olsun dileklerimle başlayayım,sağlık ve hastalık ile yakından alakam olduğundan seni anlayabiliyorum.
İstanbul'da kabak çiçeğini nerede bulabilirim diye sormuşsun. Ben sıkça gittiğim Metrogros marketin sebze reyonunda gördüğümü anımsıyorum.
Sebze bölümünde özel bir reyon var.Bebe havuçları,minik kabaklar,saksıda fesleğen,taze kekik,değişik taze baharat türü bitkiler,soyulmuş soğan,patates vb. gibi sanırım organik ürünlerin satıldığı reyonda kabak çiçeğini de kutu içinde satıldığını ve hatta''Acaba dolması nasıl olur?'' diye önünde düşündüğümü de anımsıyorum :)
Yeldacım kabak çiçeklerini doldurunca ağzına birşey koyuyormuyuz.Dolma içleri dökülmüyor mu?
Sevgili Özlem,sanada hayırlı yolculuklar ve iyi tatiller dilerim,
yelda
07-19-2006, 04:03 PM
sevgili akdeniz kabak çiçeklerini doldurduktan sonra ağızlarını iyice büzüp ağzı yukarı gelecek şekilde yanyana dizince sorun olmuyor..bi de çok harlı ateş olmazsa iyi olur..sevgiler..yelda..
Esra Zengin
07-20-2006, 09:00 AM
Arkadaşlar bundan yıllar önce yediğim ve unutamadığım bir lezzet.İstanbulda nerelerde bulunabilir acaba :?:
akdeniz
09-11-2006, 05:12 PM
Dün(10.09.2006) Metro markette fiyatına baktım. Bilginiz olması açısından 12 adet=2.52 YTL idi.
BENAN
09-26-2006, 04:09 PM
akdenız tesekkur ederım canım..
bır bakyım bende....sevgıler...
ZEHRA50
09-26-2006, 04:54 PM
Oncelikle Benan arkadasimiza ben de gecmis olsun diyorum ve Allah hickimseye dert verip te derman aratmasin diyorum.
Benim de yaptigim ve severek yedigim bir dolmadir kabak gulu dolmasi sizlerle paylasmak istedim.
http://img166.imageshack.us/img166/6353/kabakguludolmasi4yz5.jpg (http://imageshack.us)
http://img166.imageshack.us/img166/7466/kabakguludolma3bz6.jpg (http://imageshack.us)
Etli Kabak gulu dolmasi
Malzemeler;yeteri kadar kabak gulu
;200 gr kiyma
;1,5 su bardagi pirinc
;1 domates
;1 sogan
;1dis sarmisak
;yarim demet maydanos
;yarim demet dereotu
;yeteri kadar biber ve domates salcasi
;karabiber,pulbiber,kimyon,tuz
;yeteri kadar siviyag
Ustu icin; 1 kase yogurt
;1 dis sarmisak ve az tuz
Yapilisi;Pirinc yikanir,kiyma,rendelenmis sogan ,sarmisak,domates ilave edilir.maydanos dereotu dogranir salcanin birazi icine kullanilir.Baharatlar da ilave edilir,az sivi yagdokulur ve butun malzeme iyice karistirilir.Kabak gullerinin ortalarina teker teker ic harc konur ve gullerin uc kisimlari kapatilarak ic harcin disari cikmasi onlenir.Doldurulan kabak gulleri muntazam bir sekilde tencereye dizilir.siviyagda salcali sos yapilirve yeteri kadar suve tuz ilavesiyle(1 su bardagi)Tencereye ilave edilir,kaynadiktan sonra kisilmis ateste pirincler pisene kadar pisirilir.Diger tarafta sarmisakli yogurt hazirlanir ve servis yaparken uzerine ilave edilir.
Afiyet olsun!!!
sukran.unal
02-06-2007, 10:16 AM
KABAK ÇİÇEĞİ CANI İSTEYENLER BANA BUYURSUN. ÇÜNKÜ BU AKŞAM BİZDE BİR TENCERE BU YEMEKTEN VAR ..... METRO GROS MARKETTE BULUP 3 PAKET ALDIM ÇÜNKÜ EŞİM VE KIZLARIM( ŞİMDİ MAALESEF BİRİSİ YİYEBİLECEK) ÇOK SEVELER. VE BULDUĞUMUZDA DA AFFETMEDEN YAPAR YERİZ BENDE PİRİNÇ YERİNE ORTA İNCELİKTE BULGUR KULLANIRIM YAĞDA SOĞANI ARDINDAN BULGURU KAVURURUM İÇİNE KURU NANE KIYILMIŞ MAYDONOZ.TUZ BİR YEMEK KAŞIĞI UN ,KARABİBER KOYARIM VE ZEDELEMEDEN SUDAN GEÇİRDİĞİMİZ ÇİÇEKLERİN TEPESİNDEKİ ÇIKINTIYI ALIP İÇİNE AZ MALZEMEDEN KOYUP YAPRAKLARI KAPATIP TENCEREYE DİZERİZ DİĞER TARAFTA BİR DİŞ SARIMSAK VARSA BİR DOMATES DOĞRARIZ YOKSA SALÇA İLE YAĞINI HAZIRLAYIP ÜZERİNE DÖKERİZ BİR TABAK KAPATIP KISIK ATEŞTE PİŞİRİRİZ ARZU EDİLİRSE YOĞURT İLE SERVİS YAPILIR.
BENAN
02-06-2007, 11:13 AM
sukran hanımmmmmmmm .....kabak cıcegı dolması :(
neden burada degılsınnnnnn...... gul yuzunun yanında....o guzel lezzetı neden tadamıyorummmmm ....nedennnnnnnnnn :(
elıne ...yuregıne saglık canım benım....
aynur sultan
02-07-2007, 06:13 PM
hanımlar kabak çiçeği sarmasını iki kere teyzemde yedim çok lezzetli bir şeydi ogüne kadar hiç yememiştim çok hoşuma gitmişti ,teyzemin bahçesi var ordan toplayıp yapmış . Yazılardan okuduğuma göre paketlerde satılıyor ama ben hiç rastlamadım siz nerden buluyorsunuz ,birde tarifini yazarmısınız lütfen . :cry:
sukran.unal
02-08-2007, 08:54 AM
sevgili aynur sultan, ben Ankara da REAL ve METRO GROS Markwetlerde bulab,iliyorum sanırım sende orada büyük gros marketlersde bulursun. sevgiler.
ela02
02-08-2007, 08:56 AM
Mehaba aynurcum valla bana yazı hatırlattın..kısın ortasında nerden aklına geldı kabak cıcegı..bende bayılıyorum kabak cıcegı dolmasınaben sanslıyım heralde yazın benım bahcemde bırsürü oluyo..ama sımdı bulamassın.normal dolmayı nasıl hazırlıyosan ıcını oyle hazırlıyosun. ben sadece yapraklarının ıcıne koyup yapraklarını kapatıyorum zaten pıserken ıyıce dıbe dogru ınıyo..
SEVGILER..
maviyeşil
02-08-2007, 09:41 AM
bende ilk defa bu dolmayı k.validem de yemiştim.bu ne diye şaşırmıştım ama yediğim zaman çok beğendim. K.velidem fırında yapmış ve süperdi.....
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.