PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : VARTAVİT (Tahinli kuru fasulye)

heroglu
01-17-2005, 01:07 PM
VARTAVİT (Tahinli kuru fasulye)

½ kg kuru fasulye
1 baş soğan orta boy
1 yemek kaşığı biber salçası
yağ
1 baş sarımsak
½ kg tahin
6 adet limon
pul biber
maydanoz
turp
ekmek

Fasulyeyi haşlayın; su tamamını örtecek şekilde ilave edilerek 15 dk haşlanacak.
Soğanı küçük küçük doğrayarak yağda salça ilave edilerek pembeleşinceye kadar pişirilecek.
Fasulye haşlandıktan sonra pembeleşen soğan içerisine ilave edilerek karıştırılır, üzerine kuru fasulye pişirilirken ilave edilen su miktarından daha fazla olacak şekilde su ilave edilerek pişirilmeye terk edilir. Soyulan sarımsaklar dövülerek ezilir, üzerine ½ kg tahin, 6 adet limon suyu ve bir çay bardağı su ilave edilerek, kıvamı domates çorbası kıvamında olacak şekilde
iyice karıştırılır. Tahin özendikten sonra pişen kuru fasulye ile karıştırılır (ayrı ayrı olarakda servis yapılabilir) ve servis yapmaya hazır hale gelir.
Çukur yemek tabağına küçük kare halinde doğranmış ekmekler porsiyon miktarı kadar konur, üzerine fasulye ekmekleri ıslatacak şekilde gezdirilerek ilave edilir, tahin karışımıda aynı şekilde gezdirilerek üzerine ilave edilir.
Yemeğin üzerine isteğe göre pul biber ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilerek servise hazır hale getirilir.
Yanında turp yenmesi tavsiye edilir. Afiyet olsun….

incitanesi
01-24-2006, 08:15 PM
merhaba arkadaşlar geçenlerde ablam migrostan kocaman taneli fasulyelerden almış nasıl yapıldığını bilmiyordum bende haşladım normal kuru fasulye gibi pişirdim fakat hepsi acayip ezildiler tadı güzel fakat görünümü iyi olmadı nasıl yapıldığını bilen arkadaşlar varsa yardım bekliyorum teşekkürler.

paella
02-20-2006, 07:17 PM
buyuk fasulyeleri ezmeden hasliyorsun. 2 kasik tahini yarim limon suyuyla eziyorsun. 1 adet kuru sogan ile bir kac dal taze sogani ince kiyip hepsini karistiriyosun harika bir meze oluyor.

afiyet olsun

Ayse1973
02-24-2006, 03:16 PM
Limon suyu ise yariyor arkadaslar. Mmmhm cok güzel oldu tesekkürler

Esra Zengin
03-15-2006, 04:45 PM
Merhaba herkese
Bundan yıllar önce bir yerde tahinli piyaz yemiştim ve enfesti.Tarifini bilen varsa çok sevinirim.

cookie
03-17-2006, 10:55 AM
Sevgili Esra aslinda yazmistim tarifi...tahinli piyazi biz de cok seviyoruz....tarif soyle::
fasulyeleri hasladiktan sonra biraz pul biberle karistiriyorsun.sonra ayri bir yerde yaklasik 3 kasik tahini sirke ve zeytinyagiyla karistiriyorsun.tahini daha fazla koymamak gerekiyor...cunku zeytinyagiyla tahinin kıvamini inceltiyorsun.sonra bu sosa biraz da tuz ekleniyor.ayri bir yerde soganlari piyazlik doruyoruz.ve fasulye,sogan ve sosu birbirine genis bir kapta iyice karistiriyoruz.sonra servis tabagina alip uzerine ince ince kıyılmıs maydonozla servis yapiyoruz.ben bu sekilde ogrenmistim cok guzel meze yapan bir arkadasimdan..ve bu piyaz bekledikce daha da guzellesiyor.ben yemekten mesela 3-4 saat once yapiyorum ki iyice sosu emsin.umarim begenirsin...sevgiler...

FT
03-17-2006, 04:57 PM
Bir Adana yemeği olan vartaviti biz de şu şekilde yapıyoruz.

Kuru fasulyeler haşlanır.
Tahin az suyla özenip, tuz,limon suyu ve dövülmüş sarmısak ile karıştırılarak, kıvamlı bir sos haline getirilir.

Tabağın ortasına lokmalar halinde dilimlenmiş pide ekmeği konur,üzerine haşlanmış kuru fasulyeler ( bir iki kaşık da suyundan),onun üzerine de sosu dökülür.
Biraz bekledikten sonra afiyetle yenir.
Heroğlunun da dediği gibi turp çok yakışır.

Aslında bu bir mezedir,ancak tahinli yemekleri sevmeyenler bundan hoşlanmayabilir.

Esra Zengin
05-09-2006, 11:05 AM
Sevgili cookie geçen haftasonu nihayet deneme fırsatı buldum işte o lezzet çok teşekkürler.Eşim ailesine öyle bir anlatmışki herkes merakla tadına bakmayı bekliyor :D