PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mutfakta En Sık Yapılan Yanlışlar

burcub
08-15-2005, 01:08 PM
bu gün Milliyet gazetesinde okuduğum yazıyı sizlerle paylaşmak istedim
sevgiler BURCU

EN SIK YAPILAN YANLIŞLAR
Bazı basit yemek hazırlama, pişirme, ve saklama kurallarına uyarak tehlikeden uzak durulabilir.
Mutfakta en sık yapılan yanlışlar şunlar:
• Hazırlama aşamasında besinlere elimizden, kullandığımız araç-gereçlerden ve diğer besinlerden bakteri geçişi söz konusudur. Yiyecek hazırlama işlemlerine geçmeden önce, çiğ yiyeceklere ve kirli araç-gereçlere dokunduktan sonra eller yıkanmalıdır. Et, sebze ve unlu, hamurlu yiyecekler ayrı tezgahlarda, ayrı kesme tahtalarında ve ayrı araç- gereçler kullanılarak hazırlanmalıdır. Böylece çapraz- bulaşmayı (çiğ ve pişmiş yiyeceklerdeki bakterilerin kesme tahtası, bıçak vb. araç- gereçle diğer alanlara ve besinlere geçmesi) önleyebiliriz.
• Besinlerde mikroorganizmaların üremesinin engellenmesinde en etkili yol pişirmedir. Uygun sıcaklıkta ve yeterli sürede pişirmeyle besinlerin zararlı hale gelmesi önlenir.
• Yiyeceklerin servise dek bekletilmesinde bekletme koşulları uygun değilse bakteri üremesi yönünden tehlike tekrar söz konusudur. Sıcak yemekler 1- 2 saat içinde servis edilecekse üzeri kapalı tutulmalıdır. Soğutulması ya da ertesi gün servis edilmesi gereken yemekler sıcakken buzdolabına konmamalıdır.
• Pişmiş hiçbir yemek oda sıcaklığında 2 saatten uzun süre bekletilmemelidir. Bu konuda şüpheye düşerseniz, o yemek imha edilmelidir.

ece
08-15-2005, 02:36 PM
kesme tahtasına ve tahta kaşıklar konusunda pek içim rahat degil.sadece yıkamak içime sinmiyor.bu tarz ürünleri nasıl temizliyorsunuz.aklıma gelmisken yumurtanın kabuguna dokundugunuzda mutlaka ellerinizi yıkayın daha sonra isinize devam edin.yumurtanın kabugutambi bakteri yuvasıymıs
sağlıklı günler

burcub
08-15-2005, 02:50 PM
ben yumurta aldığımda dolaba yerleştirmeden önce mutlaka yıkıyorum

müzeyyen
08-15-2005, 03:20 PM
sevgili burcubub yumurtaların dolaba konurken yıkanmaması gerekiyor.
dışındaki mikroorganizmalar gözeneklerden içine geçer diye biliyorum.
kirli yumurtaları yıkayıp öncelikle tüketmemiz gerekiyor.
yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar. :idea:

burcub
08-15-2005, 04:15 PM
sevgili müziş
ben yıkandıklarını biliyorum özellikle köy yumurtaları çok pis olduğu için zaten o şekilde dalaba koymam imkansız
konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa lütfen yazsınlar umarım yanlış birşey yapmıyorumdur

Senaygül
08-15-2005, 05:01 PM
Bende kullanılmak ıcın cıkarıldıktan sonra yıkanması gerektıgını bılıyorum..arkadaslar..

DerindeniZ
08-16-2005, 02:52 AM
Yumurtayi yikayipda mi saklamali, yoksa yikamadan mi saklamali sorusunun cevabi asagidaki adresdeki sayfanin en sonunda. Eger vaktiniz varsa tum makaleyi okumanizi tavsiye ederim Tubitak tarafindan bir araya getirilmis yararli bilgilerle dolu.
http://www.denizce.com/mutfaktemiz.asp
Ekmek tahtasi olarakda ben kalin beyaz plastik olanlari kullanip bulasik makinesinde yikiyorum.

burcub
08-16-2005, 08:37 AM
teşekkürler derindeniz gerçekten çok yararlı bilgiler var

dikbas
08-16-2005, 09:20 AM
ARKADAŞLAR YUKARIDAKİ SİTEYİ MUTALAK OKUYUN DERİM AŞAĞIDAKİ YAZI SİTEDEKİ YAZI İÇİNDEN ALINMIŞTIR. AMAN DİKKAT!!!!!

"özellikle yumurtaya su değmemesine, hem buzdolabına kaldırırken, hem de kullanmadan önce dikkat edin.Yumurtalarla ilgili sıkça yapılan hatalardan biri de, onları yıkamaktır. Yumurta kabuklarının dış yüzeyi onları bakteriyel enfeksiyonlardan koruyacak bir kılıfla kaplıdır yıkama sırasında bu kılıf akıp gider. Böylece normalde içeriye giremeyecek bakterilere fırsat tanınmış olur. Yumurta, zengin besin içeriği nedeniyle bakterilerin bulaşıp üremeleri için uygun bir ortamdır. Bu yüzden, kırılmış ya da kirli yumurtaları almayın; yumurtaları buzdolabının kapağında değil, donmayacak kadar soğuk bir yerinde saklamayı tercih edin."

burcub
08-16-2005, 04:07 PM
ben yumurtayı bir köyden getirtiyorum ve yumurtalar çok kirli oluyor
o şekilde nasıl daolaba kayacağım :(

bende artık çiflik yumurtasına döneceğim

DerindeniZ
08-16-2005, 07:05 PM
Bir sey degil Burcu :) Ah keske bende dogal beslenmis tavuklarin yumurtalarini bulabilsem. Bence sen dogal yumurtalarindan vazgecme ve plastik eldivenlerle marketlerde satilan yumurtalarin kapakli karton kutularina yerlestirip dolapta sakla. Kullanmadan once yine bildigin gibi yikayabilirsin.

Yumurtanin yikanmamasi gerektigini bilmeme ragmen nedenini bilmiyordum bende sizlerin sayesinde ogrenmis oldum. Bilginin paylastikca cogaldigina guzel bir ornek oldu :)

burcub
08-17-2005, 12:11 PM
Derindeniz İstanbulda oturuyorsan köylerinden taze yumurta temin edebilirsin
bende doğru kaynaktan alınan bilgileri paylaştıkca hepimizin daha ii ev hanımları olacağımıza inanıyorum
sevgiler Burcu

DerindeniZ
08-18-2005, 12:41 AM
Turkiyem'den cok uzaklardayim su an sevgili Burcu.
Bende senin inancina yurekten katiliyorum. Hepimize bol paylasimli gunler dilerim.

burcub
08-18-2005, 10:50 AM
çok pardon derindeniz nerden olduğuna bakmamışım

burcub
08-19-2005, 07:31 AM
:) öyle oldu galiba
neyse bizde sana İstanbula geldiğinde taze yumurta yediririz:)

aishine78
08-28-2005, 02:10 PM
Yumurtaların kullanılmadan önce yıkanması gerektiğini, buzdolabına koymadan önce yıkandığında tazeliğini kaybettiğini bir gıda uzmanından duymuştum.

Zeca
09-13-2005, 05:35 PM
kesme tahtasına ve tahta kaşıklar konusunda pek içim rahat degil.sadece yıkamak içime sinmiyor.bu tarz ürünleri nasıl temizliyorsunuz.aklıma gelmisken yumurtanın kabuguna dokundugunuzda mutlaka ellerinizi yıkayın daha sonra isinize devam edin.yumurtanın kabugutambi bakteri yuvasıymıs
sağlıklı günler

Tahta kaşık yerine şimşir kaşık kullanmak en sağlıklısı. Kaşıklar, spatulalar vs.ler kırıldığı veya çatladığı zaman atmak lazım. Çünkü o aralıklarda bakteriler kolaylıkla ürüyor. Kesme tahtası içinse et kesiminden sonra zaten çamaşır suyu ile temizleme öneriliyor.

edos
09-13-2005, 09:24 PM
zaten cam olanlari var en guzeli onlardan kullanmak heralde.cizilmiyor, sicaga da dayanikli oluyorlar .

ece
09-14-2005, 09:07 AM
zeca ve eda bilgiler için tşk.
zeca şimşir kaşık ne? :oops:

Zeca
09-15-2005, 12:59 AM
Ece; haklısın tabi pat diye yazmışım, şimşir ağacın bir türü, tahta kaşıktan biraz farklı yüzeyi daha kaygan. Sonuçta tahta ama daha farklı, daha sağlıklı olduğu söyleniyor.

laley
09-15-2005, 02:32 PM
evet arkadaşlar, şimşir kaşık hem daha sağlıklı hem de çok daha uzun süre dayanıyor. kırılma çatlama olasılığı çok az. tabi biraz daha pahalı diğer tahta kaşıklara göre ama değiyor...

meva
10-16-2005, 01:18 PM
bende yıkanmadan konması gerektiğini biliyorum.Şimdi bence şaşırdım acaba hangisi doğruki???

Semina
10-17-2005, 12:52 AM
bende yikanmadan konulmasi lazim oldugunu biliyorum, kullanmadan önce yikamak lazim, hatta peygamber efendimiz bile yumurtalari kullanmadan önce mutlaka yikayin diye buyurmustur,,sevgilerle..

oburkedi
10-17-2005, 02:21 AM
Gecen kis, besinlerde olusan toksinler uzerine okudugum bir kitapta (Nichols Fox - "Spoiled : the dangerous truth about a foodchain gone haywire") ozellikle hayvansal urunlerin hazirligi ve tuketimi asamasinda dikkat edilmesi gerektigi yaziyordu. Onlar icin kullandiginiz bicagi, kesme tahtasini sicak su ve sabun ile iyice yikamadan kullanmamak cok onemli.

Yumurtaya gelince, suan ayrintisini tam hatirlamiyorum ancak, tuketilmeden hemen once yikanmasi gerektigi kalmis aklimda. Onceden yikanirsa, bekleme asamasinda kabuktan iceriye sizabilir bakteriler. Yikanmamasi durumunda da yumurta kirilirken kabuk uzerindeki bakteriler yemege bulasabilir.

bemol
10-18-2005, 05:18 AM
Et tahtalarimi temizlemek icin ayrica kullandigim, bir top telim var. Sanirim Turkiye'de de vardir.Gumus renginde top halinde..Ben scoth brite marka kullaniyorum.

Lavaboyu kaynar su ile doldurup, geceden tahtayi suya yatiriyorum.Uzerine sabun rendeliyorum.Gece boyunca bekletiyorum.Sabah guzelce telleyip(rengi aciliyor hemen) akan suyun altinda iyice duruluyorum.Duruladiktan sonra kurulamadan, bolca tuz serpip limonla da ovuyorum. En son durulayip kaldiriyorum.

Yumurta konusuna gelince;

Yumurtalari hicbir zaman yikamadim, yikamamda.Eger cok kirliyse, ya sert bir bezle silerim, yok cok inatci bir kirse bir plastik sert fircam vardir onunla fircalarim.

tibili
11-29-2005, 06:07 PM
Arkadaşlar şu yumurtaların yıkanması konusuna açıklık getirilmedi sanırım.Dolaba koyarken yıkanmamalı diye biliyorum

hbuyukbalkan
11-29-2005, 06:23 PM
Bende yıkanmaması gerketiğini sanıyorum, kullanacağımız zaman yıkayıp kullanmalıyız bence.

okale
11-30-2005, 08:12 AM
yumurtanın dışında onu koruyucu taze kalmasını sağlayıcı bir zar vardır.eğer biz yumurtayı dolaba koymadan önce yıkarsak o zarı yıkamış oluruz böylece yumurta kabuğundan hava almaya başlar ve çok çabuk bozulur.o yüzden kullanmadan hemen önce yıkamalıyız sevgiler.

dolunay-izmir
11-30-2005, 08:17 AM
sevgili okale sana katılıyorum aynı şekilde bilgiyi 2-3 hafta evvel mynet in bir haber yazısında okumuştum ararsanız bulabilirsiniz sevgiyle kalın

creamy
12-03-2005, 10:11 AM
Arkadaşlar çocuk doktorumuzun verdiği tavsiyeye göre: Yumurta dolaba girmeden evvel yıkanmalı, ancak bu saklanma süresini önemli ölçüde azaltıyor.Yani ancak ertesi gün kullananılabiliyor. Annem biz küçükken yumurtayı kullanacağı zaman alırmış ve kullanmadan hemen önce yıkayıp öyle kullanırmış. Ama tabi bence artık bu günlük hayatta mümkün değil :)Ama eğer yıkamadan dolaba koyuyorsanız, bence buzdolabının yumurtalığına dizmeyin, kutusunda bırakın. Buzdolabı ile ne kadar az temas ederse o kadar iyi yani. Ve yumurtayı yıkayıp kullandıktan sonra diğer şeylere dokunmadan ellerinizi yıkayın.Sevgilerle...

marfan
12-03-2005, 12:06 PM
arkadaşlar creamy bu hususta bilinçli ve çok haklı.yumurtalar yıkandığı taktirde 1-2 gün içinde tüketilmesi lazım.hemen kullanmayacaksanız ayrı kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edilmelidir.bunun için kapaklı plastik yumurtalıklar var ben onlarda saklıyorum.yemek hazırlarken yumurta kırmanız gerektiğinde ellerinizi yıkayıp tekrar işinize devam edin.

gizem80
12-21-2005, 04:10 PM
arkadaslar peki ankara da köy yumurtası bulabilecegım yerler bılıyor musunuz?

ceydaas
12-22-2005, 10:25 AM
marfan bahsettiğin kapaklı plastik yumurtalıkları nereden tedarik edebiliriz

NILYESILI
03-11-2006, 10:38 PM
Tarif defterinde genelde iyi olduğuna inandığımız ve paylaşmak istediklerimizi yazıyoruz. Bugün aklıma geldi. Herkes yemek yaparken yaptığı yanlışları sadece kısa bir iki-üç cümle ile paylaşsa ve birbirimizin hatalarından ders alsak.
Benden başlangıç :
1. Yemeklere sonradan ilave edeceğin bulguru (örnek : kapuska için) yemek pişirmeye başladığında yıkadıktan sonra suda bekletme. Ne zaman tencereye ilave edeceksen o zaman yıka ve ekle. Şişiyor ve tadı kaçıyor.

Bu konuyu mutfakda yapılan yanlışlar bölümüne yazacaktım ama yumurta konusunun içinde kaybolmasını istemedim. Eğer yanlış olduysa oraya taşıyabiliriz.

mbemine
03-12-2006, 09:26 AM
1-Kek kalıbınız düz ise veya tepside pişirecekseniz, asla kenarlarını yağlamayın.Hamur kenarlara tutunamadığı için kenarları basık ortası kabarık bir kekiniz olur.(bu bir püf noktası aslında)
2-Kakaolu kek yaparken oğlunuz gelip " anne kakaolu kek yap derse "peki oğlum deyip, arkasındanda içinizden "hehee zaten kakaolu kek yapıyordum demeyin!!"Sonra kakaoyu eklemeyi unutup tepsiye hamuru döktükten sonra geri boşaltıp, kakaosunu eklemek zorunda kalabilirsiniz :lol:

mimar
03-13-2006, 03:05 PM
Sevgili Nilyeşili, bence fikrin çok güzel. Bir öneri de benden
Un kavurulan çorbalarda mutlaka kavrulmuş un biraz soğuduktan sonra soğuk su ilave edilmeli yoksa un topak topak oluyor çorbanın içinde

psikoterapi
09-16-2006, 11:32 PM
Nilyeşilinin önerisi bence çok güzel olmasına rağmen pek yorum gelmemiş ve bu başlık çok altlarda kalmış.Ben kendi yaptığım birkaç yanlışı eklemek istedim:
- Yeni evlendiğimde yemeklere domates yerine salça da koyabileceğimi düşünüyordum. Evde domates olmadığında hangi yemek olursa olsun salçayla yapardım. Bir süre sonra eve domates girmemeye başladı ve tabii yemeklerim de koyu renkli ve tatsız olmaya :)
Sonradan öğrendim ki salça her yemeğe güzel gitmiyor, özellikle sebze içeren yemeklerde mutlaka domates kullanılması gerekiyormuş... :)
- Pişirdiğimiz yemeklerden kalanları porsiyon halinde tabakara/sahanlara bölüştürüp buzlukta saklayarak yiyeceğimiz zaman mikroda ısıtabiliyruz; fakat sahan çelik ya da metal kapsamlı birşey ise hem buzluğa yapışabiliyor, hem de buzluktan almak için çıplak elle tuttuğunuzda elinize :)