PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mahlep?? (soru)

Nilly
07-28-2005, 01:13 AM
Merhaba ,

belki bu soru size komik gelecektir ama mahlep nedir? Cok tarifte bulunuyor ama bir türlü cikaramadim. Yardimci olursaniz sevinirim. :)

Almanyadan selamlar
Nilly

ZeynepY
07-28-2005, 02:58 AM
Corek ve kurabiyelere konuluyor. Hatirladigim kadariyla idris agacinin meyvesinden yapiliyor. Aktarlarda toz halinde satiliyor. En cok catal ve paskalya coregindeki kokusundan hatirlanabilir. Bir de yiyeceklerin daha gec bayatlamasini sagliyor.

famemone
07-28-2005, 04:26 AM
soruyu soran arkadasa tesekkur ediyorum. Bende catal tarifinde gordukten sonra almistim mahlebi. Catal haricinde nerde nasil kullanilir bilmiyorum. zaten bir yada iki cay kasigi katiyorum. kokusu cok baskin. Bir surude almisim bilmem baska nerelerde nasil kullanilir?

iklim
07-28-2005, 07:42 AM
Merhabalar,

Mahlep i keklerde ve susamlı simitlerde de kullanabilirsiniz.

Ben geçenlerde bulduğum bir tarifle ilk defa kekte denedim.
İçine de üzüm kattım.
Pişerken bile kokusu insanı cezbediyor. :)
Susamlı simitlere de ayrı bir lezzet katıyor gerçekten.
Denemenizi tavsiye ederim.

Sevgiler,

okale
07-28-2005, 08:03 AM
tatlı çay kurabiyelerinde güzel oluyor.bende bir tarif vardı ama annemde kaldı güzel bir çay kurabiyesi tarifiydi bulunca yazarım.ayrıca simittede az birşey olursa güzel oluyor.

iklim
07-28-2005, 08:09 AM
Merhabalar,

Dr. Oetker in mahlepli kurabiye tarifi var. Ama henüz denemedim.

Malzemeler:
4 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu
Yarım çay bardağı sirke
3 yemek kaşığı yoğurt
250 g margarin
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı mahlep
Üzeri için:
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:
Unu eleyip hamur kabartma tozu ile karıştırın. Sirke, yoğurt, margarin, tuz, şeker ve mahlebi ekleyip yoğurun. 0,5 cm kalınlığında açın ve değişik şekillerdeki kalıplarla kesin. Fırın tepsisine dizin ve yumurta sarısı sürün. 180 C’deki fırında 15-20 dakika pişirin.

Deneyen olursa fikirlerini paylaşalım.

yelda
07-28-2005, 11:29 AM
sevgili iklim bu tarifi denemedim ama hem tatlı hem de tuzlu tariflerime eklediğim mahlep çok hoş bir tat veriyor..

iklim
07-28-2005, 11:58 AM
Yeldacım,

Sanırım her türlü kurabiye ve kek çeşitlerinde mahlep
kullanılabiliyor.
Ben ilk defa denemek istediğimde mahlepli kek diye aldığım
tarifi kaybetmiştim. Çok merak ettiğimden çöpe atmayı göze alarak
kendi klasik kek tarifime kattım mahlepi. Sonuç güzeldi.Yiyen herkes
hem tadını hem kokusunu çok beğendi.

yelda
07-28-2005, 12:06 PM
evet iklimcim eski zaman teriflerinde daha sık rastlanıyordu..ama dedim ya ben kokusuna bayılıyorum..sevgiler..

Hopeloos
07-28-2005, 01:02 PM
ay bende merak ediyordum ne oldugunu...gerci birinden duymustum mahlebin sadece pastanelerde yapilan pasta kurabiye icin kullanildiigini...

demekki bizlerde satin alabiliriz ?? nerde bulurum ben ornegin mahlebi?? baharatcilardami?

iklim
07-28-2005, 01:05 PM
Sevgili Hopeloos,

Evet baharatçılarda bulabilirsin.

Sevgiler

Hopeloos
07-28-2005, 01:08 PM
tsk ederim cnm,..

yazin tr ye geldigimde alacam..cunki gercekten guzel tat veriyor kurabiyelere...

sitede olan kandil smidini yapmis arkadas mahleb ile cok guzell..yedikce yiyesin geliyor valla:)

pearl1453
09-18-2005, 06:46 PM
merhaba, mahlep hoş kokulu bir baharat .aktarlarda ve büyük marketlerde toz halinde bulabilirsiniz.keklere,çöreklere,bazı poğaça ve tuzlu simitlere koyabilirsiniz.ben sade kek yapacağım zaman biraz mahlep katarım hoş bir kokusu olur.şu anda ezberimde değil ama annemin bir mahlepli simiti var kandil simidi gibi, sirkeli aynı pastanelerdeki kuru pastalar gibi oluyor nefisss bir tat

lodos
09-22-2005, 01:36 PM
arkadaşlar az evvel açma yapmak için hamur yoğurdum ve aklımda olmasına rağmen maalesef içine mahlep katmayı unutmuşum daha önce mahlepli yapmadığım için heves ediyordum ama :cry: sizden öğrenmek istediğim mayalanmış hamura katıp tekrar yoğursam olabilir mi?
acil cevap lütfen

Senaygül
09-22-2005, 01:38 PM
pek hamur ıslerı ıle aram yoktur ama.. bence sorun olacagını sanmam sevılaycım..

BETÜL
09-22-2005, 01:44 PM
sevgili sevilaytimur mahlebi üzerine ele ve öyle yoğur. her tarafına dağılmış olur.

şenaygül hamurişiyle aram yok demişsin bütün gün hamur yoğuruyorsun nasıl yani :wink:

sevgiler hoşçakalın...

lodos
09-22-2005, 01:48 PM
çok teşekkür ederim şenaygül ve betül hızınıza hayranım bana müsade hemen uygulamalıyım

kendimce
01-22-2008, 04:33 PM
Mahlepin kullanıldığı kek tarifini verebilirmisin arkadaşım?

canikom
01-22-2008, 11:04 PM
Dr.outker mahlepli kabartma tozu çıkarmış.Ben puaçada denedim mis gibi koktu,tavsiye ederim