Haticenin verdigi damla cikolatali kurabiye tarifini bir kez denemis ve basarisiz olmustum. dün bos bir vaktimde damla cikolatali kurabiyeler konusunda uzun bir arastirma yaptim internette.İpuclari nelerdir, baska tarifler ne olabilir diye.. Sonucta 2 tane denenmeye deger tarif bulabildim.(Tabi ki haticenin tarifini , esmer seker alabildigimde bir kez daha deneyip oraya sonuclari yazacagim.) Dün aksam bir tanesini denedim. Cok ama cok güzel oldu. Tarif
http://cookie.allrecipes.com/az/ChocoChoco.asp adresinde var, adi Chocolate Chocolate Chip Cookies I diye geciyor. Bir cok kisi deneyip begenmis amerikada. O yuzden korkmadan denedim. Ben bazi degisiklikler yaptim ve o halini size yaziyorum. Siz isterseniz orjinal tarifi de uygulayabilirsiniz.
Kurabiyeleri yapamaya baslamamla pismeleri ve mutfaktan cikmam tam yarim saatimi aldi.. Yani cok pratik ve hayatimda yedigim en güzel kurabiyeler oldu.
Damla cikolatali Kurabiye
Kullanilan ölcu cup idi yani su bardagini buyukce secmenizde yarar var.
- 250 gr. (1 paket) tereyagi (1 cup)
- 2 yumurta
- 1+1/4 su bardagi seker(asil tarifte 1+1/2 cup seker)
- 2 paket vanilya (asil tarifte 2 cay kasigi vanilya extract)
- 2 su bardagi un
- 1/2 su bardagi kakao(Asil tarifte 3/4 cup)
- 1 paket kabartma tozu (Asil tarifte 3/4 teaspoon baking soda)
- 1/4 cay kasigi tuz
- 1 bardak damla cikolata (asil tarifte 2 bardakti)
Yapilisi: Firininizi 175 dereceye ayarlayin. Tereyagini yakmadan eritin. (asil tarifte tereyagi oda sicakligindaydi. Ama ben gece 10'da eve gelip yapmaya basladigim icin tereyaginin oda sicakligina gelmesi icn beklemedim) Tereyagini, yumurtayi, sekeri ve vanilyayi mikserle iyice cirpin. (3-4 dakika cirptim. tereyaginin sogumasini beklemedim böylece seker daha iyi eridi yagin sicakligiyla. ) B arada baska bir kapta un, tuz, kakao ve kabartma tozunu iyice karistirin. Ve bu unlu karisimi cirpilan karisima ekleyerek bir catal yardimiyla karisima yedirin. damla cikolatalari da ekleyip söyle bir karistirin. Yagli kagit serdigim tepsiye kasik yardimiyla 1 kasik buyuklugunde hamurdan koydum, elimle biraz sekillerini düzelttim.(normal kurabiye büyüklügündeydi pismeden onceki halleri) Ben bir onceki tecrubemden yararlanarak kurabiyelerin yayilma olasiligina karsi oldukca aralikli koydum hamurlari ve bu yuzden 2 tepsi oldu. (18 adet) Firina yerlestirdim 2 tepsiyi birden. (firinim turbo oldugu icin ayni anda pisirebiliyor) Tarifte 8-10 dakika pisirin diyordu. 10 dakika sonra firini actigimda bir kurabiyeye parmagimla dokundugumda daha ici cok yumusakti ve parmagimla dokundugum yer goctu. Ben daha pismemis herhalde diye cikarmaktan korktum ve 3 dakika daha pisirdim. 3 dakika sonunda icleri cok pismemis gorulselerde cikardim. 5 dakika tepside sogumalarini bekledikten sonra tel bir izgaranin ustune alarak iyice sogumalarini sagladim. (bu onemli bir seymis.) Sonuc mis gibi bir koku, piserken kabararak ve biraz yayilarak yaklasik 10 cm capina gelmis, hafif üstleri catlamis, 1parmak kalinliginda süper mi süper , chewy kivamli mükemmel kurabiyeler... Bir dahaki sefere yarim yemek kasigi büyüklükte hamurlar koyacagim tepsiye cunku bu boyu misafirlere ikram etmek icin biraz buyukce oldu...bu durumda en az 30 kurabiye eder bu tarif.. Bir de kakao koymadan yapmayi deneyecegim.
Son bir ilave- 10 dakika pisirerek yapmaktan da korkmamali bence.. Cunku dedigim gibi benim 13 dakika pismis kurabiyelerim de firindan ciktiklarinda sanki pismemis gibiydiler.. Öyle guzel iclerini cektiler ki anlatamam. 10 dakikalar da öyle olabilir ve disi sert icin yumusacik kurabiyeler olabilirler